Pop Rodica Daniela
Membru din 02/06/2016
Aprecieri
10
aprecieri
Rating
40
de review-uri

Protocolul Varsovia - Steve Berry
Este un autor pe care îl descopăr acum. Ceea ce mi se pare remarcabil este nota autorului de la final în care explica ceea ce este real sau ficțiune în povestirea lui. Parte din istoria și cultura polona precum și personalități remarcante ale timpului, gratie unei documentari foarte bune, dau contur acestei povestiri. Subminarea din interior, intr-un anumit fel, a unui regim totalitar - acesta este Protocolul Varșovia.
2025-02-02 07:38:53
0

Cafeneaua Sperantei - Beth Morrey
"Em & me" - titlul perfect ales de autoare. Sigur, cafeneaua își are rolul ei, însă cartea este despre Delphine si fiica ei fantastic de inteligenta, Emily. Ancorata în prezentul nostru de azi, de ieri sau de mâine este, poate fi povestea multora dintre noi. Este povestea nu doar a celor doua protagoniste, ci a unor femei diferite dar puternice în felul lor, ale căror destine se împletesc implacabil. Este povestea pierderii unor fiinte dragi și a suferinței nemarginite. Intr-un cuvant, este viata cu tot ce înseamnă ea. Intr-adevar asa cum scrie pe coperta cărții " nu e niciodata prea târziu ca s-o iei de la capat". Este excepțională!
2025-02-02 07:21:56
0

Ce-ar fi fost daca... - Holly Miller
Interesanta abordarea scriitoarei prin cele doua planuri de naratiune, care se intrepatrund si parca se continua unul pe altul. In final cumva povestea unuia intra in fagasul celuilalt. Oricum concluzia finala este cea corecta : viata este o suma de alegeri pe care oricare dintre noi le facem continuu. Cat despre explicatiile de pe coperta 2 si pe baza carora multi cititori probabil aleg o carte, sunt cel putin hilare. NU exista nici un persoanj Hannah iar scenariul e din alt "film". Romanul in sine este cum am precizat, interesant - si merita lecturat.
2025-01-16 05:58:16
0

Fetita din scrisoare - Emily Gunnis
Cutremuratoare poveste. În numele religiei, a dogmelor scrise și propagate în timp, s- au dus războaie, s- au comis atrocități înfiorătoare. Cat de searbada și fără sens trebuie sa fie viata unora, cat de lipsite de un dram de suflet pot fi niște creaturi, ca oameni nu pot fi numiti, astfel încât sa profite în cel mai josnic mod de niște biete suflete inocente. Aceste stabilimente au existat și pentru ca societatea este obtuza, indiferenta, lipsita de un dram de educație. E bine ca se scrie despre astfel de lucruri pentru ca au existat, dar și mai bine ar fi dacă citim despre ele, sa luam aminte.
2025-01-06 06:08:05
0

Agent dublu in Razboiul Rece. Autobiografia lui Oleg Gordievski - Oleg Gordievski
Excepțional de bine scrisa, abunda în informații și explicații care dau dimensiunea grotescului celei mai represive organizatii înființate de niște minți diabolice. Este cutremurător cum datorita ignorantei și lipsei de educatie, societatea prezenta nu înțelege pericolul reinstaurarii unui astfel de regim. Cu atât mai mult astăzi cand tehnologia ne permite accesul la informatie și putem compara și judeca evenimente trecute, cu acțiuni prezente. Deși e plina de informație, cartea se citește extrem de ușor datorita talentului și fluentei în exprimarea ideilor. Nu este un curs academic de instruire în meseria de spion. Este viata trăită de unul din cei mai străluciți dintre acestia și care, lucru extrem de rar, a înțeles la timp ca poate sa-si folosească inteligenta și instruirea pentru a eroda din interior aparatul opresiv. A fost o lectura extrem de interesanta.
2025-01-06 05:40:38
0

