Countdown header img desk

MAI SUNT 00:00:00:00

MAI SUNT

X

Countdown header img  mob

MAI SUNT 00:00:00:00

MAI SUNT

X

Revista de Dreptul Familiei nr.1/2022

De (autor): Autor Anonim

0
(0 review-uri)
Revista de Dreptul Familiei nr.1/2022
Rasfoieste

Revista de Dreptul Familiei nr.1/2022

De (autor): Autor Anonim

0
(0 review-uri)
Editorialul, Familia - de la sacru in ideologic, este semnat de Parintele profesor univ. dr. habil. Constantin Necula (Facultatea de Teologie Ortodoxa, Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu) si constituie o tema de reflectie profunda, de la origini pana in Atemporal: ,"Familie mai inseamna si propria noastra familie. Ca profesionisti, in orice domeniu am fi, adesea, pretul implinirii este ranirea fibrei propriei noastre familii. Pentru ca Familia poarta in nevoile sale si curajul de a ramane tandru in situatii de criza, si atenti la celalalt devenit mai important decat tine. Sentimentul creat de mass-media in perioada Referendumului a fost ca a fi familist este un sacrilegiu. Si asa era. Un sacrilegiu fata de noua ordine sacralizata uneori prin lege. Si care incita la norme de pseudo-stiinta a vietii cu usuratatea plimbarii problematicii prin studiouri electorale. Familie insemnam noi. Cu toate ale noastre. Probabil neemancipati dupa gustul unora. Dar asta nu face sa fim in afara intelegerii conceptelor de drept natural ori, de ce nu, drept canonic - darul Bisericii pentru gandirea juridica a lumii".
 
Rubrica Studii debuteaza cu analiza unor aspecte ale autoritatii parintesti. La custodia compartida de los hijos menores tras la separacion y el divorcio: implantacion, avatares legislativos y evolucion jurisprudencial de los aspectos fundamentales del regimen vigente en Espana (Angel Acedo Penco) este o lucrare ce are in vedere exercitarea in comun a autoritatii parintesti, in lumina modificarilor legislative si evolutiilor jurisprudentiale din dreptul spaniol.
 
Conexiunile intre institutiile dreptului au consecinte pentru care practica reclama solutii viabile. Studiul Lichidarea regimului matrimonial. Incidenta simulatiei. Practica notariala (Flavius Antoniu Baias, Flavius Alexandru Boar) este o marturie a modului in care dreptul familiei interfereaza cu dreptul obligatiilor, in scopul clarificarii raporturilor juridice specifice lichidarii regimului matrimonial. Autorii se preocupa de incidenta simulatiei in contextul conventiei matrimoniale si examineaza intelegerile intervenite intre soti sau mostenitorii acestora (acorduri prealabile sau concomitente incetarii regimului matrimonial).
 
In acelasi registru al interferentelor se inscrie studiul intitulat O analiza jurisprudentiala a obligatiei de intretinere a copilului dintr-o dubla perspectiva - civila si penala (Oana-Elena Buzincu, Gabriel Tudoroaia). Sfera civila si sfera penala constituie obiectul unui examen detaliat al obligatiei de intretinere. Examenul "laturii" civile priveste, cu precadere, conditiile in care copilul major este indreptatit la pensie de intretinere din partea parintilor, reperele in functie de care debitorul este obligat la plata, exemplificarile in materia reducerii, majorarii si sistarii pensiei. Perspectiva penala are in vedere latura subiectiva a infractiunii de abandon de familie, respectiv conditia relei-credinte, sub aspectul probatoriului.
 
Noutatile propuse in reglementarea materiei persoanelor incapabile sau cu capacitate restransa de exercitiu sunt dezbatute in studiul Cateva consideratii privind ocrotirea minorului in perspectiva Proiectului de modificare a Codului civil (Cristiana-Mihaela Craciunescu). Intre masurile de protectie preconizate se inscriu: masura tutelei speciale (in privinta minorului cu capacitate restransa de exercitiu), respectiv curatela, consilierea judiciara si tutela speciala (pentru majorul incapabil). Interesante sunt si incadrarea acestor masuri in sistemul masurilor de protectie reglementate de Codul civil si modul in care propunerea legislativa raspunde imperativelor nascute din declararea neconstitutionalitatii art. 164 alin. (1) C. civ.
 
