headerdesktop  comgr21iun

MAI SUNT 00:00:00:00

MAI SUNT

X

headermobile herald30iun

MAI SUNT 00:00:00:00

MAI SUNT

X

Promotii popup img

Cupon -20% la ORICE iti doresti!

LIB20RACORITOR

la TOATE comenzile!

Comanda acum!
Close

trandafirgheorghe

Membru din 16/12/2020

Aprecieri

Aprecierii review

12

aprecieri

Review-uri

Review Coment

274

de comentarii

Din Spania, cu dragoste - Elena Armas

Din Spania, cu dragoste - Elena Armas

Sincer, mi-a plăcut. Mă așteptam să îmi placă din moment ce e foooaarte populară pe tik tok, dar chiar m-a surprins plăcut. Mi-a fost frică să o citesc pentru că nu m-a dat pe spate the hating game cu care e adesea asociata, dar aici clar se vede trope ul enemies to lovers. Daca va place acest trope și cu cel one bed trope și fake dating atunci o sa adorați cartea asta. Recomand clar!

2022-05-17 09:00:07

0

Printesa cu adevarat - Connie Glynn

Printesa cu adevarat - Connie Glynn

Am învățat alături de Lottie că nu am nevoie de pat cu baldachin și pantofi cu pietre prețioase ca să fiu prințesă, ci că doar caracterul și atitudinea fac diferența dintre o prințesă și o fată oarecare, am învățat că bunătatea, optimismul și curajul se reflectă deja în diadema sufletului meu și că pot trăi ca o prințesă prin cărți, și mai ales prin mine însămi.

2021-03-03 09:00:01

0

Regatul gheturilor si al instelarii. Seria Regatul spinilor si al trandafirilor - Sarah J. Maas

Regatul gheturilor si al instelarii. Seria Regatul spinilor si al trandafirilor - Sarah J. Maas

Cassian și Azriel. Cassian, din punctul meu de vedere, trece printr-o perioadă grea. Descopăr destul de multe amănunte despre viața lui, despre familia lui biologică. Îi descopăr fricile, temerile, puterile și trăirile. Toate stările controversate pe care el le are prevăd un viitor tumultos pentru el.
Az, îmblânzitorul umbrelor, mai rupe puțin din masca pe care o are. Despre el nu descopră lucruri din trecut, dar simt și miros 😀 mici interese și început de sentimente ce-i vor marca viitorul.

2021-03-03 06:00:01

0

Sarpe si porumbel - Shelby Mahurin

Sarpe si porumbel - Shelby Mahurin

Vânătorul Reid, porumbelul păcii. Mi-a stârnit câteva hohote de râs. Cartea asta este plină de contraste și am adorat modul jucăuș în care autoarea a ales să abordeze povestea. Reid este educat și construit să elimine vrăjitoarele, creaturile malefice care alterează liniștea regatului. Dar Reid este blând, romantic, calm și bun. Și lui îi este destinat să o întâlnească pe Lou, cea care se află la polul opus.

2021-03-03 06:00:01

0

Printesa sub acoperire - Connie Glynn

Printesa sub acoperire - Connie Glynn

Mi-a plăcut extrem de mult această lume construită în incinta liceului Rosewood, un liceu de vis care încuraja pasiunile elevilor și îi conducea pe calea perfecțiunii, un liceu la care Lottie a muncit din greu să intre, dar care, i-a schimbat viața îndeplinindu-i visul de a fi prințesă.

2021-02-27 03:00:02

0

Iubire de proba - Alex Light

Iubire de proba - Alex Light

Am citit aceasta carte in on sit. Am iubit povestea lor. Este o carte mai vanilla dar se merita total. O poveste de liceeni care mi a placut nespus. Cred ca mi a placut atat si faptul ca am asteptat ceva timp pana mi am achizitionat cartea. Recomand!

2021-02-27 03:00:02

0

De veghe in lanul de secara - J.D. Salinger

De veghe in lanul de secara - J.D. Salinger

Se presupunea că ar fi trebuit să plece din școală miercuri, împreună cu toți colegii pentru vacanța de Crăciun, după care nu mai trebuia să se întoarcă la școală. Dar, acesta o părăsește mai devreme după un acces de furie și nervozitate în care se bate cu colegul său de cameră din pricina unei prietene Jane, pe care o place, dar singur nu conștientizează acest fapt. După ce primește câțiva pumni, acesta i-a o hotărâre subită să nu mai aștepte până miercuri și să plece de azi la New York, orașul unde locuiește. Holden a decis să stea câteva zile la un hotel. Acasă se gândește să ajungă miercuri ca și ceilalți colegi, timp în care părinții probabil ar afla despre exmatricularea sa și vor fi mai calmi.

2021-02-27 03:00:02

0

Ramasitele zilei - Kazuo Ishiguro

Ramasitele zilei - Kazuo Ishiguro

Personajul care ne poartă prin această poveste este Stevens, un majordom care nu face nimic altceva decât să își dedice întreaga viață profesiei sale crezând că acesta este scopul lui în viață. Până la urmă ce reprezintă un majordom? O fidelitate absolută, discreție și prezență aproape nevăzută. Stevens este de părere că dacă își duce existența până la capăt în acest fel se va umple de mulțumire însă uită cât de importantă este iubirea. Într-un final, Stevens conștientizează sentimentele pe care le-a lăsat cândva să se piardă însă, nu poate remedia situația.

2021-02-24 03:00:01

0

Imperiul pisicilor - Alex Tocilescu

Imperiul pisicilor - Alex Tocilescu

Mi-aș dori un pic ca data viitoare să încerce un umor mai elaborat, iscat de contraste mai puțin facile, cu replici mai puțin forțate, parodii mai reușite și evident, mai multe pisici și animale vorbitoare, pentru că, în ciuda titlului, volumul este sărac în astfel de apariți. In mare parte, un roman reusit.

2021-02-24 03:00:01

0

Puterea si gloria - Graham Greene

Puterea si gloria - Graham Greene

În rândul poliției se răspândește zvonul că un preot a scăpat și începe urmărirea sa. Preotul, căci nu va avea un nume propriu pe întreg parcursul cărții e de fapt poate cel mai nevrednic purtător al straielor bisericești – amator de băutură si căzut în păcatul de a avea o relație sexuală cu o femeie. Preotul pleacă spre granița sudică, în încercarea de a scăpa de poliție.

2021-02-22 06:00:01

0

Coaja de nuca - Ian McEwan

Coaja de nuca - Ian McEwan

Discursul fetusului devine de multe ori o revoltă disperată împotriva lui Claude, amantul mamei sale și obiectul unei uri venite din altă lume - aceea intra-uterină, o lume de altfel liniștită, lipsită de griji, un mic rai de care avem cu toții parte, dar care, în cazul fetusului, se transformă de multe ori, în mod ironic, într-un balon al torturii, atunci când cei doi doresc să ajungă „pe zidul morții”, momente descrise grafic care m-au dezgustat mai mult decât ar face-o în mod normal, având în vedere riscul la care era supusă mica fărâmă de viață.

2021-02-22 06:00:01

0

O vara de rascruce - Truman Capote

O vara de rascruce - Truman Capote

Personajul central, tânăra adolescentă Grady McNeil, în vârstă de aproape 18 ani, aparținând înaltei societăți new-yorkeze trece printr-o multitudine de peripeții dictate de nonșalanța și teribilismul specifice celei mai dificile perioade ale vieții. Felul în care ea dorește să-și facă simțită prezența prin excesul de personalitate, o face să devină excentrică la modul cel mai interesant. Acțiunea se petrece într-o vară, când părinții ei pleacă la Paris, cutumă ce are loc anual, lăsând-o pe fiica lor în grija surorii ei, Apple. Pentru Grady este ocazia perfectă de a experimenta trăiri precum amorul, gelozia, tristețea dar și vicii ca alcoolul și țigările, înainte de a fi prezentată în înalta societate pentru a-și alege un soț.

2021-02-22 06:00:01

0

Femei singure - Cesare Pavese

Femei singure - Cesare Pavese

Așadar, se crede că Pavese și-a anunțat moartea prin prisma personajului feminin din Femei singure, mai ales că sinuciderea are loc în același oraș: Torino. Concluzia este de bun simț, numai că romanul de față nu este singurul în care scriitorul italian a vorbit, subversiv, despre finalul său.

2021-02-20 09:00:02

0

Provizorat - Gabriela Adamesteanu

Provizorat - Gabriela Adamesteanu

Provizorat a fost o lectură surprinzător de plăcută şi fluidă. Am avut un sentiment straniu citind-o, ca şi cum eu şi cartea am fi putut continua să existăm alături pentru multă vreme, ca şi cum paginile se transformau, lin, din imaginar în real, prinzând o viaţă proprie, devenind un univers paralel pe care îl puteam vizita, la nevoie, o oră pe zi, pentru a mă pune la curent cu ce i s-a mai întâmplat Letiţiei sau pentru a afla încă o dezvăluire din trecutul lui Sorin.

2021-02-20 09:00:02

0

Caderea din timp - David Grossman

Caderea din timp - David Grossman

De fapt, Cioran îşi concentrează atenţia asupra omului. Omul barbar, omul civilizat, omul inteligent, omul neştiutor, cel ignorant (v. şi Ortega y Gasset), cel glorios, cel sărac etc. De aici a dezvoltat o temă întreagă al cărei punct de referinţă este omul.

2021-02-20 09:00:02

0

Sufocare - Chuck Palahniuk

Sufocare - Chuck Palahniuk

Merită citită. Nu este o carte despre sex, în ciuda pasajelor întregi cu picanterii de acest gen. Din punctul meu de vedere este o carte despre boală, tristeţe, singurătate, nevoia de iubire, traume.Bine, bine. Şi despre sex. Super drăguţe au fost capitolele cu vilolul şi cel cu oamenii care intră în wc-uri publice şi nu încuie uşa.

2021-02-20 09:00:02

0

Povestea lui Arthur Gordon Pym - E.A. Poe

Povestea lui Arthur Gordon Pym - E.A. Poe

Pe vas avusese loc o revoltă, iar cele două tabere se luptau în continuare pentru supremație. Odată eliberat din ascunzătoare, Arthur este nevoit să ia parte la recucerirea bărcii, scapă ca prin minune dintr-o furtună și trebuie să recurgă la măsuri extreme pentru a supraviețui fără mâncare și apă. Când călătoria cu peripeții pare să reintre pe un făgaș normal, soarta îi mai scoate în cale câteva surprize.

2021-02-20 09:00:01

0

Toba de tinichea - Gunter Grass

Toba de tinichea - Gunter Grass

Aflat în ospiciu și având momentan aproape 30 de ani, Oskar Matzerath își deapănă amintirile. Astfel, ne face cunoștință cu bunica sa, Anna Koljaiczek și cu cele patru fuste ale ei care l-au adăpostit de atâtea ori și au constituit legătura dintre ea și bunicul lui Oskar, Gregor Koljaiczek, pe care l-au ascuns de poliție. Așa s-au și cunoscut cei doi, în Polonia, la granița cu Germania. Bunicul său, care a murit sau așa se crede, a constituit un idol pentru Oskar, deși acesta nu l-a cunoscut niciodată. Ei au avut doar un copil, pe mama lui Oskar, Agnes, care s-a căsătorit cu negustorul Matzerath. Însă Oskar (un copil atipic, interesat doar de toba de tinichea pe care a primit-o la vârsta de trei ani) a fost părtaș, până mama lui a murit, la aventura acesteia cu Jan Bronski – vărul său.

2021-02-18 03:00:09

0

Operatiunea Sweet Tooth - Ian McEwan

Operatiunea Sweet Tooth - Ian McEwan

Citind aflăm și despre cărtile lui Tom Haley, scriitorul de care vă ziceam.
Între cei doi se înfiripă ceva, se îndrăgostesc, petrec momente frumoase dar Tom nu știe adevărata indentitate a Serenei.
Uneori Serena se gândește să îi spună totul dar e în joc operațiunea, ei doi, tot ce clădit până acum.

2021-02-18 03:00:09

0

Factotum - Charles Bukowski

Factotum - Charles Bukowski

Idealul sau feminin, in cautarea caruia se afla: femeia cu picioare lungi si posesoare a unor sani planturosi, este un motiv recurent in roman, asemenea alcoolului, ba mai mult, reuseste sa gaseasca in persoana lui Jan chiar o combinatie intre acestea doua: femeia cu picoare lungi si sani mari care il si intretine in momentele de betie si cele care duc pana acolo.

2021-02-16 03:00:08

0

Regele alb - Gyorgy Dragoman

Regele alb - Gyorgy Dragoman

Lumea din povestirile lui Dzsata e misterioasă şi înfricoşătoare, măreaţă şi plină de evenimente, aşa cum a fost lumea pentru cei mai mulţi dintre noi. Uşor de simpatizat cu băieţelul aflat în război contra lumii, fragil şi curajos, care încearcă să se construiască şi să se apere pe sine. În plus, Gyí¶rgy Dragoman ilustrează nişte personaje verosimile, micii şi marii tirani, elementele unei reţete a terorii, generalizată, la fel ca teama.

2021-02-16 03:00:08

0

Omida - John Fowles

Omida - John Fowles

Le oferă coeziune, unește filozofiile și conceptele din tot ceea ce a scris și le pune într-un cadru dedicat mai mult sau mai puțin propriei opere și propriilor plăceri. Dă un pic în autoindulgență, dar cred că o putem ierta. Mai ales atunci când oferă o viziune de ansamblu și poate chiar o înțelegere mai amănunțită a operei unui scriitor de valoare.

2021-02-16 03:00:08

0

Raiul gainilor - Dan Lungu

Raiul gainilor - Dan Lungu

Autorul îşi ia în serios rolul de sociolog şi transmite mesaje directe, tăioase, batjocoritoare asupra comunităţii dar care sunt învelite într-un ambalaj comic tipic moldovenesc.
Inevitabil, pe parcursul diegezei, gândul mi-a zburat la Ion Creangă şi la ale sale povestiri şi întâmplări care sunt condimentate cu umor moldovenesc de calitate. Astfel, ajungând la performanţa de a citi al treilea roman scris de Dan Lungu, îmi permit să trag concluzia prin care îl consider un Creangă contemporan.

2021-02-16 03:00:08

0

Sarbatoarea corturilor - Ioan T. Morar

Sarbatoarea corturilor - Ioan T. Morar

Cel la care se refera textul este conducatorul grupului, Jac. Impreuna cu adjunctul sau Ben, ei conduc spiritual grupul, pe cai nu intotdeauna clare celor care ii urmeaza. Corneliu (turnatorul, sa nu uitam) pare sa intregeasca o Treime insolita, in timp ce ceilalti membri ai grupului sunt oameni mai degraba simpli, bucurandu-se de placerea de a fi impreuna, de a-si trai viata in mod curat, de a canta in bisericile si sinagogile in care ii poarta traseul lor ecumenic. Culegerea de portrete din prima parte a cartii, ca o galerie naiva schitata de un artist ardelean sau maramuresan, constituie una dintre cele mai reusite sectiuni ale cartii.

2021-02-14 03:00:02

0

Intoarcerea de la iarmaroc - Salom Alehem

Intoarcerea de la iarmaroc - Salom Alehem

Recomand! Cu alte cuvinte: eu, Şalom Alehem-scriitorul, am să vă povestesc adevărata biografie a lui Şalom Alehem-omul, fără fasoane, fără marafeturi şi dichisuri, ca şi când v-ar povesti-o altcineva, un ins cu totul străin, dar care l-a însoţit peste tot pe Şalom Alehem şi care a trecut, împreună cu el, prin toate cele şapte porţi ale iadului.

2021-02-14 03:00:02

0

Prima dragoste, ultimele ritualuri. In asternuturi - Ian McEwan

Prima dragoste, ultimele ritualuri. In asternuturi - Ian McEwan

Chiar mi-a placut. Chinuit peste măsură de reacțiile corpului său care vizează în mod intrigant inocența, Stephen e în stare să-și adoarmă copilul ca și când nimic n-ar fi în neregulă. La McEwan este evidentă sexualitatea ca mod de expunere al trăirilor interioare și dezrădăcinării sinelui, o scindare în psihic care pare și mai adâncă decât ne-am închipui.

2021-02-14 03:00:02

0

Zgomotul lucrurilor in cadere - Juan Gabriel Vasquez

Zgomotul lucrurilor in cadere - Juan Gabriel Vasquez

Antonio nu este neapărat un personaj agreabil, dar este palpabil, sau, cel puţin mie a reuşit să îmi transmită atât freamătul apropierii de fiica lui Ricardo Laverde, cât şi intensitatea legăturii ce se naşte între ei. Subtilitatea acestui scurt moment de juxtapunere emoţională, de regăsire prin intermediul spaţiului şi timpului reproduce la un anumit nivel ideea de suflete pereche, în sensul că există oameni cu care vibrezi în acelaşi ritm într-un anumit moment al vieţii, dar cu care nu ţi-e dat să trăieşti. Iar în asta constă sclipirea şi înfiorarea pe care am perceput-o în scurta relaţie dintre Antonio şi Maya.

2021-02-14 03:00:02

0

O dragoste - Dino Buzzati

O dragoste - Dino Buzzati

Iar descrierea cartii, citita undeva prin strafundurile Internetului, ca fiind o ilustare a acestui miraj si a posibilitatilor lui de a fi transpus in realitate, in ciuda conditiilor vitrege si a circumstantelor cel putin ciudate (dragostea intre un barbat de 50 de ani si o prostituata), mi-a impus hotararea de a pune mana pe roman si a vedea: chiar asa este? Poate dragostea imposibila sa devina posibila si prin ce metode, cine va ceda? Intrebari care sunt primordiale romanului, care renasc in acesta, iar pentru multe dintre ele se ofera si raspunsuri.

2021-02-12 06:00:01

0

O iubeam - Anna Gavalda

O iubeam - Anna Gavalda

Protagonistul acestui roman este bărbatul. Un bărbat de 65 de ani care se consideră bătrân și ratat și nefericit. Subiectul cărții este, așa cum l-am trecut prin suflet eu, despre incapacitatea omului de a fi el însuși, iar mai presus de toate, despre incapacitatea lui de a fi fericit. De A ALEGE să fie fericit. Am înțeles că noi, oamenii, ne complacem tareprofund în dureri și suferințe și deznădejdi înlăcrimate. Ne place să suferim. Recunoașteți.

2021-02-12 06:00:01

0

Vizita batranei doamne - Friedrich Durrenmatt

Vizita batranei doamne - Friedrich Durrenmatt

Recomand! Intr-un mic oraș, numit Güllen, tânăra Klara Wäscher a fost lăsată gravidă de Alfred Ill. El neagă paternitatea copilului și Klara, disprețuită, dezonorată, lipsită de apărare, este nevoita să fugă din localitate. Prin numeroase căsătorii cu bărbați bogați reușește să scape de sărăcie. După 40 de ani se întoarce în orașul natal. Este una dintre cele mai bogate femei din lume.

