Countdown header img desk

MAI SUNT 00:00:00:00

MAI SUNT

X

Countdown header img  mob

MAI SUNT 00:00:00:00

MAI SUNT

X

Verde uimitor - Stefano Mancuso, Alessandra Viola
Rasfoieste

Recenzie blog.libris.ro


Ne preced existența ca specie cu sute de mii de ani, reprezintă peste 99% din masa biosferei, reprezintă măcar parțial un simbol al posibilității vieții, pentru că sunt esențiale ca sursă de hrană, producătoare de oxigen și energie (elemente care stau la baza dezvoltării organismelor complexe și a metabolismului). Cu toate acestea, plantele, deși sunt acceptate, utilizate, uneori admirate, s-au aflat mereu într-un con de umbră din punct de vedere al importanței și al locului perceput în piramida lumii vii. Sedentare, tăcute, aparent lipsite de sensibilitate, cu mijloace de comunicare mult prea subtile, plantele au fost mai degrabă ignorate, trecute cu vederea, atât de marile religii cât și, mai târziu, de scriitori, filosofi și chiar de oamenii de știință. Așa cum sugerează Stefano Mancuso și Alessandra Viola, într-un memorabil volum publicat în limba română la Editura Art, secolul care va urma, în plină criză ecologică și climatică va fi unul în care plantele vor reintra în atenția noastră și-și vor căpăta demnitatea pe care o merită și care oglindește, de fapt, importanța lor, la nivel planetar, în ceea ce privește lumea vie.

Cartea lui Mancuso și Viola are ca subtitlu provocator: inteligența lumii vegetale. Deși ar putea părea o folosire mult prea optimistă sau , poate chiar de-a dreptul abuzivă a termenului de inteligență, cei doi cercetători își argumentează sistematic poziția, pornind de la o serie de definiții generale. În ciuda aspectului fragil și rudimentar, plantele sunt de fapt organisme complexe, capabile de a recepta lumea într-o manieră mult mai subtilă, de a gestiona strategii de supraviețuire, de a comunica și chiar de a lua decizii, chiar dacă într-o manieră care ne poate scăpa la prima vedere. Unul dintre motivele pentru care atât creștinismul, cât și islamul, scriitori, filosofi sau oameni de știință (Mendel și McClintock, doi cercetători cunoscuți care au făcut experimente pe plante și au jucat un rol imens în dezvoltarea geneticii au beneficiat mai degrabă de recunoaștere retrospectivă pentru meritele lor) n-au dat prea mare atenție plantelor (deși Carl Linneus, Charles Darwin și Frank Darwin au încercat să spargă o serie de prejudecăți) e mai degrabă ideologic: pur și simplu plantele au adoptat o altă strategie de evoluție, spre deosebire de organismele animale și apoi umane, care le-au descalificat, prin caracterul lor diferit și îndepărtat de experiențele familiare și, ulterior, purtătoare ale mărcii inteligenței în lumea vie. Comparând chiar cele mai elementare forme de viață (unicelulare) ale celor două regnuri, vegetal, respectiv animal, parameciul (supranumit neuronul înotător) respectiv euglena verde, cercetătorii au părut mai interesați și mai curioși în ceea ce privește competențele parameciului.