Prestatia compensatorie face obiectul unei analize cu caracter de continuitate, in cadrul Revistei de Dreptul Familiei. De aceasta data sunt dezvoltate consecinte inedite ale desfacerii casatoriei, din culpa exclusiva, in cadrul studiului Consideratii teoretice si practice asupra prestatiei compensatorii in procedura divortului (Madalina Dinu). Repararea prejudiciului material/moral (suferit de sotul nevinovat) prin acordarea unei prestatii compensatorii este decantata sub aspectul conditiilor de fond, conditiilor de procedura, criteriilor de stabilire si formei prestatiei, precum si al modificarii si incetarii prestatiei compensatorii.
 
Uniunile de fapt sunt o realitate pe care unele state au consacrat-o legislativ. Studiul Union de hecho en Brasil, Argentina y Uruguay: apuntes bajo los aspectos convergentes, divergentes y dilemas de regulacion (Doris Ghilardi, Gabriela Jacinto Barbosa, Helena Sanseverino Dillenburg) propune un examen de drept comparat al uniunilor consensuale, evidentierea punctelor convergente si a divergentelor de reglementare, in sistemele de drept din Brazilia, Uruguay si Argentina. Concluzia autorilor este ca diferentele legislative sunt mai numeroase, prin comparatie cu punctele comune. Pe cale de consecinta, sunt prezentate o serie de avantaje si de dezavantaje, dupa cum reglementarea ofera prioritate interventiei statului sau autonomiei partilor.
 
Studiul Consideratii privind obligatia legala de intretinere dintre parinti si copii (Cristian Mares) abordeaza aspecte precum: titularul cererii avand ca obiect executarea silita a obligatiei legale de intretinere a unui copil; persoana creditorului care are calitatea de parte intr-un litigiu avand ca obiect contestatia la executare formulata de debitorul obligatiei legale de intretinere; cheltuielile facute cu intretinerea unui copil care pot fi considerate ca facand parte din obligatia legala de intretinere; sumele de bani care pot fi executate silit pentru obligatia legala de intretinere dintre parinti si copii.
 
Studiul Aspecte privind evolutia autoritatii parintesti. (I) Notiune si principii (Bogdan Dumitru Moloman) este prima parte a unei expuneri dedicate unei institutii juridice cu vechime, dar care a suferit modificari in decursul timpului. "Exista oare o evolutie a institutiei autoritatii parintesti sau totusi asistam la o intoarcere la vechile legiuiri? Pentru a putea raspunde la aceasta intrebare, trebuie, inca din capul locului, sa cunoastem semnificatia sintagmei "autoritate parinteasca" uzitata de legiuitor in cuprinsul actualului Cod civil, insa printr-o observare atenta a (r)evolutiei terminologice si nu numai". Alaturi de interogatie si de raspunsul privind aspectele terminologice, autorul studiului ofera o analiza a principiilor dupa care se ghideaza autoritatea parinteasca.
 
Studiul A fost de bunavoie si nesilit de nimeni, dar m-am inselat. Despre divortul din culpa si culpa din divort. Partea a II-a (Ioan Ilies Neamt) este o continuare a partii I, publicata in Revista de Dreptul Familiei nr. 2/2021. Sunt analizate faptele care se circumscriu unor motive temeinice pentru desfacerea casatoriei (prin raportare la obligatiile patrimoniale si nepatrimoniale ale sotilor), conceptul de vinovatie la divort; sunt clarificate notiunea de cupla si distinctia intre culpa exclusiva si culpa comuna.
 
