headerdesktop  comgr21iun

MAI SUNT 00:00:00:00

MAI SUNT

X

headermobile herald30iun

MAI SUNT 00:00:00:00

MAI SUNT

X

Promotii popup img

Cupon -20% la ORICE iti doresti!

LIB20RACORITOR

la TOATE comenzile!

Comanda acum!
Close

suntmariaaa

Membru din 16/01/2021

Aprecieri

Aprecierii review

3

aprecieri

Review-uri

Review Coment

158

de comentarii

Factotum - Charles Bukowski

Factotum - Charles Bukowski

Ştiu că Factotum (şi în general Bukowski) nu poate plăcea tuturor. Şi mai precis celor care văd în Bukowski doar un beţiv pornograf, fără a mai căuta undeva, peste umăr, incizia prin care aerul lui beat [b i t - like in Generation] îţi poate pătrunde în plămâni rece, recapitulându-te. Revigorant.

2021-03-04 06:00:01

0

Dagon si alte povestiri macabre - H.P.  Lovecraft

Dagon si alte povestiri macabre - H.P. Lovecraft

Dagon and Other Macabre Tales is a collection of stories by American author H. P. Lovecraft, which also includes his essay on weird fiction, "Supernatural Horror in Literature". It was originally published in 1965 by Arkham House in an edition of 3,471 copies. The true first edition, unlike some other first editions of Lovecraft collections issued by Arkham House in the mid-sixties, is bound with head- and tailbands. I loved it

2021-03-04 06:00:01

0

Copilaria - Maxim Gorki

Copilaria - Maxim Gorki

Acest roman autobiografic redă prezentarea copilăriei unei persoane care a supraviețuit mizeriei și sărăciei, unui mediu bântuit de ceartă și violenței bunicului său. Dar care a și devenit un scriitor, o figură importantă a lumii literare și un om bun cu ceilalți din jurul său. Chiar Lev Tolstoi va remarca surprins următorul lucru: “E de mirare că ți-ai păstrat omenia, ai rămas bun, deși puteai să devii rău. Ești tare, și e bine să fii așa.”

2021-02-16 03:00:08

0

Dragostea ultimului magnat - F. Scott Fitzgerald

Dragostea ultimului magnat - F. Scott Fitzgerald

Stilul autorului este unul foarte plăcut, care vă va determina sa cititi toate cartile dumnealui. Naratiunea îmbinată cu monologul interior a personajului principal determina un adevărat roman care ne ajuta să înțelegem trăirile interioare ale protagonistului. Cu fiecare carte citită a autorului îmi dau seama de evolutia acestuia si mă determina să-i citesc cartile cu o adevărată pasiune.

2021-02-16 03:00:08

0

Zen si arta repararii motocicletei - Robert M. Pirsig

Zen si arta repararii motocicletei - Robert M. Pirsig

"Zen si arta repararii motocicletei” a fost o carte greu de citit pentru ca este o carte dureroasa. Pe mine m-a durut! Este un strigat. Strigatul intelectualului care se vede amenintat, in intimitatea spiritului sau curios si analitic, de incultura agresiva si fara speranta care ataca si macina societatea si calitatea vietii intr-o atare societate.

2021-02-16 03:00:08

0

Istoria asediului Lisabonei - Jose Saramago

Istoria asediului Lisabonei - Jose Saramago

Aflat sub înrâurirea unui impuls de nestăpânit, Raimundo Silva intervine în manuscrisul pe care-l detestă cu fiecare pagină mai mult, introducând un „nu” în fragmentul de text care menționează ajutorul dat de cruciați creștinilor în cucerirea Lisabonei. Istoria se modifică fundamental printr-un singur cuvânt, la fel cum i se va întâmpla și vieții corectorului.

2021-02-16 03:00:08

0

Copilaria - Lev Tolstoi

Copilaria - Lev Tolstoi

Am observat evoluția personajelor, fiind mult mai interesată de cele de pe planul doi, căci știam că orice s-ar întâmpla, naratorul/personajul principal nu va dispărea.

2021-02-16 03:00:08

0

Pana de automobil - Friedrich Durrenmatt

Pana de automobil - Friedrich Durrenmatt

Scriitorul elvețian pleacă de la o întâmplare incontrolabilă(o pană de automobil) pentru a ajunge la destin. O pană de automobil îl face să înnopteze pe un reprezentant al unei fabrici de textile într-o localitate izolată unde va fi judecat de trei pensionari, oameni ai legii: un judecător, un procuror și un avocat, menit să-l apere. Nu putea să lipsească un călău, spectator mut al judecății. Judecata este și una cu sine însuși, a celui nimerit din întâmplare în mijlocul unui tribunal, ce-și desfășoară activitatea în timpul unei mese copioase. Acuzatul intră în joc, iar judecata oscilează între serios și ludic. Dar rezultatul este destinal și nu va avea nevoie de călău pentru a-l împlini. Sfârșitul are să-i surprindă pe toți judecătorii, inclusiv pe cititori.

2021-02-14 03:00:02

0

Animale bolnave - Nicolae Breban

Animale bolnave - Nicolae Breban

Romanul lui Nicolae Breban se intemeiaza tocmai pe sondarea psihologiei abisale a personajelor, marcata de vointa nietzscheeana putere, aceea care, potrivit filozofului german, anuleaza castigul de umanitate produs de morala crestina, intorcand fiinta umana a luptei dure, salbatice pentru dominare si supravietuire, catre conditia de "animale bolnave", in care domina raportul dintre agresat si agresor. Pe aceasta relatie a suprematiei celor puternici, se constituie principalele cupluri ale romanului, Paul-Dan, Irina-Titus, Irina-Vostinaru, Krinitzki-Miloia. Cel mai semnificativ cuplu este Paul-Krinitzski, pe care, in roman, se intemeiaza analiza cu cele mai semnificative efecte ale psihologiei abisale. Paul Sucuturdeanu, personajul principal, este un adolescent vulnerabil, incapabil de a distinge realitatea de fictiune, aflata sub semnul unei imaginatii oscilante, ceea ce si face din el un martor necreditabil, desi asistase la doua dintre cele trei crime, traind, din aceasta cauza, un puternic sentiment al vinovatiei.

2021-02-14 03:00:02

0

Circul nostru va prezinta: - Lucian Dan Teodorovici

Circul nostru va prezinta: - Lucian Dan Teodorovici

Personajul principal e un sinucigaş în serie. Se caţără în fiecare zi pe pervaz, în chiloţi, şi aşteaptă "impulsul sinucigaş". Impulsul nu vine. Vin doar înjurături de la vecini şi trecători, fapt care nu poate decât să-l bucure, pentru că principala lui grijă e să scape de plictiseală. Dar nu se rezumă aici, caută mereu motivaţii cât mai nobile în numele cărora să se omoare, dar şi metode inovatoare prin care să o facă. Strânge bani şi umple o găleată cu whiski, dar o varsă din greşeală înainte să apuce s-o bea - nu reuşeşte nici măcar să se sinucidă.

2021-02-14 03:00:02

0

Platforma - Michel Houellebecq

Platforma - Michel Houellebecq

Scriitorul francez foloseşte profesia personajului principal şi pentru a arunca în derizoriu complet artă modernă şi tendinţele ei postmoderne. În calitatea lui de funcţionar care organiza şi aprobă expoziţii de artă contemporană intră în contact cu această formă de nouă artă care pentru cei mai conservatori poate părea doar o imensă expunere a imbecilităţii umane (o tânăra „artista” care vine la birou pentru a-i propune o expozitie lucra doar pe şi cu corpul sau, mai bine zis îşi mozolea cu acuarele părţile intime pe care le lipea pe cărţi poştale!

2021-02-14 03:00:02

0

Musashi Vol.2: Poarta spre Glorie - Eiji Yoshikawa

Musashi Vol.2: Poarta spre Glorie - Eiji Yoshikawa

Romanul „Musashi” prezintă prima parte a vieții unui mare samurai: Miyamoto Musashi cunoscut mai ales pentru stilul său de luptă cu două săbii. Romanul începe când Musashi, numit inițial Shinmen Takezō, la vârsta de 17 ani, ia parte la lupta de la Sekigahara și continuă prezentându-i inițierea și maturizarea până în momentul în care tânărul și neexperimentatul samurai devine omul și războinicul pe care l-a visat, chiar dacă modul dur de a se judeca pe sine nu i-a permis să vadă acest lucru.

2021-02-14 03:00:02

0

Cartea scurtelor iubiri eterne - Andrei Makine

Cartea scurtelor iubiri eterne - Andrei Makine

Știu bine că mai am, în biblioteca proprie, vreo două-trei cărți scrise de Andreï Makine. La fel de bine precum știu și faptul că, cu siguranță, n-am să mai citesc, prea curând, ceva scris de acest autor. De ce? Pentru că romanul de față, această colecție de povestiri, nu prea a reușit să ajungă la sufletul meu. Nu prea mi-a plăcut, de fapt, deoarece a abordat niște teme care nu îmi sunt tocmai familiare, și numai că vorbesc despre temele abordate, dar și de forma lor - mi s-a părut una plictisitoare, una din care nu a rămas cu prea multe și care m-a târât, să spun așa, pe parcursul acestor opt povestiri. Și, cu toate acestea, chiar m-am bucurat că, într-adevăr, n-a fost un roman, ci au fost niște povestiri, astfel încât mă împingea să înaintez în lectură simplul fapt că am să „cunosc”, noi personaje, în noi circumstanțe, poate chiar mai bune. Dar, bineînțeles, n-a fost așa. Am simțit aceeași atmosferă, aceeași „frână”, dacă pot spune astfel, încât, undeva pe la jumătatea cărții, m-am regăsit întrebându-mă „oare cât mai am de citit”?

2021-02-12 06:00:01

0

Blandetea noptii - F. Scott Fitzgerald

Blandetea noptii - F. Scott Fitzgerald

Dincolo de povestea de dragoste, pe care eu o văd ca aparţinând unui plan secund, cartea urmăreşte destinul unui personaj extraordinar: Dick Diver. Mai precis decăderea lui, în paralel cu decăderea unei epoci. Structurat în trei părţi foarte bine gândite, romanul zugrăveşte, de asemenea, o frescă a modului de viaţă al aşa-zisei înalte societăţi din perioada interbelică (aflat în profund contrast cu modul de viaţă al marii majorităţi) şi a schimbărilor ce s-au produs în mentalul colectiv după tragedia Primului Război Mondial.

2021-02-12 06:00:01

0

Frica. Scrisoare de la o necunoscuta - Stefan Zweig

Frica. Scrisoare de la o necunoscuta - Stefan Zweig

Protagonista povestirii Frica, Irene, frumoasa soție a unui avocat prosper, găsește viața plictisitoare, simte că nu-i mai aduce nimic bun, iar asta o împinge să-și caute ocupații noi. Într-o zi cunoaște un tânăr pianist cu care intră într-o relație ferită de indiscrețiile lumii și îndepărtată de căldura cuminte a familiei. Legătura clandestină o ajută să se regăsească într-o altă ființă, îi dă speranțe noi, o face să se simtă mai vie ca niciodată. Până într-o zi când, ieșind de la iubitul ei, întâlnește o femeie ciudată. Din acel moment neașteptat, mica aventură salvatoare, toate planurile ascunse se topesc, iar teama, Frica, se insinuează în liniștea fiecărei zile. Irene nu mai are siguranța propriului cămin, începe să se interiorizeze, tresare la orice ciocănitură în ușă, încearcă cu tot sufletul să-și protejeze secretul. ******ul secret. Nu vrea să-și strice familia, vrea să scape de amantul ei, ar fi vrut să nu facă asta niciodată. Dar prea târziu este ca să regrete, iar fapta este consumată.

2021-02-12 06:00:01

0

Femeia Nisipurilor - Kobo Abe

Femeia Nisipurilor - Kobo Abe

El credea că viaţa sa e în afara acestui sat care pare că nu a auzit de civilizaţie, dar cu timpul se va îndrăgosti de femeia care are grija de el, vor avea un acord tacit: ea îi oferă mâncare, adăpost şi trupul ei, iar el munceşte pentru casa devenită acum a lor. Se observă e întoarcere la modul medieval de viaţă unde tehnologia nu există, nici mari complicaţii ale vieţii cotidiene, nici probleme ca plictiseala, stresul sau depresia. Se impune o întrebare: care societate şi mod de viaţă e mai bolnav? Al nostru, ca oameni moderni sau al oamenilor nisipului?

