headerdesktop ziuacartii23apr24

MAI SUNT 00:00:00:00

MAI SUNT

X

headermobile ziuacartii23apr24

MAI SUNT 00:00:00:00

MAI SUNT

X

Promotii popup img

CARTE CADOU la

toate comenzile peste 50 lei!

Alege-ti preferatele si

bucura-te de cadou.

Manual de mentorat

De (autor): Julie Starr

0
(0 review-uri)
Manual de mentorat - Julie Starr
Rasfoieste

Manual de mentorat

De (autor): Julie Starr

0
(0 review-uri)
Manual de mentorat: un ghid pas cu pas  pentru a fi un mentor mai bun / The Mentoring Manual: Your Step by Step Guide to Being a Better Mentor de Julie Starr este o carte care se adreseaza tuturor celor care isi doresc sa devina mentori, dar si celor care nu au indraznit niciodata sa aspire la un astfel de statut nestiind daca au calitatile necesare. Volumul de fata iti dezvaluie in acest sens: calitatile de care ai nevoie pentru a deveni mentor, metodele esentiale ale coachingului si cum sa le aplici scenariilor obisnuite de coaching. 
 
Cartea de fata sustine trei idei principale:
• Unele lucruri pot fi predate, pe cand altele trebuie invatate
• Niciuna dintre marile calatorii nu a fost planificata in detaliu;
• Merita sa muncesti pentru orice merita sa ai.
 
Julie Starr este executive coach, mentor, scriitoare si speaker. Ea colaboreaza cu organizatii si persoane pe care le ajuta sa isi clarifice scopul si sa inlature obstacolele din calea progresului. Sustinuta de intentia de a scoate la iveala potentialul maxim al oamenilor, abordarea ei este in acelasi timp provocatoare si plina de compasiune. Cartile sale pe aceasta tema au devenit bestselleruri. Este vorba mai exact despre volumele The Coaching Manual si Brilliant Coaching. Julie Starr este totodata o sustinatoare devotata a mentoratului, in legatura cu care crede ca: Sa mentorezi nu inseamna sa schimbi pe cineva sau sa determini pe cineva sa faca diferit un lucru sau altul, ci inseamna sa faci o persoana sa devina constienta de ceea este cu adevarat.
 
Cartea este structurata in 7 capitole dupa cum urmeaza: primele patru capitole explica ce este mentoratul si identifica principiile care stau la baza acestui status rol. Capitolul 5 iti pune la dispozitie un proces practic care sa te sustina si sa te indrume in rolul tau de mentor. Capitolul 6 iti ofera cateva exemple ale capcanelor de care sa te feresti ca mentor, iar capitolul 7 reprezinta o prezentare generala a mesajelor cheie cuprinse in capitolele precedente. Dar sa le luam pe rand:
 
CAPITOLUL 1: Ce este mentoratul? Si ce nu este?
 
Termenul "mentor" are radacini in mitologia greaca si indica o relatie de sprijin, ajutor si indrumare intre o persoana mai in varsta si mai inteleapta si o persoana mai tanara si mai putin experimentata. Ulise insusi l-a incredintat pe fiul sau, Telemah, in seama lui Mentor. Mai tarziu, zeita Atena s-a deghizat in Mentor pentru a le da sfaturi si indrumari practice lui Ulise si fiului sau. Atena stia ca, avand atat de multa incredere si respect in Mentor, cei doi aveau sa ii urmeze sfaturile orbeste.
 
Capitolul de fata iti va furniza asadar informatii utile referitoare la:
• Motivele pentru care ti-ai putea dori sa devii mentor;
• Motivele pentru care si-ar putea dori cineva sa apeleze la un mentor;
• Caracteristicile si rolul unui mentor din ziua de azi;
• Cateva dintre motivele pentru care organizatiile incurajeaza mentoratul;
• Asemanarile dintre coaching, training si consultanta si cum sa iti dai seama care tip de serviciu dintre cele trei este cel mai potrivit necesitatilor organizatiei tale?
• Cum se poate adapta rolul mentorului in functie de diversele necesitati ale organizatiei;
 
CAPITOLUL 2: Prin ce se diferentiaza o relatie de mentorat?

In aceasta sectiune a cartii identificam trei tipuri de relatii de mentorat:
1. Cele in care aceasta relatie reprezinta o calatorie sau o "misiune" care implica provocari ce trebuie depasite;
2. Relatia in care mentorul are acel ceva de care are nevoie discipolul;
3. Relatiile bazate pe bunavointa si respect.
 