Studiul Claves para entender la institucion de heredero o la atribucion de legado bajo la condicion de cuidar o asistir al testador o a sus familiares mas cercanos: a proposito de la reforma al Codigo civil cubano (Leonardo B. Perez Gallardo) are in vedere protectia persoanelor varstnice si a persoanelor vulnerabile, in materie succesorala. Autorul mentioneaza cateva componente esentiale pentru a intelege instituirea mostenitorului sau atribuirea legatului sub conditia ingrijirii ori asistarii testatorului sau a rudelor sale cele mai apropiate, in lumina reformei Codului civil cubanez.
 
Relatia familie-succesiuni este valorizata si in lucrarea Fundamentos do direito das sucessoes em outros sistemas e no Brasil (Flavio Tartuce). Obiectul analizei il constituie fundamentele dreptului succesoral in dreptul comparat (Portugalia, Italia, Peru, Chile) si in Brazilia.
 
"Raportul casatorie-patrimoniu poate fi influentat de catre soti sau viitorii soti prin alegerea regimului matrimonial care sa le reglementeze raporturile patrimoniale pe durata (si ulterior) casatoriei". "Fara putinta de tagada, putem afirma ca armonizarea unei institutii juridice cu un caracter profund patrimonial, asa cum este regimul matrimonial, cu o institutie precum casatoria va genera multe discutii aflate la confluenta intre sfera juridica si sfera socio-familiala". Mentionam cateva dintre problemele abordate in studiul "Pactul de familie" - Alegerea regimului matrimonial si modalitatea de implementare a regulilor patrimoniale aplicabile casatoriei (Alexandru Radu Togan): conditiile de fond ale incheierii conventiei matrimoniale; alegerea si modificarea regimului matrimonial anterior casatoriei; modificarea sau inlocuirea regimului matrimonial in timpul casatoriei; momentul incetarii regimului matrimonial; lichidarea regimului comunitatii.
 
Unul dintre fenomenele care s-au amplificat in anii din urma si care necesita reglementari distincte, in contextul mai larg al dreptului familiei, este rapirea internationala de minori. Studiul Riscul grav. Exceptie de la principiul inapoierii in cazul rapirilor internationale de minori (Anca-Magda Voiculescu) isi propune sa analizeze una dintre exceptiile de la principiul care guverneaza situatia rapirilor internationale (principiul fiind inapoierea prompta a minorului in tara resedintei obisnuite). Este vorba despre exceptia referitoare la riscul grav, verificat in ceea ce priveste aspectele substantiale si aspectele procedurale. In egala masura, sunt examinate consecintele existentei procesului de rapire internationala, din perspectiva conexiunilor cu alte litigii si prin prisma cooperarii judiciare internationale.
 
Jurisprudenta rezumata are in vedere hotarari referitoare la regulatorul de competenta in materia ordonantei presedintiale (Ioana-Anamaria Filote-Iovu), dar si cooperarea judiciara in materie civila, in temeiul Regulamentului (CE) nr. 2201/2003 (competenta de a solutiona o cerere de divort; notiunea de ,,resedinta obisnuita" a reclamantului); rectificarea actelor de stare civila (competenta materiala procesuala de solutionare in prima instanta); obligatia legala de intretinere a descendentului aflat in continuarea studiilor (conduita ireverentioasa a descendentului; criterii de analiza a nevoilor creditorului); competenta instituirii curatelei speciale in vederea acceptarii unei succesiuni de catre un alienat mintal; exercitarea autoritatii parintesti in mod exclusiv (conditii; dreptul de a avea legaturi personale cu copilul; principiul interesului superior al copilului (rolul parintilor in evolutia copilului de azi spre adultul de maine; competenta instantei judecatoresti in stabilirea sarcinilor unui psiholog); locuinta alternanta a copilului dupa divortul parintilor (efectele negative asupra copilului; obligatia de intretinere); aspecte de neconstitutionalitate raportate la Legea pentru modificarea si completarea art. 229 din Legea nr. 71/2011 (Bogdan Dumitru Moloman).
 
Rubrica Restitutio aduce in atentie lucrari valoroase ale literaturii de specialitate si probleme care si-au pastrat actualitatea: Alexandru Bacaci, Obligatia de intretinere dintre parinti si copii, in Revista Romana de Drept nr. 10/1987; Viorel Mihai Ciobanu, Aspecte ale raporturilor dintre parinti si copii, in Revista Romana de Drept nr. 12/1985.
 