2021-02-10 09:00:01

0

Hanul lui Manuc - Simona Antonescu

Hanul lui Manuc - Simona Antonescu

Un cumul impresionant de informatii privind organizarea social-administrativa a timpului si a geografiei infatisate, poate incadra romanul si in genul social. Gandirea evoluata si ideile organizate ale personajului Manuc, atat de plin de viata si de psihologie mercantila in paginile cartii – un bun exemplu in acest sens.

2021-02-10 09:00:01

0

Calatoria oamenilor cartii - Olga Tokarczuk

Calatoria oamenilor cartii - Olga Tokarczuk

In această Călătorie a oamenilor Cărții, distanța este percepută subiectiv, măsurându-se, mai curând, în nerăbdarea cu care aștepți să ajungi la destinație. Marchizul plecat în căutarea Cărții pierdute trăiește în avans fiecare etapă ce trebuie parcursă, având o perfectă reprezentare mentală a traseului. El călătorește deja înainte de a fi pornit la drum. Dar fiecare călător are măsura lui, în funcție de temperament și de structura sa interioară. Timpul destinat călătoriei poate să aibă, de aceea, porțiuni mai line sau mai febrile, secvențe destinate lumii profane și momente greu de depășit.

2021-02-10 09:00:01

0

Ouale fatale. Diavoliada - Mihail Bulgakov

Ouale fatale. Diavoliada - Mihail Bulgakov

Drama lui Persikov este, la rigoare, similară cu a oricărui om sau a oricărui zeu care produce o schimbare de destin. Bun-venit în viaţa şi în moartea demiurgului! In drama lui Persikov se găseşte, condensată, soarta dintotdeauna şi de pretutindeni a revoluţionarului, fie şi fără voie. Profesorul nu-şi doreşte „raza vieţii”, dar ea îi va aduce, bineînţeles, inevitabil, sfârşitul. Schimbare de destin. Haosul se produce dintr-o eroare birocratică. Şi ca de fiecare dată, în situaţii extreme (invazii de toate felurile), Rusia e salvată de frig, îngheţ.

2021-02-10 09:00:01

0

Parinti - Diana Badica

Parinti - Diana Badica

Din punctul meu de vedere ca parinte, cartea e plina de tipare si glumele mi se par un pic rasuflate. Din punctul de vedere al lui Andrei, cartea e amuzanta in mare parte si distractiva. Inteleg ingrijorarea parintilor cand Barry se loveste la cap si intra in coma, dar inteleg si atitudinea pustiului care isi doreste alta familie. Nu cred ca exista multi copii pe lumea asta care sa nu simta la un moment dat ca ar dori altceva, indiferent ce.

2021-02-08 03:00:02

0

O vara fara barbati - Siri Hustvedt

O vara fara barbati - Siri Hustvedt

Dacă acțiunea romanului este, așa cum am spus, statică și parcă fără viitor, nu există o motivație suficientă pentru a empatiza cu personajele sau cu acțiunile lor, interesantă a fost abordarea feminină a infidelității: cât de mult poate ierta o femeie părăsirea de către bărbat a căminului conjugal pentru o altă femeie, mai tânără și, prin urmare, mai frumoasă. La început, îndepărtarea Miei de locul pe care îl numea ”acasă” este datorată mai mult încercării de uitare decât de bucurie a revederii locurilor copilăriei. Scrisorile lui electronice îi sunt indiferent și perioadă de timp ea nu răspunde și nu dă niciun semn de viață: ”Dragă Mia”, mi-a scris Boris. ”Indiferent ce s-a întâmplat între noi, pentru mine e foarte important să știu cum ești. Trebuie să comunicăm – și de dragui lui Daisy. Te rog, răspunde-mi când primești scrisoarea.” Ce rezonabil, m-am gândit eu. Ce prozaic: să comunicăm.”

2021-02-08 03:00:02

0

Maimuta si esenta - Aldous Huxley

Maimuta si esenta - Aldous Huxley

Așa că cea mai mare parte a romanului devine o transpunere fără intervenții a scenariului avangardist scris de Tallis, în care vom descoperi o lume devastată de intervenția celui de-al Treilea Război Mondial, de viruși răspândiți în atmosferă, o lume post-apocaliptică dintr-un viitor foarte îndepărtat (undeva prin anul 2108). În acest viitor, aproape întreg pământul a fost devastat, dar noi vom recunoaște aici doar două teritorii: pe de o parte, Noua Zeelandă, care nu este descrisă decât de la distanță, prin intermediul unei echipe de cercetare aflată pe o navă ce merge spre California, o țară care nu a fost devastată tocmai pentru că era pe îndepărtată, așa că a rămas izolată și relativ prosperă; pe de altă parte, zona Californiei, unde neo-zeelandezii vor ajunge, în care totul pare a fi un ținut desprins din filmele de tipul Mad Max, țară condusă de o aristocrație preoțească, sub auspiciile diavolului numit Belial.

2021-02-08 03:00:02

0

Stepa si alte povestiri - A.P. Cehov

Stepa si alte povestiri - A.P. Cehov

Personal, am citit “Stepa” și nu mi-am mai revenit niciodată. Probabil că a cântărit mult și faptul că am citit-o târziu, undeva pe la 22 de ani. Cert e că și acum, când îmi aduc aminte de „Stepa” devin nostalgic după clipele inocente ale copilăriei și intru parcă într-un fel de transă. Iar de fiecare dată, invariabil, această stare îmi umple sufletul de bucurie. Sper doar ca de fiecare dată când mă voi gândi la „Stepa” să retrăiesc aceleași emoții și stări sufletești, iar în clipa în care nu voi mai fi în stare să fac acest lucru, va trebui să îmi pun câteva întrebări existențiale la modul cel mai serios.

2021-02-05 09:00:01

0

Etruscul - Mika Waltari

Etruscul - Mika Waltari

Drumul îi începe când are 17 ani iar un oracol trebuie să-i hotărască soarta după ce a incendiat templul unei zeițe. Călătorii pe mare, războaie, prietenie, trădare și mai multe soiuri de iubire i se arată, îl îmbată și apoi îl amăgesc. Zeii sunt capricioși și vicleni când vine vorba despre cei ca el, cei care sunt mai mult decât oameni, iar aceste ambiții divine îi îngreunează înaintarea.

2021-02-05 09:00:01

0

Iubirile de tip pantof. Iubirile de tip umbrela... - Matei Visniec

Iubirile de tip pantof. Iubirile de tip umbrela... - Matei Visniec

Vișniec creează romanul ca pe o călătorie spirituală, o călătorie în lumea ideilor, după cum spune chiar el într-un mod destul de platonic, care poartă cititorul de la locurile natale ale autorului, adică Rădăuți, până în orașe precum Paris și Avignon, adevărate centre culturale, locuri-adăpost pentru manifestările teatrale.

2021-02-05 09:00:01

0

Leon Africanul - Amin Maalouf

Leon Africanul - Amin Maalouf

Pot spune ca a fost o carte buna. Initial nu aveam asteptari prea mari, insa, m a surprins placut. Leon Africanul s a dovedit a fi un barbat puternic in cele din urma. Recomandd! :)

2021-02-05 09:00:01

0

Nu exista tara pentru batrani - Cormac McCarthy

Nu exista tara pentru batrani - Cormac McCarthy

Un thriller care te tine cu sufletul la gura de la inceput pana aproape de sfarsit si un Javier Bardem care joaca exceptional in rolul unui criminal psihopat, fara scrupule si fara nici o emotie pe chipul său. Un criminal cum nu am mai vazut de la Tacerea mieilor. Desi filmul e destul de lung, acesta reuseste sa captiveze prin suspansul sau, are insa un final mai putin reusit, neinteles si aproape neasteptat fata de scenariul de pana atunci.

2021-02-05 09:00:01

0

Gradina de ciment - Ian McEwan

Gradina de ciment - Ian McEwan

Există și un film bazat pe cartea lui Ian McEwan, regizat de Andrew Birkin, cu Charlotte Gainsbourg în rolul lui Julie. Deocamdată mi-a fost de ajuns lectura cărții și nu cred că aș vrea să văd filmul prea curând. Insa, lectura mi a placut destul de mult.

2021-02-03 06:20:26

0

Top 10 - Baiuteii - Filip Florian, Matei Florian

Top 10 - Baiuteii - Filip Florian, Matei Florian

Exista carti care te sugruma, te golesc si iti lasa un fel de vid in cap. Gustul pe care il ai dupa ce le termini e de pustiire. Nu stii incotro sa o iei, daca sa te mai apuci de citit si altceva, si nici de grimasa nedumerita care ti s-a latit pe figura nu esti prea constient. Baiuteii fratilor Florian nu va avea in veci (ne)sansa de a intra in acesta categorie, a cartilor "saracitoare". Ba mai mult, volumasul asta verde cu doi pusti pe coperta iti vesteste voios ca esti mai bogat decat ai tu impresia.

2021-02-03 06:20:26

0

Middlesex - Jeffrey Eugenides

Middlesex - Jeffrey Eugenides

Desi ar putea fi considerata povestea unei familii, Middlesex de Jeffrey Eugenides nu seamana nici pe departe cu o cronica invechita care sa stea departe de subiectele care ne preocupa pe noi, ca oameni din secolul XXI. Din contra, romanul abordeaza subiecte puternice, dar actuale.

2021-02-03 06:20:26

0

Bufnita oarba - Sadegh Hedayat

Bufnita oarba - Sadegh Hedayat

În viață sunt răni care, precum lepra, rod încet în singurătatea sufletului și-l distrug. Există dureri ce nu se pot destăinui, fiindcă se obișnuiește ca aceste încercări incredibile să fie socotite drept accidente sau evenimente rare și ciudate, iar dacă cineva le descrie cu vorba sau cu pana, oamenii, respectând opiniile admise în mod curent, pe care le împărtășesc, de altfel, și ei, acceptă povestea, dar cu un zâmbet sceptic și disprețuitor. (p. 29)
Acest început ex abrupto este și o ars poetica. Fix despre aceste răni de nedescris, despre evenimentele rare și ciudate despre care nu se poate povesti ne povestește, de fapt, naratorul cel umbros al acestei cărți bizare.

2021-02-03 06:20:26

0

Zapada - Orhan Pamuk

Zapada - Orhan Pamuk

În romanul "Zăpadă", autorul a reușit să închege un climat glacial de tensiune ce se acumulează treptat, până la apogeul claustrofobic care stă sub amenințarea furtunilor de zăpadă și a întunericului total.

2021-02-03 06:20:26

0

Castelul - Franz Kafka

Castelul - Franz Kafka

Pentru mine a fost un roman greu de citit, dar nu m-am lăsat până la ultimul cuvânt, deoarece îmi plac foarte mult provocările de acest fel.
Mi-a fost destul de greu să o interpretez și cu siguranță am omis destul de multe lucruri. În liceu eram foarte bună la așa ceva. Însă, între timp ocupându-mă majoritar de facultate, mi-am pierdut din experiența și din gândirea analitică literară. Franz Kafka a reușit prin romanul său Castelul să mă facă să reaprind această pasiune a interpretării literare.
Dar pot spune ca a fost un roman care a meritat si mi a placut.

2021-02-01 01:00:01

0

Femeia de hartie - Rabih Alameddine

Femeia de hartie - Rabih Alameddine

Cea care ne poartă printre cărți, scriitori și citate, dar și prin viața ei într-un Liban măcinat de conflicte și prejudecăți, este Aaliya Sobhi, o traducătoare de 72 de ani care trăiește singură și izolată de lume, înconjurată de vrafuri de cărți și munți de hârtie – traducerile la care a lucrat o viață întreagă. Literatura îmi dă viață, iar viața mă ucide, spune Aaliya, care a preferat întotdeauna lumea cuvântului scris celei reale, o sursă de amărăciune și dezamăgiri. Asocială, se simte în largul ei doar printre personajele din cărți. Atee, zeii ei sunt scriitorii, credința ei este ritualul pregătirii unei noi traduceri la fiecare întâi ianuarie. În ultimii cincizeci de ani, Aaliya a tradus treizeci și șapte de cărți – unele au refuzat să se lase traduse, iar altele, precum „Detectivii sălbatici” de Bolaño, au necesitat aproape doi ani de muncă.

