headerdesktop eng29mar24

MAI SUNT 00:00:00:00

MAI SUNT

X

headermobile eng29mar24

MAI SUNT 00:00:00:00

MAI SUNT

X

Promotii popup img

Weekend English Books -20%-40%

siii

Transport la DOAR 4.99 lei!

Comanda acum!

Rotariu Ioana Zenaida

Membru din 13/12/2013

Aprecieri

Aprecierii review

90

de aprecieri

Rating

Review Coment

372

de review-uri

Sora lume - Ana Blandiana

Sora lume - Ana Blandiana

Într-un an în care editura Humanitas împlinește trei decenii de apariție, Ana Blandiana lansează o carte despre imaginea României, tot din ultimele decenii. O confesiune care conține cincizeci de texte despre lume sau despre lumea Anei Blandiana. Cu alte cuvinte, pornind de la un titlu anterior al autoarei, „Fals tratat de manimatare”, ne putem gândi că și acesta este de fapt un fals jurnal de călătorie, un fel de (re)memorare și (re)construcție care pornește încă din titlu de la un cântec autentic românesc, „Lume, lume, soro lume” de Maria Tănase.

2020-12-08 10:00:01

1

Povestea mea - Michelle Obama

Povestea mea - Michelle Obama

Cel mai mult mi-a plăcut când Michelle Obama povestește în cartea lansată în 2018 că Barack avea trei valeți personali care se ocupau de supravegherea dulapului acestuia, asigurându-se că pantofii lui erau mereu lustruiți, cămășile călcate, echipamentul de sport curat și frumos împăturit. Uneori chiar o tachina pe Michelle întrebând-o dacă a observat cât este de ordonat, iar aceasta îi răspundea că observa periodic dulapul lui dar că el nu avea niciun merit pentru asta.

2020-12-08 09:49:27

0

Cinci minute de ragaz - Jill Murphy

Cinci minute de ragaz - Jill Murphy

„Cinci minute de răgaz” este o carte potrivită și pentru copii și pentru părinți, mai ales să le fie citită copiilor de către părinți pentru ca cei mici să înțeleagă sau mai degrabă să își explice de ce părinți au nevoie câteodată de o pauză, de un moment de relaxare singuri... și asta nu pentru că nu i-ar iubi, dar doar așa se pot regenera și bateriile lor pentru a face față provocărilor celor mici. În timp ce copiii iau micul dejun, doamna Trompă ia o tavă din dulap, pune pe ea ceainicul, o carafă cu lapte, ceașca ei preferată, o farfurie cu pâine prăjită cu gem de portocale și o prăjitură rămasă de ieri. Îndeasă ziarul de dimineață în buzunar și se strecoară pe ușă... Urmărită de copii aceasta le spune că ar dori cinci minute de răgaz singură, însă aceștia insistă să asiste și ei la moment.

2020-12-08 08:34:25

0

Saltino, un calut nazdravan

Saltino, un calut nazdravan

Saltino, căluțul năzdrăvan a zărit odată un măr în pom și a sărit voios ca să ajungă la el, dar a alunecat și a căzut sau, altădată, a vrut să se strecoare în viziunia unei cârtițe, s-a pus pe burtă ca o pisică, julindu-se la genunchi. Acestea sunt doar câteva dintre năzbâtiile de care este căluțul nostru în stare, toate întâmplându-se din cauză că acesta nu o asculta pe mama sa.

2020-12-08 08:19:25

0

Kimba, povestea unui tanar rege

Kimba, povestea unui tanar rege

Când nu este cu mama sa, puiul de cerb, Kimba plânge. Chiar dacă în restul timpului puiul de cerb are o fire blândă și știe să se apere de alte animale când e cazul - de lup, de râs, de vulpe sau de urs - Kimba știe că cel mai mare dușman al său este omul. Kimba se simte bine printre animalele din pădure - veverițe, păsărele, iepurași și alți cerbi tineri. De asemenea puiul nostru de cerb este foarte bun prieten cu iepurașul Bulgăraș, protagonistul altei cărți din această serie frumoasă pentru copii, dar și cu țestoasa Bimba. Iarna însă începe lupta pentru supraviețuire în pădure. Oare cum se va descurca micul pui de cerb?

2020-12-08 08:19:25

0

Pam-Pam, un ursulet la vanatoare de... miere

Pam-Pam, un ursulet la vanatoare de... miere

Pam-Pam este o altă cărticică dintr-o serie încântătoare dedicată celor mici, despre un ursuleț simpatic care are un frățior, Ochi Negru. Cei doi ursuleți se joacă împreună și sunt învățați de mama lor să se descurce și să găsească singuri hrană. Apoi au de trecut o probă impusă de tatăl urs - cine va prinde primul pește la pescuit va merge împreună cu tatăl la cules de miere sălbatică. Oare cum se vor descurca cei doi frați?

2020-12-08 08:04:25

0

Norisor, un pisoias picat din cer

Norisor, un pisoias picat din cer

Norișor este un pisoiaș picat din cer care are trei frățiori jucăuși. Aceștia locuiesc într-o căsuță tare frumoasă și singura lor grijă este să se joace de la răsăritul soarelui și până la apus. Într-o zi mai tristă frățiorii pisoiașului au fost dăruiți unor prieteni, iar pisoiul nostru pus într-o cutie de pantofi, agățată cu baloane... și așa a început călătoria. O pasăre neatentă spareg baloanele pisoiașului și acesta simte cum se prăbușește. Când aterizează lângă el latră un câine și doi copii care îl numesc Norișor pentru că a picat din cer.

2020-12-08 07:34:25

0

Luminile din septembrie ed.2017 - Carlos Ruiz Zafon

Luminile din septembrie ed.2017 - Carlos Ruiz Zafon

Irene și Ismael, doi adolescenți care se întâlnesc într-un orășel de pe coasta Normandiei — ea se stabilește împreună cu fratele și mama sa, părăsind Parisul după moartea tatălui, iar el revine ca veșnic explorator și cuceritor al mărilor — înfruntă împreună întruchipările magice cu care sunt suprinși de jucăriile create de Lazarus și încearcă să descifreze misterul unei nopți în care tânăra Hannah moare în pădurea Cravemoore, aceasta fiind chiar verișoara lui Ismael. Construiți ficțional la granița dintre naufragiul idilic al lui Robinson Crusoe și eroismul și încăpățânarea lui David Copperfield în încercarea de a-și salva mama din ghearele intrușilor, în cazul acesta, din calea unui înger mecanic colosal stăpânit de o umbră, cei doi deschid și închid circular acest roman prin două scrisori, întâi a lui, apoi a ei, printr-un comic și clișeic „totul e bine când se termină cu bine” — forțele malefice sunt distruse, iar în final iubirea și adevărul înving.

2020-10-27 08:00:01

0

Pete Motanul si ochelarii sai magici - James Dean, Kimberly Dean

Pete Motanul si ochelarii sai magici - James Dean, Kimberly Dean

Pete Motanul era în această zi morocănos și se gândea ca era cuprins de melancolia pisicii albastre. Ca și când lucrurile nu ar fi stat destul de prost, la un moment dat, apare și broasca morocănoasă, ea care nu era niciodată veselă. Această broască era mereu încruntată, însă astăzi ea nu era morocănoasă deoarece purta o pereche de ochelari albaștri magici care alungă tristețea și te ajută să vezi lucrurile într-o lumină cu totul nouă. Cu această ocazie, Pete, motanul nostru, află de existența acestor ochelari și îi împrumută de la broscuță pentru a vedea și el viața prin alte lentile și soarele cum strălucește.

2020-09-24 10:27:03

0

Ursuletul Benny si ratusca Mac - Katja Reider, Tim Warnes

Ursuletul Benny si ratusca Mac - Katja Reider, Tim Warnes

Ursulețul Benny se prezintă foarte mândru cu sfoara unui zmeu în mână. Lucrare la acest zmeu toată dimineața, ajutat de prietenii săi, vulpița Roxi și veverița Ronți, mulțumindu-le și știind că fără acestea nu ar fi reușit să construiască zmeul. Văzându-și planul îndeplinit, cei trei prieteni se gândesc că a sosit momentul să și testeze zmeul, încercând să-l înalțe. Ca să prindă forțe proaspete cei trei au nevoie de provizii, iar mama ursoaică le iese în întâmpinare cu turte făcute din miere. Acum, fiind pregătiți, oare își vor duce cei trei la bun sfârșit misiunea de a înălța zmeul?

2020-08-31 02:24:22

0

Bine-ai venit, vara! - Martina Leykamm

Bine-ai venit, vara! - Martina Leykamm

Potrivită pentru piticii de până în cinci ani, dar nu numai, această carte care întâmpină vara creionează o frumoasă călătorie și descoperire a activităților specifice anotimpului cald. Cartea se deschide cu o ilustrație a unei familii fericite aflată alături de copiii la un picnic pe iarbă într-o pădure, undeva în apropierea casei. Dintre membrii familiei nu lipsește nici păzitorul cățeluș, cel care animă peisajul și aleargă voios după toți fluturii pe care îi întâlnește pe drum. Familia se mută apoi în grădină, unde copiii se bălăcesc în piscină, iar părinți își urmează activitățile casnice sau de relaxare alături de ei.

2020-08-31 02:09:22

0

In adancul marii - Anna Milbourne, Cathy Shimmen

In adancul marii - Anna Milbourne, Cathy Shimmen

Seria de cărți pentru copii de la Univers Enciclopedic are un mare beneficiu vizual, fiind excelent ilustrate și foarte atractive pentru cei mici. De la desene până la culori și așezarea în pagină a textului, cărțile îi invită pe cei mici să le parcurgă și să le descopere pas cu pas. Cartea „În adâncul mării” ne propune o călătorie numai potrivită pentru sezonul de vară, în care copiii pot întreba și se pot explora privind marea ce se află dincolo de valurile acesteia, cât de diferită este marea în fiecare colț al lumii dar și ce fel de pești se află aproape de mal și care sunt cei aflați în largul mării.