Sonata lunii. Romanul unei iubiri - Patricia Morrisroe
Fictiune sau nu este clar ca autoarea s-a documentat serios pentru a putea scrie in acest mod. Chiar daca nu mai era nevoie, inca o data razbate pana la noi geniul de necontestat al compozitorului. Nu mai e doar un "nume - un geniu" pe coperta unei lucrari muzicale, impresionante si coplesitoare totodata, este "OMUL" - cu bune si cu rele - din spatele ei cu trairile, angoasele, neimplinirile lui si mai ales cu durerea de neimaginat a pierderii treptate a auzului, totul exprimat prin muzica lasata mostenire posteritatii. "Sonata lunii" - compozitia - acum mi se pare si mai coplesitoare prin profunzime, nascuta dintr-o durere sufleteasca enorma si care razbate catre noi cu acordurile sale joase si calde in acelasi timp chiar din paginile cartii. Impresionant este si personajul in oglinda, contesa Julia a carei viata a fost marcata de tarele si conceptele impuse de o societate pe cat de meschina pe atat de intoleranta. Dar fara-ndoiala, un caracter puternic. Prima jumatate de secol 19, dar cu precadere mai ales primul sfert, ne plimba printr-o Europa macinata de razboaie si conflicte interumane la nivelul unei aristrocratii decadente. Cartea cuprinde o bagatie de informatii care cu siguranta sunt o picatura in plus la capitolul "cultura generala".
2024-12-12 07:19:53
0

Ratacitorul - Agnes Martin-Lugand
Cu siguranță autoarea este un fenomen în lumea literara contemporana. Și daca n- ar mai scrie nimic de aici inainte, își are deja locul asigurat intre "clasicii" în viata, și după. O noua poveste pe cât de fascinanta, pe atât de reala. Și subliniază cu precădere un lucru si anume, cat de mult poate marca sentimentul de frica existenta și traiul de zi cu zi. Spaima innebunitoare ca intr- o clipa se poate nărui tot ceea ce iubim. Cele 3 personaje sunt emblematice și vin sa se completeze reciproc iar stilul de acum cunoscut al scriitoarei, de a transmite informația prin ochii fiecărui personaj, explicând și închizând faptele mereu, astfel ca la final tabloul actiunii este foarte clar și complet. Un talent remarcabil.
2024-11-08 07:05:36
0

Un tren spre Moscova - Elena Gorokhova
O carte care ar trebui citita atât de cei care au trăit vremurile de "glorie mareata" după care - unii - mai sunt încă nostalgici cât și de generațiile care au aflat mai mult sau mai puțin despre ele. Sasa și Andrei - doua personaje simbolice - împreună cu restul, constituie prototipul luptei și opoziției fata de puterea opresiva pe de o parte, iar cealaltă parte acceptul, supunerea și umilirea în fata acesteia. Un debut excepțional al autoarei de origine rusa. Trebuie sa existe voci care sa tragă un puternic semnal de alarma asupra a ceea ce a însemnat dictatura proletara ocupația sovietica, pentru ca pericolul unei reveniri sa nu mai fie posibil. Cortina de fier a fost o realitate sumbra care a împărțit lumea în doua. Sa învățăm din trecut dacă vrem o viata pt noi și urmași trăită în libertate și demnitate.
2024-11-08 06:35:53
0

Camera secreta - Emily Gunnis
Ca întotdeauna banii și puterea merg mana în mana. Dacă aceasta putere se suprapune cu un caracter josnic, aceasta face victime și distruge vieți. Exista persoane (nu doar personaje) malefice prin caracter, manipulatoare, fără scrupule care nu doar ca nu sunt capabile sa vadă si sa înțeleagă omenia altora care chiar exista uneori, însă în nimicnicia sufletului lor și al unui orgoliu infam, distrug vieți la propriu. Sagă celor doua familii, viețile lor se împletesc în acest joc infam al unora - cei bogați și cu putere - asupra celorlalți împinși către sărăcie. Un joc murdar, manipulator care străbate deceniile pana în prezent. Omagiul adus de scriitoare unei meserii nobile, unor caractere extraordinar de frumoase, rămâne pana la urma lucrul care trebuie sa ne fie de urmat. Foarte de ajutor în înțelegerea personajelor mi- a fost schema arborelui genealogic prezentat la început. Și parca vezi cum gena "raului" pe de o parte și cea a "omeniei" pe ramura cealaltă, străbat generații.
2024-10-26 01:01:06
0

