Intr-un peisaj in care expozitiile arhitecturale devin tot mai des exercitii de comunicare cu impact vizual rapid, construite pentru consum mediatic usor de transmis pe retelele sociale (instagramabile, adica), participarile Romaniei la Bienala de Arhitectura de la Venetia din ultimii ani s-au remarcat printr-o preocupare constanta pentru interogarea formatului, nu doar a continutului. Pavilionul national a devenit, pe rand, ecran, laborator, scena, instalatie afectiva sau mediu pedagogic, in functie de echipele curatoare si de contextul editiilor succesive.
Dosarul igloo 226 propune o (dez)arhivare reflexiva a acestor prezente, urmarind, in rama unei cronologii inverse (2025-2010), un corpus relevant de teme: reintoarcerea la desen ca gest de reflexie (Human Scale, 2025), resemnificarea obiectelor si ideilor uitate (Aici - Acum - Acolo, 2023), mobilitatea si transformarea comunitatilor (Fading Borders, 2021), relatia cu memoria urbana (Mnemonics, 2018), explorarea teatral ironica a autoreprezentarii (Selfie Automaton, 2016), raportarea critica la mostenirea modernitatii (Site Under Construction, 2014), scara intimitatii arhitecturale (1:1, 2010). Toate aceste proiecte nu doar ca documenteaza o evolutie tematica, dar contureaza voci curatoriale tot mai articulate si constiente de conditia arhitecturii in raport cu societatea.
In igloo 226 mai poti descoperi rubricile noastre despre arhitectura, design si patrimoniu din Romania, proiecte internationale, interviuri si actualitati din artele vizuale sau rubrica noastra de calatorie, igloo inCerc.