2021-02-01 01:00:01

0

Romanul - Mika Waltari

Romanul - Mika Waltari

Secretul împărăției este despre Marcus Mezentius Manilianus, Romanul este despre fiul său. În prima carte, deși aș fi putut bănui după titlu (dar n-am făcut-o), personajul-narator ajunge să-l caute pe Isus atât fizic, urmărind locurile în care îi era anunțată apariția după învierea de după răstignirea la care Marcus fusese martor fără să își propună, cât și spiritual, asta pentru că vrea să priceapă în totalitate mesajul adus de acest fiu al lui Dumnezeu, mesaj care îi contrazice aproape tot ceea ce știa el despre lume, despre iubire, iertare, despre tot ce credea că știe despre oameni.

2021-02-01 01:00:01

0

Insula din ziua de ieri - Umberto Eco

Insula din ziua de ieri - Umberto Eco

Insula din ziua de ieri este un roman bogat în personaje și acțiune, o scriere literară plină de imaginație, scrisă parcă special pentru partea din noi care tânjește din copilărie după o aventură pe o corabie naufragiată cu spioni regali și misiuni complicate. Umberto Eco un scriitor contemporan de foarte mare succes publică această carte la mijlocul anilor 90 și îi alege un final de mare romancier. Un final la alegerea cititorului, cu două variante pentru că își respectă cititorii și știe din experiență ce poate însemna dezamăgirea atunci când te atașezi foarte tare de unul dintre personajele romanului. Și dacă tot am adus vorba de personaje, ar fi timpul să aflați ce hram poartă personajul principal al romanului despre care scriu.

2021-02-01 12:51:05

0

Pravalia de maruntisuri a domnului Nakano - Hiromi Kawakami

Pravalia de maruntisuri a domnului Nakano - Hiromi Kawakami

Este o carte foarte ușoară.
Hitomi lucrează la prăvălia lui Nakano, de unde și numele . Nu lucrează singură, Takeo se ocupă să i-a anumite lucruri pentru a le aduce la prăvălie. Domnul Nakano le este șef, dar nu este unul dur.
Domnul Nakano duce o viață interesantă pentru vârsta lui, iar sora lui, Masayo la fel.
Între Hitomi și Takeo se leagă ceva, dar sunt momente ciudate între ei, au parte de întâlniri după aceea se schimbă ceva.

2021-02-01 12:51:05

0

Sot si sotie - Zeruya Shalev

Sot si sotie - Zeruya Shalev

Shalev zugrăveşte foarte fidel fabuloasa putere destructivă a reproşului, o armă de distrugere în masă a cuplului, în general, tocmai pentru că aruncarea reproşului nu se opreşte cu uşurinţă, el cunoscând mai degrabă dinamica bulgărelui de zăpadă rostogolit, fiind în aceeaşi măsură o minge de tenis, aruncată de la un partener la altul, însa mingea este acel bulgăre de zăpadă mărit la infinit. Şi chiar dacă la un moment dat meciul reproşurilor se termină, un partener învinge dar victorie a la Pyrrus, şi altul este învins, până la urmă, au bout du compte, cea care pierde este însăşi ideea de cuplu/familie funcţională. Căci ace(a)sta este pus în mişcare de combustibilul numit dragoste, cu un întreg corolar: toleranţă, încredere, întrajutorare etc. Inevitabil, copilul este prins în acest complicat joc tensionat, fiindu-i logic afectată percepţia asupra întregii umanităţi care, pentru început, are doi stâlpi: soţul şi soţia, tatăl şi mama.

2021-01-30 01:38:54

0

Cronica pasarii-arc - Haruki Murakami

Cronica pasarii-arc - Haruki Murakami

Un personaj important al romanului este Mai Kasahara, pe care am simpatizat-o cel mai tare. Adolescenta are șaptesprezece ani și este vecină cu Toru, cel puțin la început. Pe cei doi îi leagă misterul casei aflată peste drum de ea, pentru care Toru își dezvoltă o obsesie profundă. Mai ajunge apoi să plece din cartier și să îi scrie diverse scrisori, care sincer au fost partea mea preferată din roman. Mi-ar fi plăcut mai tare să citesc despre viața ei decât despre neliniștile lui Toru, deși are și el gradul său de simpatie. Alte personaje secundare ar mai fi surorile Creta și Malta Kano, angajate inițial de Kumiko pentru a găsi motanul familiei. Cei care întregesc „echipa” de oameni care îl ajută pe Toru în atingerea scopului său sunt Nucșoară și Scorțișoară, mamă și fiu, cu povești de viață foarte interesante.

2021-01-30 01:38:54

0

Fetita care se juca de-a Dumnezeu - Dan Lungu

Fetita care se juca de-a Dumnezeu - Dan Lungu

Viața ei interioară este plină: se gândește cât de bine ar fi să existe coșuri de fum care s-o avertizeze, înainte de a ajunge acasă, în ce dispoziție este Buna, de exemplu; sau este surprinsă când descoperă că, după ce ea pleacă dintr-un loc, oamenii respectivi nu iau o pauză, acțiunea continuă și fără a fi ea prezentă; începe să strângă monede găsite pe jos, pe sub șifoniere, prin tot felul de colțuri, sperând ca, într-o zi, curând, să poată călători cu banii respectivi până la mama, în Italia, ș.a.m.d. Lumea copilăriei este fantastică, redată atât de fain, cu atâta pricepere, cu un ochi aplecat la detalii, cu aventuri lângă nenea Miron sau cu Mamaia Floarea (un fel de Baubau feminin, decrepit, hain), cu urcușuri și coborâșuri, joacă, tristețe, bucurii, încât nu-ți rămâne decât să o savurezi pe îndelete, să intri cu totul în ea și să devii umbra Rădiței, pe care o vei urmări cu ochii minții și cu sufletul la gură.

2021-01-30 01:38:54

0

Logodnica - Doina Rusti

Logodnica - Doina Rusti

Logodnica nu e o poveste tip tabloid, cum ar părea la prima vedere, despre un el care-o iubește pe ea și o ea care nu-l iubește, dar îl toacă de bani. Profitând de povestea dinte ea și el, Doina Ruști face o profundă analiză a realităților sociale și economice din Vestul Europei, dar mai ales din Est.

2021-01-30 01:38:53

0

Adolescenta. Tineretea - Lev Tolstoi

Adolescenta. Tineretea - Lev Tolstoi

Dacă ești în căutarea unei lecturi bune, nemuritoare, călătoare în timp, îți recomand să răsfoiești câteva pagini cu gândurile lui Tolstoi. O simplă răsfoire este suficientă ca mai apoi, să nu mai vrei să lași cartea din mână.

2021-01-30 01:38:53

0

Iubita locotenentului francez - John Fowles

Iubita locotenentului francez - John Fowles

Sarah dă dovadă deseori de „o inteligenţă ce lasă în urmă convenţiile”, iar la pension fusese învăţată cu o „spoială de doamnă din lumea bună”, lucru care i-a dăunat. Ea este fiinţa din afara societăţii, o fiinţă altfel. Prin atitudinea ei, poate fi considerată o feministă avant la lettre: „Pentru tinerii dornici de însurătoare din clasa pe care-o părăsise, devenise prea distinsă, în timp ce pentru cei din clasa către care se îndreptau năzuinţele ei continua să fie prea comună”.
În atare situaţie, Sarah se hotărăşte să-şi depăşească condiţia jucând puţin teatru, interpretând un personaj tragic, pentru a-l seduce astfel pe Charles Smithson, un nobil logodit cu fiica unui negustor bogat.

2021-01-28 07:33:43

0

Mic dejun la Tiffany - Truman Capote

Mic dejun la Tiffany - Truman Capote

Mic dejun la Tiffany ar trebui să fie o lectură obligatorie pentru toți consumatorii de literatură. Am râs în două ore cât pentru toată ziua și la final am avut sentimentul ăla de satisfacție oferit de o carte bună. Mă bucur că am adăugat romanului lui Capote pe lista de lecturi de anul acesta și că pot să îl recomand și eu la rândul meu altor cititori.Dacă alegeți să citiți cartea în viitor, vă recomand și filmul, avându-i în rolurile principale pe George Peppard și uimitoarea Audrey Hepburn, care merită toată admirația noastră. Cred că m-am obișnuit cu filmele ce se îndepărtează de la subiectul cărților,pentru că am fost de-a dreptul surprins să descopăr dialoguri și scene din carte redate cu atâta exactitate. Puteți achiziționa cartea online din categoria cărți beletristică.

2021-01-28 07:33:43

0

Perla - John Steinbeck

Perla - John Steinbeck

Apoi, după imprecațiile deznădăjduite ale tatălui , povestea se prinde pe un palier, cel al întorsăturilor de situație, în momentul în care Kino găsește Perla Lumii, cea mai mare din lume.
Deși Kino visează cu ochii deschiși la bunăstarea familiei, de aici începe abisul, nenorocirea care atrage o cursă nebună pentru supraviețuire în disperata încercare a săracei familii de a scăpa de profitori și de hărțuirea la care este supusă de către tot felul de jefuitori.
Steinbeck ne înfățișează într-un stil inconfundabil oscilațiile gândurilor lui Kino, între planurile de viitor și gândul de a renunța în favoarea unei sărăcii în care nu se întâmplă nimic palpitant.

2021-01-28 07:33:43

0

Soldatii. Poveste din Ferentari - Adrian Schiop

Soldatii. Poveste din Ferentari - Adrian Schiop

Personal, am citit cartea inaine sa vad filmul, asa cum obisnuiesc sa fac. Va recomand sa faceti acelasi lucru. Mi s a parut o poveste interesata si fiind si ecranizata vezi cum sunt personajele cu adevarat chiar daca sunt detalii in lipsa. Chiar mi a placut si o consider o experienta noua. Recomand!

2021-01-28 07:33:43

0

Fara un sfant prin Paris si prin Londra - George Orwell

Fara un sfant prin Paris si prin Londra - George Orwell

După ce s-a întors din Birmania ca ofițer de poliție, Blair rămâne pentru ceva timp ca profesor de engleză, la Paris. Când își pierde acest loc de muncă, el merge ca voluntar „pe urmele sărăciei” și cunoaște mai întâi mahalalele, apoi foamea. O vreme, lucrează ca spălător de vase, împreună cu un prieten rus. Minunatul Paris dispare pentru el, sufocat de mizeria subsolurilor unor restaurante unde “se spală vasele murdare” ale luxului altora.
Haine amanetate, condiții mizere de muncă și de trai, escrocherii ale patronilor, extenuare fizică, robotizare mentală, o totală lipsă de perspective. Când situația la Paris devine insuportabilă, el primește un job de care i-a făcut rost un prieten la Londra, însă pe care îl poate începe doar două luni mai târziu.
Drept urmare, el aterizează din nou pe stradă și trăiește chiar mai precar, colindând azilurile de săraci din Anglia, amenajate mai bine sau mai prost, pentru oamenii străzii. Dincolo de lipsuri, sărăcie, boli, umilință, un alt “mare rău din viața vagabondului este inactivitatea forțată“, scrie Orwell.

2021-01-26 07:36:29

0

Comoara Grecilor - Irving Stone

Comoara Grecilor - Irving Stone

A fost o carte istorica foarte buna si bine punctata. Sincer nu ma omor dupa cartile istorice dar asta m a facut sa vreau sa o citesc si pot sa spun ca nu regret.
Este vorba despre Impetuos, fără să şovaie, vrea o soţie grecoaică, admiratoare a lui Homer, care să-i fie alături în proiectele sale arheologice. Aşa o găseşte pe Sofia, care, în pofida diferenţei de vârstă de 30 de ani, se va dovedi perechea lui ideală? O sa aflati chiar voi :3

2021-01-26 07:36:29

0

Fotograful Curtii Regale - Simona Antonescu

Fotograful Curtii Regale - Simona Antonescu

Efectul povestirilor interconectate este cu atât mai puternic cu cât limbajul folosit servește în mod special la caracterizarea personajelor și la relevarea trăsăturilor care țin de etnie sau poziție socială. Paginile fac să se perinde dinaintea noastră familia negustorului grec Chiron, cel care vinde măsline și delicatese mediteraneene și orientale; pe Despina Agopian cea încăpățânată, „lipsita mea de minte copilă”, cum o alintă mama sa, care disprețuiește spiritul învechit al societății și dorește egalitate între femei și bărbați; sau pe surorile evreice Miriam și Sara, a căror poveste mi s-a părut cea mai romantică și, totodată, mai dramatică dintre toate (egalată, poate, numai de povestea lui Pătruțu și a Drăgaicei sale din sat).