2020-08-31 02:00:07

0

Somn usor, micutule arici! - Sophie Schoenwald, Nadine Reitz

Somn usor, micutule arici! - Sophie Schoenwald, Nadine Reitz

Ilustrațiile superbe și atrăgătoare pentru cei mici semnate de Nadine Reitz însoțesc frumosul text al Sophiei Schoenwald despre micul arici care urmează să întâmpine anotimpul rece, pregătindu-se pentru prima sa hibernare. Dar până atunci îl mai așteaptă ceva peripeții și descoperiri. Toamna, micul arici se ascunde în mormanul de frunze, tolănit când pe burtă, când pe spate și voios nevoie mare. Când vrea să revină din pădure în oraș drumul devine periculos deoarece s-ar putea ca acesta să nu fie foarte atent, nici obișnuit cu orașul și să nu știe să traverseze strada în siguranță. În continuare surprizele continuă pentru puiul de arici, iar cei mici vor fi foarte curioși să descopere traseul său și să îl ajute să treacă de această toamna pentru a ajunge cu bine în anotimpul de odihnă.

2020-08-31 01:54:22

0

Fabule moderne - Tatiana Tibuleac

Fabule moderne - Tatiana Tibuleac

O istorie care traversează poveștile deportării rusești și sensibilitatea franceză până la sârbele din nordul Moldovei cu grație și candoare, cu nostalgie și fantezie, cu bătăi mici de inimă care ne înalță deasupra piețelor și magazinelor în care mergem zilnic fără a ne opri să îi observăm pe cei care nu își consumă dramele în fața publicului, dar care mereu ascund niște fire invizibile, ca de mătase, prin care toate întâmplările se leagă.

2020-08-30 04:39:22

0

Noapte buna, puiul meu drag! - Nicole Buker

Noapte buna, puiul meu drag! - Nicole Buker

Unele cărți ale seriei de la Univers Enciclopedic sunt numai bune de avut seara la îndemână pentru a liniști somnul sau a-l chema pe moș Ene pe la gene într-un mod cât mai plăcut și mai jucăuș. „Noapte bună, puiul meu drag” este una dintre aceste cărți în care mama iepuroaică își cheamă puiul la culcare, îl pupă pe botic și îș strânge în brațetare. Este din nou o poveste spusă sub forma unor versuri cu rimă, ceea ce face ca micuții să fie fascinați și în cele din urmă purtați în lumea dulce a visării și a somnului.

2020-08-27 01:24:22

0

Luna iti spune nopate buna! - Carla Hafner

Luna iti spune nopate buna! - Carla Hafner

O carte cu ilustrații calde și atractive pentru cei mici și cu o poveste numai bună să ne spune somn ușor înainte de culcare într-un mod plăcut și jucăuș pentru că această povestea este spusă sub forma unor versuri, având în josul fiecărei pagini și indicații scenice sau regizorale pentru pitici și pentru părinți. După ce citim prima poezie suntem îndrumați să formăm cu mâinile imaginea lunii. Părinții sunt îndemnați să mângâie și să învelească copilul, iar la sfârșitul poezioarei să-i dea un pupic micuțului de noapte bună. Așadar, fie că citim mai multe poezioare într-o singură seară, fie că citim doar una somnul va fi unul plin de vise frumoase și apropieri între cei mici și părinți.

2020-08-27 01:24:22

0

Prea mic sau prea mare pentru o imbratisare? - Bonnie Grubman, Suzanne Diederen

Prea mic sau prea mare pentru o imbratisare? - Bonnie Grubman, Suzanne Diederen

Despre animale și dimensiunile lor, despre șoricei care sunt destul de MICI și se pot ascunde oriunde, dar despre elani care sunt destul de MARI și nu se pot ascunde oriunde sau despre un peștișor auriu destul de mic care se poate strecura printre alge, în timp ce un delfin nu poate. Despre o broscuță care este destul de mică și poate sta așezată pe o frunză de nufăr, în schimb un hipopotam nu este destul de mic și nici nu poate sta pe o frunză de nufăr. O lectură ușoară și amuzantă pentru cei mici, deopotrivă educativă și foarte jucăușă.

2020-08-27 01:24:22

0

Iepurasul norocos - Guido van Genechten

Iepurasul norocos - Guido van Genechten

O poveste de citit seara înainte de culcare, auzită de la un arici bătrân, care la rândul său o auzise dintr-o pădure întunecoasă, în jurul unui foc, pe vremea când era mititel. Personajul nostru, Iepurele Edi are un corp lung, labe, mustăți și urechi... numai codița o are mică. Mică și rotundă. Privind câmpurile care se întindeau înaintea lui, Edi căuta ceva, dar nici el nu știa ce anume caută. Simțea că ceva acolo îl atrage și țopăind în această căutare se simțea cu adevărat fericit.

2020-08-27 01:09:22

0

Ritualuri zilnice ale oamneilor de geniu - Mason Currey

Ritualuri zilnice ale oamneilor de geniu - Mason Currey

Despre ritualuri și obiceiurile legate de creație și viață ale diferitelor personalități considerate de-a lungul timpului ca fiind exemplari sau geniali. O demonstrație simplă a faptului că uneori constanța este greu de atins, mai ales în domeniile creației - ca timp, sincronizare a programului mamelor cu cel al copiilor sau disponibilităților de spațiu - însă perseverând, scriind, creând în fiecare zi și printre picături, se pot obține rezultate. Spre exemplu, Alice Munro, având doi copii, profita de orele lor de somn pentru a scrie. Mai târziu, când aceștia deja ajung la școală, scrritoarea încearcă să închirieze un birou deasupra unei farmacii pentru a scrie un roman acolo, renunțând după nici patru luni din cauza proprietarului vorbăreț care mereu venea și o întrerupea din scris.

2020-08-27 12:24:22

0

Ritualuri zilnice ale oamenilor de geniu - Mason Currey

Ritualuri zilnice ale oamenilor de geniu - Mason Currey

O carte care poate fi citită la plajă sau seara înainte de culcare cu scopul de a ne motiva și a ne arăta că până și oamenii geniali au defecte, fixuri, idei preconcepute, tabieturi pe care le respectă cu strictețe, concepții și concepte de care nu se dezic. Poetu T.S.Eliot, spre exemplu, a lucrat pentru o vreme ca funcționar la o bancă din Londra, asumându-și acest statut al omului de afaceri englez tipic, aspectul lui fiind în ton cu această alegere: melon, costum cu dungi, umbrela strânsă sub braț, părul pieptănat cu o cărare pe o parte. După cinci ani această rutină la bancă devine plictisitoare și poetul renunță.

2020-08-27 12:24:22

1

Cine conduce lumea? - Noam Chomsky

Cine conduce lumea? - Noam Chomsky

O analiză a societății americane și a scenei politice a acesteia realizată din mai multe puncte de vedere. Despre o așa-numită apatie a cetățenilor, care nici măcar nu se deranjează să voteze, un fel de absenteism civic, pe care specialiștii în politici electorale îl consideră ca fiind una dintre particularitățile esențiale ale sistemului politic american justificat tot de aceștia prin faptul că nu există un partid socialist sau al muncii care să poată fi prezentat în calitate de competitor organizat pe piața electorală.

2020-08-26 02:09:22

0

Curcubeul cel lacom - Susan Chandler, Sanja Rescek

Curcubeul cel lacom - Susan Chandler, Sanja Rescek

MAimuțica stătea în vârful celui mai înalt copac din pădure. Tocmai căuta ceva bun de mâncare, când a zărit printre frunze un curcubeu mititel. Alunecând printre crengi, acesta se gândește ce curcubeu mititel și drăgălaș și își propune să-l ia cu el, ca să poată fi văzut și de prietenii săi. Așa că micuțul curucubeu se întinde spre maimuțică, aceasta ordonându-i să se înfășoare în jurul codiței sale, ca mai apoi să coboare împreună printre copaci, străbătând pădurea.

2020-07-24 05:00:06

0

O petrecere surpriza - Walko

O petrecere surpriza - Walko

O nouă poveste de aventuri din seria scrisă de Walko, despre cele două personaje, Iepurilă şi Ursoc. Cei doi leneveau într o după amaiză în lumina şi căldura toropitoare a soarelui de var, ei stând la umbra marelui stejar alături de dolofanul Jackob, acesta fiind verişorul lui Iepurilă. Yăcând ei aşa, cu ochii pe jumătate întredeschişi, cu casca pe frunte şi sabia de cavaleri alături stau şi se gândesc cât sunt de emoţionaţi pentru că se apropie ziua de naştere a lui Ursoc.

2020-07-24 05:00:06

0

Ziua in care a fugit somnul - Victoria Patracu, Agnes Keszeg

Ziua in care a fugit somnul - Victoria Patracu, Agnes Keszeg

O scrie încântătoare pentru cei mici despre doi gemeni, Alex şi Ana, foarte veseli şi plini de viaţă, ale căror încurcături încep în ziua în care împlinesc patru ani. Suflând în lumânări aceştia îşi pun o dorinţă secretă, pe care doar ei o cunoşteau, gândindu se că aceasta oricum se va împlini pentru că au stins dintr o suflare toate lumânările din tort. Dorinţa lor este de a nu mai dormi niciodată, asta pentru a avea timp să se joace mereu, zi şi noapte.

