Countdown header img desk

MAI SUNT 00:00:00:00

MAI SUNT

X

Countdown header img  mob

MAI SUNT 00:00:00:00

MAI SUNT

X

Promotii popup img

Noutati de luat in vacanta

cu -10% -30%, 2+1 gratis!

Rasfoieste si comanda

carti cu dor de duca!
Close

trandafirioana

Membru din 01/12/2020

Aprecieri

Aprecierii review

13

aprecieri

Review-uri

Review Coment

530

de comentarii

Fericirea incepe azi - Jamie McGuire

Fericirea incepe azi - Jamie McGuire

Ce vă pot spune despre această carte? Este o poveste ce se parcurge foarte ușor, acțiunea dându-ți o ușoară dependență și nu poți să o lași până nu vezi ce se întâmplă până la final. Travis și Abby sunt un cuplu dinamic, vulcanic, ce împreună aprind scântei iar separat stârnesc lacrimi. Travis trebuie să învețe să îți țină în frâu anumite porniri ce nu îi fac cinste, deoarece firea sa ușor violentă, care dorește să controleze, îi va aduce multe probleme în relația cu Abby. Va alege greșit, dar până la urmă, totul o va face din dragoste, pentru că ceea ce simte pentru Abby este nou pentru el și nu știe cum să gestioneze această situație. Abby va avea și ea momentele ei confuze, ciudate, în care ne vom gândi : “ce este în capul ei?”, dar totul este frumos armonizat, Jamie dând viață unei povești captivante, despre dragoste și alegeri.

2021-01-20 12:58:06

0

Evermore - Sara Holland

Evermore - Sara Holland

Ever este o fata de sapteszprezece ani a carei famile a murit intr-un accidet tragic si ea este singura supravietuitoare. In urma accidetului ea capata niste puteri supranaturale, poate citi gandurile si poate vedea aurele persoanelor, iar activitatea ei cea favorita este sa se ascunda sub gluga si sa asculte muzica..a si sa nu uit, sa vorbeasca cu sora ei de doisprezece ani moarta, Riley.

2021-01-20 12:58:06

0

Elias si spioana Carturarilor - Sabaa Tahir

Elias si spioana Carturarilor - Sabaa Tahir

Mi-am dorit cartea din prima clipă în care ochii mei au alunecat asupra titlului, ca apoi să se holbeze indecent de mult la copertă (cea originală). Cred că a fost dragoste la prima vedere, însă indiscreția mea a făcut romanul să se înroșească și să se ascundă de privirea mea câteva luni de zile, timp în care am uitat de „mica” mea obsesie și m-am îndrăgostit de trilogia Legend, de Marie Lu și de seria Demon, de Peter V. Brett.

2021-01-18 07:15:21

0

Zori de zi. Partea a II-a - Stephenie Meyer

Zori de zi. Partea a II-a - Stephenie Meyer

Ne este prezentată nunta celor doi, în care prietenii apropiați sunt alături de ei, dar Bella este încă măcinată de gândul că Jacob nu este lângă ea într-o zi atât de importantă. Vârcolacul nu poate să stea departe de cea pe care o iubește și apare în casa vampirilor. Sperând că tânăra trece doar printr-un moment de inconștiență, se agață de fiecare speranță și continuă să creadă într-o posibilă relație.

2021-01-18 07:15:21

0

Si soarele e o stea - Nicola Yoon

Si soarele e o stea - Nicola Yoon

Romanul prezintă povestea Natashei, o tânără care a intrat ilegal în America alături de părinții ei, și află că mai are doar 24 de ore de stat în acel loc, urmând să fie deportată. În încercarea de a găsi un avocat care să o poate ajuta să iasă din necaz și să rămână în State, Natasha îl întâlnește pe Daniel, un tânăr poet-viitor-student-la-medicină. El coreean cu plete, ea negresă cu păr creț, el – seducător, tandru, sensibil -, ea? o adolescentă care nu crede în miracole. Dar Daniel? Ei bine, el e miraculos. Natasha mai are de trăit doar o zi pe străzile New-York-ului, iar Daniel are o viață la dispoziție pentru a-l simți îndeaproape.

2021-01-18 07:15:21

0

Eliza si monstrii ei - Francesca Zappia

Eliza si monstrii ei - Francesca Zappia

Fiind un personaj atât de popular în mediul online, datorită propriei creații, am avea impresia că părinții săi sunt foarte mândrii și că Eliza este înconjurată mereu de oameni. Adevărul este cu totul altul. Chiar dacă părinții știu despre ceea ce face Eliza, pentru ei totul reprezintă doar un hobby mai ciudat. Mediul online reprezintă ceva înafara sferei lor de interes. În timp ce Eliza câștigă bani frumoși în urma propriei munci, părinții ei o amenință că dacă nu va învăța mai bine nu o să primească bursă pentru facultate. Ne imaginăm ce greu îi e fetei să accepte asta din moment ce afirmă că banii strânși până acum i-ar ajunge să traiască binișor și după ce își plătește studiile.

2021-01-18 07:15:21

1

Dosarele Cronos. Captivi in timp - Rysa Walker

Dosarele Cronos. Captivi in timp - Rysa Walker

Uimirea lui Kate se transformă în spaimă în momentul în care o crimă comisă cu mulți ani în urmă, în 1893, la Expoziția universală de la Chicago, îi pune viața în pericol; dacă nu se va întoarce în trecut s-o împiedice, viitorul omenirii va avea de suferit… Mai mult, pentru a modifica spațiul temporal i se impune un sacrificiu dureros: dacă reușește, băiatul de care e îndrăgostită nu va mai avea nicio amintire legată de existența ei.

2021-01-18 07:15:21

0

Legendar - Stephanie Garber

Legendar - Stephanie Garber

Nu vreau să dau spoilere legate de conflict, însă o să vă spun că am ținut cu greu pasul cu toată acțiunea pentru că este destul de amplă și sunt foarte multe detalii la care trebuie să fii atent și să nu pierzi firul întâmplărilor.
Știu că nu foarte mulți adorați această trilogie, însă seria ”Caraval” este un fantasy împletit cu romance foarte bine conturat, încât nu cred că ar exista cititor căruia să nu-i placă la nebunie cel puțin un volum din cele trei.
Știți momentul acela când citești ceva și te imaginezi pe tine în mijlocul a tot ce citești? Așa m-am simțit eu citind această carte. Descrierile sunt superbe și te fac cu adevărat să crezi că ești în acolo, trup și suflet cu personajele.

2021-01-18 07:15:21

0

Elias si spioana carturarilor I: Focul din cenusa - Sabaa Tahir

Elias si spioana carturarilor I: Focul din cenusa - Sabaa Tahir

Elias și spioana cărturarilor este un roman fantasy pentru adolescenți care spune povestea a doi tineri pe cât de diferiți, pe atât de asemănători. Laia este o cărturăreasă în căutarea propriului frate închis și ascuns de dușmani, iar pentru a-l salva, singura ei speranța stă în alinierea cu Rezistența, unde primește șansa de a se ajuta reciproc. Ceea ce trebuie tânăra să facă este să devină o sclavă. Să fie servitoarea comandantului academiei militare Blackcliff și totodată un spion pentru Rezistență. Aici îl întâlnește pe Elias Veturius, o mască de curând devenită Aspirant la tron, care urmează să fie supus la niște probe crunte, alături de alți trei semeni.

2021-01-18 07:15:21

0

Legenda - Marie Lu

Legenda - Marie Lu

Îl cunoaştem întâi pe Day care nu este cel mai periculos infractor din ţară, ci cel mai căutat. După ce a picat Examenul şi a scăpat din Lagărul unde fusese trimis, Day a ajuns pe străzi, unde şi-a început propria bătălie împotriva sistemului. Din umbră încearcă să-şi ajute familia (mama, fratele mai mic, Eden şi fratele mai mare, John) cât mai mult posibil şi veghează asupra lor, mereu cu teamă că vreun membru al familiei ar putea contracta unul din virusurile ce lovesc Republica Americană în mod regulat. Singurul companion este Tess, o orfană cu talente de vraci care-i păzeşte mereu spatele.

2021-01-18 07:15:21

0

Regele malefic - Holly Black

Regele malefic - Holly Black

Cu un singur lucru nu prea am fost de acord. Cardan nu prea este malefic. Ba chiar mi-a fost milă de el pe alocuri. Urcat pe tron în urma sforilor trase de Jude, muritoarea care pune pe jar ținutul zânelor, Cardan are accese de nesupunere. Marioneta cu coloană vertebrală proprie, Cardan mi-a trezit anumite emoții. Supus unei vieți în care trebuia să spună numai și numai adevărul, el păstrează un pic din viclenia zânelor. Dar nu poate lupta împotruiva atracției pe care o simte pentru Jude. Nu este de acord cu poziția pe care o ocupă, se refugiază în distracție și în brațe dornice să-l primească.

2021-01-18 07:15:21

0

Institutul - Stephen King

Institutul - Stephen King

La Institut sunt aduși copii mici care au puteri speciale, cum ar fi telepatia și telekineza. Aceștia sunt supuși testelor și experimentelor. Dacă sunt cuminți primesc token-uri pe care le pot folosi la aparatul cu mâncare și băutură, iar dacă nu sunt cuminți, sunt bătuți. După un timp sunt trimiși în Back Half, iar de acolo nu se mai știe nimic de ei. Angajații institutului, în special doamna Director Sigsby le promite că la sfârșit vor fi trimiși acasă, cu memoria ștearsă ca să nu-și amintească că au fost vreodată acolo și vor fi returnați părinților lor, care sunt în viață.

2021-01-18 07:15:21

0

Pacientul - Jasper DeWitt

Pacientul - Jasper DeWitt

Măcinat de întrebări și mânat de ideea că ar fi putut avea un diagnostic pentru faimosul pacient, Parker H. se aruncă în cel mai greu caz al carierei sale. Și pentru asta avea nevoie de acces complet la dosarul acestuia. Numai că, din păcate, dosarul fie era incomplet, fie era greșit construit. Lipseau piese importante, detalii despre îngrijire și medicamentație.

2021-01-18 07:15:21

0

Vieti foarte reusite - J.K. Rowling

Vieti foarte reusite - J.K. Rowling

Wow. Rowling a mărturisit că aproape în fiecare zi citește notițe scrise la repezeală de oameni aflați în regimuri totalitare, care riscă închisoarea pentru a informa lumea despre ce li se întâmplă: „Am văzut fotografii ale unor oameni care au dispărut fără urmă, trimise Amnesty de către familiile lor disperate. Am început să am coșmaruri legate de tot ceea ce vedeam, auzeam și citeam. Totuși, am învățat mai mult despre bunătatea umană la Amnesty International decât aș fi crezut că voi ști vreodată”.

2021-01-16 06:00:39

0

Cititoarea - Traci Chee

Cititoarea - Traci Chee

Am ajuns să citesc acest roman numai datorită titlului. Mă plimbam pe la Bookfest cu prietenul meu, care mi-a zis la un moment dat că a găsit o carte perfectă pentru mine. M-am uitat neîncrezătoare la el până când mi-a arătat volumul și am înțeles la ce se referea. Cititoarea a devenit repede prima carte pe care mi-am cumpărat-o din impuls la un târg de carte din ultimii ani. Și am avut un noroc fenomenal, pentru că mi-a plăcut enorm!

2021-01-16 06:00:01

0

Dispozitive infernale. Cartea a treia: Printesa mecanica - Cassandra Clare

Dispozitive infernale. Cartea a treia: Printesa mecanica - Cassandra Clare

Scriitura este frumoasă, plină de pasaje lungi care examinează cu grijă sentimentele în cea mai artistică și delicată manieră, pasaje pe care le-ai citi de nenumărate ori și pe care vă las să le descoperiți singuri. Atmosfera victoriană este conturată frumos prin manierismul personajelor și modul acestora de a vorbi, aici mă refer la personajele noi în lumea vânătorilor de umbre, căci aceștia nu sunt foarte stricți, principiile lor potrivindu-se mai mult cu cele din ziua de azi.

2021-01-16 06:00:01

0

Miss Peregrine Vol.4: Harta zilelor - Ransom Riggs

Miss Peregrine Vol.4: Harta zilelor - Ransom Riggs

“Miss Peregrine” spune povestea lui Jacob, un adolescent de 16 ani, care a crescut fascinat de bunicul său şi de poveştile pe care acesta i le spunea – jurând că sunt reale – cu personaje jumătate oameni, jumătate creaturi fantastice. Bizarele apariţii populează amintirile din copilăria şi tinereţea bărbatului şi chiar dacă are şi câteva fotografii vechi drept dovadă, una mai ciudată decât alta, parcă-ţi vine să crezi că ai de-a face cu nişte trucaje şi cu o imaginaţie ieşită din comun. Până şi Jacob ajunge să se îndoiască de veridicitatea pozelor…

2021-01-16 06:00:01

0

Materiile intunecate Vol.2: Pumnalul tainuit - Philip Pullman

Materiile intunecate Vol.2: Pumnalul tainuit - Philip Pullman

Elementul fantastic original și inedit, în jurul căruia Philip Pullman și-a clădit întreaga trilogie, ia forma unui daimon, o ființă supranturală care se poate transforma în orice animal, insectă sau pasăre dorește, până când omul de care este legată ajunge la vârsta maturității, iar înfățișarea daimonului nu mai poate să sufere schimbări. Omul nu este stăpânul daimonului, vreau să clarific asta de la început. Relația care se formează între un daimon și un om este una de iubire, înțelegere și devotament. Sentimentele și gândurile sunt comune. Nu pot trăi unul fără celălalt, nu se pot îndepărta unul de celălalt.

2021-01-16 06:00:01

0

Luminile din septembrie ed.2017 - Carlos Ruiz Zafon

Luminile din septembrie ed.2017 - Carlos Ruiz Zafon

Ajunși în localitatea Golful Albastru, totul pare idilic. Peisajele sunt de basm, plaje întinse cu nisip fin, faleze de pe care se vedea marea până la orizont, oameni amabili și drăguți. În timp ce Simone se acomodează cu regulile impuse de angajatorul său, Irene face cunoștință cu Hannah, fata de casă a lui Lazarus și cu verișorul acesteia, Ismael, un adolescent cu câțiva ani mai mare decât ea, pasionat de pescuit și bărci. Până aici nimic ieșit din comun… și totuşi… totul pare prea frumos ca să fie adevărat, prea aduce a calmul dinaintea furtunii.

2021-01-16 06:00:01

0

Orasul fantomelor - Victoria Schwab

Orasul fantomelor - Victoria Schwab

In urma unei experiente in preajma mortii, Cassidy Blake capata puterea paranormala de a da la o parte valul care separa lumea celor vii de lumea mortilor si incepe sa vada fantome. Chiar isi face un prieten bun, pe Jacob, fantoma care o salvase de la moarte atunci cand era sa se inece. Dar trebuie sa invete regulile foarte repede, deoarece orasul fantomelor este mult mai periculos decat si-ar fi imaginat.

2021-01-16 06:00:01

0

Dispozitive infernale. Cartea a doua: Printul mecanic - Cassandra Clare

Dispozitive infernale. Cartea a doua: Printul mecanic - Cassandra Clare

Acțiunea este plasată în Anglia Victoriană și, asemenea seriei „ Instrumente Mortale”, are în prim-plan un psihopat care vrea să-i distrugă pe vânătorii de umbre. Personajele principale sunt: Tessa, Will și Jem, cei doi din urmă fiind parabatai. Nimeni nu știe ce este Tessa, nici măcar ea însăși, însă are puterea de a se metamorfoza în oricine și are acces la gândurile și amintirile oamenilor în care se preschimbă. Will se vede că este strămoșul lui Jace, nici nu te-ai putea îndoi de asta, iar Jem nu este un personaj străin pentru cei care au citit ultimele volume ale seriei Instrumente Mortale

2021-01-16 06:00:01

0

Inimi chimice - Krystal Sutherland

Inimi chimice - Krystal Sutherland

Am început „Inimi chimice” de Krystal Sutherland fără a avea prea multe așteptări legate de subiectul cărții, este, în definitiv, un young adult, iar eu am depășit de foarte mult timp acea perioadă și nu am întotdeauna starea necesară pentru a mă cufunda în lumea liceenilor și a tinerilor, care transformă totul într-o tragedie fără margini și pentru care pierderea iubirii este sfârșitul lumii. Prima cărții începuse să îmi demonstreze că nu m-am înșelat, că este vorba despre o altă poveste de iubire între doi adolescenți, cărora credeam că le prevăd sfârșitul fericit după ceva tatonări și peripeții, Henry Page, personajul prin prisma căruia aflăm totul, mi se părea tocilarul perfect, iar Grace luase rolul rebelului din alte romane young adult, e adevărat, era un pic inversat rolul, în sensul că nu aveam în față băiatul rău-fata bună, dar aveam băiatul bun și fata rea, ceea ce este un clișeu des întâlnit la cărțile încadrate în această categorie și oarecum mă plictisea subiectul. Nici măcar nu am bănuit ce comoară se ascunde în cea de a doua parte a cărții și ce mesaj puternic, de aceea, vă cer doar să aveți răbdare cu acest roman și vă promit că nu o să fiți dezamăgiți.

2021-01-16 05:49:35

0

Baiatul de pe Facebook - Jessica Park

Baiatul de pe Facebook - Jessica Park

Julie Seagle de-abia asteapta sa vina in Boston si sa inceapta facultatea. Dar, odata ajunsa in oras, descopera ca nu cursurile sunt adevarata provocare, ci familia care o gazduieste. De unde era ea sa stie ca avea sa devina atat de importanta pentru familia Watkins si ca avea sa se indragosteasca de unul dintre frati ? Si inca de cel pe care nici macar nu l-a cunoscut!

2021-01-16 05:49:35

0

Eleanor si Park - Rainbow Rowell

Eleanor si Park - Rainbow Rowell

Sunt sigură că mulți știți despre această carte. Eu abia am reușit să o citesc, am cumpărat-o la un târg de carte, undeva prin noiembrie. Am tot căutat-o online să o achizițonez, dar era peste tot stoc epuizat. La un moment dat a devenit o obsesie căutarea acestei cărți. Am renunțat să o mai caut și... am găsit-o la standul celor de la Art de la târg, suuuper! Am cumpărat ambele cărți traduse la noi de Rainbow Rowell și anume „Eleanor&Park” și „Fangirl”.

2021-01-16 05:49:35

0

Printul din negura - Carlos Ruiz Zafon

Printul din negura - Carlos Ruiz Zafon

E prima carte citită de la acest autor. Mi-a plăcut, eram mereu curioasă despre această carte iar un concurs mi-a oferit șansa de a citi Prințul din negură.
Mie mi s-a părut a fi un basm mai întunecat. Copii luptând cu o forță întunecată și malefică, Prințul din negură.

2021-01-16 05:49:35

0

Printul nemilos - Holly Black

Printul nemilos - Holly Black

Cred că mulți o vor iubi pe Jude, pentru că putem să simțim alături de ea cum e să încerci să te răzbuni, să nu te lași intimidat și să lupți să-i învingi pe toți cei care te-au rănit vreodată. Și oricât de buni am fi, uneori e plăcut să vedem cum oamenii care ne-au greșit primesc ceea ce merită. Dar durerea altora nu vindecă propriile răni și viața lui Jude nu e deloc fericită. Deși mi-am dorit să reușească, știu că drumul pe care l-a ales nu-i va aduce liniștea. Și, surprinzător, mi-a plăcut enorm asta, mi-a plăcut furtuna de sentimente pe care mi-a trezit-o acest personaj, mi-a plăcut să râd și să plâng alături de ea, să lupt și să sufăr și să înțeleg din nou că nu poți obține iubire prin forță, dar poți obține putere și uneori, acesta poate fi primul pas spre vindecare.

2021-01-16 05:49:35

0

Elias si spioana Carturarilor II: O torta in noapte - Sabaa Tahir

Elias si spioana Carturarilor II: O torta in noapte - Sabaa Tahir

Cum primul volum a fost unul extrem de alert, așteptările mele în ceea ce privește O torță în noapte au fost destul de ridicate, iar în mare parte autoarea a reușit chiar să mi le depășească, volumul de față aducând nenumărate surprize (atât plăcute, cât și mai puțin plăcute, dar care fac povestea și mai palpitantă) cititorilor de pretutindeni.
Acțiunea este alertă și prinde de la primele pagini, bine-cunoscutelor personaje dn primul volum alăturându-li-se altele noi, care încheagă acțiunea și conferă autenticitate poveștii.

2021-01-16 05:49:35

0

Vraja spinilor - Margaret Rogerson

Vraja spinilor - Margaret Rogerson

Dacă nu credeam în magie, aș fi crezut după cartea asta. Autoarea face ca totul să pară magic. Am folosit cuvinte cam neinspirate, nu? Dar exact asta am simțit, mai ales în prima parte. V-am spus că mi-a plăcut mai mult prima parte a cărții. A debutat în forță, cu multă acțiune, detalii și personaje. Nu că nu ar fi păstrat aceeași notă până la final. Doar că am simțit că pierd frâiele poveștii, tot încercând să dibuiesc rolul fiecărui personaj.
Replicile sarcastice, amuzante și înțepătoare ale lui Nathaniel Thorn, discuțiile dintre el și Elisabeth, atunci când nu se luptau cu vreo haită de diavoli, au fost „cireașa de pe tort”. Le așteptam de fiecare dată și simțeam că numai ele puteau risipi un pic din tensiunea care se insinua în fiecare crăpătură, în fiecare rând. Nu e ușor să te simți urmărit de vrăji și diavoli.

2021-01-16 05:49:35

0

Batman Vol.2: Orasul bufnitelor - Scott Snyder, Greg Capullo

Batman Vol.2: Orasul bufnitelor - Scott Snyder, Greg Capullo

Deși se află în plin proces de dezvoltare, Gotham rămâne locul care adăpostește multe scursuri ale societății și minți criminale, care eclipsează orice alt progres. Oamenii numesc uneori orașul după infractorii care îi bat străzile, pentru că ei par să îl reprezinte cel mai elocvent. Dar îl numesc și după Batman, eroul misterios care colaborează cu poliția și apare când te aștepți mai puțin să salveze situația.

2021-01-16 05:49:35

0

Toc toc - Roald Dahl

Toc toc - Roald Dahl

Umorul sau tipic se potriveste atat de bine cu formatul de tip proza scurta ales incat am ramas uimit de o combinatie ce pare atat de gresita in concept precum branza si strugurii.

2021-01-16 05:49:35

0

Baietii din strada Pal - Molnar Ferenc

Baietii din strada Pal - Molnar Ferenc

Băieții din strada Pál sunt un grup de elevi de gimnaziu care se întrunesc pe un maidan aflat lângă un depozit de lemne. Pentru că locuiesc în Budapesta, acela e cel mai mare petic de natură cât de cât sălbatică pe care-l au la dispoziție. În joacă, s-au organizat cât se poate de militărește, pe locotenenți, caporali, general – dar au doar doi soldați, pe micul și blondul Nemecsek, și pe câinele de pe maidan. Simpaticul Nemecsek, fiind soldat, ascultă de ordinele tuturor.

2021-01-16 05:49:35

0

Tunetul Vol.2: Arcul Secerii - Neal Shusterman

Tunetul Vol.2: Arcul Secerii - Neal Shusterman

Pentru a evita o supra aglomerare a planetei au apărut Secerile. Oameni cu un caracter aparte ce au posibilitatea și responsabilitatea de a lua viața celorlalți. Vă veți gândi probabil că oamenii pot muri și în accidente, nu doar de bătrânețe. Ceea ce ar fi perfect normal în zilele noastre. Dar nu și în acest viitor în care oricât de strivit ți-ar fi corpul, poți fi regenerat. Ba mai mult, primești și o înghețată excelentă atunci când se întâmplă.

2021-01-16 05:49:35

0

Vraja corbilor - Margaret Rogerson

Vraja corbilor - Margaret Rogerson

Eu am citit Vraja Spinilor pentru clubul de lectură online organizat de Storia Books pe 20 iunie, unde am avut ocazia să aflu și impresiile altor cititori despre carte. Mi-a plăcut faptul că au existat și oameni cărora le-a plăcut mult și oameni dezamăgiți, pentru că așa mi-a fost mai ușor să-mi dau seama care sunt punctele tari și punctele slabe ale romanului.

2021-01-16 05:49:35

0

Marina - Carlos Ruiz Zafon

Marina - Carlos Ruiz Zafon

Marina lui Zafón era pe lista mea de lecturi la îndemnurile lui Coffee și ale Laviniei, însă nu intenționam să mă apuc de ea atât de repede. S-a întâmplat să merg la sala de lectură de la Amzei pentru câteva ore, nu am găsit ceea ce voiam să împrumut, în schimb am zărit cu coada ochiului Marina, așa că m-am aruncat asupra ei fără să stau pe gânduri. Oricât de repede am încercat să citesc, nu am reușit să termin cartea până la ora închiderii, ba am și rămas în mijlocul unei scene pline de adrenalină, când protagonistul este cu un picior pe geam, urmărit de niște ființe monstruoase, și mai vine și trenul. Recunosc, cartea m-a prins, iar în metrou nu m-am gândit decât la continuarea poveștii rămase în aer. Acasă aveam doar o variantă în franceză, așa că ce-am putut să fac? Am citit restul cărții în franceză, noroc c-am studiat-o la școală.

2021-01-16 05:49:35

0

O mare de lacrimi - Ruta Sepetys

O mare de lacrimi - Ruta Sepetys

O mare de lacrimi de Ruta Sepetys aduce în atenția publicului unul dintre cele mai tragice evenimente ale lumii, eveniment întâmplat într-una dintre cele mai triste perioade. Vorbim de perioada celui de-al Doilea Război Mondial, perioadă în care sute de mii de suflete au plecat din lumea celor vii. Perioadă în care moartea umbla nestingherită și răpea zilnic suflul a zeci de oameni. Fie că vorbim de sufletele celor care se ascundeau, a celor care luptau sau a celor care îndurau lagărele.
Unul dintre evenimentele care au marcat această perioadă, un eveniment care ilustrează cât de crud poate fii războiul este scufundarea vasului german Wilhem Gustloff. Vasul transporta peste zece mii de oameni printre care civili, răniți, oficiali naziști și personal militar. Toți cei îmbarcați încercau cu disperare să scape din mâinile Armatei Roșii. Din nefericire, nava a fost torpilată de un submarin sovietic. Au pierit nouă mii de oameni doar într-un loc, în aceeași zi. Dintre acești oameni aproape cinci mii erau copii.