2021-01-26 07:36:29

0

Striga-ma pe numele tau - Andre Aciman

Striga-ma pe numele tau - Andre Aciman

Cartea a fost portretizată într-un film extrem de reușit, care rămâne fidel romanului și pe care l-am văzut înainte să citesc romanul. Spre surprinderea mea, unele scene au fost expuse mai frumos în film decât în carte, cum ar fi excursia lui Elio la Roma (care în carte a fost nespus de plictisitoare) sau sfârșitul (care mi s-a părut mai succint și mai emoționant în film). Dar, evident, sentimentele celor două personaje sunt redate mult mai veridic în carte.

2021-01-26 07:36:29

0

Complexul lui Portnoy - Philip Roth

Complexul lui Portnoy - Philip Roth

Pentru timpul în care a apărut (anul este 1969), cartea este reprezentativă, atît produs al revoluţiei sexuale, cît şi punct de referinţă pentru aceasta. Limbajul explicit, reevaluarea ironică a teoriilor freudiene, problemele de etnie şi identitate tratate cu un umor scandalos - acestea sunt punctele interesante ale romanului, pe care probabil i se bazează faima de cel mai amuzant şi emoţionant roman despre sex şi maturizare.

2021-01-24 02:27:49

0

In cautarea oii fantastice - Haruki Murakami

In cautarea oii fantastice - Haruki Murakami

Până acum m-am prins deja de câteva lucruri comune universului pe care îl creează de obicei Murakami: personajul principal plictisit, resemnat, care știe că are o viață banală. Regretul. Tânjirea după ceva trecut. Femeia care fascinează și dispare. Muzica. Barurile. Jazz-ul. Căsniciile și relațiile eșuate. Descrierile largi. Valurile. Japonia contemporană, pe care n-o simți neapărat exotică și-ndepărtată.
Ce-mi place cel mai mult la scrierile lui și, implicit și la romanul ăsta, este chiar stilul lui de a spune lucrurile. E poezie curată pe alocuri. Și știu că cei mai mulți se sperie la auzul cuvântului poezie, dar să clarific: întrerupe banalul și ritmul obișnuit al acțiunii de niște concluzii care te lovesc în moalele capului, deghizate în cele mai frumoase cuvinte de pe pământ. Pentru ușurința cu care-i iese asta, îmi place la nebunie.

2021-01-24 02:27:49

0

Inima de caine. Insemnari pe mansete - Mihail Bulgakov

Inima de caine. Insemnari pe mansete - Mihail Bulgakov

Acţiunea nuvelei Inimă de câine presupune: un profesor vizionar ce realizează un transplant de creier uman - la prima vedere fiind imposibil - în trupul unui sărman câine, dând naştere în fond unui om rezultat în urma experienţei de laborator, urmarea unei operaţii pe creier. Mai exact, transferă hipofiza unui bărbat în creierul unui câine, ajuns la el în apartament în mod accidental..desigur; această operaţiune este descrisă cu lux de amănunte, de la deschiderea cutiei craniene până la evidenţierea nervurilor vineţii şi petele roşietice a creierului lui Şarik (faimosul câine).

2021-01-24 02:27:49

0

Regina alba - Philippa Gregory

Regina alba - Philippa Gregory

Am adorat romanul ăsta așa cum o bunică adoră să croșeteze ciorapi pentru nepoții ei. M-am cufundat cu totul în lumea cu totul și cu totul impresionantă a Philippei Gregory, am trăit și suspinat și așteptat, odată cu Elizabeth, întoarcerea lui Edward al IV-lea acasă viu.

2021-01-19 03:57:52

0

Iubirile croitoresei - Maria Duenas

Iubirile croitoresei - Maria Duenas

Este o poveste cu pierderi și regăsiri, cu alunecări în gol și ridicări ancestrale, cu dialoguri pline de tâlc și trăiri purtate la intensitate maximă, duse adeseori între două civilizații, între război și pace, între încredere și neîncredere, dincolo de toate tragismul anumitor simțiri și vuietul societății dezmembrate încrustând în ospitalierul suflet al eroinei principale amplul proces al maturizării..

2021-01-19 03:57:52

0

Fantoma din moara - Doina Rusti

Fantoma din moara - Doina Rusti

Personajele sunt numeroase, multe dintre ele au un destin bizar, dar cel mai interesant personaj este Adela. Este o carte care punctează foarte bine imaginea comunismului și mai ales lupta sătenilor pentru supraviețuire. Au fost și elemente ale cărții care stârnesc hazul, cum ar fi dorința aprigă de a găsi ciocolată cu rom sau eugenii, care în plin comunism nu se prea găseau. Mi-a plăcut foarte mult cartea și vreau să o recomand celor care vor să cunoască o autoare ce scrie frumos, detaliat și minunat. Aș pune această carte în top cele mai bune cărți ale acestui an.

2021-01-19 03:57:52

0

Noapte la Lisabona - Erich Maria Remarque

Noapte la Lisabona - Erich Maria Remarque

Ca si in restul cartilor sale, nici in acest volum Remarque nu se rezuma doar la a imagina un cadru si la a construi personaje, ci dezvolta o adevarata filosofie a vietii, care presupune interogatii pertinente asupra mortii, trecerii timpului, fericirii. „Poate ca viata nu e altceva decat o raza de lumina care trece incet peste fetele noastre schimbatoare. Poate ca am avut o fata inainte de a ne naste, si care va continua sa existe si dupa ce toate fetele noastre trecatoare se vor fi stins de mult.“ „Timpul este o moarte diluata, o otrava administrata incet, in doze inofensive. La inceput ne stimuleaza si ne face chiar sa ne simtim nemuritori – dar picatura cu picatura si zi de zi se face tot mai puternica si in cele din urma ne distruge sangele. Chiar daca am vrea sa ne rascumparam tineretea cu pretul anilor pe care-i mai avem in fata, nu am putea; acidul timpului ne-a schimbat, combinatia chimica nu mai este aceeasi. Ar fi necesar un miracol.“ „Fiecare dintre noi are in sine mai multe fiinte. Toate diferite. Uneori una dintre ele devine independenta si le acopera pe toate celelalte pentru un timp. Atunci devii altcineva, o persoana pe care nici n-ai cunoscut-o vreodata. Dar pana la urma ne revenim.“

2021-01-19 03:57:52

0

Un om sfirsit - Giovanni Papini

Un om sfirsit - Giovanni Papini

Papini constată că a parcurs mai multe sisteme filozofice, dar niciunul nu i-a servit descoperirii sensului vieţii şi al spiritului. Cinismul său atinge paroxismul, se consideră un uomo finito. Se izolează complet de toţi apropiaţii, se retrage din societate, dar revine apoi, bolnav şi mai dezabuzat. Mi s-a părut semnificativă concepţia sa anacronică de a a te simţi sfârşit la treizeci de ani. În mai puţin de un secol, chirurgia estetică şi tabloidizarea vor spulbera această idee cu iz preromantic, iar oamenii de treizeci vor fi percepuţi ca tineri în drepturi.

2021-01-19 03:57:52

0

Proiectul Rosie - Graeme Simsion

Proiectul Rosie - Graeme Simsion

Cum, necum, prin intervenţia lui Gene, singurul prieten al lui Don, în viaţa lui îşi face apariţia Rosie şi îi dă toate planurile precise peste cap. Crezând iniţial că i-a fost recomandată de prietenul lui în Proiectul Soţia, Don află pas cu pas că Rosie e departe de idealul său de parteneră şi nu poate înţelege de ce Gene i-a prezentat-o. Aflând ulterior adevăratul motiv, se vede prins în situaţia de a o ajuta pe aceasta să-şi găsească tatăl biologic şi porneşte astfel în paralel cu “Proiectul Soţia” şi “Proiectul Tata”, unul cu peripeţii. Lucrurile evoluează în ambele proiecte şi pagină cu pagină suntem mai prinşi şi mai captivaţi de povestea lor.

2021-01-16 07:00:01

0

Singuratatea numerelor prime - Paolo Giordano

Singuratatea numerelor prime - Paolo Giordano

Romanul începe în copilărie. Alice suferă un accident de schi care o lasă cu o problemă la picior care îi va marca adolescența. Mattia este geamănul sclipitor într-o familie în care sora lui suferă de autism și printr-o greșeală a copilăriei se pierde și nu mai este găsită niciodată. Cei doi își poartă vina și, mai târziu, în liceu, tocmai aura lor stranie îi aduce aproape.
Singurătatea numerelor prime nu e un roman de dragoste tipic. Da, e despre relația dintre Mattia și Alice, parcă sortiți să fie despărțiți unul de celălalt. Metafora din titlu devine cu atât mai frumoasă cu cât citești mai mult din carte. Întrebarea vor găsi să găsească o cale să fie împreună? te bântuie pe măsură ce trec anii și fiecare pare că-și construiește propria viață

2021-01-16 07:00:01

0

1Q84 Vol.3 - Haruki Murakami

1Q84 Vol.3 - Haruki Murakami

„1Q84” a fost publicată ca trilogie, poate deveni enervant de repetitivă când o citești ca pe un singur volum. Eu am o memorie destul de proastă, dar chiar și așa e enervant să văd cum Tengo își rememorează pas cu pas acțiunile din urmă cu o lună, fără să adauge niciun detaliu sau gând nou la ele. Poate că cei de la Polirom au avut mai multă dreptate să publice trilogia separat, pentru că altfel o ierți când vezi rezumatul a ceea ce ai citit acum 2 zile.

2021-01-16 07:00:01

0

Aleph - Jorge Luis Borges

Aleph - Jorge Luis Borges

Aleph-ul tocmai la asta face referire, la acel punct comun al tuturor universurilor și momentelor, un fel de increat sau de vortex în care timpul se oprește, iar sufletul se încarcă cu o energie extraordinară, care îi prezintă individului clipe din existența sa, care să îl ajute să meargă mai departe în viață, cu tot cu lecțiile aduse cu sine prin intermediul cunoașterii dobândite atunci. Tocmai de aceea, uneori are nevoie de iertare pentru a merge mai departe sau să lase lucrurile să treacă, să ierte, pentru a putea să fie ușor ca o pană și să renască mai puternic și mai frumos.

2021-01-16 07:00:01

0

Interior Zero - Lavinia Braniste

Interior Zero - Lavinia Braniste

Iată că, doi ani mai târziu, apare romanul ”Interior zero”, care o consacră pe Lavinia Braniște drept o romancieră de calitate, continuând oarecum pe aceeași filieră – înfățișarea trăirilor sufletești ale oamenilor obișnuiți, prinși în vâltoarea realității cotidiene. În plus, există mereu aparența atingerii unui filon autobiografic fie în povestirile sale, fie în acest roman, fapt ce oferă și mai multă autenticitate scrierilor sale. Cristina, eroina din ”Interior zero”, pare construită din însăși ființa Laviniei Braniște: traducătoare profesionistă, absolventă de uman, se refugiază temporar într-o slujbă la privat pe post de secretară-traducătoare-om bun la toate, tocmai pentru că domeniul cultural nu oferă prea multe șanse tinerilor, bani nici atât:

2021-01-16 07:00:01

0

Povestiri din singuratate - Ivo Andric

Povestiri din singuratate - Ivo Andric

Am început „Întâmplări despre niciodată” cu inima cât un purice, fiindcă speram cu disperare să-mi placă, și am terminat „Întâmplări despre niciodată” cu senzația că este una dintre cele mai elegante, subtile, rafinate și bune cărți pe care le-am citit vreodată. Dacă-mi urmăriți blogul și, implicit, recenziile de ceva timp, atunci probabil știți că ador prozele care se joacă cu mintea cititorului, care sunt infuzate cu realism magic și ambiguitate. Ei bine, acest volum de povestiri mi-a îndeplinit toate așteptările și chiar le-a depășit!

2021-01-16 07:00:01

0

1Q84 Vol.2 - Haruki Murakami

1Q84 Vol.2 - Haruki Murakami

Poveștile ar fi interesante și așa cum sunt, dar încep să apară tot felul de ciudățenii. Aomame se prinde repede că a cam aterizat într-o lume paralelă (polițiștii poartă uniforme diferite, americanii și rușii își fac o bază comună pe lună, există două luni pe cer), dar are treburi de făcut și habar n-are ce să facă în privința asta. Apar niște Oameni Mici care ies din gurile caprelor moarte și ale fetelor tinere ca să facă nebunii în lume.