2020-07-24 05:00:06

0

Pasarile au aripi, copiii au carti - Alain Serres

Pasarile au aripi, copiii au carti - Alain Serres

Dacă merele au sâmburi de rîs şi mările au corăbii de dus, corăbiile au pânze umflate şi dansatoarele au fuste înflorate, dar fustele au şi cârduri de buline, iar pădurile au haite de lupi. Un zoo are girafe ghiduşe, iar mâinile au degete jucăuşe. O carte a rimelor şi observaţiilor prin intermediul jocului dedicate copiilor mari şi mici potrivite pentru părinţii care vor să îi ajute pe cei mici să descopere lumea fascinantă a lecturilor şi plimbărilor imaginare prin universul divers.

2020-07-24 05:00:06

0

Sotiile Ninei - Caroline Fait, Mathilde George

Sotiile Ninei - Caroline Fait, Mathilde George

O carte viu ilustrată, plină de momente şi întâmplări amuzante pe care cei mici vor fi curioşi să le descopere încă de când vor obseva coperta, care prezintă o călătorie inedită în lumea animalelor şi a interacţiunii acestora cu fiinţele umane. Nina este o fetiţă foarte cuminte, însă din când în când aceasta se ţine de şotii, tot felul, şotii mici şi mari, ude sau roye, şotii care fac hodoronc, pleosc...

2020-07-24 05:00:06

0

Autobuzul magic. In stupul de albine - Joanna Cole, Bruce Degen

Autobuzul magic. In stupul de albine - Joanna Cole, Bruce Degen

Continuarea unei serii de poveşti instructive şi educative pentru cei mici ne trasează drumul descoperirilor şi al experimentelor de to felul. În acest volum ne mutăm într o zi de primăvară, un moment ideal pentru a observa albinele melifere şi, pe lângă acestea, o zi în care ne sunt prezentate trăsăturile insectelor. Alături de un apicultor care ne arată stupii săi aflăm că există printre albine mai mult de 20.000 de specii de albine.

2020-07-24 05:00:06

0

Vesta soricelului - Yoshio Nakae

Vesta soricelului - Yoshio Nakae

Personajul din această carte, un şoricel ne povesteşte despre vesta lui tricotată de mama, care îi vine atât de bine. După ce ne spune asta toate animalele vor să probeye această vestă, care pentru gâscă e prea mică, la fel şi pentru puiul de maimuţă, acestuia venindu i prea strâmtă, la fel cum se întâmplă şi în cazul pinguinului. Chiar şi pentru domnul leu aceasta este o vestă mică şi strâmtă.

2020-07-24 05:00:06

0

Autobuzul magic. In adancul oceanului - Joanna Cole, Bruce Degen

Autobuzul magic. In adancul oceanului - Joanna Cole, Bruce Degen

O altă carte educativă pentru cei mici, care ne ghidează printre misterele rutelor autobuzelor către Pacificul de Sud, către malul mării şi viaţa ascunsă a oceanelor şi balenelor sau care ne ghidează în cazul în care vrem să ne facem un acvariu cu apă sărată. Tot aici descoperim că pământul este o planetă acoperită de apă sau cum toate oceanele sunt de fapt un singur ocean uriaş.

2020-07-24 05:00:06

0

Autobuzul magic. In interiorul corpului uman - Joanna Cole, Bruce Degen

Autobuzul magic. In interiorul corpului uman - Joanna Cole, Bruce Degen

Datorită simţurilor, oamenii şi animalele află ce se petrece în lumea din jurul lor. Fără simţuri am fi complet pierduţi, scrie un elev pentru că dacă cineva n+ar vedea, n ar simţi, n ar auzi, n ar simţi, n ar gusta şi n ar avea miros, persoana respectivă n ar şti nimic despre lumea înconjurătoare. Copiii constată la şcoală, în urma referatelor şi a experimentelor că până şi cele mai mici forme de viaţă au simţuri. O carte educativă, a descoperirilor şi trăirilor pe care le experimentăm cu ajutorul simţurilor, un fel de ghid al lumii pe care o percepem fiecare diferit datorită acestor simţuri fără ajutorul cărora nu ne am putea descurca.

2020-07-24 05:00:06

0

Unde merge Ursuletul? - Mark Janssen, Suzanne Diederen

Unde merge Ursuletul? - Mark Janssen, Suzanne Diederen

Facem cunoştinţă cu un ursuleţ care se plimbă prin pădure şi ne întrebăm unde merge acesta. Aflăm că el se duce să vadă nişte ochişori somnoroşi şi nu este nici singur în plimbarea sa. Este însoţit de o veveriţă şi împreună merg să vadă nişte urechiuşe drăgălaşe. Pe drum cei doi se întâlnesc cu o vulpiţă, care li se alătură cu bucurie, iar cei trei merg să vadă un năsuc mic şi roz.

2020-07-23 04:15:53

0

Danut si zmeul urias - Alan C. Fox, Eefje Kuijl

Danut si zmeul urias - Alan C. Fox, Eefje Kuijl

Lui Dănuţ îi plăcea cerul purpuriu, cerul la asfinţit, cerul înnorat, cerul albastru şi cerul plin de zmeie. Mai ales cerul plin de zmeie. Adesea, îşi cheltuia micile lui economii la magazinul de jucării din apropiere, de unde cumpăra un zmeu şi o sfoară. Locuind aproape de o plajă cu vânt puternic, numai bun pentru înălţatul zmeului, băieţelul era fericit pentru că se putea juca, însă erau şi zile în care vântul se oprea brusc, iar zmeul cădea la pământ.

2020-07-23 04:15:53

0

Hopa-hop, calaretule - Frauke Weldin

Hopa-hop, calaretule - Frauke Weldin

O carte care conţine un poem pentru cei mici, plină de ritm şi rimă, dar şi de note pline de umor şi amuzament pentru cititorii de toate vârstele. Este un poem al jocului însoţit şi de un ghid de indicaţii în subsolul fiecărei pagini, în care părintelui i se explică o tactică inovatoare de a prinde copilul în acest carusel al emoţiilor călăritului prin intermediul imaginaţiei.

2020-07-23 04:00:06

0

Oul misterios - Ellen DeLange, Martina Heiduczek

Oul misterios - Ellen DeLange, Martina Heiduczek

Povestea unui ou despre care nu ştim nimic, dar pe care un băieţel îl găseşte, gândindu se că cel mai bine ar fi să ducă oul acasă, la adăpost. De asemenea, se gândeşte ce animal ar putea ieşi din acest ou şi începe să cerceteze cărţile despre ouă pe care le descoperă la bibliotecă. În toată această aventură plină de mister un lucru ştie micul nostru băiat: că trebuie să ţină oul la cald până când va începe să crape.

2020-07-23 04:00:06

0

Ursuletul Benny si calatoria in jurul lumii - Katja Reider, Tim Warnes

Ursuletul Benny si calatoria in jurul lumii - Katja Reider, Tim Warnes

După cum ne spune şi cartea din titlu, Ursuleţul B. pleacă într o expediţie. Într o zi însorită de vară, acesta stătea aşezat comod pe băncuţa din faţa sobei, ronţăind un biscuit cu miere, însă terminând primul biscuit mai vrea unul. Pentru că mama sa îi spune că va primi unul, dar mai târziu, acesta se supără şi sărind în picioare, pleacă supărat afară.

2020-07-23 04:00:06

0

Girafa se muta! - Guido Hammesfahr

Girafa se muta! - Guido Hammesfahr

Girafa trăia de când se ştie în lumea savanei americane, dar acum îşi schimbă locul, pornind la drum. Ajunsă la râu, unde poate să îşi astâmpere setea, găseşte un crocodil care stă în mijlocul apei, acesta întrebând o încotro se îndreaptă. Girafa răspunde că nu ştie prea bine, dar îşi caută o nouă locuinţă. Crocodilul o sfătuieşte să vină unde stă el, la albia râului pentru că se va putea odihni şi se va simţi foarte bine.

2020-07-23 03:45:53

0

Abatorul cinci - Kurt Vonnegut

Abatorul cinci - Kurt Vonnegut

Cartea dezvoltă tema postmodernă a reflecției noastre (adică a naratorului) asupra realității. Romanul poate fi tradus ca o satiră științico-fantastică în care ne este prezentată ideea că întreaga noastră realitate este o ficțiune, fiind un construct al minții noastre, la fel cum i se întâmplă și personajului, Billy Pilgrim, al cărui nume reflectă conceptul (în traducere) al peregrinului, al călătorului.

2020-07-21 10:25:09

0

Aventurile lui Peter Pan - J.M. Barrie

Aventurile lui Peter Pan - J.M. Barrie

Numele personajului al uneia dintre cele mai îndrăgite cărți de copii este inspirat de zeul Pan, o imagine care sugerează ambivalența, fiind un fel de ființă hibridă, iar Neverland este un tărâm construit din lumea poveștilor, în care regăsim pirați, piei roșii, zâne, sirene. Zânele nu au complexitate, un fapt caracteristic copiilor deoarece ele nu pot simți mai multe lucruri deodată.

2020-07-21 08:55:09

0

Pisicuta Suzi - Liliana Niculescu

Pisicuta Suzi - Liliana Niculescu

O pisicuță ca o adevărată prințesă care atunci când era mică dormea toată ziua, iar când se trezea, nu știa să facă altceva decât să bea lapte din biberon. În coșulețul ei pus sub fereastră, ea stătea cu burtica la soare pe șapte pernuțe de mătase. O pisicuță blândă și bună care se înțelege bine cu toată lumea, dar chiar și așa cei mai buni prieteni ai ei erau un cățel și doi șoricei.

