Radu-Ilarion Munteanu, cunoscut pretutindeni in lumea literara ca RIM, este un autor inepuizabil. In calitate de comentator al cartilor, RIM are o mobilitate remarcabila a asocierilor care este data de marea lui diversitate de cunostinte: arta, mai ales film, sport, istorie. Citindu-l, plictiseala este exclusa, iar cititorul insusi extrapoleaza comparatiile si situarile indraznete ale autorului. Parafrazez: RIM - mereu o lectura pe cinste! -
Horia Garbea
O surpriza
Dumitru Ichim, nascut pe 14 august 1944, Darmanesti, judetul Bacau. Doctor in teologie (1973, in USA). acum e preot ortodox in Canada. Poet, scriitor ecleziastic, eseist, cu o vasta opera publicata in Romania si in strainatate.
Dintre volumele avute la dispozitie, am ales Micul Botezator - finul lui Dumnezeu (editura Cronologia, Sibiu, 2024), un text alegorico-feeric.
In mirificul cadru natural, personajul incepe prin a fi cel mai mic, al saptelea rau izvorand dintr-un Munte, pe care Dumnezeu i-l cere Muntelui si-l boteaza cu numele din titlu. Adiata acestuia e sa boteze, sa le dea nume elementelor naturii, fiintelor umane si celor din legende.
Fermecati de stilistica plina de termeni teologici, uzuali, cautati si nu odata rari, avem ragaz sa observam cum apele textului trec doucement in proza... proza pura. Lumea e aceeasi, sugerata de la inceput. Personajul devine erou epic, trece prin ipostaze simbolice, cu trimiteri la legende, dar si la imagini biblice.
Evident, Micul Botezator trimite la Ioan (Yohanan) Botezatorul. Textul cuprinde, la intervale mari, trimiteri la Herod Antipas, tipsia si elementele recognoscibile. In mare si in mic, la fel se intampla de-a lungul paginilor. Cartea li se adreseaza cititorilor avizati, care au cel putin o idee despre Scripturi, dar si o anume cultura clasica. E unul dintre motivele pentru care am ales-o ca sa dea seama.