2021-01-16 05:49:35

0

Balada serpilor si a pasarilor cantatoare - Suzanne Collins

Balada serpilor si a pasarilor cantatoare - Suzanne Collins

Îmi amintesc cu nostalgie perioada în care am citit pentru prima dată Jocurile Foamei, când am făcut cunoștință cu genul distopic și m-am lăsat atrasă de bună voie într-un univers brutal și sângeros. La vremea aceea nici nu mă gândeam că autoarea ar putea publica încă un roman a cărui acțiune se petrece în același univers. Pur și simplu am acceptat faptul că seria Jocurile foamei este formată din trei volume și am fost mulțumită cu finalul pe care autoare l-a oferit cititorilor. Dar asta nu înseamnă că nu m-am întrebat în repetate rânduri ce s-a întâmplat înainte și după evenimentele petrecute în trilogie.

2021-01-16 05:49:35

0

Cautand-o pe Alaska - John Green

Cautand-o pe Alaska - John Green

Miles este un ‘mic’ tocilar căreia îi plac foarte mult ultimele cuvinte ale persoanelor celebre. Și nu numai că îi plac, dar le și ține minte la perfecție.
El nu a avut niciodată un prieten, o iubită și nici nu a facut nimic interesant pentru care să se simtă valoros.
Dar la colegiul cu internat, soarta îi pregătește o surpriză: acolo se va integra într-o gașcă pestriță care îi va schimba viața.
Prietenii lui vor deveni Chip, colegul său de cameră, frumoasa și misterioasa Alaska, japonezul Takumi și românca Lara. Cu toții va fi prieten, dar cu Lara va avea o relație pasageră iar pe Alaska o va iubi dincolo de speranță.

2021-01-16 05:34:35

1

Povesti de seara pentru fete rebele - Elena Favilli, Francesca Cavallo

Povesti de seara pentru fete rebele - Elena Favilli, Francesca Cavallo

Ideea originală a pornit din dorința de a arăta lumii că nu există o rețeta pentru succes și că fiecare femeie trebuie să fie ea însăși pentru a avea parte de fericire și împliniri pe toate planurile. Faptul că ești femeie nu trebuie să te îngrădească în niciun fel în dorința de a avea tot ce îți dorești, trebuie să știi să motivezi oamenii din jur și să ai o poveste pe care o poți da mai departe. Aici nu vorbim neapărat de fete rebele, vorbim de femei frumoase, inteligente, care au știut să spună “NU” unor stereotipuri deja învechite și au ajuns să fie fericite și împlinite. Unele au avut realizări mari, unele nu foarte mari, de unele nici măcar nu am auzit, dar în total, au știut să se pună în valoare și să țină piept unei societăți care uneori a fost împotriva lor. Faptul că sunt prezente în acest album înseamnă că merită să fie aici și că povestea lor inspiră prin curaj, perseverență și frumusețe interioară.

2021-01-16 05:34:35

0

Sfidarea. Seria Jocurile foamei. Vol.2 - Suzanne Collins

Sfidarea. Seria Jocurile foamei. Vol.2 - Suzanne Collins

De-a lungul tuturor volumelor s-a format și un triunghi amoros, care mie mi-a plăcut la nebunie (deși multora li se pare clișeic). Acesta și-a avut locul lui în poveste, la sfârșit dându-ne seama cu adevărat de caracterul personajelor și de importanța acțiunilor lor. Gale e din ce în ce mai aproape de Katniss, însă gândurile lui morbide aduc întotdeauna certuri, iar Peeta e și el aproape de Katniss, însă e în același timp departe. Dar cum poate fi o persoană și aproape și departe de tine? Cu siguranță n-am de gând să vă spun ce i s-a întâmplat lui Peeta, dar vă pot da un avertisment: pregătiți-vă să fiți impresionați!

2021-01-16 05:34:35

0

Revolta. Seria Jocurile foamei. Vol.3 - Suzanne Collins

Revolta. Seria Jocurile foamei. Vol.3 - Suzanne Collins

Finalul volumului 2 m-a cutremurat, astfel încât volumul de față m-a marcat tocmai prin însemnătatea finalului volumului anterior: pierderea locului pe care-l considerai casă. Mi se pare un subiect destul de sensibil, drept pentru care, când Katniss se desparte de districtul în care a copilărit, de districtul în care putea fi ea însăși, fără să-i pese de cei din jur, parcă s-a rupt ceva din sufletul meu. Am reușit să intru atât de bine în pielea lui Katniss astfel încât am înțeles-o pe deplin.

2021-01-16 05:34:35

0

Adam si Eva - Liviu Rebreanu

Adam si Eva - Liviu Rebreanu

Romanul este structurat pe șapte capitole care sunt denumite după numele celor șapte personaje feminine care influențează destinele eroilor prin iubire, regăsirea echilibrului și redobândirea spiritului pur – Navamalika, Isit, Hamma, Servilia, Maria, Yvonne, Ileana. E posibil ca numele lor să vă dea deja indicii cu privire la epocile și perioadele din istorie în care acțiunea va avea loc.

2021-01-16 05:34:35

0

Jurnalul unui adolescent timid - Stephen Chbosky

Jurnalul unui adolescent timid - Stephen Chbosky

Intră în lumea lui! Aflat în pragul adolescenţei, Charlie se hotărăşte să-şi povestească viaţa unui prieten imaginar, căruia îi trimite o serie de scrisori intime. Prins între dorinţa de a şi trăi viaţa şi tendinţa de a fugi de ea, Charlie, se trezeşte obligat să exploreze un teritoriu până acum necunoscut. Acela al primelor întâlniri şi al casetelor cu compilaţii, al problemelor de familie şi al prietenilor adevăraţi. Şi caută neîncetat „melodia perfectă” a unei „călătorii perfecte” în care „să se simtă infinit”

2021-01-16 05:34:35

0

15 zile fara internet - Sophie Rigal-Goulard

15 zile fara internet - Sophie Rigal-Goulard

O carte destul de simpatica care chiar imi place. O recomand cu caldura. Are o poveste care te tine captiv langa carte. Wow

2021-01-16 05:19:35

0

Un an fara tine - Nina de Pass

Un an fara tine - Nina de Pass

Am auzit dintotdeauna că nimeni nu este de neînlocuit. Eu nu cred asta. Oamenii nu sunt pioni, nu îi poți așeza în locul în care a stat altcineva. Cred că fiecare om merită locul lui, rostul lui, atenția lui. Și cred că ideea asta se desprinde și din acest roman. Cara și-a pierdut cea mai bună prietenă. G. (nu îi voi spune pe nume, nu m-ar ierta pentru asta) a murit chiar în noaptea Ajunului Anului Nou. Ceea ce ar fi trebuit să fie începutul unui an glorios s-a transformat în începutul unui an de coșmar. Rănită fizic și devastată sufletește, Cara petrece ceva timp, împinsă de mama ei, în spital. Nu i-au fost de ajutor nici discuțiile de la psiholog, nici încurajările celor apropiați. Cara era măcinată de vină și nu putea face față acestui sentiment. Era ceva legat de noaptea aceea, ceva ce nu spusese nimănui.

2021-01-16 05:19:35

0

Jocurile foamei. Seria Jocurile foamei. Vol.1 - Suzanne Collins

Jocurile foamei. Seria Jocurile foamei. Vol.1 - Suzanne Collins

De-a lungul lecturii, inevitabil, m-am gândit la perioada pe care o traversăm noi acum. Zilele astea toate drumurile și gândurile duc la Covid-19. Imaginația mea bolnavă a dezvoltat un scenariu. Dacă așa vom ajunge și noi? Groaznic! Să luptăm pentru fiecare drept? Pentru fiecare porție de mâncare? Să fimi nevoiți să omorâm oameni doar pentru a sublinia puterea altora? Nu, nu, nu! M-am scuturat repejor și am promis să trăiesc doar cu mintea printre paginile cărții. Îmi erau de ajuns teroarea și tensiunea de acolo.

2021-01-16 05:19:35

0

Sarpe si porumbel - Shelby Mahurin

Sarpe si porumbel - Shelby Mahurin

Șarpe și porumbel, ce debut frumos! Debutul autoarei, debutul unei colecții care va face furori. Corinteens, bune alegeri ai făcut! V-am spus și cu alte ocazii, fantasy-ul nu este genul meu preferat. Dar vreau să explorez fiecare ținut încărcat de magie, creaturi fantastice și detalii care stârnesc imaginația oricărui cititor. Pentru că prefer varianta mai soft a acestor lumi (simt nevoia unei inițieri blânde), genul de poveste pe care ni l-a pregătit Shelby Mahurin este perfect pentru mine! Fără să fie plină de detalii… fantastice, dar suficient de antrenantă pentru a mă ține conectată la lumea pe care ea o construiește la granița dintre lumea fantasy și poveștile de dragoste cu accente vintage. Mai e nevoie să vă spun cu câtă bucurie am adăugat-o pe raftul cărților pe care le pasez generațiilor viitoare?

2021-01-16 05:19:35

0

Casa de sare si amaraciuni - Erin A. Craig

Casa de sare si amaraciuni - Erin A. Craig

Casa de sare și amărăciuni este inspirată din basmul fraților Grimm (Cele douăsprezece prințese dansatoare), basm pe care nu l-am citit, dar am văzut desenele animate. 🙂 Mulțumiri, dragile mamei! Datorită vouă am știut despre pantofii de zâne și balurile secrete. Erin A. Craig duce povestea un pic mai departe. Îi oferă un twist întunecat, un strop de glamour și o picătură de suspans.
Binele și răul sunt prezente întotdeauna în jurul nostru. Binele ajunge însă să fie un termen necunoscut celor din familia Thaumas. Tentaculele reci ale morții se înfășuraseră strâns în jurul acestei familii și răpea membru după membru.

2021-01-16 05:19:35

0

Tiamel. Legenda ultimului Craniu de Cristal - Adrian Hulber

Tiamel. Legenda ultimului Craniu de Cristal - Adrian Hulber

Romanul este diferit și prin numele simple, pe care Adrian Hulber le-a creat, prin denumirile orașelor, ținuturilor care sunt usor de reținut. Deseori găsim în literatura fantasy nume prea complicate: K’zkhezen!' sau Trollopistickazjaky'.
În continuarea afrimației de mai sus, aici nu vei găsi dragoni, elfi, vrăjitori și vrăjitoare. Cărțile de fantezie suferă de o suprapopulare de vampiri, vârcolaci și tot felul de creaturi. Este o carte fără stereotipuri.

2021-01-16 05:19:35

0

Iubire de proba - Alex Light

Iubire de proba - Alex Light

Brett și Becca au farmecul lor și povestea lor este una sigură pentru cititorii tineri (știți deja obsesia mea de a citi prima cărțile pe care intenționez să le pasez Mariei). Nu este o poveste cu complicații, secrete, trădări sau probleme de oameni mari. Dar este o poveste caldă, numai bună de savurat în weekend sau în nopțile lungi și friguroase. Mie mi-a asigurat câteva ore de liniște și pace. Și cred că asta este anume super puterea lecturii.

2021-01-16 05:19:35

1

De veghe in lanul de secara - J.D. Salinger

De veghe in lanul de secara - J.D. Salinger

Un început bizar și interesant în același timp, dar am înțeles care este logica derulării evenimentelor abia la sfârșit. (aici vă las și eu un pic în ceață)
Eroul și povestitorul nostru este un adolescent libertin, poate rebel care se află într-o criză de personalitate cred eu, sau o depresie mai profundă care durează de ceva timp dar de care nimeni nu s-a preocupat în mod serios. Din acest considerent Holden, are o viziune asupra vieții și a oamenilor mai diferită, pesimistă și un pic distrugătoare.

2021-01-16 05:00:02

0

Curentii din adancuri - Nora Roberts

Curentii din adancuri - Nora Roberts

Zane Bigelow a crescut într-o casă frumoasă și pare că a avut copilărie minunată în mica localitate Blue Ridge Mountains din North Carolina. Străinii, dar și mătușa lui Zane, invidiau norocul părinților săi: un chirurg de succes și eleganta lui soție, care apărea în ținute perfecte la recitalurile de balet și la meciurile de baseball ale copiilor. Doar Zane și sora lui știu adevărul, până când o ceartă brutală a părinților ajunge publică. Dar chiar atunci Zane pleacă la colegiu și nu mai privește în urmă…

2021-01-16 05:00:02

0

Pasiunea - Sandra Brown

Pasiunea - Sandra Brown

Pasiunea este un roman extrem de îndrăzneț, care abordează subiecte tabu pentru societățile musulmane, precum pasiunea, erotismul, sexualitatea, relațiile între persoane de același sex și relațiile în afara căsătoriei, dorința, plăcerea și absența acesteia, explorarea trupului și cunoașterea lui în profunzime, virginitatea și absența ei, castitatea și altele de aceeași manieră. Sobh realizează o adevărată odă închinată femeii și dorinței ei de a fi fericită, de a se cunoaște în totalitate și de a ajunge să obțină fericirea supremă, trăind după propriile reguli și dând frâu liber imaginației și fanteziei pure.

2021-01-16 05:00:02

0

O noua speranta - Sandra Brown

O noua speranta - Sandra Brown

Mi-am exprimat de mai multe ori în ultimul timp, aici pe site, plăcerea de a citi romane construite destul de clasic, atât din punct de vedere al stilului, cât și al subiectului, mai ales când am citit romane franceze sau rusești. Chiar dacă subiectele sunt destul de tipice, implicând de obicei povești de iubire ale aristocrației timpului, există o cursivitate a scrierii și o profunzime a sentimentelor descrise care fac lectura extrem de plăcută.

2021-01-16 05:00:02

0

Aproape de paradis - Nora Roberts

Aproape de paradis - Nora Roberts

O carte ffoarte interesanta cu o poveste foarte frumoasa de dragoste si o recomand cu caldura. O sa va placa garantat!

2021-01-16 05:00:01

0

Capcana - Sandra Brown

Capcana - Sandra Brown

Am văzut o diferență considerabilă între Provocarea și Capcana. Provocarea e descrisă ușor lacunar, fără prea multe detalii, deloc sofisticat. Capcana, în schimb, abordează o sintetizare a ideilor mult mai profundă și matură; totul capătă un sens, un contur.
Prima cartea m-a surprins extrem de confuză; nu am înțeles detaliile și unii termeni, m-a încețoșat grav pe alocuri. Capcana a venit ca luminița de la capătul tunelului și mi-a răspuns la (toate) întrebările care-mi măcinau conștiința.

2021-01-16 04:49:35

0

Gauguin din orasul albastru - Jean-Luc Bannalec

Gauguin din orasul albastru - Jean-Luc Bannalec

Și-atunci ce m-a făcut să vreau neapărat s-o am acasă? În primul rând, coperta. Superbă. M-am gândit chiar că, dacă n-o să-mi placă conținutul, măcar am ceva frumos de admirat. Habar n-am ce-mi veni, fiindcă nu gândesc nicodată așa. Apoi, a fost titlul care m-a ispitit. Imi place arta, la nivel de profan, desigur, și îmi plac mai mult poveștile care se învârt în jurul ei. Așa că o carte care are în titlu numele uni pictor, considerat adesea excentric, mă gândeam că nu are cum să fie decât pe gustul meu. Am aruncat o privire și pe coperta a patra și am văzut cuvintele crimă, secrete, miros de mare, gust de fries francais. Și-atunci am știut că trebuie s-o iau acasă. Un fel de dragoste la prima vedere.

2021-01-13 11:00:01

0

Comisarul Corcodusa - Adrian Buzdugan

Comisarul Corcodusa - Adrian Buzdugan

Volumul „Comisarul Corcodușă”, de Adrian Buzdugan, este o scriere greu de încadrat în genuri literare, un policier umoristic absurd, neoavangardist, în cinci episoade, despre un justițiar autohton, ce „rezolvă” cazuri în diverse colțuri ale lumii: Italia (Dragoste și corcodușe la Palermo, Fiica lui Corcodușă), Franța (Filiera durerii), Arabia (Mecca) și Rusia (Moscova nu crede în gloanțe). Ca personaj neaoș și, totodată, cosmopolit, comisarul Corcodușă va păși cu siguranță în istoriile literare, ridicându-se la înălțimea marilor detectivi ai literaturii polițiste.

2021-01-13 10:58:03

0

Integrala Maigret Vol.6 - Georges Simenon

Integrala Maigret Vol.6 - Georges Simenon

Referindu-se la opera literară a lui Simenon, scriitorul britanic Julian Barnes scria: „Din literatura de duzină a câștigat bani, din seria Maigret, faimă mondială, iar din romans durs aprecierile criticii și admirația, uneori stânjenitoare, a lui Gide, Cocteau, Thornton Wilder și așa mai departe” (Tour de France, Nemira, 2018, p. 148). E lucru cert că Maigret este un personaj cunoscut pe plan internațional, romanele al căror erou principal este fiind traduse în numeroase limbi.

2021-01-13 10:58:03

0

Fete in rosu si alte povestiri politiste - Daniel Timariu

Fete in rosu si alte povestiri politiste - Daniel Timariu

Prima povestire intitulată Fete în roșu, publicată în următorul an în volumul omonim, îl are în centru pe inspectorul Ovidiu Danelescu, personajul principal al povestirilor mele polițiste. După acel prim contact cu genul polițist am prins drag și nu m-am mai putut opri până nu am terminat trei povestiri. Astfel că la Final Frontier 2016 m-am prezentat cu ele editorului Bogdan Hrib de la editura Tritonic. I-au plăcut din prima și mi-a sugerat să scriu în continuare pentru un volum complet.

2021-01-13 10:58:03

0

Omul umbra - Dashiell Hammett

Omul umbra - Dashiell Hammett

Ceea ce mă surprinde este modul de abordare în scrierea romanului. Autorul trece în plan secund victimile, ucigașul chiar și rezolvarea cazului sunt oarecum neinteresante. Ceea ce mă face să mă întreb: să fie din cauza retragerii premature a lui Nick din funcția de detectiv, dorind, ca noi cititorii, să privim din punctul de vedere al omului de rând sau, pur și simplu, autorul a vrut să experimenteze cu un stil mai inovator? Oricare ar fi răspunsul, cert este că această prezentare a acțiunii este rară pentru genul polițist. Aparent, accentul autorului cade pe limbaj, și nu mă refer la un anumit jargon sau argou ci la acele discuții inutile, fără rost doar așa pentru a face timpul să curgă mai repede. Încă un lucru ce merită notat în această privință ar fi naturalețea și caracterul nostim pe care îl au personajele.

2021-01-13 10:58:03

0

Domino Vendetta - Adam Kennedy

Domino Vendetta - Adam Kennedy

A fost destul de interesanta si merita incercata de dragul timpurilor. Nu cred ca o sa regretati, recomand!!!

2021-01-13 10:58:03

0

Leul - Nelson Demille

Leul - Nelson Demille

Leul-fluture este o cărticică plină de gingășie și de duioșie, pe care o citești cu sufletul. Neapărat cu sufletul. Te îndrăgostești în primul rând de personajele sale, care trăiesc viața la maximă intensitate, bucurându-se de clipe, stări, momente unice și de neînlocuit. Apoi, călătorești până departe, în Africa cea plină de culoare și de exotism, și te bucuri de mulțimea de animale sălbatice, precum leii, elefanții, hienele, prin mijlocul cărora te vezi plimbându-te neînfricat, cu o pușcă în mână alături de cel mai bun prieten al tău, nimeni altul decât un exemplar extrem de rar și de frumos de leu alb.

2021-01-13 10:58:03

0

Valea terorii - Arthur Conan Doyle

Valea terorii - Arthur Conan Doyle

Aventurile lui Sherlock Holmes (în engleză The Adventures of Sherlock Holmes) este o colecție de 12 povestiri polițiste scrise de Sir Arthur Conan Doyle și avându-l în rolul principal pe faimosul detectiv. Cartea originală a fost ilustrată de Sidney Paget.

2021-01-13 10:58:03

0

Casa papusilor - M.J. Arlidge

Casa papusilor - M.J. Arlidge

Atunci când cadavrul unei femei este găsit îngropat pe o plajă pustie, polițista Helen Grace este chemată la locul faptei. Ea își dă seama pe dată că ucigașul nu este un amator. Acel corp stătea ascuns acolo de mulți ani. Dar nimeni nu a dat-o dispărută vreodată pe acea femeie. Și de ce ar fi facut asta, dacă ea încă trimitea mesaje de pe telefon familiei sale?
Detectiva este sigură că o minte criminală stă în spatele acestei crime. Dar nu este vorba despre oricine. Respectivul este foarte inteligent și atent la urmele sale. Însă ceea ce este și mai rău decât orice, are foarte multă răbdare. Dar asta este doar în avantajul criminalului. În timp ce poliția încearcă să afle motivul crimei de pe plajă, timpul se scurge pentru o nouă victimă care se află încă în viață.

2021-01-13 10:58:03

0

Disparitia lui Stephanie Mailer - Joel Dicker

Disparitia lui Stephanie Mailer - Joel Dicker

În 1994, liniștea micuțului oraș Orphea este aruncată în aer de o crimă cvadruplă. Ancheta pentru depistarea ucigașului este încredințată unor polițiști tineri: Jesse Rosenberg și Derek Scott. Fuseseră împușcați primarul orașului, fiul acestuia, soția lui și o femeie nevinovată ce se afla în fața casei acestora. Piesele anchetei par să cadă repede la locul lor, apar martori care indică un potențial criminal, acesta este reținut. Polițiștii sunt lăudați, decorați și timp de douăzeci de ani, toate cazurile anchetate de Rosenberg își găsesc rezolvarea. Fusese supranumit „căpitanul 100%

2021-01-13 10:58:03

0

Eu l-am ucis pe Kennedy - Manuel Vazquez Montalban

Eu l-am ucis pe Kennedy - Manuel Vazquez Montalban

In Montalban's novel we witness the "birth" of one of the most famous detectives in the world of literature: Pepe Carvalho.

2021-01-13 10:58:03

0

Filiera greceasca. Ed. a IV-a - Bogdan Hrib

Filiera greceasca. Ed. a IV-a - Bogdan Hrib

Am terminat de citit Filiera acum mai bine de o lună, dar timpul nu mi-a permis să scriu despre ea, așa că recenzia vine oarecum târziu. Am citit-o rapid pentru că este o carte scurtă și foarte dinamică, imposibil de lăsat din mână. Recunosc că nu a avut asupra mea același efect ca Reziliență, unde evenimentele au avut o altă greutate, iar subiectul abordat a fost nu doar mai interesant, dar și mult mai raportat la realitatea zilelor noastre. Nu încerc, desigur, să compar cărțile, ci mai degrabă să punctez faptul că Bogdan Hrib a făcut, de la o carte la alta, ceva tot mai mișto cu seria Munteanu.

2021-01-13 10:58:03

0

Mlastina - Susanne Jansson

Mlastina - Susanne Jansson

Prezentul are doza lui de suspans, dar adevăratele probleme își au rădăcinile în trecut. Și acolo ar trebui să căutăm primele răspunsuri. Autoarea țese cu îndemânare povestea, jonglând între cele două planuri și oferindu-ne informațiile dozat, cât să ne mențină atenția vie. Dacă exceptăm împărțirea acțiunii, făcută cu stângăcie, povestea mi-a plăcut, a fost chiar o surpriză plăcută.

2021-01-13 10:58:03

0

Trusa criminalistica - Tony Parsons

Trusa criminalistica - Tony Parsons

Curand, el incepe sa cutreiere strazi intunecate, sa navigheze pe internet si chiar sa strabata coridoarele puterii in gasirea criminalului in serie. Un obsedat de social-media care s-a autointitulat Bob Macelarul

2021-01-13 10:43:03

0

Pe ce picior dansati? - George Arion

Pe ce picior dansati? - George Arion

Recomand!!!
Cartea, apărută pentru prima oară în 1990 la Editura Eminescu, cuprinde două microromane: Pe ce picior dansați? și Misterul din fotografie. Cele două proze îl au ca protagonist pe jurnalistul Andrei Mladin, cel mai îndrăgit anchetator din literatura polițistă românească, prezent și în filme și seriale TV.

2021-01-13 10:43:03

0

Cameleonul - George Arion

Cameleonul - George Arion

Am primit cartea asta cu împrumut de la o prietenă, pentru că știa că am o sensibilitate pentru tot ceea ce înseamnă Japonia. Și da, acțiunea acestui roman se desfășoară în cea mai mare parte în Kyoto, unul dintre cele mai frumoase orașe ale Japoniei. Vei afla de asemenea foarte multe amănunte despre un popor pe care eu îl admir și despre care încă nu știm foarte multe lucruri.

2021-01-13 10:43:03

0

Adevarul despre cazul Harry Quebert - Joel Dicker

Adevarul despre cazul Harry Quebert - Joel Dicker

Iar Marcus Goldman se va maturiza tot cu ajutorul celui care îi fusese mentor și cel mai bun prieten. Marcus Goldman dorea să triumfe, să fie cel mai bun. Nimeni nu îl putea învinui pentru asta. Problema e că el nu dorea concurență, așa că de multe ori alegea căile mai lungi dar mai sigure pentru a obține victoria. Nu înșela pe nimeni, se păcălea doar pe el.
Ajuns la Universitatea din Burrows, Marcus este remarcat de profesorul lui de Literatură, Harry Quebert, care ajunge ulterior să îi fie mentor și prieten. Marcus își dorea să devină scriitor, voia să scrie numai cărți importante iar numele lui să fie recunoscut.
La vârsta de treizeci de ani putea să spună că dăduse lovitura pe plan profesional. Era scriitor publicat și recunoscut! Primul său roman fusese primit foarte bine de public și de critici, iar editorul lui îl presa deja cu apariția celui de-al doilea roman. Doar că Marcus se confrunta cu un blocaj, boala ”foii albe” care atinge uneori scriitorii, și inspirația se încăpățâna mai mult ca el să apară. Până aici nimic interesant, nu?

2021-01-13 10:43:03

0

Piatra Lunii - Wilkie Collins

Piatra Lunii - Wilkie Collins

Cum să scoţi adevărul dintr-o astfel de reţea de iţe? Tânăra îi ia apărarea iubitului ei, dar cu preţul întreruperii relaţiei, diamantul dispare o vreme pentru a reapărea în mâinile unui cămătar care este ucis, iar trei preoţi indieni deghizaţi în saltimbanci cutreieră Anglia cu o singură misiune: de a pune piatra la locul ei pe fruntea unei statui din templu.