2021-02-10 09:00:01

0

Secretele printesei de Cadignan si alte studii de femei - Honore de Balzac

Secretele printesei de Cadignan si alte studii de femei - Honore de Balzac

Cum poate o femeie să își crească copilul și să trezească o pasiune tinereasca, proaspătă în inima unui june prim? Balzac dezminte mitul femeii trecute de 40 de ani care trebuie să se concentreze asupra educației și viitorului copilului său, creionând o doamnă rafinată, atenta la spuse, gentilă, cu chip de înger, dar inima înghețată, cu gesturi exacte, și cu urechea aplecată la impresiile create de și pentru societate.

2021-02-10 09:00:01

0

Harta si teritoriul - Michel Houellebecq

Harta si teritoriul - Michel Houellebecq

M-a intrigat şi am găsit savuroasă ironia şi cinismul de care Houellebecq dă dovadă transformându-se în personaj, ba chiar povestindu-şi moartea ca pe o crimă atroce. Este o dovadă de narcisism, nimic de zis, dar mi se pare curajos din partea unui scriitor să se raporteze astfel la sine.
Riscul este destul de mare. Dacă un cititor face cunoştinţă cu Houellebecq prin Harta şi teritoriul, va fi destul de confuz şi, catalogând demersul ca pe o aroganţă în stare pură, probabil n-ar mai fi tentat să mai citească altceva de el. Un cititor deja obişnuit cu stilul lui Houellebecq poate fi, de-asemenea, deranjat de egocentrismul şi aroganţa acestuia, dar, mai mult, poate avea impresia că este fraierit şi că autorul nu-şi preţuieşte deloc fanii, că, oricât de neliterar ar suna, celebrului scriitor i se rupe de cititori.
Recunosc că asta a fost şi senzaţia mea, dar nu m-a deranjat, din contră, în mod straniu, atitudinea asta deloc atentă cu ce aşteaptă cititorii de la el mi l-a făcut pe Houellebecq şi mai simpatic decât mi-era!

2021-02-10 09:00:01

0

Azaleea Rosie - Anchee Min

Azaleea Rosie - Anchee Min

O astfel de lume ne este înfăţişată în această carte – Azaleea Roşie. Viaţa şi dragostea în China –, o lume care îmbrăţişează frica şi teroarea zilnică pentru un scop măreţ şi eronat. Un scop care distruge vieţi… şi, în mod paradoxal, acceptat pentru o viaţă mai bună… dar care există doar în teorie.

2021-02-10 09:00:01

0

Drumul spre Wigan Pier - George Orwell

Drumul spre Wigan Pier - George Orwell

Orwell offers an impressive set of images and stories about the lives of miners, the unemployed and the people left on the road in a dark world and a harsh era, between the Great Interwar Crisis and World War II. Sensitive to the fate of the poor of England, the author, despite his left-wing political orientation, does not lose his common sense and pleads for socialism, although at the same time he ridicules the budding socialists of the time. The Road to Wigan Pier, a book that once impressed the British public, remains a fascinating read, as its dilemmas are those of the contemporary world.

2021-02-08 06:00:01

0

Ierbar - Andrei Dosa

Ierbar - Andrei Dosa

In Ierbar, personajele caută mereu extazul chimic, dar atunci când foloseşti potenţiatoare chimice, lucrurile sunt ceva mai greu de ţinut în frâu. Schimbările sunt bruşte, din starea de bine poţi cădea dintr-o dată în paranoia şi anxietate. Uneori, schimbările pot deveni periculoase, uneori pot surveni crize. Fără ca ele să lase urme ireversibile. A doua zi, petrecerea continuă cu o incizie curată în realitate.” – Andrei Dósa

2021-02-08 06:00:01

0

Puritate - Jonathan Franzen

Puritate - Jonathan Franzen

Când scrie din perspectiva lui Pip, simți dorința de a face ceva cu viața ei, revolta, furia și îndoielile. Iubirea-obsesie pentru mama ei, disperarea, încercarea de a se face plăcută.
Când se transformă în Andreas Wolf, e cu adevărat un personaj tulburat. Nu te cruță de la cele mai negre gânduri, ești în mintea unui sociopat sau mai întrevezi, pe alocuri, salvarea.
Când e Tom Aberant, jurnalistul cu care Wolf se întâlnește într-un moment esențial din viața lui, citești iubirea complicată pentru Anabel, frustrările de a nu fi mai mult decât e, dilemele despre cum să iasă dintr-o relație ce devine toxică.

2021-02-08 06:00:01

0

1913. Vara secolului - Florian Illies

1913. Vara secolului - Florian Illies

Există o mulțime de legături care fac textul să curgă natural. Legăturile sunt realizate atât pe cale naturală, prin întâlniri reale între personalități ale vremii la diferite evenimente culturale sau în locuri mai puțin protocolare, cât și prin intermediul speculațiilor, autorul aducând în discuție posibilitatea ca doi sau mai mulți artiști să se fi găsit în același loc la un moment dat, să fi gândit la fel sau să fi trecut printr-o situație asemănătoare. Illies știe să susțină lectura: pune întrebări care trezesc interesul și oferă răspunsul la câteva pagini distanță, are simțul umorului, prezintă, atunci când este cazul, detalii picante și face “dezvăluiri din viitor”.

2021-02-08 06:00:01

0

Beautiful You - Chuck Palahniuk

Beautiful You - Chuck Palahniuk

Într-o lume consumeristă, trebuie căutate oportunități, iar reușita, dacă ești suficient de isteț, vine repede și este deplină. Un astfel de personaj care a reușit este și Maxwell, milionarul care reprezintă una dintre mințile luminate ale noii forme de capitalism, cel sălbatic, cel în care se ucide pentru o poziție mai bună, cel în care numai cel rezistent poate rămâne și supraviețui. Ideea lui este ca lumea femeilor să fie subjugată în așa hal, încât el să devină Stăpânul întregii lumi, prin cumpărarea și folosirea continuă a ”Beautiful You”; cunoașterea sa în domeniul sexului a devenit o artă, dar și o armă:

2021-02-08 06:00:01

0

Suita franceza - Irene Nemirovsky

Suita franceza - Irene Nemirovsky

O carte despre un război căruia îi cade victimă chiar autoarea înainte de a finaliza manuscrisul nu poate fi decât emoționantă. „Suita franceză” este o astfel de carte, care a fost aproape să fie ucisă, dar a supraviețuit miraculos, ceea ce nu s-a întămplat cu autoarea sa, deportată în iulie 1942 la Auschwitz, unde s-a stins din viață o lună mai târziu. Irène Némirovsky a trăit – de fapt, a fost lăsată să trăiască – doar atât cât să scrie primele două dintre cele cinci nuvele plănuite a alcătui suita: „Furtună în iunie” și „Dolce”. Pe celelalte trei – „Captivitate”, „Lupte” și „Pacea” – nu le vom putea citi niciodată. Putem doar să ni le imaginăm lecturând însemnările autoarei, publicate în anexa acestui volum.

2021-02-05 09:00:01

0

Anul mortii lui Ricardo Reis - Jose Saramago

Anul mortii lui Ricardo Reis - Jose Saramago

Reis este judecat nu in interiorul istoriei, ci dincolo de ea. Inculpatul nu este decit un scriitor fictiv, iar procesul pare la un moment dat doar un joc. Mai multe fragmente, atit din opera lui Fernando Pessoa, cit si din cea a lui Ricardo Reis, sint inserate in roman, Saramago incercind astfel sa­si legitimeze jocul.

2021-02-05 09:00:01

0

De duzina - Charles Bukowski

De duzina - Charles Bukowski

Primul roman este ceva important în viaţa unui scriitor iar Bukowski a vrut să marcheze cum se cuvine acest eveniment dedicând cartea nimănui. Pentru unii ar putea părea un act de rebeliune, pentru mine acest fapt denotă singurătatea acută pe care acesta o resimţea.
Protagonistul acestui roman este Henry Chinaski, alter-egoul scriitorului, care v-a mai apărea şi în Femei, Factotum, Şuncă pe pâine, Hollywood etc. Câteva caracteristici pe care cei doi le împărtăşeau erau consumul excesiv de alcool, autoizolarea, relaţiile pasagere cu femei, nihilism, comportament antisocial.

2021-02-05 09:00:01

0

Ani de ciine - Gunter Grass

Ani de ciine - Gunter Grass

Ca orice carte cu amploare si profunzime, si ‘Ani de ciine‘ aparuta la Polirom in 2014 in seria de autor Gunther Grass in traducerea exceptionala si cu note semnate de Mariana Barbulescu este una dintre aceste carti, ea poate fi citita in mai multe nivele si interpretata in straturile sale diferite, pe care le descoperi si redescoperi in permanenta ca cititor la prima lectura si daca revii asupra anumitor pasaje sau a intregii carti. Un briceag aruncat in canalele prin care Vistula se varsa in Marea Baltica in apropierea orasului Danzig (Gdansk) este prezent la inceputul cartii si apoi revine spre sfarsit, marcand simbolic relatia complexa de prietenie-ura dintre cele doua personaje principale. Istoria lor personala se impleteste cu istoria Germaniei pe o perioada de peste patru decenii si personajele insesi se transforma si isi schimba aparent cel putin identitatile. Pentru realistul-fantastic (cu tente macabre) care este Gunther Grass, schimbarile de nume sau de fizionomie sunt acceptabile si acceptate, atata timp cat ele camufleaza (in scopul supravieturii) identitatile interioare reale ale personajelor.

2021-02-03 06:35:26

0

Parerile despre viata ale motanului Murr - E.T.A. Hoffmann

Parerile despre viata ale motanului Murr - E.T.A. Hoffmann

Povestea motanului e cea care dă valoare ansamblului şi cred că, dacă ar fi fost publicată separat de cealaltă naraţiune, nu am fi avut prea multe de pierdut. Motanul e sfătos şi se întinde la vorbă, mai mult filosofând decât povestind diferite evenimente. Iată câteva mostre de înţelepciune pisicească.

2021-02-03 06:35:26

0

Strigarea lotului 49 - Thomas Pynchon

Strigarea lotului 49 - Thomas Pynchon

Dar ce se întâmplă, de fapt, în acest roman? Protagonista Oedipa Mass (un nume care-mi place la nebunie), căsătorită cu DJ-ul Wendell „Mucho” Mass, este numită executoarea testamentului unui fost iubit, Pierce Inverarity, un magnat pe piața afacerilor imobiliare din California. Ea pleacă la San Narciso, sediul multor companii deținute de Pierce, pentru a pune ordine în moștenirea acestuia. Aici intră într-o lume bizară: Metzger, avocatul cu care lucrează, este un fost star de cinema care trece imediat la avansuri, Manny di Presso, un avocat devenit actor și din nou avocat, este urmărit de clientul său mafiot, motelul la care se cazează Oedipa este terenul de repetiții pentru o trupă de tineri și gagicile lor minore, angajații unei companii par să facă parte dintr-o rețea informală de distribuire a poștei, iar un simbol misterios zărit în toaleta unui bar revine din ce în ce mai des, în cele mai neașteptate locuri. Totul pare a se lega de un nume, Trystero, pe care Oedipa îl aude pentru prima dată într-o piesă de teatru jucată în San Narciso, și de o mișcare subversivă întinsă pe câteva secole, care atentează la monopolul poștal deținut de stat. Coincidențele se înmulțesc, la fel ca indiciile ce par să ducă spre o conspirație de proporții continentale, iar Oedipa este absorbită de o investigație care devine din ce în ce mai bizară și mai incredibilă.

2021-02-03 06:35:26

0

Raftul cu ultimele suflari - Aglaja Veteranyi

Raftul cu ultimele suflari - Aglaja Veteranyi

M-a ținut la fel de bine-n priză ca prima carte, poate și din cauza faptului că nu există o schimbare de stare pe parcurs ce citești, doar acea apăsare tărăgănată a morții și discuții despre viața de emigrant. „De ce fierbe…” a fost mai veselă în limbaj, chiar dacă vorbea de lucruri la fel de triste, dar cu siguranță acest fapt se datorează și stării personale ale autoarei, care și-a găsit sfârșitul în tandem cu spiritul morții despre care scria. Poate tocmai pentru că n-am trecut prin vreo situație similară, să asist la moartea lentă a cuiva drag, nu pot empatiza deloc cu viziunea Aglajei asupra lucrurilor care au loc. Recunosc, desigur, în continuare originalitatea stilului de scriere și felului de a se juca cu cuvintele al autoarei, însă, din păcate, această carte nu a reușit să mă atingă sau să mă impresioneze la fel de tare prin imaginile evocate.

2021-02-03 06:35:26

0

Sindromul de panica in Orasul Luminilor - Matei Visniec

Sindromul de panica in Orasul Luminilor - Matei Visniec

Jocul personajelor, aşa cum este construit de Cambreleng, este intuitiv şi provocator. Din când în când, există serate literare în care se citesc în public manuscrisele, există momente în care editorul citeşte manuscrisul doar cu autorul, fără a spune niciun cuvânt, singurele mijloace de măsură a satisfacţiei sau insatisfacţiei acestuia fiind expresiile faciale. Cel mai interesant este jocul construcţiei de noi opere: un scriitor începe un nou roman, pentru ca apoi manuscrisul să fie pasat unui alt scriitor, după doar câteva pagini, care are posibilitatea să îl continue sau să îl rescrie. Şi aşa la infinit, din această amestec de stiluri de scriere, poate rezulta o capodoperă. Sau nu. Dar jocul este important.

2021-02-03 06:35:26

0

O vara fara barbati - Siri Hustvedt

O vara fara barbati - Siri Hustvedt

Dacă acțiunea romanului este, așa cum am spus, statică și parcă fără viitor, nu există o motivație suficientă pentru a empatiza cu personajele sau cu acțiunile lor, interesantă a fost abordarea feminină a infidelității: cât de mult poate ierta o femeie părăsirea de către bărbat a căminului conjugal pentru o altă femeie, mai tânără și, prin urmare, mai frumoasă. La început, îndepărtarea Miei de locul pe care îl numea ”acasă” este datorată mai mult încercării de uitare decât de bucurie a revederii locurilor copilăriei. Scrisorile lui electronice îi sunt indiferent și perioadă de timp ea nu răspunde și nu dă niciun semn de viață: ”Dragă Mia”, mi-a scris Boris. ”Indiferent ce s-a întâmplat între noi, pentru mine e foarte important să știu cum ești. Trebuie să comunicăm – și de dragui lui Daisy. Te rog, răspunde-mi când primești scrisoarea.” Ce rezonabil, m-am gândit eu. Ce prozaic: să comunicăm.”

2021-01-31 03:35:32

0

Trainspotting - Irvine Welsh

Trainspotting - Irvine Welsh

N-a fost o deviza moralista, nici una fantezist de cool. Prima se explica prin reactia detasata a scriitorului care spunea intr-un interviu acordat publicatiei The Guardian: “Evident ca vrei ca oamenii sa aiba grija de ei si sa fie in siguranta, dar in cele din urma, stii, tine de ei. Nu dau doi bani pe ce fac oamenii cand vine vorba de droguri.” Deci Trainspotting nu e educatie, in ciuda rezervelor optimiste din finalul cartii. A doua motivatie – cea cu miza nonconformismului de parada – e la fel de imprecisa ca cea anterioara, pentru simplul motiv ca Welsh a fost interesat mai degraba de stimularea sociala in sensul de prezentare a unui tip uman nu neaparat nou, dar care, in orice caz, nu si-a primit doza de atentie. Deci Welsh s-a prezentat pe sine, departe de gandul de a face drogurile moda de metrou. Altfel, i-ar fi placut heroina mai mult.

2021-01-31 03:35:32

0

Cartea scurtelor iubiri eterne - Andrei Makine

Cartea scurtelor iubiri eterne - Andrei Makine

M-am convins. Makine e un prozator al cărui suflu nu se sfieşte să devină suflet. Există la acest scriitor un simţ implacabil al frumuseţii viului, al palpitului încăput într-o secundă de graţie. Proza lui nu pregetă să „lucreze“ cu melancolii romanţioase, dar pînă şi lor ştie să le dea un halou extraordinar. În fond, Makine e un scriitor cu „vînă“ de iconar, un fascinant descoperitor de aure peste miezul de suferinţă al lumilor povestite.

2021-01-31 03:35:32

0

Clubul Dumas - Arturo Perez-Reverte

Clubul Dumas - Arturo Perez-Reverte

Mi a placut la nebunie!! Autorul acesteia, Aristide Torchia, avea să sfârşească pe rug în anul următor alături de cărţile sale, arse până la una. Conform împătimitului colecţionar şi bibliofil Varo Borja, trei exemplare ale cărţii supravieţuiseră veacurilor scurse, dar numai unul din ele era autentic. Misiunea lui Lucas Corso este să afle care din cele trei e acela.

2021-01-31 03:20:32

0

Catherine-Paris - Martha Bibescu

Catherine-Paris - Martha Bibescu

Ramasa orfană de tată foarte devreme, și de mama la câțiva ani după, va crește între dragostea unei bunici cu rang de prințesă, dar retrasă în sărăcie ca urmare a nefericirii din căsătorie și bucătăreasa Angele, care îi deschide în față un univers colorat, aromat, liber și…perfect nevinovat.
Singurii bărbați din universul ei sunt blândul bătrân Beau, alături de care fata străbate la pas orasul, și libertinul unchi Adolphe, care o duce la teatru.
Inocenta și tinerețea ei nu au nicio șansă în față versatului conte polonez, Adam Leopolski, pe care îl cunoaște întâmplător, și care îi devine soț, aruncând-o în milocul unei familii pe cât de bogate, pe atât de găunoasă.
Maturizarea lui Catherine survine brusc și brutal; speranțele și visurile sunt frânte rapid. Totul pare o eroare dureroasă, viitorul se arată anost și rece.

2021-01-29 03:38:49

0

Insula - Aldous Huxley

Insula - Aldous Huxley

În 2037 totul pare ușor schimbat. Nu mai există Uniunea Europeană ci Uniunea Prieteniei. Uniunea Prieteniei s-a înființat după căderea Zidului Berlinului (1989). Protectoratul Suediei este membră a Uniunii, dar are drept de facto și de jure asupra întregului teritoriu al său, fiind considerată o țară independentă. Președintele operațiunii care presupunea recrutarea agenților speciali pentru RAN este o prezență misterioasă, o prezență pe care mi-ar fi plăcut să o descopăr până la final. El acționa ca un maestru păpușar și „păpușa” sa preferată era secretarul agenției, secretar care o alege pe Anna Francis pentru o misiune ultra secretă.

2021-01-29 03:38:49

0

Pe cind eram orfani - Kazuo Ishiguro

Pe cind eram orfani - Kazuo Ishiguro

Deși n-o spune niciodată, din povestirile lui Christopher, mi-am dat seama că britanicul avea un oarecare sentiment de superioritate față de băiatul japonez pentru că cel din urmă nu reușea sub nicio formă să articuleze corect cuvintele englezești; Iar Akira la rândul său încerca să-l domine pe Christopher cu poveștile sale inventate și prin intimidare. Nu o singură dată, Christopher amintește de pariul său cu Akira care susținea că între un japonez și un britanic, cel din urmă plânge primul.
În plus, și ca adulți Christopher și Akira nu sunt apropiați unul de celălalt și în puținele situații în care au șansa să fie din nou o echipă, nu dragostea ca între priteni, ci interesele îi aduc împreună. Iar povestea dintre Christopher și Sarah nu este nici ea cu mult diferită.