2020-07-19 08:52:11

0

Daca... Un mod nou si fascinant de a privi ideile marete si numerele - David J. Smith

Daca... Un mod nou si fascinant de a privi ideile marete si numerele - David J. Smith

Un fel de istorie alternativă a istoriei omenirii și descoperirilor pe care deja o cunoaștem... dacă toate invențiile și descoperirile făcute de oameni ar fi aliniate de-a lungul unei rulete lungi de 100 de centimetri, la unul din capete s-ar afla prima descoperire făcută de oameni - focul, iar pe ultimul centimetru s-ar afla toate invențiile din ultimii 2 000 de ani, de la cifra zero la hârtie, plastic, telefon, mașini, computere și sateliți.

2020-07-19 08:37:11

0

Cum sa fii leu - Ed Vere

Cum sa fii leu - Ed Vere

Unii gândesc așa, alții gândesc altcumva... Unii spun că leii sunt fioroși iar dacă te prind te ronțăie,la fel cum unii spun că un leu nu poate fi drăguț, însă cei care susțin asta nu l-au cunoscut pe Leonard. Leonard adoră să se plimbe singur, să simtă cum soarele îi încălzește spinarea și să mai simtă și cum iarba îl gâdilă sub lăbuțe, apoi se urcă pe dealul lui de gândit și aranjează frumos cuvinte care uneori se transformă și în poezii.

2020-07-19 08:37:11

0

Scrisoarea de dragoste - Anika Aldamuy Denise, Lucy Ruth Cummins

Scrisoarea de dragoste - Anika Aldamuy Denise, Lucy Ruth Cummins

O încurcătură minunată, după cum îi spune Șoricel le face ziua mai frumoasă celor trei personaje - Arici, Veve și Iepurica. Fiecare dintre cei trei găsește o scrisoare secretă care are același conținut, dar care nu are un destinatar exact, scris undeva, așa că fiecare își imaginează de la cine ar putea primi sau de la cine ar vrea ei să primească acea scrisoare.

2020-07-19 08:22:11

0

Dementa digitala - Manfred Spitzer

Dementa digitala - Manfred Spitzer

O scriere non-fiction de actualitate despre riscurile la care sunt supuși copiii și adolescenți în încercarea de a acumula informație și a o transmite mai departe, fluxurile acestea ale cunoașterii digitale creând o dependență din ce în ce mai mare în zilele noastre în rândul utilizatorilor de internet. Ceea ce este paradoxal conține informările guvernului federal german pentru dependență - în timp ce consumul de alcool, nicotină, precum și de droguri ilegale, ușoare și grele, este în scădere, dependența de calculator și de internet crește dramatic.

2020-07-19 07:52:11

1

Tifi Papadie si lumea lui - Andreas H. Schmachtl

Tifi Papadie si lumea lui - Andreas H. Schmachtl

O serie superbă pentru cei mici, acest volum fiind cel în care facem cunoștință cu personajul lui Andreas H. Schmachti. Aici totul este liniștit, descoperim căsuța de lângă pârâu a unei familii de iepurași, unde locuiește Tifi, iepurașul cel isteț împreună cu mama și cu tata Păpădie, dar și cu surorile sale care portă fundițe albastre în toate zilele, doar când se întâmplă ceva special le schimbă cu unele roșii, iar în casa de alături locuiesc bunicii iepurașului.

2020-07-19 07:18:55

0

Tifi Papadie salveaza Craciunul familiei - Andreas H. Schmachtl

Tifi Papadie salveaza Craciunul familiei - Andreas H. Schmachtl

Crăciunul este una dintre sărbătorile preferate ale copiilor, cu siguranță fiind și a lui Tifi Păpădie, însă, ca de obicei, acesta se află în dificultate. O surpriză specială se anunță de anul acesta de Crăciun, iar personajul nostru încearcă să găsească o soluție pentru a rezolva situația neprevăzută.

2020-07-19 07:18:55

0

Tifi Papadie. O noapte fantomatica la gradinita - Andreas H. Schmachtl

Tifi Papadie. O noapte fantomatica la gradinita - Andreas H. Schmachtl

Pentru Tifi Păpădie mereu apare ceva neprevăzut în programul său obișnuit, ca de data aceasta când grădinița își schimbă orarul și copiii vor rămâne peste noapte împreună. Inventiv și curajos, Tifi se gândește că ar putea porni o noapte a suspansului, chiar dacă nu îi anunță și pe ceilalți prieteni.

2020-07-19 07:18:55

0

Cartea fara poveste - Carolina Rabei

Cartea fara poveste - Carolina Rabei

Biblioteca este un loc plin de povești unde putem citi povești de tot felul, însă există și cărți care par a nu fi niciodată citite de nimeni. Aceasta se întâmplă și în cazul lui Dinu, Cartea despre Dinozauri. În timp ce toate celelalte cărți își găsesc cititorii care îi poartă prin autobuz, prin baie, prin casele lor, Dinu este așezat pe un raft unde nimeni nu ajunge. Însă curând, fratele Sofiei, Andi va ajunge la această carte schimbându-i destinul.

2020-07-19 03:48:55

0

Franklin si noul lui prieten - Paulette Bourgeois, Brenda Clark

Franklin si noul lui prieten - Paulette Bourgeois, Brenda Clark

F. descoperă un prieten abia venit la școala sa, însă aceasta abia după ceva vreme când se convinge că Elanul nu este nici atât de mare, nici atât de fioros. După ce li se propune să lucreze împreună la afișul clasei, F. și colegul care până nu demult stătea izolat își dau seama chiar că le plac aceleași lucruri. Fiind acceptat și de vechii prieteni ai lui F. aceștia vor putea juca de acum fotbal împreună.

2020-07-19 03:48:55

0

Franklin si minciunica lui - Paulette Bourgeois, Brenda Clark

Franklin si minciunica lui - Paulette Bourgeois, Brenda Clark

Frankilin putea face multe lucruri, dar nu putea să mănânce șaptezeci și șase de muște cât ai clipi din ochi. Și asta este o problemă pentru că Franklin zice că poate: acesta le spune tuturor prietenilor săi că poate, dar adevărul este că îi păcălise. În comparație cu Ursache care putea să se suie în cel mai înalt copac, Franklin nu putea să mănânce numărul de muște promise așa că trebuie să găsească o soluție pentru a le demonstra prietenilor că nu îi păcălise.

2020-07-19 03:33:55

0

Peter Pan - Povesti clasice

Peter Pan - Povesti clasice

Într-o variantă comprimată, dar extrem de frumos prezentată alături de imaginile clasice ale reprezentării lui Peter Pan și textele scurte acest text rămâne una dintre lecturile preferate ale celor mici în toate formele sale - scrisă, citită, desenată, colorată învățându-ne să ne bucurăm de copilărie și să nu uităm niciodată să ne imaginăm și să ne dorim pentru că memoria este cea care dă consistență unei existențe, fie ea a celor mai mici sau a celor mari.

2020-07-19 12:48:55

0

Peter Pan - Citeste-mi o poveste

Peter Pan - Citeste-mi o poveste

O variantă comprimată dar extrem de utilă pentru cei mai mici cititori, cei care se regăsesc în primii pași ai lecturilor pe cont propriu. Imaginile completează fragmentele scurte de text, dând culoare acestui spațiu plasat în afara timpului în care suntem plasați de fiecare dată când (re)venim în lumea lui Peter Pan și a prietenilor săi, Wendy, John și Michael.

2020-07-19 12:48:55

0

Peter Pan in gradinile Kensington - James Matthew Barrie

Peter Pan in gradinile Kensington - James Matthew Barrie

Peter Pan este personajul îndrăgit de copiii de pretutindeni tocmai pentru că el însuși locuiește într-un spațiu și un timp care se poate traduce prin acum și întotdeauna și aici și oriunde, acel Neverland fermecat pe care îl putem percepe astfel doar la vârsta copilăriei, apoi depășindu-l și el rămânând în urmă ca o utopie a prezentului continuu și ca spațiu în afara timpului.

2020-07-19 12:33:55

0

Cartea meseriilor disparute - Mircea Stanciu, Diana Margareta Cepleanu

Cartea meseriilor disparute - Mircea Stanciu, Diana Margareta Cepleanu

O incursiune binevenită într-o lume îndepărtată pentru micuții din zilele noastre, cei care nici nu bănuiesc și nici nu au auzit multe denumiri de meserii, pe care azi nu le mai regăsim printre ocupațiile principale sau le regăsim dar foarte foarte rar. Prima meserie cu care începe cartea este cea de povestitor, amintind de cei mai vechi povestitori ai lumii, printre care și Homer, poetul orb grec care se spune că ar fi scris Iliada” și „Odiseea”.

2020-07-19 12:33:55

0

Tilda Soricela. Paturica prieteniei - Andreas H. Schmachtl

Tilda Soricela. Paturica prieteniei - Andreas H. Schmachtl

Alături de aventurile deja cunoscute ale iepurașului Tifi Păpădie, Andreas H. Schmachti a pregătit și o serie de aventuri cu o șoricică mică și foarte foarte albă, pe nume Tilda. Suprinsă de apariția prietenei ei care locuiește sub cutia poștală, aflând bineînțeles mereu prima noutățile, Tilda se întreabă oare ce s-a mai întâmplat de data aceasta.