2021-01-13 10:43:03

0

Cariera malefica - Robert Galbraith

Cariera malefica - Robert Galbraith

“Carieră malefică”, al treilea volum al seriei, este, după părerea mea, şi cel mai bun de până acum. Şi aceasta pentru că dincolo de subiectul extrem de dur (cam în zona lui Hannibal Lecter, aşa) şi despre care îţi voi spune una-alta puţin mai târziu, Rowling/Galbraith pare că s-a îndurat şi de Cormoran, şi de mine, încercând să-l îmblânzească pe sălbaticul detectiv cu ajutorul lui Robin, secretara lui. Pentru că din momentul în care cei doi au interacţionat în primul volum (o întâlnire cam violentă care s-a finalizat cu angajarea lui Robin), eu am sperat ca relaţia lor profesională să se combine cu una sentimentală. Nu de alta, dar prea se potrivesc perfect! Şi atunci, de ce nu?

2021-01-13 10:43:03

0

Calaul - Daniel Cole

Calaul - Daniel Cole

Cu Daniel Cole am făcut cunoștință prin romanul său de debut, Ragdoll, în 2017. Nu aș fi ghicit că este roman de debut. M-a speriat, m-a uimit, mi-a dat de gândit. Povestea crimelor a fost una îngrozitoare, înfricoșătoare. 27 de zile, 27 de victime. O listă cu viitoare victime, ultimul nume fiind al lui Fawkes aka Lupul, detectivul odioaselor crime. Nu vreau să vă spun ce s-a întâmplat atunci pentru că nu vreau să stric cuiva bucuria lecturii. Vă spun doar că, la final, Lupul dispare și totul pare să continue de acolo. De asta spun că editura ar fi trebuit să precizeze că este volumul doi. Nu ai înțelege nimic din primele pagini din Călăul dacă nu ai ști povestea Păpușii de cârpe. Și nu numai primele pagini. Întregul lanț de crime din acest roman pare să se inspire din acele orori.

2021-01-13 10:43:03

0

Mai puternic decat frica - Marc Levy

Mai puternic decat frica - Marc Levy

De data aceasta facem cunoștință cu Suzie Baker, o tânără hotărâtă și plină de curaj. Deși se ascundea foarte bine în spatele aparențelor, Suzie purta o bătălie care era catalizatorul întregii sale existențe. Dorea să facă dreptate, să apere numele bunicii sale și să își redobândească numele de familie. Documentul care ar fi putut să o ajute dispăruse în urmă cu 46 de ani, când un accident aviatic împiedicase actul și mesagerul să ajungă la destinație. Muntele în toată măreția lui, ”aruncase” constant afară bucăți din avion, dar partea principală dispăruse pe fundul unei crevase, nefiind descoperită vreodată.

2021-01-13 10:43:03

0

Studiu in rosu aprins. Semnul celor patru - Arthur Conan Doyle

Studiu in rosu aprins. Semnul celor patru - Arthur Conan Doyle

Povestirea îl poartă pe cititor, pe urmele
criminalului, din periferiile cenuşii ale Londrei sfârşitului de secol
XIX, până în comunitaţile de mormoni din Munţii Stâncoşi, pe teritoriul
statului american Utah.

2021-01-13 10:43:03

0

Alb letal - Robert Galbraith

Alb letal - Robert Galbraith

Robin și Strike sunt în continuare “pending” și relația lor nu pare că s-a dezvoltat extrem de mult în direcția pe care ne-o dorim. Deși sunt mai sinceri acum și “aruncă la fileu’ întrebări și alte lucruri mai complicate în discuțiile pe care le au, tot nu au o eticheta a ceea ce sunt și a ceea ce vrem noi, cititorii. Este frustrant, dar mă gândesc că totul este făcut cu un scop, în afară de scopul comercial de a scoate cât mai multe cărți dintr-o serie de succes. 🙂

2021-01-13 10:43:03

0

Viermele de matase - Robert Galbraith

Viermele de matase - Robert Galbraith

Pe lângă J.K. Rowling/Robert Galbraith, nu poți să negi că descrierea cărții te atrage enorm, mai ales dacă ești pasionat de romanele polițiste. Intriga este extrem de complicată, cu legături care duc în 100 de direcții, personaje ale căror destine se întrepătrund și momente șocante sau dramatice.
Deși pare complexă și este și foarte groasă, am citit destul de repede cartea, pentru că de obicei așa se întâmplă cu un roman polițist în cazul meu. Având atât de multe informații, trebuie să ai o continuitate și dacă o lași câteva zile, poți uita ceea ce ai citit înainte și se cam duce distracția lecturii.

2021-01-13 10:43:03

0

Sabotorul - Clive Cussler, Justin Scott

Sabotorul - Clive Cussler, Justin Scott

Kurt Nordstrum deturnase o navă pentru a duce informațiile atât de prețioase aliaților. Un microfilm care ar putea schimba soarta lumii și ar anula mii de morți inutile. Nemții aveau o uzină de „apă grea”, apă folosită la fabricarea bombelor. Asta ar fi fost echivalent cu mii de morți, cu pierderi uriașe. Așa ceva nu trebuia să aibă un final, cercetarea trebuia înnăbușită din fașă. Acesta era rolul echipei lui Nordstrum, dar vor putea ei ține piept soldaților germani? Ce îl va aștepta acasă?

2021-01-13 10:43:03

0

Mostenirea - Yrsa Sigurdardottir

Mostenirea - Yrsa Sigurdardottir

Majoritatea banilor însă sunt folosiți pentru a înlătura scandalul ce putea izbucni în urma accidentului în care fusese implicat fratele cel mare, Leo. Acesta condusese sub influența alcoolului și a drogurilor, accidentul soldându-se cu consecințe grave pentru fata care-l însoțea. Desigur că acest lucru este considerat de ceilalți trei frați ca fiind un împrumut, dar încrederea oferită de aceștia este limitată în ceea ce privește returnarea banilor.

2021-01-13 10:43:03

0

Caz inchis - Stelian Turlea

Caz inchis - Stelian Turlea

Stelian Țurlea nu lasă timp interpretărilor (cartea are doar, din păcate, puțin peste 160 de pagini) și ne dezvăluie, într-un prolog scurt, în ce lume ne vom scălda câteva ore: Emil Sorescu, un scriitor celebru, participant asiduu la viața socială mondenă a Bucureștilor, dornic de a-și cultiva cu frenezie propriul cult al personalități (dar care ascunde ceva secrete de pe vremea comuniștilor, pe când era un ”securist” important), a murit în noaptea de 5 spre 6 decembrie 2011, fără să se cunoască dacă este sinucidere sau asasinat, fără să aibă cu adevărat dușmani veritabili, fără să se afle într-un punct al vieții în care să existe un temei pentru o moarte suspectă, violentă.

2021-01-13 10:43:03

0

Spune-mi ca esti a mea - Elisabeth Noreback

Spune-mi ca esti a mea - Elisabeth Noreback

Thrillerele psihologice sunt pe lista cărților pe care le-aș devora instant. Îmi place pânza lipicioasă pe care mi-o întinde fiecare autor, îmi place constrastul dintre lumini și umbre, îmi place să descopăr cât de sensibilă este granița dintre realitate și instabilitate. Mintea umană nu va înceta niciodată să mă iubească. Există atâtea valențe, atâtea dedesubturi. Și când un psihoterapeut se află fix în centrul nebuniei, cum ai putea lăsa cartea pe noptieră? Nu ai cum. Vedeți? Deja ne înțelegem și mai bine.

2021-01-13 10:43:03

0

Ucigasi fara chip - Henning Mankell

Ucigasi fara chip - Henning Mankell

Henning Mankell reușește să ilustreze câteva scene de o brutalitate înfiorătoare, mai ceva decât în romanele Camillei Lackberg. Dar merită, povestea e interesantă. Totul începe cu asasinarea unui bătrân într-un mod extrem de violent și asaltarea soției acestuia. Și ea moare, dar nu înainte de a pomeni cuvântul ”străin”. Asta duce la violențe rasiale extreme, mai ales că în acea perioadă era în zonă o tabără de imigranți. Presa accentuează rasismul și conduce și ancheta pe căi greșite.

2021-01-13 10:28:03

0

Atac in biblioteca - George Arion

Atac in biblioteca - George Arion

Andrei Mladin,personajul principal,este un ziarist simplu care dintr-o data se trezeste cu un mort in casa langa biblioteca,el nu stie cine a facut asta pentru ca era beat,venise de la o petrecere organizata de Mihalea,o cantareata la vioara,cu care avea o mica relatie.
Cadavrul era Valentin,care lucra la vila familiei Comnoiu,din care facea parte si Mihaela.
Andrei scapa de cadavru,dar e printre suspecti,plus ca cineva il uraste enorm….sau mai multi.
Pateste multe,este batut,plus ca si Maria,sotia lui Valentin este moarta,doar dupa cateva zile dupa inmormantea acestuia,aceasta aflase ceva.

2021-01-13 10:28:03

0

Albastru pur - Tracy Chevalier

Albastru pur - Tracy Chevalier

Acţiunea se petrece pe două planuri: unul în secolul XVI şi unul în secolul XX. Primul plan îi are în centrul atenţiei pe membrii familiei Tournier, hughenoţi din Franţa. Al doilea o urmăreşte pe Ella Turner (strămoaşă a familiei Tournier) venită din America în Franţa, însoţindu-şi soţul arhitect şi care venise pentru o nouă slujbă

2021-01-13 10:28:03

0

Ghici care-i mincinosul - M.J. Arlidge

Ghici care-i mincinosul - M.J. Arlidge

Autorul englez M. J. Arlidge lucrează în televiziune, fiind producătorul unor seriale poliţiste de prime-time şi al unor filme pentru reţele TV din Marea Britanie ori SUA, ceea ce se simte în stilul de a-și scrie romanele.
Toate sunt foarte dinamice, încărcate cu suspans și sexualitate, de un realism dur, alternând complementar perspectivele personajelor principale cu ale unora secundare sau chiar meteorice.

2021-01-13 10:28:03

0

Carabusii - Jo Nesbo

Carabusii - Jo Nesbo

Recomand!!
Odata ajuns in capitala sufocanta a Thailandei, Harry descopera ca asasinarea ambasadorului este un caz mult mai complicat decat parea la prima vedere. Scufundat in zgomotul si trafi cul frenetic al orasului, Harry afl a ca in asasinat a fost implicata probabil si mafi a opiului, iar unul dintre localnicii care ii vin in ajutor dispare misterios. Harry se incapataneaza sa elucideze un caz pe care, de fapt, nimeni nu-l vrea rezolvat. Dar in cine poate avea incredere?

2021-01-13 10:28:03

0

Inghetat - Bernard Minier

Inghetat - Bernard Minier

O tânără psihiatră, Diane Berg, care și-a început de curând slujba în centrul psihiatric de detenție, manifestă un interes aparte pentru Julian Hirtmann aflat în corpul de maximă securitate al spitalului, unde puțini angajați au acces. Comandantul Martin Servaz, un polițist de 40 de ani, ipohondru și foarte intuitiv, este chemat din Toulouse să demareze o anchetă, alături de polițista locală Irène Ziegler.

2021-01-13 10:28:03

0

Fauritoarea de ingeri - Camilla Lackberg

Fauritoarea de ingeri - Camilla Lackberg

Ebba a trecut printr-o dramă cumplită atunci când era copil: familia sa a dispărut fără urmă și nimeni nu știe ce s-a întâmplat cu ei. Acum s-a întors pe insula natală după moartea fiului său și vrea să reamenajeze vechiul internat de copiii pe care familia sa l-a deținut. Cineva incendiază însă casa în care se află împreună cu coțul ei, Marten, și acest lucru atrage atenția poliției din Fjällbacka.

2021-01-13 10:28:03

0

A 9-a judecata - James Patterson, Maxine Paetro

A 9-a judecata - James Patterson, Maxine Paetro

Casey Dowling era pe cât de frumoasă pe atât de bogată, însă soarta i-a oferit un sfârşit tragic. Femeia a fost împuşcată în propria casă şi jefuită, luându-i-se bijuteriile de mare valoare din seif. După spusele soţului femeii, Marcus, de meserie actor, nefericitul eveniment a avut loc în timp ce bărbatul se afla în bucătărie, spălând vasele. Două zgomote ciudate i-au atras acestuia atenţia, după care a urcat în cameră, unde şi-a găsit iubita la podea, fără viaţă şi cu pieptul străpuns de gloanţe. Fereastra deschisă i-a semnalat imediat jaful.

2021-01-13 10:28:03

0

Rafuiala - Yrsa Sigurdardottir

Rafuiala - Yrsa Sigurdardottir

Pe măsură ce parcurgeam volumul, mi-am dat seama cât de mult mi-au lipsit cei doi și interacțiunile lor savuros de amuzante, în genul unui joc de-a șoarecele și pisica, și că îmi doresc cu adevărat ca seria să se bucure de succesul binemeritat și să avem parte de cât mai multe volume cu cei doi protagoniști. Dialogurile lor snt amuzante, replicile usturătoare și sarcastice. Au o relație de love-hate (mai mult hate, dacă e să fim sinceri) și se abțin cu greu să nu se șicaneze unul pe celălalt chiar și în momentele în care trebuie să facă front comun în fața răului.

2021-01-13 10:28:03

0

Barbati care urasc femeile. Seria Millennium Vol.1 - Stieg Larsson

Barbati care urasc femeile. Seria Millennium Vol.1 - Stieg Larsson

Am ajuns să citesc Bărbați care urăsc femeile de Stieg Larsson grație profului de istorie, căruia îi sunt recunoscătoare atât pentru recomandare, cât și pentru romanul împrumutat. Probabil v-am mai spus asta, dar din punctul dânsului de vedere, scriitori suedezi sunt cei mai pricepuți când vine vorba de romane polițiste/thriller, iar prin recomandările de până acum m-a făcut să încep să cred că așa e (vezi Victimă fără chip).

2021-01-13 10:28:03

0

Vaduve - Lynda La Plante

Vaduve - Lynda La Plante

Harry Rawlins era șeful și el păstra niște registre unde trecea toate detaliile despre fiecare jaf. Registrele erau pline și de secrete din viața colegilor mafioți. Dacă ajungeau pe mâna poliției, multe capete ar fi căzut și multe cazuri și-ar fi găsit rezolvarea.
Poliția era pe urmele lui Rawlins, dar, culmea, niciodată nu a putut să îl plaseze pe acesta la locul vreunui jaf. Loviturile lui erau precise, foarte atent calculate și gândite.
Deși în ultima spargere fuseseră implicați patru oameni, mereu era nevoie de un șofer – acesta conducea o dubă care bloca blindata – sunt găsite numai trei cadavre carbonizate. Dolly Rawlins își recunoaște soțul după ceasul de aur pe care acesta îl purta la mâna.
Văduvele îndurerate nu prea au timp să își plângă soții pentru că un clan mafiot rival își face apariția. Frații Fisher își doreau registrele lui Harry. Găseau în ele planurile următoarelor spargeri, dar și secretele lor pe care Harry le cunoștea foarte bine.

2021-01-13 09:58:04

0

Liliacul - Jo Nesbo

Liliacul - Jo Nesbo

Pe lângă evenimentele ce au zguduit lumea, pe lângă milioanele de suflete ce au plătit un preț cumplit fără să aibă vreo vină, femeile nu ar trebui nici ele uitate. Eu, după ce am terminat cartea am căutat și m-am lăsat condusă de zeci de articole legate de experimentele pe oameni din cadrul războaielor mondiale. Am privit unele poze, pe unele nu am putut să le privesc. Atâta durere, atâta suferință și atâția oameni nemiloși, cruzi, ce au amputat membre și suflete.

2021-01-13 09:58:04

0

Baiatul pierdut - M.J. Arlidge

Baiatul pierdut - M.J. Arlidge

Îmi place tare mult să citesc cărți polițiste. Îmi place să mă implic, îmi închipui că pornesc propria ancheta și vreau să aflu dacă sunt pe urmele criminalului. Cu Helen Grace nu reușesc niciodată să mă apropii de final. Mă împiedic de pistele false, sunt atentă acolo unde nu trebuie și amestec toate dovezile.
În volumul de față, nu am putut să punctez cu degetul spre vinovat. Nu am intuit zaua care lega lanțul nenorocirilor. Am tăcut doar și am lăsat să mă doară neputința lui Helen Grace. Vulnerabilitatea ei, modul în care trecutul iubește să o prindă în colțul ringului…totul are rolul de a mă da peste cap. Îmi doream să intru în carte și să o strâng în brațe. Simțeam cât de greu îi este să deschidă ușa către trecutul ei, cât de mult avea să o doară să dărâme cărămizile din zidul pe care și-l ridicase singură.

2021-01-13 09:58:04

0

Priveste-ma cum cad - Mons Kallentoft

Priveste-ma cum cad - Mons Kallentoft

Poza s-a dovedit a fi din ziua precedentă, iar cele două adolescente înspăimântate au folosit-o ca pe o perdea de fum care să mascheze problema.
Julia şi Sofia au sperat, până în ultima clipă, că Emme o să reapară. Dacă ar fi alarmat lumea, s-ar fi aflat cum îşi petrecuseră timpul, că au fost toate trei nişte adevărate bad bitches. Nişte fete cuminţi care şi-au pierdut, brusc, minţile.

2021-01-13 09:58:04

0

Ghici ce-i in cutie - M.J. Arlidge

Ghici ce-i in cutie - M.J. Arlidge

Se plănuia din start popularea unei bogate galerii de eroine și anti-eroine, scriitorul considerând că femeile sunt mult mai interesante psihologic, mult mai complexe și că în dorința lor de a se afirma social întâmpină mult mai multe dificultăți – toate acestea amplificând exponențial forța unei istorisiri feminizate.
Ca singură garanție pentru capacitatea proprie de a credibiliza o asemenea scriere a indicat doar detaliul biografic că a crescut cu mai multe surori.

2021-01-13 09:58:04

0

Paznicul farului - Camilla Lackberg

Paznicul farului - Camilla Lackberg

Ultimul roman al Camillei seamănă un pic cu cărțile Yrsei Sigurdardottir din perspectiva fantomelor. Nu știu cum de s-a hotărât autoarea să folosească aceste elemente, dar mie îmi plac foarte tare, dau o notă și mai misterioasă poveștii în sine. Sunt tot două planuri care se întrepătrund, care explică legenda originală, acțiunea este la fel de alertă, iar personajele la fel de interesante, cu reacții neașteptate.

2021-01-13 09:58:04

0

Ghici cine moare primul - M.J. Arlidge

Ghici cine moare primul - M.J. Arlidge

Cartea de față, primul volum din seria dedicată polițistei Helen Grace, a fost o izbitură în plex. Mi-a plăcut, m-a înfricoșat, mi-a stârnit curiozitatea, m-a speriat teribil, m-a îngrețoșat, dar nu am putut să o abandonez. Am rămas uluită de scenariul construit de Arlidge și de dedesubturile pe care care le ascunde.

2021-01-13 09:58:04

0

Aventurile lui Sherlock Holmes. Memoriile lui Sherlock Holmes - Sir Arthur Conan Doyle

Aventurile lui Sherlock Holmes. Memoriile lui Sherlock Holmes - Sir Arthur Conan Doyle

Exista fel de fel de gusturi cand vine vorba de carti dar consider ca aceasta carte le include pe toate. Nu cred ca e persoana careia sa nu i placa misterul sau de Sherlock Holmes. Recomand !!!

2021-01-13 09:58:04

0

Cadavrul din biblioteca - Agatha Christie

Cadavrul din biblioteca - Agatha Christie

Cunoscând abilitățile detective ale lui Miss Marple, doamne Bantry o convinge pe aceasta să ia parte la cât mai multe detalii ale anchetei. De aici încep să iasă la iveală tot mai multe date despre locuitorii hotelului, numărul suspecților restrângându-se asupra unui număr mic de persoane, toate având alibiuri destul de puternice și concludente.

2021-01-13 09:58:04

0

Ucigasul ABC - Agatha Christie

Ucigasul ABC - Agatha Christie

Inca un roman citit, inca o dovada ca Agatha Christie e o maestra in provocarea rasturnarilor de situatie. Of, si cat am crezut ca-i stiu numele criminalului. Intotdeauna criminalul e persoana la care te astepti mai putin. Asa am ajuns sa ii banuiesc pe cei la care ma astept mai putin, dar asta ma face sa ma astapt ca ei sa fie criminalul…si ajung de unde am plecat. Si mai exista intotdeauna si o persoana de care esti 99.9% sigur ca a comis crima, ca in sfarsit sa aflii ca e total nevinovat. Inca n-am invatat sa nu mai incerc sa-mi dau seama eu singura cine-i criminalul…n-am nicio sansa…

2021-01-13 09:58:04

0

Viata amoroasa - Zeruya Shalev

Viata amoroasa - Zeruya Shalev

Din prima clipă în care îl întâlnește pe Arie, un prieten al tatălui ei, Yaarah este atrasă irezistibil de bărbatul în vârstă. Adulter începe să rimeze cu autodistrugere, căci toate reperele vechii sale existențe îi scapă printre degete. Până în momentul în care descoperă o cutie cu fotografii erotice și-și dă seama că cel care a subjugat-o sexual poate urmări o răzbunare peste timp.

2020-12-27 05:41:35

0

Ziua a saptea - Yu Hua

Ziua a saptea - Yu Hua

‘Ziua a șaptea’, originalul roman al scriitorului chinez Yu Hua, apărut în 2013 și publicat în 2020 de Editura Humanitas Fiction în colecția ‘Raftul Denisei’ în traducerea impecabilă a Luminiței Bălan, începe cu moartea lui Yang Fei, eroul cărții. ‘Atunci am înțeles că era o zi importanta: întâia zi în care murisem.‘ Este și prima dintre cele șapte zile pe care eroul le va petrece suspendat într-un fel de purgatoriu între o viață trăită și întreruptă brusc și incinerarea urmată de înmormântare, care va semnala adevărata odihnă veșnică. În acest interval de timp, care poate dura foarte puțin pentru unii și se poate prelungi până la eternitate pentru alții, adică pentru cei fără mormânt, decăderea fizica își urmează cursul, dar amintirile sunt toate vii, la fel și sentimentele și trăirile. Decedații a căror moarte nu a fost desăvârșită continua să vadă lumea celor vii, să o străbată în căutarea amintirilor, dar și a unor răspunsuri legate de viețile pe care le-au trăit. Comunicarea este senzorială dar mai ales afectivă

2020-12-27 05:41:35

0

Florile pierdute ale lui Alice Hart - Holly Ringland

Florile pierdute ale lui Alice Hart - Holly Ringland

Înainte să vă spun orice lucru despre poveste, trebuie să laud grafica acestei cărți, grija pentru detalii. Autoarea Holly Ringland a folosit cercurile în tot ce a făcut în această poveste. Și nu mă refer la cele materiale. Holly Ringland a creat un circuit continuu, o ciclicitate. Le-a dat femeilor din fiecare generație o voce, o poveste, o greutate de dus pe umeri. Și, pe linie femeiască, se pare că în familia Hart deznădejdea și suferința sunt lăsate, ani după ani, moștenire.

2020-12-27 05:41:35

0

In aerul rarefiat - John Krakauer

In aerul rarefiat - John Krakauer

Toti marii calatori, cercetatori, exploratori, dincolo de spiritul scormonitor, de curiozitatea vie a descoperirii tainelor lumii, au simtit imboldul autodepasirii conditiei umane lineare, medii, calme si caldute. Au vrut sa afle ceva in plus despre aceasta conditie umana, despre limitele ei – fizice si mentale, in inclestarea cu mediul inconjurator, cu natura si cu constructiile ei pline de maretie, de frumusete si de pericole.

2020-12-27 05:41:35

0

Iubire cu i mic - Francesc Miralles

Iubire cu i mic - Francesc Miralles

Când am început cartea, mă gândeam că o să fiu copleșită de căldură și o să aud pisica de pe copertă torcând pe parcursul lecturii. De fapt, dacă nu vedeam pisica aia, nici nu aflam că există Francesc Miralles. A fost drăguță cartea, însă mi-a părut rău că motanul apare doar de câteva ori și este mai degrabă un pretext pentru a vorbi despre impactul întâmplărilor mărunte, iar atmosfera sărbătorilor nu se simte, deși acțiunea începe chiar din prima zi a anului. Partea mea preferată din carte este cea de mai jos, pe care o să le-o citesc și pisicilor mele chiar dacă nu înțeleg ele de ce fac asta.

2020-12-27 05:41:35

0

Maine poate am sa raman - Lorenzo Marone

Maine poate am sa raman - Lorenzo Marone

Nu am mai avut nevoie de alte motive mai bune pentru a citi cartea imediat ce a ajuns la mine. Mulțumesc din nou iepurașului meu pentru această surpriză frumoasă! Și poate că tocmai graba asta a alterat un pic bucuria mea. Sau neinspiratul meu obicei de a compara întotdeauna a doua experiență cu prima. Sau poate că Luce di Notte nu l-a putut egala pe Cesare. Mi-a plăcut romanul, am salvat și de aici o mulțime de citate. Dar a lipsit strălucirea, acel ceva care m-ar fi determinat să îi ofer cele cinci steluțe și statutul de carte de suflet.

2020-12-27 05:41:35

0

Biblioteca de pe luna - Francesc Miralles

Biblioteca de pe luna - Francesc Miralles

Dacă cititorul se va simţi ca-ntr-o capsulă securizantă, ţinută departe de lumea dezlănţuită, nu același lucru se poate spune despre eroii romanului. Aceștia vor întâlni destule provocări în mediul ce ar fi trebuit să-i apere odată plecaţi departe de Terra. Personajele romanului fac parte din prima echipă de angajaţi ce întreţin o staţiune de vacanţă de pe Lună. Doar milionarii Terrei au acces la costisitorul pachet turistic.

2020-12-27 05:41:35

0

Eu si Marilyn - Ji-min Lee

Eu si Marilyn - Ji-min Lee

Nu știu ce se întâmplă toamna, dar mereu simt nevoia de romane calde, plăcute, confortabile. Îmi asemăn lecturile acestea cu ceaiurile parfumate. Le simt aroma, vreau să mă bucur de gustul desăvârșit, dar sunt dezamăgită când ajung să storc ultimele picături. Exact așa am pățit cu acest roman. M-a învăluit de la primele rânduri, am găsit niște pasaje care mi-au alinat sufletul și am citit cea mai sfâșietoare scrisoare-mărturisire.

2020-12-27 05:41:35

0

Zorba Grecul - Nikos Kazantzakis

Zorba Grecul - Nikos Kazantzakis

Recomand! Alexis Zorbas nu e un personaj simplu, ci extrem de simplu. Nu e școlit, dar dispune de o inteligență nativă incredibilă și reușește să conceapă răspunsuri simple, amuzante și tranșante la mai toate întrebările și frământările metafizice ale prietenului său mai tânăr – aceste replici reprezentând de altfel și deliciul lecturii.