Așa cum sugerează Mancuso și Viola, diferențele majore și barajul psihologic în ceea ce privește raportarea noastră la plante sunt legate în primul rând de strategiile profund diferite de supraviețuire: plantele sunt organisme autotrofe (sunt autosuficiente în procurarea hranei), sedentare, pasive și lente prin contrast cu animalele sau oamenii care sunt heterotrofi, mobili, sensibili, comunicativi. Doar că la o privire mai atentă, în contextul unei lecții accesibile și memorabile prin descoperirile recente din biologie pe care ne-o oferă cei doi autori, putem să identificăm paralelisme interesante și să răsturnăm miturile care ne-au ținut, afectiv și cognitiv, la o oarecare distanță de plante. Unul dintre cele mai mari obstacole în înțelegerea plantelor e legat de faptul că plantele, prin dezvoltarea lor statică s-au adaptat în consecință: nu beneficiază de organe specializate, ci sunt mai degrabă structuri modulare repetate (ceea ce le permite să se regenereze și să supraviețuiască chiar și atunci când peste 90 % din plantă e distrusă sau mâncată de un erbivor). Cu chiar și fără asemenea organe specializate, și plantele sunt capabile să simtă lumea: să vadă (este cunoscut fenomenul de fototropism pozitiv al tulpinii, respectiv fototropism negativ al rădăcinii, fundat pe structuri numite fitocromi), să emită BVOC (substanțe biogenic volatile) -omologul simțului olfactiv, să simtă gust (mai ales plantele carnivore, care se dezvoltă în medii sărace în azot), să răspundă tactil(precum Mimosa pudica, plantă care își retrage frunzele când e atinsă) și chiar să audă (adică să perceapă vibrațiile și chiar să emită zgomote prin rădăcinile în care se rup pereți celulari, pentru a coordona un anumit tip de comportament organizat). Pe lângă simțurile cunoscute, plantele sunt de fapt mult mai rafinate senzorial decât noi: așa cum sugerează cei doi autori, plantele par să aibă peste alte 15 simțuri capabile să detecteze umiditatea, câmpuri electromagnetice, gravitaționale sau să decodifice proprietăți ale unor substanțe chimice.

Plantele sunt, așadar, sensibile dar sunt capabile și de comunicare. Există comunicare electrică, hidraulică și chimică în organismul unei plante (prin sistemele de transport al apei și al nutrienților se propagă semnale importante între rădăcină, tulpină și frunze, astfel că plantele pot să se adapteze și să pregătească răspunsuri adecvate în funcție de cantitatea de apă disponibilă sau de umiditate). Plantele comunică între ele, își recunosc rudele (nevoia evolutivă de a conserva și proteja materialul genetic similar le fac să evite competiția și lupta între rude, fapt documentat de experimentele în care plante crescute din aceleași semințe, într-un perimetru redus nu și-au dezvoltat rădăcini ramificate pentru a înstăpâni un teritoriu cât mai bogat în minerale), dialoghează cu plante din specii diferite (simbioza este un mecanism de cooperare cunoscut în lumea vegetală, mai ales între ciuperci și rădăcina altor plante) dar și cu bacterii (cu bacteriile fixatoare de azot se produce un adevărat ritual dialogal chimic, pentru că nu toate bacteriile sunt prietenoase iar plantele au coduri speciale pentru a le detecta pe cele cu care pot coopera). Atunci când sunt atacate, plantele găsesc strategiile de comunicare prin care să se protejeze: fie reacționează la insecte/organisme erbivore modificând compoziția chimică a frunzelor, fie produc substanțe volatile care să avertizeze alte plante de pericol sau, cel mai interesant, elaborează substanțe care să atragă alți dușmani ai prădătorului (cazul prezentat, al porumbului care își înfruntă adversarii rădăcinii chemând în ajutor, prin producție cariofilinei, o specie de viermi este fascinant). Desigur, când vine vorba de reproducere, plantele, prin natura lor statică, ce nu le-ar permite răspândirea materialului genetic sunt cât se poate de ingenioase: unele sunt oneste și răsplătesc vectorii din lumea animală sau a insectelor care împrăștie polenul, altele sunt înșelătoare și folosesc iluzionismul și strategii de captură pentru a-și împrăștia materialul genetic.