2020-07-19 12:18:55

0

Tifi Papadie. Cel mai bun prieten din lume - Andreas H. Schmachtl

Tifi Papadie. Cel mai bun prieten din lume - Andreas H. Schmachtl

Amintindu-ne că de fapt numele adevărat al lui Tifi Păpădie este Tifian și că el locuiește într-o vizuină mare pe marginea pârâului împreună cu familia sa în acest volum facem cunoștință și cu bunicii lui Tifi, care locuiesc în apropiere. Mai aflăm și că Tifi merge la grădinița numită Poienița fermecată și că acolo are și prieteni - pe Neri și Clara și că niciodată nu merge singur, ci însoțit întotdeauna de broscoiul său de pluș, Oskar. Însă Oskar nu îl poate ajuta atunci când vine vorba de ziua de naștere a mamei și de faptul că Tifi chiar se află în dificultate, neștiind ce cadou să pregătească cu această ocazie.

2020-07-19 12:18:55

0

Aventurile lui Tifi Papadie si ale prietenilor sai - Andreas H. Schmachtl

Aventurile lui Tifi Papadie si ale prietenilor sai - Andreas H. Schmachtl

Dacă ifi Păpădie se trezește în fiecare dimineață la ora 6, iar la ora 7 întreaga familie este spălată, pieptănată și îmbrăcată să ia micul dejun împreună, asta nu înseamnă decât un singur lucru - aventurile năstrușnicului personaj încep foarte devreme și se încheie abia înainte de ora de culcare. Ba uneori chiar și atunci continuă.

2020-07-19 12:18:55

0

Tifi Papadie invata cat e ceasul - Andreas H. Schmachtl

Tifi Papadie invata cat e ceasul - Andreas H. Schmachtl

Dacă în altă carte despre aventurile personajului nostru, într-una din zilele în care Tifi Păpădie nu a mers la grădiniță, acesta oprește ceasurile deșteptătoare ale întregii familii mergând tiptil din cameră în cameră, în această carte învățăm alături de Tifi ceasul. Tocmai pentru că personajul nostru știe ceasul ne ajută și pe noi să învățăm alături de el.

2020-07-19 12:03:55

0

Tifi Papadie. O zi aventuroasa in familie - Andreas H. Schmachtl

Tifi Papadie. O zi aventuroasa in familie - Andreas H. Schmachtl

Pe marginea unui pârâu se află multe căsuțe cu uși colorate, căsuțe care aparțin unor iepurași. Două dintre uși sunt roșii, altele sunt albe, toate având dimensiunea potrivită pentru iepurași. O singură casă are ușa de culoare verde-închis, iar aceasta este casa lui Tifi Păpădie. Acesta locuiește cu mama și tata Păpădie și cu surorile sale. De obicei Tifi Păpădie merge la grădiniță, însă povestea se desfășoară într-o zi în care grădinița este închisă. Când familia îi spune că este un norocos pentru că a doua zi poate dormi mai mult, Tifi Păpădie așteaptă până când toată casa adoarme iar apoi se duce tiptil în fiecare cameră și oprește toate ceasurile deșteptătoare.

2020-07-19 12:00:07

0

Peter Pen. Repovestire dupa J.M. Barrie

Peter Pen. Repovestire dupa J.M. Barrie

Dacă memoria dă consistență unei existențe atunci Peter Pan este exemplul supraviețuirii prin intermediul (re)trăirii cu ajutorul memoriei a perioadei idilice a fiecărui individ: copilăria. Refuzând să crească personajul creează un sindrom psihologic contemporan și, în aceeași măsură, atemporal a celui care rămâne blocat într-o vârstă a fericirii și împlinirii. Nota ironică a textului încearcă să atingă un nivel simbolic accentuat, însă acest aspect important al unei analize nu face ca această carte să nu rămână una dintre cele mai îndrăgie lecturi ale copiilor de pretutindeni, indiferent de vârstă.

2020-07-17 10:00:06

0

Pata umana - Philip Roth

Pata umana - Philip Roth

Un roman excelent despre ascunderea unei identități, un fel (re)creare a propriului sine pornind de la niște baze false ale existenței cu scopul de a-și păstra secretul într-o lume care condamnă evreii și originile acestora. Coleman Silk insitituie competiția într-un spațiu care îl adoptă și în care încearcă să se adapteze, ba chiar să dezvolte relații umane stabile, mai ales cu tânăra Faunia, cea care la rândul său ascunde secrete. Un roman despre ispășirea propriei sentințe, cea impusă de alții, rezistând furiei și impulsurilor de a fugi și de a te opune cutumelor sociale.

2020-07-17 10:00:06

0

Originile creativitatii umane - Edward O. Wilson

Originile creativitatii umane - Edward O. Wilson

Pornind de la asemănarea principiilor de supraviețuire ale diferitelor regnuri - animal, uman, chiar și vegetal -, completate de aspectul dezvoltării pe parcursul existenței a unui tip specific (sau particular) a creativității la subspecile umanului și a talentului în cazul individului, autorul analizează dinamica reprezentărilor acestei îmbinări supraviețuire - creativitate din cele mai vechi timpuri și până în zilele noastre.

2020-07-17 09:48:55

0

Sfaturile unui diavol batran catre unul mai tanar- C.S. Lewis

Sfaturile unui diavol batran catre unul mai tanar- C.S. Lewis

Despre obiceiurile active care se întăresc prin repetiție, în timp ce obiceiurile pasive slăbesc, iar cele active trebuie să conțină principii ale sferei morale pe care le putem dobândi prin eforturi constante de sustragere din calea ispitelor ambiției sociale și individuale. Uneori este interesant de observat cum lucrurile care emană o aură de inocență, nu au de cele mai multe ori nimic de a face cu virtutea, iar autorul analizează câteva spețe ale adevăratei virtuți în comparație cu cele ale unei false virtuți sub forma unor îndemnuri sau sfaturi însoțite de un scepticism universal valabil necesar dezvoltării opiniei critice și a unei conduite morale în interiorul unor contexte foarte ușor recognoscibile.

2020-07-17 09:33:55

0

Studiu in rosu aprins. Semnul celor patru - Arthur Conan Doyle

Studiu in rosu aprins. Semnul celor patru - Arthur Conan Doyle

În minunata lumea a lui Sherlock Holmes ești ademenit de pasiunea acestuia și de perseverența cu care își urmează instinctul. Reușita cercetărilor sale este o dovadă a faptului că intuiția se poate împleti cu o poveste frumoasă care să ne facă nerăbdători și curioși să citim noi aventuri ale celui care consideră că este imposibil ca oamenii să nu le imprime ceva din propria persoană și obiectelor de care se folosesc.

2020-07-12 06:33:53

0

Un studiu in rosu. Semnul celor patru - Sir Arthur Conan Doyle

Un studiu in rosu. Semnul celor patru - Sir Arthur Conan Doyle

Pasionat de căutările și descoperirile detectivistice, Holmes este singurul care crede în pasiunea și în instinctul său, chiar și când ceilalți devin plictisiți de un subiect sau de o investigație a cărei rezolvare întârzie să apară. Fără a se lăsa pradă dezamăgirii de moment, Holmes înaintează în domeniul secret al urmăririlor pe baza intuiției dublată de cercetare.

2020-07-12 06:18:53

0

Semnul celor patru - Arthur Conan Doyle

Semnul celor patru - Arthur Conan Doyle

O carte pentru curioși și pentru cei pasionați de descoperiri, care combină știința și emoția, analizând tipurile de tutun sau urmele lăsate de pașii oamenilor. Holmes nu vrea să plictisească pe nimeni cu pasiunea sa, dar în același timp susține că oamenii lasă ceva din caracteristicile personale pe orice obiect pe care îl folosesc.

2020-07-12 06:18:53

0

De ce va certati, Matei? - Brigitte Weninger, Eve Tharlet

De ce va certati, Matei? - Brigitte Weninger, Eve Tharlet

O cărticică în care Matei se pregătește să lanseze o barcă pe apă. Și nu orice barcă, ci una construită chiar de el. Între timp, fratele său, Edi trebuie să termine un baraj pe are deja a început să-l construiască și imediat ce acesta îl anunță că este gata, Matei lansează barca. Barajul însă cedează. Matei este acum furios pentru că bărcuța lui a fost luată de ape și el a rămas fără cea mai frumoasă construcție doar din vina fratelui său.

2020-07-12 06:18:53

0

Matei o iubeste pe mami - Brigitte Weninger, Eve Tharlet

Matei o iubeste pe mami - Brigitte Weninger, Eve Tharlet

În timp ce toată familia iepurașilor savura o tocană de morcovi Matei întârzie la masă și vine în fugă îfometat, însă mama îl avertisează că nu așa se procedează. Ar trebui să își ceară scuze întâi și să se spele pe lăbuțe. Între timp se apropia ziua mamei iar iepurașii se gândeau ce cadou i-ar putea face. În timp ce Dan enumeră - ordine și curățenie, cum să te cmporți la masă, politețea și arta conversației, invitații și cadouri și cum să-ți ceri scuze -, Matei ripostează spunând că nici un iepuraș nu își poate aminti toate astea, dar le propune fraților lui să meargă în ascunzătoarea secretă pentru a exersa.

2020-07-12 06:03:53

0

Secretul lui Milton - Eckhart Tolle, Robert S. Friedman

Secretul lui Milton - Eckhart Tolle, Robert S. Friedman

O carte potrivită atât copiilor, cât și adulților, o poveste motivațională care ne dezvăluie aventura cunoașterii prin intermediul puterii Prezentului, textul aparținându-i lui Eckhart Tolle, iar ilustrațiile graficianului Frank Riccio. Milton avea o casă frumoasă și un motan Ghemotoc, pe care îl iubea la fel cum își iubea și părinții, însă într-o zi, după ce este bruscat la școală de colegul său, Carter băiatul devine ciudat. Seara aadomit cu greu gândindu-se mereu la întâmplarea cu Carter și la întrebarea „de ce eu?”.

