fata.cu.carti

Membru din 16/01/2021

Aprecieri

Aprecierii review

6

aprecieri

Review-uri

Review Coment

145

de comentarii

Sindromul de panica in Orasul Luminilor - Matei Visniec

Sindromul de panica in Orasul Luminilor - Matei Visniec

Jocul personajelor, aşa cum este construit de Cambreleng, este intuitiv şi provocator. Din când în când, există serate literare în care se citesc în public manuscrisele, există momente în care editorul citeşte manuscrisul doar cu autorul, fără a spune niciun cuvânt, singurele mijloace de măsură a satisfacţiei sau insatisfacţiei acestuia fiind expresiile faciale. Cel mai interesant este jocul construcţiei de noi opere: un scriitor începe un nou roman, pentru ca apoi manuscrisul să fie pasat unui alt scriitor, după doar câteva pagini, care are posibilitatea să îl continue sau să îl rescrie. Şi aşa la infinit, din această amestec de stiluri de scriere, poate rezulta o capodoperă. Sau nu. Dar jocul este important.

2021-03-03 09:00:01

0

Taras Bulba - N.V. Gogol

Taras Bulba - N.V. Gogol

"Taras Bulba" descrie, bazându-se pe principii romantice autentice, ultimii ani din viaţa personajului eponim, tată a doi fii, instruiţi "căzăceşte", unul decapitat de propriu tată pentru deviaţionism religios, iar celălalt executat în piaţă publică pentru fanatism religios (antiteză romantică).
Orientarea spre istoria naţională este o altă trăsătură a operei: cazacii din actuală Ucraină s-au opus vehement expansiunii catolicismului în Orient, iar opera lui Gogol este bazată pe cronici.

2021-03-03 09:00:01

0

Extinderea domeniului luptei - Michel Houellebecq

Extinderea domeniului luptei - Michel Houellebecq

Cartea, apreciată drept roman, este mai curând un eseu în care comentariile, atât cele directe ale autorului, cât și cele puse pe seama eroului, covârșesc firul epic și așa subțire. Pe care-l fac să devină strict formal. Filmul făcut după carte păstrează aceeași particularitate: pe ecran se derulează o serie de întâmplări a căror justificare nu rezultă din contextul dramatic. Așa că regizorul introduce o voce din off, cea a autorului, care explică pe larg ce se petrece în film și de ce, reproducând comentariile din carte. Pagini întregi. De unde rezultă că nu-i lesne să ecranizezi un eseu! Norocul meu a fost că am văzut filmul după ce am citit cartea, așa că mi-a fost mai ușor să-l înțeleg. Dar, scriind cronica de față, am resimțit aceeași nevoie să citez.

2021-03-03 09:00:01

0

Viata unui barbat necunoscut - Andrei Makine

Viata unui barbat necunoscut - Andrei Makine

Bătrânul Volki este prezentat în mod semnificativ scriitorului de către tânărul fiu al fostei sale iubiri din tinereţe, dornic să iasă din casă ca un bătrân decrepit şi mut care trebuie mutat la un azil de bătrâni pentru a crăpa în pace. Volki se dovedeşte a fi mai mult decât atât căci muţenia lui este de fapt o grevă faţă de ceea ce noua societate rusă a devenit (ceea ce pentru noi este destul de cunoscut), o revoltă faţă de dispreţul arătat de noii ruşi faţă de vechii ruşi, cu rănile lor nevindecate.

2021-03-03 09:00:01

0

Viata cea noua - Orhan Pamuk

Viata cea noua - Orhan Pamuk

Romanul lui Pamuk, „Viaţa cea nouă”, este ca o păpuşă Matrioşka. O poveste într-o poveste într-o altă poveste şi tot aşa. O istorie începută într-un capitol se transformă într-o altă istorie, spusă într-un alt plan, într-un alt timp, de către altcineva. Din păcate, partea proastă este că toate aceste istorisiri nu au un final clar, nu oferă acel „closure” pe care eu personal îl aştept de la o poveste. Totul rămâne suspendat în aer, la latitudinea cititorului. Care citititor poate dispune sau nu de imaginaţia şi răbdarea necesare pentru a trage o concluzie. De aceea romanul lui Pamuk nu se citeşte uşor, mai ales dacă eşti în cautarea unei literaturi clasice, cu introducere, cuprins şi încheiere. Romanul lui Pamuk este un roman de atmosferă şi se citeşte de dragul cititului (dacă există disponibilitate, încă o dată). Mai ales că Pamuk stăpâneşte arta scrisului, măcar atâta lucru se cuvine să-i recunoaştem.

2021-02-27 03:00:02

0

Secretele printesei de Cadignan si alte studii de femei - Honore de Balzac

Secretele printesei de Cadignan si alte studii de femei - Honore de Balzac

Dacă v-ați întrebat vreodată ,,Oare ce își doresc femeile? ’’, ei bine Balzac răspunde : ,,…să fie amuzate, înțelese și adorate”. Cartea cu ale sale povești de femei schimbă percepția asupra femeii epoci trecute, unde vârsta nu împiedică o curtezana să se facă adorată de un tânăr principe, dar principiile societății împiedică fericirea oamenilor.

2021-02-27 03:00:02

0

Toba de tinichea - Gunter Grass

Toba de tinichea - Gunter Grass

Printr-un caracter original, Oskar începe prezentarea rădăcinilor sale sociale cu descrierea bunicii sale, singura femeie care îi asigură, de altfel, locul de unde nu ar mai fi vrut să plece vreodată, acel loc cu miros de unt rânced – anume spațiul perfect ermetizat de sub cele patru fuste de culoarea cartofului. Bunica Anna Koljaczek, ființa primară etern asociată cu pământurile Kașubiei, constituie singura persoană vrednică de iubirea lui Oskar, însemnând mai mult pentru acesta decât propria sa mamă, Agnes. Anna Koljaczek reprezintă de departe cel mai constant personaj al romanului, având în vedere dezechilibrul în care se zbate Oskar. Bunica devine un simbol pentru echilibru și siguranță emoțională în timp ce miturile maternității trăiesc dubiile adulterului și sunt înlocuite de o mamă extrem de sexuală, cu un libido notabil.

2021-02-27 03:00:02

0

De duzina - Charles Bukowski

De duzina - Charles Bukowski

Protagonistul acestui roman este Henry Chinaski, alter-egoul scriitorului, care v-a mai apărea şi în Femei, Factotum, Şuncă pe pâine, Hollywood etc. Câteva caracteristici pe care cei doi le împărtăşeau erau consumul excesiv de alcool, autoizolarea, relaţiile pasagere cu femei, nihilism, comportament antisocial.

2021-02-27 03:00:02

0

Operatiunea Sweet Tooth - Ian McEwan

Operatiunea Sweet Tooth - Ian McEwan

Operațiunea Sweet Tooth este o carte despre cărți și despre puterea și influența acestora asupra sufletelor ce tânjesc după o oarecare libertate a sufletului, un roman ce amintește publicului rolul pe care cultura și scriitorii l-au jucat de-a lungul veacurilor în construirea lumii și a culturii. O carte ce aduce față-n față scriitorul și cititorul, cei doi actori ce dau viață unei cărți și care nu pot trăi unul fără de altul oricât de mult și-ar dori!

2021-02-24 03:00:01

0

Strigarea lotului 49 - Thomas Pynchon

Strigarea lotului 49 - Thomas Pynchon

Strigarea lotului 49 este o carte ermetică, dificilă, aproape exclusivistă prin ștacheta pe care o ridică față de înțelegerea cititorului de rând. La început nu am înțeles nimic. A trebuit să citesc primul capitol de două ori pentru a mă acorda pe aceeași frecvență cu a lui Pynchon. Dacă o citeam acum un an sau doi, poate dădeam cu ea de pereți. Acum am ceva mai multă răbdare, iar pentru cartea asta, așa mică și inofensivă cum pare ea la prima vedere, e nevoie de multă răbdare și de o minte limpede, capabilă să gândească în mai multe direcții. Dar uneori nici asta nu este de ajuns, pentru că romanul sfidează logica prin absurditatea lui și prin frazele întortocheate, saturate de simboluri și idei.

2021-02-24 03:00:01

0

Imperiul pisicilor - Alex Tocilescu

Imperiul pisicilor - Alex Tocilescu

Volumul Imperiul pisicilor e o adunare eteroclită de povestiri scurte, mergând de la 2 la 10 pagini, cu situații diverse, umane și animaliere, unele cu haz, altele fără. Singurele elemente de legătură dintre aceste povestiri par să fie organele genitale – asta nu e neapărat un lucru rău, problema este că sunt singurele. Înțeleg că textele de sub nasul meu sunt „punk, pulp, prozac”, au desigur și părți bune și le voi analiza puțin ceva mai încolo, dar nu cred că e suficient să foloseșți cuvântul „****” sau „****” ca să inovezi literatura, trebuie să mai și faci ceva cu ele, Un înger se arată fiind un rateu desăvârșit în acest sens. Singurul fel în care mă surprinde finalul acestei povestiri este unul neplăcut. Umorul se naște adesea din contrast, știm asta, dar când contrastul e prea facil, umorul iese cam fragil.

2021-02-24 03:00:01

0

Libertate - Jonathan Franzen

Libertate - Jonathan Franzen

Recomand!! Tânăra aristocrată zgubilitică, inițial sincer convinsă de drepturile divine ale clasei ei sociale, lăsându-se treptat atrasă de ardoarea și autenticitatea lui Mark, în a descoperi realitățile vieții celor din diviziunile inferioare, ajunge să vadă cu proprii ochi condițiile inumane în care aceștia trăiesc și să le înțeleagă revendicările.

2021-02-24 03:00:01

0

Omul duplicat - Jose Saramago

Omul duplicat - Jose Saramago

Începutul a fost greoi şi pervers, Saramago se joacă întinzandu-ţi răbdarea la maxim, textul este scris fără nici un paragraf, alineat, linie de dialog, iar frazele parcă nu se mai sfârşesc. Doar o dragoste pură pentru Saramago şi respectul pe care îl am pentru talentul său de a construi un roman m-au impulsionat sa continui. Trebuie să specific faptul că am citit această carte timp de 2 luni, dintre care prima jumatate a fost tărăgănată timp de o luna jumatate iar a doua parte am digerat-o dintr-o suflare.

2021-02-24 03:00:01

0

Drumul spre Wigan Pier - George Orwell

Drumul spre Wigan Pier - George Orwell

Sensibil la soarta saracilor Angliei, autorul, in ciuda orientarii politice de stinga, nu isi pierde bunul-simt si face o pledoarie pentru socialism, desi, concomitent, ridiculizeaza socialistii de budoar ai epocii. Drumul spre Wigan Pier, carte care a impresionat la vremea ei publicul britanic, ramine o lectura fascinanta, caci dilemele ei sint si cele ale lumii contemporane.

2021-02-22 06:00:01

0

Puritate - Jonathan Franzen

Puritate - Jonathan Franzen

În centrul romanului mai este și o crimă, care dă peste cap motivații și scopuri și descoperă încet încet tot felul de urzeli, manimatari și minciuni.

2021-02-22 06:00:01

0

Povestea lui Arthur Gordon Pym - E.A. Poe

Povestea lui Arthur Gordon Pym - E.A. Poe

Pe vas avusese loc o revoltă, iar cele două tabere se luptau în continuare pentru supremație. Odată eliberat din ascunzătoare, Arthur este nevoit să ia parte la recucerirea bărcii, scapă ca prin minune dintr-o furtună și trebuie să recurgă la măsuri extreme pentru a supraviețui fără mâncare și apă. Când călătoria cu peripeții pare să reintre pe un făgaș normal, soarta îi mai scoate în cale câteva surprize.