Tot aici vom afla: 
• cateva modalitati de a incuraja si a mentine respectul discipolului fata de mentor;
• solutii pentru situatiile in care discipolul nu isi respecta mentorul; 
• comportamente care ajuta la castigarea respectului celorlalti.
 
CAPITOLUL 3: Cinci principii directoare ale mentorilor
 
Aceasta sectiune a cartii reprezinta o descriere pe larg a celor cinci principii directoare ale mentorilor, si anume:
1. relatia ta de mentorat este una de egalitate, insa prezinta o accentuare/ o inclinatie naturala;
2. responsabilitatea pentru procesul de invatare, progres si rezultate apartine in final discipolului;
3. mentoratul inseamna colaborare intre tine, discipol si "viata de zi cu zi";
4. in final, ceea ce discipolul alege sa faca, sa invete sau sa ignore cu privire la mentorat nu este treaba mentorului;
5. unele dintre rezultatele mentoratului pot fi identificate si cuantificate, in vreme ce altele nu. Aceasta nu inseamna ca sunt neinsemnate sau mai putin importante, ci doar ca nu esti mai putin constient de ele.
 
Tot aici vei gasi:
• cateva criterii de autoevaluare pentru a-si da seama daca esti un mentor eficient;
• cateva modalitati de a accepta neprevazutul si de a reduce rezistenta fata de el. Acceptarea neprevazutului nu inseamna sa nu te straduiesti sa-l schimbi, ci doar sa nu mai irosesti energie emotionala impotrivindu-te la "ceea ce este".
• Argumente care sustin faptul ca uneori, efectele pe care le ai ca mentor pot ramane nevazute pentru tine, iar alteori, pot aparea pe neasteptate, pentru a te surprinde si a te incanta. Asadar, pentru a-ti pastra increderea si placerea de a fi mentor, ai grija sa nu cazi in capcana obsesiei pentru rezultate!
 
CAPITOLUL 4: Ce fac bine mentorii priceputi?
 
Aceasta sectiune a cartii este despre principalele calitati ale unui mentor priceput:
 
Abilitatea 1: Conectare printr-o ascultare eficace
 
Intentia unei persoane care asculta poate sa oscileze de la una pozitiva si constructiva, cum ar fi "vreau sa te inteleg", la una mai putin constructiva, cum ar fi "trebuie sa ii determin sa vada X" (care denota tendinta de a controla conversatia). Afla de aici ce rezultate poti obtine in timpul unei conversatii in functie de intentia pe care o arati si invata sa iti alegi corect intentia in timpul unei conversatii pentru a fi cat mai eficient. Tot aici vei invata sa folosesti principiul combinarii atentiei cu intentia care te va ajuta sa devii mult mai constient de ceea ce te impulsioneaza in timpul unei conversatii.
 
Abilitatea 2: Construieste o relatie bazata pe implicare si incredere
 
Pentru ca demersul tau sa aiba succes, in calitate de mentor, trebuie sa construiesti o pozitie de pe care influenta in relatia ta cu discipolul sa fie pozitiva. Aceasta influenta pozitiva se bazeaza pe implicare si incredere. Autorul iti furnizeaza in acest sens aici cateva lucruri simple pe care le poti face, ca sa incurajezi implicarea si deschiderea in cadrul relatiei tale de mentorat.
 
Abilitatea 3: Mentine atentia eficace
 
In calitate de mentor iti revine misiunea de a-i mentine mereu treaza concentrarea discipolului tau asupra obiectivelor sale. Afla din aceasta sectiune cele mai eficiente metode de a face acest lucru.
 
Abilitatea 4: Ajuta la depasirea falselor limite, obstacole si bariere din calea progresului
 
In calitate de mentor, poti ajuta la inlaturarea barierelor din calea progresului discipolului tau dand dovada de flexibilitate si o minte deschisa catre o arie larga de abordari. Vei vedea aici care sunt cele mai eficiente modalitati pentru a reusi acest lucru.
 
Abilitatea 5: Ajuta pe cineva sa se dezvolte 
 
Abilitatea mentorului de a-i ajuta pe oameni sa se dezvolte reprezinta produsul celor patru abilitati anterioare. Dezvoltarea este mai putin ceva ce mentorul poate sa realizeze prin efort concentrat si mai mult ceva fata de care manifesta o intentie pozitiva. Asta deoarece, in calitate de mentor, speri ca sustii dezvoltarea unei persoane, insa factori precum disponibilitatea acesteia de a invata, viziunea asupra lumii si gradul motivatiei de a se dezvolta nu sunt responsabilitatea ta.
 