2021-01-16 07:00:01

0

Dimineata pierduta - Gabriela Adamesteanu

Dimineata pierduta - Gabriela Adamesteanu

A doua şi a treia parte, însă, prezintă o schimbare de perspectivă, de la Vica, femeia simplă din popor, care a supravieţuit două războaie şi o bună bucată din comunism, la profesorul Mironescu şi nevasta acestuia, Sophie. „Acţiunea” din aceste părţi se petrece în intervalul de timp 1914-1916. Gândurile cât şi filele din jurnalul profesorului Mironescu prezintă un limbaj elevat, pe alocuri chiar întortocheat, care ne dă o imagine destul de clară asupra educaţiei burgheziei din acea perioadă.

2021-01-16 07:00:01

0

La capatul lumii si in tara aspra a minunilor - Haruki Murakami

La capatul lumii si in tara aspra a minunilor - Haruki Murakami

Două lumi diferite, care ţi se dezvăluie pas cu pas, în paralel, sunt descrise în capitole alternative în romanul lui Murakami, iar titlul, oricât de neobişnuit ţi s-ar părea, conţine de fapt numele lor.

2021-01-16 07:00:01

0

Mantaua. Nasul. Insemnarile unui nebun - N.V. Gogol

Mantaua. Nasul. Insemnarile unui nebun - N.V. Gogol

Personaj și Interpretare. Nuvela reprezintă o gigantică satiră la adresa societății timpului, însă nu sunt sigur dacă are tendințe moralizatoare, așa cum ar fi firesc. Impactul narațiunii și felul ei sunt neobișnuite pentru o lectură de secol XIX. Naratorul își ironizează personajele într-un stil comic ce mi-a amintit oarecum de dramaturgia lui Caragiale. Naratorul se adresează într-un dialog continuu cu cititorul, explicându-și totodată intențiile creatore (caracteristică prezentă și în alte opere ale sale, de pildă Nasul). Este foarte posibil ca Gogol să fi fost împăcat cu ideea că sistemul birocratic al vremii este atât de înrădăcinat în sufletul societății, încât orice încercare de trezire a sa avea să fie sortită eșecului.

2021-01-16 07:00:01

0

Top 10  - Toate numele - Jose Saramago

Top 10 - Toate numele - Jose Saramago

Jose Saramago creează un personaj firesc deși plin de caracteristici ale unui individ absurd, un personaj care nu își dorește să fie doar un individ care se învârte prin viață și îi vede pe alții cum trăiesc, ci un individ care pas la pas cu propriile fantezii caută apropierea de alți indivizi, comunicarea și empatia atât de necesare umanității pentru supraviețuire.

2021-01-16 06:49:35

0

Copila de zapada - Eowyn Ivey

Copila de zapada - Eowyn Ivey

Apariția misterioasă a Fainei, copila de aproximativ 10-12 ani, coincide cu prima zăpadă a sezonului și poartă cu sine aerul nedeslușit al tainelor tărâmurilor înghețate. Fire romantică, cu înclinații artistice și spre visare, Mabel își lasă imaginația să alunece în copilărie, când tatăl său îi citea un basm rusesc, Snegurocika, un fel de Crăiasa a Zăpezii, ce spune povestea unei fete care se topește sub puterea dragostei. Senzația de realism magic rămâne pregnantă pe tot parcursul romanului, căci întâmplările ce înconjoară vizitele Fainei sunt pline de subînțelesuri ascunse:

2021-01-16 06:49:35

0

In noapte - Haruki Murakami

In noapte - Haruki Murakami

Ai zice că în nici 200 de pagini nu numai că nu e loc de atâtea întâmplări şi persoane, dar nici nu ai avea cum să le reţii, să te familiarizezi cu ele, să te ataşezi de unele, sa le deteşti pe altele. Însă nu e cazul când avem de-a face cu Murakami. Japonezul nu se joacă doar cu cartea lui, ci şi cu noi, cititorii. Parcă îţi schiţează personajul şi apoi ţi-l pune în braţe: “Poftim, descurcă-te cu el!”. Mari, Eri, Takahashi, prostituata agresată, perversul care a bătut-o, mafioţii care îl urmăresc pentru a-i da o lecţie – fiecare putea fi personajul principal al unui roman de sine stătător, dacă Murakami ar fi avut chef să le aprofundeze.

2021-01-16 06:49:35

0

Chemarea lui Cthulhu si alte povestiri - H.P. Lovecraft

Chemarea lui Cthulhu si alte povestiri - H.P. Lovecraft

In timpul vieții, Lovecraft a fost un personaj singuratic și retras, aproape de ceea ce el numeste, în ficțiunile sale, „un artist decadent”. A publicat un număr extrem de mare de poezii, povestiri scurte și eseuri, în revistele pulp ale epocii și în jurnale de amatori, unele dintre acestea editate chiar de el însuși; a întreținut o corespondență extrem de bogată, care îi eclipsează, cantitativ, opera de ficțiune și care, pusă cap la cap, reprezintă una dintre cele mai remarcabile colecții de documente literare ale începutului de secol XX; s-a considerat mereu mai degrabă un poet decât un prozator, poemele și eseurile sale depășind, cantitativ, de trei ori povestirile scrute; a trăit precar, din averea tot mai redusă a familiei sale, și a murit la doar 46 de ani, sărac, bolnav de cancer și suferind de subnutriție.

2021-01-16 06:49:35

0

Douasprezece scaune - Ilf si Petrov

Douasprezece scaune - Ilf si Petrov

Douasprezece scaune reprezinta o poveste amuzanta ce ii are ca protagonisti pe Ipolit Matveevici, un fost nobil, acum functionar la starea civila, si pe Ostap Bender-"marele maestru al combinatiilor", un escroc abil, inteligent. Aventura lor se invarte in jurul celor douasprezece scaune ce au apartinut familiei lui Ipolit Matveevici Vorobianinov, rechizitionate de stat o data cu venirea la putere a bolsevicilor. Intr-unul din ele, soacra lui Vorobianinov ascunsese bijuteriile ca sa nu puna statul mana pe ele. Inainte de moarte, batrana ii dexvaluie ginerelui acest secret si astfel, Vorobianinov porneste in cautarea comorii. Pe care daca o gaseste sau nu, nu va spun, trebuie sa cititi, altfel nu mai are niciun farmec, nu?

2021-01-16 06:49:35

0

Conjuratia imbecililor - John Kennedy Toole

Conjuratia imbecililor - John Kennedy Toole

În prim-plan îl avem pe Ignatius J. Reilly, un individ gras, de peste 30 de ani, care este întreținut de mamă. La început, aceasta îi ține apărarea și-l scoate din tot felul de situații ridicole, ca pe parcurs cei doi să se certe des, spre nefericirea domnișoarei Annie, vecina lor bătrână ce auzea totul și urla mereu la ei să tacă.

2021-01-16 06:49:35

0

Imparateasa Orhidee - Anchee Min

Imparateasa Orhidee - Anchee Min

Viața la curte e deosebit de plictisitoare și de tristă, în special pentru că împăratul pare să fi uitat de existența ei, iar pe Orhideea începe s-o macine gelozia, deși își tot spune că nu are nici un drept, că ar trebui să fie recunoscătoare pentru că măcar familia ei duce o viață mai bună. Tristețea se adâncește pentru că, odată intrată în Orașul Interzis, nu mai e chip să iasă din el (fără aprobări, care rar sunt date) și nici familia ei n-o poate vizita. Departe de cei dragi, abandonată de împărat, Orhideea își găsește alinarea în diverse activități și discuțiile cu eunucul ei favorit, An-te-hai. Pe lângă tristețe, gelozie, dor și plictiseală, mai apare și disperarea la gândul că toată viața ei s-ar putea să fie așa. Descurcăreață, reușește să obțină o vizită la mama ei, care era bolnavă, e ajutată să ajungă într-un bordel unde matroana o învață tainele senzualității, îl mituiește pe eunucul șef pentru a se asigura că-l convinge pe împărat să o viziteze când e fertilă și astfel, iată-l pe Hsien Feng pentru prima oară în fața ei. Plictisit de replicile ei învățate pentru a-l măguli, vrea să plece, însă Orhideea deschide gura și spune ce gândește. Îi atrage atenția vorbind liber și din acea noapte devine favorita lui.

2021-01-16 06:49:35

0

Egipteanul - Mika Waltari

Egipteanul - Mika Waltari

Este o poveste epică, cu o multitudine de complicații și implicații. V-ați putea gândi că e greu de urmărit și că plictisește, dar nu e așa. Deși limbajul e ciudat (greoi la început, imitând stilul epocii pe care o reprezintă), te obișnuiești ușor cu el. Mai mult decât atât, întâmplările sunt descrise într-un mod care le face ușor de urmărit și înțeles, așa că nu te pierzi nicio clipă în detalii sau descrieri, așa cum eu mă temeam că o să se întâmple.

2021-01-16 06:49:35

0

Kinderland - Liliana Corobca

Kinderland - Liliana Corobca

Stiți ce lovește cel mai puternic în meningele cititorului, alunecând sigur acolo unde trebuie? Veridicitatea a ceea ce scrie Liliana Corobca, verosimilul situației. Durerea puslează visceral între paginile Kinderland-ului, un roman care mi-a stors psihicul emoțional și mi-a dat atâtea trăiri. Știam prea bine, înainte să-ncep să citesc această carte, că, cu siguranță, voi citi ceva bun. Ceva ce merită. Ceva ce demult așteptam să citesc. Și chiar așa a fost. Bineînțeles, problema migrației, a copiilor părăsiți pentru „bani lungi”, a familiilor dezbinate din acest motiv, a atâtor copii abandonați și uitați - este, prin excelență, una actuală. Acest roman are un statut, dincolo de înțelesul său literar (și chiar moral) istoric, este actul unei lumi, al unei țări, este, cum să-i zic, un truism: copilul singur, copilul a cărui voce încearcă să străbată mările, țările, pădurile, munții, în găsirea mâinii protectoare a tatălui, sânului primitor al mamei. Evident, neputința acestui lucru constituie drama cărții. Drama lumii în care, noi, oamenii, ne ducem existența.

2021-01-16 06:49:35

0

Cartea de nisip - Jorge Luis Borges

Cartea de nisip - Jorge Luis Borges

Prima jumătate de pagină din fiecare dintre cele 13 povestiri te introduce într-o lume. “Sunt scriitor de povestiri fanatastice”, se aude o voce – poate şi famtastice, poate şi mai mult utopice, distopice. Despre ce sunt ele? Despre întâlniri, călătorii în viitor sau în trecut, despre experienţe, despre timp, despre darurile unei vieţi, despre melancolie, fantastic, imparţialitate, singurătate, cuvânt. Sunt livreşti (There are more things, în memoria lui Howard P. Lovecraft) atât cât aceste referinţe să nu te încurce, să le crezi tot din vis.

2021-01-16 06:49:35

0

Evanghelia dupa Isus Cristos - Jose Saramago

Evanghelia dupa Isus Cristos - Jose Saramago

Toate acestea împreună, nemaivorbind de viziunea scandalos de necreștină a lui Saramago, despre care și așa s-au spus multe și asupra căreia nu cred că merită să ne mai oprim o dată, sunt componentele unui roman de succes, care te prinde de la bun început și nu prea te lasă până nu ajungi la ultimul punct.

2021-01-16 06:49:35

0

Suferintele tanarului Werther - Johann Wolfgang von Goethe

Suferintele tanarului Werther - Johann Wolfgang von Goethe

Fiind o scriere psihologică, nu faptele în sine contează, ci procesele psihice prin care trece protagonistul. De la tânărul fermecat de noua viață pe care și-a creat-o, petrecându-și tot timpul cu noua sa amică, dar și iubire secretă, Lotte, putem observa tranziția sa înspre un om chinuit de soartă, care nu mai poate găsi frumosul în lucrurile care la început îi creau bucurie.

2021-01-16 06:49:35

0

Barbati fara femei - Haruki Murakami

Barbati fara femei - Haruki Murakami

În concluzie, eu am abordat acest volum aşa cum de obicei abordez o ciocolată: câte o pătrăţică la un anumit interval de timp, pentru a savura gustul. Dacă aş mânca-o pe toată dintr-odată, pofta nu mi-ar fi satisfăcută, plus că probabil mi s-ar face şi rău. Şi tot n-aş înţelege nimic din acea ciocolată. Cu Murakami am procedat exact la fel: câte o povestire pe zi, sau la câteva zile, chiar, pentru a le rumega mai bine şi pentru a mă bucura pe deplin de ele. Dacă merită? Absolut! Şi nu sunt de acord cu acele păreri din blogosferă care spun că Murakami şi-a cam pierdut din strălucire. Dimpotrivă! El de abia acum începe să strălucească şi mai tare. Abia acum începe să spună esenţa universului în doar câteva cuvinte. Cum să nu-l adori?!