2020-07-12 06:00:06

1

Compania. Scurta istorie a unei idei revolutionare - John Micklethwait, Adrian Wooldridge

Compania. Scurta istorie a unei idei revolutionare - John Micklethwait, Adrian Wooldridge

O analiză a companiilor britanice la începutul anilor 1900, lipsite atât de candidați capabili, cât și de o expertiză adusă la zi - la acel moment exista o practică pe piața burselor, însă nu și o educație în domeniul afacerilor. Companiile au schimbat profund viața britanică inspirând dezvoltarea sindicatelor (care au întemeiat Partidul Laburist în 1900), revoluționând deprinderile de muncă și au oferit oportunități de carieră pentru o întreagă clasă de oameni cărora acest lucru le fusese anterior refuzat - femeile.

2020-07-12 06:00:06

0

Universitatea copiilor. Fizica cuantica pentru cei mici - Chris Ferrie

Universitatea copiilor. Fizica cuantica pentru cei mici - Chris Ferrie

Structura seriei de cărți Universitatea copiilor îi familiarizează pe cei mici cu noțiuni esențiale și complexe ale universului, fizicii sau chimiei, fiind transpuse în imagini simple și cuvinte clare pentru ca aceștia să deprindă mecanismul de funcționare a lucrurilor înconjurătoare și să recunoască principiile după care acestea sunt construite. Și această carte începe cu o minge în jurul căreia este desenat un soare, care se traduce prin energie - mingea are energie. Și mingile cu energie și cele fără sunt formate din atomi, iar într-un atom există neutroni și protoni și electroni. Electronii se pot afla în mai multe locuri, dar nu oriunde deoarece aceștia sunt încărcați cu energie. Nu există electroni cu energie zero. Energia electronilor există în cuante. Un electron poate să ia o anumită energie ca să sară mai sus și trebuie să dea o anumită energie ca să coboare. Această cantitate de energie este o cuantă. Acum știi fizică cuantică!

2020-07-12 05:48:53

0

Universitatea copiilor. Teoria relativitatii pentru cei mici - Chris Ferrie

Universitatea copiilor. Teoria relativitatii pentru cei mici - Chris Ferrie

Universitatea copiilor propune o serie de patru cărți, curprinzând noțiuni complexe explicate pe înțelesul copiilor. Chris Ferrie descrie în acest volum teoria relativității în cuvinte simple și prin imagini ajutătoare pornind de la imaginea unei mingi care are masă, iar în fucnție de mărimea mingii și masa poate fi mai mică sau mai mare. Într-un spațiu plan masa deformează spațiul respectiv, din nou o masă mai mică deformând mai puțin spațiul. În momentul în care apare o particulă care vrea să străbată spațiul dintr-un punct într-altul, aceasta trebuie să urmeze calea cea mai scrută îns pațiul deformat, timp în care mingea se rotește, iar masa trage după ea spațiul, spațiul trage după el masa. Apare imaginea spațiului plan văzut din alt unghi și imaginea în cre dintr-un unghi se poate vedea cum spațiul este deformat de masă. O masă foarte mare strânsă foarte mult devine o gaură neagră - o gaură neagră fiind o masă enormă concentrată într-un spațiu f mic, avâdn o masă atât de mare încât nici lumina nu poate scăpa nedeformată. Centrul unei găuri negre se numește singularitate. Două găuri negre se pot roti una în jurul alteia, trimițând în spațiu vălurele numite unde gravitaționale. Aceste unde întind și comprimă spațiul peste tot în univers. Acum știi teoria relativității generale!

2020-07-12 05:33:53

0

Mamaaa! - Mario Ramos

Mamaaa! - Mario Ramos

O noutate semnată Mario Ramos este o carte educativă, dar și comică, pe care copiii o pot citi amuzându-se, dar și învățând. La fiecare pagină un băiețel își strigă mama cu intonație și cu disperare în același timp pentru că nu își găsește mama printre leii care se ascund în dulap, crocodilii care fac duș și elefanții din cameră. Nu o găsește nici la micul dejun al familiei de urși, nici în biroul pe care au pus stăpânire o mulțime de păsări flamingo.

2020-07-12 05:00:09

0

Cartea cuvintelor disparute ed.2 - Mircea Stanciu

Cartea cuvintelor disparute ed.2 - Mircea Stanciu

De unde provine cuvântul promisiune și dacă putem să-l înlocuim cu un alt cuvânt - făgăduință, ordinea cronologică și logică fiind de fapt invers - de-a lungul timpului promisune înlocuind cuvântul făgăduință. Diferența dintre cele două este răbdarea, promisiunea este un legământ pe termen mai scurt decât făgăduința, ne explică autorul amintind de exemplul Pământului Făgăduinței.

2020-07-12 05:00:09

0

Bucle aurii si ursuletii

Bucle aurii si ursuletii

O poveste frumoasă pentru cei care se familiarizează deja cu scrisul de tipar și cu universul poveștilor clasice transpuse în imagini care ajută textul să capete contur și înțeles. Bucle-Aurii este fetița care pleată la plimbare în pădure descoperă căsuța celor trei urși, invadându-le spațiul, mâncându-le mierea și adormind în paturile lor... până când aceștia ajung acasă și sunt luați prin surprindere de haosul pe care îl găsesesc când revin.

2020-07-12 04:48:53

0

Invat sa citesc! Bucle-Aurii dupa Robert Southey

Invat sa citesc! Bucle-Aurii dupa Robert Southey

O variantă de lectură foarte bună pentru cei mici, cartea cuprinzând imagini, stickere și scris cu majuscule care îi ajută să descopere nu doar povestea fetiței căreia i se spunea Bucle-Aurii și care ajunge în casa celor trei ursuleți unde se așează pe scaunele lor, le mănâncă din miere și apoi adoarme într-unul dintre paturile lor.

2020-07-12 04:18:53

0

Disney - Peter Pan + CD Audio (Lectura: Stela Popescu)

Disney - Peter Pan + CD Audio (Lectura: Stela Popescu)

Poeții romantici au insitituit principiul întoarcerii la copilărie, însă Peter Pan creează o poveste și un context care conferă consistență psihologică unul personaj care va rămâne întotdeaua (re)cunscut pentru sindromul contemporan al copilului care nu vrea să crească. O carte educativă într-un mod subtil, care merită citită și recitită atât de copii, cât și de părinți.

2020-07-12 12:33:51

0

Asteptandu-L Pe Godot. Eleutheria. Sfarsitul Jocului - Samuel Beckett

Asteptandu-L Pe Godot. Eleutheria. Sfarsitul Jocului - Samuel Beckett

Unele dintre cele mai frumoase piese ale teatrului absurd ilustrând așteptările fără răspuns și rezultat, desprinderile de familie și libertatea pe care legătura cu mama o împiedică să se desăvârșească Situate pe un tărâm al no man's land sau în zile de iarnă în idilicul Paris toate cele trei piese descriu posibilități ale unorimposibilități, adică variante sau alternative de supraviețuire și raportare la realitate, care fără a fi totuși verificate se dovedesc a nu fi valide.

2020-07-12 12:33:51

0

Aproape de inima vijelioasa a lumii - Clarice Lispector

Aproape de inima vijelioasa a lumii - Clarice Lispector

Cel mai probabil titlul a fost primul care mi-a atras atenția, un titlu lung care nu prea este niciodată (sau aproape niciodată) preferat de autori titlurilor scurte, dar poate fi o trăsătură legate și de mode și de perioade, în 2020 unul dintre cele mai căutate și vândute titluri fiind „Pe pământ suntem străluciitori o clipă” a vietnamezului Ocean Vuong.

2020-07-12 12:18:51

0

Sumki - Amos Oz

Sumki - Amos Oz

O carte care apare în 2014, an în care Amos Oz publică „Iuda”, însă mărturisește într-o serie de interviuri că „Sumki” este romanul scris în pauzele în care nu putea scrie la romanul pe care de fapt voia să-l publice, cel despre trădare și alegerea altor părinți. În contrapunct cu acesta „Sumki” este povestea unui băiețel de unsprezece ani care o adoră pe colega lui de clasă, Esti și încearcă să îi demonstreze acest lucru - uneori pedepsind-o, alteori gândindu-se că dacă ar fi destul de curajos i-ar putea lăsa un bilet în bancă.

2020-07-12 12:18:51

0

Peter Pan. Povesti cu 6 puzzle-uri

Peter Pan. Povesti cu 6 puzzle-uri

O variantă a poveștii băiețelului care nu voia să crească în care cel mic nu doar citește, ci poate lucra interactiv pe baza imaginilor creând un puzzle, care îl ajută să înțeleagă mai bine traseul magic și apariția fantastică a personajului Peter Pan în viețile noastre. O carte în care suspansul este menținut pe tot parcursul poveștii, dar și în timpul construirii fiecărui puzzle.

2020-07-09 12:00:06

0

Disney - Peter Pan - Noapte buna, copii!

Disney - Peter Pan - Noapte buna, copii!

O poveste captivantă din seria celor mai frumoase povești clasice ilustrate în maniera inconfundabilă Disney, care va cuceri orice cititor, oricât de mic și neîncrezător în puterea lui Peter Pan de a apărea noaptea la geamul celui care nu vrea să crească, ci vrea să rămână veșnic copil, având și o componentă psihologică accentuată, aceea a descoperirii unui sindrom specific copilăriei și reveriilor care însoțesc această perioadă.

2020-07-08 11:48:51

0

Peter Pan

Peter Pan

Consistența psihologică a personajului se reflectă în identificarea și chiar brevetarea de către autorul cărții a unui sindrom contemporan extrem de actual, valabil oricărei epoci și aplicabil oricărui copil: sindromul Peter Pan, al copilului care nu vrea să crească. O carte ilustrată extraordinar pentru cei mici și o poveste în care suspansul este un ingredient nelipsit.