2021-01-29 03:23:49

0

Pe cand eram doar niste pusti - Patti Smith

Pe cand eram doar niste pusti - Patti Smith

M-a frapat accentul pus de poveste pe lipsa de bani și pe dificultatea cu care reușeau să-și facă rost de bani pentru mâncare. Dar totul a fost recompensat de firea poetică a lui Patti și ușurința cu care a intercalat povestea delicată a cuplului Smith – Mapplethorpe în lumea dezordonată și schimbătoare a New Yorkului. Cartea de față este o enciclopedie și un tribut poate pentru artiștii Americii de prin anii 20 până aproape de 80, dar fără ca aceste referințe să fure din misterul pe care îl oferă informațiile personale pe care Smith le strecoară magic în povestire. Informații personale, strict legate de relația ei cu Robert sau mici întâmplări amuzante cu și despre amicii comuni.

2021-01-29 03:23:49

0

Zen si arta repararii motocicletei - Robert M. Pirsig

Zen si arta repararii motocicletei - Robert M. Pirsig

Calatoria personajului sau in saua motocicletei, alaturi de fiul Chris, din Minnesota pana in California, este trecerea printr-un Purgatoriu, cu mereu intoarceri in trecutul personal incetosat, cu mereu vointa revenirii in pacea prezentului, cu dorinta recuperarii spirituale agresate tragic, cu limpezirea de sine a celui ce a fost si a devenit nevoit. O calatorie in timp si in sine, punctata si dominata de analize filozofice sofisticate privind calitatea vietii, specificitatea si calitatea omului ca fiinta ganditoare si creativa. Cu substratul dureros al constiintei ca societatea intervine obstructional asupra spiritelor care indraznesc sa se ridice, sa se remarce, sa se faca auzite si sa se detaseze din plutoanele de umbre amorfe inregimentate in ceata ignobila a unei vieti lipsite de substanta.

2021-01-26 11:58:13

0

Copilaria - Lev Tolstoi

Copilaria - Lev Tolstoi

Acest roman autobiografic redă prezentarea copilăriei unei persoane care a supraviețuit mizeriei și sărăciei, unui mediu bântuit de ceartă și violenței bunicului său. Dar care a și devenit un scriitor, o figură importantă a lumii literare și un om bun cu ceilalți din jurul său. Chiar Lev Tolstoi va remarca surprins următorul lucru: “E de mirare că ți-ai păstrat omenia, ai rămas bun, deși puteai să devii rău. Ești tare, și e bine să fii așa.”

2021-01-26 11:58:13

0

Taras Bulba - N.V. Gogol

Taras Bulba - N.V. Gogol

WOW. Luptele descrise prezintă personajele excepţionale în situaţii excepţionale (şi fără exagerare, cum o făcea precursorul conaţional al lui Gogol, Puşkin).
Fiind introduşi, mai întâi, în aşezările cazace din Galiţia extremă, primim o educaţie riguroasă, militară, la Academia din Kiev, opera debutând abrupt, în stil neaoş rusesc, cu o bătaie amicală între Bulba şi fiul sau, proaspăt cazac, pe care-l "ia din faşă" şi-l duce la război, "în numele ortodoxismului".

2021-01-26 11:58:13

0

Esafodul - Cinghiz Aitmatov

Esafodul - Cinghiz Aitmatov

Eşafodul se situează într-un top 10 al cărţilor mele preferate din toate timpurile. O recomand călduros celor ce încă mai cred în bunătate şi în frumuseţea vieţii simple de altă dată, dar şi celor ce gustă o tragedie clasică, scrisă pur şi simplu excepţional

2021-01-26 11:58:13

0

Zuleiha deschide ochii - Guzel Iahina

Zuleiha deschide ochii - Guzel Iahina

Zuleiha este un personaj pe care îl îndrăgești de la prima pagină. Dedicată și ușor naivă, ea nu cunoaște altă realitate în afară de cea dictată de Murtaza, soțul ei mult mai în vârstă, și de cea pe care mama ei i-o inoculase destul de devreme sub forma zicătorilor sau a lucrurilor pe care o femeie se cade sau nu să le facă.

2020-12-26 01:40:38

0

Copiii de pe Volga - Guzel Iahina

Copiii de pe Volga - Guzel Iahina

Ei bine, cred că așa se întâmplă și cu romanele. Rostim la apariția unora dintre ele encomioane de care ulterior ne e cam rușinăm. Sigur, sunt și excepții, dar atunci unde este adevărata măsură? Mai putem afirma cu mâna pe inimă că suntem obiectivi și că nu ne-am lăsat, așa cum am pățit eu în cazul de față, pe mâna debordantelor entuziasme adolescentine? Ei bine? A fost o carte fantastica.

2020-12-26 01:25:35

0

Albastrul din miez de noapte - Simone van der Vlugt

Albastrul din miez de noapte - Simone van der Vlugt

Viața în Amsterdam este mult mai interesantă decât în mica localitate rurală de unde venea Catrijn. Ea asistă la lecțiile de pictură pe care le ia Brigitta cu un elev al lui Rembrandt, în casa căruia – da, celebra casă cu obloane roșii și verzi – chiar ajunge la un moment dat, însoțindu-și stăpâna.

2020-12-24 05:00:31

0

Pisica musafir - Takashi Hiraide

Pisica musafir - Takashi Hiraide

Enigma care o însoțește pe Mica, aparițiile sale nocturne, firea sa schimbătoare și modul în care aceasta traversează poteca-fulger dintre cele două vecinătăți, o transformă pe aceasta într-o întâmplare a destinului. Un lucru ieșit din comun este faptul că Mica nu scotea nici un sunet, potențând astfel naturalețea cu care aceasta se integrează în spațiul intim al celor doi. Deși ea nu le aparține, aceștia stabilesc cu Mica, pisica-musafir, o legătură puternică, afectivă, pe care un șir de întâmplări ieșite din comun care par să nu se mai termine, o vor perturba.

2020-12-24 05:00:01

0

Coaja de nuca - Ian McEwan

Coaja de nuca - Ian McEwan

Mă așteptam ca Nutshell să vorbească despre avort, un subiect care mă interesează de mult timp și pe tema căruia încă nu am citit destul (dacă aveți recomandări de cărți/filme/whatever, let me know in the comments). Din nefericire (de fapt, așa cum am văzut ulterior, din fericire), cartea nu abordează tema avortului, nu vorbește despre dreptul la viață furat, ci despre dreptul la o viață mai puțin normală, mai puțin fericită.

2020-12-24 05:00:01

0

Citind Lolita in Teheran - Azar Nafisi

Citind Lolita in Teheran - Azar Nafisi

A doua parte a memoriilor se depărtează de ideea clubului de carte și revine pe firul memoriei, prezentând tinerețea lui Nafisi. În „Gatsby”, avem parte, conform similitudinii cu romanul lui Fitzgerald, de cea mai efervescentă atmosferă din „Citind Lolita în Teheran”. Inițial participantă la revoluția care a pus capăt unuia dintre cele mai liberale regimuri din istoria Iranului și l-a înlocuit cu un totalitarism religios, Nafisi se îndepărtează tot mai mult când realizează că ceea ce tinerii doreau, mai multe drepturi și o independență în care influența occidentală dispărea cu desăvârșire, se transformă într-o societate fără drepturi, fără independență și animată de ura față de „imperialismul american și sionismul”.

2020-12-24 04:54:56

0

Nuferi negri - Michel Bussi

Nuferi negri - Michel Bussi

Nuferi negri e un roman despre care aproape nu poți vorbi fără să dezvălui câte ceva despre desfășurarea acțiunii. E o carte care trebuie citită, nu povestită.

2020-12-24 04:54:56

0

O femeie iubita - Andrei Makine

O femeie iubita - Andrei Makine

In mod cu totul exceptionl, cenzura aprobă realizarea unui film din care poncifele comuniste despre caracterul exploatator al ţarilor nu trebuiau să lipsească, însă Erdmann reuşeşte să introducă şi mici şopârle care trec de cenzură. După căderea comunismului, acelasi Erdmann este forţat să producă un serial fluviu de televiziune, comercial porno despre acelaşi subiect care se preta foarte bine noilor vremuri de eliberare sexual.

2020-12-24 04:54:56

0

Ziua Ajustarii - Chuck Palahniuk

Ziua Ajustarii - Chuck Palahniuk

Politicieni bătrîni și corupți pun la cale o soartă cruntă pentru tinerii bărbați ai țării, muncitorii visează să-i anihileze pe bogați, în vreme ce profesorii expun la cursuri teorii care anunță un viitor fără speranță. Și, pe un site din ce în ce mai popular, un proiect macabru adună semnături în fiecare zi.

2020-12-24 04:54:56

0

Masinarii ca mine - Ian McEwan

Masinarii ca mine - Ian McEwan

Lumea în care trăiește Charlie este, în linii mari, cea descrisă în cărțile lui Yuval Noah Harari. Este acel viitor în care noi, astăzi, abia pășim. Pe străzi există mașini electrice, fără șofer, roboții fac treaba gunoierilor și în curând pe cea a medicilor și avocaților, iar oamenii devin dispensabili. În anumite domenii nu mai e nevoie de angajați umani. Androizii sunt eficienți, nu fac grevă și nu se îmbolnăvesc. Singurul impediment sunt costurile mari pentru a crea unul. Dar cercetătorii fac eforturi în acest sens. Să ne amintim de Harari, profetul secolului 21, care spunea că într-un viitor nu foarte îndepărtat, oamenii vor suferi din lipsă de relevanță. Ceea ce au ei de oferit nu va mai interesa pe nimeni.

2020-12-24 04:54:56

0

Dincolo de frontiere - Andrei Makine

Dincolo de frontiere - Andrei Makine

Ca un veritabil supermarket cu fantasme, ultimul volum semnat Andreï Sergueïevitch Makine, scriitor născut în Siberia, care își publică textele în limba franceză, ne poartă prin viețile a trei personaje: scriitorul însuși, alter-egoul și psuedonimul său, Gabriel Osmonde și Vivien Lynden. Fie că vorbește despre Marea Strămutare sau despre Alternaștere, scriitorul imaginează scenarii pline de umbre și temeri, în care protagoniștii stau sub semnul unui eșec intrinsec.

2020-12-24 04:54:56

0

O odisee - Daniel Mendelsohn

O odisee - Daniel Mendelsohn

Aventura, povestea acestei relații care stă sub semnul crepusculului patern începe din momentul în care Jay Mendelsohn decide să participe săptămânal la cursul despre Odiseea lui Homer pe care fiul său, profesor universitar și scriitor, îl ține în fața unei grupe noi de studenți.

2020-12-24 04:54:56

0

Fetele capitanului - Maria Duenas

Fetele capitanului - Maria Duenas

Invitata din această seară a fost scriitoarea spaniolă María Dueñas, ale cărei cărți au fost vândute în aproximativ 5 milioane de exemplare și traduse deja în peste 25 de limbi. În România, au apărut, la Editura Polirom, toate cele patru romane scrise de ea: ”Iubirile croitoresei”, ”Ce avem și ce uităm”, ”Cumpătarea” și ”Fetele Căpitanului”.

2020-12-24 04:54:56

0

Laptarul - Anna Burns

Laptarul - Anna Burns

Lăptarul nu este un studiu de epocă tulbure, ci o lectură cu un ton moderat, dar firesc, „compatibil” și cu sufletul, și cu rațiunea cititorului. Fără partizanate, fără insinuări politice, religioase sau militare, fără stridențe de ton, Burns spune o poveste originală, dar bazată pe fapte reale, unică, dar aplicabilă unei întregi generații, directă fără să renunțe la infinitele nuanțe prin care o societate poate fi malefică în ansamblu sau eroică în detaliu.

2020-12-24 04:54:56

0

Ucenicul arhitectului - Elif Shafak

Ucenicul arhitectului - Elif Shafak

Elif Shahak are un condei usor si precis cu care stie sa construiasca povesti si sa insufleteasca personaje care chiar cand sunt extraordinare in fapte si puteri au intotdeauna o dimensiune umana. Lectura ‘Ucenicului arhitectului’ mi-a dat senzatia unei tesaturi in care se imbinau fire din povesti arabe ca ale Seherazadei cu legende balcanice cum este cea a Mesterului Manole

2020-12-24 04:54:56

0

Arhipelagul altei vieti - Andrei Makine

Arhipelagul altei vieti - Andrei Makine

Evadatul din lagăr înoată însă contra curentului și tocmai această atitudine de sfidare îi irită pe cei porniți în căutarea lui. Iar frustrarea lor crește cu atât mai mult cu cât fugarul pare să fie mereu cu un pas înaintea lor, și la propriu, și la figurat. Reușește să se strecoare prin taigaua aspră ca un cunoscător, în vreme ce soldații se poticnesc și capătă răni care îi determină să se retragă unul câte unul din joc. Iar setea de libertate a fostului deţinut va avea drept simbol trei focuri aprinse, menite să îi deruteze pe vânătorii porniți pe urmele lui.

2020-12-24 04:54:56

0

Iti voi da toate acestea - Dolores Redondo

Iti voi da toate acestea - Dolores Redondo

Palatul era ritualul de ispăşire, locul care însănătoșea, vindeca rănile, și prin încăpățînarea lui masochistă de a nu se întoarce la palat nu făcuse altceva decît să se consume în van, ca un înger dormind în frigul și ploaia din paradis. Sufletul îi era murdar și dezlînat, hainele, jerpelite, iar pielea, brăzdată de zgîrieturi pe care se grăbea să le oblojească numai pentru ca în clipa următoare să se autoflageleze din nou, tăind iarăși în propria carne poteci însîngerate pe unde durerea lui să poată umbla nestingherită

2020-12-24 04:54:56

0

Devorarea cerului - Paolo Giordano

Devorarea cerului - Paolo Giordano

Istoria micii lor utopii ecologiste ilustreaza contradictiile, obsesiile si tensiunile lumii contemporane. Un roman despre visurile, idealurile si dorintele necontrolate ale adolescentei, despre complexitatea relatiilor dintre tineri si fragilitatea lor, despre iubire si moarte violenta, Devorarea cerului prezinta, in acelasi timp, lumea in care traim, labilitatea credintelor de orice fel si, mai mult decit orice, cautarea incrincenata a unui sens al vietii.

2020-12-24 04:54:56

0

De mine viata si-a tot ras - David Grossman

De mine viata si-a tot ras - David Grossman

În toamna anului 1951, Vera, evreică şi activistă în contraspionajul Armatei de Eliberare Naţională a Iugoslaviei, e arestată. Soţul ei, Miloš, ofiţer în cavaleria mareşalului Tito, tocmai se spînzurase. Profund îndrăgostită, Vera îşi apără bărbatul şi refuză cu încăpăţînare să semneze actul prin care acesta ar fi fost declarat duşman al poporului şi spion sovietic al lui Stalin.

2020-12-24 04:39:56

0

Du-te si pune un strajer - Harper Lee

Du-te si pune un strajer - Harper Lee

Pe parcursul cărții, cititorul are parte de câteva dezvăluiri șocante, care te fac să schimbi paginile cu repeziciune. Începutul a fost destul de lent, însă după câteva capitole am fost captivată de magia cuvintelor lui Lee și mi-a fost greu să mă despart de carte, cu atât mai mult cu cât Scout retrăiește câteva momente importante din trecutul ei. Deși nu mă așteptam, cartea nu m-a plictisit deloc. Dimpotrivă, m-a captivat cu povestirile lui Scout și cu încercarea ei de a afla cine este cu adevărat.

2020-12-24 04:39:56

0

Onoare - Elif Shafak

Onoare - Elif Shafak

Onoare este o poveste cutremurătoare, șocantă ce se rotește continuu în jurul unui cuvânt de o importanță majoră pentru lumea musulmană.
Cartea prezintă povestea a trei generații, a unor familii cu ce aveau mai de preț pătat: onoarea. Acțiunea culminează cu o crimă, una de onoare: un fiu își ucide mama.

2020-12-24 04:39:56

0

Legea copiilor - Ian Mcewan

Legea copiilor - Ian Mcewan

Ian McEwan strecoară în narațiune chiar dezbaterea din cadrul procesului, cartea fiind și un amestec de cercetare (are la bază un caz real) și de ficțiune. Fiecare parte are posibilitatea să-și susțină cu argumente propria ipoteză, iar cele două variante care se fac auzite în tribunal se completează cu alte două, mult mai umane, exprimate în mai puține cuvinte, fără argumente: a băiatului și alta multistratificată, aparținându-i Fionei. Aceasta aduce, discret, pe lângă perspectiva omului legii care cântărește „obiectiv” o chestiune de viață și moarte și perspectiva mamei care nu fusese niciodată, dar și perspectiva femeii în sine care descoperă în adolescentul îndrăgostit de muzică, de poezie (și ea susține concerte) și mai târziu de ea însăși – sensibilitatea și bucuria vieții. Până la un punct, însă. Personajele îi devin dragi cititorului prin nevoia lor de sens, dincolo de lege, dincolo de limitele de vârstă.

2020-12-24 04:39:56

0

Povestea unei familii perfecte - Rosa Ventrella

Povestea unei familii perfecte - Rosa Ventrella

Nu ne putem alege părinții. Venim pe lume în familii mai bune sau mai rele, în familii care ne pot oferi stelele de pe cer sau în familii care nici măcar nu știu să își înalțe privirea spre ele. Unii își condamnă copiii înainte de vreme, le dictează fiecare pas și le trasează atent traseul de urmat. Alții îi tratează ca pe niște extensii ale lor, le încarcă umerii cu visurile nerealizate și se așteaptă ca prin copii să trăiască ceea ce nu au trăit la timp. Sunt și părinții care împing copiii afară din cuib, care îi îndeamnă să aspire dincolo de limitele pe care societatea le-a trasat pentru ei. Și știu că, pentru asta este nevoie de o singură portiță: educația. Din fericire, familia Mariei înțelege că micuța lor, cea supranumită Soirău, este un copil înzestrat, care poate ajunge departe. Și iau la timp decizia corectă.

2020-12-24 04:39:56

0

Galben de Crome - Aldous Huxley

Galben de Crome - Aldous Huxley

Îl vom urmări pe Denis, un tânăr de douăzeci și ceva de ani, scriitor și poet, care face parte din burghezia londoneză și care își petrece o vacanța de o luna în Crome în compania gazdelor și a invitaților acestora. Conacul din Crome, cu o arhitectură deosebită (descrisă în detaliu de autor), aparține unui gentilom pe nume Henry Wimbush și soției acestuia, Priscilla

2020-12-24 04:39:56

0

Fata cu cercel de perla - Tracy Chevalier

Fata cu cercel de perla - Tracy Chevalier

Cartea aceasta pentru mine are o poveste specială. Am primit-o cadou acum mai bine de o săptămână de la o persoană de la care chiar nu mă așteptam să o primesc, deci nu mă așteptam să-mi cunoască gusturile în ceea ce privește cartea care să-mi ajungă la suflet. Țin să spun că acum, după ce am citit cartea asta mă simt ca și cum i-aș fi povestit ce fel de cărți îmi plac la nebunie.