CAPITOLUL 5: Un proces in cinci etape care sa iti sprijine calatoria
 
Procesul in cinci etape se refera la:
1. Pregatire: pregateste-te sa mentorezi
2. Pornire: incepe, apuca-te de treaba
3. Navigare: mentine progresul
4. Stabilire: consolideaza invatarea
5. Despartire: incheierea relatiei
 
In aceasta sectiune vei gasi descrise pe larg toate cele 5 etape, dar si tipurile de activitati specifice fiecareia dintre ele. Tot aici vei afla care este structura ideala de mentorat; cum trebuie sa decurga o prima sesiune de mentorat; ce trebuie sa bifezi intr-o prima discutie cu discipolul tau; cateva moduri in care ii poti mentora pe altii; cum iti poti revizui stilul si abordarea din cand in cand; cum sa inchei partea activa a relatiei tale de mentorat, in timp ce incetezi sa te mai intalnesti cu discipolul sau nu mai aveti un contact regulat, pentru a discuta despre progresul sau.
 
CAPITOLUL 6: Capcanele mentoratului si cum sa le eviti
 
In aceasta sectiune a cartii, autoarea analizeaza acele capcane care ajung sa ii impiedice pe multi sa devina mentori eficienti. Afla de aici care sunt acestea si cum le poti evita.
 
CAPITOLUL 7: Consolideaza-ti invatarea
 
Ultima sectiune a cartii reprezinta o trecere in revista a informatiilor cuprinse in aceasta carte si este un instrument util de revizuire pe masura ce iti desfasori activitatea ca mentor. Una dintre modalitatile de a folosi aceasta sectiune este sa alegi pentru inceput o intrebare pe care o ai si care are legatura cu mentoratul, si sa vezi daca poti gasi indiciul unui raspuns aici.
 
In final iti doresc sa te bucuri de succes in activitatea ta ca mentor si sa nu uiti ca, asa cum spunea Mahatma Gandhi: "Cel mai bun mod de a te regasi este sa te pierzi in a-i ajuta pe altii".
 
Profita si de resursele gratuite de la sfarsitul cartii pentru a deveni un mentor mai bun!
Citeste mai mult

-15%

PRP: 49.00 Lei

!

Acesta este Pretul Recomandat de Producator. Pretul de vanzare al produsului este afisat mai jos.

41.65Lei

41.65Lei

49.00 Lei

Primesti 41 puncte

Important icon msg

Primesti puncte de fidelitate dupa fiecare comanda! 100 puncte de fidelitate reprezinta 1 leu. Foloseste-le la viitoarele achizitii!

In stoc

Descrierea produsului

Manual de mentorat: un ghid pas cu pas  pentru a fi un mentor mai bun / The Mentoring Manual: Your Step by Step Guide to Being a Better Mentor de Julie Starr este o carte care se adreseaza tuturor celor care isi doresc sa devina mentori, dar si celor care nu au indraznit niciodata sa aspire la un astfel de statut nestiind daca au calitatile necesare. Volumul de fata iti dezvaluie in acest sens: calitatile de care ai nevoie pentru a deveni mentor, metodele esentiale ale coachingului si cum sa le aplici scenariilor obisnuite de coaching. 
 
Cartea de fata sustine trei idei principale:
• Unele lucruri pot fi predate, pe cand altele trebuie invatate
• Niciuna dintre marile calatorii nu a fost planificata in detaliu;
• Merita sa muncesti pentru orice merita sa ai.
 
Julie Starr este executive coach, mentor, scriitoare si speaker. Ea colaboreaza cu organizatii si persoane pe care le ajuta sa isi clarifice scopul si sa inlature obstacolele din calea progresului. Sustinuta de intentia de a scoate la iveala potentialul maxim al oamenilor, abordarea ei este in acelasi timp provocatoare si plina de compasiune. Cartile sale pe aceasta tema au devenit bestselleruri. Este vorba mai exact despre volumele The Coaching Manual si Brilliant Coaching. Julie Starr este totodata o sustinatoare devotata a mentoratului, in legatura cu care crede ca: Sa mentorezi nu inseamna sa schimbi pe cineva sau sa determini pe cineva sa faca diferit un lucru sau altul, ci inseamna sa faci o persoana sa devina constienta de ceea este cu adevarat.
 
Cartea este structurata in 7 capitole dupa cum urmeaza: primele patru capitole explica ce este mentoratul si identifica principiile care stau la baza acestui status rol. Capitolul 5 iti pune la dispozitie un proces practic care sa te sustina si sa te indrume in rolul tau de mentor. Capitolul 6 iti ofera cateva exemple ale capcanelor de care sa te feresti ca mentor, iar capitolul 7 reprezinta o prezentare generala a mesajelor cheie cuprinse in capitolele precedente. Dar sa le luam pe rand:
 
CAPITOLUL 1: Ce este mentoratul? Si ce nu este?
 