Reguli pentru crima perfecta - Peter Swanson
Interesanta perspectiva autorului cu privire la elucidarea unor crime prin ochiul unui librar. Sau a criminalului însuși, aici cu un dram de constiinta poate la final. Ca de obicei trebuie cautat prin apropiere. Cat despre motivație, aceeași eterna gelozie sau dezaxarea mintala. Și da, parca vezi cu ochii mintii "jocul" fiecărui personaj. Pentru amatorii de cărți polițiste, o lectura bună.
2024-10-26 12:34:07
0

Nume de cod: Madeleine - Arthur J. Magida
O alta pagina - cat un roman - din cel de-al 2-lea razboi mondial. O pagina rupta din realitatea acelor vremi. Despre oameni care si-au pus viata pe planul 2, cei mai multi pierzand-o, in speranta ca pot scurta macar cu putin nenorocirea abatuta asupra Europei. S-a scris mult si in diferite feluri, din diferite unghiuri despre anii negrii ai istoriei naziste. Despre colaborationism si rezistenta, despre curaj si sacrificiu, despre inumanitatea unora si omenia altora. Este densa in informatii, nu se citeste intr-un weekend. Dar merita sa-i intorci si ultima pagina. Si mai ales sa meditezi asupra prezentului aceleiasi Europe, bantuita din nou de spectrul razboiului.
2024-10-07 07:52:50
0

In seara asta n-avem voie sa plangem - Agnes Martin-Lugand
Povestea cu nr. 10 al acestei fantastice scriitoare te cutremura prin veridicitatea ei. Oricand, oricui i se poate intampla. Sa te lupti cu o boala necrutoare si sa-i cedezi in final. Sau sa suporti consecintele unei relatii de familie toxice care iti vor schimba radical viata. Nu stiu daca e inspirata dintr-un caz real, nici nu are importanta pentru ca este o lectie oricum ar fi. Pe mine m-a impresionat profund. Dar pe dvs ?
2024-10-07 07:38:09
0

Cand viata iti mai da o sansa - Jojo Moyes
Destinele catorva femei se impletesc intr-o povestire care te si revolta dar are si un umor fin. Eroina este EA - femeia, mama, sotia, amanta ori adolescenta care primeste si intelege o lectie de viata. Dar este deopotriva si pt dvs, stimati domni. . Personaje creionate cu sensibilitate si inzestrate cu o inteligenta nebanuita si fara a avea vreo legatura cu conditia lor sociala. Iar la final, nu poti decat sa zambesti subtil. Excelenta, dar nu pt. oricine.
2024-09-08 07:12:58
0

Palatul Magnolia - Fiona Davis
0 poveste frumoasa și un sâmbure de adevăr. Tuturor ne plac poveștile, nu-i asa? Iar când aceasta mai implica și un giuvaer, nu rezistam. O lecție de arta și cultura pt ca în spatele povestii, scriitoarea ne dezvăluie o panoplie intreaga de tablouri și pictori celebri. Sau sculptori cunoscuți. Frumusețea umana atunci când e recunoscuta și imortalizata, poate bucura ochiul si sufletul privitorului. Dar cu atât mai mult, atunci când descoperi ca și cea sufleteasca e în aceeași măsura de respectat, parca capătă valoarea acelui diamant purpuriu.
2024-09-01 12:38:30
0

Ultimul jurat - John Grisham
Putin diferit fata de alte romane ale sale, insa o lectura destul de captivanta. Lupta cu prejudecatile si incorsetarea unei societati intr-o mentalitate invechita, cred ca va ramane pt americani un stigmat greu de indepartat. La care se adauga tarele unei intregi epoci - coruptia, lupta pentru putere, dominatia clanurilor de tip mafiot - in care legea si ordinea sunt grav amenintate.
2024-08-28 04:25:24
0