2020-12-24 04:39:56

1

Legaturi de sange - Michel Bussi

Legaturi de sange - Michel Bussi

Povestea nu este expusă ca parte a unei anchete, a unui dosar (ceea ce este în realitate, dacă e să gândim stricto senso), ci este înfrumusețată de o stilistică a limbajului, de anumite particularități de exprimare care împreună duc la crearea unui idiostil, aflat undeva între limbajul metaforic și plin de elemente stilistice

2020-12-24 04:39:56

0

... Sa ucizi o pasare cintatoare - Harper Lee

... Sa ucizi o pasare cintatoare - Harper Lee

Sa ucizi o pasare cantatoare nu prea are nevoie de prezentare. Nu o sa scriu prea multe, dar va indemn s-o cititi daca n-ati facut-o deja. Am citit-o in adolescenta si mi-a placut dar, recitind-o, am perceput-o altfel, am descoperit alte implicatii la care nu m-am gandit prima data si nici nu le-as fi analizat in modul in care o fac acum.

2020-12-24 04:39:56

0

Recunostinta - Delphine de Vigan

Recunostinta - Delphine de Vigan

Farmecul și bunătatea din Recunoștinţă sunt precum lupa ce ne arată ceea ce am uitat de multă vreme să vedem. De fapt, romanul te va face să readuci gratitudinea la adevărata ei dimensiune. Citindu-l, îţi vei aminti că mai ales în momentele de criză anumite cuvinte și gesturi și-au recăpătat adevărata semnificaţie. Această semnificaţie s-a pierdut când ele au devenit asemenea unui automatism. Delphine de Vigan scoate astfel gesturile și cuvintele simple din mecanismul a unei rutini aplatizante, la care duce adesea mimarea de dragul acceptării sociale.

2020-12-24 04:39:56

0

Durere - Zeruya Shalev

Durere - Zeruya Shalev

Nimic condamnabil în ce s-a întâmplat cu Iris, cu toţii avem perioade de refugii, mai lungi sau mai scurte, dar măcar să nu ne păcălim că e totul bine, să nu ne minţim că aşa suntem noi, pentru că nu suntem în niciun fel bătuţi în cuie, ci suntem cine alegem să fim, doar că ne prindem greu de asta sau mai uităm din când în când şi, în răstimp, acumulăm în vieţile noastre “mormane de gunoi”.

2020-12-24 04:39:56

0

Umbra vintului - Carlos Ruiz Zafon

Umbra vintului - Carlos Ruiz Zafon

Bineînţeles că între puşti şi misteriosul roman se naşte o relaţie cu totul specială, întâmplările din carte fiind cele care parcă dictează traseul adolescentului şi, mai târziu, adultului care devine Daniel. Mai ales că, odată cartea scoasă din Cimitir, pare că toată omenirea doreşte să pună mâna pe ea, din motive extrem de diferite, dar nu mai puţin întemeiate. Prin urmare, Daniel care vrea să citească acum tot ce-a scris Carax vreodată va descoperi că dorinţa lui atât de nevinovată se va lovi de pericole incredibile, suferinţe fizice şi psihice, plus un individ coborât parcă din romanele lui Carax, cu faţa arsă şi mirosind a hârtie încinsă, care pune pe foc orice a ieşit de sub peniţa acestuia.

2020-12-24 04:24:56

0

Jocul ingerului - Carlos Ruiz Zafon

Jocul ingerului - Carlos Ruiz Zafon

După ce am citit Umbra vântului acum doi ani (carte care mi-a plăcut foarte mult), am ajuns în sfârșit și la Jocul îngerului, al doilea roman din seria pentru adulți „Cimitirul cărților uitate” acțiunea se petrece însă anterior celei din Umbra vântului, căci Daniel Sempere este fiul lui Sempere jr. și al Isabellei .

2020-12-24 04:24:56

0

Prizonierul cerului - Carlos Ruiz Zafon

Prizonierul cerului - Carlos Ruiz Zafon

Fermin îi va povesti lui Daniel viața sa și experiențele prin care a trecut, cum a fost arestat, cum l-a cunoscut pe Daniel Martin, cum a evadat, cine l-a ajutat. Fermin devine, deci, în acest volum personajul principal, va fi la fel de simpatic, atașant, pozitiv. Dialogurile pe care le are cu Daniel sunt savuroase și pline de umor.

2020-12-24 04:24:56

0

Cei ramasi si cei plecati - Parinoush Saniee

Cei ramasi si cei plecati - Parinoush Saniee

Am citit toate romanele scrise de Parinoush Saniee și toate mi-au plăcut. Toate au ceva aparte și dacă și ție îți plac romanele cu iz islamic, îți recomand această scriitoare.

2020-12-24 04:24:56

0

Poarta-ti plugul peste oasele mortilor - Olga Tokarczuk

Poarta-ti plugul peste oasele mortilor - Olga Tokarczuk

Sigur, romanul debutează chiar cu o primă presupusă crimă, căreia i-a căzut victimă un personaj marginal și dubios al cărui preudonim, Talpă Mare, arată din start ingeniozitatea autoarei. Olga Tokarczuk a vrut să creeze încă de la început câteva elemente menite să capteze atenția cititorului, să-l facă într-un fel sau altul curios, să-l împingă discret de la spate și să-l convingă să mai dea o pagină și încă una și încă una până când incertele legături narative din primele pasaje se vor fi concretizat în rețeaua tabloului de ansamblu.

2020-12-24 04:24:56

0

Straveacul si alte vremi - Olga Tokarczuk

Straveacul si alte vremi - Olga Tokarczuk

Aşa cum cenuşiul se transformă în alb în viziunea moşierului Popielski, şi viaţa se întretaie cu moartea în mersul generaţiilor, simbolizând victoria binelui asupra răului şi a vieţii asupra morţii, mersul sacadat al existenţei în romanul Olgăi Tokarczuk este, dincolo de succesiunea rapidă a generaţiilor, simbolul naşterii naţiunii poloneze, moment surprins prin fiecare voce prezentă în naraţiune, vocile întrepătrunzându-se în momentele mobilităţii generale, în acele clipe în care dorinţa fugii, a evadării din istorie, pare să îi acapereze pe toţi, pe rând, această dorinţă fiind diferită totuşi la fiecare individ şi manifestată cel mai pregnant la moşierul Popielski, cel care după război se mută la Cracovia.

2020-12-24 04:24:56

0

Labirintul spiritelor - Carlos Ruiz Zafon

Labirintul spiritelor - Carlos Ruiz Zafon

Alicia Gris, o fetiță de opt ani rămâne orfană și supraviețuiește printr-o minune bombardamentelor. Rănită grav se refugiază fără să-și dea seama, nicăieri altundeva decât în Cimitirul cărților uitate. Anii trec, Alicia crește și devine un anchetator deosebit de talentat în poliția secretă a Spaniei franchiste. În 1959, Ministrul educației și culturii, Mauricio Valls, un personaj pe care l-am întâlnit în “Prizonierul cerului” dispare fără urmă, iar Alicia și Vargas, un polițist de asemenea cunoscut nouă din „Umbra vântului” sunt însărcinați cu anchetarea dispariției și găsirea ministrulu

2020-12-24 04:24:56

0

Cele patruzeci de legi ale iubirii Ed.3 - Elif Shafak

Cele patruzeci de legi ale iubirii Ed.3 - Elif Shafak

Putem învăța că toți facem greșeli și că toți avem păcate, dar cel mai important de reținut este că, indiferent de religia pe care o ai, nu trebuie să judeci, nu trebuie să te crezi mai bun, nu trebuie să te consideri mai credincios decât alt seamăn al tău, când de fapt tot ce faci este să critici, să judeci și să gândești rău despre alții.

2020-12-24 04:24:56

0

Manasteinn. Baiatul care n-a existat niciodata - Sjon

Manasteinn. Baiatul care n-a existat niciodata - Sjon

Prin povestea adolescentului sărac îndragostit de cinema, Sjon îţi dă de înţeles că artiștii ce au promovat filmul de artă experimental în perioada interbelică au avut același rol pe care l-au avut psihanaliștii. Acești artiști neînţeleși au îndrăznit să elibereze fiinţa umană din chingile vinovăţiei ori de câte ori cobora în abisurile propriului inconștient pentru a se bucura de creativitatea alimentată de fanteziile neacceptate.

2020-12-24 04:24:56

0

Cele trei fiice ale Evei - Elif Shafak

Cele trei fiice ale Evei - Elif Shafak

Cele trei fiice ale Evei atinge problematica religioasă tot atât de ușor ca alte subiecte: dragostea, emanciparea femei, dinamica familială, psihologia, precum și diferențele culturale fascinante și reale. Este un roman care poate marca o viaţă.

2020-12-24 04:24:56

0

Cea care se intoarce - Donatella Di Pietrantonio

Cea care se intoarce - Donatella Di Pietrantonio

Prin romanul Cea care se întoarce, multipremiata Donatella Di Pietrantonio li se alătură unor scriitoare precum Elena Ferrante, Rosa Ventrella sau Margaret Mazzantini. Asemenea lor, surprinde complexitatea unei Italii precum un mozaic de culturi și dialecte savuroase. Este o Italie mereu în schimbare și totodată puternic legată de tradiţiile ce însufleţesc expresiv prezentul.

2020-12-24 04:24:56

0

Lumina de veghe - Michael Ondaatje

Lumina de veghe - Michael Ondaatje

Ajuns funcționar cu statut special la Arhivele Ministerului de Externe, protagonistul caută informații care să completeze petele albe de pe harta propriei vieți. Deschide dosare, încalcă interdicții, cercetează puținele urme lăsate de părinții săi în cealaltă viața a lor, cea de la intelligence service. Sunt multe lucruri nelămurite în acest trecut în care, la un moment dat, găsise adăpost într-o casă cu grădină. Are norocul să poată cumpăra casa aceea a vecinilor. Domnul Malakite murise, iar soția lui, nevoită să vândă imobilul, nu-și amintește nimic de băiatul care, crescând, devenise pentru ea un „străin”. În vreme ce femeia a uitat totul, „străinul” îi știe bine viața, fiindcă a făcut parte din ea.

2020-12-24 04:24:56

0

Ratacitorii - Olga Tokarczuk

Ratacitorii - Olga Tokarczuk

Deși este o lectură dificilă, pe care nu le-o recomand celor care nu au răbdare și care-și doresc narațiune pură, pot spune că cititorii care nu se sperie de jocurile postmoderne vor avea reale satisfacții după ce vor fi terminat romanul Olgăi Tokarczuk.

2020-12-24 04:24:56

0

Lumina dintre oceane - M.L. Stedman

Lumina dintre oceane - M.L. Stedman

Deznădejdea, dorința și disperarea din privirea ei îl împing pe Tom să își calce pentru prima oară în toți anii de când era paznic, îndatoririle. Tom nu scrie în jurnal tot ce se întâmplase, așa cum făcea de obicei. Copilașul le-ar fi putut aduce viața pe care și-au dorit-o dintotdeauna. Dar dacă era o mamă pe acolo pe undeva care își aștepta copilașul? Dacă cineva plângea cu aceeași disperare cu care plângea acum Isabel a lui de bucurie?

2020-12-24 02:24:56

0

Pana de automobil - Friedrich Durrenmatt

Pana de automobil - Friedrich Durrenmatt

Dar filmul este diferit în privința finalului neașteptat, însă și al construcției. Romanul începe cu o interogare a autorului asupra a ce mai poți povesti. Ce se poate povesti, dacă nu vrei să scrii literatură la modă, vandabilă sau moralizatoare? Ce să scrii când omul uită de destin, de moarte, de zei sau de artă, vorbind de accidente de circulație, greșeli de construcție sau de conducere?

2020-12-24 02:24:56

0

Hagi Murad - Lev Tolstoi

Hagi Murad - Lev Tolstoi

Cartea de față a apărut în 2008, Și acum, fără să fiu o cârcotașă, trebuie să dau o bilă neagră editorilor, pentru că ediția asta e plină de greșeli de redactare. E păcat pentru așa o operă (ultima scrisă de Tolstoi) să beneficieze de o corectură superficială. Dar are o poveste interesanta, care se merita.

2020-12-24 02:24:56

0

Vulpea albastra - Sjon

Vulpea albastra - Sjon

În această nuvelă, scriitorul aduce în lumină unul dintre aspectectele cu care s-a confruntat societatea islandeză în secolele trecute: copiii născuți cu sindromul Down, majoritatea uciși la naștere de către moașă, cea care le returna sufletele în marele cazan din care era servită umanitatea. Rareori mamele se încăpățânau să păstreze acești copii problematici, despre care se credea că s-au oprit în evoluție la stadiul de om galben (inferior celui alb)

2020-12-24 02:24:56

0

Ouale fatale. Diavoliada - Mihail Bulgakov

Ouale fatale. Diavoliada - Mihail Bulgakov

Lumea descrisă de el este una haotica şi halucinantă, în care umorul, ironia, sarcasmul şi dramatismul alternează sau se întrepătrund, iar fantasticul fuzionează cu realul văzut prin filtrul unei conştiinţe clare şi cutezătoare.

2020-12-24 02:24:56

0

Particulele elementare - Michel Houellebecq

Particulele elementare - Michel Houellebecq

Este incredibil de trist ca toate personajele resimt aceeasi sfarseala si neputinta, odata depasit pragul celor 40 de ani. Viata nu mai poate sa le ofere nimic, trebuie sa se agate de orice crampei de "bine", de "caldut", de "convenabil", care exista in jurul lor (in acest caz, de femeile care le ies in cale la un moment dat, la fel de blazate si totusi blande).

2020-12-24 02:24:56

0

Cimitirul din Praga - Umberto Eco

Cimitirul din Praga - Umberto Eco

Romanul este un adevărat festin și este scris în stilul caracteristic al autorului: antrenant, multe detalii, descrieri minuțioase, istorie cât cuprinde și intrigă solidă. Prin Cimitirul din Praga, Eco își dovedește încă o dată erudiția și măiestria într-ale condeiului și coace, din cultură și istorie, o poveste care zguduie convingeri și prejudecăți.

2020-12-24 02:24:56

0

Posibilitatea unei insule - Michel Houellebecq

Posibilitatea unei insule - Michel Houellebecq

In ciuda perspectivelor sumbre prezentate în roman (care, drept să spun, îmi cam tăiau din pofta de viață), aș propune totuși o abordare mai optimistă a mesajului: atâta timp cât viața veșnică și clonarea sunt încă aspecte ce țin de domeniul SF-ului, putem interpreta romanul ca o invitație din partea autorului să evităm posibilitatea izolării prin promovarea în societate a unor altor valori decât cele pe care le-a cunoscut Daniel1, cum ar fi decența, toleranța sau cumpătarea.

2020-12-24 02:24:56

0

Ultimele povestiri - Olga Tokarczuk

Ultimele povestiri - Olga Tokarczuk

Principalele repere de viață ale Idei, în afară de profesiunea pe care o iubește, sînt vizitele periodice la doctori și analizele medicale, mereu reluate, care nu reuşesc s-o convingă deloc că e sănătoasă. Ipohondria, anxietatea ei pot trece neobservate: sînt foarte fine indiciile care sugerează afecțiunea sa mintală. La fel de subtil sînt insinuate rădăcinile bolii (copilăria trăită fără afecțiunea mamei, bovarica Parka) ori simptomele ei – atacurile de panică, indiferența față de Nikolin, soțul ratat, alcolic și depresiv, relațiile, la distanță, cu fiica și nepotul.

2020-12-24 02:24:56

0

Zapada - Orhan Pamuk

Zapada - Orhan Pamuk

Cele care m-au captivat au fost poveștile de viață ale personajelor. În special a lui Carl. Ai în față un om pe care justiția a pus eticheta de criminal și crezi că asta spune totul despre el. Pentru că este atât de simplu să judeci. Dar ce a fost omul ăsta înainte să fie criminal? Vei fi uimit să-l descoperi. Te va intriga faptul că nu spune nici DA nici NU clar când se raportează la (ne)vinovăția sa.

2020-12-24 02:24:56

0

Iubirile de tip pantof. Iubirile de tip umbrela... - Matei Visniec

Iubirile de tip pantof. Iubirile de tip umbrela... - Matei Visniec

Una dintre părțile mele preferate este cea în care se scrie din perspectiva unui cuțit al unuia dintre personaje, un artist de circ, Tony Galante, care îi scosese, din greșeală, ochiul iubitei sale. Aceasta din urmă, drept răzbunare, se culcă cu diverși bărbați, făcându-l astfel pe Tony să adopte ipostaza bețivului care-și îneacă amarul în baruri

2020-12-24 02:24:56

0

Soldatii. Poveste din Ferentari - Adrian Schiop

Soldatii. Poveste din Ferentari - Adrian Schiop

Pe lîngă bătăuşi şi scandalagii, întîlneşte însă şi pe cineva dispus să-şi arate măcar din cînd în cînd latura sensibilă: Alberto, fostul puşcăriaş care provine dintr-o cunoscută familie de interlopi şi care a descoperit în detenţie că pot să-i placă şi bărbaţii.

2020-12-24 02:24:56

0

Regina Sudului - Arturo Perez-Reverte

Regina Sudului - Arturo Perez-Reverte

Teresa, fata născută într-un cartier sărac al orașului, l-a întâlnit pe vremea când ea schimba valută în stradă și de atunci viața nu i-a mai fost la fel.
L-a iubit cu adevărat pe bărbatul ce trăia periculos și se punea mereu în primejdie și mai mare din cauza incapacității lui de a-și ține gura, a obiceiului letal de a se lăuda cu orice făcea.

2020-12-24 02:24:56

0

Viata cea noua - Orhan Pamuk

Viata cea noua - Orhan Pamuk

Fata porneşte pe urmele iubitului ei, cel care a iniţiat-o în lectura cărţii, înainte de a se refugia cu totul în paginile acesteia, pe care le copiază la comandă. Şi cum tot universul conspiră atunci când iubiţii se caută, tânărul nostru o întâlneşte pe Canan, rănită într-un teribil accident de autobuz, şi astfel povestea se relansează – acum pe viaţă şi pe moarte. Nu peste mult timp, au şi prima confirmare a ceea ce s-ar putea numi literalmente „impactul lecturii” – într-un alt accident, tinerii scot dintre ruinele autobuzului o fată muribundă care le spune o poveste asemănătoare cu a lor: „Eu am fost cea care a citit mai întâi cartea (…) Am greşit când i-am dat-o s-o citească, socotind că şi el va fi la fel de fascinat ca mine. A fost, dar nu s-a mulţumit cu asta, ci a dorit să plece pe tărâmul acela”.

2020-12-24 02:24:56

0

Omul duplicat - Jose Saramago

Omul duplicat - Jose Saramago

Romanul este povestea unui profesor de istorie, Tertuliano Maximo Afonso, care, ca și mine, privind un film recomandat de un coleg, descoperă ceva înfiorător: că unul dintre actori este efectiv o copie a sa. Tertuliano Maximo Afonso devine obsedat de dublura lui până în punctul în care această obsesie ajunge să îi domine toate aspectele vieții.