2020-12-27 05:41:35

0

Generalul armatei moarte - Ismail Kadare

Generalul armatei moarte - Ismail Kadare

Într-o carte despre moarte, momentele de lumină şi veselie sunt doar nişte promisiuni pe care Kadare nu are de gând să şi le ţină. Scena nunţii tradiţionale la care participă generalul şi preotul începe cu un oftat de uşurare – ufff, uite că timpul le vindecă pe toate, poate exista pace între cele două părţi… -, pentru ca imediat să regreţi că te-ai grăbit. Căci italienii se vor trezi faţă în faţă cu o mamă căreia aceiaşi soldaţi pe care cei doi încearcă acum să-i repatrieze i-au răpit totul, ucigând FIECARE fiinţă pe care a iubit-o. Iar răzbunarea mamei e crâncenă…

2020-12-27 05:41:35

0

Frankissstein - Jeanette Winterson

Frankissstein - Jeanette Winterson

O poveste de dragoste bine realizata cu un fir al povestii care urmareste, treptat, evolutia personajelor si desfasurarea actiunii.

2020-12-27 05:41:35

0

Brisbane - Evgheni Vodolazkin

Brisbane - Evgheni Vodolazkin

Romanul „Brisbane” se află deja pe lista scurtă la Bolșaia Kniga și, nota bene, cărțile lui Vodolazkin sunt traduse în peste 30 de țări. Nu va fi de mirare dacă în câțiva ani îl vom regăsi pe lista scurtă și la Premiul Nobel, de vreme ce notorietatea lui este, cred că nu greșesc dacă fac afirmația asta, una globală și cel puțin comparabilă cu cea a unor scriitoare precum Svetlana Ulițkaia, Svetlana Aleksievici, Mihail Șișkin sau Andrei Kurkov.

2020-12-27 05:41:35

0

Orele indepartate - Kate Morton

Orele indepartate - Kate Morton

Deși am simțit la un moment dat că pot intui finalul, autoarea mi-a dat ideile peste cap. A păstrat aceeași notă de mister și aceleași emoții până la final, toate astea amplificate de deznodământ. Pentru a înțelege cartea cu adevărat, va trebui să o descoperiți singuri. Povestea este construită cu măiestrie, cu dragoste, cu suflet așezat printre rânduri și orice aș spune eu mă tem că nu aș putea reda fidel frumusețea acestui volum.

2020-12-27 05:41:35

0

Baietii de la Nickel - Colson Whitehead

Baietii de la Nickel - Colson Whitehead

În tulburătorul său roman Băieții de la Nickel, Whitehead rescrie istoria unei jumătăți de veac pornind de la un fapt real: descoperirea, în anul 2014, a unui sinistru cimitir secret în care erau îngropați copiii negri uciși într-o școală de corecție din Florida. Personaje imaginare, plasate în situații imaginare, într-o școală de corecție imaginară, reconstituie segregația rasială, cu abuzurile și persecuțiile suferite de po****ția afro-americană din statele sudiste, dar și corupția generalizată din sistemul penitenciar american, inclusiv cel juvenil, într-o poveste copleșitoare, în care granița dintre ficțiune și realitate se estompează până la completa dispariție.

2020-12-27 05:41:35

0

Lacul - Yasunari Kawabata

Lacul - Yasunari Kawabata

Lacul de Yasunari Kawabata este de-a dreptul halucinant. Autorul te scufundă cu totul într-o lume lipsită de conștiință. Îți dă drumul, fără să-ți dea șansa unei guri de aer.

2020-12-27 05:41:35

0

Sotia din Paris - Paula McLain

Sotia din Paris - Paula McLain

Un roman atât de frumos scris şi bine documentat de Paula McLain, care ne introduce în tumultoasa viaţa a marelui Ernest Hemingway de la începutul carierei, prin intermediul soţiei sale de la acea vreme, Hadley Richardson, femeia care care i-a stat alături timp de 5 ani, cea care i-a înţeles angoasele, frământările, teama adusă de pe front care-l bântuia uneori, i-a insuflat încredere, si-a sacrificat propriile ambiţii, femeia care i s-a dăruit complet, care i-a fost alături atât în perioadele tulburi dinaintea succesului, dar şi o pentru un scurt timp după recunoaşterea operelor sale.

2020-12-27 05:26:35

0

Scara lui Iakov - Ludmila Ulitkaia

Scara lui Iakov - Ludmila Ulitkaia

Am un mare sentiment de admirație față de rușii pe care i-am cunoscut prin intermediul cărților, ca popor. Par a avea cu toții o sete de cunoaștere ieșită din comun și o înclinație naturală spre filozofie. Am impresia că tot ce scriu rușii e destinat cititorilor profesioniști, înarmați cu răbdare și… cultură.

2020-12-27 05:26:35

0

Parfumul ed.2017 - Patrick Suskind

Parfumul ed.2017 - Patrick Suskind

Și ce satisfăcută am fost că am citit, în sfârșit, „Parfumul”, pe care o văd drept una dintre poveștile de referință ale literaturii! De ce o percep așa? Pentru că ideea care stă la baza cărții mi se pare una originală și dezvoltată cât se poate de veridic, iar execuția se ridică la nivelul ideii. Este o carte aproape fără cusur, cizelată în cele mai mici amănunte, o poveste scurtă și concentrată în care totul curge natural și se leagă în mod credibil. Mai degrabă m-a atras decât să mă îndepărteze faptul că e bizară și, nu de puține ori, grotescă și revoltătoare. Și-n plus, romanul m-a făcut să privesc alcătuirea lumii și a corpului omenesc dintr-un unghi neașteptat, așternând premisa „cum ar fi dacă” și oferind o perspectivă memorabilă pe care n-o voi uita prea curând.

2020-12-27 05:26:35

0

Vechiul oras imperial - Yasunari Kawabata

Vechiul oras imperial - Yasunari Kawabata

Vechiul oraș imperial începe cu o metaforă, despre două tufe de viorele. Amândouă „s-au născut într-un loc neprielnic și totuși continuă să trăiască aici…”. Răsărite în trunchiul arțarului dintr-o curte mică, în două scorburi mici, cele două viorele sunt întruchiparea celor două fete, a căror poveste autorul ne-o împărtășește parcă în taină

2020-12-27 05:26:35

1

Trenul de Erlingen sau Metamorfoza lui Dumnezeu - Boualem Sansal

Trenul de Erlingen sau Metamorfoza lui Dumnezeu - Boualem Sansal

Volumul aduce în discuție o misterioasă triadă de imposturi: a lui Moise, Iisus și Mahomed”. Întrebat dacă sunt aceștia vectori ai fanatismului, Sansal adăuga în același interviu că ”religiile sunt spini în conștiința omului. Înregistrarea lor istorică este aproape strălucitoare. Este timpul să schimbăm perspectiva și să fim foarte suspicioși. Omul trebuie să-și împlinească propriul destin, nu pe cel al zeilor.”

2020-12-27 05:26:35

0

Toate vietile pe care nu le-am trait - Anuradha Roy

Toate vietile pe care nu le-am trait - Anuradha Roy

Nevoia aceasta de a exprima în forme inedite sentimentele se simte foarte puternic și definește oamenii care populează lumile imaginate de Anuradha Roy: India care dorea să-și câștige independența și declinul creat la nivel global de cel de-al Doilea Război Mondial, laolaltă cu problemele legate de condiția femeii într-un mediu eminamente religios, Bali, un tărâm feeric, unde mama refugiată experimentează un paradis personal și prezentul lui Chand. Ca timp, romanul alternează între lunile care înconjoară trădarea mamei sale și aproximativ 60 de ani mai târziu, când Mîșkin găsește și citește un pachet de scrisori vechi, pe care mama sa le scrisese prietenei sale, Lis.

2020-12-27 05:26:35

0

Memoriile unei gheise - Arthur Golden

Memoriile unei gheise - Arthur Golden

Cartea ascunde o poveste deosebita pe care daca o vei citi, cu siguranta vei intelege mai bine o mica parte din istoria gheiselor din Japonia. Cum putem descrie pe scurt aceasta carte? O lume palpitanta, plina de cutume senzuale, respect deplin si un personaj central care ne seduce cu fiecare pagina citita. Avem sansa deosebita de a descoperi o tara misterioasa, cu un aer exotic, care te mentine atent si curios. Romanul este minunat in acest sens: te seduce pur si simplu sa treci la urmatoarea pagina. Acest lucru ne-a incantat.

2020-12-27 05:00:31

0

Zmeie de hartie - Romain Gary

Zmeie de hartie - Romain Gary

Dragostea între Ludo și Lila începe să ia amploare, de la acea discuție copilărească pe un câmp deschis la o iubire adolescentină pasională. Ludo îi va face o vizită lui Lila în Polonia chiar înainte de începerea războiului după care, cei doi vor fi din nou despărțiți. Datorită memoriei sale deosebite, Ludo o va purta pe Lila în amintirea sa, îi va vorbi, îi va povesti, va asculta ce are de spus până la revedere, va fi ceea ce îl va ajuta pe Ludo să depășească toate încercările cu care se va confrunta. Lila îl va însoți pe Ludo pe drumul său inițiatic spre maturizare, prin acceptare, revoltă şi dragoste.

2020-12-27 05:00:01

0

Clar de femeie - Romain Gary

Clar de femeie - Romain Gary

Clar de femeie m-a transportat într-o sală de teatru. Accentul cade mult pe dialog și replici. Personajele, decorurile și stările sufletești sunt mai degrabă schițate. Dincolo de asta, am cam vrut să subliniez jumătate din carte. M-am abținut doar pentru că am dus ulterior cartea la Shop my library și nu am vrut să-mi pun amprenta pe ea așa de tare.

2020-12-27 05:00:01

0

Doamna de la Ritz - Melanie Benjamin

Doamna de la Ritz - Melanie Benjamin

Fascinanta si plina de viata aceasta carte. O recomand cu caldura, la un pret super accesibil. Prezinta doza necesara de mister.

2020-12-27 05:00:01

0

Aroma timpului - Nuria Pradas

Aroma timpului - Nuria Pradas

Aroma timpului este o poveste parfumată, plină de note puternice, de momente amețitoare și de dragoste. Întotdeauna rămân mirată de puterea cărților. Citim atât de mult, dar știm atât de puțin. Rămân atât de multe lucruri de spus, atâtea note care nu sunt mângâiate, atâtea destine care s-au pierdut printre celelalte „arome”…

2020-12-27 04:56:35

0

Zilele lui Savelie - Grigori Slujitel

Zilele lui Savelie - Grigori Slujitel

Motanul Savelie este personajul principal. Alături de el își mai face loc un altul, la fel de cuceritor. Este vorba despre un personaj al metamorfozelor nebănuite și mereu gata să înfrunte situaţii potrivnice. Acest al doilea personaj principal este Moscova.

2020-12-27 04:56:35

1

Istoria apelor - Maja Lunde

Istoria apelor - Maja Lunde

Istoria albinelor, al doilea său roman, Istoria apelor, este hipnotic, emoționant, inspirator și se concentrează asupra puterii naturii și a spiritului uman.

2020-12-27 04:56:35

0

Ce se intampla in iubire - Alain de Botton

Ce se intampla in iubire - Alain de Botton

Undeva în toată povestea asta, lucrurile se complică: pornim de la îndrăgostirea oarbă și ajungem la descoperirea treptată că celălalt nu e perfect, nici nu e făcut să te valideze neîncetat, nu te înțelege cu totul (și nici nu are cum) și, mai ales, nu te înțelege dacă nu comunici cu el și nu te explici constant. Iar când apar și copiii, provocările devin de fapt și mai mari.

2020-12-27 04:56:35

0

Casa germana - Annette Hess

Casa germana - Annette Hess

Annegret pare să fie exemplul perfect al omului care face rău doar pentru că poate. Ea face rău pentru a vindeca tot ea mai târziu. Nu are conștiință, nu își asumă nicio vină. Destramă, folosește, abuzează și nu iartă. Mi-a fost tare greu să îi înțeleg atitudinea, să îi accept poziția și pornirile. E rea, e malefică.

2020-12-27 04:56:35

0

Imparatul mustelor - William Golding

Imparatul mustelor - William Golding

Romanul are la bază o schemă biblică, acțiunea petrecându-se după un război în care doar copiii au supraviețuit. Bazându-se pe ideea de “lume nouă”, insula reprezintă o şansă. Simon, unul din baieți, gaseşte un loc în insulă, asemănător Grădinii Raiului care va căpăta conotații negative pe parcursul cărții.

2020-12-27 04:56:35

0

Cazul doctorului Kukotki - Ludmila Ulitkaia

Cazul doctorului Kukotki - Ludmila Ulitkaia

Recomand!! Peste jumătate de secol de istorie a Rusiei e panoramată în acest roman vast, bogat în evenimente, în care evoluează doctorul Kukoțki și familia sa. Dincolo de inefabilul dar al povestitului etalat cu strălucire de Ludmila Ulițkaia, importante sunt problemele etice – mai ales raportul dintre știință și religie –, dezbătute firesc, așa cum de altfel apar în toată proza sa.

2020-12-27 04:56:35

0

Calatoria Cilkai - Heather Morris

Calatoria Cilkai - Heather Morris

Călătoria Cilkăi este un roman care s-a născut din fructificarea unor memorii ale supraviețuitorilor lagărelor naziste și gerului siberian. Mărturii adunate cu migală de cercetător de către Heather Morris și ordonate, puse cap la cap, astfel încât cititorul să poată avea o viziune de ansamblu asupra celor două mari genocide.

2020-12-27 04:56:35

0

Pianistul. Amintiri din Varsovia - Wladyslaw Szpilman

Pianistul. Amintiri din Varsovia - Wladyslaw Szpilman

Cartea lui Szpilman este una document, care vorbește despre una dintre cele mai negre și brutale perioade din istoria omenirii, aceea a prigonirii evreilor de către naziști, fapt care s-a propagat până în Polonia, unde oamenii au uitat să mai fie oameni.

2020-12-27 04:56:35

1

Minciuni pe canapea - Irvin D. Yalom

Minciuni pe canapea - Irvin D. Yalom

intrebarea în jurul căreia este construit acest roman este una foarte interesantă: “Își poate pierde un psihiatru mințile? Poate fi el păcălit, sedus, manimatat chiar în timpul ședințelor în care ar trebui să dețină controlul asupra pacienților?”

2020-12-25 04:00:01

0

Zuleiha deschide ochii - Guzel Iahina

Zuleiha deschide ochii - Guzel Iahina

„Zuleiha deschide ochii” este un roman al cunoașterii, un roman al metamorfozei unei femei simple care își desfășoară rutina după un program dictat de alții și de obiceiurile locale. Nu devine vreo ilustră cercetătoare sau vreo figură renumită, devine mamă și asta pare să o smulgă din cele mai negre abisuri.

2020-12-25 04:00:01

0

Copiii de pe Volga - Guzel Iahina

Copiii de pe Volga - Guzel Iahina

Iahina este o povestitoare desăvârșită, iar ceea ce a produs ea în „Copiii de pe Volga” este vrajă livrescă. Iahina m-a făcut să mă simt din nou ca la începuturi și să-mi eliberez entuziasmele, fără teama de a cădea în ridicol. Dacă un roman te poate face să simți așa ceva, ei bine, atunci cred că romanul de față este unul bun.

2020-12-25 04:00:01

0

Un artist al lumii trecatoare - Kazuo Ishiguro

Un artist al lumii trecatoare - Kazuo Ishiguro

Un artist al lumii trecătoare este o astfel de carte. Regăsim în ea mai multe dintre procedeele literare preferate de Ishiguro, precum și multe dintre temele pe care le regăsim și în alte romane ale sale, împachetate aici într-o poveste care prinde viață și ține cititorul interesat până la final.

2020-12-25 03:00:01

0

Euforia - Lily King

Euforia - Lily King

Lumea antropologilor ne este dezvăluită de către Lily King în cartea, ” Euforia”, cu ajutorul unui stil alert și incandescent în care cele trei personaje în jurul cărora gravitează povestea, cu toții antropologi, ne îmbie cu trăsăturile purtate undeva între entuziasm și delăsare.

2020-12-25 03:00:01

0

Zabor sau Psalmii - Kamel Daoud

Zabor sau Psalmii - Kamel Daoud

Iubesc aceasta carte. Este la un pret foarte bun si cu o actiune atat de paltpitanta, care te tine cu sufletul la gura pana la ultima pagina. Nu m a plictisit nicio clipa. Recomand!!!!

2020-12-25 02:55:06

0

Apara-ti coroana - Yannick Haenel

Apara-ti coroana - Yannick Haenel

Personajului principal îi plac enorm Melville și povestea balenei albe și a căpitanului Ahab. Măcar acest lucru l-am priceput de la început. Mai târziu am aflat că-i plac enorm și Michael Cimino (pe care-l consideră cel mai mare cineast în viață) și filmul Apocalypse Now al lui Francis Ford Coppola, pe care-l urmărește cu asiduitate, zi de zi, căutându-i înțelesurile ascunse, simbolistica, sensurile anumitor scene, admirând jocul actoricesc al personajelor, căci îl bănuiește a fi de o genialitate asemănătoare cu a la fel de celebrului Vânător de cerbi pomenit ceva mai sus. Lucru cum nu se mai poate mai adevărat, desigur.

2020-12-25 02:55:06

0

Artistul Begbie - Irvine Welsh

Artistul Begbie - Irvine Welsh

Francis are un trecut intunecat, pe care l-a lasat in urma in Scotia. Atunci cind se intoarce in Edinburgh ca sa ia parte la inmormintarea unui fiu dintr-o relatie mai veche, toate lucrurile de care a incercat sa scape il coplesesc dintr-odata.

2020-12-25 02:55:06

0

Strain in casnicie - Emir Kusturica

Strain in casnicie - Emir Kusturica

Cartea Străin în căsnicie este o rafală de comic descătuşat precum instrumentele unei melodii balcanice în mijlocul unei solemne şedinţe de familie.

2020-12-25 02:55:06

0

Soroc de viata si soroc de moarte - Erich Maria Remarque

Soroc de viata si soroc de moarte - Erich Maria Remarque

Războiul oferă mici momente de umanitate și omenie, dar, în final, totul se prăbușește sub povara destinului. Soroc de viață și soroc de moarte este o poveste de dragoste profund emoționantă, fără însă a cădea în sentimentalism, dar este și o meditație asupra vinei colective și a responsabilității pe care o purtăm în stabilirea limitelor dintre bine și rău. O carte minunată, nu doar prin scriitura desăvârșită, ci și prin intensitatea momentelor redate.

2020-12-25 02:55:06

0

Puritate - Jonathan Franzen

Puritate - Jonathan Franzen

„Puritate” e greu de rezumat în câteva propoziții. În doar 7 capitole, se petrec atât de multe lucruri și se fac atât de multe legături, încât e păcat să nu le descoperiți voi, pe cont propriu.

2020-12-25 02:55:06

0

Arta corpului - Don DeLillo

Arta corpului - Don DeLillo

În acest întuneric mut al acceptării morții bărbatului, Lauren începe să caute sursa unor zgomote din casă pe care ei le puneau pe seama vechimii mobilei. Astfel descoperă că în casa lor stă o ființă greu de definit, undeva între un copil și un bătrân, mic și zgribulit, urât, incapabil să articuleze idei, dar cu un mod ciudat de a reda replici auzite la ei, cu tot cu intonație și tonalitate.
Merita!!!

2020-12-25 02:55:06

0

O undita pentru bunicul meu - Gao Xingjian

O undita pentru bunicul meu - Gao Xingjian

Cel mai puternic și frumos text este cel care dă numele volumului, ”O undiță pentru bunicul meu”. Eroul de aici pornește de la dorința de a-i cumpăra bunicului său o undiță, chiar dacă anii au trecut, locurile s-au schimbat, nici lacul nu mai există, probabil nici bunicul. De la această dorință, pornește o frumoasă evocare a copilăriei, a adolescenței, a casei părintești, a locurilor natale, a bunicului, terminată totuși într-un vis alambicat și amestecat cu aceeași temă:

2020-12-25 02:55:06

0

Marele Experiment - Jeffrey Eugenides

Marele Experiment - Jeffrey Eugenides

Partea cea mai bună la Marele Experiment e că reunește dintre temele dezvoltate apoi în romanele lui, în acest stil care l-a caracterizat. Deși Jeffrey Eugenides spune despre proza scurtă că-i debilitantă – nici n-apuci să zici bine ce-ai de spus că trebuie să închei povestirea – , alege ca între două romane, să iasă cu poveștile scrise chiar și la începuturile lui ca scriitor, prin 1996.

2020-12-23 06:00:01

0

Heather, cu totul - Matthew Weiner

Heather, cu totul - Matthew Weiner

Heather, cu același nume, este fiica iubită a unui cuplu bogat din Manhattan, Mark și Karen Breakstone. El este un maestru al universului de pe Wall Street, în timp ce ea, după ce a căutat să o facă în publicare, s-a mulțumit cu relațiile publice, nu foarte confortabil - „În cele din urmă, le-a spus oamenilor că publică, deoarece nimeni nu înțelegea publicitatea, în special tipul independent ”- până când și-a descoperit adevărata vocație, care este, sau a fost, maternitate, sau mai precis, de a fi mama neobișnuit de încântătoare Heather.

2020-12-23 05:54:56

0

Ingerul istoriei - Rabih Alameddine

Ingerul istoriei - Rabih Alameddine

Ingerul istoriei este o carte care nu se citește ușor. Îți cere să faci apel la toate resursele emoționale, te atrage într-o lume în care înaintezi cu pași mici, încercând constant să găsești sensuri, conexiuni pentru a re-construi pas cu pas o... călătorie. Cartea nu este decât un pretext, munca este a ta, a cititorului. La final, ești un Sisif care a reușit (sau nu ?) să urce bolovanul pe muntele narațiunii și, care poate respira aerul tare al unor înălțimi pe care puține cărți îl respiră.

2020-12-23 05:54:56

0

Dezorientala - Negar Djavadi

Dezorientala - Negar Djavadi

A fost dragoste la prima vedere, am văzut-o si pur și simplu m-am îndrăgostit. Mi-am zis că trebuie neapărat să o am și nu mi se întâmplă foarte des să simt asta pentru o carte. Nu știam mai nimic despre ea, nu am citit recenzii, nici nu prea am văzut-o pe nicăieri și, după ce am citit-o, cred că este păcat că nu este mai prezentă în online. Sunt unele cărți de o frumusețe aparte care rămân undeva ascunse în umbră și mi se pare ca acesta este și cazul romanului de față, care are un stil de scriere minunat, în care se simte plăcerea scrisului, și un subiect incitant, care te ține captiv între paginile sale fără drept de apel. Am descoperit povești de viață, cu un background extrem de actual, căci autoarea aduce în discuție problematica emigrantului, și un personaj feminin de o forță extraordinară, care nu se teme să își declare public orientarea sexuală.

2020-12-23 05:54:56

0

Numarul 11 sau marturii despre nebunie - Jonathan Coe

Numarul 11 sau marturii despre nebunie - Jonathan Coe

„Numărul 11 sau Mărturii despre nebunie”, este o carte pe care fiecare pasionat de lectură va trebui să o treacă la „lecturi obligatorii”. Cu o formulă narativă ingenioasă și o stilistică fără cusur, Coe excelează în acest ultim roman al său. Este cel pe care l-am apreciat dintotdeauna, ba încă ceva mai mult. Aceasta pentru că registrului satiric i se adaugă elemente de mister și aventură și chiar câteva note horror. Bineînțeles, nu lipsește observația acidă despre starea națiunii britanice, o mărturie despre nebunia lumii în care trăim. Trebuie să subliniem însă un lucru: Coe face referiri concrete doar la societatea engleză, dar în esență, situația este aceeași în multe țări de pe glob.

2020-12-23 05:54:56

0

Calatoria oamenilor cartii - Olga Tokarczuk

Calatoria oamenilor cartii - Olga Tokarczuk

În această Călătorie a oamenilor Cărții, distanța este percepută subiectiv, măsurându-se, mai curând, în nerăbdarea cu care aștepți să ajungi la destinație. Marchizul plecat în căutarea Cărții pierdute trăiește în avans fiecare etapă ce trebuie parcursă, având o perfectă reprezentare mentală a traseului. El călătorește deja înainte de a fi pornit la drum.

2020-12-23 05:54:56

0

Oase solare - Mike McCormack

Oase solare - Mike McCormack

Acasă, aşezat la masa din bucătărie, Marcus Conway rememorează într-un parcurs continuu, cu un ritm fermecător, momente din viaţa sa, de la copilăria petrecută la ţară, în Irlanda, pînă la vîrsta maturităţii – „bărbat şi băiat, tată şi fiu, soţ şi inginer” –, toate legîndu-se între ele şi conectîndu-se la ritmurile mai ample ale comunităţii, ale ţării, ale lumii. Din întreaga poveste, ce se încheagă şi se completează în salturile capricioase ale memoriei, se degajă frumuseţea şi tristeţea unei vieţi, a vieţii omeneşti în general, cu avînturile, spaimele, satisfacţiile, eşecurile şi efemeritatea ei.

2020-12-23 05:54:56

0

Focul din casa - Kamila Shamsie

Focul din casa - Kamila Shamsie

Cartea "focul din casa" de Kamila Shamsie este o carte complexa. Focul din casă reușește să capteze, să „izoleze” cititorul din două direcții: cea a derulării filmului unei legături de sânge care are atâtea fațete stranii, precum și cea a propriilor reflecții pe marginea unuia dintre cele mai fermecătoare și complicate segmente ale vieții umane. În lumina caldă a acestei lecturi, cititorul se va opri o clipă și va reflecta, poate, la propriii frați, la propriile credințe…

2020-12-23 05:54:56

0

Cartea marii - Morten Stroksnes

Cartea marii - Morten Stroksnes

La prima vedere, așadar, un roman de acțiune, o aventură pe mări, în care, în centru, se află o tentativă de prindere a unui rechin boreal, descris mai sus, o creatură neobișnuită și greu de capturat. De altfel, observăm acest aspect, această caracteristică a volumului, fie numai dacă îl deschidem și citim uimiți lungul subtitlu al cărții. Pe scurt, ”Moby Dick” este aproape, cei doi protagoniști sunt experimentați în ale mărilor scandinave și în ale pescuitului și volumul va stârni, în mod sigur, interesul pescarilor amatori sau profesioniști, atrași de aventură și de viețuitoarele neobișnuite ale mărilor nordice.

