Secularismul democratic. O teorie juridica este un studiu asupra coeziunii valorilor democratice, relevand, prin ridicarea perspectivei si prin stabilizarea conceptelor de baza, o solutie functionala de articulare a ipostazei democratice a statului secular, aplicabila in practica juridica.
Adresandu-se juristilor, atat teoreticieni, cat si practicieni, cartea urmeaza intuitia comuna ca dreptul nu incepe si nu se termina cu redactarea, interpretarea si aplicarea normelor juridice, caci fiecare dintre acestea trebuie sa se bazeze pe o intelegere profunda si coerenta a realitatii extrajuridice care probeaza necesitatea acelor norme si le investeste cu valoare practica.
Adresandu-se deopotriva filosofilor, sociologilor, antropologilor, psihologilor, politologilor si confirmand relevanta cruciala a domeniilor respective asupra stiintei si a practicii dreptului, cartea dezvaluie totodata vocatia si aptitudinea acestuia din urma de a filtra cunostintele avansate in acele domenii, prin sita experientei si a intelepciunii practicii juridice, si participa astfel la "reciprocitatea" cercetarii interdisciplinare.
Pentru a descrie o ordine sociala si juridica anume, deci spre a fi util atat dezbaterii publice rationale, cat si pentru legiferare si pentru interpretarea legii, conceptul de democratie trebuie stabilizat la nivelul unui nucleu de principii substantiale minimale, chiar daca acestea se actualizeaza continuu, incepand cu aplicatiile practice ale dreptatii, din care deriva normele juridice.
Secularismul democratic este acea parte a doctrinei publice democratice care reuneste si integreaza valorile necesare unui stat pentru a garanta exercitiul drepturilor fundamentale la cel mai inalt nivel posibil in conditii de egalitate juridica. Dintre aceste drepturi, libertatea constiintei functioneaza ca o cheie de descifrare a democratiei. Democratia trebuie sa fie asa cum este necesar pentru ca libertatea constiintei sa functioneze efectiv ca drept fundamental, iar libertatea constiintei trebuie sa fie asa cum este necesar pentru ca statul, democratic fiind, sa isi indeplineasca ratiunea de a fi, anume sa garanteze eficient toate drepturile fundamentale.
Valorificand aceste doua directii de cercetare, Secularismul democratic. O teorie juridica este rezultatul unei expeditii culturale catre sursele extrajuridice ale dreptului, menite sa-l justifice si sa orienteze interpretarea si aplicarea lui corecta.