2021-01-16 06:49:35

0

Scarile levantului - Amin Maalouf

Scarile levantului - Amin Maalouf

Sunt momente în care rămâi fascinat de o carte și reușești să pătrunzi în atmosfera și timpul paginilor, desprinzându-te de lumea înconjurătoare. Autorii care reușesc această performanță își deschid sufletul și permit să vezi neecranat atelierul de pictură în care se concepe povestea. Și acel crâmpei de altă lume se lipește de tine

2021-01-16 06:34:35

0

1Q84 Vol.1 - Haruki Murakami

1Q84 Vol.1 - Haruki Murakami

Aflăm destul de repede toate detaliile astea despre el, iar misterul vine din faptul că un editor bine cunoscut și bine plasat îl convinge să rescrie complet o poveste foarte originală a unei fete de 17 ani – care fată are un stil de scris îngrozitor. Cu ideile ei și stilul lui, cartea sigur va lua tot felul de premii și va deveni bestseller. Tengo e destul de moale ca personalitate și acceptă. Dar fata de 17 ani e ciudățică rău…

2021-01-16 06:34:35

0

Cititorul - Bernhard Schlink

Cititorul - Bernhard Schlink

Trei teme mari şi profunde: o iubire anormală în faţa societăţii, Holocaustul şi analfabetismul. Două vieţi distruse şi alte sute sau mii curmate pe veci. Hanna o femeie vanitoasă care nu şi-a putut accepta condiţia de analfabetă. Toate într-o carte cutemurătoare, Cititorul.

2021-01-16 06:34:35

0

Oameni sarmani - F.M. Dostoievski

Oameni sarmani - F.M. Dostoievski

„Oameni sărmani”, roman epistolar publicat în anul 1846, este piatra de temelie a universului dostoievskian. Acesta tratează problema omului neînsemnat în societate, bunăoară funcționarul mărunt, care se zbate în penuria Sankt Petersburgului anilor 1800.

2021-01-16 06:34:35

0

Invierea - Lev Tolstoi

Invierea - Lev Tolstoi

Marea deosebire între povestea învierii și, spre exemplu, psihanaliza, ca una din cele mai importante terapii de azi, este accentul mare pe care scriitorii ruși l-au pus pe religie și litera Evangheliei și care astăzi este înlocuit cu alte conținuturi. Să nu uităm însă că, în urma acestei cărți, Tolstoi a fost excomunicat de biserica ortodoxă rusă, deci originalitatea romanului este cu atât mai mare. Mai mult chiar, elementul propriu zis religios nu deranjează lectura pentru că de multe ori este interpretat într-o viziune proprie sau pur și simplu depășit de complexitatea și frumusețea poveștii și a ideilor din ea.

2021-01-16 06:34:35

0

Zenobia - Gellu Naum

Zenobia - Gellu Naum

Cititndu-l pe Naum, pluteşti în derivă. Exact asta este starea de spirit ce caracterizează romanul. Indiferent ce capitol citeşti, ai aceeaşi senzaţie că ceva lipseşte. Zenobia lui Naum este tăcută, subtilă, insesizabilă chiar. Morţii şi viii sunt laolaltă, merg pe stradă, zâmbesc, dau din cap, şi, în final, mor iar. „Deschizi o uşă şi apare alta, apoi încă una, şi încă una, pînă te pomeneşti la prima, care nici nu există măcar, şi mai dai o raită prin locuri vechi pentru că ceea ce credeai că te scosese, şi chiar te scosese, devine capcană şi te readuce tot acolo ca să înţelegi odată că ultimul tău adevăr e la fel de iluzoriu pe cît fusese primul şi ca să nu uiţi că te afli întot-deauna pe muchie de cuţit.” Acest fragment poate demonstra cel mai bine caracterul indefinit, aproape iluzoriu al textului.

2021-01-16 06:34:35

0

Ucenicul arhitectului - Elif Shafak

Ucenicul arhitectului - Elif Shafak

Arhitectului i se datoreaza renovarea si consolidarea bisericii Sfanta Sofia (devenita moscheea Hagia Sofia), construita cu un mileniu inaintea sa, podurile Büyükçekmece langa Istanbul si Mehmed Pasa din Bosnia si proiectarea sistemului de aprovizionare cu apa al Istanbulului. A fost contemporan cu Michelangelo si se pare ca cei doi mari arhitecti ai Renasterii si-au cunoscut unul celalalt lucrarile si poate chiar au corespondat. Albanez sau poate armean la origine, si-a crescut si educat cu grija cei patru ucenici, de fapt discipoli si asistenti ai lui, caci in acea perioada ucenicia se incheia doar la moartea maestrului.

2021-01-16 06:34:35

0

Pacientul englez - Michael Ondaatje

Pacientul englez - Michael Ondaatje

Dintre toti, cel care da dovada de cea mai trista poveste este insusi pacientul englez, care reprezinta o adevarata enciclopedie, cu o cultura generala foarte bine conturata. „Trebuie sa te aperi de tristete. Tristetea e foarte apropiata de ura. Da-mi voie sa-ti spun. Am invatat bine acest lucru. Daca gusti din veninul altora – gandindu-te ca-i poti lecui impartindu-l cu ei – ai sa-l pastrezi in schimb in adancul fiintei tale. Oamenii aceia din desert au fost mai intelepti decat tine. S-au gandit ca le poate fi folositor. De aceea l-au salvat de la moarte, dar, cand nu le-a mai fost de folos, l-au parasit.”

2021-01-16 06:34:35

0

Jucatorul de sah - Stefan Zweig

Jucatorul de sah - Stefan Zweig

Cu sensibilitatea specifică, Zweig creionează o poveste amplă cu multe substraturi pe care o organizează într-un mod cât se poate de simplu astfel încât să poate fi savurată de orice cititor, mesajele ascunse fiind însă disponibile doar celor care sunt dispuși să vadă ce este ascuns între rânduri. Genial și tranșant, Zweig oferă literaturii o adevărată bijuterie.

2021-01-16 06:34:35

0

Doamna Bovary - Gustave Flaubert

Doamna Bovary - Gustave Flaubert

Acțiunea cărții se petrece în secolul 19, pe meleagurile franceze. Povestea începe de la Doamna Bovary căsătorită cu Domnul Bovary. Fiind tânără și naivă, doamna Bovary își imaginează că tânărul care a curtat-o o iubea cu adevărat. Ce e drept, domnul Bovary era capabil de iubire. Dar, iubea doar banii doamnei. Cu timpul dragostea nevestei pentru soțul său pierii, lăsând în inima femeii un gol imens. Un gol care mai târziu urma să fie umplut de prezența fiului său. Astfel, fiul era alintat ca un prinț, urma să aibă o viață bună și o profesie stabilă. Cu alte cuvinte, mama urma să se îngrijească ca fiul său să urmeze și să obțină exact ceea ce ea nu reușise.

2021-01-16 06:34:35

0

Cei frumosi si blestemati - F. Scott Fitzgerald

Cei frumosi si blestemati - F. Scott Fitzgerald

Adam Patch și frumoasa sa soție, Gloria, se trezesc prinși în circuitul petreceri-alcool-neputință, în care zeul Neputință ajunge să fie prezent la fiece colț de stradă, la fiece răsuflare a capriciosului destin, ajungând la un moment dat să se strecoare chiar și în cele mai aparent inaccesibile cotloane ale vieții lor intime, precum un amant nerecunoscător care mușcă mâna care l-a hrănit.

2021-01-16 06:34:35

0

Sonata Kreutzer. Moartea lui Ivan Ilici - Lev Tolstoi

Sonata Kreutzer. Moartea lui Ivan Ilici - Lev Tolstoi

Recomand. Mi a placut mult. O parte memorabila a fost cand doctorii nu reusesc sa-i aline suferinta si, mai ales, sa dea de cap misterioasei boli care-i macina viata. In cele din urma va muri impacat, cu gandul ca suferinta exista atat timp cat exista teama. Cand teama a disparut, „s-a sfarsit cu moartea. Nu mai este“.

2021-01-16 06:34:35

0

Onoare - Elif Shafak

Onoare - Elif Shafak

Wow, GENIALA. Deși firul epic ne este cunoscut din primele capitole, scriitoarea nu se dezminte și ne pregătește pe final o răsturnare de situație, una la care vă spun drept nu mă așteptam.

2021-01-16 06:34:35

0

Eseu despre orbire - Jose Saramago

Eseu despre orbire - Jose Saramago

In primă fază, bolnavii sunt mutaţi într-un azil de nebuni de frică să nu răspândească epidemia în rândul po****ţiei sănătoase, iar în aceste episoade asistăm la o imagine vie a societății moderne, orbite de propria meschinărie sufletească. Soţia medicului devine un fel de Moise care trebuie să împiedice specia umană să se autodistrugă şi dă dovada de multă solidaritate faţă de orbii pe care îi îngrijește mai întâi în spital şi apoi după ce se întorc la casele lor. Saramago face o diferențiere subtilă între acţiunea de a privi şi a vedea. Privitul are sensul de percepție vizuală, este o consecință fizică a unuia dintre cele cinci simţuri umane, pe când văzul este posibilitatea de observare atentă, motiv pentru care inserează motto-ul: “Dacă poţi privi, vezi. Dacă poţi vedea, observă. ”

2021-01-16 06:34:35

0

Lapte negru - Elif Shafak

Lapte negru - Elif Shafak

Aduce în prim plan trăirile contradictorii din mintea unei femei. Trăiri puse în evidență într-un mod ingenios prin haremul interior format inițial din: Mica Domnișoară Practică, Domnișoara Cinică Doctă, Domnișoara Cehoviană Ambițioasă și Doamna Derviș. Aceste patru degețici reprezintă conștiința scriitoarei și sunt într-un continuu război pentru preluarea puterii.

2021-01-16 06:34:35

0

Femei - Charles Bukowski

Femei - Charles Bukowski

Un singur lucru mi-e clar, și asta încă de când nu făcusem cunoștință cu proza lui Bukowski, ci doar citisem câteva poezii: nu e un scriitor pentru toată lumea. Are un mod de a scrie brutal, direct, fără înflorituri … poate chiar vulgar pentru gustul unora. Nu are nimic de-a face nici cu estetica urâtului a lui Baudelaire (dacă vă gândeați la asta), estetica nu prea își are rostul la Bukowski – deși, dacă privești adânc și fără prejudecăți vei realiza că el chiar transmite ceva, în ciuda limbajului licențios. De fapt, acesta îi declara lui Sean Penn într-un interviu “nu există frumusețe […]; frumusețea este o aliniere matematică și imaginară a trăsăturilor, e un miraj al generalizării. Nici urâțenie un există, doar diformitate.”

2021-01-16 06:19:35

0

Metamorfoza si alte povestiri - Franz Kafka

Metamorfoza si alte povestiri - Franz Kafka

Nu mai citisem de mult timp Kafka şi mi-am dat seama că am ratat unele dintre cele mai bune povestiri scrise de el, Metamorfoza şi Colonia penitenciară. Nu îmi reamintesc, peste ani, decât prea puţine lucruri din „Castelul” şi ştiu că am citit de vreo 2-3 ori extraordinarul său roman „Procesul”. În ultimul roman, personajul principal Josef K. este un arestat fără un motiv clar şi îşi petrece întregul timp pentru a căuta o explicaţie pentru situaţia în care se află. Birocraţie, oficiali fără nume, proceduri complicate, descrieri care prefigurează regimurile totalitare din perioada imediat următoare, un câmp tocmai perfect pentru un absolvent de drept.

2021-01-16 06:19:35

0

Femeia la treizeci de ani - Honore De Balzac

Femeia la treizeci de ani - Honore De Balzac

Viața Juliei este foarte diferită de cum spera ea când era tânără și îndrăgostită și dă vina pe societate, căci trebuie să ai grijă ce spune lumea, fiind soție de colonel. Mi-a fost destul de greu să citesc această carte, are multe descrieri din cultura napoletană care m-au pierdut puțin, dar au fost și câteva momente care îmi stârneau interesul și curiozitatea foarte mult, fiind interesată de urmări. Julie este o mamă greu de înțeles, ce intră într-o depresie și se izolează de toată lumea după ce omul care o ajută să fie fericită moare, pentru a-i salva onoarea.