2020-12-24 02:09:56

0

Corectii - Jonathan Franzen

Corectii - Jonathan Franzen

Primul sentiment pe care mi-a dat-o scriitura lui Franzen e (ironic!) de corectitudine. De roman scris în urma unui curs de creative writing. Fără să fie neapărat previzibil, tot ceea ce fac personajele, felul în care sunt împletite firele narative şi planurile temporale, toate sunt exact aşa cum trebuie. Fiecare piesă intră la locul ei, cu eleganţa unui mecanism care nu ştii exact ce face, dar deduci imediat regulile după care funcţionează. Ăsta nu-i neapărat un lucru rău, dar mi-a dat senzaţia că Franzen e o cucoană ale cărei vaze trebuie aranjate într-un anumit fel în vitrine şi care o ia razna dacă cineva îşi pune paltonul pe fotoliu în loc să-l aşeze frumos în cuier.

2020-12-24 02:09:56

0

Romanul - Mika Waltari

Romanul - Mika Waltari

Romanul face parte din trilogia istorică scrisă de Waltari, iar din ea mai fac parte Egipteanul și Etruscul. Dar cum nu-s legate ca acțiune, eu nu le asociez prea mult una cu cealaltă. Remarc totuși că mai am de citit Etruscul.

2020-12-22 12:00:01

0

O fata de preot - George Orwell

O fata de preot - George Orwell

Protagonista, Dorothy, este fiica unui preot plin de datorii dintr-un oraş mic. Fără mamă, Dorothy a preluat toate îndatoririle gospodăreşti, dar şi pe cele parohiale, întrucât tatăl ei nu era tocmai cel mai pasionat preot din lume.

2020-12-22 12:00:01

0

Pestera - Jose Saramago

Pestera - Jose Saramago

Am citit Peştera dintr-o răsuflare, fără să o pot lăsa din mână, luptând cu mine să mă conving să o închid preţ de câteva minute pentru a mai face şi altceva, dar fiind mereu cu gândul doar la carte. Ai zice că Peştera trebuie să aibă o acţiune ameţitoare, care te ţine în suspans şi te obligă să o citeşti repede. O să vă dezamăgesc: Peştera este un roman cu o acţiune atât de lentă încât pare că nu se întâmpla niciodată nimic notabil.

2020-12-22 12:00:01

0

Sot si sotie - Zeruya Shalev

Sot si sotie - Zeruya Shalev

După o călătorie în deşert, una normală având în vedere meseria sa de ghid, Udi, soţul, începe să sufere aparent de tot felul de afecţiuni (paralizia picioarelor, a mâinilor, orbire etc.). Internarea lui în spital şi supunerea sa la amănunţite analize medicale relevă faptul că era perfect sănătos. Aceste afectiuni inventate (urme grave de ipohondrie), care au fost cât pe ce să-l ducă la internarea în secţia de boli psihiatrice a spitalului, reprezintă doar noi arme de pedepsire a unui partener sufocant şi sufocat. “Bolii îi place să dezbine cuplurile.”

2020-12-22 12:00:01

0

Pe drum - Jack Kerouac

Pe drum - Jack Kerouac

Relectura m-a teleportat într-o lume de senzații și mirosuri trecând prin Denver, New York, San Francisco, Hollywood, San Antonio sau Cincinnati; doar la New Orleans n-am ajuns și probabil nici nu voi mai ajunge vreodată, decât cel mult poate prin lecturi eliberatoare, ca aceasta.

2020-12-22 12:00:01

0

Albastru pur - Tracy Chevalier

Albastru pur - Tracy Chevalier

Acţiunea se petrece pe două planuri: unul în secolul XVI şi unul în secolul XX. Primul plan îi are în centrul atenţiei pe membrii familiei Tournier, hughenoţi din Franţa. Al doilea o urmăreşte pe Ella Turner (strămoaşă a familiei Tournier) venită din America în Franţa, însoţindu-şi soţul arhitect şi care venise pentru o nouă slujbă. Ajunsă aici simte chemarea sângelui, hotărând astfel că trebuie să facă cercetări şi să descopere cine au fost cu adevărat Tournierii (Hannah şi Jean, Etienne şi Isabelle cu copiii lor Petit Jean, Jacob şi Marie). De ce unele nume au străbătut secolele şi au rămas în familie iar unele nu? De ce avea visul acela plin de albastru şi recita plângând prin somn versuri dintr-un psalm? Misterul este peste tot în carte şi asta m-a făcut să o citesc într-o singură zi. Lectura e foarte uşoară şi plăcută, deşi unele lucruri mi-au displăcut sau m-au indignat.

2020-12-22 12:00:01

0

Sunca pe paine - Charles Bukowski

Sunca pe paine - Charles Bukowski

De ce îl plac atât de mult pe Bukowski sau, mai concret, pe Henry Chinaski, alter ego-ul autorului? Nu este un personaj pe care să îl placi de la început, nu este un personaj agreabil, mai degrabă stigmatizat în societate şi antipatic dacă îl priveşti doar din persectiva viciilor sale: băutură, lene, femei, antisocializare

2020-12-22 09:00:01

0

Casa Umbrelor Vol.1+2 - Charles Dickens

Casa Umbrelor Vol.1+2 - Charles Dickens

Ceaţa din “Casa umbrelor” (“Bleak House”), romanul lui Charles Dickens,… mi-a bântuit liceul . Fragmentul acela pe care n-o să-l uit cât voi trăi – “Fog everywhere. Fog up the river…, fog down the river…” – s-a întors la mine în toate formele posibile de tortură: lucrare de control /teză /olimpiadă . Insa, nu pot spune ca a fost o carte proasta. Mi a placut si poate daca nu mi era impusa la liceu, mi ar fi placut si mai mult.

2020-12-22 09:00:01

0

Femeia Nisipurilor - Kobo Abe

Femeia Nisipurilor - Kobo Abe

Putem privi romanul şi ca pe un thriller psihologic, urmărind toate reacţiile unui om prins într-o groapă de nisip împreună cu o femeie, faţă de lipsa apei, căldură insuportabilă, tortura nisipului care pătrunde peste tot, munca îngrozitoare. Şi aici, sunt reproduse la un alt nivel, aspecte obişnuite ale vieţii cotidiene: ideea muncii, finalitatea, valenţele ei (până la urmă lui Nikki Jumpei îi face plăcere munca în sine), ideea evadării, comunicarea ce se creează între cei doi.

2020-12-22 08:45:11

0

Leon Africanul - Amin Maalouf

Leon Africanul - Amin Maalouf

Insă lucrul cel mai greu de dus era o epistolă. La plecarea din Tombuctu, îl văzusem pe Khâli scriind-o. Profita de cea mai mică oprire pentru a scoate de la cingătoare călimara şi pana, şi pentru a începe să însăileze încet, cu o mană pe care frigurile o făceau tremurătoare şi nesigură.

2020-12-22 08:45:11

0

Intermitentele mortii - Jose Saramago

Intermitentele mortii - Jose Saramago

Să scoatem limba la moarte, ne îndeamnă scriitorul portughez (care avea deja 83 de ani când a publicat acest roman și primise Nobelul cu șapte ani înainte), iar noi ar trebui să înțelegem că suntem liberi să maimuțărim nu doar moartea, ci și viața asta absurdă în care primim la pachet religia, legile și instituțiile statului, că nu e cazul să luăm nimic în serios și nici să cădem pradă manimatarilor, ci să gândim pentru noi înșine înainte de toate.

2020-12-22 08:45:11

0

Musashi Vol.2: Poarta spre Glorie - Eiji Yoshikawa

Musashi Vol.2: Poarta spre Glorie - Eiji Yoshikawa

Nu poți să citești „Musashi” fără să fii fermecat de complexitatea lumii pe care o prezintă, de diversitatea socială, ideologică și umană care-și găsește locul în multele pagini ale romanului. Sunt multe lucruri despre această carte pe care vreau să le scriu și este destul de greu să mă hotărăsc cu ce să încep. Cred că ar trebui să încep cu samuraii, până la urmă toată lumea a auzit de samurai…

2020-12-22 08:45:11

0

Middlesex - Jeffrey Eugenides

Middlesex - Jeffrey Eugenides

Am privit Middlesex, la sfârşitul lecturii ei ca pe o carte cu sens dublu. Pe de o parte ea este povestea unui întreg neam, al familiei Stephanides, ai cărui descendenţi emigrează în speranţa unei vieţi mai bune tocmai pe malurile Americii ajungând să se stabilească în Chicago şi unde avea să se nască defapt personajul principal şi naratorul acestui roman, Calliope Stephanides. Din celălalt punct de vedere, Middlesex nu este altceva decât un roman al identităţii şi al căutării de sine în amalgamul acestei lumi în care ceilalţi nu par a distinge decât normalitatea.

2020-12-22 08:45:11

0

Stepa si alte povestiri - A.P. Cehov

Stepa si alte povestiri - A.P. Cehov

Stepa, din câte am înțeles eu cel puțin, ne prezintă apusul copilăriei, sau o primă tranziție spre maturitate a celui ce până mai ieri nu avea alte griji pe cap decât să se gîndească cu ce jucarii o să se joace în ziua următoare. Iar modul în care Cehov reușește să descrie peisajele întâlnite de Egorușka în călătoria sa este de-a dreptul fantastic. Nu întâlnim nimic tras de păr, senzațional sau incredibil în descrierile scriitorului rus, peisajele stepei fiind descrise în cel mai simplu mod cu putință, totul fiind privit din prisma bietului Egorușka.

2020-12-22 08:45:11

0

Maimuta si esenta - Aldous Huxley

Maimuta si esenta - Aldous Huxley

Titlul? Într-un fel absurd, într-o fragilă legătură cu imaginea ce deschide scenariul, imaginea alegorică, în care simbolurile științei care poate dezumaniza apar în ipostaza oamenilor de știință; Faraday, Einstein, cei care sunt umiliți de maimuțe, esența acestora fiind de fapt redusă la instinctul de primată, în care rațiunea pierde în favoarea unui adevăr propriu, prea personal, ca să devină absolut.

2020-12-22 08:45:11

0

Blestemul regelui - Philippa  Gregory

Blestemul regelui - Philippa Gregory

Margaret devine doamna de onoare și confidenta reginei Caterina și apoi i se încredințează tutela fiicei acesteia, prințesa Maria. Cum Henric și Caterina nu reușesc să aibă vreun moștenitor de sex masculin, Henric vrea să scape de regină și să se căsătorească cu o femeie mai tânără de care se îndrăgostise, Anne Boleyn. Nici Anne nu reușește să-i dăruiască regelui un băiat, așa că încep să apară zvonuri despre un blestem pe care mama lui Henric și bunica acestuia l-ar fi aruncat asupra Tudorilor, fără să știe, la momentul respectiv, că va fi vorba și de proprii lor urmași.

2020-12-22 08:45:11

0

Adolescenta. Tineretea - Lev Tolstoi

Adolescenta. Tineretea - Lev Tolstoi

Primele opere ale lui Tolstoi, Copilaria. Adolescenta. Tineretea reiau viata marelui autor din copilarie si pina in vremea studentiei. Cele trei titluri nu acopera realitatea precum ar face-o memoriile: autorul lor amesteca realul cu imaginarul, detaliul nostalgic si anecdota cu judecatile pasionale si digresiunea filozofica.

2020-12-22 08:45:11

0

Daniel Martin - John Fowles

Daniel Martin - John Fowles

Romanul Daniel Martin de John Fowles m-a ţinut captivă aproape 3 săptămâni. Nu vă gândiţi că lectura a fost neapărat anevoioasă sau insipidă, dar lipsa de timp şi imposibilitatea de a purta cartea după mine în geantă şi-au cam lăsat amprenta asupra listei mele de lecturi.

2020-12-22 08:45:11

0

Comoara Grecilor - Irving Stone

Comoara Grecilor - Irving Stone

O carte buna. Pe parcursul cartii m-am tot intrebat ce simtea Sofia cu adevarat, dincolo de admiratia pentru omul de stiinta neobosit in cautarile sale si respectul pentru barbatul cu mult mai in varsta decat ea. Raspunsul l-am gasit de-abia la pagina 352.

2020-12-22 08:45:11

0

Necazuri cu scoala - Daniel Pennac

Necazuri cu scoala - Daniel Pennac

Necazuri cu scoala e, cred, o carte agreabila pentru profesori (actuali, fosti sau viitori), elevi si parinti. Sau, mai general, pentru cei preocupati de functionarea sistemului de invatamant. Nu e nici autobiografie, nici roman, dar e o carte scrisa destul de placut, dincolo de placerea ideilor. Cred ca isi atinge si scopul, in masura in care ii poate motiva pe profesori sa fie mai atenti la problemele elevilor lor si pe parinti sa nu se cufunde in disperare.

2020-12-22 08:30:11

0

Parinti - Diana Badica

Parinti - Diana Badica

Cred ca aceasta carte ar fi trebuit citita mai degraba de Daria decat de Andrei si va spun imediat si motivul. Spre deosebire de Daria, Andrei este incantat de parinti, de familie si nu comenteaza ca se satura daca e certat, ca nu ii convine ceva ori ca si-ar dori sa nu aiba o sora de cate ori apar frustrari. Ati inteles ideea, nu? In fine, el e cel care a citit cartea si s-a distrat de minune descoperind personalitatea si peripetiile lui Barry.

2020-12-20 04:00:06

0

Top 10 - Baiuteii - Filip Florian, Matei Florian

Top 10 - Baiuteii - Filip Florian, Matei Florian

Scris sub forma unui dialog între cei doi scriitori, Băiuțeii este un mozaic al limbajului oral cu cel confesional și argumentativ. Uneori, ideile sunt prezentate schematic, sub forma unor notițe, alteori sub forma unei proze în versuri sau a unei mici nuvele independente, însă, cuvintele poznașe nu lipsesc niciodată. Mintea-ți joacă un „bambilici” când îți amintești de „zdrumpeș”, „înfășățel”, „bîldîbîc” sau „poimarți”.

2020-12-20 04:00:01

0

Blandetea noptii - F. Scott Fitzgerald

Blandetea noptii - F. Scott Fitzgerald

Când am terminat de citit ultimele rânduri ale cărţii şi am închis-o (pentru cine ştie câtă vreme de aici încolo), am rămas cu un sentiment de dulce melancolie. Privirea mi-a căzut pe copertă, pe un citat care m-a făcut să îmi pun aceeaşi în­trebare ca şi acum 5 ani, când l-am citit pentru prima oară pe Fitzgerald: de ce tender is the night? Lionel Triling afirma că dacă de la Proust învăţăm că dragostea e distructivă prin coroziune, de la Fitzgerald învăţăm că iubirea, în varianta ei specific americană, poate distruge prin blândeţe.

2020-12-20 04:00:01

0

Regina alba - Philippa Gregory

Regina alba - Philippa Gregory

Nu știu dacă vouă vă place acest mod de îmbinare a realului cu supranatural, dar eu îl ador, dându-i poveștii un aer de basm, transpunându-mă oarecum în lumea copilăriei. Cu toate acestea povestea nu este deloc una pentru copii, descriind îndeaproape ororile unui răboi interminabil între veri, între Anglia și Franța, război care ajunge să sărăcească po****ția Angliei.

2020-12-20 04:00:01

0

Prabusirea Casei Usher si alte povestiri - E.A. Poe

Prabusirea Casei Usher si alte povestiri - E.A. Poe

Daca unele povestiri vi se vor parea poate prea simple altele va vor ingrozi de-a binelea, astfel veti indragi cu siguranta o mare parte din cele 21 de povestiri. Ce mi-a placut cel mai mult a fost diversitatea temelor abordate si originalitatea povestilor. Daca toate cartile din ziua de azi se bazeaza in mare doar pe vampiri si varcolati la Edgar Allan Poe acestea nu vor fi niciodata o limita, el abordand o multitudine de teme foarte putin exploatate sau chiar unice.

2020-12-20 04:00:01

0

Numarul zero - Umberto Eco

Numarul zero - Umberto Eco

Incă de la prima pagină, romanul se dovedește a fi un amestec de umor și de viziune critică, ce stârnește pe de o parte zâmbetul în fața jocului, iar pe de altă parte cel puțin o ridicare a sprâncenelor, căci Umberto Eco se joacă mai ales cu adevărul lumii în care trăim cu toții. Ideea de conspirație și de urmărire din partea serviciilor secrete provocată de un robinet închis stârnește reacții paradoxale, cu atât mai mult cu cât, personajul central este un bărbat de 50 de ani împliniți, el însuși neîmplinit, un om care știe că este un ratat, dar un ratat erudit (sic!), care are și o teorie a ratării: „Rataţii, ca și autodidacţii, au întotdeauna cunoştinţe mai vaste decât învingătorii, dacă vrei să învingi trebuie să ştii un singur lucru şi să nu pierzi timp ca să le afli pe toate, plăcerea erudiţiei e rezervată rataţilor.

2020-12-20 04:00:01

0

Iubita locotenentului francez - John Fowles

Iubita locotenentului francez - John Fowles

Sarah dă dovadă deseori de „o inteligenţă ce lasă în urmă convenţiile”, iar la pension fusese învăţată cu o „spoială de doamnă din lumea bună”, lucru care i-a dăunat. Ea este fiinţa din afara societăţii, o fiinţă altfel. Prin atitudinea ei, poate fi considerată o feministă avant la lettre: „Pentru tinerii dornici de însurătoare din clasa pe care-o părăsise, devenise prea distinsă, în timp ce pentru cei din clasa către care se îndreptau năzuinţele ei continua să fie prea comună”.

2020-12-20 04:00:01

0

Femeia de hartie - Rabih Alameddine

Femeia de hartie - Rabih Alameddine

Intâmplarea a făcut ca, înaintea ei, să lecturez „Amintirile unei nonagenare” de Antoaneta Ralian, iar cele două cărți s-au legat într-un mod fortuit: ambele sunt scrise din perspectiva unei traducătoare (una reală, cealaltă ficțională), ambele cuprind referințe la cărți și scriitori, ba chiar și informații despre viața acestora (în cazul doamnei Ralian, din experiența directă, a întâlnirii cu autorii), ambele vorbesc, pe lângă literatură, și despre muzică – iar amândouă trezesc un chef nesățios, aproape nesănătos, de și mai multe lecturi.

2020-12-20 04:00:01

0

Hanul lui Manuc - Simona Antonescu

Hanul lui Manuc - Simona Antonescu

Hanul lui Manuc e a doua carte a Simonei Antonescu pe care am citit-o, după romanul ei de debut, Fotograful curții regale, și a fost o surpriză la fel de plăcută ca și prima. Nu am o relație prea bună cu literatura română contemporană, dar după ce am citit cărțile astea două, cred că aș putea fi convinsă să mai citesc și altele :).

2020-12-20 04:00:01

0

Logodnica - Doina Rusti

Logodnica - Doina Rusti

Logodnica a fost, pentru mine, o carte surprinzătoare. Primele vreo 30 de pagini au fost relativ greu de digerat, nu reușeam să mă obișnuiesc cu personajele și să deslușesc relația dintre ele. Apoi a devenit ușor de citit, o carte care te acaparează pentru că vrei să afli ce s-a întâmplat, până la urmă, cu cele două persoanje.