2021-02-22 06:00:01

0

Omida - John Fowles

Omida - John Fowles

Oferă coeziune, unește filozofiile și conceptele din tot ceea ce a scris și le pune într-un cadru dedicat mai mult sau mai puțin propriei opere și propriilor plăceri. Dă un pic în autoindulgență, dar cred că o putem ierta. Mai ales atunci când oferă o viziune de ansamblu și poate chiar o înțelegere mai amănunțită a operei unui scriitor de valoare.

2021-02-22 06:00:01

0

Harta si teritoriul - Michel Houellebecq

Harta si teritoriul - Michel Houellebecq

Paralel, se dezvoltã o altã relaţie, chiar mai dificilã decât cea cu un extraterestru ca Houellebecq: Jed îşi descoperã tatãl, un arhitect de succes care limitase la minimul utilitar legãtura cu fiul sãu dupã sinuciderea soţiei (mama lui Jed). In carte sunt douã întâlniri cu moartea: cea a tatãlui lui Jed şi cea a lui... Houellebecq! Da, Houellebecq este ucis în propria carte! Si romanul continuã dupã acest moment. Când metroul a ajuns în staţia unde cobor ca sã mã duc la serviciu tocmai ajunsesem în acest punct al romanului. A TREBUIT sã termin cartea la serviciu în ziua aceea pentru cã pur şi simplu nu am mai putut-o lãsa din mânã! Este ca atunci când te trezeşti prea devreme dintr-un vis şi vrei sã adormi la loc sperând ca visul sã continue. Singurul avantaj cu o carte, e cã visul chiar poate continua (dacã îţi doseşti cartea dupã laptop ca sã nu se sesizeze lumea de la serviciu şi sã poţi continua lectura). Nu voi dezvãlui foarte mult ce se întâmplã dupã momentul asasinãrii lui Houellebecq (din carte) pentru cã acele pagini sunt unele dintre cele mai captivante. Stilul cãrţii se schimbã foarte mult, devenind un fel de thriller poliţist pe care Houellebecq (autorul) îl struneşte excelent şi te ţine cu sufletul la gurã pânã la final.

2021-02-22 06:00:01

0

Atitudine nepasatoare fata de stomac si alte povestiri - Ilf si Petrov

Atitudine nepasatoare fata de stomac si alte povestiri - Ilf si Petrov

Atitudine nepasatoare fata de stomac si alte povestiri de Ilia Ilf si Evgheni Petrov. Sumarul? Am devorat-o. Cum am fost foarte lenoasa in privinta lecturii uitasesi cum de puteam citi cu disperare, uitand de somn, tabieturi si aproape uitand de mancare. Cu aceasta carte mi-am reamintit ce Firmin uman sunt, ca sa fac o legatura intre cele doua carti, despre Firmin o sa revin cu o recenzie in viitor.

2021-02-20 09:00:01

0

Clubul Dumas - Arturo Perez-Reverte

Clubul Dumas - Arturo Perez-Reverte

Pe parcurs mai apare şi un manuscris al unui capitol din „Cei Trei Muschetari”,al doilea căruia,la rugamintea unui prieten anticar, Corso încearcă să îî dovedeasca autenticitatea,şi care îl bagă în tot felul de belele, şi prin care parcă prind viață personajele lui Dumas ( întâlnim un Rochfort,o Milady si un pachet de țigari Monte Cristo)

2021-02-20 09:00:01

0

Casa Umbrelor Vol.1+2 - Charles Dickens

Casa Umbrelor Vol.1+2 - Charles Dickens

Mi a placut. Dupa cum spune si descrierea: "Clopotul care bate ceasurile noua si-a incetat lugubru-i dangat, jelind fara rost pe nimeni; portile sint inchise si portarul de noapte, un paznic solemn, cu o grozava pofta de a dormi, sta de straja in gheata". Se merita.

2021-02-20 09:00:01

0

Esafodul - Cinghiz Aitmatov

Esafodul - Cinghiz Aitmatov

O dramă de proporţii cosmice pusă minunat pe hârtie de către unul dintre cei mai iubiţi scriitori sovietici, kirghizul Cinghiz Aitmatov. Terminând cartea nu m-am regăsit momente bune, iar într-un final am constatat că udasem de atâtea lacrimi hârtia ultimelor pagini. Este genul de carte la care cei mai sensibili vor plânge în hohote, un plâns ca de sfârşitul lumii.

2021-02-20 09:00:01

3

1913. Vara secolului - Florian Illies

1913. Vara secolului - Florian Illies

Un roman de acest tip, care își propune să prezinte istoria unui an în aproximativ 300 de pagini, nu are pretenția de a fi, bineînțeles, un demers exhaustiv, iar Illies nici nu și-a propus un asemenea lucru. Așadar, el nu face o prezentare zilnică, ci una lunară, structurându-și volumul în 12 capitole, fiecare corespunzând unei luni și fiind precedat de un rezumat al evenimentelor desfășurate în intervalul abordat. Relatarea pornește chiar cu primul suflu al anului 1913, care începe de-a dreptul “exploziv”

2021-02-20 09:00:01

0

Pe cand eram doar niste pusti - Patti Smith

Pe cand eram doar niste pusti - Patti Smith

Pe lângă interesanta relație ce-i lega pe cei doi, trebuie ținut cont de faptul că erau avangardiști, fiecare în domeniul său, și precursori ale unor curente: Patti este considerată precursoarea punkului, pe când Robert e cel care are curajul să aducă homosexualitatea și sado-masochismul la nivel de artă. Doi neadaptați, un cuplu de neînțeles pentru cei din jur, dar care împreună mișcau munți, simțeau și creau. Singura diferență în viețile celor doi a fost dată de puterea instinctului de conservare.

2021-02-18 03:00:09

0

Azaleea Rosie - Anchee Min

Azaleea Rosie - Anchee Min

Născută în Shanghai, încă din primii săi ani de viaţă, Min este nevoită să se maturizeze, având responsabilităţi de părinte faţă de fraţii ei mai mici, în lipsa adulţilor. Umilinţele pe care trebuie să le îndure din cauza sărăciei crunte o fac să exceleze la învăţătură, ajungând printre fruntaşi. Însă, un viitor de profesie nu îi este permis, căci la vârsta de 17 ani este obligată de regimul comunist să se dedice muncii ţărăneşti într-un sat îndepărtat. În acel timp, fiecare familie trebuia să îşi dea un copil adolescent ţărănimii. Să îi trimită în locuri de unde nu se vor mai întoarce vreodată.

2021-02-18 03:00:09

0

Factotum - Charles Bukowski

Factotum - Charles Bukowski

Încapabil de ataşamente durabile faţă de femeile din viaţa lui, Chinaski înţelege darul singurătăţii ca pe o carapace care îi poate oferi libertatea, o coloană vertebrală a realităţii. Fie că ea înseamnă marinatul în alcool, slujbe fără număr din care se închipuie concediat chiar înainte de angajare, închisoarea, foamea, deriziunea. Sau doar cărămizile galbene ale drumului spre fericire. Singura luptă care contează.

2021-02-16 03:00:08

0

Scurta si minunata viata a lui Oscar Wao - Junot Diaz

Scurta si minunata viata a lui Oscar Wao - Junot Diaz

Oscar viseaza ca va deveni un J.R.R. Tolkien postcolonial si, mai ales, ca va descoperi dragostea. Dar asta s‑ar putea sa nu se intimple niciodata, din cauza blestemului fuku, care urmareste familia lui Oscar de generatii intregi, condamnindu‑i pe membrii acesteia la inchisoare, tortura, accidente tragice sau iubiri nefericite. Si daca nu fuku este cel vinovat de atitea rele, atunci probabil e vorba de tentaculele dictatoriale ale lui Trujillo, impinzind infernal si absurd o lume intreaga, chiar si dincolo de mormint. Iar Oscar, inca asteptind primul sarut, este doar cea mai recenta victima a... vietii. Viata despre care Diaz scrie cu o tandrete si o energie uluitoare, ilustrind, prin aceasta experienta dominicano‑americana, capacitatea nesecata, profund umana, de a persevera in fata chinului si durerii.

2021-02-16 03:00:08

0

Intoarcerea de la iarmaroc - Salom Alehem

Intoarcerea de la iarmaroc - Salom Alehem

Conform spuselor autorului "Povestea am să v-o spun câte puţin, în fragmente, ca nu cumva să omit ceva interesant din câte mi s-au întâmplat, ca nu cumva să-mi scape din amintire vreun personaj întâlnit cândva prin marele iarmaroc pe care l-am străbătdut în cei cincizeci de ani ai existenţei mele", s a dovedit ca asa a fost. I enjoyed this book.

2021-02-16 03:00:08

0

Palavrageala pe Nil - Naghib Mahfuz

Palavrageala pe Nil - Naghib Mahfuz

Personajele sale sunt de obicei oameni obișnuiți, care trec prin modernizarea unei societăți măcinate de conflicte și de marele contrast între bogați și săraci, pendulând între tradiție și tentația valorilor occidentale.
Amenințat cu moartea, în 1994, în ciuda protecției poliției, este înjunghiat în gât de un fundamentalist la vârsta de 82 de ani, pe când ieșea din casa sa din Cairo, dar supraviețuiește cu o paralizie parțială până la moartea sa, care survine în august 2006. Iată de ce Mahfouz se afla pe lista neagră a fundamentaliștilor islamici: fără a fi de acord cu scrierile lu Salman Rushdie, scriitorul britanic de origine indiană, ale cărui ”Versete satanice” au stârnit un val de furie în mai multe țări musulmane, după fatwa de condamnare la moarte emisă de către Ayatolahul Khomeini al Iranului, în 1982, în apărarea libertății de expresie, Mahfuz a declarat că nu ar fi trebuit lansat musulmanilor apelul de a-l ucide pe Rushdie și l-a numit pe Khomeini terorist.

2021-02-16 03:00:08

0

Regele alb - Gyorgy Dragoman

Regele alb - Gyorgy Dragoman

Lumea din povestirile lui Dzsata e misterioasă şi înfricoşătoare, măreaţă şi plină de evenimente, aşa cum a fost lumea pentru cei mai mulţi dintre noi. Uşor de simpatizat cu băieţelul aflat în război contra lumii, fragil şi curajos, care încearcă să se construiască şi să se apere pe sine. În plus, Gyorgy Dragoman ilustrează nişte personaje verosimile, micii şi marii tirani, elementele unei reţete a terorii, generalizată, la fel ca teama.

2021-02-16 03:00:08

0

Daniel Martin - John Fowles

Daniel Martin - John Fowles

Povestea de dragoste dintre Jane şi Daniel mocneşte tăcut, este o vâlvătaie care se aprinde şi se stinge cu fiecare nouă relaţie a lui Daniel – prin care încearcă să suplinească lipsa iubirii materne – şi care renaşte în spaţiul vechilor cetăţi din Siria şi Egipt cu aceeaşi forţă cu care antichitatea se insinuează în continuare în vieţile noastre. Momentul revelaţiei se produce într-o străfulgerare, un moment în care timpul parcă stă în loc iar personajele îşi revendică viaţa. Eram aproape sigură că cei doi vor avea parte de un final similar cu cel al Juliei şi Sebastian, eroii din Întoarcerea la Brideshead, dar, de data aceasta, problema catolicismului se disipează în aer, făcând loc unui final copleşitor prin intensitatea trăirilor şi a regăsirii de sine.