2020-07-08 11:48:51

0

Peter Pan - J.M. Barrie

Peter Pan - J.M. Barrie

Clasica poveste a personajului care nu mai voia să crească, denunțând această realitate ca fiind o capcană este o poveste construită pe baza suspansului, un motiv pentru care intervențiile naratorului sunt necesare, chiar cerute, acesta fiind omniprezent, la rândul său naratorul putând fi considerat a fi un Peter Pan.

2020-07-08 11:48:51

0

Orasele invizibile - Italo Calvino

Orasele invizibile - Italo Calvino

Italo Calvino creează în acest roman un oraș văzut ca structură colectivă, ca o lume artificială a umanului, o pluralitate infinită care depășește necesitatea având ca scop inventarea unui sens al existenței. O poveste în ramă care definește mai mult un pretext romanesc în care enumerările, aglomerările unor scenarii ale existenței sociale și culturale construiește acest concept al „orașelor invizbile”, o rețea a semnelor care urmărește efectul surprizei și al șocului provocat prin amestecul de recognoscibil și nou.

2020-07-08 11:48:51

0

Padurea Fermecata - Enid Blyton

Padurea Fermecata - Enid Blyton

În primul volum, „Pădurea fermecată”, al seriei „Copacul depărtărilor” descoperim povestea celor trei frați - Joe, Beth și Frannie - obișnuiți cu viața la oraș, însă nu și cu cea de la țară. Aceasta până când tatăl lor primește o slujbă nouă familia este nevoită să se mute. Entuziasmul lui Joe este nemărginit atunci când pornesc la drum, iar Beth îl susține frenetică pe fratele său, în timp ce Frannie se gândește că poate vor descoperi zâne în noul loc.

2020-07-08 10:00:09

0

Padurea fermecata - Enid Blyton

Padurea fermecata - Enid Blyton

Seria „Copacul depărtărilor” semnată de Enid Blyton începe cu volumul „Pădurea fermecată” în care descoperim povestea celor trei frați - Joe, Beth și Frannie - care și-au petrecut toată viața la oraș. Când tatăl lor primește o slujbă nouă familia este nevoită să se mute la țară. Curioși și entuziasmați copiii își plănuiesc activitățile cu care se vor obișnui rapid în noua lor viața la țară - Joe se gândește că trebuie să fie minunat să poată învăța totul despre animale și păsări, Beth se bucură că va culege câte flori va dori, iar Frannie visează să aibă o gradină doar a ei.

2020-07-08 09:48:51

0

Padurea fermecata - Enid Blyton

Padurea fermecata - Enid Blyton

Primul volum al seriei „Copacul depărtărilor” semnate de Enid Blyton prezintă povestea celor trei frați - Joe, Beth și Frannie - care și-au petrecut toată viața la oraș, însă în momentul în care tatăl lor primește o nouă slujbă aceștia sunt nevoiți să se mute la țară. Entuziasmați și curioși în același timp copiii își plănuiesc activitățile pe care le vor practica în timpul acomodării cu viața la țară - Joe se gândește că trebuie să fie minunat la țară și vrea să învețe totul despre animale și păsări, Beth se bucură că va putea culege în voie câte flori își dorește, iar Frannie plănuiește să aibă o gradină doar a ei.

2020-07-08 09:48:51

0

Magia copacului departarilor - Enid Blyton

Magia copacului departarilor - Enid Blyton

Joe, Beth gi Frannie locuiesc într-o căsuță la țară cu mama și tatăl lor, departe de restul lumii. În mod obișnuit cei trei frați își ajută părinții la muncile gospodăriei, însă vestea minunată că vor primi vizita vărului lor năzdrăvan Rick dă fiecăruia dintre frați noi imbolduri. În timp ce mama le propune să găsească un pătuț și pentru el și un colț în dulap pe durata vizitei, Joe declară că neapărat vărul va dormi în pat cu el. Tulburând un pic obiceiurile familiei, Rick va descoperi împreună cu cei trei frați Pădurea Fermecată și Copacul Depărtărilor.

2020-07-08 09:48:51

0

Magia copacului departarilor - Enid Blyton

Magia copacului departarilor - Enid Blyton

Autoarea britanică, Enid Blyton abordează în scrierile sale subiecte diverse dedicate copiilor, de la istorie naturală și educație la povești fantastice care cuprind tot felul de mistere sau referințe biblice, cu alte cuvinte o călătorie culturală și literară binevenită pentru tinerii cititori. Joe, Beth gi Frannie locuiesc cu mama și tatăl lor într-o căsuță la țară, departe de restul lumii, unde în mod obișnuit cei trei își ajută părinții la muncile gospodăriei. Vestea minunată că vor primi vizita vărului lor năzdrăvan Rick le va tulbura puțin obiceiurile, dar vor reuși să îl învețe lucruri, acesta descoperind împreună cu cei trei frați Pădurea Fermecată și Copacul Depărtărilor.

2020-07-08 09:33:51

0

Lama lama si bunicii - Anna Dewdney

Lama lama si bunicii - Anna Dewdney

Deschizându-se cu imagini jucăușe și foarte expresive, noua carte din aventurile scrise de Anna Dewdney ni-l prezintă de această dată față în față cu o nouă provocare: aceea de a dormi pentru prima dată în altă parte, adică la bunul și buna. Echipat cu haine, pijamale și o carte micul Lama este condus de mama sa la bunici unde este servit cu lapte și privește poze în care o recunoaște pe mama sa - diferită, dar totuși mama sa, constată micul Lama.

2020-07-07 09:48:51

0

Lama Lama in pijama - Anna Dewdney

Lama Lama in pijama - Anna Dewdney

O nouă aventură din seria Lama Lama ni-l prezintă pe îndrăgitul personaj al copiilor înainte de ora somnului, citind alături de mama sa; o poveste în care toate micile lame împreună cu părinții lor se pot recunoaște. În timp ce mama îl lasă pe puiul Lama să adoarmă și se întoarce la spălat vase, micul Lama se trezește fiindu-i sete și fircă în același timp pentru că a rămas singur.

2020-07-07 09:48:51

0

Lama Lama dor de mama - Anna Dewdney

Lama Lama dor de mama - Anna Dewdney

Lama Lama este trezit cu greu de mama sa în prima zi de școală. Trebuie să-și facă patul și să se îmbrace, să se spele pe dinți și pe ochi, să mănânce și să bea, dar să se grăbească pentru a nu întârzia. Ajuns într-o lume nouă și printre oameni noi Lama deja devine sfios. Mama Lama pleacă, iar puiul Lama rămâne la școală, dar nu-și găsește locul. Devine, încă din prima zi, un chin să fie singur, deși este înconjurat de colegi, dar lui îi este dor de mama.

2020-07-07 09:33:51

0

Universitatea copiilor. Fizica rachetelor pentru cei mici - Chris Ferrie

Universitatea copiilor. Fizica rachetelor pentru cei mici - Chris Ferrie

Una dintre cele trei cărți de Chris Ferrie din seria denumită UNIVERSITATEA COPIILOR le explică acestora, în cuvinte puține dar prin imagini foarte sugestive concepte complexe ale fizicii, chimiei și universului. FIZICA RACHETELOR pentru cei mici prezintă o minge în mișcare, caz în care aerul nu poate trece prin ea, poate trece doar pe lângă ea. În momentul în care mingea își schimbă forma, din rotundă devenind alungită, asemeni unei lacrimi în urcare sau a unei aripi de avion, atunci direcția aerului se schimbă, acesta ducându-se în jos timp în care obiectul se duce în sus. În acest punct ni se definește forța care împinge în sus și care se numește PORTANȚĂ. În comparație cu o minge care nu are portanță, aripa are. Ca aripa să se miște înainte trebuie să o atașăm unei rachete plină cu combustibil. Când combustibilul iese din racgetă, aceasta merge înainte. Cu cât combustibilul iese mai repede, cu atât racheta înaintează mai repede. În cazul rachetei, forța care o împinge în sus se numește propulsie, iar dacă avem portanță și propulsie, putem ajunge chiar și pe LUNĂ!

2020-07-07 09:18:51

0

Din ce este facut un mar - Amos Oz

Din ce este facut un mar - Amos Oz

Povestea unui scriitor care începe în cafenelele din Ierusalim pe vremea când era copil și părinții îl luau la întâlnirile cu prietenii lor, promitându-i înghețată dacă era cuminte. Atunci, ca să nu înnebunească de atâta singurătate, începe să îi spioneze pe cei din jur și să își folosească imaginația pentru a le analiza și (re)inventa viața. Considerând încă de mic curiozitatea ca sursă inepuizabilă a cunoașterii și apropierii directe sau indirecte de lume și de ceilalți, mai târziu înțeleasă ca bază morală a literaturii, Amos Oz ne teleportează într-o cafenea cu pereții de sticlă prin care urmărim fragmente din viața și scrisul acestuia.

2020-07-07 07:18:51

0

Extinderea domeniului luptei - Michel Houellebecq

Extinderea domeniului luptei - Michel Houellebecq

Seducţia rămâne o minciună, căci bărbaţii obosesc să mintă atunci când ştiu că interesul este nedeterminat temporal, deci el va înceta la un moment dat, şi toată strategia persuasivă şi seductivă trebuie reluată. Lumea contemporană descoperă comoditatea, renunţarea la compromis, singurătatea asumată, turismul sexual ca o promisiune a viitorului. În era consumerismului, idealul supus fericirii paradoxale se transformă în eșecul social care declanșează un paroxism al situației, în lipsa afecțiunii și sexualității nu prea există ambiții, după cum nici distracții nu prea sunt.