2020-12-23 05:54:56

0

Ce avem si ce uitam - Maria Duenas

Ce avem si ce uitam - Maria Duenas

Nu prea e genul de carte care intră în lista cu preferințele mele, tematic vorbind, însă modul în care este scrisă, da. Încă de la primele fraze ești prins într-un vârtej din care nu mai vrei să ieși decât ca să mânânci sau să dormi, felul incredibil de natural în care scrie Dueñas – doar pe alocuri ai sentimentul că sunt forțate unele exprimări, cuvinte – făcându-te să uiți că ai în mână o carte.

2020-12-23 05:54:56

0

Femeia de pe scari - Bernhard Schlink

Femeia de pe scari - Bernhard Schlink

O poveste care a început cu două femei - la început, fetişcane, scrie Melanie Benjamin. Una cu păr ca aurul, cealaltă cu părul negru ca pana corbului. Stăteau împreună pe verandă şi priveau cerul înstelat al nopţii. Râdeau împreună pe platoul de filmare înţesat de reflectoare, aparate de filmat şi cabluri; Mickey, cocoţat în vârful unei scări, le tachina în timp ce jucau pietre şi se murdăreau pe mâini şi pe genunchi. Se bucurau de iubirea sinceră a celeilalte. Se îndrăgosteau, îmbătrâneau şi se acreau. Se simţeau singure.

2020-12-23 05:09:56

0

Forma ruinelor - Juan Gabriel Vasquez

Forma ruinelor - Juan Gabriel Vasquez

Un roman incredibil. Nu e întâmplător că Vasquez e considerat vocea de actualitate a literaturii din Columbia. Romanul acesta e unul dintre cele mai reușite pe care le-am citit în ultimii ani. Desprins total de realismul magic cu care ne-a obișnuit literatura acelei zone, Forma ruinelor intră într-un realism dur, obositor, sângeros, dar nu oricum, ci cu un brici extrem de ascuțit. Unul care poate analiza în cinci rânduri șase explicații diferite pentru un simplu comportament uman, unul care ne poate scăpa oricând din vedere.

2020-12-23 05:00:01

0

Nemangaiatii - Kazuo Ishiguro

Nemangaiatii - Kazuo Ishiguro

Marturisesc, stilul lui Ishiguro imi era necunoscut, nu mai citisem vreo alta carte scrisa de el, crezusem chiar ca poate am nimerit una din lucrarile experiment ce pun la grea incercare cititorul mai putin avizat. Cam pe la jumatatea cartii voiam sa abandonez, bine ca m-am razgandit. Incep sa dau dreptate celor care spun ca o carte buna este mai degraba cea care iti da mai multa bataie de cap, te intriga, reuseste sa deruteze, iti activeaza toate zonele psiho-afective decompensate.

2020-12-23 05:00:01

0

Zile, luni, ani - Yan Lianke

Zile, luni, ani - Yan Lianke

"Zile, luni, ani" de Yan Lianke este o carte extraordinara. Daca as putea sa i ofer sase stele, as face o. Are un fir narativ remarcabil si un mesaj aparte. Recomand cu caldura. O sa va placa cu siguranta.

2020-12-23 05:00:01

0

Cantec pentru cei neingropati - Jesmyn Ward

Cantec pentru cei neingropati - Jesmyn Ward

Mi a placut. L am terminat destul de repede si se merita. Cantec pentru cei neingropati este deopotriva un portret de familie si o poveste despre lupta si speranta. Jojo are treisprezece ani si incearca sa inteleaga ce inseamna sa fii barbat. Leonie, mama lui, e intr-un vesnic conflict cu sine insasi si cu cei din jur. Este o femeie de culoare, in timp ce Michael, tatal copiilor ei, e alb. O poveste interesanta, as putea spune.

2020-12-23 04:54:56

0

Imbunatarire - Joan Silber

Imbunatarire - Joan Silber

In jurul poveștii de iubire a Reynei, o tînără newyorkeză săracă, care își crește singură băiatul dintr-o relație mai veche, răsar și se ramifică alte istorii de viață, cu personaje dintre cele mai diverse: o mătușă pasionată de lecturi care și-a trăit o parte din viață în Turcia, fiind căsătorită acolo cu un vînzător de covoare, o gașcă de traficanți naivi de țigări din New York, o cosmeticiană de culoare, ambițioasă și dură, un trio de tineri nemți care încearcă să facă trafic cu antichități scoase ilegal din Turcia. Legăturile dintre ele, peste spațiu și timp, cu volute și întreruperi, cu povești de dragoste întortocheate, vinovății resimțite acut și datorii plătite, țes un model la fel de complex ca valoroasele covoare turcești ale mătușii eroinei.

2020-12-23 04:54:56

0

Cine a ucis-o pe Bambi? - Monika Fagerholm

Cine a ucis-o pe Bambi? - Monika Fagerholm

Poveste despre regret, secrete si vinovatie, romanul scris de Monika Fagerholm a surprins de la inceput critica literara si cititorii prin forta epica, subiectul dificil si delicat, personajele vii si pline de umbre, toate anuntand o voce literara matura si experimentata. La baza intrigii sta un secret din trecutul unui agent imobiliar, Gusten Grippe, acum un tanar de succes cu o viata aparent perfecta, aproape un exemplu de manual al artei de a reusi in viata.

2020-12-23 04:54:56

0

Tangoul Vechii Garzi - Arturo Perez-Reverte

Tangoul Vechii Garzi - Arturo Perez-Reverte

De la o simplă atracţie faţă de tango am descoperit un titlu de carte interesant – Tangoul Vechii Gărzi. Nu am stat pe gânduri mult timp şi am cumpărat cartea, apoi am citit-o, sperând că este mai mult decât un titlu catchy si asa a fost. Se merita pe deplin!

2020-12-23 04:54:56

0

Palatul puricilor - Elif Shafak

Palatul puricilor - Elif Shafak

Palatul Puricilor este, pe bună dreptate, un O mie și una de nopți modern. Sunt mai multe povești reunite în aceeași carte, au o înșiruire logică, deși sunt diametral opuse, și le citești pe nerăsuflate, să vezi ce se întâmplă cu fiecare personaj în parte.Mie mi s-a părut o carte interesantă, deși nu are acea înclinație spre iubire ca-n celelalte două romane. Nu e la fel de scandaloasă, să spun așa, dar tot zugrăvește tare fain lumea musulmană.

2020-12-23 04:54:56

0

Un bob de grau - Ngugi wa Thiong'o

Un bob de grau - Ngugi wa Thiong'o

Încă de când am citit ”Râul care ne desparte”, mi-am dat seama de talentul lui Ngugi wa Thiong’o, pe care am mizat aproape de fiecare dată în ultimii ani atunci când s-a vorbit de Premiul Nobel pentru Literatură. Autorul kenyan este unul dintre potențialii câștigători, mai ales pentru că el descrie una dintre lumile mai puțin cunoscute, cu multe probleme politice și sociale, iar acest lucru este apreciat, de obicei, de cei care aleg câștigătorul acestui premiu. Cu atât mai mare mi-a fost bucuria când am văzut că Editura Polirom a publicat traducerea romanului ”Un bob de grâu”, considerat de unii cel mai bun roman al său.

2020-12-23 04:54:56

0

Pe vremea fluviului Amur - Andrei Makine

Pe vremea fluviului Amur - Andrei Makine

Pentru cititorii francezi ai romanului „Pe vremea fluviului Amur”, de Andrei Makine, Amour înseamnă, în primul rând, dragoste şi apoi numele celui mai lung râu din Rusia. Cei trei eroi ai romanului se aruncă în ambele: în valurile râului Amur …şi în valurile dragostei – amour, cum zice Belmondo, care este cea de-a patra prezenţă constantă din carte.

2020-12-23 04:39:56

0

Cititorul - Bernhard Schlink

Cititorul - Bernhard Schlink

IUBESC ACEASTA CARTE. Trei teme mari şi profunde: o iubire anormală în faţa societăţii, Holocaustul şi analfabetismul. Două vieţi distruse şi alte sute sau mii curmate pe veci. Hanna o femeie vanitoasă care nu şi-a putut accepta condiţia de analfabetă. Toate într-o carte cutemurătoare, Cititorul.

2020-12-21 07:00:31

0

Intoarcerea - Hisham Matar

Intoarcerea - Hisham Matar

Am știut că-mi place dinainte să citesc primul capitol. N-are cum să nu-mi placă. Am devorat cartea.Ce-mi place la acest autor e cum îmbină fantasticul cu realitatea și acțiunea cu sentimentele puternice ale personajelor. Și bineînțeles că-mi place și relația de dragoste-ură dintre personajele principale, între care există o tensiune permanentă și-un vulcan de sentimente care poate exploda.

2020-12-21 06:59:57

0

Ceea ce datoram - Golnaz Hashemzadeh Bonde

Ceea ce datoram - Golnaz Hashemzadeh Bonde

Căci „Ceea ce datorăm“, nu este altceva decât o rafală de gânduri furioase pe care mintea unei mame îndu­rerate le seamănă în jurul ei fără nici cea mai mică intenție de a proteja. Condamnabil, spui după ce ai citit primele rânduri. Justificabil, ros­tești imediat ce ai început să pătrunzi în lumea ei cu ceruri negre. Și rămâi așa, încremenit între tentația de a judeca și cea de a compasiona, până la sfârșitul romanului, când ai vrea să poți face ceva ca această femeie să nu alunece dincolo, ci să mai rămână puțin aici po­vestindu-ți despre ce în­seam­nă să lupți cu moartea.

2020-12-21 06:59:57

0

Libertate - Jonathan Franzen

Libertate - Jonathan Franzen

Drama are unde să se instaleze, că doar potențialul pentru nefericire e infinit. Patty e liberă să-l înșele pe Walter cu cel mai bun prieten al acestuia, Richard; Walter e liber să se simtă și el atras de asistenta lui și dezamăgit de ceea ce face; Richard e liber să fie mizantrop și instabil, cum îi stă bine unui rocker care are totul și n-are de fapt nimic; Joey e liber să-și enerveze părinții în fel și chip și să fie rebelul familiei.

2020-12-21 06:59:57

0

Orasul in mantie purpurie - Asli Erdogan

Orasul in mantie purpurie - Asli Erdogan

În acest oraș extrem de atractiv pentru publicul occidental și nu numai, Özgür se străduiește să se adapteze, să-și facă un rost și, totodată, să profite de micile bucurii ale vieții. Toate bune și frumoase la început: o situația financiară decentă, distracție, experiențe amoroase mai mult sau mai puțin eșuate, dans, muzică, droguri.

2020-12-21 06:59:57

0

Din pantecul balenei - Sjon

Din pantecul balenei - Sjon

Uităm de minunatele saga ale ţării şi de scriitorii faimoşi care n-au avut nimic de-a face cu romanele poliţiste, cum ar fi Halldór Kiljan Laxness, care a cîştigat Premiul Nobel pentru literatură în 1955. Dintre aceşti scriitori islandezi care scriu şi altceva decât thrillere face parte Sjón.

2020-12-21 06:59:57

0

Bob Honey care face si drege - Sean Penn

Bob Honey care face si drege - Sean Penn

Patima pentru flacari, pentru lovituri daunatoare de moarte, pentru tradare, pentru “algoritmul existentialismului binar modern, convingerea ca si ca misiunile lui sunt castigatoare”. Aceasta este Lumea lui Bob. Bob – un om-lup singuratic. Un sociopat de cea mai pura speta. Un criminal lipsit de scrupule, lipsit de empatie sau orice alt bagaj de sntimente normal umane. Un sociopat al vremurilor noastre, care isi pregateste constiincios armele de care se foloseste pentru a reorganiza societatea dupa modelul gandirii sale

2020-12-21 06:59:57

0

Confesiunile leoaicei - Mia Couto

Confesiunile leoaicei - Mia Couto

Nu este o carte greu de citit, în ciuda deselor însăilări de regionalisme culese din trăirismul vechii colonii portugheze, însă, în pofida acestui lucru, există o sublimă etalare a sufletului uman care îi oferă acestei cărți un parfum special.

2020-12-21 06:59:57

0

E un pod pe Drina... - Ivo Andric

E un pod pe Drina... - Ivo Andric

E un pod pe Drina… nu e un roman pe care să-l poți rezuma în câteva fraze, firul său narativ are de-a face mai degrabă cu locul și cu podul decât cu oamenii ca individualități. Pentru că Vișegrad și podul de pe Drina sunt singurele personaje constante. Altfel, oamenii, cu vieți mai lungi sau mai scurte, sunt simpli pasageri, nu preiau rolul de personaj principal. Totuși, poveștile lor, luate fiecare în parte sau laolaltă, sunt pline de savoare și construiesc istoria locului în care trăiesc. Multe valuri au trecut peste Vișegrad, peste împrejurimile sale și peste podul de pe Drina. Unele au rămas în memoria colectivă și ș-au perpetuat amintirea ca povești spuse în noi ceasuri tulburi. Altele s-au estompat cu trecerea veacurilor și din ele au mai rămas versuri ale unor cântece transmise din generație în generație.

2020-12-21 06:59:57

0

Falco - Arturo Perez-Reverte

Falco - Arturo Perez-Reverte

O carte care se citeste usor, fara prea multe dificultati. Falco este o istorie captivantă despre lupte pentru putere, violență, loialitate și pasiune.

2020-12-21 06:59:57

0

Mecanica haosului - Daniel Rondeau

Mecanica haosului - Daniel Rondeau

Este vorba de terorism, dar şi de traficul de opere de artă şi de fiinţe umane. Rondeau descrie o lume în dezintegrare într-o carte în care melancolia se combină şi concurează cu dezamăgirea. Fost ambasador al Franţei la Malta şi candidat de două ori fără succes la Academia Franceză, Daniel Rondeau, 68 de ani, a fost selectat şi pentru premiul Renaudot (câştigat de Olivier Guez, cu «La disparition de Josef Mengele»).

2020-12-21 06:59:57

0

O viata de om - Robert Seethaler

O viata de om - Robert Seethaler

„O viață de om” este o carte simplă și discretă, al cărei efect se acumulează pe nesimțite cu fiecare pagină, pentru a-și elibera sensurile și greutatea ceva mai târziu, poate chiar după încheierea lecturii. Cel puțin așa mi s-a întâmplat mie, căci abia spre final am simțit cum povestea vieții lui Andreas Egger se prăvălește peste mine, cu toate momentele însemnate pe care Robert Seethaler le-a încifrat în paragrafe încărcate de substanță, spunând atât de mult în atât de puține cuvinte.

2020-12-21 06:59:57

0

Femeia minimarket - Sayaka Murata

Femeia minimarket - Sayaka Murata

Femeia minimarket, cartea semnată de Sayaka Murata a uimit până într-acolo încât a fost distinsă cu premiul Akutagawa. Povestea este atât de vie și de reală, încât pare o frescă a întregului capitalism văzut „de la firul ierbii”, în miezul său grotesc, consumerismul robotic care înseamnă mai pentru toți occidentalii „viață”.

2020-12-21 06:44:57

0

Inima omului - Jon Kalman Stefansson

Inima omului - Jon Kalman Stefansson

Inima omului este ultimul volum al unei trilogii uluitor de complexe și răscolitoare. Despre celelalte două volume nu am scris pentru că, pur și simplu, nu am putut, dar scriu despre acesta în speranța că poate cineva o să își arunce ochii peste citatele de la sfârșit, o să pună mâna pe serie și o să simtă măcar jumătate din emoțiile pe care le-am avut eu pe parcursul lecturii.

2020-12-21 06:44:57

0

Cumpatarea - Maria Duenas

Cumpatarea - Maria Duenas

În prima parte a cărții, cea despre care v-am spus eu că în opinia mea a fost puțin plictisitoare, facem cunoștință cu Mauro Larrea, un prosper om de afaceri. Fusese mai întâi un miner sărac și văduv pe deasupra, cu doi copii mici în grijă. Ambiția și atingerea aripii norocului îl ridică pe Mauro din străfundurile pământului direct în rândurile celor privilegiați de soartă. Fusese obligat la compromisuri și îl îmbogățise pe Tadeo Carrus, un ”cămătar” care beneficia de toate avantajele asocierii cu planurile mărețe ale minerului.

2020-12-21 06:44:57

0

Amintirea palida a muntilor - Kazuo Ishiguro

Amintirea palida a muntilor - Kazuo Ishiguro

Amintirea palidă a munților este o călătorie, un drum de-a lungul memoriei, o șansă de a contempla o lume trecută, dar care trăiește încă, de a resimți din plin parfumul civilizației japoneze cu care este îmbibat pe de-a-ntregul acest volum.

2020-12-21 06:44:57

0

Striga-ma pe numele tau - Andre Aciman

Striga-ma pe numele tau - Andre Aciman

Adevarata poveste de dragoste incepe doar dupa sarutul lor de langa biuta lui Claude (pictorul), si desigur prima lor noapte de dragoste.

2020-12-21 06:44:57

0

Less - Andrew Sean Greer

Less - Andrew Sean Greer

O carte buna!
Într-o zi primește prin poștă o invitație la nuntă: astfel începe fantezia lui în jurul lumii în optzeci de zile, care îl va duce în Mexic, Italia, Germania, Maroc, India și Japonia și lasă mii de kilometri între el și pro­ble­­mele cu care refuză să se confrunte. Ce ar putea merge prost? Ei bine, Arthur se îndrăgostește în Franța, scapă de moarte ca prin urechile acului la Berlin, supraviețuiește cu greu unei furtuni de nisip în Sahara și ajunge în Japonia prea devreme pentru florile de cireș.

2020-12-21 06:44:57

0

Uriasul ingropat - Kazuo Ishiguro

Uriasul ingropat - Kazuo Ishiguro

Dacă ai fi vrut să găseşti un drum şerpuit sau o pajişte liniştită de felul celor ce aveau să aducă mai tîrziu faima Angliei, ai fi căutat mult şi bine. În locul lor, erau kilometri întregi de pămînt părăsit şi necultivat; ici şi acolo, cărări aspre, tăiate cu greu peste dealuri abrupte şi mlaştini mohorîte. La vremea aceea, majoritatea drumurilor lăsate de romani erau deja distruse sau năpădite de vegetaţie, adesea complet luate în stăpînire de natura sălbatică. Rîurile şi mlaştinile erau complet acoperite de ceţuri îngheţate, ce le conveneau de minune uriaşilor care pe atunci încă mai trăiau în zonă.

2020-12-21 06:44:57

0

Cineva cu care sa fugi de acasa - David Grossman

Cineva cu care sa fugi de acasa - David Grossman

Un băiat cu un câine aleagă bezmetici pe străzile Ierusalimului. Amândoi scrutează și amușinează depărtările, colțurile, unghiurile clădirilor căutând-o pe ea, pe Tamar, fata cu voce de aur și adevărata stăpână a câinelui.

2020-12-21 05:59:53

0

Ultimele povestiri - Olga Tokarczuk

Ultimele povestiri - Olga Tokarczuk

Cărțile Olgăi Tokarczuk începuseră deja să fie traduse în românește, dar am întîrziat să le citesc, cu ideea, nu știu de unde venită (poate și de la derutanta ei pieptănătură?!), că sunt prea experimentale pentru gustul meu.

2020-12-21 05:59:53

0

Cine se teme de moarte - Nnedi Okorafor

Cine se teme de moarte - Nnedi Okorafor

Reușind să dea glas unor realități atroce ale continentului negru și ale oamenilor săi, Nnedi Okoradfor încearcă și o analiză subtilă a brutalității, care nu are cum să nu lase urme în victimele sale. De cele mai multe ori, femeile sunt subiectul acesteia, însă există și situații în care nici băieții nu scapă. La limita dintre om și animal, Onyesonwu vrea să schimbe nu numai destinul său, ci și pe al poporului din care se trage, okeke, apelând la magie și uneori chiar la violență. O poveste șocantă, cu scene greu de digerat pentru cei mai mulți dintre noi, care însă se prăbușește atunci când trebuie să redea fantasticul, reducându-l la descrieri care nu pot îi reda amploarea, și la dialoguri seci și sacadate, în care interlocutorii țipă, urlă, gesticulează. Chiar dacă este sunt purtate uneori de adolescenți, tentativa lor acces la supranatural era necesar să fie mai elaborată, în contextul în care autoarea precizează de nenumărate ori gradul de ”înțelepciune” al unor astfel de personaje. Din păcate, nici marele vrăjitor nu este mai prejos, dincolo de cutumele cărora îi este tributar, el nereușind să se impună în text ca atare.

2020-12-21 05:59:53

0

Efectul Rosie - Graeme Simsion

Efectul Rosie - Graeme Simsion

Don și Rosie tocmai s-au mutat din Australia la New York, amândoi obținând posturi importante la Universitate; prietenii din locurile natale au rămas acolo și ei trebuie să reușească noi interacțiuni sociale; iar anunțul ei – ”suntem gravizi” – înseamnă o nouă problemă, toată lumea întrebându-se cum va gestiona ”roboțelul” Don sarcina soției sale.

2020-12-21 05:59:53

0

Nocturne. Cinci povesti despre muzica si amurg - Kazuo Ishiguro

Nocturne. Cinci povesti despre muzica si amurg - Kazuo Ishiguro

Cartea mi-a dat pe alocuri o iluzie de “dolce far niente”, și nu neapărat că felul autorului de a scrie este unul leneș, fără vitalitate, căci nu este deloc așa, ci, mai degrabă, prin prisma ingredientelor italienești specifice (piazza, gondola, serenade, cafeneaua, orchestrele stradale, peisajele din bella Italia, etc) și a aerului văratic, care te îndeamnă cumva la o “leneveală” plăcută, necesară.

2020-12-21 05:59:53

1

Lucruri nespuse - Azar Nafisi

Lucruri nespuse - Azar Nafisi

Paginile de jurnal ale „Lucrurilor nespuse” gem de referințe din lumea literară și cinematografică, atât locală, cât și occidentală. Aproape fiecare paragraf conține un nume sau un eveniment care merită cercetat, un citat de reținut sau o metaforă de rumegat.

2020-12-21 05:59:53

0

Neliniste - Linn Ullmann

Neliniste - Linn Ullmann

Un tablou emoţionant al relaţiilor complicate de familie, presărat cu tandreţe şi umor, Nelinişte este totodată o meditaţie asupra bătrîneţii, dar şi a legăturii profunde dintre memorie şi limbaj, realitate şi ficţiune şi a nenumăratelor discursuri, adeseori contradictorii, care construiesc identitatea fiecăruia dintre noi.”

2020-12-21 05:44:53

0

Fara sa ajungi vreodata in virf - Paolo Cognetti

Fara sa ajungi vreodata in virf - Paolo Cognetti

La cartea lui Matthiesen se va tot referi italianul, va cita din ea destul de consistent, fiind pentru el o re-lectură (spiritul lui Peter este invocat de câteva ori!), așa cum expediția (relatată în „Senza mai arrivare in cima”, titlul original) din anul 2017 (mai ieri!), va fi o repetare a celei din 1973, filosofarea ducându-ne cu gândul că, de la un moment dat, în istoria omenirii, totul sau aproape totul este… Re-scriere, deși, când este vorba de autenticitate, harul are ultimul… Cuvânt!

2020-12-21 05:44:53

1

Coaja de nuca - Ian McEwan

Coaja de nuca - Ian McEwan

Am citit cartea într-o perioadă a vieții în care mă aflam pe teren minat. Știți ce se întâmplă când te afli într-un astfel de spațiu și mai adaugi și inconștiență? Și egoism? Exact, se întâmplă dezastre. Aș fi putut să calc din nou pe un proiectil - în ultimele luni am făcut-o de zeci de ori - și să mai îngrop pe cineva. Pentru că, din păcate, în cazul meu așa se întâmplă - te apropii de bombă și aceasta explodează în fața vreunei persoane iubite, nu în a ta. Lucru care e mai dureros decât să-ți zboare creierii într-o fracțiune de secundă din cauza unei explozii. Garantez că prin metafora asta scrisă la repezeală sugerez numai și numai adevărul bazat pe propria-mi tristă experiență.

2020-12-21 05:44:53

0

Albastrul din miez de noapte - Simone van der Vlugt

Albastrul din miez de noapte - Simone van der Vlugt

Albastrul din miez de noapte este povestea unei tinere, Catrijn, rămasă văduvă pe neașteptate și care decide să vândă tot ce avea și să-și caute un rost departe de satul natal. Ajunsă la Amsterdam, se angajează menajeră în casa unui negustor înstărit. Adriaen Van Nulandt și a soției sale, Brigitta, mare pasionată de pictură.

2020-12-21 05:44:53

0

Pisica musafir - Takashi Hiraide

Pisica musafir - Takashi Hiraide

Pisica musafir ia forma unui jurnal personal, alcătuit din notațiile scriitorului care invocă rememorarea și introspecția asupra împrejurărilor în care un cuplul, el și ea, primesc vizita pisicii musafir în casa lor, în centrul orașului Tokyo. Acțiunea se petrece spre sfârșitul epocii Showa, perioadă marcantă din istoria Japoniei.

2020-12-21 05:44:53

0

Citind Lolita in Teheran - Azar Nafisi

Citind Lolita in Teheran - Azar Nafisi

„Citind Lolita în Teheran” este împărțită în 4 secțiuni, fiecare corespunzând uneia dintre cele 4 cărți clasice citite. Partea întâi, „Lolita”, ilustrează reuniunile clubului de carte, plonjează în viețile studentelor „fetele mele”, așa cum le numește Nafisi, a căror simbioză cu Lolita lui Nabokov este realizată magistral. Așa cum Humbert Humbert și-a camuflat actele criminale sub încercarea de a ne-o prezenta pe Lolita nu așa cum e (în ipostaza reală, cel mai bine sintetizată prin numele său adevărat, Dolores – „durere” în limba spaniolă), ci așa cum vrea el să fie, și femeile în Iran sunt, în concepția lui Nafisi, transformate după imaginația și fantezia bărbaților aflați la conducere, fie ei clerici, ayatollah-i sau pur și simplu soți, frați sau tați.

2020-12-19 05:00:31

0

Nuferi negri - Michel Bussi

Nuferi negri - Michel Bussi

Nuferi negri e un roman al cărui titlu m-a intrigat de la bun început. Nuferii sunt albi, uneori roz sau galbeni, dar nuferi negri? Apoi am aflat că e un roman a cărui acțiune se petrece în Giverny, satul în care Claude Monet și-a petrecut ultima parte a vieții. Și, mai mult decât atât, că e un roman în care se întâmplă niște crime. Giverny, locul unde Monet a pictat nuferi timp de 30 de ani (se pare că au fost peste 270 de tablouri cu nuferi), mistere, crime și promisiunea unui roman interesant, iată „ingrediente” suficiente ca să mă facă să vreau să citesc cartea.