2021-02-14 03:00:02

0

Zgomotul lucrurilor in cadere - Juan Gabriel Vasquez

Zgomotul lucrurilor in cadere - Juan Gabriel Vasquez

Misterul acestor întâmplări se ţese în jurul unui telefon ambiguu venit din partea fiicei defunctului, Maya Laverde, care-l invită la o fermă în afara Bogotei, dar, mai ales, într-o călătorie de regăsire şi înţelegere a sinelui, dar şi de rememorare a istoriei recente. Uniţi de memoria colectivă a copilăriei şi adolescenţei anilor 70-80, pregnant marcate de acte de violenţă şi trafic de droguri, apropierea dintre Antonio şi Maya depăşeşte graniţa obişnuită a erosului şi se concretizează ca o sinergie a spiritelor.

2021-02-14 03:00:02

0

Prima dragoste, ultimele ritualuri. In asternuturi - Ian McEwan

Prima dragoste, ultimele ritualuri. In asternuturi - Ian McEwan

Stephen se trezește umblând gol prin casă ascultând zgomotele și gemetele care ies de sub ușa fiicei venită în vizită împreună cu cea mai bună prietenă. Și asta pentru că el nu-și poate vedea fiica tocmai ca o fiică, căci ce tată se poartă cu fiica sa ca și când ar fi la o primă întâlnire împăienjenită de erecții și de fiorii atingerilor ?

2021-02-14 03:00:02

0

Sarbatoarea corturilor - Ioan T. Morar

Sarbatoarea corturilor - Ioan T. Morar

Frumos scris, dar cu putine fundamente in intamplarile si transformarile spirituale prin care trec eroii. Nici prima parte a cartii nu elucideaza nimic din cautarile spirituale, nelinistile prin care trec eroii, nici macar nu furnizeaza detalii in legatura cu dezamagirile care ii determina sa caute in continuare, intr-o frenezie religioasa care pare in contrast cu abordarea simpla si curata a vietii de catre majoritatea membrilor grupului.

2021-02-14 03:00:02

0

O dragoste - Dino Buzzati

O dragoste - Dino Buzzati

Mirajul unei iubiri imposibile. Al doilea lucru care ma acapareaza la cartile pe care incerc sa le citesc, adunate prin biblioteca mea.
Iar descrierea cartii, citita undeva prin strafundurile Internetului, ca fiind o ilustare a acestui miraj si a posibilitatilor lui de a fi transpus in realitate, in ciuda conditiilor vitrege si a circumstantelor cel putin ciudate (dragostea intre un barbat de 50 de ani si o prostituata), mi-a impus hotararea de a pune mana pe roman si a vedea: chiar asa este? Poate dragostea imposibila sa devina posibila si prin ce metode, cine va ceda? Intrebari care sunt primordiale romanului, care renasc in acesta, iar pentru multe dintre ele se ofera si raspunsuri.

2021-02-12 06:00:01

0

Posibilitatea unei insule - Michel Houellebecq

Posibilitatea unei insule - Michel Houellebecq

Recomand!! Decadența este intensificată printr-un artificiu științifico-fantastic: atingerea nemuririi cu ajutorul clonării. Trăind la infinit, receptorii de satisfacție se “scurtcircuiteaza”, nevoia de interacțiune socială dispare și comunitățile umane (devenite pe această cale “neo-umane”) încep să se descompună.

2021-02-12 06:00:01

0

O iubeam - Anna Gavalda

O iubeam - Anna Gavalda

Un roman absolut sfâșietor prin simplitate și profunzime. Anna Gavalda este.. nah, ce sa zici, o franțuzoaică tipică, părerea mea, dar farmecul ei constă tocmai în această tipologie pe care o reprezintă: o franțuzoaică finuță, etern înamorată de amor, o femeie suplă, fermecătoare, un fel de Julie Delpy a literaturii, care scrie repede și frumos, elevat și apăsat, ușor modern cu o atingere de dialog vechi din filme franțuzești apuse. Iar paginile peste care își varsă pasiunea se transformă în mici bilețele de amor, mici scrisori de adio și mici pagini din raportul psihologului de serviciu, ceea ce este, la o adică, magia întregii cărți.

2021-02-12 06:00:01

0

Soldatii. Poveste din Ferentari - Adrian Schiop

Soldatii. Poveste din Ferentari - Adrian Schiop

Adi and Alberto get close to one another looking for reciprocated support, because they cannot seem to find a place where they belong; except, for Adi, this inadequacy is a discomfort, while for Alberto it is desperation.

2021-02-10 09:00:01

0

Fotograful Curtii Regale - Simona Antonescu

Fotograful Curtii Regale - Simona Antonescu

Citiți cu încredere și cu sufletul deschis cartea Simonei Antonescu! Veți constata, cu siguranță, că munca enormă depusă pentru documentare și eforturile de a păstra vii exprimarea și specificitatea timpurilor și locurilor i-au adus pe merit premiul editurii Cartea Românească – și speranța că... va urma.

2021-02-10 09:00:01

0

Fetita care se juca de-a Dumnezeu - Dan Lungu

Fetita care se juca de-a Dumnezeu - Dan Lungu

Mi-a fost atât de milă de Rădița uneori, încât mi-aș fi dorit să mă pot strecura în paginile cărții și să o strâng în brațe sau să întind mâna să o mângâi, să intru în poveste și să-i iau mama de… braț și să o trimit acasă.
Mama mea mereu a avut ocazii de-a pleca în străinătate, și chiar dacă poate asta ar fi fost soluția la multe probleme, mereu a ținut piept și nu a vrut să plece pentru că era de părere că străinătatea strică familiile (mereu am admirat-o pentru asta, chiar dacă nu i-am zis niciodată), și ce-i drept… cam așa se întâmplă în majoritatea cazurilor.

2021-02-10 09:00:01

0

Albastru pur - Tracy Chevalier

Albastru pur - Tracy Chevalier

Cu patru sute de ani înainte, Isabelle du Moulin este poreclită La Rousse de către consătenii săi, din cauza părului său roșu, care-i făcea pe unii să o suspecteze chiar de vrăjitorie. Din cauza persecuției hughenoților, familia Tournier, în care Isabelle intrase prin căsătorie, este nevoită să plece din satul în care locuiau și să se refugieze în Elveția.
Tot în Elveția ajunge și Ella, la un verișor îndepărtat, care o duce la o fermă părăsită, care ar fi aparținut cândva familiei Tournier.
Profitând de călătoria Ellei în Elveția, Tracy Chevalier face o subtilă comparație între francezi și elvețieni. Cu ani în urmă, am făcut și eu o scurtă incursiune din Elveția în Franța – de la Neuchatel la Besançon – și nu pot decât să-i dau dreptate.

2021-02-08 06:00:01

0

Proiectul Rosie - Graeme Simsion

Proiectul Rosie - Graeme Simsion

Cum doi oameni aflaţi la poli opuşi reuşesc să coopereze şi să se deschid unul în faţa celuilalt? Cum devine Rosie candidata principală în proiectul lui Don deşi era de mult eliminată pe baza chestionarului ? Cum se cuibăreşte şi ce formă capătă iubirea într-o inimă incapabilă să reacţioneze la sentimente şi emoţii? Sunt întrebări cu răspuns, răspunsul îl găsiţi în carte.

2021-02-08 06:00:01

0

Sot si sotie - Zeruya Shalev

Sot si sotie - Zeruya Shalev

Această stare tensionată nu poate produce altceva decât multă durere care şi ea este resimţită diferit de cei doi membri ai cuplului/familiei în funcţie de multe coordonate interioare. “Am înţeles totul în noaptea aceasta, cât este de bine să te descotoroseşti de obositoarea luptă cu sine, am înţeles că el este pentru mine asemenea unui copil sau asemenea părinţilor, pe care nu îi poţi alege, de care nu poţi scăpa, asta este ceea ce ne leagă, asta ne face pe noi soţ şi soţie.” O legătura foarte firavă.

2021-02-08 03:00:41

0

Intermitentele mortii - Jose Saramago

Intermitentele mortii - Jose Saramago

Mi-a plăcut și diferențierea dintre Moarte și moarte, cea din urmă – protagonista romanului – fiind doar mica moarte cotidiană, care nu poate împiedica viața să continue. Nu este foarte clar, însă, dacă moartea care acționează în țările învecinate este aceeași cu moartea care și-a întrerupt activitatea, par a fi morți diferite, având în vedere că muribunzii își dau ultima suflare odată ce trec granița, ca și cum ar fi intrat sub jurisdicția morții vecine – însă doar moartea lor ar fi trebuit să aibă puterea de a-i ucide, și deja m-am pierdut în logica acestor morți cu întrebuințări specifice.

2021-02-08 03:00:02

0

Necazuri cu scoala - Daniel Pennac

Necazuri cu scoala - Daniel Pennac

Cartea abunda de indemnuri pentru uzul profesorilor: un profesor bun preda intregii clase, nu elevilor buni, cele mai multe loaze pot fi reabilitate, elevii isi doresc sa iasa din ignoranta chiar daca nu stiu asta. Solutia pe care o ofera Pennac, pana la urma, e iubirea. Un profesor bun e acela care se ingrijeste cu dragoste de fiecare elev, care e atent la fiecare elev si care trece peste orgoliu, plictiseala sau probleme personale cat e la ore. Pennac scrie si despre anumite probleme sociale care influenteaza munca unui profesor: dictatura marcilor (elevul nu e mai e doar un copil, e un copil-consumator, tinta a campaniilor de marketing), violenta, imigrarea. Necazuri cu scoala e, pana la urma, un ghid de bune practici in educatie. In aceasta calitate, cred ca e o carte buna pentru orice profesor interesat de progresul elevilor sai.

2021-02-05 09:00:01

0

Acasa, pe Cimpia Armaghedonului - Marta Petreu

Acasa, pe Cimpia Armaghedonului - Marta Petreu

Fiică de țărani înstăriți, înzestrată cu ochi negri ageri și plini de farmec și o deșteptăciune scăpărătoare, Mica iubește viața și speră să aibă parte de tot ce e mai bun. Dar, deziluziile unei iubiri trădate o aruncă în brațele taciturnului Augustin, care o iubește cu furie și pasiune deopotrivă. Gelozia mocnită și relația bolnavă care se dezvoltă între cei doi soți le otrăvește atât lor cât și copiilor viața, care, deseori, se văd nevoiți să țină partea când unuia, când altuia.

2021-02-05 09:00:01

0

Fara un sfant prin Paris si prin Londra - George Orwell

Fara un sfant prin Paris si prin Londra - George Orwell

Haine amanetate, condiții mizere de muncă și de trai, escrocherii ale patronilor, extenuare fizică, robotizare mentală, o totală lipsă de perspective. Când situația la Paris devine insuportabilă, el primește un job de care i-a făcut rost un prieten la Londra, însă pe care îl poate începe doar două luni mai târziu.
Drept urmare, el aterizează din nou pe stradă și trăiește chiar mai precar, colindând azilurile de săraci din Anglia, amenajate mai bine sau mai prost, pentru oamenii străzii. Dincolo de lipsuri, sărăcie, boli, umilință, un alt “mare rău din viața vagabondului este inactivitatea forțată“, scrie Orwell.