2020-12-20 04:00:01

0

Revizorul. Casatoria - N.V. Gogol

Revizorul. Casatoria - N.V. Gogol

O întâmplare absolut incredibilă în două acte.
O căsătorie anunţată, o fată de măritat şi mai mulţi pretendenţi care se ceartă pentru mâna fetei, iar cea care trebuie să lămurească situaţia este o peţitoare. O analiză comică despre schimbarea care se produce în viaţa fetelor în momentul măritişului. Încercarea de a-şi găsi „alesul” potrivit naşte disperarea - iată o problemă a fetelor din toate timpurile şi toate locurile.

2020-12-20 04:00:01

0

Noapte la Lisabona - Erich Maria Remarque

Noapte la Lisabona - Erich Maria Remarque

Ca si in restul cartilor sale, nici in acest volum Remarque nu se rezuma doar la a imagina un cadru si la a construi personaje, ci dezvolta o adevarata filosofie a vietii, care presupune interogatii pertinente asupra mortii, trecerii timpului, fericirii. „Poate ca viata nu e altceva decat o raza de lumina care trece incet peste fetele noastre schimbatoare. Poate ca am avut o fata inainte de a ne naste, si care va continua sa existe si dupa ce toate fetele noastre trecatoare se vor fi stins de mult.“ „Timpul este o moarte diluata, o otrava administrata incet, in doze inofensive. La inceput ne stimuleaza si ne face chiar sa ne simtim nemuritori – dar picatura cu picatura si zi de zi se face tot mai puternica si in cele din urma ne distruge sangele.

2020-12-20 04:00:01

0

Iubita mea, Sputnik - Haruki Murakami

Iubita mea, Sputnik - Haruki Murakami

Iubita mea, Sputnik este o poveste de dragoste moderna, cu accente de roman politist. Intr-o primavara, la virsta de douazeci si doi de ani, Sumire, o tinara nonconformista ce viseaza sa devina scriitoare, se indragosteste pentru prima oara in viata. Este o dragoste coplesitoare, ca o tornada ce se napusteste peste o cimpie intinsa. De aceea, pentru Sumire nu conteaza faptul ca persoana de care se indragostise este cu saptesprezece ani mai in virsta ca ea si, mai mult, ca este tot femeie. Cele doua isi petrec vara pe o mica insula din arhipelagul grecesc.

2020-12-20 04:00:01

0

La capatul lumii si in tara aspra a minunilor - Haruki Murakami

La capatul lumii si in tara aspra a minunilor - Haruki Murakami

“În ţara aspră a minunilor”, Japonia zilelor noastre serveşte ca fundal pentru povestea unui bărbat, care, supus unor experimente complicate, ajunge la performanţa de a face nişte calcule atât de alambicate în minte… că eu n-am înţeles NIMIC din ele! Angajat ca asistent de un savant bătrân şi genial care trăieşte în subteran, vânat de nişte creaturi absolut dezgustătoare numite “Întunegri”, dar şi de reprezentanţii companiei pentru care a servit drept cobai, hărţuit, nu doar sexual, de simpatica nepoată a omului de ştiinţă, care e pur şi simplu înnebunită după culoarea roz, bărbatul va ajunge să înţeleagă, în final, că între el şi ceilalţi ghinionişti supuşi cumplitelor experimente nu e decât o diferenţă de timp. El e singurul care a trăit mai mult… Dar nu cu mult…

2020-12-20 04:00:01

0

Dupa cutremur - Haruki Murakami

Dupa cutremur - Haruki Murakami

Junko este o tânără care locuiește cu prietenul ei Keisuke, surfer și component al unei trupe de muzică rock. Plecată de acasă de la 17 ani, Junko își trăiește viața oarecum în derivă, împrietenindu-se pe parcurs cu domnul Miyake, un pictor în jur de 50 de ani care trăiește izolat de lume și căruia îi face deosebit de mare plăcere să facă focuri pe plajă cu lemnele aduse de valuri. Urmărită obsesiv de povestirea „Focul” a lui Jack London, Junko încheagă imediat o prietenie sinceră și strânsă cu pictorul trecut de prima tinerețe, și astfel află că acesta este originar din Kobe, unde și-a lăsat în urmă familia… M-a emoționat foarte tare sfârșitul acestei povestiri, deși nu neapărat și conținutul ei.

2020-12-20 04:00:01

0

Legenda lui Michael Kohlhaas - Heinrich von Kleist

Legenda lui Michael Kohlhaas - Heinrich von Kleist

Bazată în linii mari pe viaţa personajului real Hans Kohlhase din secolul al XVI-lea, Legenda lui Michael Kohlhaas anticipează cu aproape un veac, prin infinita ambiguitate şi prin simţul acut al inutilităţii, romanul modern. Operele unor scriitori precum Kafka, Beckett sau Gombrowicz ar fi de neimaginat fără exemplul lui Kleist.

2020-12-20 04:00:01

0

Ma numesc Rosu - Orhan Pamuk

Ma numesc Rosu - Orhan Pamuk

Avem o seamă de povești în Mă numesc Roşu, care se întregesc din relatările intercalate a numeroase personaje, dar și a unor obiecte care ne vorbesc prin vocea unui meddah (povestitor). Mi-a plăcut nespus de mult faptul că toate vocile - alcătuind un cor extins orchestrat de Pamuk - ni se adresează nouă, cititorilor, deși la fel de bine se pot adresa lui Dumnezeu. Ele spun lucrurile pe jumătate sau ticluiesc minciuni pentru a ne induce în eroare, dar au și momente de sinceritate prin care le cunoaștem trăirile și sentimentele. Atras de confesiuni și luat drept martor, cititorul devine astfel parte din poveste

2020-12-20 03:46:32

0

Fantoma din moara - Doina Rusti

Fantoma din moara - Doina Rusti

Personajele sunt numeroase, multe dintre ele au un destin bizar, dar cel mai interesant personaj este Adela. Este o carte care punctează foarte bine imaginea comunismului și mai ales lupta sătenilor pentru supraviețuire. Au fost și elemente ale cărții care stârnesc hazul, cum ar fi dorința aprigă de a găsi ciocolată cu rom sau eugenii, care în plin comunism nu se prea găseau. Mi-a plăcut foarte mult cartea și vreau să o recomand celor care vor să cunoască o autoare ce scrie frumos, detaliat și minunat. Aș pune această carte în top cele mai bune cărți ale acestui an

2020-12-20 03:46:32

0

Interior Zero - Lavinia Braniste

Interior Zero - Lavinia Braniste

In ciuda inconvenientelor, nu este slujbă la care să renunți cu ușurință, principalul motiv fiind salariul decent (oricum, peste media din domeniul cultural), chiria pe care o plătește din acest salariu tocmai unui coleg și relativa libertate de a-și structura viața profesională și personală. De altfel, chiar dacă o mare parte din poveste se petrece în acel birou aglomerat de la marginea Bucureștiului, în sediul firmei de construcții, accentul acesteia se pune pe zbaterile sufletești, emoționale ale Cristinei, care nu prea știe de unde să apuce viața, spre ce orizont să o îndrepte

2020-12-20 03:46:32

0

Singuratatea numerelor prime - Paolo Giordano

Singuratatea numerelor prime - Paolo Giordano

Singurătatea numerelor prime va ajunge în topul celor mai bune cărți citite de mine în 2020. Asta înseamnă că mi-a plăcut tot, de la poveste la construcția personajelor. Un loc aparte îl are și scriitura. Încă de când am descoperit literatura italiană am regăsit în ea o anume muzicalitate. Triste sau vesele, cărțile scriitorilor italieni au pentru mine un farmec aparte

2020-12-20 03:46:32

0

1Q84 Vol.2 - Haruki Murakami

1Q84 Vol.2 - Haruki Murakami

Volumul 2 m a surprins. Isi merita tot timpul si este o serie extraordinara. Ma bucur ca am reusit sa le citesc.

2020-12-20 03:46:32

0

Un om sfirsit - Giovanni Papini

Un om sfirsit - Giovanni Papini

Se izolează complet de toţi apropiaţii, se retrage din societate, dar revine apoi, bolnav şi mai dezabuzat. Mi s-a părut semnificativă concepţia sa anacronică de a a te simţi sfârşit la treizeci de ani. În mai puţin de un secol, chirurgia estetică şi tabloidizarea vor spulbera această idee cu iz preromantic, iar oamenii de treizeci vor fi percepuţi ca tineri în drepturi.

2020-12-20 03:46:32

0

Iubirile croitoresei - Maria Duenas

Iubirile croitoresei - Maria Duenas

Este o poveste cu pierderi și regăsiri, cu alunecări în gol și ridicări ancestrale, cu dialoguri pline de tâlc și trăiri purtate la intensitate maximă, duse adeseori între două civilizații, între război și pace, între încredere și neîncredere, dincolo de toate tragismul anumitor simțiri și vuietul societății dezmembrate încrustând în ospitalierul suflet al eroinei principale amplul proces al maturizării..

2020-12-20 03:46:32

0

Fotograful Curtii Regale - Simona Antonescu

Fotograful Curtii Regale - Simona Antonescu

Toate bune şi frumoase, povestirile sunt agreabile, construite cu atenţie, chiar cu pedanterie, şi reuşesc adesea să stârnească interesul cititorului, chiar dacă profunzimea nu e chiar calitatea lor de frunte. Construcţia psihologică a personajelor se încadrează în limite convenţionale de tip Forsyte Saga (găsim până şi mult-bătătoritul procedeu de a face prezentarea eroilor în interacţiunea lor în jurul unei mese); o piesă precum Croitoresele sparge tipicul prin insolitul cazului de factură Jekyll/Hyde al surorilor Budişteanu, iar scenele cu copii sărmani din Al doilea copil sunt de un semănătorism distilat.

2020-12-20 03:46:32

0

Povestiri din singuratate - Ivo Andric

Povestiri din singuratate - Ivo Andric

Am început „Povesti din singuratate” cu inima cât un purice, fiindcă speram cu disperare să-mi placă, și am terminat „Întâmplări despre niciodată” cu senzația că este una dintre cele mai elegante, subtile, rafinate și bune cărți pe care le-am citit vreodată. Dacă-mi urmăriți blogul și, implicit, recenziile de ceva timp, atunci probabil știți că ador prozele care se joacă cu mintea cititorului, care sunt infuzate cu realism magic și ambiguitate. Ei bine, acest volum de povestiri mi-a îndeplinit toate așteptările și chiar le-a depășit!

2020-12-20 03:46:32

0

Castelul - Franz Kafka

Castelul - Franz Kafka

Pe tot parcursul acțiunii el încearcă să își întâlnească angajatorul, lucru care poate părea normal pentru toată lumea. Însă, Kafka are de gând să nu o lase să fie atât de simplu pe cât pare. Orice ar face, Klamm parcă este atât existent, cât și inexistent în ochii lui și al oamenilor.

2020-12-20 03:46:32

0

Proiectul Rosie - Graeme Simsion

Proiectul Rosie - Graeme Simsion

V-aţi uitat vreodată la serialul The Big Bang Theory? E o comedie, în care personajele sunt nişte fizicieni extrem de deştepţi, dar cam nerdish. Iar cel mai colorat personaj este Sheldon Cooper, un geniu şi, în acelaşi timp, un inadaptat social, incapabil să empatizeze cu lumea şi cu sentimentele celorlalţi, nereuşind, de pildă, să perceapă ironiile. Comportament foarte asemănător cu al celor care suferă de Asperger (cu toate că nu asta au dorit să portretizeze producătorii serialului) şi care vă va aminti cu siguranţă de personajul scriitorului australian Graeme Simsion, din romanul său de debut, Proiectul Rosie.

2020-12-20 03:46:32

0

Top 10  - Toate numele - Jose Saramago

Top 10 - Toate numele - Jose Saramago

Titlul cărții Toate numele, este este deviza nescrisă a Cimitirului General unde va ajunge Jose în căutarea femeii necunoscute și unde va întâlni cel mai absurd oier inventat vreodată în literatură.
Jose Saramago creează un personaj firesc deși plin de caracteristici ale unui individ absurd, un personaj care nu își dorește să fie doar un individ care se învârte prin viață și îi vede pe alții cum trăiesc, ci un individ care pas la pas cu propriile fantezii caută apropierea de alți indivizi, comunicarea și empatia atât de necesare umanității pentru supraviețuire.

2020-12-20 03:31:32

0

Striga-ma pe numele tau - Andre Aciman

Striga-ma pe numele tau - Andre Aciman

Inca de la inceput, felul in care este descrisa cartea, din perspectiva lui Elio, se poate observa o tenta de obsesie, frustrare si o dragoste neimplinita, care face cititorul sa creada ca de fapt el il uraste pe Oliver.
Cartea alimenteaza cititorul la niste stari si sentimente pe care le-a avut sau ar fi avut posibilitatea de a le cunoaste sub forma unei acumulari de monoloage traite profund, pana la punctul in care, insusi Elio admite ca si el tine la Oliver, toata lumea il iubeste pe Oliver. Obsesia lui pentru Oliver incepe sa depaseasca limite, implorand si cea mai mica atentie din partea sa, sa nu mai spunem faptul ca fata de film, cartea ne furnizeaza ardoarea sexului bun, care arunca orice limita a genului (barbat sau femeie), o asemenea "necesitate" care ma pune si pe mine la indoiala: am fost si eu cumva asa?

2020-12-20 03:31:32

0

Mantaua. Nasul. Insemnarile unui nebun - N.V. Gogol

Mantaua. Nasul. Insemnarile unui nebun - N.V. Gogol

M-a surprins atenția pe care o acordă Gogol cititorilor, utilizând în acest sens formule precum Dar n-ar strica să-i informăm pe cititorii noștri cine era… . Autorul dorește să familiarizeze cititorii cu personajele, oferind detalii despre viața și statutul lor, despre felul în care sunt percepuți de societate, ajungând în acest fel să îți creeze sentimentul că acele personaje, le cunoști personal.
Nu sunt pasionat de domeniul fantasticului, însă Gogol a reușit să împletească, într-un mod plăcut mie, realismul cu fantasticul, umorul și drama.

2020-12-20 03:31:32

0

Egipteanul - Mika Waltari

Egipteanul - Mika Waltari

Din punctul meu de vedere, punctul forte al cărții e modul incredibil în care Mika Waltari reușește să recreeze Egiptul antic, cu scrierea, vorbirea și oamenii lui. Sinuhe pare atât de autentic că e greu să îți amintești că romanul a fost scris de fapt în secolul XX și nu e o transcriere a cine știe cărui manuscris de acum 3000 de ani. Nu reușesc să îmi dau seama cum a reușit pentru că nu am mai întâlnit asta până acum. A fost impresionant.

2020-12-20 03:31:32

1

Fara un sfant prin Paris si prin Londra - George Orwell

Fara un sfant prin Paris si prin Londra - George Orwell

Drept urmare, el aterizează din nou pe stradă și trăiește chiar mai precar, colindând azilurile de săraci din Anglia, amenajate mai bine sau mai prost, pentru oamenii străzii. Dincolo de lipsuri, sărăcie, boli, umilință, un alt “mare rău din viața vagabondului este inactivitatea forțată“, scrie Orwell.
Narațiunea în sine este suficient de obiectivă, însă nu se poate să nu remarcăm un ton critic și implicarea autorului în găsirea de soluții la situațiile lamentabile și chiar tragice, din punct de vedere social. În plus, analiza „pe viu”, pe care o face condițiilor igienice din gastronomie, e un real semnal de alarmă.

2020-12-20 03:31:32

0

Evanghelia dupa Isus Cristos - Jose Saramago

Evanghelia dupa Isus Cristos - Jose Saramago

Stilul folosit de Saramago este unul extrem de solicitant, dar in acelasi timp foarte bine inchegat, fara scapari, aproape melodios. Uneori este usor dificil sa urmaresti o conversatie intre trei personaje, fara sa ai ca ajutor nici un semn de punctuatie, dar cu un pic de exercitiu si obisnuinta acest stil isi dovedeste mai degraba calitatea de a tine mintea intr-o goana continua spre punct, decat de a crea confuzii.
Este o carte completa, combinand inovatiile de limbaj, de structura cu cele religioase. Este o lectura incarcata de sarcasm, de fina ironie si de mult curaj. Ma abtin insa de la a o recomanda, ci prefer sa las pe fiecare sa aleaga daca vrea sau nu sa citeasca o asemenea carte.

2020-12-20 03:31:32

0

Imparateasa Orhidee - Anchee Min

Imparateasa Orhidee - Anchee Min

Orhideea Yehonala își începe povestea cu mirosul pe care cadavrul tatălui său o însoțea pe ea și pe familia ei în drumul către satul natal al părintelui mort, unde trebuiau să îl îngroape. Murise și îi lăsase înglodați în datorii pe soția lui și pe cei trei copii. Nu aveau ce să mănânce și cadavrul se descompunea tot mai mult. Într-un final, cu un ajutor pe care nu mi-l mai amintesc, au ajuns la o rudă de-a lor care i-a ajutat să-l îngroape pe tată și i-a primit în casa lor. Perspectiva căsătoriei Orhideei cu vărul său dependent de opiu s-a potrivit cu înscrierea fetelor pentru a deveni soțiile și concubinele împărătului Hsien Feng, așa că Orhideea, îndeplinind condițiile de calificare, s-a înscris pentru a scăpa și de măritișul odios și pentru a-și salva familia de la sărăcie. Cum oricine își dă seama din titlu, Orhideea este aleasă drept una dintre concubinele împăratului, în timp ce Nuharoo, una dintre fetele cu care apucase să vorbească este aleasă împărăteasă.

2020-12-20 03:31:32

0

1Q84 Vol.1 - Haruki Murakami

1Q84 Vol.1 - Haruki Murakami

Prima carte din trilogie chiar mi-a plăcut. Acțiunea e foarte lentă, dar e bine descrisă. Simți că Murakami își creează niște baze clare pentru poveste, că stă să detalieze lumea, personajele și situațiile. Tengo, eroul poveștii, e un profesor de matematică la un „cram school”. Nu știu cum au tradus chestia asta în română, dar în Japonia există un fel de școli private care îndeplinesc rolul meditațiilor de la noi: de a-i ajuta pe elevi să treacă examene, chestii de-astea. În timpul liber, se ocupă cu scrisul, dar deși are un stil excelent, nu prea are idei bune. Aflăm destul de repede toate detaliile astea despre el, iar misterul vine din faptul că un editor bine cunoscut și bine plasat îl convinge să rescrie complet o poveste foarte originală a unei fete de 17 ani – care fată are un stil de scris îngrozitor. Cu ideile ei și stilul lui, cartea sigur va lua tot felul de premii și va deveni bestseller. Tengo e destul de moale ca personalitate și acceptă. Dar fata de 17 ani e ciudățică rău…

2020-12-20 03:31:32

0

Dimineata pierduta - Gabriela Adamesteanu

Dimineata pierduta - Gabriela Adamesteanu

Nu pot spune că există un personaj principal, însă cartea începe cu madam Vica Delcă, o bătrână la şaptezeci şi ceva de ani, care se pregăteşte să plece de acasă în vizită pe la cunoştinţe şi rude. Prima parte a romanului este scrisă din perspectiva acestei femei, iar noi, ca cititori, putem vedea exact ceea ce gândeşte Vica. Pe lângă apropierea pe care o simţim faţă de personaj, mai există şi acel limbaj amuzant, şi acea gândire simplă din popor, plină de înţelepciune practică, care face tot deliciul lecturii. Cred că de aceea începe romanul cu Vica: pentru a atrage atenţia cititorilor, pentru a ţese o pânză în care aceştia să cadă neştiutori şi să-şi dorească să parcurgă cât mai multe pagini.