Așadar, plantele se folosesc de transportori, au capacitatea să ocolească obstacolele, să se ajute între ele, să captureze alte viețuitoare prin strategii ingenioase. Dincolo de aspectul aparent imobil și insensibil, plantele ascund atât de multe mistere. Ele sunt, în opinia lui Mancuso și Viola un soi de inteligențe similare cu cele extraterestre, pentru noi oamenii, prin multitudinea de necunoscute pe care le ascund în felul în care percep și interacționează cu lumea. Reconsiderarea importanței și protecției lor în secolul pe care îl traversăm ar putea să ne ofere mai mult decât plantele ne-au oferit până acum (hrană, oxigen, energie, delectare estetică): modele de inspirație pentru dezvoltarea unor tehnologii noi (aplicabile în tratamentul bolilor, dezvoltarea unor noi materiale și forme de energie nepoluantă, printre altele). După lectura volumului lui Mancuso și Viola, nu poți decât să dai dreptate autorilor: verdele pare, într-adevăr, să fie de-a dreptul uimitor.

Sever Gulea, pentru blog.libris.ro
Citeste mai mult
Verde uimitor. Inteligenta lumii vegetale
 
Premiul National pentru Promovarea Stiintei, Asociatia Italiana a Cartii Premiul Gambrinus „Giuseppe Mazzotti“

Prefata de Michael Pollan
 
Plantele ne-au precedat pe Terra si sunt pretutindeni in jurul nostru. Traim in lumea lor. Nu le dam mare importanta, desi existenta noastra depinde de ele. Le negam capacitatile care le fac atat de asemanatoare noua. Si totusi atat de diferite. Stefano Mancuso si Alessandra Viola demonstreaza ca plantele poseda toate cele cinci simturi ale noastre, la care se adauga inca… cincisprezece. In regnul vegetal se comunica, se construiesc strategii, se formeaza aliante. Nu inteligenta e cea care diferentiaza animalele superioare de cele inferioare si de plante; ea mai degraba constituie caracteristica definitorie a intregii lumi vii. Verde uimitor este o carte-manifest care schimba nu doar stiinta botanicii, dar si perspectiva asupra locului si importantei omului in Univers.
 
O carte pasionanta de la prima la ultima pagina. De-acum veti privi cu alti ochi banala tomata. - Psychologies

Mancuso este hotarat sa revendice in numele plantelor recunoasterea pe care ele, de fapt, o merita. - The New Yorker
 
Fragment din cartea "Verde uimitor" de Stefano Mancuso, Alessandra Viola:

"Plantele - mereu pe locul al doilea
 
Nu e de mirare ca multe descoperiri stiintifice extraordinare obtinute in urma experimentelor si studiilor asupra plantelor au fost nevoite sa astepte decenii intregi pentru a fi "confirmate" de cercetari identice asupra animalelor. Descoperiri ce privesc mecanisme fundamentale ale vietii au fost ignorate sau li s-a dat o importanta mult diminuata doar pentru ca vizau lumea vegetala, dar si-au castigat brusc notorietatea atunci cand au putut fi puse in legatura cu cea animala.
Ganditi-va la experimentele lui Gregor Johann Mendel (1822 - 1884) asupra plantelor de mazare: au marcat efectiv aparitia geneticii, dar concluziile au fost complet ignorate timp de 40 de ani, pana la primul boom al geneticii, generat de experimentele pe animale. Sau amintiti-va de cazul mai fericit al cercetatoarei Barbara McClintock (1902-1992), laureata a Premiului Nobel in 1983 pentru descoperirea caracterului mobil al genomului. Inainte ca ea sa demonstreze acest lucru, se considera ca genomul era stabil si nu putea varia de-a lungul vietii unei fiinte. "Caracterul stabil al genomului" era o adevarata dogma stiintifica. De-a lungul anilor '40, in urma unor experimente efectuate asupra porumbului, McClintock a demonstrat ca acest principiu nu era irefutabil.
Era o descoperire fundamentala; de ce a primit Premiul Nobel de-abia dupa 40 de ani? Raspunsul este simplu: McClintock a fost mult timp marginalizata de catre comunitatea stiintifica pentru ca cercetarile sale fusesera efectuate pe plante si pentru ca observatiile ei erau contrarii "dogmei academice". Totusi, in anii '80, noi cercetari au demonstrat ca mobilitatea genomului este valabila si in cazul unor specii de animale, nu doar in cel al plantelor. Aceasta "redescoperire", nu atat propriile cercetari ale lui McClintock, au adus-o in atentia tuturor pe cercetatoare, oferindu-i-se Premiul Nobel si legitima recunoastere a meritelor sale."
Citeste mai mult

-5%

PRP: 38.00 Lei

!