2021-02-05 09:00:01

0

Striga-ma pe numele tau - Andre Aciman

Striga-ma pe numele tau - Andre Aciman

Wow..Spre sfarsitul romanului, autorul Andre Aciman a avut curajul de a frange inima cititorului, rand cu rand, traire cu traire, caci fata de film, cartea mai continua actiunea dupa ani si ani dupa vara aceea, cand Oliver se insoara, devine profesor universitar, si in final se termina cu inima batand atat de tare, incat te astepti ca el, Oliver sa se intoarca catre Elio, pentru ca el insusi a spus "Sunt ca tine, imi amintesc totul" si sa-l cheme pe numele lui.

2021-02-05 09:00:01

0

Perla - John Steinbeck

Perla - John Steinbeck

La o zi după ce am început lectura m-am deci să citesc descrierea de pe spatele cărții. Am aflat că (prin ficțiune) (se inventează) o poveste de dragoste între un pictor olandez și tânăra lui servitoare. Eu nu sesizasem că a folosit în descriere verbul ,,se inventează o poveste de dragoste prin ficțiune” (ceea ce înseamnă că e inexistentă, neconturată) de la început (din acest motiv am pus aceste detaliu în paranteză) . Din acest motiv, mă așteptam la o poveste de dragoste TIPICĂ și SIROPOASĂ iar eu urăsc acest tip de cătți care au drept coordonate aceste două elemente. Dar cartea, surprinzător pentru mine se ducea în cu totul altă direcție, direcția EVOLUȚIEI.

2021-02-05 09:00:01

0

Inima de caine. Insemnari pe mansete - Mihail Bulgakov

Inima de caine. Insemnari pe mansete - Mihail Bulgakov

Acest omuleţ creeat de profesor devine o adevărată pacoste la casa omului, evoluând cu fiecare zi însă având un comportament primitiv fără prea multe cizelări; omuleţul nou-născut dă dovadă de apucături asemeni unui beţiv, nu prezintă interes pentru absolut nimic din această viaţă, este leneş, răutăcios, fiind chiar violent atât verbal cât şi fizic în diverse situaţii inedite.
Deşi este asemeni unui om revoluţionar pe dos, are totuşi un mugure de personalitate şi ţine morţiş să fie botezat, să beneficieze de acte în regulă, să capete un nume adecvat omului obişnuit, normal până la urmă. Nu agreează numele propus de profesor (stăpânul său, deși există datorită lui!) astfel încât îşi alege un nume singur şi anume Poligraf Poligrafovici (până şi numele sună haotic asemeni personalităţii lui:))).

2021-02-03 06:35:26

0

Pescarusul. Unchiul Vanea - A.P. Cehov

Pescarusul. Unchiul Vanea - A.P. Cehov

În fiecare dintre cele trei titluri întâlnim cel puţin unul, două personaje pătrunzătoare, inteligente, care dau curs unor dialoguri profunde, tulburatoare.
La fel, unele pesimiste, dezamăgite, plutind în deriva existenţei cu sute de regrete, care le îmbătrânesc prea devreme şi nemilos trupul.
Nu lipsesc nici romanticii, visătorii, boemii, naivii şi desigur, bătrânii, ţăranii, societatea rusă – acest angrenaj atât de anevoios urnit pentru a face schimbări…cine sunt eu, pentru ce exist eu, nu se ştie…(pag.39).
În Livada de vişini bat vânturile unor schimbări majore, dar familia pare complet dezorientată şi lipsită de mijloace pentry a apuca frâiele ei; naiva Andreevna a îndurate multe de la viaţă; cu soţul şi un fiu morţi, datorii acumulate şi un partener care i-a tocat banii peste hotare, nu mai are energie decât să se refugieze în copilărie.
Se întoarce acasă cu fiica Ania, să-şi revadă amintirile, fiica adoptivă, fratele şi desigur, livada…

2021-02-03 06:35:26

0

Regina alba - Philippa Gregory

Regina alba - Philippa Gregory

Regina Elizabeth și mama ei erau suspectate de vrăjitorie și că s-au folosit de puterile lor ca să-și mențină puterea și să-și pedepsească adversarii. Uneori, adversarii sunt mai puternici iar ea este nevoită de două ori să se refugieze în sanctuarul de la Westminster Abbey.

2021-02-03 06:35:26

0

Palatul puricilor - Elif Shafak

Palatul puricilor - Elif Shafak

Citind Palatul puricilor, te simți ca acel vecin care știe totul despre vecinii săi de scară, care este capabil să tragă cu ochiul și urechea în sufrageria tuturor vecinilor. Iar Palatul puricilor nu este orice bloc, orice scară, ci a adunat în locuințele sale cea mai diversă lume a Istanbulului, mostre ale diferitor medii sociale, nivel de educație, ocupații, preferințe. Îi cunoști pe toți. Dar nu toți în același timp, căci ei interacționează destul de limitat. Elif Shafak ni-i prezintă treptat, în povestioare, întorcându-se din când în când în alt apartament.

2021-02-03 06:35:26

0

Ultimele povestiri - Olga Tokarczuk

Ultimele povestiri - Olga Tokarczuk

Știu că am fost destul de surprinsa, să spun așa, când am citit știrea conform căreia i s-a dat Nobelul, deși eu eram mai mult în echipa Ludmila Ulițkaia. Dar nu m-am supărat, m-am gândit că, cine știe, poate chiar scrie bine. Nu citisem mai nimic de la ea, în afară de niște citate pe care le văzusem, fugitiv, pe anumite site-uri. Dar, în cele din urmă, mi-am făcut curajul să citesc, în sfârșit, ceva semnat Olga Tokarczuk, și-am întrebat încoace și încolo cu ce-ar fi mai bine să-ncep. Majoritatea răspunsurilor primite au vizat acest roman (repet, roman, nu povestiri), și-am zis, fie ce-o fi, să vedem cum stă treaba. Și, drept să vă spun, am fost pur și simplu izbit de cât de bine, de fapt, poate să scrie această autoare, și cât de profund și emoționant, și cât de fraier am fost gândindu-mă că, mda, sigur n-o să-mi placă. Dimpotrivă, mi-a plăcut excepțional de mult și m-a atins, mai ales, m-a atins din nenumărate puncte de vedere, și după ce am terminat Ultimele povestiri, am știut că, în niciun caz, aceasta nu va fi fost ultima carte semnată Tokarczuk pe care o citesc. Abia aștept să-ncerc și Poartă-ți plugul peste oasele morții, pentru că titlul acesta mi se pare autentic tare.

2021-02-03 06:35:26

0

Top 10  - Toate numele - Jose Saramago

Top 10 - Toate numele - Jose Saramago

Toate numele este un roman enigmatic despre memoria colectiva si institutiile menite sa o pastreze. Intr-un oras necunoscut se afla Arhiva Generala, locul unde sint inventariate toate numele ce au existat, exista sau vor exista vreodata. Intr-o zi, un functionar al arhivei porneste in cautarea unui nume de femeie, iar aceasta aventura plina de riscuri il va purta din lumea celor inca in viata pe tarimul celor disparuti. La finalul ei eroul va realiza ca memoria este singura stavila in calea uitarii si a disparitiei totale.

2021-02-01 12:51:05

0

Ma numesc Rosu - Orhan Pamuk

Ma numesc Rosu - Orhan Pamuk

Romanul începe cu Cadavrul, care ne vorbește de pe fundul fântânii în care a fost aruncat. Delicat Efendi era auritor la atelierul condus de Maestrul Osman, dar în ultima vreme lucrase pe ascuns la o carte comandată de Padișah, de a cărui alcătuire se ocupa Unchiul, un fel de ambasador al sultanului în occident. Cartea, care purta în ea influența pictorilor venețieni, risca să devină o blasfemie și un atac la adresa islamului, iar Delicat intenționa să dezvăluie lumii sacrilegiul care se săvârșea în taină. Numai că unul dintre colegii de atelier îl omoară, pentru a nu pune în pericol breasla miniaturiștilor și a nu atrage furia asupra atelierului de pictură. După ce încă unul dintre personaje devine victima ucigașului, Padișahul dă un răgaz de trei zile pentru a fi descoperită identitatea acestuia - în caz contrar, toți cei implicați vor fi supuși la cazne cumplite. Rămâne de văzut care dintre cei trei miniaturiști talentați - cunoscuți sub poreclele de Fluture, Măslină și Barză - este făptașul, mai ales că Ucigașul ne vorbește și el, la adăpostul anonimatului.

2021-01-30 01:53:54

0

Noapte la Lisabona - Erich Maria Remarque

Noapte la Lisabona - Erich Maria Remarque

Greu de imaginat viata de refugiat haituit si, chiar daca Remarque nu a simtit-o pe pielea lui, totusi are multa compasiune fata de aceasta alta tragedie a secolului trecut, mai putin cunoscuta si care iata ca se repeta si acum cu refugiatii din Siria (dar pe care nu-i urmareste nimeni pentru a-i ucide, gasind un refugiu sigur in Europa). „Cand esti in pericol, ai o alta perceptie asupra lumii. Nu e o concentrare nemaipomenita a ochilor, ci mai degraba ceva care iti invaluie intregul corp, ca si cum ai putea sa vezi prin piele, mai ales noaptea. Si auzul se transfera asupra pielii. Parca vezi orice sunet. Deschizi gura si asculti; si gura pare ca vede si asculta.“ In plus, „amintirile sunt o boala mortala pentru un refugiat; sunt un cancer al sufletului“, tocmai pentru ca viata refugiatului se imparte intr-o maniera categorica in doua.

2021-01-30 01:53:54

0

1Q84 Vol.3 - Haruki Murakami

1Q84 Vol.3 - Haruki Murakami

Cel puţin 50 de pagini din cele 430 ale volumului 3 constituie o recapitulare a întâmplărilor petrecute în primele două volume. Chiar mi-a părut rău că m-am chinuit să fac rezumatele. Iar Murakami nu doar recapitulează, dar face şi o recapitulare a celor recapitulate, o tot lungeşte şi din fiecare detaliu mai scoate câte o pagină întreagă, învârtindu-se în jurul cozii. Detalii peste detalii şi aceleaşi chestiuni privite din mai multe perspective.

2021-01-30 01:53:54

0

Interior Zero - Lavinia Braniste

Interior Zero - Lavinia Braniste

Intregul roman este un strigăt al personajului principal în lupta sa pentru fericire, pentru supraviețuire în jungla urbană care este capitala țării. Cristina este permanent într-o luptă între interesele profesionale (care se dovedesc, așa cum spuneam, destul de palide, aflate în fundal) și cele personale, cele familiale. Mama sa, plecată peste hotare, îi oferă ori de câte ori are nevoie, sprijin emoțional și financiar și pare că nici nu are nevoie de altceva, pentru că, după o anumită vârstă, prezența permanentă a părinților în preajma copiilor deveniți adulți mai mult stresează decât ajută. Nici în plan sentimental, eroina noastră nu are prea mult succes: are un prieten la distanță, pe care îl vede rareori, cel mai des pentru necesara apropiere fizică; își mai găsește un prieten într-un club, care pare bărbatul perfect, dar se dovedește o relație pasageră; mai târziu, rămâne însărcinată și pare a-și găsit cursul vieții, dar realitatea e uneori mai crudă.