2020-12-20 03:31:32

0

Cartea de nisip - Jorge Luis Borges

Cartea de nisip - Jorge Luis Borges

Poţi spune asta doar deschizând cărticica lui Borges la povestea Cartea de nisip. Sau o poţi spune după ce îţi dai seama că, deşi ai închis cartea, povestea nu s-a terminat. Ce ai citit îţi va reveni ca acele vise perfect clare, de care îţi aminteşti la o anumită mişcare a mâinii, un anumit cuvânt spus într-un anumit fel, o anumită lumină care face o anumită umbră. Poveştile din Cartea de Nisip sunt nişte clipe visate, pe care le vei mai trăi.

2020-12-20 03:31:32

0

Zenobia - Gellu Naum

Zenobia - Gellu Naum

Cititndu-l pe Naum, pluteşti în derivă. Exact asta este starea de spirit ce caracterizează romanul. Indiferent ce capitol citeşti, ai aceeaşi senzaţie că ceva lipseşte. Zenobia lui Naum este tăcută, subtilă, insesizabilă chiar. Morţii şi viii sunt laolaltă, merg pe stradă, zâmbesc, dau din cap, şi, în final, mor iar. „Deschizi o uşă şi apare alta, apoi încă una, şi încă una, pînă te pomeneşti la prima, care nici nu există măcar, şi mai dai o raită prin locuri vechi pentru că ceea ce credeai că te scosese, şi chiar te scosese, devine capcană şi te readuce tot acolo ca să înţelegi odată că ultimul tău adevăr e la fel de iluzoriu pe cît fusese primul şi ca să nu uiţi că te afli întot-deauna pe muchie de cuţit.” Acest fragment poate demonstra cel mai bine caracterul indefinit, aproape iluzoriu al textului.

2020-12-20 03:16:32

0

Kinderland - Liliana Corobca

Kinderland - Liliana Corobca

Kinderland este al doilea roman pe care îl citesc și mi-a fost tare-tare drag și acesta; totuși, Capătul drumului rămâne preferatul meu.
Acțiunea se petrece în Republica Moldova, într-un sătuc pitoresc, iar personajele principale sunt trei frați (Cristina, Marcel și Dan).
Părinții celor trei sunt plecați dupa bani lungi (adică mama lucrează în Italia, iar tatăl în Rusia) și Cristina, sora mai mare a preluat frâiele gospodăriei; mai mult de nevoie decât de voie...

2020-12-20 03:16:32

0

Chemarea lui Cthulhu si alte povestiri - H.P. Lovecraft

Chemarea lui Cthulhu si alte povestiri - H.P. Lovecraft

În timpul vieții, Lovecraft a fost un personaj singuratic și retras, aproape de ceea ce el numeste, în ficțiunile sale, „un artist decadent”. A publicat un număr extrem de mare de poezii, povestiri scurte și eseuri, în revistele pulp ale epocii și în jurnale de amatori, unele dintre acestea editate chiar de el însuși; a întreținut o corespondență extrem de bogată, care îi eclipsează, cantitativ, opera de ficțiune și care, pusă cap la cap, reprezintă una dintre cele mai remarcabile colecții de documente literare ale începutului de secol XX; s-a considerat mereu mai degrabă un poet decât un prozator, poemele și eseurile sale depășind, cantitativ, de trei ori povestirile scrute; a trăit precar, din averea tot mai redusă a familiei sale, și a murit la doar 46 de ani, sărac, bolnav de cancer și suferind de subnutriție.

2020-12-20 03:16:32

0

Douasprezece scaune - Ilf si Petrov

Douasprezece scaune - Ilf si Petrov

Insa, dincolo de umorul situatiilor, de actiunea palpitanta, am regasit si o analiza a omului in cautarea unei comori, ce sacrificii este in stare sa faca, cat poate indura, prin cate poate trece de dragul comorii mult visate. Dar am mai gasit si o critica subtila la adresa regimului bolsevic, ironii fine sau uneori acide. Este mai mult decat o proza umoristica, daca deschizi ochii si cuprinzi mai mult decat firul principal al naratiunii.

2020-12-20 03:16:32

0

In noapte - Haruki Murakami

In noapte - Haruki Murakami

Dragostea poate fi uneori un act de voință. Iertarea poate fi cel care îl pornește, îi dă valoare. Cartea asta a fost un bulgăre. Unul care a venit la vale, a adunat emoții, cuvinte, stări, amintiri proprii. Le-a făcut pe toate una cu pământul. Și pe mine la fel. Mi-a fost teamă să îl țin între palme. Teamă pentru ce mi-ar putea aduce și pentru ce mi-ar putea trezi în gânduri. Nu e ușor când citești cărți care îți citesc în suflet. Nu când dai peste cele care scot la iveală cele mai mari frici pe care le porți pe interior.

2020-12-20 03:16:32

0

Suferintele tanarului Werther - Johann Wolfgang von Goethe

Suferintele tanarului Werther - Johann Wolfgang von Goethe

Prima oară când am auzit de acest scurt roman a fost în serialul Gossip Girl, unde unul dintre protagoniști se regăsea foarte bine în situația lui Werther din volumul de față. Deși am pornit cu mari așteptări la drum, iar primele pagini, recunosc, chiar m-au impresionat și m-au făcut să simt că am avut dreptate să-l consider pe Goethe unul dintre cei „care au făcut ce trebuie din literatură” (în umila mea opinie), pe la jumătatea poveștii interesul meu a scăzut dramatic, fapt pentru care mi-a și luat aproape două luni să parcurg cele 130 de pagini.

2020-12-20 02:31:32

0

Barbati fara femei - Haruki Murakami

Barbati fara femei - Haruki Murakami

Mi-a plăcut felul în care este structurat volumaşul, zău dacă nu! Pe măsură ce treceam de la o povestire la alta, parcă mă afundam şi mai tare într-un univers pe care îl înţelegeam din ce în ce mai puţin, dar care mă atrăgea din ce în ce mai mult în interiorul lui. Cam ca „În căutarea oii fantastice” şi „Dans dans dans”. Am retrăit un minunat sentiment de nostalgie citind „Bărbaţi fără femei”, căci mi-a amintit atât de tare de perioada în care m-am îndrăgostit eu de stilul lui Murakami prima dată…

2020-12-20 02:31:32

0

Jucatorul de sah - Stefan Zweig

Jucatorul de sah - Stefan Zweig

Stefan Zweig mi-a demonstrat de-a lungul romanelor sale că are o capacitate de introspecție și analiză a sufletului omenesc cum rar mi-a fost dat să văd. În Jucătorul de șah pune în scenă o confruntare între ceea ce a însemnat politica nazistă pentru cei care au simțit-o pe propria piele trecând prin închisorile Gestapo-ului și lumea care brusc a dispărut o dată cu venirea acestora la putere. Czentovic poate să fie atât imaginea nazistului rece, crud, necioplit și fără pic de respect la adresa adversarului cât și bolșevicul care calcă totul în picioare întrucât este nevoit să-și declame superioritatea în fața națiunilor care l-au crezut pus la pământ datorită faptului că este subuman.

2020-12-20 02:31:32

0

Invierea - Lev Tolstoi

Invierea - Lev Tolstoi

Există multe cărți foarte bune în istoria literaturii, așa cum există cărți slabe luate drept bune. Avantajul celor din prima categorie este că pot fi citite și după sute de ani după ce au fost scrise cu aceeași atenție, eficiență și câștig din partea lectorului, uneori poate mai mari decât în perioada în care au fost scrise.
O astfel de carte foarte bună este „Învierea” scrisă de romancierul rus Lev Tolstoi. Născut în 1828 și mort în 1910, marele scriitor este considerat un titan al literaturii clasice și al artei literare din toate timpurile. Mult mai realist ca stil decât ceva mai tânărul Dostoievski, Tolstoi este cunoscut în special pentru romanele „Război și pace” și „Ana Karenina”.

2020-12-20 02:31:32

0

Valul pictat - W. Somerset Maugham

Valul pictat - W. Somerset Maugham

Cartea despre care vă vorbesc este „Vălul pictat”, scrisă de Somerset Maugham. Este o tulburătoare poveste a regăsirii de sine. Kitti, protagonista romanului este produsul ambițiilor meschine ale mamei sale și al educației primite de la aceasta. Astfel, la început ea se dovedește a fi frivolă și cochetă, având ca unic obiectiv o căsătorie strălucită, care să-i ofere prestigiu, rang social și o viață luxoasă. Pentru ea, existența fericită este întruchipată de un bărbat plin de șarm, din înalta societate, de petreceri mondene și de frecventarea unor cluburi elitiste.

2020-12-20 02:16:32

0

Onoare - Elif Shafak

Onoare - Elif Shafak

Deși firul epic ne este cunoscut din primele capitole, scriitoarea nu se dezminte și ne pregătește pe final o răsturnare de situație, una la care vă spun drept nu mă așteptam.
În concluzie, o carte ce merită citită. O dramă psihologică ce prezintă cruda realitate din societatea musulmană cu personaje cu trăiri intense și complexe, cu o soartă nemiloasă și plină de durere, dornice să se autodepășească, care vor reuși sau nu acest lucru.

2020-12-20 02:16:32

0

Conjuratia imbecililor - John Kennedy Toole

Conjuratia imbecililor - John Kennedy Toole

Nu înțeleg acum de ce a fost respins romanul la data aceea, este excepțional și am râs cu lacrimi. Este genul de roman care te face să râzi în metrou, chiar și cu riscul de-a atrage priviri curioase ori ironice. Aparține de literatura comică, dar eu l-aș numi ca fiind un roman comico-dramatic, deoarece are un umor deosebit, dar dacă ne oprim o clipă să analizăm situația, nu mai este așa amuzant, ba devine chiar tragic. E ca și cum ai râde la o glumă despre o situație dramatică.

2020-12-20 02:16:32

0

Lapte negru - Elif Shafak

Lapte negru - Elif Shafak

M-am îndrăgostit iremediabil de felul ei de a scrie în Cele patruzeci de legi ale iubirii. Astfel am început să caut informații despre scriitoare și am descoperit că are un roman autobiografic Lapte negru.
Am fost fascinată de titlu “Lapte negru” două noțiuni diametral opuse, greu de imaginat, când auzi lapte inevitabil te gândești la alb. Titlul m-a dus cu gândul la o continuă luptă interioară a autoarei .
Cartea prezintă dificultățile și frumusețile binecuvântării de a fi mamă, instalarea depresiei postnatală și cum se produce vindecarea.

2020-12-20 02:16:32

0

Scarile levantului - Amin Maalouf

Scarile levantului - Amin Maalouf

Sunt momente în care rămâi fascinat de o carte și reușești să pătrunzi în atmosfera și timpul paginilor, desprinzându-te de lumea înconjurătoare. Autorii care reușesc această performanță își deschid sufletul și permit să vezi neecranat atelierul de pictură în care se concepe povestea. Și acel crâmpei de altă lume se lipește de tine. Suntem purtați într-un periplu prin timp, prin spațiu și prin viața unui om în căutarea unui rost în viață. Născut într-o familie ocolită de noroc și neobișnuită, tânărul Ossyan dorește să studieze, în vreme ce se vede împins de la spate de tatăl său pentru a lua mantaua neclară a revoluționarului. Refuză acest rol și pleacă în Franța pentru a studia medicina, cu complicitatea surorii sale. Acolo însă Istoria îi conferă un rol deosebit și toate planurile se schimbă de vreme ce el descoperă un scop mai mare, eroismul, camaraderia și mai important dragostea…

2020-12-20 02:00:01

0

Oameni sarmani - F.M. Dostoievski

Oameni sarmani - F.M. Dostoievski

Makar Devușkin, un funcționar bătrân și sărac, trăiește într-o cămăruță amenajată în bucătăria gazdei sale, dincolo de un perete măcinat de igrasie. Deși condițiile sunt mizere, hainele-i sunt rupte și peticite, iar cizmele sale abia mai pot fi purtate, bătrânul copist are totuși un motiv de bucurie: atunci când privește pe fereastră, vizavi, vede camera luminată a rudei sale îndepărtate, Varvara Alexeevna, o fată la fel de săracă și neprihănită, cu sănătatea șubrezită.

2020-12-20 02:00:01

0

Ucenicul arhitectului - Elif Shafak

Ucenicul arhitectului - Elif Shafak

Elif Shahak are un condei usor si precis cu care stie sa construiasca povesti si sa insufleteasca personaje care chiar cand sunt extraordinare in fapte si puteri au intotdeauna o dimensiune umana. Lectura ‘Ucenicului arhitectului’ mi-a dat senzatia unei tesaturi in care se imbinau fire din povesti arabe ca ale Seherazadei cu legende balcanice cum este cea a Mesterului Manole. Unele dintre personajele cartii sunt insa reale. Sultanul Soliman a fost contemporanul lui Henric al VIII-lea al Angliei, al lui Francisc I al Frantei si al lui Carol Quintul si la fel ca si acesti regi europeni a fost atins de suflul Renasterii, protejand artele si construind monumente ramase in istorie. A administrat eficient, a judecat drept in interiorul Imperiului si a extins stapanirea otomana ajunsa la perioada de apogeu. Fiica sa Mihrimah, si ea un personaj istoric real, devenita in carte si idolul si obiectul iubirii fara speranta a ucenicului de arhitect, a avut soarta nefericita a femeilor musulmane (chiar si a celor din cele mai inalte straturi sociale) in viata particulara, dar a influentat prin intrigi si farmece evenimentele politice si a patronat si ea artele si constructiile.

2020-12-20 02:00:01

1

Cititorul - Bernhard Schlink

Cititorul - Bernhard Schlink

Trei teme mari şi profunde: o iubire anormală în faţa societăţii, Holocaustul şi analfabetismul. Două vieţi distruse şi alte sute sau mii curmate pe veci. Hanna o femeie vanitoasă care nu şi-a putut accepta condiţia de analfabetă. Toate într-o carte cutemurătoare, Cititorul.

2020-12-20 02:00:01

0

Suflete moarte - N.V. Gogol

Suflete moarte - N.V. Gogol

Evident, nu e vorba doar de aceste suflete moarte. Deşi înzestrate cu însuşiri ale viului şi portretizate în amănunţime de autor, personajele cu care intră în contact Cicikov sunt, în fapt, prea puţin conştiente de adevărata lor fiinţă, par înstrăinate de omenesc, par moarte, aşa după cum recunoaşte şi Gogol în prima din cele Patru scrisori către diferite persoane în legătură cu „Suflete moarte”:

2020-12-20 02:00:01

0

Don Quijote de la Mancha Vol.1+2 - Miguel de Cervantes

Don Quijote de la Mancha Vol.1+2 - Miguel de Cervantes

Don Quijote este un hidago sărac din La Mancha, care are o pasiune puternică pentru romanele cavalereşti. Aceasta se transformă în obsesie şi sub influenţa ei porneşte la drum ca un adevarat cavaler. Încalecă pe o mârţoagă şi îşi alege nişte arme din carton. Toate acţiunile sale i le consacrează iubitei lui, Dulcineea din Toboso,care în realitate era o ţărăncuţă destul de urâtă. Prima lui aventură se petrece la un han unde îl ia pe hangiu drept castelan. Apoi întanleşte un ţăran ce-şi bătea servitorul legat de un copac şi îl pune să-i promită că-l va dezlega şi îi va plăti simbria.

2020-12-18 12:00:31

0

Femeia la treizeci de ani - Honore De Balzac

Femeia la treizeci de ani - Honore De Balzac

Viața Juliei este foarte diferită de cum spera ea când era tânără și îndrăgostită și dă vina pe societate, căci trebuie să ai grijă ce spune lumea, fiind soție de colonel. Mi-a fost destul de greu să citesc această carte, are multe descrieri din cultura napoletană care m-au pierdut puțin, dar au fost și câteva momente care îmi stârneau interesul și curiozitatea foarte mult, fiind interesată de urmări. Julie este o mamă greu de înțeles, ce intră într-o depresie și se izolează de toată lumea după ce omul care o ajută să fie fericită moare, pentru a-i salva onoarea.

2020-12-18 12:00:01

0

Jucatorul - F.M. Dostoievski

Jucatorul - F.M. Dostoievski

Jucătorul de F.M.Dostoiesvki este un roman al pierderii de sine asemenea pierderii banilor la ruletă. Este un roman al dezmembrării credințelor și a integrității personale. O carte care arată că nu contează cultura, educația sau anii, fiecare dintre noi putem cădea în ispita luminilor cazinoului, în patima jocurilor de noroc. Unele dintre personaje intuiesc totul momentul în care trebuie să se retragă, însă nu și Aleksei a cărei viață devine o constantă învârtire de ruletă.

2020-12-18 12:00:01

0

Magicianul - John Fowles

Magicianul - John Fowles

Să scriu despre un roman semnat de Fowles îmi este la fel de greu ca în cazul lui Murakami; lucrările acestor scriitori sunt atât de complexe și-mi trezesc o mulțime de sentimente și gânduri, astfel încât nu îmi doresc să umbresc, prin interemediul cuvintelor mele simple, fascinația și magia care se desfășoară între coperți. Dar pentru că tot nu am cui să-i destăinui gândurile mele despre Magicianul, mi-am zis să o fac aici, pe blog, cu riscul de a nu mă exprima clar. Dar consider ca a fost un roman care se metia.

2020-12-18 12:00:01

0

Adolescentul - F.M. Dostoievski

Adolescentul - F.M. Dostoievski

Arkadi este adolescent. Şi, chiar dacă prin sec 19 vârsta de 19-20 ani arăta destul de diferit faţă de cum este ea astăzi, rămân totuşi actuale naivitatea, înflăcărarea, nesiguranţa, relaţia tensionată cu părinţii, propriile lupte şi contradicţii pe care se zbate cu disperare să le gestioneze.
Din drumul său iniţiatic, la care, visător şi romantic, a pornit înarmat doar cu “ideea” măreaţă, avem, atât tineri, cât şi adulţi, destule de învăţat.
Şi, poate că peste nişte ani de la primele zbuciumări ale tinereţii, vom fi înţeles şi noi lecţii ca: asumarea, sinceritatea, încrederea în viitor.

2020-12-18 12:00:01

0

Metamorfoza si alte povestiri - Franz Kafka

Metamorfoza si alte povestiri - Franz Kafka

Pentru Gregor Samsa, transformarea de dimineaţă este esenţială: nimic nu mai este la fel, el însuşi trebuie să îşi reconsidere propriile convingeri căci… s-a transformat într-o insectă uriaşă care, cu greu, mai poate încăpea până şi sub propriul pat. Ca să nu mai vorbim despre respingerea iniţială, dar şi de mai târziu a familiei: „Gregor îşi căpăta acum hrana în felul acesta, o dată dimineaţa, când părinţii şi slujnica încă dormeau, iar a doua oară după masa de prânz, întrucât atunci părinţii îşi făceau siesta, iar Grete trimitea servitoarea acasă, cu vreo treabă oarecare. Fireşte că nici ei nu voiau ca Gregor să rabde de foame, dar poate că n-ar fi suportat să ştie, decât din auzite, că mănâncă, sau poate că sora lui voia să-i scutească de o mică amărăciune în plus, că doar sufereau destul şi fără asta.”