Acesta este Pretul Recomandat de Producator. Pretul de vanzare al produsului este afisat mai jos.

36.10Lei

36.10Lei

38.00 Lei

Primesti 36 puncte

Important icon msg

Primesti puncte de fidelitate dupa fiecare comanda! 100 puncte de fidelitate reprezinta 1 leu. Foloseste-le la viitoarele achizitii!

Indisponibil

Descrierea produsului

Verde uimitor. Inteligenta lumii vegetale
 
Premiul National pentru Promovarea Stiintei, Asociatia Italiana a Cartii Premiul Gambrinus „Giuseppe Mazzotti“

Prefata de Michael Pollan
 
Plantele ne-au precedat pe Terra si sunt pretutindeni in jurul nostru. Traim in lumea lor. Nu le dam mare importanta, desi existenta noastra depinde de ele. Le negam capacitatile care le fac atat de asemanatoare noua. Si totusi atat de diferite. Stefano Mancuso si Alessandra Viola demonstreaza ca plantele poseda toate cele cinci simturi ale noastre, la care se adauga inca… cincisprezece. In regnul vegetal se comunica, se construiesc strategii, se formeaza aliante. Nu inteligenta e cea care diferentiaza animalele superioare de cele inferioare si de plante; ea mai degraba constituie caracteristica definitorie a intregii lumi vii. Verde uimitor este o carte-manifest care schimba nu doar stiinta botanicii, dar si perspectiva asupra locului si importantei omului in Univers.
 
O carte pasionanta de la prima la ultima pagina. De-acum veti privi cu alti ochi banala tomata. - Psychologies

Mancuso este hotarat sa revendice in numele plantelor recunoasterea pe care ele, de fapt, o merita. - The New Yorker
 
Fragment din cartea "Verde uimitor" de Stefano Mancuso, Alessandra Viola:

"Plantele - mereu pe locul al doilea
 
Nu e de mirare ca multe descoperiri stiintifice extraordinare obtinute in urma experimentelor si studiilor asupra plantelor au fost nevoite sa astepte decenii intregi pentru a fi "confirmate" de cercetari identice asupra animalelor. Descoperiri ce privesc mecanisme fundamentale ale vietii au fost ignorate sau li s-a dat o importanta mult diminuata doar pentru ca vizau lumea vegetala, dar si-au castigat brusc notorietatea atunci cand au putut fi puse in legatura cu cea animala.
Ganditi-va la experimentele lui Gregor Johann Mendel (1822 - 1884) asupra plantelor de mazare: au marcat efectiv aparitia geneticii, dar concluziile au fost complet ignorate timp de 40 de ani, pana la primul boom al geneticii, generat de experimentele pe animale. Sau amintiti-va de cazul mai fericit al cercetatoarei Barbara McClintock (1902-1992), laureata a Premiului Nobel in 1983 pentru descoperirea caracterului mobil al genomului. Inainte ca ea sa demonstreze acest lucru, se considera ca genomul era stabil si nu putea varia de-a lungul vietii unei fiinte. "Caracterul stabil al genomului" era o adevarata dogma stiintifica. De-a lungul anilor '40, in urma unor experimente efectuate asupra porumbului, McClintock a demonstrat ca acest principiu nu era irefutabil.
Era o descoperire fundamentala; de ce a primit Premiul Nobel de-abia dupa 40 de ani? Raspunsul este simplu: McClintock a fost mult timp marginalizata de catre comunitatea stiintifica pentru ca cercetarile sale fusesera efectuate pe plante si pentru ca observatiile ei erau contrarii "dogmei academice". Totusi, in anii '80, noi cercetari au demonstrat ca mobilitatea genomului este valabila si in cazul unor specii de animale, nu doar in cel al plantelor. Aceasta "redescoperire", nu atat propriile cercetari ale lui McClintock, au adus-o in atentia tuturor pe cercetatoare, oferindu-i-se Premiul Nobel si legitima recunoastere a meritelor sale."
Citeste mai mult

Detaliile produsului

De pe acelasi raft

Rating general al produsului

5 stele
4
4 stele
0
3 stele
0
2 stele
0
1 stele
0

Parerea ta e inspiratie pentru comunitatea Libris!

