Secretele Bucurestilor vol.5: Cele mai vechi carciumi bucurestene si clientii lor celebri
De (autor): Dan-Silviu Boerescu
Secretele Bucurestilor vol.5: Cele mai vechi carciumi bucurestene si clientii lor celebri
De (autor): Dan-Silviu Boerescu
La un moment dat, Bucurestii aveau mai multe carciumi, birturi, zahanale, bodegi, restaurante si gradini cu gratare decat strazi! Daca, pe la 1860, erau activi in capitala, 41 de „restauratori” (proprietari de restaurante), 95 de cafegii si 1.403 de carciumari, deci un numar total de 1.539 negustori cu atributiile „alimentatiei publice”, o numaratoare din 1943 zice ca orasul avea nici mai mult, nici mai putin de 687 restaurante (localuri mari in care se prepara mancarea si se servea alaturi de bauturi), 381 birturi (restaurante mai mici), 610 bodegi (localuri mici in care se serveau gustari si bauturi), 61 carciumi („bodegi mai tepene”) si 33 hanuri (localuri unde puteai sa si dormi, nu doar sa iei masa).
O portie de ciorba de burta aburinda, o carafa de vin brumata, un platou de patricieni dolofani, un castron de scordolea de raci, o movilita de sarmale (fierte, dupa indemnul lui Pastorel, de doua ori – o data in bors si inca o data in Grasa dulce de Cotnari), o tipsie cu placinte abia scoase din cuptor si cateva toiuri de tuica batrana, invechita zece ani in butoias de dud, inchinate la urma pentru o digestie lesnicioasa… si furtunile Istoriei puteau fi altfel infruntate in orasul in care nu a constituit niciodata un pacat sa inmoi neaosii mititei direct in paharul de cristal cu cea mai fina licoare din Champagne!
BUCURESTII nu au fost niciodata un oras „simplu”, dimpotriva! Fiecare strada, fiecare cladire, fiecare personaj istoric, fiecare protagonist al rubricilor tip „Fapt divers” – toate aceste elemente inca stau „sub pecetea tainei”. Practic, fiecare piatra din caldaram ascunde un secret cutremurator, care surclaseaza limitele unui mister pitoresc! Nimic din ceea ce pare banal nu a fost, in realitate, asa! Dincolo de orice moment de gratie sau stralucire, se afla o samanta de tragedie: o crima abominabila, un gest necugetat, o nebunie incredibila!
Sa-i cunoastem pe eroii Bucurestilor de altadata in cu totul alta lumina si sa incercam sa deslusim dedesubturile povestilor lor, deopotriva inspaimantatoare si fascinante!
-5%
PRP: 14.99 Lei
Acesta este Pretul Recomandat de Producator. Pretul de vanzare al produsului este afisat mai jos.
14.24Lei
14.24Lei
14.99 LeiPrimesti 14 puncte
Primesti puncte de fidelitate dupa fiecare comanda! 100 puncte de fidelitate reprezinta 1 leu. Foloseste-le la viitoarele achizitii!
Indisponibil
X
Pentru a putea comanda rapid este nevoie sa introduceti numarul dvs de telefon in formatul 0xxxxxxxxx (10 cifre).Un operator Libris.ro va suna si va cere telefonic restul datelor necesare.
Descrierea produsului
La un moment dat, Bucurestii aveau mai multe carciumi, birturi, zahanale, bodegi, restaurante si gradini cu gratare decat strazi! Daca, pe la 1860, erau activi in capitala, 41 de „restauratori” (proprietari de restaurante), 95 de cafegii si 1.403 de carciumari, deci un numar total de 1.539 negustori cu atributiile „alimentatiei publice”, o numaratoare din 1943 zice ca orasul avea nici mai mult, nici mai putin de 687 restaurante (localuri mari in care se prepara mancarea si se servea alaturi de bauturi), 381 birturi (restaurante mai mici), 610 bodegi (localuri mici in care se serveau gustari si bauturi), 61 carciumi („bodegi mai tepene”) si 33 hanuri (localuri unde puteai sa si dormi, nu doar sa iei masa).
O portie de ciorba de burta aburinda, o carafa de vin brumata, un platou de patricieni dolofani, un castron de scordolea de raci, o movilita de sarmale (fierte, dupa indemnul lui Pastorel, de doua ori – o data in bors si inca o data in Grasa dulce de Cotnari), o tipsie cu placinte abia scoase din cuptor si cateva toiuri de tuica batrana, invechita zece ani in butoias de dud, inchinate la urma pentru o digestie lesnicioasa… si furtunile Istoriei puteau fi altfel infruntate in orasul in care nu a constituit niciodata un pacat sa inmoi neaosii mititei direct in paharul de cristal cu cea mai fina licoare din Champagne!
BUCURESTII nu au fost niciodata un oras „simplu”, dimpotriva! Fiecare strada, fiecare cladire, fiecare personaj istoric, fiecare protagonist al rubricilor tip „Fapt divers” – toate aceste elemente inca stau „sub pecetea tainei”. Practic, fiecare piatra din caldaram ascunde un secret cutremurator, care surclaseaza limitele unui mister pitoresc! Nimic din ceea ce pare banal nu a fost, in realitate, asa! Dincolo de orice moment de gratie sau stralucire, se afla o samanta de tragedie: o crima abominabila, un gest necugetat, o nebunie incredibila!
Sa-i cunoastem pe eroii Bucurestilor de altadata in cu totul alta lumina si sa incercam sa deslusim dedesubturile povestilor lor, deopotriva inspaimantatoare si fascinante!
Detaliile produsului
- Categoria: Literatura Romana
- Autor: Dan-Silviu Boerescu
- Editura: INTEGRAL
- An aparitie: 2017
- Editie: Necartonata
- Format: 200 x130 mm
- Nr. pagini: 160
- Colectie: Secretele Bucurestilor
- Cod: ITG978-606-8782-67-6
De pe acelasi raft
De acelasi autor
Rating general al produsului
5 stele
1
4 stele
0
3 stele
0
2 stele
0
1 stele
0
Parerea ta e inspiratie pentru comunitatea Libris!
Review-uri
Marinescu Adrian
22/03/2023 13:39
Achizitie verificata
Al cincilea volum din seria Secretelor Bucureștilor ne conduce într-o lume fascinantă care poate să încânte pe toți cititorii, indiferent de vârsta acestora. Pentru cei tineri va fi o surpriză faptul că a existat în istoria capitalei o perioadă în care numărul cârciumilor îl depășea pe cel al străzilor, iar cititorilor trecuți de prima tinerețe, le poate oferi numeroase momente de nostalgie. De multe ori faima unei cârciumi era legată și de prezența constantă a vreunui scriitor celebru. O veți parcurge cu mare plăcere.
Arata mai mult
1 din 1 de rezultate