Revolutia alimentara si sanatatea inimii
Fragment din cartea "Revolutia alimentara si sanatatea inimii" de Gheorghe Cerin:
"Se zice ca in vremea Romei antice micul-de-jun trebuia sa fie "de rege". Astazi insa, in societatea moderna, prea multi dintre noi am rasturnat stravechile obiceiuri si alegem sa mancam "ca de rege" seara, la culcare. Ceea ce din punct de vedere practic inseamna ca hrana consumata la cina va trebui sa o prelucram si sa o depozitam pana a doua zi, cand o vom scoate din depozite si o vom trece la consum.
Acest model de nutritie NU apartine insa istoricului nostru alimentar. Din mai multe motive. Unul ar fi ca noi, in vremurile ancestrale, nu aveam hrana disponibila la orice ora, dar cu atat mai putin in cursul noptii, deoarece omul era activ atata timp cat soarele era pe cer. Iar mai apoi, pentru ca acest model alimentar este ineficient, deoarece presupune un dublu efort metabolic: digestia plus prelucrarea hranei seara, apoi stocarea ei peste noapte, urmata a doua zi de scoaterea din depozite si transportul catre tesuturile active: creier, masa musculara, rinichi, maduva osoasa etc. In acest caz, consumul de insulina va fi dublu insa: prima data, seara sau noaptea, la intrarea glucozei in tesuturile de depozit, si apoi a doua zi, cand glucoza depozitata seara va trebui sa fie reintrodusa in celule pentru consum. Deoarece, asa cum stim deja, glucoza nu poate intra pasiv in celule, adica prin simpla difuzie de la o concentratie mai mare (sange) la o concentratie mai mica (celule). Asta deoarece, cum am amintit deja, molecula de glucoza este una voluminoasa (cca 1 nm), precum si pentru ca ea este incarcata electric. Este foarte interesant de retinut insa ca, la iesirea glucozei din celula, nu este nevoie de insulina pentru a traversa membrana celulara. Din experienta acumulata in toti acesti ani si mai ales din rezultatele adeseori nesperate obti-nute cu bolnavii in stare foarte grava, am vazut ca "micul-dejun de rege" se obtine si functioneaza foarte bine atunci cand consumam la prima masa a zilei nucifere, samburi si seminte, asa cum bine recomanda, prin anii 1950, dr. Catherine Kousmine. Adica nuci, migdale, alune de padure sau de pamant, nuci caju sau macadamia ori pecan, brazili-ene, seminte de in, susan, negrilica sau de canepa ori cacao, seminte de floarea-soarelui si de dovleac, precum si fistic ori muguri de pin etc. La micul-dejun putem consuma fara teama cantitati abundente din acest mix de nuci, samburi si seminte, deoarece nuciferele/semintele/samburii au un indice glicemic foarte scazut, mai precis, in jur de 10. De aceea as zice ca nuciferele se pot consuma chiar fara restrictii. Cu conditia ca si la celelalte doua mese din zi sa consumati alimente cu IG mic, sub 50! Adica sa nu mancati alimente cu amidon! Cel mult le puteti gusta, dar este suficient sa aveti o masa cu paste, cu pizza sau cu cateva felii de paine la fiecare masa si veti vedea ca nu veti reusi sa pierdeti in greutate. Mai ales daca sunteti deja obezi sau diabetici."
Descrierea produsului
Fragment din cartea "Revolutia alimentara si sanatatea inimii" de Gheorghe Cerin:
"Se zice ca in vremea Romei antice micul-de-jun trebuia sa fie "de rege". Astazi insa, in societatea moderna, prea multi dintre noi am rasturnat stravechile obiceiuri si alegem sa mancam "ca de rege" seara, la culcare. Ceea ce din punct de vedere practic inseamna ca hrana consumata la cina va trebui sa o prelucram si sa o depozitam pana a doua zi, cand o vom scoate din depozite si o vom trece la consum.
Acest model de nutritie NU apartine insa istoricului nostru alimentar. Din mai multe motive. Unul ar fi ca noi, in vremurile ancestrale, nu aveam hrana disponibila la orice ora, dar cu atat mai putin in cursul noptii, deoarece omul era activ atata timp cat soarele era pe cer. Iar mai apoi, pentru ca acest model alimentar este ineficient, deoarece presupune un dublu efort metabolic: digestia plus prelucrarea hranei seara, apoi stocarea ei peste noapte, urmata a doua zi de scoaterea din depozite si transportul catre tesuturile active: creier, masa musculara, rinichi, maduva osoasa etc. In acest caz, consumul de insulina va fi dublu insa: prima data, seara sau noaptea, la intrarea glucozei in tesuturile de depozit, si apoi a doua zi, cand glucoza depozitata seara va trebui sa fie reintrodusa in celule pentru consum. Deoarece, asa cum stim deja, glucoza nu poate intra pasiv in celule, adica prin simpla difuzie de la o concentratie mai mare (sange) la o concentratie mai mica (celule). Asta deoarece, cum am amintit deja, molecula de glucoza este una voluminoasa (cca 1 nm), precum si pentru ca ea este incarcata electric. Este foarte interesant de retinut insa ca, la iesirea glucozei din celula, nu este nevoie de insulina pentru a traversa membrana celulara. Din experienta acumulata in toti acesti ani si mai ales din rezultatele adeseori nesperate obti-nute cu bolnavii in stare foarte grava, am vazut ca "micul-dejun de rege" se obtine si functioneaza foarte bine atunci cand consumam la prima masa a zilei nucifere, samburi si seminte, asa cum bine recomanda, prin anii 1950, dr. Catherine Kousmine. Adica nuci, migdale, alune de padure sau de pamant, nuci caju sau macadamia ori pecan, brazili-ene, seminte de in, susan, negrilica sau de canepa ori cacao, seminte de floarea-soarelui si de dovleac, precum si fistic ori muguri de pin etc. La micul-dejun putem consuma fara teama cantitati abundente din acest mix de nuci, samburi si seminte, deoarece nuciferele/semintele/samburii au un indice glicemic foarte scazut, mai precis, in jur de 10. De aceea as zice ca nuciferele se pot consuma chiar fara restrictii. Cu conditia ca si la celelalte doua mese din zi sa consumati alimente cu IG mic, sub 50! Adica sa nu mancati alimente cu amidon! Cel mult le puteti gusta, dar este suficient sa aveti o masa cu paste, cu pizza sau cu cateva felii de paine la fiecare masa si veti vedea ca nu veti reusi sa pierdeti in greutate. Mai ales daca sunteti deja obezi sau diabetici."
Detaliile produsului