2020-12-19 05:00:01

0

O femeie iubita - Andrei Makine

O femeie iubita - Andrei Makine

Firul narativ al cărţii se învârte în jurul întrebării dacă celebra împărăteasa care a avut nenumăraţi amanţi şi poveşti de alcov extem de picante, multe din ele exagerări sau pur şi simplu inventii, a fost sau nu iubită dezinteresat de vreunul din bărbaţii din viaţa ei. Misterul dragostei l-a atras pe Makine în toate scrierile sale

2020-12-19 05:00:01

0

Ziua Ajustarii - Chuck Palahniuk

Ziua Ajustarii - Chuck Palahniuk

Oamenii răspîndesc vestea pe la colțuri, și numai celor în care au încredere: Ziua Ajustării se apropie. Au aflat dintr-o celebră cărticică-manifest. Acum sînt pregătiți. În acest roman de un umor caustic, primul după mai mulți ani, Chuck Palahniuk face ce știe el mai bine: o critică usturătoare la adresa absurdităților din societatea americană de astăzi.

2020-12-19 05:00:01

0

O odisee - Daniel Mendelsohn

O odisee - Daniel Mendelsohn

Există cărți de care te îndrăgostești pur și simplu. Despre ele, când vine vremea să scrii, să le recomanzi, descoperi că e teribil de greu să duci la bun sfârșit misiunea aceasta. Ți se lipesc literalmente de creier și de suflet, un soi de membrană interioară care devine atât de mult a ta, cu tine și din tine, încât a vorbi despre ele e bucurie și impietate deopotrivă, inclusiv teama că nu vei spune destul, că nu e destul, că merită mai mult etc. O intimitate anume se creează, o locuire în text, zăbavă întârziată premeditat pe măsură ce actul lecturii înaintează.

2020-12-19 05:00:01

0

Masinarii ca mine - Ian McEwan

Masinarii ca mine - Ian McEwan

Mărturisim că am citit „Maşinării ca mine” într-o singură zi, fără a o putea lăsa din mână. Prima surpriză a fost faptul că ne așteptam la un roman SF și nu este vorba despre așa ceva – sau nu întru totul. Am căzut în plasa întinsă de Ian McEwan și am fost înșelați de titlu. În afara câtorva elemente de istorie alternativă și a faptului că tehnologia nu era atât de avansată în anii 80, „Maşinării ca mine” este în primul rând un roman despre noi, oamenii, despre visurile și alegerile pe care le facem, despre o lume construită după chipul și asemănarea noastră – așa cum suntem, nu cum ar trebui să fim.

2020-12-19 05:00:01

0

Dincolo de frontiere - Andrei Makine

Dincolo de frontiere - Andrei Makine

Dincolo de frontiere nu se citește propriu zis ca un roman, ci mai degrabă ca un eseu. Dincolo de structura narativă care iese și ea din tipare, avem argumente și contraargumente, istoricul unei grupări care aspiră la schimbări radicale, meditații asupra vieții și morții. Este un text destul de greu de parcurs, cu multiple planuri la care cititorul trebuie să fie atent, cu evidente tușe filosofice. În câteva pagini avem prezentarea unei veritabile utopii, care propune o soluție inedită pentru lumea în colaps, toate însă pe un fond de tristețe la cote maxime.

2020-12-19 05:00:01

0

Laptarul - Anna Burns

Laptarul - Anna Burns

Tânăra încearcă să trăiască „sub radar”, să nu atragă atenția, citește mult, „cărți de secol XIX, secolul XX nu mi-e pe plac”. Dar nu poate scăpa de un paramilitar influent, însurat și mult mai în vârstă, care o „marchează”, ca pe o vită, o declară ca aparținându-i și astfel devine public faptul că o fată fără șansă este nevoită să trăiască cu un respingător puternic al unor vremuri.

2020-12-19 05:00:01

0

Fetele capitanului - Maria Duenas

Fetele capitanului - Maria Duenas

Fetele Căpitanului este un tribut adus femeilor care reuşesc să stea neclintite dinaintea vânturilor potrivnice ale destinului, precum şi celor curajoşi care au trăit – şi trăiesc – aventura adesea eroică şi de cele mai multe ori incertă a emigrării.

2020-12-19 05:00:01

0

Ucenicul arhitectului - Elif Shafak

Ucenicul arhitectului - Elif Shafak

In rai crestea un copac ce nu se asemuia cu nici un altul de pe pamant. Crengile ii erau stravezii, radacinile lui sugeau lapte in loc de apa, iar trunchiul ii stralucea de parca ar fi fost acoperit de gheata, insa cand te apropiai, nu era rece, nu era rece deloc. Pe fiecare frunza a acestui copac era scris numele unui om. O data pe an, in luna Sha’aban, in noaptea dintre ziua a paisprezecea si a cincisprezecea, toti ingerii se strangeau in cerc in jurul lui

2020-12-19 05:00:01

0

Devorarea cerului - Paolo Giordano

Devorarea cerului - Paolo Giordano

La vila bunicii sale din sudul Italiei, Teresa surprinde intr-o noapte trei baieti care se scalda goi in piscina din curte, dupa ce s-au furisat peste gardul proprietatii. Ea inca nu stie, dar cei trei baieti care cresc impreuna ca fratii, desi nu sint frati – ii vor marca destinul, asa cum si ea le va influenta viitorul, uneori tragic, alteori doar tulbure.

2020-12-19 05:00:01

0

Arhipelagul altei vieti - Andrei Makine

Arhipelagul altei vieti - Andrei Makine

Pentru unii, datoria are ca motor frica de pedeapsă. Pentru alții, datoria înseamnă interiorizarea principiilor politice. Ajung să creadă în ceea ce le este impus, să simtă că este un fel de revelație care le trasează drumul și dă un sens vieții lor. De ce fac asta? Poate pentru că uneori e mai ușor să adopți întunericul lumii în care trăiești decât să obosești luptându-te în zadar.

2020-12-19 05:00:01

0

Iti voi da toate acestea - Dolores Redondo

Iti voi da toate acestea - Dolores Redondo

În Ribeira Sacra, o zonă mirifică din Galicia, Spania, Álvaro suferă un accident mortal. Manuel, soţul lui Álvaro, este chemat de la Madrid pentru a recunoaşte cadavrul, dar lucrurile sînt mai complicate decît par şi el îşi dă seama că ancheta s-a finalizat mult prea repede.

2020-12-19 05:00:01

0

De mine viata si-a tot ras - David Grossman

De mine viata si-a tot ras - David Grossman

Chinul cel mai mare este despărțirea Verei de fiica ei, Nina. Dacă ar fi semnat documentul, cele două ar fi avut parte de îngă­duința sistemului. Însă în condițiile date, cu dragostea față de Miloš sfințită de o demnitate aproape ireală, Vera trebuie să suporte nu doar teroarea gulagului, ci și su­ferința unor decenii marcate de vina față de fiica ei. Povestea este spusă de Ghili, nepoata Verei, care și-a propus să redea călătoria terapeutică pe care o face la Goli Otok împreună cu Vera, Nina și Rafi (acesta din urmă tatăl lui Ghili, dar și, printr-o încurcătură interesantă a destinelor, iubitul din urmă cu mulți ani al Ninei).

2020-12-19 05:00:01

0

Onoare - Elif Shafak

Onoare - Elif Shafak

Din primele paginii facem cunoștință cu Esma. Mamă a două gemene, e hotărâtă să scrie o carte în onoarea mamei sale. Pleacă la închisoarea Shrewsbury unde după 14 ani este eliberat fratele ei: Iskender.

2020-12-19 05:00:01

0

Du-te si pune un strajer - Harper Lee

Du-te si pune un strajer - Harper Lee

In comparație cu primul volum, Du-te și pune un străjer este o carte scrisă, parcă, de altcineva. Nu mă refer la stilul autoarei, ci la subiectele abordate de ea. Dacă primul volum vorbește mai mult despre diverse fenomene sociale, continuarea abordează mai mult subiectul regăsirii de sine. Cred, totuși, că această carte trebuia publicată, pentru că într-un fel completează povestea din ...Să ucizi o pasăre cântătoare.

2020-12-19 04:46:03

0

Povestea unei familii perfecte - Rosa Ventrella

Povestea unei familii perfecte - Rosa Ventrella

Povestea unei familii perfecte este un roman cât o călătorie. Nu are o poveste extraordinară, nici nu este plină de răsturnări de situație, dar are capacitatea de a te transporta în Bari, în cartierul micuț și sărăcăcios în care își duce viața familia Mariei. Rosa Ventrella te transpune pe străzile din micuțul cartier și te obligă să simți trăirile din sânul familiei greu încercate. Italia este o țară frumoasă, încărcată de istorie. Dar nu am aruncat niciodată o privire în trecutul ei recent. Rosa Ventrella tocmai mi-a oferit această posibilitate. Și apreciez faptul că m-a dus să trăiesc în cartierele limitrofe, în mijlocul unor familii care își cărau crucea zi după zi. Totul pare familiar, cunoscut și veridic. Palpabil. Cutremurător.

2020-12-19 04:46:03

0

Legea copiilor - Ian Mcewan

Legea copiilor - Ian Mcewan

Legea copiilor este total diferit de romanul anterior, tradus și acesta la fel de prompt în română anul trecut. Prin Operaţiunea Sweet Tooth scriitorul britanic construia în manieră postmodernistă, inteligent și cu umor sec, un roman în roman, o poveste despre literatură, despre relația dintre literatură și realitate, despre eforturile și încercările mai mult sau mai puțin reușite ale cititorilor de a înțelege mecanismele ficțiunii.

2020-12-19 04:46:03

0

Galben de Crome - Aldous Huxley

Galben de Crome - Aldous Huxley

Mai multe persoane se aflau deja la conacul Crome când a sosit Denis. Printre acestea, Mary, o tânără de douăzeci și trei de ani, o fată serioasă, cuminte (probabil nu întâmplător autorul i-a ales numele de Mary) ; domnul Gombauld Scogan, un tanăr pictor, talentat și, în final, Anne, nepoata lui Henry Wimbush, de care Denis este indrăgostit în secret. Dacă va reuși sau nu să-i transmită lui Anne sentimentele sale, rămâne să descoperiți voi.

2020-12-19 04:46:03

0

Legaturi de sange - Michel Bussi

Legaturi de sange - Michel Bussi

Diferența dintre bine și rău este una foarte vagă și reprezintă un subiect de analiză extrem de interesant, mai ales într-o societate în care individul capătă proporții uriașe, în care individualismul este un trend, iar mărcile acestuia nu mai cunosc limite. Așadar, pare evident ca un specialist în psihologie, renumit pe plan național, să dorească să expună acest subiect la un nivel mai mare, prin intermediul unei povești și deci a unei cărți. Această poveste este totuși doar o filă din proiectul Aurorei Liiceanu, căreia i s-a dedicat o serie de autor la Editura Polirom, aceasta fiind interesată în special de feminin, rolul acesteia în societate, precum și tenebrele caracterului ei.

2020-12-19 04:46:03

0

... Sa ucizi o pasare cintatoare - Harper Lee

... Sa ucizi o pasare cintatoare - Harper Lee

Cartea este scrisă din perspectiva lui Scout, sora lui Jem și fiica lui Atticus. Cei doi frați își petrec verile alături de Dill și împreună mi se pare că fac echipa perfectă. Prin ei ai ocazia să-ți retrăiești din plin copilăria, să realizezi cât de plini de viață pot fi copiii și câte idei pot să le treacă prin cap... În sat se aude că un băiat pe nume Bau Radley n-a mai ieșit din casă de ani de zile, iar copiii nu pot decât să se întrebe ce poate să facă acel băiat în casă toată ziua, cum poate să trăiască așa, dacă este un strigoi... Zilele de vară se scurg astfel prin încercările lor de a comunica cu Bau, chiar dacă le era frică până și să se apropie de casa lui.

2020-12-19 04:46:03

0

Fata cu cercel de perla - Tracy Chevalier

Fata cu cercel de perla - Tracy Chevalier

Fata cu cercel de perlă reprezintă atât opera pictorului Vermmer cât și cartea autoarei Tracy Chevalier. Cartea, spune povestea fictivă a personajului tabloului oferindu-i fetei un trecut, un prezent și un viitor. Ambele opere se completează într-un mod surprinzător chiar dacă una este din 1665 și alta din 1999.

2020-12-19 04:46:03

0

Durere - Zeruya Shalev

Durere - Zeruya Shalev

Zeruya Shalev vede în natura umană cea mai complexă, provocatoare și captivantă realitate din univers: „complexitatea, fragilitatea, conflictele și contradicțiile, copilăriile, orbirea, tânjirea după dragoste, dorința de a fi fericit, alături de forțele autodistructive – toate aceste lumini și umbre sunt surse de fascinație, compasiune și inspirație”.

2020-12-19 04:46:03

0

Cele trei fiice ale Evei - Elif Shafak

Cele trei fiice ale Evei - Elif Shafak

Elif Shafak este una dintre cele mai premiate romanciere contemporane și cele mai citite scriitoare din Turcia. De asemenea, este comentatoare politică și susține discursuri publice inspiraționale. Scrie în turcă și în engleză, a publicat 15 cărți, dintre care 10 romane, cele mai cunoscute fiind Bastarda Istanbulului și Cele patruzeci de legi ale iubirii.

2020-12-19 04:46:03

0

Recunostinta - Delphine de Vigan

Recunostinta - Delphine de Vigan

Există o armonie ce sălășluiește pe paginile cărții atât pentru faptul că naartorul ne împărtășește momente importnate din viața lui, dar și pentru lecția de înțelepciune ce o transmite prin aceste eseuri.

2020-12-19 04:46:03

0

Manasteinn. Baiatul care n-a existat niciodata - Sjon

Manasteinn. Baiatul care n-a existat niciodata - Sjon

Referinţele din roman vor avea impactul unei veritabile revelaţii pentru cei ce abia au început să exploreze istoria filmului progresist. Pe cinefilii experimentaţi îi va face să-și dorescă să organizeze o ședinţă de spiritism în care să-i roage pe expresioniștii germani din anii ’20 și pe neînfricaţii Pasolini și Fassbinder să-l contacteze pe Tornatore pentru a propulsa povestea de acum o sută de ani din roman în sălile de cinema din prezentul nostru (nu foarte diferit, în unele privinţe, de prezentul personajelor).

2020-12-19 04:46:03

0

Ratacitorii - Olga Tokarczuk

Ratacitorii - Olga Tokarczuk

Eric, marinarul încercat, pentru care mările și oceanele nu mai au niciun secret, „eșuează” la compania Bacurile Unite ale Nordului. Sătul de rutina în care e prins zi de zi, ca într-un laț, schimbă cursul „în linie dreaptă” al bacului pe care-l conduce și, spre stupefacția pasagerilor, pornește spre larg.

2020-12-19 04:46:03

0

Lumina de veghe - Michael Ondaatje

Lumina de veghe - Michael Ondaatje

Copilăria se încheie brusc. Pițigoi și Peticel nu mai există, au devenit toți „străinii din jurul mesei”. Fără părinți, în grija unor străini care nu au nume, ci porecle (Molia le este un fel de tutore), dovadă a identității lor dubioase, cei doi frați își dau seama, curând, că trebuie să se descurce singuri. Ajung în școli cu internat, dar nu se adaptează. Cei doi cresc singuri, un timp sunt solidari, apoi au opțiuni de viață diferite. El poate să ierte, Rachel, nu. Epoca pe care o traversează împreună se definește clar, cu un termen care acoperă toate privațiunile tipice unei perioade de criză, de la cele afective, la cele elementare, care țin de hrană și de adăpost – viața lor devenise schwer

2020-12-19 04:46:03

0

Cele patruzeci de legi ale iubirii Ed.3 - Elif Shafak

Cele patruzeci de legi ale iubirii Ed.3 - Elif Shafak

Cât despre legătura dintre Ella și scriitorul necunoscut, Aziz Zahara, am descoperit o poveste de iubire, altfel decât iubirea din adolescență sau de cea de la 30 de ani.

2020-12-19 04:46:03

0

Cea care se intoarce - Donatella Di Pietrantonio

Cea care se intoarce - Donatella Di Pietrantonio

Donatella Di Pietrantonio știe cum să-ţi spună o poveste aparte. De asemenea, știe cum să contureze un personaj feminin memorabil. Şi în acest roman vei descoperi un personaj feminin având o expresivitate și o poveste de viaţă demne de un film.

2020-12-19 04:46:03

0

Armura strapunsa - Anna Gavalda

Armura strapunsa - Anna Gavalda

De la fata saraca de la periferie, care se indragosteste de un tanar bard burghez venit parca din alte epoci, la camionarul care alege eutanasierea batranului sau caine, care era singura alinare dupa moartea prematura a fiului sau, ori la vaduva cu doi copii mici, coplesita de vinovatie din cauza alcoolismului, personajele se confeseaza cu o sinceritate aparte si un glas uimitor de familiar, in care cititorii vor regasi acea sensibilitate jucausa si tulburatoare care constituie farmecul si savoarea universului gavaldian.

2020-12-19 04:46:03

0

Labirintul spiritelor - Carlos Ruiz Zafon

Labirintul spiritelor - Carlos Ruiz Zafon

Romanul este impresionant, ne poartă prin Madrid și Barcelona din anii 50 până în anii 90, scufundându-ne în aceste două orașe pline de mister, pe străzile lor murdare și prin închisori macabre alături de protagoniști cunoscuți și necunoscuți din celelalte trei volume. Realismul cu care Zafon descrie epoca franchistă mă face să cred că, ceea ce am citit nu este numai ficțiune. Eroii traversează timpul, înotând parcă prin manimatari, minciuni, realități distorisionate în căutarea adevărului.

2020-12-19 04:46:03

0

Straveacul si alte vremi - Olga Tokarczuk

Straveacul si alte vremi - Olga Tokarczuk

Aşa cum cenuşiul se transformă în alb în viziunea moşierului Popielski, şi viaţa se întretaie cu moartea în mersul generaţiilor, simbolizând victoria binelui asupra răului şi a vieţii asupra morţii, mersul sacadat al existenţei în romanul Olgăi Tokarczuk este, dincolo de succesiunea rapidă a generaţiilor, simbolul naşterii naţiunii poloneze, moment surprins prin fiecare voce prezentă în naraţiune, vocile întrepătrunzându-se în momentele mobilităţii generale, în acele clipe în care dorinţa fugii, a evadării din istorie, pare să îi acapereze pe toţi, pe rând, această dorinţă fiind diferită totuşi la fiecare individ şi manifestată cel mai pregnant la moşierul Popielski, cel care după război se mută la Cracovia, constrâns de situaţia de muritor de foame şi de acuzaţia adusă lui, cap al familiei, de colaborare cu ocupantul, fapt care îi provoacă un şoc psihic, precum şi la Ruta, care fuge în Occident.

2020-12-19 04:46:03

0

Poarta-ti plugul peste oasele mortilor - Olga Tokarczuk

Poarta-ti plugul peste oasele mortilor - Olga Tokarczuk

În „Poartă-ți plugul peste oasele morților” nu avem însă, aș spune din fericire, un Hercule Poirot care să-și demonstreze aproape matematic supozițiile și să deconspire, într-un final tensionat, adevăratul criminal. Nici măcar suspansul nu prea există, ci poate doar o vagă curiozitate legată de modul aproape supranatural în care victimele își pierd viața. Olga Tokarczuk s-a ferit să-și construiască „trupul” romanului pe osatura unui policier, realizând că are ceea ce-mi place să numesc intuiție literară și evitând căderea într-o asemenea capcană.

2020-12-19 04:31:03

0

Cei ramasi si cei plecati - Parinoush Saniee

Cei ramasi si cei plecati - Parinoush Saniee

Cartea are 250 de pagini, nu se citește greu, dar trebuie să fii atent la detaliile numeroase. Printre temele abordate se numără familia, copilăria, războiul. Timp de 10 zile, întregul clan familial locuiește sub același acoperiș și fiecare are ocazia să descopere ce simte sau gândește celălalt. M-au tulburat foarte mult unele replici ale personajelor și aproape că le-am simțit durerea și frustrarea. Deși este o carte tulburătoare, mi-aș fi dorit un conflict propriu-zis al cărții, și nu simple schimburi de replici și acțiune statică. Însă, lăsând la o parte aceste aspecte, este o carte care te poate pune pe gânduri.

2020-12-19 04:31:03

0

Prizonierul cerului - Carlos Ruiz Zafon

Prizonierul cerului - Carlos Ruiz Zafon

Scriitura este fluidă, clară, îmi vine să spun cinematografică,și cu toată duritatea faptelor ea lasă să treacă sentimentele și poezia. Scenele se succed coerent, legăturile se clarifică, cele trei volume devin o poveste. Am citit undeva că cele trei volume pot fi citite independent, eu nu am perceput acest lucru, faptul că le-am citit în ordine m-a ajutat să înțeleg atât contextul cât și evoluția personajelor și conexiunea dintre ele.

2020-12-19 04:31:03

0

Jocul ingerului - Carlos Ruiz Zafon

Jocul ingerului - Carlos Ruiz Zafon

Jocul îngerului este o carte întunecată, care stă sub semnul nefericirii și al ratării: protagonistul își vede marile speranțe transformându-se în dezamăgiri, personajele au destine tragice și mor unul câte unul, iar dragostea rămâne o salvare de neatins. Există puține raze de speranță în această poveste, în care până și polițistul integru se dovedește a fi corupt. Singura gură de aer proaspăt este Isabella, adolescenta care pătrunde în viața haotică a lui Daniel cu o insolență tinerească, aducând stabilitate și o prețioasă prietenie - pe lângă niște dialoguri inteligente și foarte simpatice. Însă nu trebuie uitat nici Señor Sempere, o sursă inepuizabilă de vorbe de duh; bătrânul anticar trăiește cu convingerea că fiecare carte conține spiritul celui care a scris-o și sufletele celor care au citit-o.

2020-12-19 04:31:03

0

Umbra vintului - Carlos Ruiz Zafon

Umbra vintului - Carlos Ruiz Zafon

În ceea ce mă priveşte, eu ador romanele în care personajele principale sunt… alte cărţi, deci în momentul în care tatăl îi dezvăluie lui Daniel Cimitirul Cărţilor Uitate am ştiut că ţin în mâini noua mea pasiune. Căci Cimitirul este o clădire posomorâtă, la un bobârnac distanţă de prăbuşire, care adăposteşte volume semnate de autori uitaţi sau obscuri + titluri aduse aici de stăpânii lor pentru a fi salvate de la dispariţie + cărţi pe care nimeni nu le-a mai vrut.

2020-12-19 04:31:03

0

Scandalul - Shusaku Endo

Scandalul - Shusaku Endo

Scriitura mi s-a părut excepțională și nu-mi amintesc să mai fi citit ceva cu o forță atât de mare. Nu mă refer doar la aspectele subiective, căci acestea diferă în funcție de fiecare, ci la partea ,,tehnică''. Backman reușește în mod magistral să introducă în poveste multe personaje și să acorde aceeași atenție pentru fiecare. Nici măcar o mamă nu reușește să facă asta cu copiii ei, dar Backman o face. Fiecare se remarcă prin ceva și ajungi să regăsești bucăți mai mici sau mai mari din tine în atât de multe personaje încât te întrebi cum de poți fi rupt în atâtea bucăți și totuși să nu te doară. Iar salturile dintre personaje, deși rapide, nu te derutează și nu te obosesc în niciun moment, pentru că inima-ți bate în același ritm. Frazele sunt concise și tăioase, ca niște sentințe, și simți că răul este în apropiere, că urmează să se întâmple ceva care îți va despărți viața în două, doar că nu știi ce și nu știi de unde vine. Auzi clopotul bătând, dar nu știi pentru cine.

2020-12-19 04:31:03

0

Matei Brunul - Lucian Dan Teodorovici

Matei Brunul - Lucian Dan Teodorovici

Treptat, poliția secretă va încerca să remodeleze mintea lui Matei rescriindu-și trecutul, transformând păpușarul într-o marionetă a noii ordini totalitare. În paralel, o a doua poveste îngrozitoare dezvăluie experiențele închisorii lui Matei: povestea unui om nevinovat zdrobit fizic și mental de sistemul totalitar, care explodează ficțiunile manimatatoare ale poliției secrete unul câte unul.

2020-12-19 04:16:03

0

Catherine-Paris - Martha Bibescu

Catherine-Paris - Martha Bibescu

Povestea frumoasei Catherine, de origine română, îndrăgostită nebunește de Franța, această copilă inteligentă, educată, dar atât de inocentă și neexperimentată într-ale vietii m-a înduioșat, lăsându-mă într-o stare de nostalgie caldă, pozitivă, copilarească.
Plimbându-mă printre pagini și rânduri, printre țări, orașe, etape istorice și categorii sociale am avut mereu senzația unei rezerve rafinate, a unui parfum elegant și discret .

2020-12-19 02:00:01

0

Viata unui barbat necunoscut - Andrei Makine

Viata unui barbat necunoscut - Andrei Makine

S-a mutat apoi într-o cămăruţă în Montmartre, scriind de mână pe hartie luată de la un centru de maculatură. Însă meritul lui a constat în faptul că nu a abandonat nici o clipa condeiul, chiar dacă manuscrisele lui au fost întâmpinate numai de refuzuri. În mod paradoxal, a ajuns să traducă în rusă ceea ce scrisese în franceză, pentru că editurile franceze aveau nevoie mai degrabă de un autor rus decât de un rus francofon, reuşind în cele din urmă să publice La Fille d’un heros de l’Union sovietique (1990). A fost începutul unei cariere literare care a culminat, în 1995, cu romanul Le testament français (Testamentul francez, Polirom, 2002), un imens succes de critică şi de public, câştigător al premiilor Goncourt şi Medicis. Au urmat alte volume care au avut succes la public şi critica literară precum Crima Olgăi Arbelina (2001), Pământul şi cerul lui Jacques Dorme (2004), Femeia care aşteptă (2005), Iubirea omenească (2007) şi Recviem pentru Est (2008).