2021-01-16 06:19:35

0

La sud de granita, la vest de soare - Haruki Murakami

La sud de granita, la vest de soare - Haruki Murakami

In liceu își înșela iubita, dar nu se simțea vinovat pentru că nu avea sentimente reale pentru amantă; mai târziu folosește aceeași scuză când își înșeală nevasta. Descrie toate femeile din viața lui ca persoane după care „nu întoarce lumea capul pe stradă”, toate în afară de Shimamoto în jurul căreia sunt concentrate toate calitățile. Pentru mai mult timp își împarte viața între cele două cluburi de jazz pe care le deține și lasă familia pe locul 3. Până la urmă el este o victimă a universului și nu e vina lui că persoanele care îl iubesc suferă. Poate că îl judec prea dur pentru un personaj de ficțiune, dar nu este un personaj oarecare, ci eroul povestirii, de la care așteptam o altfel de energie.

2021-01-16 06:19:35

0

Suflete moarte - N.V. Gogol

Suflete moarte - N.V. Gogol

Ultimele sale cuvinte par fără sens, însă sunt memorabile tocmai pentru că e vorba de autor – Gogol Suflete moarte: „Scara, repede, daţi-mi scara”. Din acest al doilea volum s-au păstrat în ciornă câteva capitole care au fost publicate în 1855. La noi, romanul lui Gogol Suflete moarte a fost tradus de un colectiv format din Tudor Arghezi, Ionel Ţăranu, Iancu Linde şi Rostilav Donici, traducere reluată în numeroase ediţii. Editura Polirom propune o nouă traducere, cea a lui Emil Iordache.

2021-01-16 06:19:35

0

Jucatorul - F.M. Dostoievski

Jucatorul - F.M. Dostoievski

Romanul Jucătorul de F.M.Dostoiesvki este compus din filele de jurnal ale lui Aleksei Ivanovici, preceptor al copiilor unui general de seamă. Scrierile se concentrează pe viața de familie a generalului, pe modul în care Aleksei încearcă să înțeleagă ițele complicate ale banilor familiei. În ciuda lipsei unei averi considerabile, familia este cazată la unul dintre cele mai de seamă hoteluri iar generalul are în compania sa o frumoasă doamnă pe care o curtează. Toate acestea sunt neclare în mintea lui Aleksei, minte ce o ia razna de fiecare dată la apariția Polinei, fiica vitregă a generalului și dragostea otrăvită a personajului.

2021-01-16 06:19:35

0

Magicianul - John Fowles

Magicianul - John Fowles

Fowles în Magicianul nu ezită deloc în a folosi momente importante din viaţa sa pentru a le transforma în scene romaneşti: personajul Nicolas Urfe este, asemenea lui, absolvent de Oxford, care primeşte o ofertă de a preda în Grecia. Aşa că cel cunoscut în facultate drept un estet şi un cinic de război, cel care înfiinţase chiar un grup denumit Les Hommes Révoltés, în care se discuta despre existenţă şi neant, ajunge să-şi domolească spiritul rebel în peisajul fascinant al Greciei, care nu-i oferă însă decât o viaţă monotonă.

2021-01-16 06:19:35

0

Agonie si extaz. Vol.1+2 - Irving Stone

Agonie si extaz. Vol.1+2 - Irving Stone

O carte epopee, care imbina mai multe teme generoase, pentru iubitorul de arta, istorie si cunoastere a spiritului uman: evident, tema principala a romanului este biografia lui Michelangelo Buonarroti, dar ea se imbina magistral cu o alta tema puternica, cea a unui secol de istorie, cultura, religie si arta europeana de exceptie.

2021-01-16 06:19:35

0

Adolescentul - F.M. Dostoievski

Adolescentul - F.M. Dostoievski

Autorul ne prezintă un adolescent tipic: revoltat, mândru, susceptibil, dar și nesigur pe el, cu o gură mare, naiv și pretențios – câteodată extrem de iritant și greu de suportat. Titlul este ales perfect și datorită acestui fapt. Este o carte scrisă la persoană I, povestită de un adolescent (care nu doar odată dădea aere cum că ar fi centrul universului).

2021-01-16 06:19:35

0

Zbor deasupra unui cuib de cuci - Ken Kesey

Zbor deasupra unui cuib de cuci - Ken Kesey

În opinia mea, unii dintre cei care sunt lăsaţi să umble nestingheriţi pe străzi au o problemă de fapt. În ultima vreme pare că tot mai mulţi îşi pierd identitatea şi îşi doresc cu disperare să fie cât mai puţin originali; şi asta doar ca să fie acceptaţi. Nu mi-aş dori să citesc o carte despre aceştia, tocmai din acest motiv apreciez personajele alese de autor.

2021-01-16 06:19:35

0

La rasarit de Eden - John Steinbeck

La rasarit de Eden - John Steinbeck

Printre aceste traiectorii și personaje, se remarcă două figuri care dau cărții un plus de valoare spirituală: servitorul chinez Lee (un om drept, curajos, cu aplecare spre meditație și analiză interioară) și fermierul inventator Samuel Hamilton (un patriarh credincios, la care oamenii locului vin pentru a se veseli și a-și alina sufletele).

2021-01-16 06:19:35

0

Strainul - Albert Camus

Strainul - Albert Camus

Străinul de Albert Camus este un roman filozofic scris la prima vedere în același ritm impus de personalitatea și replicile monosilabice ale personajului principal, Meursault. Mai mult decât filozofie, este un manifest la adresa regulilor societății, care pune cu mare rapiditate etichete celor care nu se conformează regulilor sale. Personajul lui Camus este un astfel de individ. Prezent la înmormântarea mamei lui într-o zi caniculară în Algeria, el nu va plânge și nu va avea reacțiile așteptate de către cei prezenți la eveniment, dimpotrivă în prtea a doua a romanului i se vor imputa chiar fumatul unei țigări și băutul unei cafele cu lapte în timpul priveghiului, ca fiind niște reacții din partea lui total nepotrivite cu situația în care se afla.

2021-01-16 06:19:35

0

Don Quijote de la Mancha Vol.1+2 - Miguel de Cervantes

Don Quijote de la Mancha Vol.1+2 - Miguel de Cervantes

Prietenii săi ştiu că resposabile pentru demenţa lui Don Quijite sunt cărţile acestuia cavalereşti, pe care decid să le ardă, lăsându-i doar două: Dina de Montemayor şi Amadis de Gaula. După însănătoşire, eroul pleacă din nou în aventură, însoţit însa de Sancho Panza, pe care îl convinge să-i fie scutier. Întănleşte în călătorie nişte mori de vânt pe care le ia drept uriaşi, cu care vrea să se bată, însă este învins. Mai târziu dă de o trăsură însoţită de nişte călugări benedictini şi îşi închipuie că înăuntrul acesteia se afla o prinţesă răpită. Don Quijote se lasă convins în cele din urmă să plece înapoi acasă după ce pe drum întănlesc o mulţime de preoţi, hangii, păstori, condamnaţi sau evadaţi.

2021-01-16 06:19:35

0

Insemnari din subterana - F.M. Dostoievski

Insemnari din subterana - F.M. Dostoievski

Totusi, dupa parerea mea, cu totii avem “subterana” noastra in care ne varsam gandurile cele mai ascunse, de care ne e frica sau ne consideram a fi prea egoisti pentru a le exprima “in gura mare”. Subterana este defapt acel colt din mintea noastra in care fiecare ne vedem a fi mai presus ca cel de langa noi; fiecare excelam in ceva domeniu, iar din acel punct de vedere ne consideram mai speciali ca oricare altu.

2021-01-16 06:19:35

0

Procesul - Franz Kafka

Procesul - Franz Kafka

Afectat de o tuberculoză a laringelui, Kafka s-a înfometat până în punctul în care, din cauza durerilor din gâtul dezobișnuit cu hrana, nu a mai putut să înghită nimic. Mai mult, la 3 iulie 1924, internat la Kierling, un sanatoriu de lângă Viena, Kafka s-a deconectat de la tubul de oxigen, lucru care i-a grăbit moartea. Varianta sinuciderii, iată, îi este pe plac autorului care l-a creat pe Josef K., personajul care a refuzat această variantă atunci când i-a fost propusă. În orice caz, din jocul destinului – căci păpuşarul poate fi perceput şi astfel, ca destin orb, asemenea celui din tragediile greceşti – nu se poate evada decât prin moarte, prin extincţia totală. Nu degeaba Kafka i-a cerut prietenului şi editorului său, Max Brod, să-i pună pe foc toate textele.

2021-01-16 06:19:35

0

Maestrul si Margareta - Mihail Bulgakov

Maestrul si Margareta - Mihail Bulgakov

Bulgakov împleteşte în cartea sa elemente de satiră politică cu elemente biblice, prin reprezentarea duală a diavolului şi a divinului, credinţa şi spiritualitatea fiind cheia lecturii. Atitudinea pe care o adoptă este una ambiguă atunci când descrie întâmplările din Evanghelii, el punând mai mult accentul pe latura umană a lui Iisus în detrimentul celei dumnezeieşti. Această inserţie nu deranjează doctrina comunistă sovietică deoarece nu conţine nici o aluzie la puterea divinităţii, rezultând astfel o versiune păgână a Evangheliilor.

2021-01-16 06:19:35

0

Bucuria vietii - Irving Stone

Bucuria vietii - Irving Stone

Incepe cu esecurile sale ca si vanzator de gravuri, cum a inceput sa fie predicator intr-un sat din Borinage, printre suflete torturate de saracie si o viata grea printre galeriile de carbune.
Vincent trece prin aceste esecuri, intrand chiar in pielea celor saraci cu trupul, si chiar daca el e sustinut de fratele sau Theo, Vincent nu o sa poata niciodata sa vanda vre-o pictura si nu poate sa se intretina singur, tanjind mereu dupa companie.

2021-01-16 06:19:35

0

Kafka pe malul marii - Haruki Murakami

Kafka pe malul marii - Haruki Murakami

Murakami mai spune că fiecare cititor va descoperi ceva în romanul său, o explicație care poate nu seamănă cu a altuia, dar într-un final punctele comune sunt aceleași. Kafka pe malul mării poate fi din acest punct de vedere un roman postmodernist, dar nu numai atât, ci și un roman a cărui miză nu este doar dezlegarea unui puzzle, luarea în derâdere a societății consumeriste sau spunerea unei povești de dragoste și rebeliune ca atâtea altele, nu, miza lui este de a lăsa ceva în mintea cititorului și de a-l face să fie cumva mai deschis posibilității ca lumea să nu fie doar ceea ce se vede, doar ceea ce e acceptat și comun, ci și ceea ce ar putea fi.

2021-01-16 06:19:35

0

Doctor Jivago - Boris Pasternak

Doctor Jivago - Boris Pasternak

Observăm că personajele sunt construite antitetic. Lara este atât prototipul femeii angelice, cât şi al femeii fatale. Este un amestec ciudat de puritate şi perversiune. Pe de o parte încearcă să fie o soţie devotată pentru Paşa (care devine mai târziu generalul Strelnikov) şi pentru fetiţa lor, dar, pe de altă parte, chiar ea recunoaşte că nu simte o repulsie totală faţă de Komarovski, fostul amant al mamei sale, care o transformă în femeie. În antiteză, Tania, soţia lui Iuri, trăieşte doar pentru fericirea lui şi este dispusă să îi ierte escapadele extraconjugale, mulţumindu-se doar să îi fie alături. Dragostea lor frăţească (au crescut împreună) este deasemenea în antiteză cu pasiunea mistuitoare ce caracterizează relaţia dintre Iuri şi Lara.

2021-01-16 06:19:35

0

Ramasitele zilei - Kazuo Ishiguro

Ramasitele zilei - Kazuo Ishiguro

Personajul care ne poartă prin această poveste este Stevens, un majordom care nu face nimic altceva decât să își dedice întreaga viață profesiei sale crezând că acesta este scopul lui în viață. Până la urmă ce reprezintă un majordom? O fidelitate absolută, discreție și prezență aproape nevăzută. Stevens este de părere că dacă își duce existența până la capăt în acest fel se va umple de mulțumire însă uită cât de importantă este iubirea. Într-un final, Stevens conștientizează sentimentele pe care le-a lăsat cândva să se piardă însă, nu poate remedia situația.