Termenul "mentor" are radacini in mitologia greaca si indica o relatie de sprijin, ajutor si indrumare intre o persoana mai in varsta si mai inteleapta si o persoana mai tanara si mai putin experimentata. Ulise insusi l-a incredintat pe fiul sau, Telemah, in seama lui Mentor. Mai tarziu, zeita Atena s-a deghizat in Mentor pentru a le da sfaturi si indrumari practice lui Ulise si fiului sau. Atena stia ca, avand atat de multa incredere si respect in Mentor, cei doi aveau sa ii urmeze sfaturile orbeste.
 
Capitolul de fata iti va furniza asadar informatii utile referitoare la:
• Motivele pentru care ti-ai putea dori sa devii mentor;
• Motivele pentru care si-ar putea dori cineva sa apeleze la un mentor;
• Caracteristicile si rolul unui mentor din ziua de azi;
• Cateva dintre motivele pentru care organizatiile incurajeaza mentoratul;
• Asemanarile dintre coaching, training si consultanta si cum sa iti dai seama care tip de serviciu dintre cele trei este cel mai potrivit necesitatilor organizatiei tale?
• Cum se poate adapta rolul mentorului in functie de diversele necesitati ale organizatiei;
 
CAPITOLUL 2: Prin ce se diferentiaza o relatie de mentorat?

In aceasta sectiune a cartii identificam trei tipuri de relatii de mentorat:
1. Cele in care aceasta relatie reprezinta o calatorie sau o "misiune" care implica provocari ce trebuie depasite;
2. Relatia in care mentorul are acel ceva de care are nevoie discipolul;
3. Relatiile bazate pe bunavointa si respect.
 
Tot aici vom afla: 
• cateva modalitati de a incuraja si a mentine respectul discipolului fata de mentor;
• solutii pentru situatiile in care discipolul nu isi respecta mentorul; 
• comportamente care ajuta la castigarea respectului celorlalti.
 
CAPITOLUL 3: Cinci principii directoare ale mentorilor
 
Aceasta sectiune a cartii reprezinta o descriere pe larg a celor cinci principii directoare ale mentorilor, si anume:
1. relatia ta de mentorat este una de egalitate, insa prezinta o accentuare/ o inclinatie naturala;
2. responsabilitatea pentru procesul de invatare, progres si rezultate apartine in final discipolului;
3. mentoratul inseamna colaborare intre tine, discipol si "viata de zi cu zi";
4. in final, ceea ce discipolul alege sa faca, sa invete sau sa ignore cu privire la mentorat nu este treaba mentorului;
5. unele dintre rezultatele mentoratului pot fi identificate si cuantificate, in vreme ce altele nu. Aceasta nu inseamna ca sunt neinsemnate sau mai putin importante, ci doar ca nu esti mai putin constient de ele.
 
Tot aici vei gasi:
• cateva criterii de autoevaluare pentru a-si da seama daca esti un mentor eficient;
• cateva modalitati de a accepta neprevazutul si de a reduce rezistenta fata de el. Acceptarea neprevazutului nu inseamna sa nu te straduiesti sa-l schimbi, ci doar sa nu mai irosesti energie emotionala impotrivindu-te la "ceea ce este".
• Argumente care sustin faptul ca uneori, efectele pe care le ai ca mentor pot ramane nevazute pentru tine, iar alteori, pot aparea pe neasteptate, pentru a te surprinde si a te incanta. Asadar, pentru a-ti pastra increderea si placerea de a fi mentor, ai grija sa nu cazi in capcana obsesiei pentru rezultate!
 
CAPITOLUL 4: Ce fac bine mentorii priceputi?
 
Aceasta sectiune a cartii este despre principalele calitati ale unui mentor priceput:
 
Abilitatea 1: Conectare printr-o ascultare eficace
 
Intentia unei persoane care asculta poate sa oscileze de la una pozitiva si constructiva, cum ar fi "vreau sa te inteleg", la una mai putin constructiva, cum ar fi "trebuie sa ii determin sa vada X" (care denota tendinta de a controla conversatia). Afla de aici ce rezultate poti obtine in timpul unei conversatii in functie de intentia pe care o arati si invata sa iti alegi corect intentia in timpul unei conversatii pentru a fi cat mai eficient. Tot aici vei invata sa folosesti principiul combinarii atentiei cu intentia care te va ajuta sa devii mult mai constient de ceea ce te impulsioneaza in timpul unei conversatii.
 
