Countdown header img desk

MAI SUNT 00:00:00:00

MAI SUNT

X

Countdown header img  mob

MAI SUNT 00:00:00:00

MAI SUNT

X

Marile petreceri ale romanilor. Chefuri, zaiafeturi, praznice, baluri, soarele si chindii

Marile petreceri ale romanilor. Chefuri, zaiafeturi, praznice, baluri, soarele si chindii - Dan-Silviu Boerescu
Rasfoieste

Marile petreceri ale romanilor. Chefuri, zaiafeturi, praznice, baluri, soarele si chindii

Marile petreceri ale romanilor: mituri urbane, povesti de altadata, consemnari in presa si arhive orale - antologie de chefuri, zaiafeturi, praznice, baluri, soarele si chindii "ca in vremurile bune"

... A fost odata lumea carciumioarelor pitoresti, in care mititeii erau cand muiati in sampanie, cand stropiti cu bere de la butoi, si al gospodariilor oneste, in care masa luata in familie, duminica, era privita cu religiozitate. Un univers patriarhal in care oamenii stiau sa se bucure de viata, celebrandu-i valorile simple, dar perene. Totodata, aceasta era si lumea chefurilor boieresti strasnice, a balurilor protipendadei si a banchetelor sofisticate ale Casei Regale.
 
In jurul lui "a manca - mancare" vibra o intreaga cultura, nu doar culinara, pe care cel mai bine a descris-o Constantin Bacalbasa, autorul unui tom de referinta precum Dictatura Gastronomica (primele editii in 1934 si 1935).
 
Vechii Bucuresti, ca si intreaga Romanie, in fapt, erau un loc geometric al gustului, pasional, plin de temperament, in care emotiile se consuma intens, inclusiv la nivel culinar. Restaurantele, bodegile si bacaniile devin personaje importante ale vietii cotidiene, repere ale nivelului de civilizatie atins de Micul Paris contaminat de toate aromele balcanic-orientale, in care, la nivel istoric, s-au sedimentat, adesea haotic, influente de tot felul. Totul pare un cazan incins in care fierb ingrediente contradictorii, dar, finalmente, absolut savuroase. Permanent, cultura sa se nutreste dintr-un conflict interior constitutiv intre stratul popular-arhaic, al unui primitivism delicios, si cel deloc voalat, aspirational, de asumare a gastronomiei occidentale.
 
Un faimos enunt putea fi citit acum la propriu: Pohta ce-am pohtit...
Citește mai mult

-20%

PRP: 63.33 Lei

!

Acesta este Prețul Recomandat de Producător. Prețul de vânzare al produsului este afișat mai jos.

50.66Lei

50.66Lei

63.33 Lei

Primești 50 puncte

Important icon msg

Primești puncte de fidelitate după fiecare comandă! 100 puncte de fidelitate reprezintă 1 leu. Folosește-le la viitoarele achiziții!

In stoc

Livrare

Estimare livrare luni, 17 noiembrie - marti, 18 noiembrie

Important icon msg

Acest termen de livrare este estimativ. În cazul perioadelor aglomerate pot apărea întârzieri.

Livrarea produselor din stoc se realizează în decursul a 24-48 de ore (zile lucrătoare) de la plasarea comenzii.

Livrarea cărților în engleză aflate în stocul furnizorilor noștri se realizează în intervalul de 2-4 săptămâni, afișat în pagina de produs. Toate comenzile care conțin un titlu din această categorie vor fi livrate la termenul cel mai îndelungat. În cazul în care dorești împărțirea comenzii, te rugăm să ne contactezi pentru a-ți comunica toate condițiile. Poți găsi aceste informații și în secțiunea Termeni și Condiții.

Descrierea produsului

Marile petreceri ale romanilor: mituri urbane, povesti de altadata, consemnari in presa si arhive orale - antologie de chefuri, zaiafeturi, praznice, baluri, soarele si chindii "ca in vremurile bune"

... A fost odata lumea carciumioarelor pitoresti, in care mititeii erau cand muiati in sampanie, cand stropiti cu bere de la butoi, si al gospodariilor oneste, in care masa luata in familie, duminica, era privita cu religiozitate. Un univers patriarhal in care oamenii stiau sa se bucure de viata, celebrandu-i valorile simple, dar perene. Totodata, aceasta era si lumea chefurilor boieresti strasnice, a balurilor protipendadei si a banchetelor sofisticate ale Casei Regale.
 