Americanca - Heddi Goodrich
Un crampei de viata adevarata, reala in inima unui orasel din sudul Italiei, fara stralucirea de nimb a marilor orase arhicunoscute. O experienta si, poate o lectie de viata pt o adolescenta venita dintr-un mediu si continent total diferit, care incepe sa inteleaga ca viata este un lung sir de trairi mai dulci sau mai amare. Si nu doar ale ei. Pt. cititor, o intalnire cu istoria si locurile si oamenii acestui orasel de la Mediterana, cu iz mai mult de vechi decat de nou, cu traditii si obiceiuri locale. O lectura placuta.
2024-08-28 04:14:33
0

Insotitoarea de zbor - Chris Bohjalian
O lectura placuta care te "prinde" de la inceput pana la sfarsit. Viata insotitorilor de bord poate fi pe cat de tumultoasa, pe atat de fascinanta (sau nu) si chiar uneori periculoasa. Daca acest subiect a suscitat si interesul cinematografiei, atunci e clar ca merita citita. Lectura placuta !
2024-05-15 04:22:19
0

Inconjurat de idioti - Thomas Erikson
Exceptionala, educativa si de mult ajutor in viata de zi cu zi si a interactiunii noastre. Am incercat sa ma definesc pe mine ( cu o baza de "verde" , o tusa zdravana de "albastru" si putin "rosu") - deci se pare ca fac parte din cei 15% ! Cat si pe cei din jurul meu (ei bine, cativa dintre ei) . Acum pot reveni punctual pt intelesuri "mai adanci" pt un "el" sau o "ea" cu care vreau sau nu , sa interactionez.
2024-05-15 03:58:30
0

Castelul de hartie - Miranda Cowley Heller
Povestea vietii unei femei, a unei familii, a unor iubiri - de mai multe feluri. A obisnuintei si superficialitatii instalate intr-o casnicie. A unor sentimente profunde, dintotdeauna parca, inconstiente uneori, purtate in timp, fara ca scurgerea lui sa le stirbeasca. Cu fapte reprobabile si cu urmari adanci. Toate ancorate intr-un decor mirific asa cum doar natura insasi il poate da. Cu un final zic eu, neasteptat. Eu, tu - ce am fi facut in locul Ellei ?
2024-05-15 03:28:04
1

Acolo unde canta racii - Delia Owens
O poveste care -ti aduce "in fata ochilor" destul de multe : descrierea detaliata a cadrului natural cu viata care pulseaza in el, integrarea personajului in el si invatamintele pe care natura cu vietuitoarele ei ti le ofera pe tava. Este o poveste trista de la inceput pana la sfarsit. Isi poate imagina cineva ca ar putea supravietui in acele conditii vitrege - naturale si sociale - precum Kya ? Finalul, marcat ca fiind "neasteptat" , este perfect incadrat in cursivitatea evenimentelor descrise. Deznodamantul, dezlegarea misterului mortii oferit de scriitoare, este firesc si rezultat din lectia de viata invatata, pe care din nou natura ne-o ofera. Filmul intr-adevar puncteaza la final, ceea ce scriitoarea ne-a lasat pe noi sa reflectam : pt ca "prada" sa traiasca , trebuie ca "pradatorul" sa moara !
2023-07-21 03:46:18
1

Stai langa mine - Gytha Lodge
Foarte bine scrisa, usor de citit. Actiunea te poarta prin meandrele cazului investigat, iar cu fiecare pagina speri ca poate tu (sau eu, cititorul) vom descoperi cu "5 minute mai devreme", ucigasul. Desi am achizitionat toate cele 4 romane ale acestei exceptionale scriitoare (pe care eu acum o descpar), nu stiu de ce m-am dus catre acest al 3-lea roman al ei. De fapt nu prea are importanta ordinea decat strict din perspectiva vietii profesionale si personale a celor 4 personaje constante, creionate perfect de scriitoare.
2023-01-27 01:54:21
0