2021-01-30 01:53:53

0

Aleph - Jorge Luis Borges

Aleph - Jorge Luis Borges

Romanul debutează cu o profundă criză sufletească a autorului Paulo Coelho. Este cunoscut în întreaga lumea, tradus în nenumărate limbi ale Pământului, însă el simte că stagnează, că a ajuns într-un punct al existenței sale în care nimic nu îl mai mulțumește, în care totul pare lipsit de sens și în care se îndoiește de tot și de toate. Simte nevoia să facă mai mult, să caute un înțeles în ceea ce îl înconjoară, să se regăsească, redobândind astfel liniștea pierdută. Tocmai de aceea, face un prim pas spre ieșirea din impas când, după o sesiune de autografe, acceptă toate invitațiile care i se fac de către edituri din diverse țări și, mai mult decât atât, se înhămează la o călătorie cu Transsiberianul prin Rusia, acceptând alături de el o întreagă echipă editorială și chiar și o tânără necunoscută, Hilal, o violonistă de doar douăzeci și unu de ani, care simte că se poate vindeca pe sine ajutându-l pe el să se regăsească.

2021-01-30 01:38:54

0

Chemarea lui Cthulhu si alte povestiri - H.P. Lovecraft

Chemarea lui Cthulhu si alte povestiri - H.P. Lovecraft

Nici un volum de povestiri nu i-a apărut în timpul vieții, iar încercările eșuate de a-și publica un volum propriu i-au distrus, se pare, încrederea în abilitățile sale literare, în ultimii ani ai carierei sale de scriitor. Celebritatea a dobândit-o în timp, după moartea sa, în parte datorită influenței pe care a exercitat-o asupra unor scriitori mai cunoscuți (Robert Bloch, J. Vernon Shea, Fritz Leiber în anii ‘30, Jorge Luis Borges și Stephen King mai târziu) care i-au preluat, într-o măsură mai mică sau mai mare, temele și chiar elemente ale panteonului. Pe de altă parte, numărul mare de imitatori de mâna a doua ai lui Lovecraft, care au preluat formele, fără să înțeleagă sau să urmarească filosofia de fond a operei sale, i-a dăunat pe termen lung reputației scriitorului, în special în mediile academice.

2021-01-28 07:48:43

0

1Q84 Vol.2 - Haruki Murakami

1Q84 Vol.2 - Haruki Murakami

1Q84 este un roman plin de mister, situații ciudate, descrieri vagi dar foarte detaliate în același timp, personaje bine conturate, indiferent de importanța acestora. Pe tot parcursul cărții cititorul este pus în fața întrebării dacă ceea ce se întâmplă ține de realitate sau de o lume fantastică. Nu rare au fost paginile pe care le-am citit cu sufletul la gură, atât datorită acțiunii, cât și dorinței de a afla ce se ascunde în spatele motivelor lui Aomame și a manuscrisului lui Fuka-Eri.

2021-01-28 07:48:43

0

Mantaua. Nasul. Insemnarile unui nebun - N.V. Gogol

Mantaua. Nasul. Insemnarile unui nebun - N.V. Gogol

Nu sunt pasionată de domeniul fantasticului, însă Gogol a reușit să împletească, într-un mod plăcut mie, realismul cu fantasticul, umorul și drama.
Astfel, în nuvela Nasul întâlnim prezente toate aceste elemente. Autorul rus ne expune o situație oarecum bizară, mai exact a unui personaj căruia nasul îi dispare peste noapte, dosindu-se în pâinea unui frizer. Acesta din urma, neștiind ce să facă cu el, îl aruncă în râul Neva. Disperat, posesorul fugarului nas, recurge la tot felul de gesturi pentru a-și vedea din nou chipul reîntregit.
Personajul trăiește o adevărată dramă, întâmplarea având consecințe nefaste asupra vieții sale, având în vedere funcția pe care o deținea (foarte importantă în viziunea sa), iar totodată, această situație îngreunându-i șansele de a se căsători.
Cu toate că acest eveniment este cât se poate de demoralizant pentru personaj, maniera lui Gogol de a relata aceasta întâmplare, m-a amuzat.

2021-01-28 07:33:43

0

Kinderland - Liliana Corobca

Kinderland - Liliana Corobca

Kinderland-ul, tradus, ar însemna „lumea copiilor”. O lume a copiilor bătrâni, care dau piept vieții cu un măr într-o mână, un ghiozdănel în spate, o pereche de șosete trase peste genunchi și un ursuleț în cealaltă mână. O lume a copiilor săraci, care speră, care așteaptă și doresc, care râvnesc, o lume a copiilor încercați de viață și trăind sub bătaia timpului. Tic-tac. Tic-tac. Ceasul care arată ziua în care mama, tata au să vină acasă, parcă a înghețat sub puterea pietrei, limba sa a ruginit sub valul lacrimei. Acest roman este nu este un manuscris, nu e un roman, nu e proză, nu e epic - e strigăt. Romanul Lilianei Corobca e strigătul ființei, strigătul acela născând din rărunchii plămânilor, din pleura viscerală care-i înconjoară, este un strigăt exasperant, un strigăt nu împotriva lumii, nu împotriva unei țări, nu împotriva unui strat, unui om. Este un strigăt interior. Un strigăt cosmic. Un strigăt neaoș, fiindcă așa ceva nu se mai poate. Fiindcă, din păcate, ceea ce se întâmplă în timpurile noastre este nedrept.

2021-01-28 07:33:43

0

Dimineata pierduta - Gabriela Adamesteanu

Dimineata pierduta - Gabriela Adamesteanu

Într-un paragraf, pe scurt, voi spune doar atât: mi-a plăcut ENORM multitudinea de perspective narative, felul cum autoarea a dăruit fiecărui personaj propria sa personalitate, cât de real a părut totul, de la limbaj la gesturi şi acţiuni, şi modul în care romanul prezintă viaţa aşa cum este ea, cu bune şi cu rele, fără a-i da un pospai de vopsea roz. Mă bucur că am avut şansa să citesc o ediţie revizuită, adăugită, care conţine şi pasajele ce au fost cenzurate în perioada comunistă. Astfel, tabloul chiar a fost complet şi simt că nu există margini care să fi rămas nefinisate, în pericol de a se deşira.

2021-01-26 07:51:29

0

Cartea de nisip - Jorge Luis Borges

Cartea de nisip - Jorge Luis Borges

Wow. Recomand!
Poţi spune asta doar deschizând cărticica lui Borges la povestea Cartea de nisip. Sau o poţi spune după ce îţi dai seama că, deşi ai închis cartea, povestea nu s-a terminat. Ce ai citit îţi va reveni ca acele vise perfect clare, de care îţi aminteşti la o anumită mişcare a mâinii, un anumit cuvânt spus într-un anumit fel, o anumită lumină care face o anumită umbră. Poveştile din Cartea de Nisip sunt nişte clipe visate, pe care le vei mai trăi.

2021-01-26 07:51:29

0

Imparateasa Orhidee - Anchee Min

Imparateasa Orhidee - Anchee Min

Aș putea povesti în detaliu ce se întâmplă în carte, pentru că-mi aduc aminte totul foarte bine (ce bine ar fi sa fie așa și peste mai mult timp), însă aș rapi din surpriza lecturii. Totuși, o să mai vorbesc puțin despre Orhideea care atât în cartea asta, cât și în continuarea ei, Ultima împărăteasă, prin vocea pe care i-o dă Anchee Min, se justifică și își explică toate deciziile, acțiunile și sentimentele. Nu am citit nimic altceva despre ea, sigur mai există și alte mărturii, însă așa cum o înfățișează Min pe ultima împărăteasă a Chinei, Tzu-Hsi, mie mi-a plăcut foarte mult. O femeie cu o putere incredibilă de îndurat obstacolele vieții, de acceptat ce nu putea să schimbe, de schimbat ce îi stătea în putere, dar mai ales de a se ridica după ce a fost doborâtă. Și-a fost doborâtă de multe ori. O femeie care a gândit cu 5 secunde mai devreme decât cei din jurul său, care a înțeles de timpuriu că e în interesul ei să învețe despre politică, administrație și diplomație

2021-01-26 07:51:29

0

Conjuratia imbecililor - John Kennedy Toole

Conjuratia imbecililor - John Kennedy Toole

Chiar mi a placut. În urma unui eveniment nefericit, Ignatius este obligat să îşi caute o slujbă şi astfel ajunge să lucreze ca registrator la Levy Pants. Aici intră în contact cu alte personaje bizare precum domnişoara Trixie, o secretară septuagenară ce încearcă în zadar să se pensioneze, fiind ţinută cu forţa în firmă de către soţia patronului. Deşi se remarcă ca un angajat model, Ignatius pregăteşte o revoltă a muncitorilor, gest pentru care îşi pierde locul de muncă. În cele din urmă devine vânzător ambulant de hot dog, el însuşi fiind şi cel mai mare client al său, neputându-se să se abţină să nu îşi înfigă constant colţii în crenvurştii pe care ar fi trebuit să-i vândă.

2021-01-26 07:51:29

0

Evanghelia dupa Isus Cristos - Jose Saramago

Evanghelia dupa Isus Cristos - Jose Saramago

Ca și în Cain, unde Saramago reface evenimentele din Vechiul Testament, personajele acestui mare romancier portughez sunt construite într-un mod foarte uman. Autorul ia niște personaje grandioase din Scriptură, precum Isus, Iosif, Maria Fecioara (care, de fapt, nu e fecioară în versiunea lui Saramago, având destul de mulți copii), și le construiește cu greșeli, nervi, plânsete, îndoieli, răutăți, invidii și intrigi. Limbajul personajelor este comun, neavând nimic din solemnitatea Bibliei care este, de altfel, ironizată. Isus e ca orice alt copil, Maria nu e cu nimic diferită de orice altă femeie, Iosif are și el toanele lui ș.a.m.d. Scenele, deși biblice, sunt parcă din viața cotidiană a unei familii moderne, cu excepția că Saramago evidențiază foarte bine trăsăturile specifice acelor vremuri de acum 2000 de ani. E ca și cum ai vedea o icoană în care sfinții sunt îmbrăcați în blugi.

2021-01-24 02:27:49

0

Douasprezece scaune - Ilf si Petrov

Douasprezece scaune - Ilf si Petrov

Douăsprezece scaune, o frescă a societății rusești din perioada comunistă, prin ochii și acțiunile marelui Ostap Bender. Acest roman este foarte savuros, amuzant și plin de culoare

2021-01-24 02:12:49

0

1Q84 Vol.1 - Haruki Murakami

1Q84 Vol.1 - Haruki Murakami

O lume care doar aparent este aceeasi cu cea din anul 1984 in care se petrece actiunea cartii, mici sau mari diferente incep sa-i fie din ce in ce mai evidente eroinei: uniformele politistilor si armele in dotare par putin diferite, evenimente importante de care nu are habar par a se fi petrecut in anii precedenti, si chiar si cerul noptii este impodobit cu doua luni si nu doar cu una.

2021-01-24 02:12:49

0

Cititorul - Bernhard Schlink

Cititorul - Bernhard Schlink

Trei teme mari şi profunde: o iubire anormală în faţa societăţii, Holocaustul şi analfabetismul. Două vieţi distruse şi alte sute sau mii curmate pe veci. Hanna o femeie vanitoasă care nu şi-a putut accepta condiţia de analfabetă. Toate într-o carte cutemurătoare, Cititorul.

