Padurea spanzuratilor. Bonus comentariu literar
• In top 1001 carti scrise vreodata
• Roman tradus in 15 limbi
• Lucrarea a fost distinsa in 1924 de Societatea Scriitorilor Romani cu "Marele premiu al romanului", decis de o comisie din care au facut parte Mihail Sadoveanu, Octavian Goga si Garabet Ibraileanu.
Padurea spanzuratilor este primul roman psihologic din literatura romana. El analizeaza situatia dureroasa a soldatilor romani transilvaneni din timpul Primului Razboi Mondial: chiar daca erau, politic, parte a imperiului Austro-Ungar, iar ei au fost obligati sa lupte contra conationalilor lor.
Cartea este inspirata de tragedia reala a fratelui scriitorului, sublocotenentul Emil Rebreanu, ce fusese condamnat la moarte si executat in mai 1917 prin spanzurare la Ghimes, pentru incercarea de a traversa frontul in scopul de a se alatura Armatei Romane. Protagonistul, Andrei Bologa, locotenent in armata austro-ungara, are aceeasi soarta, autorul Liviu Rebreanu ilustrand prin povestea sa lupta dintre loialitate si datorie.
Padurea spanzuratilor este o marturie de razboi cu semnificatie universala, care impresioneaza profund si astazi. - 1001 carti de citit intr-o viata, Andreea Weisl Universitatea Cambridge, Marea Britanie