Sectiunea Recenzii reuneste doua lucrari, din literatura de specialitate romana si din publicistica straina. Prima lucrare (Bogdan Dumitru Moloman, Lazar-Ciprian Ureche, Codul civil. Cartea a II-a. Despre familie. Art. 258-534. Comentarii, explicatii si jurisprudenta, editia a II-a, revazuta si adaugita de Bogdan Dumitru Moloman, Editura Universul Juridic, Bucuresti, 2022, 1507 pag.) reprezinta un instrument de lucru oferit teoreticienilor si practicienilor dreptului, in efortul de aprofundare a spectaculosului drept al familiei. Se mentioneaza, in recenzia intocmita de doamna profesor universitar dr. Emese Florian: "Lucrarea este bine structurata. Textul legal supus analizei este secondat, ori de cate ori este cazul, de corespondentul sau din vechea reglementare, precum si de prevederi ale legislatiei conexe. Comentariile si explicatiile sunt expuse intr-o maniera sobra, riguroasa si sunt punctate adesea de incursiuni consistente in dreptul comparat - precum in materia consimtamantului la casatorie (p. 128), a regimului participarii la achizitii (pp. 448-450), a divortului (pp. 496-506), in legatura cu adoptia persoanei majore (pp. 977-979), cu subiectii obligatiei de intretinere (pp. 1263-1265), alteori de excursuri binevenite de istorie a dreptului, menite sa contribuie la intelegerea regulilor si mecanismelor actuale - bunaoara, referitor la regimul matrimonial (pp. 269-272), la rudenia in linie dreapta sau colaterala (pp. 744-745), cu privire la actiunea in stabilirea filiatiei in caz de mostenire vacanta (p. 853), la adoptie (pp. 879-888). Partea teoretica a lucrarii este insotita de demonstratii cazuistice ale dispozitiei analizate, adica de solutii relevante din jurisprudenta instantelor nationale, de decizii ale instantei constitutionale si ale Curtii Europene a Drepturilor Omului. Suportul bibliografic cu adevarat impresionant - lista lucrarilor consultate se intinde pe 40 de pagini, pp. 1340-1380 - este semn al documentarii meticuloase si asigura cititorul ca explicatiile, comentariile autorilor se sprijina pe cunoastere si sunt animate de bune intentii. In fine, in "Anexa" se regasesc modele orientative de actiuni, cereri si formulare, impreuna cu succinte note explicative (pp. 1406-1507)".
 
Cea de a doua lucrare recenzata (Mariel Revillard, Les regimes patrimoniaux des couples en droit international prive, europeen et compare, Defrenois, Collection Expertise Notariale, Paris, 2020, 490 pag.)
 
este o "piesa de rezistenta" in materia statutului patrimonial al cuplurilor internationale. Modificarile legislative la nivel european au oferit repere noi, utile practicienilor si teoreticienilor interesati de "imixtiunea" elementului de extraneitate in dreptul regimurilor patrimoniale. Este una dintre lucrarile cu implicatii profunde, teoretice si practice, si, totodata, una dintre lucrarile de prim esalon - in ceea ce priveste analiza dreptului international privat, european si comparat al regimurilor matrimoniale si al parteneriatelor inregistrate.
 
Rubrica Eveniment inscrie in memoria timpului Conferinta (inter)nationala de drept civil. Familia (desfasurata in 22-23 octombrie 2021), premiile si titlurile onorifice decernate membrilor consiliului stiintific al Revistei de Dreptul Familiei, in perioada octombrie 2021-mai 2022.
 
Continutul dens al acestui numar al Revistei de Dreptul Familiei constituie premisa reflectiei si dezbaterii, indreptate spre identificarea solutiilor optime, necesare problematicii actuale, generate in practica.
Citeste mai mult

-5%

PRP: 80.00 Lei

!

Acesta este Pretul Recomandat de Producator. Pretul de vanzare al produsului este afisat mai jos.