2020-12-19 02:00:01

0

Pisica si soarecele - Gunter Grass

Pisica si soarecele - Gunter Grass

Mahlke e cu un an mai în vârstã decât colegii sãi de clasã şi e scutit de sport fiind cã de copil a fost plãpând şi bolnãvicios. Cu toate acestea, la un moment dat devine un gimnast pasionat care-şi impresioneazã colegii cu performanţele la barã fixã. Elementul caracteristic fizic pentru Mahlke este un mãr al lui Adam extrem de proeminent care e protagonistul unei istorisiri chiar la începutul nuvelei: în timp ce Mahlke dormea nişte colegi sau poate chiar Pilenz însuşi – autorul e voit imprecis aici – îi aduc o pisicã tânãrã (dar nu un pui de pisicã) care îi confundã mãrul lui Adam cu un şoarece şi se repede asupra lui, speriindu-l din somn pe Mahlke şi lasându-l cu zgârieturi pe gât.

2020-12-19 02:00:01

0

Calatoria oamenilor cartii - Olga Tokarczuk

Calatoria oamenilor cartii - Olga Tokarczuk

Câteva micronarațiuni inserate în pânza mare a cărții se pierd pe drum, destul de diluate fiind ca substanță epică. Sunt istorisiri care nu duc nicăieri. Cuvântul se oprește în loc, ori de câte ori se opresc și călătorii la vreun han, căutând vremelnic adăpost, un loc de odihnă și de refacere a planurilor total sau parțial compromise. Personajele care duc pe umeri aceste povestiri nu au viață lungă și apar în pagină episodic, aproape fără miză. Gauche este un astfel de personaj, căruia naratorul îi refuză, declarat, statutul de protagonist: „Gauche este în această poveste o apariție întâmplătoare. Nimic nu arăta că va lua parte la călătorie. El nu intra în plan” (p. 5).

2020-12-19 01:46:03

0

Acasa, pe Cimpia Armaghedonului - Marta Petreu

Acasa, pe Cimpia Armaghedonului - Marta Petreu

Personajul central și forța în jurul căreia gravitează întâmplările descrise de autoare, este Mària (sau Mica), mai întâi fiica și apoi mama terifiantă ce își impune voința și spiritul aprig în toate relațiile sale. Caracterul său puternic și determinarea cu care își îndeplinește planurile amintesc într-o oarecare măsură de arhetipurile feminine clasice, Mara lui Ioan Slavici sau Vitoria Lipan a lui Sadoveanu. Dar, spre deosebire de predecesorii săi, deși Marta Petreu își plasează eroina tot în lumea satului, Mària este mai degrabă preocupată de propriile zbateri sufletești decât de familie și gospodărie.

2020-12-19 01:46:03

0

Ambasadorul invizibil - Nichita Danilov

Ambasadorul invizibil - Nichita Danilov

Nichita Danilov construiește în Ambasadorul Invizibil un devărat labritint. Evgheni Lein, poet și ambasador povesteşte unui prieten de la Iaşi cele şase tablouri ale romanului Ambasadorul invizibil, lângă turnul Shelly. Vii și morții se mănâncă între ei pentru o supraviețuire la limita de jos a umanului. Cadavrele sunt, paradoxal, sursă de viață, alături de anghile sau ţipari, liant al celor şase povestiri. Morții de la început revin în poveștile următoare, apare Lenin cu turban în loc de şapcă. Anghilele fraţilor Leons şi Briedis devorează cadavrul tatălui lor înecat, iar secta scopiţilor se va îmbogăți din vânzarea de sicrie și bunuri ale morților deshumaţi.

2020-12-17 05:54:09

0

Intoarcerea de la iarmaroc - Salom Alehem

Intoarcerea de la iarmaroc - Salom Alehem

Intoarcerea de la iarmaroc ar putea insemna evocarea vietii, caci viata poate fi asemuita cu un iarmaroc. Fiecaruia, dupa gustul sau, ii place sa compare cu ceva viata omului. Prin Intoarcerea de la iarmaroc ar trebui inteles aici drumul de intoarcere spre casa..

2020-12-17 05:54:09

0

Billie - Anna Gavalda

Billie - Anna Gavalda

În primul rând, cred că ce mi-a plăcut cel mai mult la această carte a fost visul, visul în care autoarea trăiește, steluța aceea sclipindă ca o speranță, steluța mea, speranța mea, dragostea mea, flacăra mea, deci pur și simplu mi s-a părut totul atât de pueril, atât de copilăresc, ca și cum adulții n-ar trebui să uite vreodată că încă sunt copii, că încă pot să aibă emoții, să aibă speranțe în sare aruncată peste umeri, în trifoi cu patru foi. Un roman plin de sensibilitate, simpatic, jucăuș și prietenos.

2020-12-17 05:54:09

0

Soseaua virtutii. Cartea ciinelui - Cristian Teodorescu

Soseaua virtutii. Cartea ciinelui - Cristian Teodorescu

Nu aflam niciodata cum il cheama in realitate pe ‘Ciine’ (pastrez ortografia autorului), personajul principal al romanului lui Cristian Teodorescu, ‘Soseaua Virtutii. Cartea Ciinelui’, aparut in 2015 la Editura Cartea Romaneasca. Are, desigur, un nume, la fel ca oricare dintre noi. Seamana cu multi, foarte multi dintre cei pe care evenimentele din 1989 i-au surprins in maturitate, care au trait tranzitia, care au incercat sa faca ceva, sa traiasca altfel, sa se orienteze intr-o lume care se indrepta si ea intr-o directie neclara. ‘Ciinele’ – in opinia mea unul dintre cele mai remarcabile si mai bine conturate personaje ale prozei romanesti de dupa 1990

2020-12-17 05:54:09

0

L'amour toujours - Bulat Okudjava

L'amour toujours - Bulat Okudjava

Este o carte care m a lasat fara cuvinte. Prezinta o poveste incredibila si o recomand cu caldura. Lectura placuta!

2020-12-17 05:54:09

0

Iubitul nefericit - Alberto Moravia

Iubitul nefericit - Alberto Moravia

Din punct de vedere al scrisului este o lectura usoara, scurta si totusi placuta. Autorul creeaza imagini frumoase folosit detalii semnificative si jucandu-se cu starile personajelor sau incadrandu-le intr-un decor ce parca respira starea in care ele se afla. O pot numi o carte buna

2020-12-17 05:54:09

0

Stinca lui Tanios - Amin Maalouf

Stinca lui Tanios - Amin Maalouf

Stilul liric al lui Maalouf te transpune in mijlocul lecturii, auzindu-i, parca glasul, ca un susur, depanand firul povestii din care acum faci parte.

2020-12-17 05:39:09

0

Moartea lui Bunny Munro - Nick Cave

Moartea lui Bunny Munro - Nick Cave

Cum afli intriga și deznodământul chiar din titlu, te-ai putea întreba: de ce să pierd un episod din ceva la modă ca să citesc asta? Cam din același motiv. Pentru că din titlu afli totul, dar și nimic. Pasiunile, problemele și frământările lui Bunny sunt mult, mult mai interesante decât titlul. Bunny nu e un om diferit față de noi, are aceleași mizerii pe care încercăm cu toții să le ascundem – numai că el nu le ascunde

2020-12-17 05:39:09

0

Felii de lamaie - Anca Vieru

Felii de lamaie - Anca Vieru

Felii de lămâie, este cea care m-a făcut să dau paginile cărți în căutarea surprizei. Personajul principal, o doamnă care merge cu cățelul în parc, este cea prin ai cărei ochi vedem ce se întâmplă în jur.

2020-12-17 05:39:09

0

Sarbatoarea corturilor - Ioan T. Morar

Sarbatoarea corturilor - Ioan T. Morar

Personajul principal si povestitorul la persoana intai a cartii este la inceputul actiunii un tanar baptist din Arad (cel din vestul Romaniei) la sfarsitul anilor 70 sau inceputul anilor 80, pe nume Corneliu. Prietenul meu, preotul Aurel Mateescu din British Columbia, mi-a povestit cateva amanunte despre persecutiile si permanenta supraveghere la care au fost supuse cultele protestante si neo-protestante din Romania in perioada comunista. Corneliu din cartea lui Ioan T.

2020-12-17 05:39:09

0

Prima dragoste, ultimele ritualuri. In asternuturi - Ian McEwan

Prima dragoste, ultimele ritualuri. In asternuturi - Ian McEwan

Titlul volumului este de fapt împărțit în două; avem două volume într-unul singur, așadar avem și două titluri. Primul titlu, Prima dragoste, ultimele ritualuri, să zicem așa, este titlul unei povestiri- simbol, se pare, pentru McEwan. O continuă descoperire și maltratare a sinelui în deplină legătură cu maternitatea. Uciderea mamei-șobolan și ultimul zvâcnet al puiului nenăscut încă face conexiunea cu dezintegrarea eurilor și apoi pecetluirea unei viitoare lumi simbolizată prin atingerea unei palme pe pântecul abia fertilizat.

2020-12-17 05:39:09

0

Imperiul pisicilor - Alex Tocilescu

Imperiul pisicilor - Alex Tocilescu

Bineînțeles, poate e o chestiune de gust – iar volumul lui Alex Tocilescu nu este decât pe jumătate (sau chiar mai puțin de jumătate) pe gustul meu. Insa, merita incercata.

2020-12-17 05:39:09

0

Zgomotul lucrurilor in cadere - Juan Gabriel Vasquez

Zgomotul lucrurilor in cadere - Juan Gabriel Vasquez

RECOMAND!! Zgomotul lucrurilor în cădere este deopotrivă un roman istoric şi de suspans, în care scriitorul intercalează mai multe voci şi planuri narative, reconstruind astfel parcursul unei generaţii marcate de începutul contrabandei cu droguri şi de asasinate politice.

2020-12-17 05:39:09

0

Povestiri - Vladimir Nabokov

Povestiri - Vladimir Nabokov

Mi-am dorit sa citesc acest volum si acum, dupa lecturarea celor 68 de povestiri adunate sub paza colorata a efemeridelor ce impodobesc inspirat coperta cartii – trag concluzia ca printr-o adanca antiteza – viata acestor mici bijuterii literare este infinita in timp fata de cea a fluturilor.

2020-12-17 05:39:09

0

Amorul conjugal - Alberto Moravia

Amorul conjugal - Alberto Moravia

Autorul surprinde cu o fina intuitie drama psihologica a unui diletant bogat care isi vede naruindu‑se cele mai inalte aspiratii: sa iubeasca o femeie si sa creeze o opera literara valoroasa. O recomand.

2020-12-17 05:39:09

0

Puterea si gloria - Graham Greene

Puterea si gloria - Graham Greene

Ne găsim în Mexicul anilor ’30 în care guvernul încerca să eradicheze biserica. Nu știam de episodul acesta al istoriei, pare de necrezut pentru o țară din America Centrală sau de Sud. Preoții care nu au fugit au fost împușcați, iar unul dintre ei, Padre Jose, s-a salvat urmând obligația legală de a se căsători, în fapt un mare păcat pentru un preot. Autoritățile doreau doar să arate superficialitatea celor care încălcat toate canoanele pentru a dobândi dreptul la o viață tihnita.

2020-12-17 05:39:09

0

Extinderea domeniului luptei - Michel Houellebecq

Extinderea domeniului luptei - Michel Houellebecq

Dacă ați vrut să vedeți cum arată romanul de debut al unui scriitor devenit ulterior celebru, aveți acum ocazia. O carte subțirică, la propriu (186 de pagini), și amară (la figurat), despre oameni și relațiile dintre ei în lumea modernă

2020-12-17 05:39:09

0

Bridget Jones: La limita ratiunii - Helen Fielding

Bridget Jones: La limita ratiunii - Helen Fielding

Bridget reprezintă femeia nemăritată, de treizeci şi ceva de ani, modernă, lansată într-o cursă veşnic piedută de a-şi îmbunătăţi viaţa, cu un serviciu fără mari perspective, fără mari calităţi sau avere dar cu un simţ al umorului foarte dezvoltat. Ea se află cam în situaţia lui Elizabeth Bennet privitor la posibilitatea unui măritiş bun. Dar dacă Elizabeth este o persoană mulţumită de sine, cu un caracter hotărât şi destul de încăpăţânată, Bridget este nehotărâtă şi în general nemulţumită de sine, căutând sfaturi într-o mulţime de cărţi despre dezvotarea personală. Dar poate că pentru noi, aşa cum Elizabeth pare să fie personajul ideal al femei epocii lui Austen, Bridget întruchipează femeia zilei de azi. Femeia care devine nesigură de sine din cauză idealului imposibil de atins al frumuseţii feminine, unde silueta subţire este extrem de importantă şi unde banul îşi spune cuvântul.

2020-12-17 05:24:09

0

Operatiunea Sweet Tooth - Ian McEwan

Operatiunea Sweet Tooth - Ian McEwan

Operațiunea Sweet Tooth este o operațiune dedicată scriitorilor. Ei pot fi unelte ale politicii.
Datorită pasiunii sale adică cititul va ajunge să aducă în această operațiune un nou scriitor, un romancier mai exact.
Felul lui de a scrie i-a intrigat și e pe listă, plus că datorită Serenei va fi ales.
Dar înainte de asta Serena ne dezvăluie trecutul ei, cum a ajuns unde a ajuns, cine a a ajutat-o să ajungă în acel loc , pe cine a iubit etc. Nu lipsesc informațiile istorice și evenimentele politice.
În timp ce citeam dădeam de titluri de cărți foarte interesante, Serena ne dă idei pentru wishlist

2020-12-17 05:24:09

0

Strain in casnicie - Emir Kusturica

Strain in casnicie - Emir Kusturica

Cartea Străin în căsnicie este o rafală de comic descătuşat precum instrumentele unei melodii balcanice în mijlocul unei solemne şedinţe de familie. După ce în volumul de memorii Unde sunt eu în toată povestea asta? Emir Kusturica le-a dovedit fanilor săi că poatefi în stare să transpună şi în scris umorul prin care abordează dramele societăţii balcanice şi pitorescul unei regiuni populate cu tipologii umane de-o efervescenţă pestriţă, era vremea să apară şi un debut în proză, deşi vei descoperi sub straturile ficţiunii aceeaşi atmosferă şi aceleaşi tipologii din paginile cărţii autobiografice.

2020-12-17 05:24:09

0

Fetita care se juca de-a Dumnezeu - Dan Lungu

Fetita care se juca de-a Dumnezeu - Dan Lungu

Romanul lui Dan Lungu este o experiență literară care, din punctul meu de vedere, nu trebuie ratată. Și asta pentru că are toate ingredientele unei lecturi captivante: inocența copilăriei (și, totodată, pierderea ei), sacrificiile părinților pentru copiii lor, situații narative complexe, personaje atât de vii (pe unele le-ai lua acasă, te asigur) încât parcă le cunoști, pune în discuție fenomenul emigrației temporare postdecembriste (din ambele perspective: cea a celor rămași acasă, cât și cea a celor plecați la muncă în străinătate), textul bogat în semnificații (la o lectură atentă, vei fi uimit câte „cârlige” a lăsat autorul în text), care suportă varii interpretări, măiestrie stilistică, cu limbaj și fraze adaptate fiecărui personaj în parte, fiecărei situații și acțiuni, roman cinematografic, realist (pe alocuri, suprarealist), psihologic și încă multe altele, cărora parcă le-aș știrbi din farmec menționându-le. Iar când tu, ca cititor, ți-ai dori ca volumul pe care-l ai în mână să nu se termine niciodată, și, când inevitabilul se produce, te „bântuie” săptămâni întregi, atunci nu poate însemna decât că ai în față o carte foarte bună.

2020-12-17 05:24:09

0

Bonjour tristesse - Francoise Sagan

Bonjour tristesse - Francoise Sagan

“Bonjour tristesse”, micro-romanul-bijuterie al adolescentei Sagan, are în centru… tot o adolescentă. Cecile îşi petrece vacanţa de vară pe malul Mediteranei, într-o vilă de lux, împreună cu tatăl văduv şi cu iubita acestuia – ultima din lunga lui listă de aventuri.

2020-12-17 05:24:09

0

Avalon. Secretele emigrantilor fericiti - Bogdan Suceava

Avalon. Secretele emigrantilor fericiti - Bogdan Suceava

Despre roman, Bogdan Creţu a apreciat că „e dincolo de convenţiile exilului, sapă în miez, printr-un proces minuţios de permanentizare a provizoratului”, configurând un Bildungsroman în adevăratul sens al cuvântului, despre anii de formare şi căutarea valorilor într-o lume care te pune oricând la încercare. Consider ca este o carte geniala. Sincer de mult nu m a mai atins o carte cum a facut-o aceasta.

2020-12-17 05:24:09

0

O iubeam - Anna Gavalda

O iubeam - Anna Gavalda

Practic toată cartea este un dialog. Trebuie să mărturisesc la rându-mi, că până azi nu îmi plăceau categoric dialogurile în scrieri. Pentru că îmi oboseau ochii, îmi scădeau cumva ritmul citirii, mă poticneau, dacă vreți. Dar azi, mi-am schimbat părerea. Am citit un dialog gavaldian care mi-a tăiat răsuflarea, m-a pironit în pat și mi-a răcit 3 ceaiuri la rând pe care le-am făcut și așa și nu le-am mai băut.

2020-12-17 05:09:09

0

Raiul gainilor - Dan Lungu

Raiul gainilor - Dan Lungu

O carte bine scrisa. Unde, locuitorii, magistral reliefaţi prin prisma vieţii trăite în perioada ceauşismului şi prin relatarea trecutului gri, devin personajele - stereotip ale societăţii româneşti.
Autorul îşi ia în serios rolul de sociolog şi transmite mesaje directe, tăioase, batjocoritoare asupra comunităţii dar care sunt învelite într-un ambalaj comic tipic moldovenesc.

2020-12-17 05:09:09

0

Fii si indragostiti - D.H. Lawrence

Fii si indragostiti - D.H. Lawrence

Și deși mi-a plăcut în mare scrierea și povestea, nu am putut să înțeleg relația profundă dintre mamă și fiu. Sau mamă și fii. Deoarece mama din carte, doamna Morel, încearcă prima dată să își pună ambițiile în fiul cel mai mare. Și doar atunci când acest fiu moare, ea trece imediat la subjugarea fiului mijlociu, Paul Morel, artistul.
Nu spun că nu îmi place să văd că legătura dintre mamă și fiu este una buna. Una în care comunicarea și sinceritatea sunt puncte forte. Dar în cazul legăturii dintre personaje, aceasta este ridicol de strânsă. Ca și cum mama ar fi lipită de fiul ei și nu poate să simtă bucuria vieții decât prin realizările feciorului drag. Ba mai mult, doamna se comportă ca o adevărată iubită, fiind geloasă și invidioasă pe iubitele lui Paul.

2020-12-17 05:09:09

0

Masenka - Vladimir Nabokov

Masenka - Vladimir Nabokov

Este o carte a depresiei pe care o resimte personajul principal: Lev Glebovici Ganin. El nu reuşeşte să-şi activeze dorinţele şi le lasă să lâncezească în mizeria din cameră, de pe holuri, de pe haine şi din băi, din care ameninţă constant că va pleca. Nu reuşeşte nici chiar să renunţe la o poveste de dragoste sufocantă, alimentată de o vecină ce îi intrase pe sub piele şi care era mulţumită, în sfârşit după multe cuceriri haotice, de noul ei statut de doamnă din înalta societate. O carte tristă în esenţă care are icebergurile ei, viaţa explodând din materialitate, din evenimente demult apuse, din amintiri ce îl scot la mal ca pe un naufragiat. Este ca unda EKG care iniţial este constantă, când aparatul este pornit şi apoi începe să oscileze în funcţie de bătăile inimii. Iar oscilaţiile îl salvează în momentul în care un factor perturbator i se prezintă în faţa ochilor: marea dragoste ieşită sub forma unei fotografii din sertarul biroului unui vecin. De aici începe adevărata poveste şi adevărata luptă a personajului pentru a-şi recăpăta starea interioară pe care odată o avea împreună cu Maşenka.

2020-12-17 05:09:09

0

Coaja de nuca - Ian McEwan

Coaja de nuca - Ian McEwan

Am citit cartea într-o perioadă a vieții în care mă aflam pe teren minat. Știți ce se întâmplă când te afli într-un astfel de spațiu și mai adaugi și inconștiență? Și egoism? Exact, se întâmplă dezastre. Aș fi putut să calc din nou pe un proiectil - în ultimele luni am făcut-o de zeci de ori - și să mai îngrop pe cineva. Pentru că, din păcate, în cazul meu așa se întâmplă - te apropii de bombă și aceasta explodează în fața vreunei persoane iubite, nu în a ta. Lucru care e mai dureros decât să-ți zboare creierii într-o fracțiune de secundă din cauza unei explozii. Garantez că prin metafora asta scrisă la repezeală sugerez numai și numai adevărul bazat pe propria-mi tristă experiență.

2020-12-17 05:09:09

0

Ierbar - Andrei Dosa

Ierbar - Andrei Dosa

Volumul „Ierbar” reprezintă debutul ca romancier al scriitorului Andrei Dósa. Face parte din colecția EGO.PROZĂ și are 192 de pagini. O carte care nu m a plicctisit si mi a captat atentia inca din primele pagini. O recomand cu caldura si de asemena, are un pret super accesibil.

2020-12-17 05:09:09

0

Salcia oarba, fata adormita - Haruki Murakami

Salcia oarba, fata adormita - Haruki Murakami

Deși în aparență ingredientele creației sunt cam aceleași totuși există un ingredient-surpriză care face ca această carte să aibe o profunzime aparte, cu mult mai penetrantă decât cărțile de dinainte.

2020-12-17 02:53:56

0

Dezordinea preventiva - Matei Visniec

Dezordinea preventiva - Matei Visniec

La prima vedere, după primele câteva pagini, cartea pare o lectură uşoară. Ai impresia că urmează o radiografie a stării presei, prin ochii cuiva care a trecut prin câteva redacţii, care înţelege bine fenomenul, deschiderile şi poveştile de interior, însă nu te-ai aştepta ca romanul să te şocheze în vreun fel, nici să te pună pe gânduri. Suntem obişnuiţi cu veştile rele, acceptăm că presa nu ne reprezintă şi a coborât unde nu credeam că poate să coboare, aşa că mecanismul nostru de autoapărare se declanşează şi ne simţim protejaţi, chiar indiferenţi de ce presupunem că va urma în carte.

2020-12-17 02:53:56

0

Copilul furat - Ian McEwan

Copilul furat - Ian McEwan

O povestire incredibilă care va deveni una din preferatele tale! De data aceasta Von Schmid surprinde frumuseţea creaţiei lui Dumnezeu aşa cum este văzută prin ochii unui copil care a trăit în întuneric aproape toată copilăria lui. Responsabilitatea şi iertarea sunt printre multele virtuţi învăţate din această povestire.

2020-12-17 02:53:56

0

Azaleea Rosie - Anchee Min

Azaleea Rosie - Anchee Min

O astfel de lume ne este înfăţişată în această carte – Azaleea Roşie. Viaţa şi dragostea în China –, o lume care îmbrăţişează frica şi teroarea zilnică pentru un scop măreţ şi eronat. Un scop care distruge vieţi… şi, în mod paradoxal, acceptat pentru o viaţă mai bună… dar care există doar în teorie.

2020-12-17 02:53:56

0

Turnul de abanos - John Fowles

Turnul de abanos - John Fowles

Sarmanul Koko – un scriitor se retrage la tara ca sa-si termine o carte. In prima noapte petrecuta in casa unor prieteni, in care nu se afla decat el, il calca hotii. Mai precis unul singur. Conflictul etern dintre intelectualii rafinati si oamenii de jos, imposibilitatea comunicarii, frustrare. Cireasa de pe tort: hotul este marxist, propovaduieste filosofia proprietatii comune. In cele din urma are acel act de cruzime gratuita atat de prezent la tortionari.

2020-12-17 02:53:56

0

Periplul lui Baldassare - Amin Maalouf

Periplul lui Baldassare - Amin Maalouf

Cartea aceasta am primit-o în dar de ziua mea şi în aproape doi ani încă nu-mi găsisem timp pentru ea. Am luat-o în călătorie, convinsă fiind că un titlu atât de neincitant îl poate purta doar una dintre acele cărţi pe care le citeşti uşor şi cu detaşare, nicidecum o poveste captivantă.

2020-12-17 02:38:56

0

O vara de rascruce - Truman Capote

O vara de rascruce - Truman Capote

Personajul central, tânăra adolescentă Grady McNeil, în vârstă de aproape 18 ani, aparținând înaltei societăți new-yorkeze trece printr-o multitudine de peripeții dictate de nonșalanța și teribilismul specifice celei mai dificile perioade ale vieții. Felul în care ea dorește să-și facă simțită prezența prin excesul de personalitate, o face să devină excentrică la modul cel mai interesant. Acțiunea se petrece într-o vară, când părinții ei pleacă la Paris, cutumă ce are loc anual, lăsând-o pe fiica lor în grija surorii ei, Apple. Pentru Grady este ocazia perfectă de a experimenta trăiri precum amorul, gelozia, tristețea dar și vicii ca alcoolul și țigările, înainte de a fi prezentată în înalta societate pentru a-și alege un soț.

2020-12-17 02:38:56

0

Gradina de ciment - Ian McEwan

Gradina de ciment - Ian McEwan

Grădina de ciment este o lectură scurtă, însă foarte intensă și tulburătoare, care atinge niște subiecte destul de șocante. În mod clar, cartea nu va fi gustată de toată lumea. Am ales-o la recomandarea unei prietene, care mi-a spus că seamănă un pic cu Trilogia gemenilor de Ágota Kristof - una dintre cărțile mele preferate.

2020-12-17 02:38:56

0

Lebada cu doua intrari - Nora Iuga

Lebada cu doua intrari - Nora Iuga

Textul e alcătuit dintr-o înșiruire de pasaje narative care redau viața cotidiană prin folosirea unui narator personaj și prin eliminarea oricăror semne de punctuație. Reconstrucția textului revine, astfel, în totalitate, cititorului. Imaginile narative sunt întrerupte de pasaje descriptive, iar, pe alocuri, distincția nici nu poate fi realizată, mergând astfel pe experimentarea unei descrieri narativizate.

2020-12-17 02:38:56

0

Vila de pe colina - W. Somerset Maugham

Vila de pe colina - W. Somerset Maugham

Mary Panton este bogată și are un admirator bogat (cu 25 de ani mai în vârstă decât ea), cu o carieră strălucită în față care vrea să o ia de nevastă. Mai are un pretendent tot bogat, dar mai neserios, aventurier, cu câteva căsătorii deja eșuate care îi dă târcoale. Cam astea ar fi datele problemei date. Pe acest schelet rece și auster, autorul începe să construiască o intrigă bogată în jurul personajelor și începi să vezi cum femeia bogată și respectabilă nu mai este atât de respectabilă pe cât pare, că admiratorul carierist și-a cam ales pasiunea în viață și neseriosul aventurier poate să devină cel mai bun prieten și soț.