2020-12-18 12:00:01

0

Femei - Charles Bukowski

Femei - Charles Bukowski

Un roman autobiografic pe alocuri revoltător, alteori cu ton jalnic, care cheamă mila din tine să se activeze. Un roman viu, dur, chiar brutal. Cu certitudine nu se adresează oricărui cititor; dar celor cu nerv tare, exhibiționiștilor și nonconformiștilor, eventual, li se recomandă.

2020-12-18 12:00:01

0

Agonie si extaz. Vol.1+2 - Irving Stone

Agonie si extaz. Vol.1+2 - Irving Stone

Asa ca indiferent daca va place sau nu istoria, daca va place sau nu arta italiana medievala, romanul va va captiva oricum, pentru ca este in acelasi timp si o poveste impresionanta despre spiritul uman, etern.

2020-12-18 12:00:01

0

Cei frumosi si blestemati - F. Scott Fitzgerald

Cei frumosi si blestemati - F. Scott Fitzgerald

Mai mult decât atât, Gloria nu este cea mai bună influență în viața sa, deseori fiind ea prima care pornește conflictul dintre cele două personaje principale. Este o doamnă rafinată, dar cu obiceiuri costisitoare care le va afecta situația financiară pe parcursul realției lor, deoarece depinde aproape în întregime din acest punct de vedere de Anthony. Adjectivul “dificilă” îi descrie cel mai bine personalitate, niciodată nu este mulțumită de ceea ce are. Se vede încă de la început că relația lor se va rezuma la certuri, pentru că niciunul dintre cei doi nu este dispus să lase de la el.

2020-12-18 12:00:01

0

Sonata Kreutzer. Moartea lui Ivan Ilici - Lev Tolstoi

Sonata Kreutzer. Moartea lui Ivan Ilici - Lev Tolstoi

Nuvela Sonata Kreutzer a lui Lev Nicolaevici Tolstoi se contureaza ca o analiza a societatii de sfarsit de secol XIX, dezbatand in principal diferentele dintre statutul barbatilor si cel al femeilor si modul in care acestia sunt educati. In timpul unei calatorii cu trenul, naratorul remarca in vagonul in care se afla prezenta unui personaj deosebit de interesant: Posdnicev, cunoscut pentru faptul ca isi ucisese sotia intr-un acces de gelozie. O data ce calatorii reuniti in acelasi compartiment adopta drept tema de discutie modul de realizare a casatoriilor in prezentul povestirii comparativ cu felul in care se faceau in trecut, fiecare personaj isi arata preferinta pentru vechile reguli (casatorii aranjate) sau, din contra, pentru cele noi (casatorii din dragoste). Identificarea lui Posdnicev ca cel care savarsise o crima face ca toti calatorii sa paraseasca compartimentul, mai putin naratorul. Astfel, incepe confesiunea lui Posdnicev privind toate suferintele indurate in timpul casniciei – suferinte care deriva din educatia necorespunzatoare primita de femei si barbati.

2020-12-18 12:00:01

0

Pacientul englez - Michael Ondaatje

Pacientul englez - Michael Ondaatje

Romanul lui Michael Ondaatje iese in evidenta printr-o frumoasa poveste de dragoste, conturata de spaima razboiului si sunetul bombelor. Vibratia perfecta a personajelor face ca ele sa se uneasca nu neaparat prin iubire, ci cu ajutorul unor sentimente mult mai puternice canalizate de admiratie, compasiune si intelegere.

2020-12-18 12:00:01

0

La sud de granita, la vest de soare - Haruki Murakami

La sud de granita, la vest de soare - Haruki Murakami

Romanul „La sud de graniță, la vest de soare” are ca temă relația a doi îndrăgostiți născuți sub o stea potrivnică, doi oameni pe care destinul îi unește și dezbină de mai multe ori pe parcursul vieții. Dacă vreți, puteți privi cartea ca pe o continuare a romanului Pădurea Norvegiană: Hajime este la rândul lui un Toru Watanabe maturizat, care primește o a doua șansă pentru a-și împlini iubirea din adolescență. Este scris cu aceeaşi sinceritate/emoție care i-a adus lui Murakami o nominalizare la Premiul Nobel pentru literatură în anul 2013 și poate fi împărțit în două: în prima jumătate a romanului se urmărește viața aparent banală dusă de Hajime până la varsta de treizeci și șase de ani, în timp ce în cea de-a doua avem parte de mai multă acțiune odată cu apariția misterioasei Shimamoto. În cazul în care nu ați mai citit nimic de Murakami puteți începe cu acest roman.

2020-12-18 12:00:01

2

Bastarda Istanbulului - Elif Shafak

Bastarda Istanbulului - Elif Shafak

Familia din America este una dezbinată și reunește două culturi: Rose, o americancă se căsătorește cu un armean, cu care are o fată, Armanoush; însă, căsnicia aceasta eșuează și cei doi se despart, copilul fiind nevoit să își trăiască viața între San Francisco, unde locuiește familia armeană, foarte numeroasă, a tatălui ei și Arizona, unde locuiește cu mama sa, care se recăsătorește cu un turc.

2020-12-18 12:00:01

0

Eseu despre orbire - Jose Saramago

Eseu despre orbire - Jose Saramago

Saramago face o diferențiere subtilă între acţiunea de a privi şi a vedea. Privitul are sensul de percepție vizuală, este o consecință fizică a unuia dintre cele cinci simţuri umane, pe când văzul este posibilitatea de observare atentă, motiv pentru care inserează motto-ul: “Dacă poţi privi, vezi. Dacă poţi vedea, observă. ”
Acţiunea din acest roman pendulează între jocul de dezumanizare şi umanizare, între momente de barbarism şi compasiune în care observarea devine fundamentală. Starea de criză prin care trece societatea secolului XX este configurată prin folosirea orbirii ca o alegorie a ruperii limitelor dintre civilizație şi primitivism.

2020-12-18 12:00:01

0

Cele trei fiice ale Evei - Elif Shafak

Cele trei fiice ale Evei - Elif Shafak

Cele trei fiice ale Evei atinge problematica religioasă tot atât de ușor ca alte subiecte: dragostea, emanciparea femei, dinamica familială, psihologia, precum și diferențele culturale fascinante și reale. Este un roman care poate marca o viaţă.

2020-12-17 02:00:01

0

Insemnari din subterana - F.M. Dostoievski

Insemnari din subterana - F.M. Dostoievski

Dupa parerea mea, cu totii avem “subterana” noastra in care ne varsam gandurile cele mai ascunse, de care ne e frica sau ne consideram a fi prea egoisti pentru a le exprima “in gura mare”. Subterana este defapt acel colt din mintea noastra in care fiecare ne vedem a fi mai presus ca cel de langa noi; fiecare excelam in ceva domeniu, iar din acel punct de vedere ne consideram mai speciali ca oricare altu.

2020-12-17 02:00:01

0

Kafka pe malul marii - Haruki Murakami

Kafka pe malul marii - Haruki Murakami

Romanul lui este oricum o lectură deosebită, dar adevărata unire a punctelor vine atunci când recitești, ai povestea proaspătă în minte și descoperi detalii ce ți-au scăpat și care se unesc cu unele elemente viitoare. Ce se întâmplă la pagina 4 poate fi în strânsă legătură cu ce se întâmplă la pagina 345, dar regresiv, de parcă romanul s-ar curba și s-ar amesteca și cititorului îi rămâne misiunea de a pescui toate detaliile și de a face corelațiile. Pare greu și pare absurd, dar este cu mult mai angajant și plăcut decât dacă totul ar fi explicat mură-n gură. Murakami nu este doar un alt autor, este genul de autor care iese în față prin ceva deosebit și tehnica lui este atât de bună încât nu dă greș. El a devenit cunoscut printr-un roman de structură clasică, realist și ancorat în lume, Pădurea norvegiană. Și a mai scris câteva cărți ușor de înțeles, dar în romane precum Cronica păsării arc, Kafka pe malul mării,

2020-12-17 02:00:01

0

Procesul - Franz Kafka

Procesul - Franz Kafka

Romanul relatează povestea procesului lui Josef K., un procurist important. În ziua în care împlineste 30 de ani, acesta este arestat, fară să i se spună motivul. Cu toate acestea, este lăsat in libertate și poate merge la serviciu, cu condiția să participe la anchetă în locațiile stabilite de securitate.

2020-12-17 01:53:56

0

Doctor Jivago - Boris Pasternak

Doctor Jivago - Boris Pasternak

Observăm că personajele sunt construite antitetic. Lara este atât prototipul femeii angelice, cât şi al femeii fatale. Este un amestec ciudat de puritate şi perversiune. Pe de o parte încearcă să fie o soţie devotată pentru Paşa (care devine mai târziu generalul Strelnikov) şi pentru fetiţa lor, dar, pe de altă parte, chiar ea recunoaşte că nu simte o repulsie totală faţă de Komarovski, fostul amant al mamei sale, care o transformă în femeie. În antiteză, Tania, soţia lui Iuri, trăieşte doar pentru fericirea lui şi este dispusă să îi ierte escapadele extraconjugale, mulţumindu-se doar să îi fie alături. Dragostea lor frăţească (au crescut împreună) este deasemenea în antiteză cu pasiunea mistuitoare ce caracterizează relaţia dintre Iuri şi Lara.

2020-12-16 12:41:16

0

Sint o baba comunista! - Dan Lungu

Sint o baba comunista! - Dan Lungu

Treptat Emilia își schimbă părerea, se decide să rămână neutră când vine vorba de comunism sau democrați, dar mai ales față de alegerile electorale. Romanul ,,Sînt o babă comunistă” de Dan Lungu reușește să impresioneze cititorii prin simplitatea și autenticitatea lui, dar mai ales prin diversitatea personajelor care redau stilul de viață din perioada comunistă.

2020-12-16 12:41:16

0

Lolita - Vladimir Nabokov

Lolita - Vladimir Nabokov

Cea mai interesanta parte a cartii asteia este modul in care sunt redate sentimentele personajului principal, Humbert. Pasiunea lui pentru nimfete, dar in special pentru Lolita este evidenta din felul in care o descrie. Autorul te face sa intelegi prin ce trece Humbert, iar asta mi s-a parut o chestie extrem de benifica cartii. Nu cred ca “Lolita” ar fi fost la fel daca nu ne facea sa simtim atat de multe lucruri.

2020-12-16 12:41:16

0

Anna Karenina - Lev Tolstoi

Anna Karenina - Lev Tolstoi

Am fost puțin copleșită de numărul mare de pagini al romanului, eu citind povestea în versiunea printată în 4 volume. Cartea mi s-a părut extraordinar de bine scrisă, conținutul fiind dramatic și tragic pe alocuri. Am nutrit un sentiment de iubire și ură pentru Anna Karenina, părându-mi-se uneori că aceasta interpretează un rol de mironosiță

2020-12-16 12:41:16

0

Crima si pedeapsa - F.M. Dostoievski

Crima si pedeapsa - F.M. Dostoievski

„Crimă și pedeapsă” este romanul prin care Dostoievski reuşeşte detaşat să producă efecte profunde şi de durată tuturor iubitorilor de literatură clasică universală

2020-12-16 12:41:16

0

Tatal celuilalt copil - Parinoush Saniee

Tatal celuilalt copil - Parinoush Saniee

Deseori tatăl se lăuda cu reușitele fiului mai mare care învăța foarte bine și avea premii diverse. Au fost multe momente în care a evitat să-l implice pe Shahab în reuniunile de familie sau în ieșirile organizate la lucru, de teama să nu-l facă de rușine. Este puternic vizibil impactul pe care-l are comportamentul fiecărui părinte asupra copiilor și apoi în familia extinsă și cum își pune amprenta pe fiecare în parte. Eticheta “prostănac” pe care a primit-o Shahab și pe care și-a asumat-o în fața celorlalți, l-au făcut să se retragă și să refuze să comunice verbal cu cineva din familie. Evitarea de a-l implica în anumite reuniuni de familie sau în ieșiri, pentru a nu se face de rușine, stigmatizau și mai mult această imagine a lui. Apoi atmosfera din casă, era una apăsătoare, cu puține cuvinte între soți, fără joc între părinți și copii.

2020-12-16 12:41:16

0

Minunata lume noua - Aldous Huxley

Minunata lume noua - Aldous Huxley

Minunata lume nouă ne arată cât de departe se poate merge cu dezvoltarea unor idei, concepte sau deprinderi, și dacă n-am vedea cu ochii noștri cum evoluează lucrurile și cum prind viață prezicerile cărții, poate că aceasta ar fi rămas doar un excelent joc al imaginației.

2020-12-16 12:41:16

0

Viata lui Pi - Yann Martel

Viata lui Pi - Yann Martel

Viaţa lui Pi le are pe toate! Personajul principal, Pi Patel este fiul directorului grădinii zoologice din Pondicherry (India). Pe lângă dragostea faţă de animale (perfect logică), Pi mai are şi o curiozitate neasemuită faţă de religie – mergând şi la biserică, şi la sinagogă şi la moschee. Dorind o viaţă mai bună, tatăl lui Pi decide să îşi mute familia în Canada. Însă, lucurile iau o întorsătură bizară, adolescentul politeist fiind aruncat într-o aventură la care nici nu visa.

2020-12-16 12:41:16

0

Padurea norvegiana - Haruki Murakami

Padurea norvegiana - Haruki Murakami

Stilul lui Haruki Murakami îl recunoşti imediat prin cel puţin două note distincte: titluri ce trimit la o serie de melodii celebre (şi nu aici se opreşte influenţa muzicii în scrierile lui Murakami) şi abordarea unui tip inedit de fantastic, amplasat într-un spaţiu hipermodernizat şi totuşi fără să fie împins înspre o formă de SF rece, distopic, ci mai degrabă înspre unul… poetic, filosofic. În ultimele sale romane, mai ales în IQ84, a explorat din plin această direcţie a fantasticului, dar în câteva proze de la începutul carierei sale, descoperim un alt Murakami, care abordează un realism pe care nu îl vom mai întâlni apoi.

2020-12-16 12:41:16

0

Portretul lui Dorian Gray - Oscar Wilde

Portretul lui Dorian Gray - Oscar Wilde

O carte care mi-a fost recomandata la liceu. NU regret ca am citit-o. Recunosc ca pe ici colo e mai greu de inteles dar are o poveste incredibila cu un mesaj care te lasa fara cuvinte. Prima carte recomandata de profesoara mea de romana care chiar mi a placut si nu regret ca am citit o.

2020-12-16 12:41:16

0

Fratii Karamazov - F.M. Dostoievski

Fratii Karamazov - F.M. Dostoievski

Angajamentul față de logodnica Ivanovna Katerina nu-l păzește pe Dmitri de a se amoreza puternic de Grușenka; dar tot ea este dorită cu disperare de bătrânul Karamazov. Tensiunea crește rapid, evenimentele se precipită.
Prins în iureșul stârnit, Aliosa încearcă zadarnic să aplaneze conflictele. În plus, are de înfruntat propriile obstacole și lupte interioare; decizia de a se dedica vieții monahale pare să nu-i fie chiar simplu de urmat…

2020-12-16 12:26:16

0

Cele patruzeci de legi ale iubirii - Elif Shafak

Cele patruzeci de legi ale iubirii - Elif Shafak

Începe așadar să citească Dulce blasfemie, un roman scris de Aziz Zahara, un autor necunoscut. Descoperim, împreună cu Ella, povestea fascinantei legături spirituale dintre faimosul poet Rumi și dervișul sufit Shams din Tabriz. Acțiunea dintre cei doi se petrece în anii 1242 și putem învăța foarte multe lucruri din toate discuțiile și întâmplările din cele 414 pagini ale romanului.

2020-12-16 12:26:16

0

Idiotul - F.M. Dostoievski

Idiotul - F.M. Dostoievski

Mie, personal, mi s-a părut că Dostoievski s-a folosit de boala lui Mîșkin doar pentru a realiza o metaforă și a lovi în moravurile epocii sale. De fapt nu prințul este cel bolnav ci întreaga societate, și tocmai din acest motiv încercarea lui de a se integra în mijlocul ei este sortită eșecului. Oamenii nu vor în preajma lor un om curat și incoruptibil, nu vor un Mesia iar ori de câte ori vor avea de-a face cu un asemenea individ nu vor ezita să-l linșeze – acesta mi s-a părut a fi, în linii mari, mesajul pe care a dorit să ni-l transmită Dostoievski.

2020-12-16 12:26:16

3

Ciuma - Albert Camus

Ciuma - Albert Camus

Ciuma are valoare simbolică. O sugerează chiar mottoul cărții, un citat din Daniel Defoe: „Poți tot atât de bine să înfățișezi un fel de întemnițare prin altul, cum poți să înfățișezi orice lucru care există cu adevărat prin ceva care nu există.” Ciuma e un flagel care se poate repeta în viața noastră sub măști sau forme diverse: nu doar boli, ci și regimuri politice sau orice rău care afectează viața umană. Ciuma, am putea spune, este în accepțiunea autorului viața însăși, o existență pe care, în perspectiva lui Camus, omul nu a cerut-o.

2020-12-16 12:26:16

0

...Sa ucizi o pasare cintatoare - Harper Lee

...Sa ucizi o pasare cintatoare - Harper Lee

Cartea este scrisă din perspectiva lui Scout, sora lui Jem și fiica lui Atticus. Cei doi frați își petrec verile alături de Dill și împreună mi se pare că fac echipa perfectă. Prin ei ai ocazia să-ți retrăiești din plin copilăria, să realizezi cât de plini de viață pot fi copiii și câte idei pot să le treacă prin cap... În sat se aude că un băiat pe nume Bau Radley n-a mai ieșit din casă de ani de zile, iar copiii nu pot decât să se întrebe ce poate să facă acel băiat în casă toată ziua, cum poate să trăiască așa, dacă este un strigoi... Zilele de vară se scurg astfel prin încercările lor de a comunica cu Bau, chiar dacă le era frică până și să se apropie de casa lui.

2020-12-16 12:26:16

0

Ferma Animalelor - George Orwell

Ferma Animalelor - George Orwell

Actiunea este simpla, limbajul usurel, titlul te duce cu gandul la o carte de copii, ceva imi spune ca intr-un fel e pentru copii, asta daca esti un comunist in esenta ta si inca crezi ca doctrina are o aplicabilitatea ultra-super- practica

2020-12-16 12:26:16

0

Noi suntem despre carti, si la fel este si

Newsletter-ul nostru.

Aboneaza-te la vestile literare si primesti un cupon de -10% pentru viitoarea ta comanda!

*Reducerea aplicata prin cupon nu se cumuleaza, ci se aplica reducerea cea mai mare.

Ma abonez image one
Ma abonez image one