76.00Lei

76.00Lei

80.00 Lei

Primesti 76 puncte

Important icon msg

Primesti puncte de fidelitate dupa fiecare comanda! 100 puncte de fidelitate reprezinta 1 leu. Foloseste-le la viitoarele achizitii!

In stoc

Descrierea produsului

Editorialul, Familia - de la sacru in ideologic, este semnat de Parintele profesor univ. dr. habil. Constantin Necula (Facultatea de Teologie Ortodoxa, Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu) si constituie o tema de reflectie profunda, de la origini pana in Atemporal: ,"Familie mai inseamna si propria noastra familie. Ca profesionisti, in orice domeniu am fi, adesea, pretul implinirii este ranirea fibrei propriei noastre familii. Pentru ca Familia poarta in nevoile sale si curajul de a ramane tandru in situatii de criza, si atenti la celalalt devenit mai important decat tine. Sentimentul creat de mass-media in perioada Referendumului a fost ca a fi familist este un sacrilegiu. Si asa era. Un sacrilegiu fata de noua ordine sacralizata uneori prin lege. Si care incita la norme de pseudo-stiinta a vietii cu usuratatea plimbarii problematicii prin studiouri electorale. Familie insemnam noi. Cu toate ale noastre. Probabil neemancipati dupa gustul unora. Dar asta nu face sa fim in afara intelegerii conceptelor de drept natural ori, de ce nu, drept canonic - darul Bisericii pentru gandirea juridica a lumii".
 
Rubrica Studii debuteaza cu analiza unor aspecte ale autoritatii parintesti. La custodia compartida de los hijos menores tras la separacion y el divorcio: implantacion, avatares legislativos y evolucion jurisprudencial de los aspectos fundamentales del regimen vigente en Espana (Angel Acedo Penco) este o lucrare ce are in vedere exercitarea in comun a autoritatii parintesti, in lumina modificarilor legislative si evolutiilor jurisprudentiale din dreptul spaniol.
 
Conexiunile intre institutiile dreptului au consecinte pentru care practica reclama solutii viabile. Studiul Lichidarea regimului matrimonial. Incidenta simulatiei. Practica notariala (Flavius Antoniu Baias, Flavius Alexandru Boar) este o marturie a modului in care dreptul familiei interfereaza cu dreptul obligatiilor, in scopul clarificarii raporturilor juridice specifice lichidarii regimului matrimonial. Autorii se preocupa de incidenta simulatiei in contextul conventiei matrimoniale si examineaza intelegerile intervenite intre soti sau mostenitorii acestora (acorduri prealabile sau concomitente incetarii regimului matrimonial).
 
In acelasi registru al interferentelor se inscrie studiul intitulat O analiza jurisprudentiala a obligatiei de intretinere a copilului dintr-o dubla perspectiva - civila si penala (Oana-Elena Buzincu, Gabriel Tudoroaia). Sfera civila si sfera penala constituie obiectul unui examen detaliat al obligatiei de intretinere. Examenul "laturii" civile priveste, cu precadere, conditiile in care copilul major este indreptatit la pensie de intretinere din partea parintilor, reperele in functie de care debitorul este obligat la plata, exemplificarile in materia reducerii, majorarii si sistarii pensiei. Perspectiva penala are in vedere latura subiectiva a infractiunii de abandon de familie, respectiv conditia relei-credinte, sub aspectul probatoriului.
 
Noutatile propuse in reglementarea materiei persoanelor incapabile sau cu capacitate restransa de exercitiu sunt dezbatute in studiul Cateva consideratii privind ocrotirea minorului in perspectiva Proiectului de modificare a Codului civil (Cristiana-Mihaela Craciunescu). Intre masurile de protectie preconizate se inscriu: masura tutelei speciale (in privinta minorului cu capacitate restransa de exercitiu), respectiv curatela, consilierea judiciara si tutela speciala (pentru majorul incapabil). Interesante sunt si incadrarea acestor masuri in sistemul masurilor de protectie reglementate de Codul civil si modul in care propunerea legislativa raspunde imperativelor nascute din declararea neconstitutionalitatii art. 164 alin. (1) C. civ.
 