In jurul lui "a manca - mancare" vibra o intreaga cultura, nu doar culinara, pe care cel mai bine a descris-o Constantin Bacalbasa, autorul unui tom de referinta precum Dictatura Gastronomica (primele editii in 1934 si 1935).
 
Vechii Bucuresti, ca si intreaga Romanie, in fapt, erau un loc geometric al gustului, pasional, plin de temperament, in care emotiile se consuma intens, inclusiv la nivel culinar. Restaurantele, bodegile si bacaniile devin personaje importante ale vietii cotidiene, repere ale nivelului de civilizatie atins de Micul Paris contaminat de toate aromele balcanic-orientale, in care, la nivel istoric, s-au sedimentat, adesea haotic, influente de tot felul. Totul pare un cazan incins in care fierb ingrediente contradictorii, dar, finalmente, absolut savuroase. Permanent, cultura sa se nutreste dintr-un conflict interior constitutiv intre stratul popular-arhaic, al unui primitivism delicios, si cel deloc voalat, aspirational, de asumare a gastronomiei occidentale.
 
Un faimos enunt putea fi citit acum la propriu: Pohta ce-am pohtit...
Citește mai mult

S-ar putea să-ți placă și

De același autor

Rating general al produsului

5 stele
0
4 stele
1
3 stele
0
2 stele
0
1 stele
0

Părerea ta e inspirație pentru comunitatea Libris!

Review-uri

Singur 19/08/2024 19:33
green icon awesome check Achiziție verificată
Lucrarea prezinta aspecte din viata sociala a românilor de la sfârsitul sec.XVIII pâna la sfârsitul secolului XX, cu precadere din Bucuresti, despre care
un calator strain din sec. XIX afirma ca ,,are mai multe carciumi decât strazi". Petrecerile la care participau romanii sunt surprinse nu numai la hanurile, birturile sau restaurante renumite, dar si in casele boierilor sau ale oamenilor simplii. Aflam cum se petreceau altadata, Pastele, Craciunl si Revelionul, dar si alte sarbatori. Dintre savuroasele fresce ale unor localuri celebre, lipsesc poate referiri la circiuma preotului din Creta, din vecinatatea turnului Coltea, de unde a ramas expresia ,,beat crita", adica cel care se îmbata la popa cretanul, sau Hanul beiului Manuc din vecinatatea Curtii domnesti, ori în perioada mai recenta localuri familiale ca ,,Licurici" vis a vis de statuia lui Dinicu Golescu sau ,,Tismana" în apropierea Facultatii de drept, unde profesori si studenti veneau deseori, serviti fiind de chelnerul Aurica sau ascultind pe nea Petrica care întretinea, cintind la chitara, atmosfera pe la mese. Aici venea des pictorul Constantin Piliuta.
In rest, este o frumoasa poveste a origini mititeilor, a teraselor si cafenelor celebre de altadata, dar si fermecatoare randuri despre scritori, poeti, oameni politici sau actori. La prezentare facuta lui Pastorel Teodoreanu ar fi trebuit adaugata si epigrama care marca spiritul petrecaret al românilor, caci ,,pe Dunare de-ar curge vin/Ar fi un fluviu mai putin." O carte care merita citita nu numai în vacanta...
Arată mai mult
  • Like review icon 0
  • Add comments

1 din 1 de rezultate

Istoricul tău de navigare

Acum se comandă

Noi suntem despre cărți, și la fel este și

Newsletter-ul nostru.

Abonează-te la veștile literare și primești un cupon de -10% pentru viitoarea ta comandă!

*Reducerea aplicată prin cupon nu se cumulează, ci se aplică reducerea cea mai mare.

Mă abonez image one
Mă abonez image one
Accessibility Logo

Salut! Te pot ajuta?

X