2021-01-16 06:19:35

0

Lolita - Vladimir Nabokov

Lolita - Vladimir Nabokov

“Lolita” face parte dintre cartile pe care am vrut sa le citesc inca de cand eram copil si nu prea stiam eu cu ce se mananca partea asta a vietii, adica dragostea. Nu ca acum stiu, dar macar incep sa imi formez o parere. J
Nu stiu motivul exact pentru care m-a atras cartea asta atat de mult. Sau, cel putin, inainte, cand eram mica, nu il stiam, dar acum l-am cam aflat.
Am fost intotdeauna atrasa de povestile de dragoste mai ciudate. Nu neaparat mai ciudate, ci mai diferite si mai speciale. Probabil ca, citind descrierea, mi-am dat seama de la inceput ca asta voi gasi in ‘Lolita’: o poveste nu tocmai normala, extrem de pasionala si o carte de care ma voi indragosti pe loc.

2021-01-16 05:34:35

0

Sint o baba comunista! - Dan Lungu

Sint o baba comunista! - Dan Lungu

Treptat Emilia își schimbă părerea, se decide să rămână neutră când vine vorba de comunism sau democrați, dar mai ales față de alegerile electorale. Romanul ,,Sînt o babă comunistă” de Dan Lungu reușește să impresioneze cititorii prin simplitatea și autenticitatea lui, dar mai ales prin diversitatea personajelor care redau stilul de viață din perioada comunistă.

2021-01-16 05:34:35

0

Razboi si pace Vol.1+2 - Lev Tolstoi

Razboi si pace Vol.1+2 - Lev Tolstoi

Însă, călăuza sau mai bine spus, călăuzele în istorisirea lui Tolstoi sunt personajele, care au o arhitectură impresionantă. Prințul Andrei Bolkonski, om inteligent și cult, voluntar și energic, generos și onest, cu o avere interioară inestimabilă, conștient de declinul fără precedent al clasei din care face parte, ajunge una din victimele sale. Imaginea acestui personaj este, din punctual meu de vedere, cea a unui „om al luminilor”. Contele Pierre Bezuhov este exact opusul celui din urmă: timid, lipsit de ambiție, temător, aplecat spre visare, este un fel de Jean Jack Rousseau în miniatură. Natașa Rostova este poate cel mai bine realizat personaj din literatura universală – idealul feminin ce se remarcă prin spontaneitate, simplitate, delicatețe, fiind afectuoasă, devotată familiei, bună cu țăranii.

2021-01-16 05:34:35

0

Sa nu ma parasesti - Kazuo Ishiguro

Sa nu ma parasesti - Kazuo Ishiguro

Nu există nici măcar o pagină – ce spun eu, nici măcar un rând! – care să te împingă să reconstruiești mental imagini pe care le-ai văzut în filmele cu clone, nu există laboratoare și nici oameni de știință geniali & psihopați & cruzi, nu există clonări eșuate ori monstruozități care să-ți dea coșmaruri, nu e nici urmă de SF, nici urmă de horror. NIMIC din ce ai putea alătura ideii de clonă. Și TOT ce nu ai putea alătura.

2021-01-16 05:34:35

0

Crima si pedeapsa - F.M. Dostoievski

Crima si pedeapsa - F.M. Dostoievski

Fără a ști de ce, Raskolnikov destăinuie fapta sa, Soniei – o biată fată de moravuri ușoare, lipsita de ambii părinți. Întrebat de ce a ucis, acesta afirmă că acțiunile sale au fost ghidate de o teorie proprie. A ucis din dorința de a vedea dacă poate depăși limitele unui om normal, om pe pare Raskolnikov îl numeste păduche. Astfel, prin săvârșirea crimei, el a vrut să fie perceput un Napoleon, un om în toată puterea cuvântului, un om care s-a autodepășit prin sfidarea legilor.

2021-01-16 05:34:35

0

Tatal celuilalt copil - Parinoush Saniee

Tatal celuilalt copil - Parinoush Saniee

Tatăl era ocupat cu serviciul până seara târziu, venea acasă și principalele discuții erau legate de masa de seară. Mama se preocupa intens de păstrarea casei în ordine, de mâncare și de creșterea copiilor. Dar niciunul din părinți nu își dedica timpul pentru joc cu copiii, pentru a-i mângâia și a-i asculta. Nici între ei, soții, nu-și arătau afecțiunea. Shahab constată toate aceste diferențe în momentul în care este îngrijit de familia care l-a găsit pe stradă. Nevoia lor de afecțiune, de acceptare și de siguranță erau foarte importante pentru toți cei 3 copii ai familiei.

2021-01-16 05:34:35

0

Bastarda Istanbulului - Elif Shafak

Bastarda Istanbulului - Elif Shafak

Acțiunea romanului se petrece în Turcia și America, două lumi total diferite și are în prim-plan viața complicată a două familii. Cea turcă locuiește în Istanbul și reunește șapte femei total diferite și un singur bărbat, căci ceilalți muriseră în mod tragic și inexplicabil. Parcă asupra familiei se abătuse un blestem și toți bărbații mureau când ajungeau la vârsta de 40 de ani. Gülsüm, mama a patru fete și a unui singur băiat, se concentrează numai asupra feciorului ei, cu fetele sale fiind foarte distantă. Supraviețuiește oare Mustafa destinului potrivnic?

2021-01-16 05:34:35

0

Anna Karenina - Lev Tolstoi

Anna Karenina - Lev Tolstoi

Eleganta Anna este măritată cu un Alexei Karenin, un politician de rang înalt și încearcă să mențină alături de acesta fațada unui mariaj perfect. Pentru cei din afară relația lor pare foarte solidă, dar în realitate în lipsa iubirii adevărate cei doi își poartă unul altuia doar respect.
Anna încearcă să păstreze aparențele relației minunate până la apariția lui Vronsky. Acesta este bogat, arată bine și complet atras de Anna de la prima întâlnire cu ea. Atunci când iubirea și pasiunea se aprind în inimile lor, Anna și Vronsky hotorăsc să devină amanți.

2021-01-16 05:34:35

0

Viata lui Pi - Yann Martel

Viata lui Pi - Yann Martel

Dacă nu aţi citit-o până acum ar fi bine să vă apucaţi de ea, Viaţa lui Pi – e o carte ce siguranţă va intra în topul preferinţelor voastre!

2021-01-16 05:34:35

0

Minunata lume noua - Aldous Huxley

Minunata lume noua - Aldous Huxley

Atât de multe sunt ideile pe care le cuprinde Aldous Huxley în mai puțin de trei sute de pagini, încât pot curge râuri de cerneală încercând să le abordezi pe toate. Măiestria acestuia însă a făcut ca fiecare dintre scenele din roman să cuprindă, în același plan, atât acțiunea propriu-zisă, cât și trăirile personajelor, dar și idea care transpare. Deși oferă puține incursiuni filozofice, care se ivesc abia în discuțiile dintre Controlor și Sălbatic, de la sfărșitul cărții, romanul e bogat în semnificații care se răsfrâng asupra ideii de libertate și iubire, fericire și suferință, drepturi umane și sisteme social-politice.

2021-01-16 05:19:35

0

Portretul lui Dorian Gray - Oscar Wilde

Portretul lui Dorian Gray - Oscar Wilde

Un factor important al acestei degradări este însuși lordul Henry Wotton. Ideile sale, ușor deplasate, reci și foarte des inumane, îl duc pe Dorian în pragul degradării, tânărul neexperimentat și care, de altfel, nu avea pe nimeni care să-i arate un alt drum al vieții, ajunge foarte ușor să se prăbușească și să se ruineze. Prietenii săi ajung foarte des să-l evite, nici o femeie ce se respecta nu mai e dornică să vorbească sau, cel puțin, să stea în aceeași cameră cu Dorian. Acesta se plimbă prin locurile rău famate ale Angliei, ajunge să cunoască și să experimenteze cele mai întunecate vicii și, în cele din urmă, ajunge chiar să devină un criminal, ucigându-și un bun prieten.

2021-01-16 05:19:35

0

Fratii Karamazov - F.M. Dostoievski

Fratii Karamazov - F.M. Dostoievski

Rob al desfrânărilor, al viciilor și un măscărici notoriu, își lasă copiii la mila sorții, încât ajung să fie crescuți ba de slugi, ba de unchi, sau în alte combinații bizare. Așa se face că până la vârsta majoratului unii dintre membrii familiei nu s-au văzut niciodată.
Se ivește însă prilejul pentru reîntregirea familiei. Regretă oare bătrânul greșelile trecutului? se deschid și apropie frații ? Își iartă fiii tatăl depravat? Ce loc au dragostea și Dumnezeu în sânul acestei familii ciudate? Multe întrebări și chiar mai multe răspunsuri.

2021-01-16 05:19:35

0

Idiotul - F.M. Dostoievski

Idiotul - F.M. Dostoievski

Pentru că, în opinia mea, *****ul este o carte cu de toate, era firesc să avem și sentimente mai profunde precum iubirea. Astfel inima acestui prinț este furată de către o femeie care din păcate nu împarte aceleași sentimente cu el ba chiar se joacă cu acestea făcându-l astfel să sufere.
Am admirat foarte mult personajul principal. Acesta este un om bun cu toți oamenii din viața sa și astfel m-am regăsit în el. Acest lucru se datorează probabil faptului că a suferit foarte mult datorită maladiei ceea ce l-a făcut să vadă viața cu alți ochi, dintr-un alt punct de vedere.
De asemenea *****ul este o carte care ne ridică foarte multe semne de întrebare, sau cel puțin așa s-a întâmplat în cazul meu. Pe parcursul acțiunii găsim întrebări legate de sensul vieții, de adaptarea în societate – o temă pe care se pune accent în acest roman – dar și întrebări legate de iubire și de nenoroc.

2021-01-16 05:19:35

0

Ciuma - Albert Camus

Ciuma - Albert Camus

Camus insistă mai degrabă asupra relațiilor care se nasc și se consolidează între aceste personaje în contextul ciumei. Comunitatea este unul dintre eroii principali ai cărții. Izolată de lume, aceasta trece pas cu pas printr-o serie de transformări profunde, ca urmare a expunerii la o situație absurdă ­– oamenii suferă și mor fără a reuși să găsească vreun sens în suferință sau în moarte. Exilați în propriul oraș și în propriile case, ei uită să mai zâmbească și se rătăcesc, îndepărtându-se de iubire fără a se apropia de nimic, suprimându-și propriile valori. „Trebuie s-o spunem, ciuma răpise tuturor puterea iubirii și chiar a prieteniei”, notează la un moment dat autorul. Înconjurați de moarte, în deplină singurătate, oamenilor nu le mai rămâne decât să-și pună întrebări existențiale, dacă mai pot.

2021-01-16 05:19:35

0

Ferma Animalelor - George Orwell

Ferma Animalelor - George Orwell

Ce mă amuză pe mine este modul în care autorul a construit fiecare animal. Cert este că viața reală intră în antiteză cu ceea ce ne prezintă el.
Dacă în realitate, porcii sunt acele animale fără un intelect, în opera lui George Orwell, porcii sunt animalele cele mai impunătoare. Ele impun respect și, mai mult decât atât, ele tind să dea ordine, ordine care să fie respectate de către toate celelalte animale.

2021-01-16 05:19:35

0

...Sa ucizi o pasare cintatoare - Harper Lee

...Sa ucizi o pasare cintatoare - Harper Lee

Cartea este scrisă din perspectiva lui Scout, sora lui Jem și fiica lui Atticus. Cei doi frați își petrec verile alături de Dill și împreună mi se pare că fac echipa perfectă. Prin ei ai ocazia să-ți retrăiești din plin copilăria, să realizezi cât de plini de viață pot fi copiii și câte idei pot să le treacă prin cap... În sat se aude că un băiat pe nume Bau Radley n-a mai ieșit din casă de ani de zile, iar copiii nu pot decât să se întrebe ce poate să facă acel băiat în casă toată ziua, cum poate să trăiască așa, dacă este un strigoi... Zilele de vară se scurg astfel prin încercările lor de a comunica cu Bau, chiar dacă le era frică până și să se apropie de casa lui.

2021-01-16 05:19:35

0

Noi suntem despre carti, si la fel este si

Newsletter-ul nostru.

Aboneaza-te la vestile literare si primesti un cupon de -10% pentru viitoarea ta comanda!

*Reducerea aplicata prin cupon nu se cumuleaza, ci se aplica reducerea cea mai mare.

Ma abonez image one
Ma abonez image one