Aici, acum, mereu - Catherine Isaac
La fel de emoționantă ca și primul roman citit - Povestea iubirii noastre - scriitoarea te poarta intr-un decor idilic a unei regiuni din Franța. Construcția personajelor și firul narațiunii, descrierea locurilor se împletesc spre final cu o fărâmă de speranța asupra unei boli necrutatoare. Povestea te "prinde " de la primele pagini, iar spre finalul ei nu poți decât sa vrei un final măcar, bun. Lectura plăcută!
2021-12-03 09:00:11
0

Biblioteca din Paris - Janet Skeslien Charles
Excepțională, emoționantă, rupta din realitate - o realitate cruda pe care noi doar o putem imagina. Lecții despre prietenie, despre viata. Asa cum autoarea afirma la final (și nu un personaj al cartii) , citez : " cuvintele pe care le folosim ne modelează percepțiile, asa cum fac si cărțile pe care le citim ..."
2021-09-26 06:00:06
0

Cele patru colturi ale inimii - Francoise Sagan
Un subiect controversat plasat intr-un spatiu clar dar timp nedefinit. Tocmai de aceea poate fi de actualitate desi societatea din prezent pare mai deschisa in a accepta o iubire "mai altfel" . Ei si ? Hai sa tregem doar invataminte, sa intelegem cauza si sa nu emitem doar "judecati" aspre. Stil caracteristic scriitoarei, ma bucur ca totusi a reusit sa fie publicata.
2021-03-14 12:00:01
0

Confesiunile unei ratate trecute de 40 de ani - Alexandra Potter
Amuzanta, relaxanta si ... educativa. Unele (si de ce nu, chiar UNII) dintre noi se vor regasi nu doar in personajul principal ci si in momente de viata autentica. Dar nu e pentru toata lumea ci doar pt cele / cei pregatiti sa accepte ca viata este un drum cu un singur sens, in care sa avem luciditatea de-a ne accepta si sa primim fiecare zi cu bucurie pt frumusetea ei. Si nu e o lectura DOAR pt vacanta.
2021-03-14 12:00:01
0

Fericirea imi scapa printre degete - Agnes Martin-Lugand
Cand altii hotarasc pt tine: ce scoala sa urmezi, care este sotul "potrivit " etc, in general cam tot ceea ce inseamna viata ta oranduita de altii, fie acestia chiar parintii tai, mai ales ei. Concepte vechi, naravuri vechi. Destine frante, talente irosite - si apoi viata care se "razbuna". Dar atunci depinde de personalitate si puterea de a o lua de la capat. Cam despre asta este si acest roman. Si da, o noua lectie de viata. Lectura placuta !
2020-12-28 01:38:04
0

Ceea ce nu poate fi ascuns - Agnes Martin-Lugand
"- Ce vrei! Viata a hotarat altfel.." poate fi considerat un laitmotiv al acestei carti. Cred ca multora ni se potriceste. O noua frantura de viata adusa in prim-plan de autore. Turnura pe care o poate lua viata noastra intr-o clipa, cu neimpliniri visate, sperate mult timp si apoi cu alt gen de impliniri, conditionate de noua situatie. Cam asa este si viata lui Reine, personajul principal al povestirii. O lectura pe cat de placuta, pe atat de sensibila. Nu este pt. oricine - doar pt acei / acele dintre noi carora evenimentele, clipele de durere sau cele de bucurie- banalitatea vietii in cele din urma, ne determina sa ne oprim un timp si sa meditam. Lectura placuta !
2020-12-15 06:40:53
0