2021-01-19 04:12:52

0

Scarile levantului - Amin Maalouf

Scarile levantului - Amin Maalouf

Probabil tema principală a cărții este întâlnirea. O norocoasă întâlnire îi duce față în față pe Ossyan și pe narator care îi ascultă povestea. De-a lungul vieții apar acele mici puncte, providențiale, care reușesc să aducă marile schimbări. El reușește să fie la locul potrivit, se întâlnește cu persoane care îl ajută să meargă mai departe și să se maturizeze. În același timp, Maalouf vorbește despre despărțire, despre pierderea persoanelor și momentelor importante și despre felul în care trăiești după o asemenea traumă. De asemenea, prin Ossyan, vedem explorată și tema demnității, a reacției în fața unor situații nefavorabile. Nu în ultimul rând apare și tema familiei, a relațiilor de sânge întărite printr-o dragoste ce transcende timpul, războiul și orice graniță.

2021-01-19 04:00:32

0

Suferintele tanarului Werther - Johann Wolfgang von Goethe

Suferintele tanarului Werther - Johann Wolfgang von Goethe

Fiind o scriere psihologică, nu faptele în sine contează, ci procesele psihice prin care trece protagonistul. De la tânărul fermecat de noua viață pe care și-a creat-o, petrecându-și tot timpul cu noua sa amică, dar și iubire secretă, Lotte, putem observa tranziția sa înspre un om chinuit de soartă, care nu mai poate găsi frumosul în lucrurile care la început îi creau bucurie. Motivul pentru care se întâmplă acest lucru este cumva evident încă de la început, căci Lotte nu putea fi decât o femeie cu un puternic simț moral, responsabilă și loială față de familia sa. Cu toate acestea, ca în marile drame, povestea lor de amor are loc în subtext, foarte subtil, la început, după care însă Werther se hotărăște să plece o vreme de lângă ea

2021-01-19 04:00:02

0

Invierea - Lev Tolstoi

Invierea - Lev Tolstoi

De o complexitate uluitoare, romanul reia într-o formă dură obsesia creștinismului rus din acea vreme, în general, și a lui Tolstoi, în special, de mântuire prin sacrificiu total. Mult mai psihologic decât te-ai fi așteptat, contele țarist se apropie într-un fel, în acest roman, de un alt foarte mare scriitor rus, Dostoievski. Tema mânturii printr-o serie de sacrificii și încercări, schimbarea profundă printr-un drum inițiatic, care aici este drumul Evangheliei, se apropie foarte mult de ceea ce, o sută de ani mai târziu, psihologia ca știință și principalele ei terapii numesc ca fiind imensa dificultate a schimbării straturilor profunde ale psihicului unui om, atunci când este nevoie.

2021-01-19 04:00:02

0

Oameni sarmani - F.M. Dostoievski

Oameni sarmani - F.M. Dostoievski

Makar Devușkin, un funcționar bătrân și sărac, trăiește într-o cămăruță amenajată în bucătăria gazdei sale, dincolo de un perete măcinat de igrasie. Deși condițiile sunt mizere, hainele-i sunt rupte și peticite, iar cizmele sale abia mai pot fi purtate, bătrânul copist are totuși un motiv de bucurie: atunci când privește pe fereastră, vizavi, vede camera luminată a rudei sale îndepărtate, Varvara Alexeevna, o fată la fel de săracă și neprihănită, cu sănătatea șubrezită.

2021-01-19 04:00:01

0

Pacientul englez - Michael Ondaatje

Pacientul englez - Michael Ondaatje

Cartea se citește ușor, descrierile ample și poetice ale autorului (sunt sigură că varianta în limba engleză sună și mai bine) te transpun foarte ușor în vila devastată unde trăiesc cei patru, și te ajută să înțelegi mai bine dramele prin care trec aceștia. În ultimele 60-80 de pagini identitatea pacientului începe să fie dezvăluită, dar chiar și așa, tot am vreo două variante pentru răspunsul la întrebarea „Cine este Pacientul Englez?”. M-a cam bulversat puțin. 🙂

2021-01-17 03:00:01

0

Zenobia - Gellu Naum

Zenobia - Gellu Naum

Gellu Naum este să transforme lucrurile naturale, vii, în ceva neanimat, mecanic, plastic. Pentru el Totul se raportează la ceva; pentru el trebuie ca totul să aibă un motiv, un mecanism logic pentru care are loc, iar la fiecare sfârşit de capitol, cititorul este rugat să recapituleze tot ceea ce a citit anterior.

2021-01-17 03:00:01

0

Jucatorul de sah - Stefan Zweig

Jucatorul de sah - Stefan Zweig

Cu sensibilitatea specifică, Zweig creionează o poveste amplă cu multe substraturi pe care o organizează într-un mod cât se poate de simplu astfel încât să poate fi savurată de orice cititor, mesajele ascunse fiind însă disponibile doar celor care sunt dispuși să vadă ce este ascuns între rânduri. Genial și tranșant, Zweig oferă literaturii o adevărată bijuterie.

2021-01-17 03:00:01

0

Doamna Bovary - Gustave Flaubert

Doamna Bovary - Gustave Flaubert

Devenită acum doamna Bovary – mama, femeia pare că îl lasă pe Charles să se bucure de viața pe care aceasta i-a oferit-o. Însă, după decesul propriei neveste – femeie care îl îngrozea pe Charles- tânărul se îndrăgostește de fiica unuia dintre pacienți. Nu trece mult timp până când aceasta să răspundă sentimentelor lui Charles iar, în primăvara următoare devine doamna Bovary. Acesta este primul act de răzvrătire pe care băiatul ajuns bărbat îl face față de propria sa mamă. Care, în mod evident, nu este deloc mulțumită de noua sa noră.

2021-01-17 03:00:01

0

Cei frumosi si blestemati - F. Scott Fitzgerald

Cei frumosi si blestemati - F. Scott Fitzgerald

Cuplul Anthony-Gloria trăiesc mereu între ceva și altceva, cuprinși adeseori de tentaculele unui antagonism în care răspunsurile devin întrebări, iar răsăritul de soare doar un gol în plus la Alunecare.
Este o creionare a pălmuirii și o mângâiere a paștizării năzuroasei neputințe pe care unii o numesc boemie.

2021-01-17 03:00:01

0

Sonata Kreutzer. Moartea lui Ivan Ilici - Lev Tolstoi

Sonata Kreutzer. Moartea lui Ivan Ilici - Lev Tolstoi

„Moartea lui Ivan Ilici” nu este vreo nuvelă care să te țină cu sufletul la gură. Știi tot ce se întâmplă încă de la primele rânduri. Ivan Ilici moare. Mare brânză! – ați putea spune. De fapt chiar e mare branză. Fiindcă Tolstoi nu insereaza nimic senzațional în nuvela sa. Nu se întâmplă nimic fantastic. Nu apar omuleți verzi care să asuprească lumea și supereroi care să o salveze. Nu vine nimeni cu un medicament minune care să îl vindece pe Ivan Ilici. Nu se întâmplă nimic din toate acestea și totuși cele câteva zeci de pagini alcătuiesc una dintre cele mai profunde și răscolitoare nuvele din câte au fost scrise vreodată.

2021-01-17 03:00:01

0

Onoare - Elif Shafak

Onoare - Elif Shafak

lif Shafak abordeaza in cartile ei si tema emigrarii si a relatiei intre majoritati si minoritatile etnice, in mare parte compuse din imigranti din lumea occidentala de astazi. Spectaculoasa tema din ‘Onoare’ este legata de odioasele ‘crime de onoare’, prin care unii dintre musulmani incearca sa pedepseasca ceea ce este considerat ca imoralitate in interpretarile stricte ale Islamului si sa spele onoarea ‘intinata’ de cei care practica sau sunt suspectati ca practica adulterul.

2021-01-17 03:00:01

0

Eseu despre orbire - Jose Saramago

Eseu despre orbire - Jose Saramago

Eseu despre orbire - mai ales că anumite scene sunt mai ușor de suportat în scris decât văzute pe viu. Nu îmi explic cum de am amânat atât de mult timp lecturarea romanului, a cărui menire, precizez, nu este aceea de a aduce plăcere, ci de a ne face să înțelegem ceva despre lumea noastră - căci acesta ar trebui să fie rostul cărților, dincolo de rolul de entertainment.

2021-01-17 03:00:01

0

Lapte negru - Elif Shafak

Lapte negru - Elif Shafak

În contextul acestei dezordini mintale, depresia post partum se instalează ca la ea acasă. 8 luni o ține și e cruntă. Autoarea nu mai e nimic din ce era, nu se mai recunoaște, nu se mai regăsește. Nu mai arată ca ea, nu mai simte ca ea. Nu mai e nici scriitoare, nici mamă. Nu doarme, nu mănâncă, nu se spală, nu poate gândi. În schimb plânge și-o doare și mintea și sufletul și neputința de a se smulge din starea asta. Însă la un moment dat, când simte că e destul, când își acceptă noul statut, când reușește să pună cap la cap toate informațiile pe care le are, se face lumină, dezordinea se risipește, eul îi revine la loc. Și îmbrățișează maternitatea cu aceeași fervoare cu care devine o scriitoare mai bună, mai citită și mai iubită. Și mama încă unui copil.

2021-01-17 03:00:01

0

Femei - Charles Bukowski

Femei - Charles Bukowski

In carte nu se petrece nimic altceva decât o “defilare” a unor femei mult mai tinere prin viața sa. Fiecare dintre ele are propriile probleme, e măcinată de diverși demoni și vicii (poate cel mai mare dintre ele fiind chiar Henry Chianski). Pentru Chianski (și implicit pentru Bukowski), femeile sunt niște făpturi curioase: “dar pentru mine femeile păreau aproape imposibil de imaginat în ficțiune fără ca mai întâi să le cunosc. Așa că le exploram cât de bine puteam și am descoperit în interiorul lor ființe umane. Scrisul avea să fie uitat. Scrisul urma să devină mult mai puțin important decât episodul însuși, până ce episodul se termina. Scrisul nu era decât un reziduu” (citat din carte).

2021-01-17 03:00:01

0

Metamorfoza si alte povestiri - Franz Kafka

Metamorfoza si alte povestiri - Franz Kafka

Pentru Gregor Samsa, transformarea de dimineaţă este esenţială: nimic nu mai este la fel, el însuşi trebuie să îşi reconsidere propriile convingeri căci… s-a transformat într-o insectă uriaşă care, cu greu, mai poate încăpea până şi sub propriul pat. Ca să nu mai vorbim despre respingerea iniţială, dar şi de mai târziu a familiei: „Gregor îşi căpăta acum hrana în felul acesta, o dată dimineaţa, când părinţii şi slujnica încă dormeau, iar a doua oară după masa de prânz, întrucât atunci părinţii îşi făceau siesta, iar Grete trimitea servitoarea acasă, cu vreo treabă oarecare. Fireşte că nici ei nu voiau ca Gregor să rabde de foame, dar poate că n-ar fi suportat să ştie, decât din auzite, că mănâncă, sau poate că sora lui voia să-i scutească de o mică amărăciune în plus, că doar sufereau destul şi fără asta.

