Regimul juridic al restituirii imobilelor preluate abuziv de catre stat in perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1949. Analiza comparativa si jurimetrica
Pana la prezenta lucrare nu a mai fost realizata o analiză a evolutiei intregului proces legislativ din Romania ce a reglementat restituirea imobilelor preluate abuziv de catre stat în perioada regimului comunist, așa cum s-a derulat acesta din anul 1990 si pana in prezent, nici a jurisprudentei si interpretarilor doctrinare aferente tuturor etapelor acestui proces legislativ. Am considerat ca se impune o asemenea cercetare, o analiza comparativa, care, dupa o prealabila trecere in revista a actelor normative si a celorlalte modalitati de preluare abuziva ce au fost utilizate de stat in perioada regimului comunist, sa abordeze in mod integral procesul legislativ, jurisprudential si doctrinar ce a avut loc timp de 35 de ani in domeniul retrocedarii imobilelor preluate abuziv, sa evidentieze fiecare masura legislativa adoptata, analizand scopul urmărit de legiuitor, apoi considerentele ce au stat la baza schimbarii ulterioare, in mai multe randuri, a viziunii legiuitorilor asupra modului de acordare a masurilor reparatorii pentru fostii proprietari, modul in care fiecare dintre aceste initiative a respectat dreptul de proprietate si principiul "restitutio in integrum", daca, si in ce mod, s-a incercat mentinerea unui echilibru intre drepturile proprietarilor initiali si drepturile castigate intre timp de chiriasii care au cumparat respectivele imobile de la stat, interpretarile date de instantele judecatoresti si motivarile acestora, modul cum a fost influentata legislatia de hotararile C.E.D.O., efectele masurilor legislative adoptate, precum si ale modificarilor legislative, dar si ale schimbărilor de practica a instantelor judecatoresti, asupra realizarii dreptului de proprietate. Si, totodată, sa analizeze sistemul actual de restituire, gradul sau de echitate, ritmul in care se deruleaza acest proces in prezent si sa estimeze cat timp va mai dura pana la finalizarea sa. Lucrarea isi propune sa contribuie la crearea unei viziuni de ansamblu asupra regimului juridic al restituirii imobilelor preluate abuziv de catre stat in perioada regimului comunist si asupra tuturor aspectelor legate de parcursul anevoios al restabilirii dreptului de proprietate.
Fragment din cartea "Regimul juridic al restituirii imobilelor preluate abuziv de catre stat in perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1949" de Vlad Zamfirescu:
"12. Practica Curtii Europene a Drepturilor Omului in domeniul restituirii proprietatilor preluate abuziv de catre stat, dupa intrarea in vigoare a Legii nr. 165/2013
244. Dupa intrarea in vigoare a Legii nr. 165/2013, majoritatea cauzelor impotriva Romaniei aflate pe rolul C.E.D.O. ce aveau ca obiect restituirea imobilelor preluate in mod abuziv, atat cele care fusesera suspendate ca urmare a Hotararii-pilot in cauza Maria Atanasiu, cat si cele se formasera in baza unor plangeri depuse ulterior, au fost solutionate de Curtea Europeana prin respingerea plangerilor ca inadmisibile, in baza considerentului ca Legea nr. 165/2013 ofera un cadru accesibil si efectiv pentru solutionarea la nivel intern a cererilor privind atingerile aduse dreptului de proprietate. Practic, prin jurisprudenta formata dupa adoptarea Legii nr. 165/2013, C.E.D.O. a validat masurile introduse prin aceasta lege. In motivarea Hotararii pronuntate in Cauza Preda contra Romeniei s-a aratat, de exemplu, ca prin Legea nr. 165/2013 au fost fixate termene precise pentru fiecare etapa administrativa si s-a acordat instantelor de judecata posibilitatea nu numai de a verifica legalitatea deciziilor administrative ale entitatilor investite, ci si de a se subroga autoritatilor administrative si de a pronunta, atunci cand este cazul, decizii de restituire in natura a bunurilor sau de acordare a unor compensatii."