2020-12-17 02:38:56

0

Tihna - Attila Bartis

Tihna - Attila Bartis

În timp ce citeam „Tihna” lui Attila Bartis, m-am întrebat ce-o fi cu autorii maghiari născuți în România, de scriu niște cărți atât de... altfel. Și pe gustul meu, trebuie să adaug. Că e vorba de scriitură sau de temele abordate, cărțile lor au o serie de ingrediente mai mult sau mai puțin în comun (delicioase pentru mine, de nesuportat pentru alți cititori): o tentă grotescă, o anume duritate (care poate escalada până la o violență înfiorătoare), o doză de absurd, umor negru, o atmosferă puternică și o aplecare spre fantastic și alegorie.

2020-12-17 02:38:56

0

Omida - John Fowles

Omida - John Fowles

Romanele lui Fowles mereu au crescut pe mine fie după sfârșit, fie la ceva vreme după ce le-am terminat, poate pentru că aveam nevoie de timp pentru a umple golurile lăste intenționat din narațiunile sale. Chiar și așa nu îmi putem asemui aprecierea pentru scriitura sa cu oftările nostalgice scoase de niște fătuci pe interneți atunci când se aduce vorba de Colecțioanarul; în cazul meu fiind mai mult vorba despre admirație pentru o narațiune executată la perfecție în care mai și implică cititorul prin mijloace aproape metatextuale foarte subtile. Ceea ce zic nu are nicio legătură cu recenzia în curs, ci apare doar pentru a informa cititorul pe ce poziție stă recenzorul vis-a-vis de textele lui Fowles.

2020-12-17 02:23:56

0

O viata mai buna - Anna Gavalda

O viata mai buna - Anna Gavalda

Cartea este structurata in doua parti – Mathilde si Yann – doua povesti de viata a doi tineri nemultumiti de joburile lor mediocre, de relatiile pe care le au, de viata lor insipida. Actiunea are loc in zilele noastre in Paris si e o poveste parca desprinsa din cotidian. In viata fiecaruia, apare ceva care ii trezeste din rutina banala in care traiesc.

2020-12-17 02:23:56

0

Anul mortii lui Ricardo Reis - Jose Saramago

Anul mortii lui Ricardo Reis - Jose Saramago

Anul mortii lui Ricardo Reis povesteste viata heteronimului lui Pessoa, intre anii 1935 si 1936. Ricardo Reis se intoarce la Lisabona dupa ce ii este anuntata moartea prietenului sau, Fernando Pessoa. Heteronimul ii ia oarecum locul ortonimului. Reis viziteaza chiar mormintul lui Pessoa si este vizitat el insusi de fantoma poetului ce i­a dat viata. In paralel cu aventurile lui Ricardo Reis, Saramago ne ofera si o imagine interesanta a Europei, macinate de razboaiele civile. Se vorbeste in roman si despre aparitia Statului Nou si a fascismului. Multe informatii sint culese din ziarele si revistele vremii sau de la radio. Reis este doar un spectator indiferent la spectacolul lumii. El se afla la limita dintre actiune si inactiune.

2020-12-15 06:00:01

0

Raftul cu ultimele suflari - Aglaja Veteranyi

Raftul cu ultimele suflari - Aglaja Veteranyi

Comentariul de la sfârșit mi-a deslușit și mai mult ce s-a întâmplat cu și în carte. Aglaja s-a sinucis înainte ca versiunea finală pentru tipar să existe, așa că editorul s-a folosit de notițele ei pentru a aduce romanul în forma de față, păstrând structura anteriorului. Este scris tot ca prin ochii unui copil, aparent pueril, cu umor negru și multă durere ce reiese dintre pagini. Personajele sunt din aceeași familie (în continuare „pur românească”) cu care ne-am obișnuit: mama Aglajei și bărbatul ei, Costel, unchiul Petru și, desigur, mătușa. De această dată întâmplările au loc puțin după Revoluție, ceea ce înseamnă că aceștia nu mai sunt constrânși de regulile comuniste și se pot în sfârșit întoarce-n țară.

2020-12-15 06:00:01

0

Copilaria - Lev Tolstoi

Copilaria - Lev Tolstoi

Acest roman autobiografic redă prezentarea copilăriei unei persoane care a supraviețuit mizeriei și sărăciei, unui mediu bântuit de ceartă și violenței bunicului său. Dar care a și devenit un scriitor, o figură importantă a lumii literare și un om bun cu ceilalți din jurul său. Chiar Lev Tolstoi va remarca surprins următorul lucru: “E de mirare că ți-ai păstrat omenia, ai rămas bun, deși puteai să devii rău. Ești tare, și e bine să fii așa.”

2020-12-15 06:00:01

0

Cronica pasarii-arc - Haruki Murakami

Cronica pasarii-arc - Haruki Murakami

Probabil că același sentiment îl încearcă și cei care termină de citit unul dintre romanele lui Dostoievski: având în vedere că mi-a luat aproximativ o lună să închei lectura, sentimentul cu care am rămas este acela de nedumerire cu privire la necesitatea prezentării atâtor detalii lipsite de legătură cu firul narativ principal. Murakami a mixat în cele trei volume ale Cronicii, după cum bine este descris și pe coperta din spate, cam toate tehnicile literare cunoscute, ducându-ne în direcții foarte diferite și ajungând de fapt la o singură destinație. Pot spune pe de o parte că sunt dezamăgită de deznodământ, dar pe de altă parte, ar fi fost imposibil să lege toate firele narative secundare într-un mod mai potrivit.

2020-12-15 05:55:53

0

Vizita batranei doamne - Friedrich Durrenmatt

Vizita batranei doamne - Friedrich Durrenmatt

Pe cât de bine s-a descurcat Klara, pe atât de rău le-a mers locuitorilor din Güllen. Orașul care pe vremuri fusese prosper este acum falimentar iar oamenii își asigură cu greu traiul. Klara Wäscher, acum doamna Zachanassian, oferă bani orașului, dar cu o condiție: Un miliard pentru Güllen dacă cineva îl ucide pe Alfred Ill.

2020-12-15 05:55:53

0

Strada Sardinelor - John Steinbeck

Strada Sardinelor - John Steinbeck

Onirismul personajelor de pe Strada Sardinelor pare a fi unul al dezrădăcinaților care, situați parcă undeva între căutare și încăpățânarea de a trăi altfel, își vopsesc viața în culori diferite, încercând să-și învelească pleoapele trăirilor sub un altfel de cer.

2020-12-15 05:55:53

0

Istoria asediului Lisabonei - Jose Saramago

Istoria asediului Lisabonei - Jose Saramago

Cele două planuri evoluează în paralel, influențându-se, mai ales în privința poveștii de amor, unul pe altul, Raimundo reușind, prin acest tertip, să-și modifice existența mediocră și lipsită de sens pe care o ducea. Însă în acest mod se pune accentul și pe faptul că istoria Lisabonei, în mare necunoscută, care nu are parte de multe consemnări din perioada întemeierii cetății, dobândește abia acum, în contemporaneitate, printr-o istorie inventată de un corector blazat, dimensiunea vieții private. Lipsa unor dovezi reale referitoare la acest subiect poate fi dedusă din pasiunea cu care cei doi iubiți se plimbă pe srăzile orașului încercând să prelungească povestea lor într-o istorie a cetății.

2020-12-15 05:55:53

0

Strigarea lotului 49 - Thomas Pynchon

Strigarea lotului 49 - Thomas Pynchon

Totul pare a se lega de un nume, Trystero, pe care Oedipa îl aude pentru prima dată într-o piesă de teatru jucată în San Narciso, și de o mișcare subversivă întinsă pe câteva secole, care atentează la monopolul poștal deținut de stat. Coincidențele se înmulțesc, la fel ca indiciile ce par să ducă spre o conspirație de proporții continentale, iar Oedipa este absorbită de o investigație care devine din ce în ce mai bizară și mai incredibilă.

2020-12-15 05:55:53

0

O calatorie in India - E.M. Forster

O calatorie in India - E.M. Forster

Două englezoaice ajung în India aflată sub ocupație britanică și nemulțumite de atitudinea compatrioților se hotărăsc să descopere pe cont propriu adevărata frumusețe indiană, să-i afle secretele și să-i înțeleagă misterele. Odată ce hotărârea a fost luată, vor fi capabile să depășească prejudecățile pe care le au în mod inconștient sau se vor lăsa controlate de acestea în momentele cele mai importante?

2020-12-15 05:55:53

0

Taras Bulba - N.V. Gogol

Taras Bulba - N.V. Gogol

Luptele descrise prezintă personajele excepţionale în situaţii excepţionale (şi fără exagerare, cum o făcea precursorul conaţional al lui Gogol, Puşkin).

2020-12-15 05:55:53

0

Parerile despre viata ale motanului Murr - E.T.A. Hoffmann

Parerile despre viata ale motanului Murr - E.T.A. Hoffmann

Prin urmare, cititorul parcurge, în paralel, două poveşti: cea a capelmaistrului şi cea a motanului. Prima e o poveste de iubire aparent imposibilă, desfăşurată într-o curte princiară miniaturală, o insuliţă de spirit medieval în declin, degenerat, într-o mare iluministă. Scrisă cinstit, corect, aminteşte de multe alte romane sau povestiri romantice, fără să strălucească prin ceva anume sau să aibă scăderi semnificative.

2020-12-15 05:55:53

0

Provizorat - Gabriela Adamesteanu

Provizorat - Gabriela Adamesteanu

Provizorat a fost o lectură surprinzător de plăcută şi fluidă. Am avut un sentiment straniu citind-o, ca şi cum eu şi cartea am fi putut continua să existăm alături pentru multă vreme, ca şi cum paginile se transformau, lin, din imaginar în real, prinzând o viaţă proprie, devenind un univers paralel pe care îl puteam vizita, la nevoie, o oră pe zi, pentru a mă pune la curent cu ce i s-a mai întâmplat Letiţiei sau pentru a afla încă o dezvăluire din trecutul lui Sorin.

2020-12-15 05:55:53

0

Al 27-lea oras - Jonathan Franzen

Al 27-lea oras - Jonathan Franzen

Cu o luciditate adeseori impregnata de cinism, Franzen descrie, intr‑o maniera care imbina realismul si fantezia, evolutia – sau, mai degraba, involutia – orasului sau natal

2020-12-15 05:55:53

0

Pravalia de maruntisuri a domnului Nakano - Hiromi Kawakami

Pravalia de maruntisuri a domnului Nakano - Hiromi Kawakami

Cu o subtilitate aparte, am asistat și la o poveste de dragoste un pic trasă de păr, Hitomi și timidul Takeo fiind inculpații care de abia spre final ne vor oferi un verdict clar. Domnul Nakano ne oferă și el zvonuri despre posibilele sale iubite (una sau mai multe), rotunjind astfel romantismul cărții.

2020-12-15 05:40:53

0

Circul nostru va prezinta: - Lucian Dan Teodorovici

Circul nostru va prezinta: - Lucian Dan Teodorovici

Personajul principal e un sinucigaş în serie. Se caţără în fiecare zi pe pervaz, în chiloţi, şi aşteaptă "impulsul sinucigaş". Impulsul nu vine. Vin doar înjurături de la vecini şi trecători, fapt care nu poate decât să-l bucure, pentru că principala lui grijă e să scape de plictiseală. Dar nu se rezumă aici, caută mereu motivaţii cât mai nobile în numele cărora să se omoare, dar şi metode inovatoare prin care să o facă. Strânge bani şi umple o găleată cu whiski, dar o varsă din greşeală înainte să apuce s-o bea - nu reuşeşte nici măcar să se sinucidă.

2020-12-15 05:40:53

0

Platforma - Michel Houellebecq

Platforma - Michel Houellebecq

Personajul principal, chiar dacă doar funcţionar public, are o gândire revoluţionară pe care o oferă atât prietenei sale, cât şi şefului ei: în fapt, turistul occidental pleacă peste mari şi ţări doar pentru a se descătuşa sexual, pentru a avea alte experienţe. Mi a placut aceasta carte. Iubesc cartile de genul.

2020-12-15 05:40:53

0

Amantii din Bizant - Mika Waltari

Amantii din Bizant - Mika Waltari

In paralel, Europa Catolica nu ajunge la un consens pentru ajutarea Bizantinilor, invocand erezia ortodocsilor. Fiecare regat european avea treburi mai importante decat sa salveze crestinatatea de la rasarit. Interesele locale erau mai vitale decat un imperiu muribund.
In ultimul moment, ultimul imparat bizantin, Constantin, hotaraste sa uneasca cele doua biserici pentru a beneficia de ajutorul Papei, al Romei si al intregului Apus.

2020-12-15 05:40:53

0

Toba de tinichea - Gunter Grass

Toba de tinichea - Gunter Grass

Volumul este destul de voluminos și dens în evenimente, așa că mi-ar lua foarte mult să povestesc tot. Pe mine m-a atras modalitatea de scriere și ideea foarte bine dezvoltată de autor, deși, recunosc, stilul lui Gunter Grass nu este ușor de înțeles sau, mai bine zis, de cernut. Mai ales când mă gândesc la Calcanul, care necesită și mai multă atenție.

2020-12-15 05:40:53

0

Un artist al lumii trecatoare - Kazuo Ishiguro

Un artist al lumii trecatoare - Kazuo Ishiguro

Fundalul poveștii este plasat după sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, când Japonia avea statutul de țară învinsă, în curs de reconstrucție. A fost o renaștere din cenușă, care a adus însă multă suferință. Noul a eliminat și a măturat din calea sa Vechiul, adică tot ce a avut de-a face cu teribilul conflict, iar asta a însemnat adeseori și ființe umane.

2020-12-15 05:40:53

0

Cartea scurtelor iubiri eterne - Andrei Makine

Cartea scurtelor iubiri eterne - Andrei Makine

Toți avem iubiri care s-au cuibărit adânc în cotloanele sufletului nostru, iubiri pe care nu le vom uita niciodată. Despre asta este „Cartea scurtelor iubiri eterne” de Andrei Makine. Andrei Makine scrie despre iubire cu pasiune și emoție.

2020-12-15 05:40:53

0

Regele alb - Gyorgy Dragoman

Regele alb - Gyorgy Dragoman

Totuşi, cu tot talentul scrierii (cartea mi se pare ireproşabil construită), Regele alb nu este romanul care să schimbe radical sau să influenţeze direct ideile şi sentimentele, atitudinile cuiva pretenţios, cu aşteptări mari, hrănite de cronicile favorabile. Cartea este una dintre acelea care se termină după ce ai închis coperta a patra. Uneori, nici nu trebuie mai mult.

2020-12-15 05:40:53

0

Pe cind eram orfani - Kazuo Ishiguro

Pe cind eram orfani - Kazuo Ishiguro

Cartea urmareste destinul a trei orfani: Christopher Banks, Sarah Hemmings, de care acesta se indragosteste, si Jennifer, fetita pe care o adopta. Cele doua figuri feminine au in spate o istorie banala, oricit de tragic ar fi faptul de a ramine orfan. In schimb, in cazul lui Christopher Banks este vorba despre disparitia misterioasa a parintilor lui in Shanghai in anii Primului Razboi Mondial. Cei doi sint presupuse victime ale traficantilor de opiu. Cautarea si gasirea lor reprezinta momentul care ar trebui, teoretic, sa incununeze cariera sa de detectiv. Jurnal, confesiune, autoanaliza, Pe cind eram orfani este, dincolo de infiltratiile ironice abundente, un emotionant roman despre dragoste si prietenie.

2020-12-15 05:40:53

0

Pe cand eram doar niste pusti - Patti Smith

Pe cand eram doar niste pusti - Patti Smith

Consider că Patti Smith a fost o persoană norocoasă care și-a găsit sufletul pereche, l-a recunoscut și l-a acceptat cu toate bunele și relele, promițându-și unul altuia să nu se despartă niciodată. Oare nu fiecare dintre noi, conștient sau nu, se află în căutarea acelui suflet pereche, cântat de toți, dar prea puțin găsit?

2020-12-15 05:25:53

0

De duzina - Charles Bukowski

De duzina - Charles Bukowski

In primul rând că o carte bună va putea fi savurată abia atunci când un cititor are destul de multă experiență și răbdare pentru a lua contact cu un autor mai dificil. Și totuși, atâta timp cât la școală ni se impun diferite cărți care ne plac sau nu, mi se pare firesc ca după ce ieși de pe porțile școlii să alegi orice carte vrei tu să citești.

2020-12-15 05:25:53

0

Ani de ciine - Gunter Grass

Ani de ciine - Gunter Grass

Nu pot insa uita in niciun moment ca in toti acesti ani in care Grass se prezenta lumii ca obrazul curatit de tare si riduri si drept constiinta reciclata a unei Germanii noi, el ascundea in cotloanele biografiei sale scheletele unei adolescente si prime tinereti petrecute in uniforma neagra si criminala a SS-ului

2020-12-15 05:25:53

0

Inocentul - Ian McEwan

Inocentul - Ian McEwan

M-a surprins asemănarea dintre romanul lui McEwan (apărut în 1989) şi filmul lui Trier (1991): mai mult sau mai puţin aceeaşi Germanie haotică, cu interese ascunse şi zdrobitoare pentru mintea şi trupul unor băieţi cuminţi şi îndrăgostiţi care cred în ce li se spune, în ce se vede la suprafaţă. Dar asta nu înseamnă că văzând filmul, am bătut din picior până la finalul cărţii. Din contră, mi-a plăcut şi am terminat-o cu sentimentul cu care închizi un roman bun, la care ştii că te vei mai gândi.

2020-12-15 05:25:53

0

Istoria romantata a unui safari - Daniela Zeca

Istoria romantata a unui safari - Daniela Zeca

„Istoria romanţată a unui safari” de Daniela Zeca m-a purtat cu gândul pe aripi de vis prin minunatul tărâm al Africii de Nord, în Magrebul îndepărtat, unde două civilizaţii, cea occidentală şi cea orientală, se ciocnesc şi încearcă să se întrepătrundă. Deşi este scris în proză, descrierile locurilor pitoreşti, toate trăirile şi sentimentele profunde ale personajului feminin botezat aievea Darielle, forţa narativă a autoarei, toate te poartă cu gândul la o poezie. Poveştile prezentate sunt nenumărate, dramele se întrevăd pe fundalul unei Africi sălbatice, care se doreşte descoperită. Întreaga acţiune se ţese în faţa noastră, asemeni poveştii tuturor europenilor ajunşi într-o altă civilizaţie, pe care Sousse Anne, puternica andaluză, o ţese pe pânza sa. În faţa ochilor se desfăşoară nu o poveste, ci un miraj, un basm arab, care pare aievea.

2020-12-15 05:25:53

0

O dragoste - Dino Buzzati

O dragoste - Dino Buzzati

O taina foarte simpla: dragostea. Tot ceea ce ne fascineaza in lumea neinsufletita, padurile, sesurile, raurile, muntii, marile, vaile, stepele, mai mult, si orasele, palatele, pietrele, mai mult, noaptea, stelele, vantul, toate acestea, indiferente in sine si goale de sens, se umplu de inteles omenesc, fara ca noi s-a banuim, contin presimtirea dragostei.
Cat il uimea faptul ca nu-si daduse seama pana atunci! Ce interes ar fi putut trezi o stanca, o padure, o ruina, daca in ele n-ar fi fost implicata o asteptare? Si a cui asteptare, daca nu a ei, a fapturii care ne-ar putea face fericiti? Ce sens ar avea valea romantica, numai stanci si privelisti misterioase, daca gandul nu ar putea-o conduce pe ea intr-o plimbare in amurg printre abia auzitele chemari de pasari? (…) Ce meschina ar fi, dinaintea spectacolului naturii, exaltarea noastra spirituala, daca ne-ar privi doar pe noi si nu s-ar putea rasfrange si asupra altei fiinte!”

2020-12-15 05:25:53

0

Copilaria - Maxim Gorki

Copilaria - Maxim Gorki

Nenorocirile se tin insa lant in gospodaria bunicului: *****us, calfa in atelierul de vopsitorie, moare din pricina unuia dintre feciorii lui Vasili Vasilievici, care il pusese sa duca o cruce de stejar, fiind strivit sub greutatea acesteia; indarjirea batranului de a nu imparti averea il determina pe un alt fecior sa dea foc vop-sitoriei, incendiind tot ceea ce agonisise batranul de-a lungul intregii sale vieti. Dupa acest tragic eveniment familia se va destrama, incetul cu incetul: feciorii (Miska si Iakov) isi vor risipi averile in chefuri nesfarsite; bunicii, firi opuse, dupa repetate certuri, vor decide ca fiecare sa traiasca dupa voia lui. Alexei, singur, pare a fi "copilul nimanui". Mama sa, Varvara, (kipa ce se va recasatori cu un student "intarziat" si fara bani, va muri in urma batailor bestiale ale sotului.

2020-12-15 05:25:53

0

Bufnita oarba - Sadegh Hedayat

Bufnita oarba - Sadegh Hedayat

Totuși, citind acesastă carte, am observat că autorul comunică cu trecutul, inclusiv cu vechii scribi și cu încondeietorii de vase. Însuși personajul-narator al cărții se îndeletnicește, cel puțin la început, cu încondeierea vaselor de lut sau al învelitoarelor destinate truselor de scris și repetă obsesiv o imagine, una despre care nu știm exact dacă îl reprezintă pe el sau pe altcineva sau este o combinație între frânturi de amintiri, vise și desene tradiționale.

2020-12-15 04:40:53

0

Cum sa spanzuri o vrajitoare - Adriana Mather

Cum sa spanzuri o vrajitoare - Adriana Mather

O carte absolut geniala. Este foarte potrivita sa o cititi in perioada Hallowenului. Iubesc faptul ca este cartonata, cartile cartonate intotdeaua au un al aspect (mult mai atractiv) si te fac mereu sa vrei sa le citesti. O poveste cu suspans in limita necesara, asemenea si misterului. Recomand! :)

2020-12-15 04:25:53

0

Viata cea noua - Orhan Pamuk

Viata cea noua - Orhan Pamuk

Nu m-am regăsit în această carte, deși la început mi-a plăcut foarte mult și abia așteptam să o citesc. Nu am reușit să rezonez cu ea, deci lectura ei a fost … ca un concert pe care-l asculți la radio în loc să fii acolo, în fața scenei. Probabil că acest lucru s-a întâmplat din cauza diferenței prea mari de viziune dintre mine și carte. Insa, nu pot nega ca a fost o carte buna. Pentru asta ii ofer 5 stelute. O poveste care merita citita. Poate voi o sa aveti noroc

2020-12-15 04:10:53

0

Regina rosie - Philippa Gregory

Regina rosie - Philippa Gregory

Ca să ascundă adevărul, regele o obligă să mintă și să joace rolul unei doamne dintr-o Înaltă Casă pierdută, cu o putere impresionantă, și o promite de mireasă unuia dintre fiii lui, astfel devenind o prințesă argintie. Pe măsură ce pătrunde și mai adânc în lumea argintiilor, Mare riscă totul și își folosește noua poziție pentru a-i ajuta pe cei din Garda Stacojie, un grup de rebeli roșii. O mișcare greșită îi poate aduce moartea, dar în jocul periculos în care a intrat singura certitudine este trădarea.

2020-12-15 04:10:53

0

Corectii - Jonathan Franzen

Corectii - Jonathan Franzen

Există, printre cărţile bune şi cărţile proaste, care nu-ţi dau în general dureri de cap, vinovăţii şi alte probleme de cititor cu conştiinţa curată, un grup de cărţi care, de la prima la ultima pagină, ajung să te enerveze groaznic. Nici nu poţi spune despre ele că-s proaste, dar nici nu poţi să nu le termini. Corecţiile intră exact în categoria asta. Insa, dupa ce treci de primele 30 de pagini realizezi ca este o carte cu o poveste care te atinge.

2020-12-15 04:10:53

0

Etruscul - Mika Waltari

Etruscul - Mika Waltari

„ Etruscul” este un roman istoric cu tentă filosofică în care ideile și întâmplările merg pe același drum. Mika Waltari este scriitorul meu preferat de romane istorice și pentru că am citit aproape toate romanele care au fost traduse, nu pot să spun că „ Etruscul” este cel mai bun sau că mi-a plăcut cel mai mult, dar este un roman deosebit prin perspectiva pe care o prezintă asupra omului și a consecințelor alegerilor pe care le face. Drumul evoluției este anevoios și pavat cu greșeli, cu experiență și cu suferință.

2020-12-15 04:10:53

0

Palatul puricilor - Elif Shafak

Palatul puricilor - Elif Shafak

După Cele 40 de legi ale iubirii și Bastarda Istanbulului, Palatul Puricilor e puțin diferită. Dacă în primele două, acțiunea se concentrează pe câteva personaje și are o oarecare omogenitate, aici este vorba despre foarte multe personaje și despre mai multe planuri narative care se împletesc.

2020-12-15 04:10:53

0

Factotum - Charles Bukowski

Factotum - Charles Bukowski

Umbra de pe hârtie a lui Charles Bukowski, Henry Chinaski - doi ani de jurnalism / lots of jobs / lots of women /a whole lot of - poetizează autodistrugerea, pseudo-ratarea sa capătă transparenţa sticlei băută până la fund, are inocenţa libertăţii înţelese. Un imaginar vibrant al prabuşirii personale, pigmentat cu variante halucinante ale realitaţii.

2020-12-15 04:10:53

0

Serile in catunul de linga Dikanka - N.V. Gogol

Serile in catunul de linga Dikanka - N.V. Gogol

Povestirile din cele două volume sunt o reprezentare a folclorului rusesc și ucrainean, o frescă a prezentului lui Gogol, dar și o portretizare a timpurilor de mai demult. În cadrul povestirilor, relatate într-un stil amuzant și care captează atenția, Gogol, prin intermediul personajelor și a regionalismelor abundente (pe care, de altfel, le explică în notele de la subsol), transpune cititorul într-o lume veche, învăluită în mister. În prim plan apar cazacii, popor iute la mânie, spirite melancolice și dispuși oricând să ciocnească un păhărel-două, aceștia își trăiesc viața într-o comunitate mică, unde flăcăii aleargă după fete mândre, o babă mai ursuză este considerată vrăjitoare iar popa satului se ocupă cu mârșăvii. Povestirile din volumele Serile în cătunul de lângă Dikanka și Mirgorod nu sunt neapărat legate între ele; fiecare povestire vizează un alt personaj, într-o altă perioad&