Prin urechile acului - Ken Follett
Actiune alerta, asa cum ne-a obisnuit de altfel acest scriitor, cel putin in romanele citite de mine (si sunt cateva). Finalul pe masura, iar rezolvarea vine exact de la personajul care pare cel mai insignifiant ca aport. O fictiune foarte bine conturata, incadrata perfect in evenimentele timpului (cel de-al 2-lea razboi mondial), dar asa cum remarca insusi autorul, perfect plauzibila. Spionajul, de orice natura si in oricare vremuri, constituie o sursa inepuizabila de subiecte. Aceasta este una dintre cele mai bine scrise.
2020-09-22 03:27:03
1

Imi pare rau, sunt asteptata - Agnes Martin-Lugand
Cariera profesionala versus viata personala. In fapt, aceasta dilema nu exista. Avem doar aceasta impresie prin natura comportamentului nostru sau al altora. Trebuie doar sa ajungem in punctul in care sa intelegem acest fapt. Luam decizii, facem alegeri si daca suntem perfect responsabili, datoram explicatii doar celor direct implicati. Romanul este exceptional, firul naratiunii curge de la sine. Personajele principale - Yaël, Alice, Bertrand, Marc - se autodefinesc. Capacitatea scriitoarei de ati crea imaginea, "filmul" - este doar talent si cu siguranta experienta profesionala. Este a 3-a carte a acestei scriitoare descoperita intamplator, pe care o citesc - dupa "Oamenii fericiti ..." si continuarea " Viata e usoara..."- cu o abordare si subiect total diferit, insa tot un fapt de viata surprins. Cititi aceata carte.
2020-07-12 11:00:07
0

Femeia din Orient Express - Lindsay Jayne Ashford
Din explicatiile autoarei, personajele cheie ale cartii sunt reale. Desigur, scriitoarea romanor politiste, pe langa talentul ei desavarsit in ale scrisului, a fost o femeie remarcabila - un caracter puternic, un om plin de compasiune, perfect capabila sa-si ia viata in propriile maini. Autoarea cartii reuseste sa ne aduca in fata aceasta imagine a Aghatei Christie. Am citit-o cu placere si desi este incadrata in genul romanelor de dragoste - considerat pe nedrept "genul usor" - nu este deloc o "dulcegarie". Daca doriti ceva "palpitant" - cum se exprima o alta cititoare, dreptul ei la opinie - alegeti altceva. Aceasta este doar o frantura de viata.
2020-05-24 06:46:41
0

Acces interzis - Karen Cleveland
Absolut remarcabila. O "poveste" absolut posibila intr-o lume "nebuna,nebuna, nebuna" - in care traim. Cred ca al 3-lea element este definitoriu. "Un mincinos desavarsit" - trist, dar se intampla. Si pana la urma, nu acesta este rolul cartilor? - sa ne "destupe" mintea si sa vedem realitatea din jurul nostru, sa filtram si sa ne tragem propriile concluzii. Un debut exceptional. Sper sa nu se opreasca aici. Cu siguranta mai are multe de spus.
2020-05-01 05:13:06
0

Cosmarul american - Ioana Lee
Al 2 - lea volum al trilogiei, continua povestea vietii ei. Am citit toate cele 3 volume. Consider ca sunt o "lectie de viata" pentru cine are capacitatea sa admita asta. Daca aveti ocazia si posibilitatea - cititi-le, dar pe toate 3. Asa, tabloul va fi complet.
2020-05-01 04:58:06
0

Va place Brahms? Bonjour, tristete! - Francoise Sagan
Cinematografia a dat "viata" acestor doua povesti, prin interpretarea inegalabila a actorilor din distributie. O poveste de viata autentica (fiecare din ele) care naste intrebari. Ambele. Va invit sa vi le puneti. Placerea lecturii este inegalabila.
2020-03-18 09:23:09
0

Se numea Sarah - Tatiana de Rosnay
Cred ca sunt vreo 2 sau poate 3 ani de cand am citit aceasta carte. Desigur, am citit altele de atunci, insa aceasta mi-a ramas vie in memorie. Povestea, stilul narativ si desigur evenimentele reale din spatele ei. Daca va "impiedecati" de ea, cititi-o.
2020-03-18 07:53:09
1