Prestatia compensatorie face obiectul unei analize cu caracter de continuitate, in cadrul Revistei de Dreptul Familiei. De aceasta data sunt dezvoltate consecinte inedite ale desfacerii casatoriei, din culpa exclusiva, in cadrul studiului Consideratii teoretice si practice asupra prestatiei compensatorii in procedura divortului (Madalina Dinu). Repararea prejudiciului material/moral (suferit de sotul nevinovat) prin acordarea unei prestatii compensatorii este decantata sub aspectul conditiilor de fond, conditiilor de procedura, criteriilor de stabilire si formei prestatiei, precum si al modificarii si incetarii prestatiei compensatorii.
 
Uniunile de fapt sunt o realitate pe care unele state au consacrat-o legislativ. Studiul Union de hecho en Brasil, Argentina y Uruguay: apuntes bajo los aspectos convergentes, divergentes y dilemas de regulacion (Doris Ghilardi, Gabriela Jacinto Barbosa, Helena Sanseverino Dillenburg) propune un examen de drept comparat al uniunilor consensuale, evidentierea punctelor convergente si a divergentelor de reglementare, in sistemele de drept din Brazilia, Uruguay si Argentina. Concluzia autorilor este ca diferentele legislative sunt mai numeroase, prin comparatie cu punctele comune. Pe cale de consecinta, sunt prezentate o serie de avantaje si de dezavantaje, dupa cum reglementarea ofera prioritate interventiei statului sau autonomiei partilor.
 
Studiul Consideratii privind obligatia legala de intretinere dintre parinti si copii (Cristian Mares) abordeaza aspecte precum: titularul cererii avand ca obiect executarea silita a obligatiei legale de intretinere a unui copil; persoana creditorului care are calitatea de parte intr-un litigiu avand ca obiect contestatia la executare formulata de debitorul obligatiei legale de intretinere; cheltuielile facute cu intretinerea unui copil care pot fi considerate ca facand parte din obligatia legala de intretinere; sumele de bani care pot fi executate silit pentru obligatia legala de intretinere dintre parinti si copii.
 
Studiul Aspecte privind evolutia autoritatii parintesti. (I) Notiune si principii (Bogdan Dumitru Moloman) este prima parte a unei expuneri dedicate unei institutii juridice cu vechime, dar care a suferit modificari in decursul timpului. "Exista oare o evolutie a institutiei autoritatii parintesti sau totusi asistam la o intoarcere la vechile legiuiri? Pentru a putea raspunde la aceasta intrebare, trebuie, inca din capul locului, sa cunoastem semnificatia sintagmei "autoritate parinteasca" uzitata de legiuitor in cuprinsul actualului Cod civil, insa printr-o observare atenta a (r)evolutiei terminologice si nu numai". Alaturi de interogatie si de raspunsul privind aspectele terminologice, autorul studiului ofera o analiza a principiilor dupa care se ghideaza autoritatea parinteasca.
 
Studiul A fost de bunavoie si nesilit de nimeni, dar m-am inselat. Despre divortul din culpa si culpa din divort. Partea a II-a (Ioan Ilies Neamt) este o continuare a partii I, publicata in Revista de Dreptul Familiei nr. 2/2021. Sunt analizate faptele care se circumscriu unor motive temeinice pentru desfacerea casatoriei (prin raportare la obligatiile patrimoniale si nepatrimoniale ale sotilor), conceptul de vinovatie la divort; sunt clarificate notiunea de cupla si distinctia intre culpa exclusiva si culpa comuna.
 
Studiul Claves para entender la institucion de heredero o la atribucion de legado bajo la condicion de cuidar o asistir al testador o a sus familiares mas cercanos: a proposito de la reforma al Codigo civil cubano (Leonardo B. Perez Gallardo) are in vedere protectia persoanelor varstnice si a persoanelor vulnerabile, in materie succesorala. Autorul mentioneaza cateva componente esentiale pentru a intelege instituirea mostenitorului sau atribuirea legatului sub conditia ingrijirii ori asistarii testatorului sau a rudelor sale cele mai apropiate, in lumina reformei Codului civil cubanez.
 