2021-01-17 03:00:01

0

Femeia la treizeci de ani - Honore De Balzac

Femeia la treizeci de ani - Honore De Balzac

Julie cuprinsă de tristețe și amărăciune, decide să se retragă cu fiica sa la castelul din Saint-Lange. Chiar dacă preotul o vizitează aproape zilnic, aceasta nu poate găsi nici un prieten și nici un confident în el.
Când ajunge la treizeci de ani, „înfățișarea doamnei d`Aiglemont era în armonie cu îngândurarea ce-i domina întreaga ființă. […] În sfârșit, în afară de toate avantajele situației sale, femeia la treizeci de ani știe să se facă și tânără fată, să joace toate rolurile, să fie pudică și să devină frumoasă chiar și într-o nenorocire.” La balul doamnei Firmiani, îl întâlnește pe Charles de Vandenesse. Cu trecerea timpului, aceștia se îndrăgostesc.

2021-01-17 03:00:01

0

La sud de granita, la vest de soare - Haruki Murakami

La sud de granita, la vest de soare - Haruki Murakami

Ca o ironie, in final Hajime descopera ca taramul lui de vis, inca nedescoperit pe deplin, este de fapt sotia sa care sub masca de gingasie si candoare a ingropat iadul sau personal, propria experienta devastatoare, traita cu putin inainte de a-si intalni sotul pentru prima data. Pentru a trai in prezent Hajime trebuie sa coboare in trecut, sa-si umple spatiul construit de Shimamoto, pentru a descoperi, astfel cum face chiar ea ca “tristul adevar este ca exista lucruri care nu mai pot merge inapoi. O data ce pornesc inainte, oricate eforturi ai face, ele nu se mai pot intoarce in punctul in care s-au aflat candva. Daca un lucru porneste stramb, chiar daca numai un pic, asa va merge pana la capat.” Obstacole insurmontabile fac aceasta relatie imposibila, insa obstacolele nu vin din exterior ci din sufletele celor doi si nu pot fi trecute cu forta amintirilor si a dorintei.

2021-01-17 03:00:01

0

Jucatorul - F.M. Dostoievski

Jucatorul - F.M. Dostoievski

Un alt roman dostoevskian pe care am avut plăcerea să-l citesc. Scris doar în 29 de zile, soldat și cu o căsătorie, Jucătorul are, drept sursă de inspirație, călătoria lui Dostoievski în Baden-Baden unde a pierdut o sumă frumușică de bani la jocurile de noroc.

2021-01-17 03:00:01

0

Suflete moarte - N.V. Gogol

Suflete moarte - N.V. Gogol

Discuţiile în oraş despre afacerea cumpărării sufletelor moarte împarte femeile şi bărbaţii în 2 tabere. Femeile credeau că scopul lui Cicikov era de o fura pe fiica guvernatorului şi de a cumpăra ţăranii cu scopul a-şi face o moşie. În schimb, bărbaţii considerau că afacerea cu sufletele moarte putea fi chiar profitabilă şi preferau să creadă că restul informaţiilor erau doar bârfe. Aşadar, prima parte a romanului se termină atunci când Cicikov părăseşte oraşul complet dezamăgit de atitudinea celor din jur.

2021-01-17 03:00:01

0

Agonie si extaz. Vol.1+2 - Irving Stone

Agonie si extaz. Vol.1+2 - Irving Stone

Reecomand! Asa ca indiferent daca va place sau nu istoria, daca va place sau nu arta italiana medievala, romanul va va captiva oricum, pentru ca este in acelasi timp si o poveste impresionanta despre spiritul uman, etern.

2021-01-17 03:00:01

1

Zbor deasupra unui cuib de cuci - Ken Kesey

Zbor deasupra unui cuib de cuci - Ken Kesey

Cartea a fost scrisă la începutul anilor ’60. Deși nu se spune absolut nimic și nu se dau indicii despre timpul de desfășurare a acțiunii, “Zborul” se vrea o metaforă a confruntării societății cu reguli prea multe și rigide, cu cei care-și doresc libertate și dispariția constrângerilor – similar situației din Statele Unite, în acea perioadă.
Practicile întâlnite în clinică (lobotomie și electroșocuri) și situația politică din țară sugerată în repetate rânduri (un control riguros asupra populației) – anulează eventuale contexte istorice în care am putea plasa acțiunea, sugerând o distopie.

2021-01-17 02:49:57

0

Magicianul - John Fowles

Magicianul - John Fowles

Momentul în care naraţiunea ia în mod iremediabil o traiectorie încărcată de ambiguitate este cel în care apare personajul Lily, iubita lui Conchis din tinereţe, care murise de febră tifoidă. Lily este însă prezentă în planul prezent, iar vorbele misterioase ale lui Conchis, care spune că oamenii nu mor, de fapt, niciodată, ci trăiesc prin amintiri, accentuează incertitudinile.

2021-01-17 02:49:57

0

Adolescentul - F.M. Dostoievski

Adolescentul - F.M. Dostoievski

„Adolescentul”, de F.M. Dostoievski, este un bildungsroman în care protagonistul, Arkadi Makarovici Dolgoruki, se confesează cititorilor, mărturisindu-și întreaga viață. Acesta este un tânăr de 19 ani prin ochii căruia cititorul privește societatea rusă din secolul al XIX-lea. Zugrăvirea înaltei societăți prin care se învârte protagonistul a însemnat pentru mine, ca toate scrierile lui Dostoievski pe care le-am citit, o reală poartă de intrare în lumea lăuntrică a oamenilor, reușind astfel să-i privesc cu mai multă iubire, înțelegere, compasiune. Cartea prezintă evoluția personajului principal, precum și însemnările acestuia cu privire la diverse evenimente și personaje.

2021-01-17 02:49:57

0

La rasarit de Eden - John Steinbeck

La rasarit de Eden - John Steinbeck

”La răsărit de Eden” este o transpunere a poveștii lui Cain și Abel în decorul Văii Salinas din California. Două generații de frați – Adam și Charles Trask și Caleb și Aaron Trask – sunt urmărite de aceleași conflicte și frământări pentru câștigarea dragostei paterne. În timp ce un frate dobândește iubirea tatălui fără s-o dorească, celălalt luptă din răsputeri pentru acest drept.

2021-01-17 02:49:57

0

Don Quijote de la Mancha Vol.1+2 - Miguel de Cervantes

Don Quijote de la Mancha Vol.1+2 - Miguel de Cervantes

Don Quijote vede doar ţărăncuţele şi nu doamna nobilă pe care o aştepta, aşa că prietenul său pretinde că este vrăjit şi de aceea nu putea vedea adevărata frumuseţe a iubitei lui. În cele din urmă Sancho este numit guvernator al insulei Barratoria, dar renunță, în ciuda faptului că era priceput. Don Quijote se întoarce acasă, unde cade într-un somn adânc, iar când se trezeşte, este vindecat de nebunie, dar starea sa de sănătate se înrăutățeste aşa că moare.

2021-01-17 02:49:57

0

Strainul - Albert Camus

Strainul - Albert Camus

Pentru că primul meu contact cu autorul a avut loc în calitatea sa de filosof pe perioada liceului, mă așteptam la ceva deosebit în cadrul scrierilor sale. Cu toate acestea, în textul de față ne lovim de un protagonist foarte cinic, care ajunge să comită o crimă în mod cumva accidental, după care urmează un proces care, evident, m-a dus cu gândul la Procesul lui Kafka. Magia despre care vorbeam adineaori are loc înainte de aflarea sentinței sale finale, când un preot încearcă să-i vorbească despre mântuirea păcatelor. Acela este singurul moment în care bărbatul izbucnește cu toată viața din el și ține un discurs prelungit în care își exprimă adevărata viziune, foarte sumbră de altfel, asupra lumii.

2021-01-17 02:49:57

0

Insemnari din subterana - F.M. Dostoievski

Insemnari din subterana - F.M. Dostoievski

Omul este o fiinta foarte egoista si nu cred ca ar trebui sa ne fie rusine de acel lucru. Subterana este cea care ne ajuta in fiecare zi sa avansam cate putin in societate; acumulezi cunostinte, iti formezi un cerc de prieteni cu interese commune s.a. Subterana este cea care nu ne lasa sa ne dam batuti, nu ne lasa sa ne “stergem” telurile propuse (nu atingerea scopului este fericirea absoluta ci drumul parcurs pana acolo – cum relateaza si personajul nostru), sa avem idei noi, sa facem zilnic cate ceva in favoarea noastra. Principiul subteranei este acela de a avansa mereu si sa nu te cobori niciodata la nivelul cuiva, doar ca sa te integrezi in acea societate.

2021-01-17 02:49:57

0

Procesul - Franz Kafka

Procesul - Franz Kafka

Romanul se încheie cu celebra replică: “ca un câine”.
Replică mai este regăsită o data în roman, dar ca și replică a avocatului corupt căruia Josef i-a cerut ajutorul. El îl numește pe cel care îl plătea de cinci ani de zile ca să îi rezolve cazul, dar care devenise slugă lui și a amantei sale. Poate să sugereze umilința individului care este mereu strâns legată de lumea în care trăiește.

2021-01-17 02:49:57

0

Maestrul si Margareta - Mihail Bulgakov

Maestrul si Margareta - Mihail Bulgakov

Dacă doriţi să citiţi o carte clasică prin construcţie, dar actuală prin conţinut, Maestrul şi Margareta este alegerea potrivită. Nu numai că veţi fi purtat printr-o spaţiu al aluziilor direct sau indirect religioase, fantastice sau politice, dar veţi descoperi şi un studiu al dihotomiei naturii umane.

2021-01-17 02:49:57

0

Bucuria vietii - Irving Stone

Bucuria vietii - Irving Stone

Cu totii stim despre Vincent ca a fost un excentric care si-a taiat urechea si a dat-o unei prostituate drept cadou, ca a fost internat la un azil de nebuni si ca s-a sinucis.
Toate acele lupte interioare, cat si exterioare sunt redate in cartea lui Irving Stone si o recomand sa o cititi chiar daca este lunga de aproape 600 pagini. Merita din plin!

2021-01-17 02:49:57

0

Kafka pe malul marii - Haruki Murakami

Kafka pe malul marii - Haruki Murakami

Muzica, literatura, filozofia, artele, dragostea, moartea, sexul, erotismul sunt prezențe definitorii în proza sa și sunt elementele pe care cititorii le descoperă, le îndrăgesc și de care devin dependenți. Influența prozei americane se simte în structura romanelor, în stil, dar magia vine din încărcătura japoneză, din lumea construită ca basm, din metafore și simboluri. Japonia din Pădurea norvegiană este clar aceea din anii `70, toate elementele sunt acolo, poate fi reconstruită din paginile romanului, dar mai e ceva, o atingere ca de vis care schimbă totul. Și Pădurea norvegiană este poate cel mai realist roman al său. Dacă citim Kafka pe malul mării, care este poate cel mai mistic, spiritual și fantastic, descoperim că basmul este mult mai elaborat, în ciuda, sau tocmai pentru că detaliile realiste sunt atât de bine redate

2021-01-17 02:49:57

0

Doctor Jivago - Boris Pasternak

Doctor Jivago - Boris Pasternak

Destinul lui Iuri Jivago, personajul principal al acestui roman, şi al Larei (Larisa) stă sub semnul predestinării. Întâlnirea acestora şi regăsirile în momentele cheie ale romanului nu sunt întâmplătoare, ci constituie baza relaţiei lor care se dezvoltă ca o nevoie organică de supravieţuire. Romanul este ifuzat de atmosfera iernii şi a zăpezilor, peisajul este tipic rusesc şi este parte integrantă din viaţa protagoniştilor. Senzaţia frigului de multe ori transpare dincolo de rândurile citite, în special în episoadele de la Varîkino.