Abilitatea 2: Construieste o relatie bazata pe implicare si incredere
 
Pentru ca demersul tau sa aiba succes, in calitate de mentor, trebuie sa construiesti o pozitie de pe care influenta in relatia ta cu discipolul sa fie pozitiva. Aceasta influenta pozitiva se bazeaza pe implicare si incredere. Autorul iti furnizeaza in acest sens aici cateva lucruri simple pe care le poti face, ca sa incurajezi implicarea si deschiderea in cadrul relatiei tale de mentorat.
 
Abilitatea 3: Mentine atentia eficace
 
In calitate de mentor iti revine misiunea de a-i mentine mereu treaza concentrarea discipolului tau asupra obiectivelor sale. Afla din aceasta sectiune cele mai eficiente metode de a face acest lucru.
 
Abilitatea 4: Ajuta la depasirea falselor limite, obstacole si bariere din calea progresului
 
In calitate de mentor, poti ajuta la inlaturarea barierelor din calea progresului discipolului tau dand dovada de flexibilitate si o minte deschisa catre o arie larga de abordari. Vei vedea aici care sunt cele mai eficiente modalitati pentru a reusi acest lucru.
 
Abilitatea 5: Ajuta pe cineva sa se dezvolte 
 
Abilitatea mentorului de a-i ajuta pe oameni sa se dezvolte reprezinta produsul celor patru abilitati anterioare. Dezvoltarea este mai putin ceva ce mentorul poate sa realizeze prin efort concentrat si mai mult ceva fata de care manifesta o intentie pozitiva. Asta deoarece, in calitate de mentor, speri ca sustii dezvoltarea unei persoane, insa factori precum disponibilitatea acesteia de a invata, viziunea asupra lumii si gradul motivatiei de a se dezvolta nu sunt responsabilitatea ta.
 
CAPITOLUL 5: Un proces in cinci etape care sa iti sprijine calatoria
 
Procesul in cinci etape se refera la:
1. Pregatire: pregateste-te sa mentorezi
2. Pornire: incepe, apuca-te de treaba
3. Navigare: mentine progresul
4. Stabilire: consolideaza invatarea
5. Despartire: incheierea relatiei
 
In aceasta sectiune vei gasi descrise pe larg toate cele 5 etape, dar si tipurile de activitati specifice fiecareia dintre ele. Tot aici vei afla care este structura ideala de mentorat; cum trebuie sa decurga o prima sesiune de mentorat; ce trebuie sa bifezi intr-o prima discutie cu discipolul tau; cateva moduri in care ii poti mentora pe altii; cum iti poti revizui stilul si abordarea din cand in cand; cum sa inchei partea activa a relatiei tale de mentorat, in timp ce incetezi sa te mai intalnesti cu discipolul sau nu mai aveti un contact regulat, pentru a discuta despre progresul sau.
 
CAPITOLUL 6: Capcanele mentoratului si cum sa le eviti
 
In aceasta sectiune a cartii, autoarea analizeaza acele capcane care ajung sa ii impiedice pe multi sa devina mentori eficienti. Afla de aici care sunt acestea si cum le poti evita.
 
CAPITOLUL 7: Consolideaza-ti invatarea
 
Ultima sectiune a cartii reprezinta o trecere in revista a informatiilor cuprinse in aceasta carte si este un instrument util de revizuire pe masura ce iti desfasori activitatea ca mentor. Una dintre modalitatile de a folosi aceasta sectiune este sa alegi pentru inceput o intrebare pe care o ai si care are legatura cu mentoratul, si sa vezi daca poti gasi indiciul unui raspuns aici.
 
In final iti doresc sa te bucuri de succes in activitatea ta ca mentor si sa nu uiti ca, asa cum spunea Mahatma Gandhi: "Cel mai bun mod de a te regasi este sa te pierzi in a-i ajuta pe altii".
 
Profita si de resursele gratuite de la sfarsitul cartii pentru a deveni un mentor mai bun!
Citeste mai mult

Detaliile produsului

De pe acelasi raft

De acelasi autor

Parerea ta e inspiratie pentru comunitatea Libris!

Acum se comanda

Noi suntem despre carti, si la fel este si

Newsletter-ul nostru.

Aboneaza-te la vestile literare si primesti un cupon de -10% pentru viitoarea ta comanda!

*Reducerea aplicata prin cupon nu se cumuleaza, ci se aplica reducerea cea mai mare.

Ma abonez image one
Ma abonez image one