Relatia familie-succesiuni este valorizata si in lucrarea Fundamentos do direito das sucessoes em outros sistemas e no Brasil (Flavio Tartuce). Obiectul analizei il constituie fundamentele dreptului succesoral in dreptul comparat (Portugalia, Italia, Peru, Chile) si in Brazilia.
 
"Raportul casatorie-patrimoniu poate fi influentat de catre soti sau viitorii soti prin alegerea regimului matrimonial care sa le reglementeze raporturile patrimoniale pe durata (si ulterior) casatoriei". "Fara putinta de tagada, putem afirma ca armonizarea unei institutii juridice cu un caracter profund patrimonial, asa cum este regimul matrimonial, cu o institutie precum casatoria va genera multe discutii aflate la confluenta intre sfera juridica si sfera socio-familiala". Mentionam cateva dintre problemele abordate in studiul "Pactul de familie" - Alegerea regimului matrimonial si modalitatea de implementare a regulilor patrimoniale aplicabile casatoriei (Alexandru Radu Togan): conditiile de fond ale incheierii conventiei matrimoniale; alegerea si modificarea regimului matrimonial anterior casatoriei; modificarea sau inlocuirea regimului matrimonial in timpul casatoriei; momentul incetarii regimului matrimonial; lichidarea regimului comunitatii.
 
Unul dintre fenomenele care s-au amplificat in anii din urma si care necesita reglementari distincte, in contextul mai larg al dreptului familiei, este rapirea internationala de minori. Studiul Riscul grav. Exceptie de la principiul inapoierii in cazul rapirilor internationale de minori (Anca-Magda Voiculescu) isi propune sa analizeze una dintre exceptiile de la principiul care guverneaza situatia rapirilor internationale (principiul fiind inapoierea prompta a minorului in tara resedintei obisnuite). Este vorba despre exceptia referitoare la riscul grav, verificat in ceea ce priveste aspectele substantiale si aspectele procedurale. In egala masura, sunt examinate consecintele existentei procesului de rapire internationala, din perspectiva conexiunilor cu alte litigii si prin prisma cooperarii judiciare internationale.
 
Jurisprudenta rezumata are in vedere hotarari referitoare la regulatorul de competenta in materia ordonantei presedintiale (Ioana-Anamaria Filote-Iovu), dar si cooperarea judiciara in materie civila, in temeiul Regulamentului (CE) nr. 2201/2003 (competenta de a solutiona o cerere de divort; notiunea de ,,resedinta obisnuita" a reclamantului); rectificarea actelor de stare civila (competenta materiala procesuala de solutionare in prima instanta); obligatia legala de intretinere a descendentului aflat in continuarea studiilor (conduita ireverentioasa a descendentului; criterii de analiza a nevoilor creditorului); competenta instituirii curatelei speciale in vederea acceptarii unei succesiuni de catre un alienat mintal; exercitarea autoritatii parintesti in mod exclusiv (conditii; dreptul de a avea legaturi personale cu copilul; principiul interesului superior al copilului (rolul parintilor in evolutia copilului de azi spre adultul de maine; competenta instantei judecatoresti in stabilirea sarcinilor unui psiholog); locuinta alternanta a copilului dupa divortul parintilor (efectele negative asupra copilului; obligatia de intretinere); aspecte de neconstitutionalitate raportate la Legea pentru modificarea si completarea art. 229 din Legea nr. 71/2011 (Bogdan Dumitru Moloman).
 
Rubrica Restitutio aduce in atentie lucrari valoroase ale literaturii de specialitate si probleme care si-au pastrat actualitatea: Alexandru Bacaci, Obligatia de intretinere dintre parinti si copii, in Revista Romana de Drept nr. 10/1987; Viorel Mihai Ciobanu, Aspecte ale raporturilor dintre parinti si copii, in Revista Romana de Drept nr. 12/1985.
 