2021-01-17 02:49:57

0

Ramasitele zilei - Kazuo Ishiguro

Ramasitele zilei - Kazuo Ishiguro

Rămășițele zilei mi-a lăsat un gust amar, un fel de Beautiful Sadness. Este un roman trist, nu prin evenimentele care au loc, ci prin atmosfera pe care o transmite Stevens. Finalul a fost ultima picătură - pentru că m-am lovit de realitate și de viața așa cum este ea de fapt. În ultimele câteva zeci de pagini, Kazuo Ishiguro, prin intermediul personajelor sale, aduce cititorul înapoi în realitate, la lucrurile care chiar dacă nu am vrea să fie așa, se întâmplă în viața omului. Titlul este foarte sugestiv, pentru că la final capătă un sens profund și face legătura cu absolut tot ce înseamnă trecut, destin, viață și eternitate.
Romanul semnat de Ishiguro nu este o carte ușurică și înțeleg de ce mulți o consideră plictisitoare și aproape non-fiction. Mie însă mi-a plăcut, a mers de minune într-o seară ploiasă de noiembrie, căci atmosfera din carte și cea de afară au mers mână în mână, potențându-se reciproc.

2021-01-17 02:49:57

0

Lolita - Vladimir Nabokov

Lolita - Vladimir Nabokov

Recomand! Din noroc, ar putea spune unii, mama nimfetei suferă un accident de mașină exact în clipa în care află de obsesia nefastă a lui Humbert care devinde așadar singurul responsabil pentru Dolores. Decide să pornească la drum cu aceasta prin întreaga Americă începând, astfel, primele relații cu Lo.

2021-01-17 02:19:57

0

Sint o baba comunista! - Dan Lungu

Sint o baba comunista! - Dan Lungu

Mi a placut. Emilia lucrează în industria metalului, la o fabrică unde lucra se apropie foarte mult de colega ei Aurelia,care îi va deveni o prietenă bună de-a lungul vieții. Ultima perioadă a vieții ei este după căderea regimului comunist, pe care autorul pune cel mai mult accentul. Emilia este redată cu sinceritate în fața cititorilor, mai ales prin opinia ei despre regimul pe care-l privește cu nostalgie. Tocmai de aceea intră în conflict cu fiica și soțul ei. Această perioadă este cea mai importantă deoarece prin intermediul acesteia, autorul evidențiază comparația între regimul actual și cel comunist.

2021-01-17 02:19:57

0

Razboi si pace Vol.1+2 - Lev Tolstoi

Razboi si pace Vol.1+2 - Lev Tolstoi

Complex și remarcabil prin unitate, cu o acțiune vastă care țese în mintea lectorului poveștile a peste 500 de personaje, unele fiind istorice, dar romanțate pentru a le spori și mai mult frumusețea, iar altele fictive, creația lui Tolstoi capătă un caracter istorico-psihologic.

2021-01-17 02:19:57

0

Sa nu ma parasesti - Kazuo Ishiguro

Sa nu ma parasesti - Kazuo Ishiguro

Să nu mă părăseşti prezintă nu numai povestea dramatică a unor oameni clonaţi, a căror menire este programată şi limitată în alegeri, ci ne introduce foarte subtil şi în vieţile noastre, ale oamenilor reali şi naturali, cum ne place să credem că suntem. Oameni simpli care, totuşi, ne trăim vieţile într-un mod la fel de limitat… cu bariere create de minţile noastre, la fel de naturale.

2021-01-17 02:19:57

0

Tatal celuilalt copil - Parinoush Saniee

Tatal celuilalt copil - Parinoush Saniee

Întreaga acțiune se axează pe “nevorbitul” lui Shahab și toți fac presupuneri. Familia tatălui este convinsă că cel mic are o problemă ce trebuie investigată la medic. Băiatul este ținta răutăților vărului lui, care îl făcea mereu prost, dar într-un final Shahab conștientizează și se îndepărtează de el. Shahab este cel care o însoțește pe verișoara lui la plimbările prin parc pentru a se întâlni cu iubitul ei și devine un fel de protector al cuplului îndrăgostit.

2021-01-17 02:19:57

0

Crima si pedeapsa - F.M. Dostoievski

Crima si pedeapsa - F.M. Dostoievski

Rodia, așa cum este numit de mama lui, își construiește un plan bine pus la punct pentru a o jefui și ucide pe o bătrână văduvă de arhivar, cămătăreasă, și pe sora ei. Cu toate acestea, este descoperit de oameni importanți ai orașului care îl determină să

2021-01-17 02:19:57

0

Bastarda Istanbulului - Elif Shafak

Bastarda Istanbulului - Elif Shafak

Unele lucruri le înțelegi încă din primele 20-30 de pagini. Altele le descoperi pe parcurs. Acțiunea e dozată atât de bine, încât nu vrei să lași cartea din mână. Iubesc momentele de „aha” din cărți, când îmi dau seama de ce am citit două planuri complet separate până la un punct. Iubesc întoarcerile în trecut pe care le face Elif Shafak. Deși cartea abundă de personaje și urmărește două familii și patru perioade diferite de timp (povestea străbunicilor fetelor, povestea bunicilor, povestea mamelor, povestea lor – care are loc în prezent)

2021-01-17 02:04:57

0

Anna Karenina - Lev Tolstoi

Anna Karenina - Lev Tolstoi

În ciuda numelui cărții, un alt personaj destul de importat al cărții este Konstantin Levin, el fiind total opus Annei. El nu este un aristrocat intelectual, asemeni celor din cercurile în care se învârte protagosnista, ci face mai degrabă parte din categoria oamenilor de rând. Toată lumea ematizează cu el și îl simpatizează, deci nu e de mirare că în final descoperim că și el este un personaj principal al romanului.

2021-01-17 02:04:57

0

Viata lui Pi - Yann Martel

Viata lui Pi - Yann Martel

Romanul lui Yann Martel te învaţă despre pericolele excesului de rațiune al epocii moderne. Fixându-ne doar pe explicaţiile științifice a lumii, riscăm să nu mai vedem altceva decât concepţiile greşite prin care societatea încearca să afle adevarul, închizându-ne ochii spre mister, pentru miracol, pentru neînțeles… („Știu ce doriți. Doriți o poveste care să nu vă surprindă. Care să confirme ceea ce știți deja. Care să nu vă facă să vedeți lumea altfel, să o înțelegeți pe de-a-ntregul. Doriți o simplă poveste. O poveste obișnuită. Vreți fapte aride și concrete”.

2021-01-17 02:04:57

0

Minunata lume noua - Aldous Huxley

Minunata lume noua - Aldous Huxley

În „Minunata lume nouă”, Răul nu este evident pentru că nimeni nu este rănit, fiecare primeşte ceea ce îşi doreşte, totuşi sistemul este gata să extermine pe oricine nu doreşte să fie fericit, deci fericirea devine o obligaţie, un drept universal şi o obligaţie universală. În toată această degringoladă, unicul personaj în stare să privească sistemul din afară, este John Sălbaticul, născut din femeie civilizată (spre ruşinea ei, or nu se mai practică naşterea copiilor ci decantarea lor), dar crescut în „Rezervaţie” între indieni.

2021-01-17 02:04:57

0

Portretul lui Dorian Gray - Oscar Wilde

Portretul lui Dorian Gray - Oscar Wilde

Acest personaj este o dovadă că, fiecare dintre noi suntem eroii propriilor povești, însă uneori putem fii personajele negative, fără ca măcar să ne dăm seama. Din punctul de vedere a lui Dorian, lucrurile înfăptuite de el erau niște trepte pe care ”le urca” pentru a se putea dezvolta cât mai bine, pentru a experimenta fiecare aspect pe care viața ni-l scoate în față. Este o lectură tulburătoare, un roman clasic ce conține 3 mari personaje cu 3 intelecte diferite: Dorian, Henry și Basil.

2021-01-17 02:04:57

0

Fratii Karamazov - F.M. Dostoievski

Fratii Karamazov - F.M. Dostoievski

Angajamentul față de logodnica Ivanovna Katerina nu-l păzește pe Dmitri de a se amoreza puternic de Grușenka; dar tot ea este dorită cu disperare de bătrânul Karamazov. Tensiunea crește rapid, evenimentele se precipită.
Prins în iureșul stârnit, Aliosa încearcă zadarnic să aplaneze conflictele. În plus, are de înfruntat propriile obstacole și lupte interioare; decizia de a se dedica vieții monahale pare să nu-i fie chiar simplu de urmat…

2021-01-17 02:00:41

0

Idiotul - F.M. Dostoievski

Idiotul - F.M. Dostoievski

Dostoievski este unul din marii piloni ai literaturii clasice rusești. Îi admirăm deosebitul talent scriitoricesc prin generații. Ne cucerește cu istorii palpitante și personaje bine definite, ale căror destine nu te pot lăsa indiferent. Câteva luni în urmă terminasem Demonii, o istorie atât de încâlcită și palpitantă care m-a ținut într-o stare de alertă continuă.

2021-01-17 02:00:01

0

Ciuma - Albert Camus

Ciuma - Albert Camus

Plasată în orașul Oran, de pe coasta Algeriei, povestea urmărește soarta unei comunități urbane lovită, în mod surprinzător, de ciumă, boală cu o istorie terifiantă. Po****ția este dezgustată în primă fază de apariția unui mare număr de șobolani care mor pe străzile, în piețele și în clădirile orașului. Primele suspiciuni cu privire la faptul că maladia ciudată care face victime ar fi ciumă sunt întâmpinate cu rezerve. Însă, de la un punct încolo, numărul în creștere al deceselor nu mai poate fi trecut cu vederea. Autoritățile sunt constrânse de evidență să ia măsuri drastice, izolând complet orașul de restul lumii. Se creează astfel premisele unui experiment social de amploare. Cum vor reacționa „despărțiții” de civilizație în condițiile de captivitate, prinși toți în brațele unei boli care nu iartă?

2021-01-17 02:00:01

0

Ferma Animalelor - George Orwell

Ferma Animalelor - George Orwell

George Orwell prin opera sa, Ferma Animalelor, mi-a deschis apetitul pentru literatura clasică.
Cert este, însă, faptul că mie îmi place foarte mult cum scrie el și de aceea consider că stilul lui lejer a contribuit într-un mod pozitiv la ceea ce înseamnă lecturarea cărții.

2021-01-17 02:00:01

0

...Sa ucizi o pasare cintatoare - Harper Lee

...Sa ucizi o pasare cintatoare - Harper Lee

Highlight-ul romanului este procesul lui Tom Robinson, un mulatru care este adus în fața tribunalului de către Bob Ewell, deoarece se presupune că ar fi abuzat-o sexual pe fiica acestuia – Mayella Ewell. Familia Ewell este cunoscută datorită faptului că trăiesc la marginea comunității, din mila statului; pentru ignoranță și incultură.
Din cauza faptului că este desemnat ‘avocat al apararii’ și că își asumă acest rol, Atticus Finch este numit ‘iubitor de negrii’, acesta devenind un model de ținută morală și integritate pentru cititori din întreaga lume. Procesul lui Tom Robinson este unul plin de emoții, al cărui final deplânge prejudecata.

2021-01-17 02:00:01

0

Noi suntem despre carti, si la fel este si

Newsletter-ul nostru.

Aboneaza-te la vestile literare si primesti un cupon de -10% pentru viitoarea ta comanda!

*Reducerea aplicata prin cupon nu se cumuleaza, ci se aplica reducerea cea mai mare.

Ma abonez image one
Ma abonez image one