Review-uri

Ioana Trif 26/04/2020 10:58
O carte extraordinară despre puterea plantelor, forța verdelui care ne înconjoară și care ne ține în viață, deși omenirea a cam uitat de acest aspect. Plantele au un univers mult mai complex decât vrem noi să înțelegem. Această carte este un manifest, un strigăt pentru o lume care ne ajută pe noi să existăm și să respirăm, o lume pe care în ultimul timp vrem să o distrugem cu nepăsarea noastră.
Arata mai mult
  • Like review icon 0
  • Add comments
severgulea 31/03/2020 18:23
Plantele sunt actorii din umbra ai planetei, pe nedrept lipsite de atentia si aplauzele pe care le-ar merita, tinand cont de conditiile de posibilitate pentru toata biosfera pe care le asigura. Silentioasa si statornica lumea vegetala a atras mult mai putin atentia istoriei ideilor, religiei si stiintei comparativ cu lumea umana sau animala, poate pentru ca aparut atat de diferita de celelate tipuri de vietuitoare, incat a existat o tendinta de a o minimaliza. Asa cum ne amintesc Stefano Mancuso si Alessandra Viola plantele sunt organisme autotrofe, sedentare, pasive si lente prin contrast cu animalele sau omanii care sunt heterotrofi, mobili, sensibili, comunicativi. Cu toate acestea plantele, desi nu beneficiaza de organe specializate (sunt structuri modulare repetitive care le permite regenerarea si supravietuirea), sunt totusi capabile sa vada, sa emita substante biogene volatile (corespondent olfactiei), sa simta gustul, sa raspunda tactil si chiar sa auda (adica sa perceapa vibratii sau sa emita zgomote prin radacini). In plus , comparativ cu regnul animal, plantele au peste alte 15 simturi capabile sa detecteze umiditatea, campuri electromagnetice, gravitationale etc. De asemenea, plantele au capacitate de comunicare electrica, hidraulica, chimica, isi recunosc rudele, dialogheaza cu plante din specii diferite si au cele mai ingenioase mecanisme de protectie. Par descrieri prea optimiste? Cititi cartea semnata de Mancuso si Viola si redescoperiti verdele uimitor.
Arata mai mult
  • Like review icon 1
  • Add comments
Simionescu Mihaela 22/03/2020 11:00
green icon awesome check Achizitie verificata
Cartea aceasta mi=a confirmat unele lucruri pe care le observasem la lumea plantelor dar dupa ea nu voi mai privi niciodata lumea verde cu aceeiasi ochi. Cindva, tatal meu, biolog de meserie le spunea copiilor care mai rupeau cregute sau frunze sa nu o mai faca pentru ca si plantele simt durere ca si oamenii. Iata ca aceasta carte vine sa confirme zisele intuitive ale tatalui meu. Cred ca ar trebui ca parintii sa citeasca si sa le citeasca copiilor din aceasta carte pentru a/a-i invata ca facem parte dintr-o lume unitara pe care putem sa o iubim si sa o protejam.
Arata mai mult
  • Like review icon 1
  • Add comments
Zugravu Florentina 10/06/2019 14:40
Exceptionala
Arata mai mult
  • Like review icon 0
  • Add comments

4 din 4 de rezultate

Noi suntem despre carti, si la fel este si

Newsletter-ul nostru.

Aboneaza-te la vestile literare si primesti un cupon de -10% pentru viitoarea ta comanda!

*Reducerea aplicata prin cupon nu se cumuleaza, ci se aplica reducerea cea mai mare.

Ma abonez image one
Ma abonez image one