Sectiunea Recenzii reuneste doua lucrari, din literatura de specialitate romana si din publicistica straina. Prima lucrare (Bogdan Dumitru Moloman, Lazar-Ciprian Ureche, Codul civil. Cartea a II-a. Despre familie. Art. 258-534. Comentarii, explicatii si jurisprudenta, editia a II-a, revazuta si adaugita de Bogdan Dumitru Moloman, Editura Universul Juridic, Bucuresti, 2022, 1507 pag.) reprezinta un instrument de lucru oferit teoreticienilor si practicienilor dreptului, in efortul de aprofundare a spectaculosului drept al familiei. Se mentioneaza, in recenzia intocmita de doamna profesor universitar dr. Emese Florian: "Lucrarea este bine structurata. Textul legal supus analizei este secondat, ori de cate ori este cazul, de corespondentul sau din vechea reglementare, precum si de prevederi ale legislatiei conexe. Comentariile si explicatiile sunt expuse intr-o maniera sobra, riguroasa si sunt punctate adesea de incursiuni consistente in dreptul comparat - precum in materia consimtamantului la casatorie (p. 128), a regimului participarii la achizitii (pp. 448-450), a divortului (pp. 496-506), in legatura cu adoptia persoanei majore (pp. 977-979), cu subiectii obligatiei de intretinere (pp. 1263-1265), alteori de excursuri binevenite de istorie a dreptului, menite sa contribuie la intelegerea regulilor si mecanismelor actuale - bunaoara, referitor la regimul matrimonial (pp. 269-272), la rudenia in linie dreapta sau colaterala (pp. 744-745), cu privire la actiunea in stabilirea filiatiei in caz de mostenire vacanta (p. 853), la adoptie (pp. 879-888). Partea teoretica a lucrarii este insotita de demonstratii cazuistice ale dispozitiei analizate, adica de solutii relevante din jurisprudenta instantelor nationale, de decizii ale instantei constitutionale si ale Curtii Europene a Drepturilor Omului. Suportul bibliografic cu adevarat impresionant - lista lucrarilor consultate se intinde pe 40 de pagini, pp. 1340-1380 - este semn al documentarii meticuloase si asigura cititorul ca explicatiile, comentariile autorilor se sprijina pe cunoastere si sunt animate de bune intentii. In fine, in "Anexa" se regasesc modele orientative de actiuni, cereri si formulare, impreuna cu succinte note explicative (pp. 1406-1507)".
 
Cea de a doua lucrare recenzata (Mariel Revillard, Les regimes patrimoniaux des couples en droit international prive, europeen et compare, Defrenois, Collection Expertise Notariale, Paris, 2020, 490 pag.)
 
este o "piesa de rezistenta" in materia statutului patrimonial al cuplurilor internationale. Modificarile legislative la nivel european au oferit repere noi, utile practicienilor si teoreticienilor interesati de "imixtiunea" elementului de extraneitate in dreptul regimurilor patrimoniale. Este una dintre lucrarile cu implicatii profunde, teoretice si practice, si, totodata, una dintre lucrarile de prim esalon - in ceea ce priveste analiza dreptului international privat, european si comparat al regimurilor matrimoniale si al parteneriatelor inregistrate.
 
Rubrica Eveniment inscrie in memoria timpului Conferinta (inter)nationala de drept civil. Familia (desfasurata in 22-23 octombrie 2021), premiile si titlurile onorifice decernate membrilor consiliului stiintific al Revistei de Dreptul Familiei, in perioada octombrie 2021-mai 2022.
 
Continutul dens al acestui numar al Revistei de Dreptul Familiei constituie premisa reflectiei si dezbaterii, indreptate spre identificarea solutiilor optime, necesare problematicii actuale, generate in practica.
Citeste mai mult

De pe acelasi raft

De acelasi autor

Parerea ta e inspiratie pentru comunitatea Libris!

Noi suntem despre carti, si la fel este si

Newsletter-ul nostru.

Aboneaza-te la vestile literare si primesti un cupon de -10% pentru viitoarea ta comanda!

*Reducerea aplicata prin cupon nu se cumuleaza, ci se aplica reducerea cea mai mare.

Ma abonez image one
Ma abonez image one