Countdown header img desk

MAI SUNT 00:00:00:00

MAI SUNT

X

Countdown header img  mob

MAI SUNT 00:00:00:00

MAI SUNT

X

uvpmobileredmari29apr24
  • Carti

Costache Negruzzi

Costache Negruzzi s-a nascut in anul 1808 la Trifestii Vechi (astazi Hermeziu), din apropierea Iasiului. C. Negruzzi si-a inceput invatatura in greaca cu un dascal grec, iar sa citeasca romaneste a invatat singur dintr-o carte a lui Petru Maior, precum insusi marturisea intr-un articol intitulat: Cum am invatat romaneste. La Chisinau face cunostinta cu poetul rus Puskin, care-i trezeste interesul pentru literatura si cu un emigrant francez de la care ia lectii de limba si literatura franceza. Din aceasta perioada dateaza primele sale incercari literare: Zabavele mele din Basarabia in anii 1821, 1822. Cea mai insemnata lucrare in versuri e Aprodul Purice. Operele in proza sunt impartite in trei grupe, botezate cu titlul general de Pacatele tineretelor (1857). In prima intra Amintirile din junete, cateva povestiri, din care unele cu caracter personal, de exemplu Zoe (1829) si O alergare de cai (1840), nuvele in care intriga e bine condusa si plina de interes, iar limba e romaneasca si cu expresiuni nimerite. Fiziologia provintialului reprezinta poate cea mai buna fiziologie scrisa in limba romana. Ales, in 1837, deputat de Iasi in Obsteasca obisnuita adunare, instituita de Regulamentul Organic, apoi ca functionar superior si ca director al teatrului (alaturi de Mihail Kogalniceanu si Vasile Alecsandri), se arata patruns de idei liberale si doritor de progres. In 1840 este ales primar al orasului Iasi. Negruzzi nu ia parte la miscarea din 1848 si mult timp sta retras din afacerile statului, reintrand mai tarziu ca judecator, membru in Divanul domnesc (1857) si apoi, sub domnia lui Cuza, ca director al departamentului finantelor, deputat si epitrop la Sf. Spiridon. Moare la 24 august 1868, fiind inmormantat in cimitirul bisericii din Trifestii Vechi.
Citeste mai mult
Daca va aflati in cautarea unor informatii care sa va ajute in dezvoltarea personala sau in cresterea copilului, daca doriti sa descoperiti diete sau metode de ingrijire a sanatatii sau daca sunteti pasionati de psihologie si terapii alternative, atunci editura Philobia poate fi alegerea potrivita! Materialele publicate de aceasta editura raspund la multe din intrebarile cititorilor si se bucura de un mare interes in randul publicului. Ne referim aici la ghidurile ce vin in sprijinul bolnavilor, la cartile de spiritualitate si istorii stravechi, la evenimente paranormale, calatorii initiatice, marturisiri si dialoguri amuzante despre educatie si evolutie umana, dar si interviuri cu amanunte putin cunoscute publicului larg. Cei familiarizati cu cartile de la aceasta editura stiu ca acestea sunt grupate in colectii insemnate: "Anchete' (scrise de jurnalisti straini, care aduc informatii concrete si verificate), 'Experiment', 'Sanatate', 'Familia', 'Portrete' etc. Philobia promoveaza titlurile noi prin lansari de carte, comunicate de presa, aparitii in peisajul mass-media si la targurile de profil, ofera premii in carti la diferite evenimente si saluta aparitia recenziilor la volumele lansate. Desi publica si promoveaza volume ale multor autori straini, conducerea editurii isi exprima dorinta de a publica titluri ale jurnalistilor romani, pe teme de actualitate din societatea romaneasca.
Citeste mai mult

Carti

1 - 1 din 1 de titluri

Libris, libraria dedicata pasiunii tale pentru lectura. We know books

Sunt peste 40.000 de carti, adica peste 40.000 de posibilitati de a te imbogati, peste 40.000 de sanse de a calatori si tot atatea solutii de a castiga timpul, de a-l opri si de a-l face folositor. Sunt peste 10000 de carti de beletristica, adica tot atatea povesti care sa tina de cald si care sa deschida mintea si visele, fie ca sunt citite de pe foaie, fie ca sunt format eBook sau sunt audiobook-uri. Nu degeaba Borges isi inchipuia paradisul ca o biblioteca. Acestor carti de fictiune se adauga literaturizate 1000 de biografii, jurnale, memorii, intalniri curajoase cu sine. Apoi tot in jocul imaginatiei vin in ordine cartile propriu-zise de voiaj, cu tot cu harti si ghiduri. Urmeaza cartile de si despre arta si artisti de tot felul, apoi cele motivationale, de dezvoltare personala, de spiritualitate si esoterism, adica, pana la urma, tot de arta, dar de arta de a trai. Peste acest etaj avem cartile din domeniile socio-umane, discipline pentru viata de zi cu zi, coboratoare din prima stiinta: filosofia. Apoi vin cartile despre religii, iar la final volumele de stricta specialitate: de afaceri si economie, management, limbi straine.

Te-ar mai putea interesa

Noi suntem despre carti, si la fel este si

Newsletter-ul nostru.

Aboneaza-te la vestile literare si primesti un cupon de -10% pentru viitoarea ta comanda!

*Reducerea aplicata prin cupon nu se cumuleaza, ci se aplica reducerea cea mai mare.

Ma abonez image one
Ma abonez image one