Romanul Gangland, aparut initial in 2006 si distins in 2008 cu Premiul Vladimir Colin, se afla acum la cea de-a treia editie. Considerat, inca de la aparitie, drept o realizare de varf a literaturii cyberpunk romanesti, Gangland prezinta un viitor apropiat ingrijorator de similar cu prezentul nostru. Pe un fundal de razboi civil, megacorporatii in metastaza si inteligente artificiale scapate de sub control, intriga aduce in scena o pleiada de personaje memorabile, implicate in misiuni dificile, cu miza ridicata. Dialogurile sclipitoare si scenele dramatice va vor mentine interesul pe parcursul lecturii, iar actiunea trepidanta, cu numeroase episoade explozive, are sa va tina cu sufletul la gura pana la ultima pagina.
In Gangland, tehnologia nu mai e o promisiune sau un miraj al viitorului, ci o relicva a unei lumi deja prabusite. Ne aflam intr-o era post-umana, unde augmentarile, implanturile si wetware-ul sunt atat de comune, incat si-au pierdut orice stralucire. Cei bogati au plecat pe orbita. Cei ramasi lupta pentru supravietuire zi de zi. Tehnologia s-a amestecat complet cu viata mizera a celor lasati in urma, intr-un peisaj dur, violent si fara mila. Aici isi face aparitia un baiat misterios, care pare sa stie prea multe. In alta parte, o femeie este trimisa sa caute un adevar care i-ar putea schimba lumea. In acest loc al pierzaniei, fiecare pas e o alegere, iar fiecare alegere poate deveni o condamnare.
Gangland este Mad Max si Blade Runner dupa o explozie nucleara. Protagonistii sunt adolescenti, care trebuie sa se maturizeze foarte repede, caci violenta nu mai e demult o solutie. Singura lor sansa este unirea fortelor celor mici, care sa li se opuna celor mari in loc sa se sfasie intre ei.
Personajele noastre principale, Enguerrand si O'Blivion, din Ordinul Templierilor, inca mai cred ca pot aduce o schimbare. Nu spera neaparat in salvare, dar refuza sa se resemneze. In Gangland, sa incerci sa faci o diferenta inseamna sa te lupti cu sistemul, cu orasul, cu orbitalii, cu bandele rivale si cu tot ce a mai ramas din omenire.
Romanul atinge toate reperele definitorii ale genului cyberpunk, dar o face fara a cadea in capcana glorificarii. Lumea high-tech/low-life este prezenta in forma ei cea mai cruda: augmentarile, armele modificate, inteligentele artificiale si softurile - fie ele de ultima generatie sau relicve - circula in mainile celor care nu mai au nimic de pierdut. Orasul Gangland nu e doar un fundal urban, ci o entitate in sine, un spatiu viu, agresiv, instabil, despre care multi cred ca nici macar nu exista, dar care isi lasa amprenta asupra oricui il traverseaza. Iar transumanismul, departe de promisiunile utopice, se prezinta aici in forma lui cea mai brutala: modificarile biologice si cibernetice nu aduc emancipare, ci fragmenteaza identitatea, genereaza monstri si accentueaza izolarea. Tot ce altadata era futurism promitator devine, in Gangland, o distopie viscerala in care corpul, orasul si tehnologia se degradeaza impreuna.
Ce face Gangland memorabil nu este doar atmosfera apasatoare, ci si onestitatea brutala. Nu exista eroi. Doar incercari, greseli, decizii grele si sperante incapatanate.
In lumea Gangland, nu lupti pentru glorie. Lupti ca sa nu fii inghitit. Si, daca ai noroc, poate afli cine e cu adevarat Olivier. Sau ce cauta Maria. Sau de ce totul pare sa fi inceput deja prea tarziu.