2020-06-28 04:47:45

0

The wizard of Oz , Vrajitorul din Oz - L. Frank Baum

The wizard of Oz , Vrajitorul din Oz - L. Frank Baum

„Vrăjitorul din Oz” de L. Frank Baum este de această dată într-o superbă ediție bilingvă, care pe lângă faptul că descrie o poveste în care orice copil, dar și adult se poate regăsi și pe care o poate (re)vizita periodic, este însoțită și de varianta în engleză a acestui story atemporal despre autenticitate. O lume în care Dorotheea ne plimbă din casa în care locuiește alături de mătușa Em și unchiul Henry pe cărarea de cărămizi galbene către prietenii săi și nenumăratele aventuri care îi așteaptă împreună.

2020-06-28 03:02:45

0

Vrajitorul din Oz - L. Frank Baum

Vrajitorul din Oz - L. Frank Baum

„Vrăjitorul din Oz” de L Frank Baum este deja celebra poveste a Omului de Tinichea care își caută inima, dorește să fie însuflețit, deși el este deja, doar că nu a atins pragul conștiinței acestei lucru. O poveste atemporală, cu care orice copil se poate identifica, la fel cum orice adult o poate (re)vizita în căutarea candorii și a valorilor care inspiră această carte transformând-o într-o lecție a autenticității pe care o putem dobândi, dar nu prin ajutor exterior, ci prin propriile forțe și eforturi.

2020-06-27 09:00:06

0

Vrajitorul din Oz - Lyman Frank Baum

Vrajitorul din Oz - Lyman Frank Baum

„Vrăjitorul din Oz” de L Frank Baum este o minunată poveste a curajului și încrederii în sine, pe care micuța Dorotheea le descoperă pornind, în urma sfatului Zânei celei Bune din nord, Glinda, pe cărarea de cărămizi galbene până în orașul Smaragd. Pledoaria cărții este pentru autenticitate, dar nu prin ajutor exterior, ci fiecare fiind capabil prin el însuși să-și învingă limitele.

2020-06-27 08:47:45

0

Vrajitorul din Oz - L. Frank Baum

Vrajitorul din Oz - L. Frank Baum

„Vrăjitorul din Oz” de L Frank Baum este o carte foarte cromatică, oferind impresii colorate în comparație cu narațiunile tradiționale care nu cuprind aceste elemente, mai ales că aici nu există trăsături ale unei povești care să facă parte dintr-un fantastic adevărat, având de-a face mai degrabă cu un pseudosupranatural care descriu lecția curajului și a încrederii în sine.

2020-06-27 08:47:45

0

Vrajitorul din Oz - Lyman Frank Baum

Vrajitorul din Oz - Lyman Frank Baum

„Vrăjitorul din Oz” de L Frank Baum este povestea curajului și a încrederii cu care orice copil se poate identifica, dar și orice adult poate reveni la candoarea care inspiră această carte și valorile pe care le descoperim alături de micuța Dorotheea pe cărarea de cărămizi galbene către prietenii și îndrumătorii ei în această aventură.

2020-06-27 08:47:45

0

Vrajitorul din Oz - L. Frank Baum

Vrajitorul din Oz - L. Frank Baum

Acțiunea cărții este plasată în Kansas, o zonă pustie din mijlocul Statelor Unite ale Americii, însă aici descoperim o poveste cu care orice copil s-ar putea identifica, în care elementele exterioare contează mai puțin pentru că nu acelea te fac fericit. Casa în care locuiesc micuța Dorotheea, unchiul și mătușa sa este de fapt construită dintr-o cameră în afara căreia fetița își face prieteni și realizează că ceea ce ne dorim uneori deja avem.

2020-06-27 08:32:45

0

Vrajitorul din Oz - Frank Baum

Vrajitorul din Oz - Frank Baum

O execlentă carte din literatura (clasică) pentru copii, care poate fi (re)vizitată periodic și de cei mici și de cei mari. Cred că nu există copil care nu s-ar putea identifica cu această poveste. Frank Baum se află pe o linie tradițională a poveștilor, în comparație cu, să spunem, Lewis Caroll, alt autor al literaturii pentru copii.

2020-06-27 08:32:45

0

Pinguinul care voia sa afle mai multe - Jill Tomlinson

Pinguinul care voia sa afle mai multe - Jill Tomlinson

Un nou personaj al seriei lui JIll Tomlinson este „Pinguinul care voia să afle mai multe”. Pinguinul poartă numele de Otto și are o misiune foarte importantă, chiar dacă trăiește la capătul lumii pe picioarele tatălui său. Leo este un alt pinguin, prieten cu Otto, care trăia tot pe picioarele tatălui său. Tații pinguinilor, Claudius și Nero, sunt și ei prieteni iar Leo susține despre Claudius, tatăl lui Otto, că acesta cunoaște răspunsul al orice întrebare susținând faptul că atunci când un pinguin vrea să afle ceva merge și îl întreabă pe Claudius. Singurul dezavantaj este că, dintre toși pinguinii, tatăl său numai de Otto nu are timp.

2020-06-24 09:47:44

0

Pisicuta care voia sa ajunga acasa - Jill Tomlinson

Pisicuta care voia sa ajunga acasa - Jill Tomlinson

O altă carte din seria îndrăgită de cei mici semnată de Jill Tomlison este „Pisicuța care voia să ajungă acasă”. Pisicuța vărgată, Suzy, avea mustăți albe, țepene și o pereche grozavă de șosetuțe pe lăbuțele din față, cu alte cuvinte un adorabil animal de companie care trăia în casa unui pescar dintr-un sat francez aflat pe malul mării.

2020-06-24 09:32:44

0

Jocuri pentru copii inteligenti. Carte de activitati +3 ani

Jocuri pentru copii inteligenti. Carte de activitati +3 ani

Jocuri pentru copii inteligenți. Carte de activități +3 ani oferă o super alternativă de activitate atât pentru părinți, cât și pentru pitici. Concepută astfel încât să fie atractivă pentru cei care abia încep să deslușească tainele realizării unei activități pe cont propriu sau cu ajutor, potrivirea imaginilor cu umbrele lor sau unirea punctelor pentru aflarea imaginii integrale reprezintă adevărate provocări pe moment, dar și imense satisfacții după descoperirea cheii de rezolvare a dilemelor.

2020-06-24 09:32:44

0

55 de povesti de buna purtare Ed.2

55 de povesti de buna purtare Ed.2

„55 de povești de bună purtare” este cartea pe care de obicei bunicii o cumpără cadou nepoților cu ocazia unei vizite sau cu ocazia zilei de naștere a celor mici fiind o carte gândită într-un spiirt educativ, mai mult pentru a atrage atenția asupra lucrurilor bune și a obiceiurilor sănătoase pe care ni le putem forma zi de zi.

2020-06-24 09:32:44

0

Norisorul roz - Cristina Donovici

Norisorul roz - Cristina Donovici

„Norișorul roz” de Cristina Donovici este o poveste potrivită pentru toți copiii și pentru fiecare în parte, care începe cu o dedicație pentru fiica autoarei și cu îndemnul de a avea curajul să fii diferit. O lectură plăcută, dar în același timp o lectură educativă pentru cei mici, încurajatoare pornind de la povestea norișorului roz, singurul diferit în marea de nori gri sau albi.

2020-06-24 09:17:44

0

Scrisori pline de aventuri de la Felix - Annette Langen, Constanza Droop

Scrisori pline de aventuri de la Felix - Annette Langen, Constanza Droop

„Scrisori pline de aventuri de la Felix” de Annette Langen și ilustrații de Constanza Droop este povestea unui iepuraș de pluș care călătorește până la Polul Nord și în Australia. Totul începe cu planul secret pus la cale de Sofia și Felix, într-o seară când Sofia se gândea cum ar fi să aibă un balon cu aer cald cu care să zboare la școală în timpul orelor care o plictisesc și își imaginează că din aer l-ar saluta pe iepurașul ei Felix.

2020-06-24 09:17:44

0

Literatura romana sub comunism - Eugen Negrici

Literatura romana sub comunism - Eugen Negrici

O atentă radiografie a poeziei și prozei, dar și a contextului în care acestea s-au format începând cu perioada controlului asupra artei și culturii de după 1944, trecând prin specia poeziei ca discurs de persuasiune în masă către poezia unei religii politice în paralel cu proza de natură propagandistă până la fisuarea dogmei și încercarea de mimare a dezghețului cuprinsă între 1953 și 1957. De aici poezia prinde alte contururi, trecând prin umbrele realismului socialist către etapa naționalismului comunist. Un studiu amplu dedicat atât poeților cât și prozatorilor, unii dintre ei f vocali și în zilele noastre, alți uitați sau pierduți în cursul acestei istorii literare opresive.

2020-06-24 06:41:44

1

Bufnita care se temea de intuneric - Jill Tomlinson

Bufnita care se temea de intuneric - Jill Tomlinson

O serie minunată de povești semnate de Jill Tomlinson de care cei mici nu se vor plictisi niciodată. Aceasta este povestea lui Buf, un pui de bufniță de hambar, grăsuț și pufos, cu ochi mari și rotunzi, perfect în toate privințele, cu excepția faptului că se temea de întuneric. Mama încearcă să îl încurajeze spunându-i că nu se poate teme de întuneric pentru că niciunei bufnițe nu îi este frică de întuneric. Dorindu-și să fie pasăre de zi, nu pasăre de noapte, va scăpa oare Buf de frica sa de întuneric?

2020-06-19 10:02:41

0

Sapte povesti de noapte buna - Dana Nalbaru, Oana Ispir

Sapte povesti de noapte buna - Dana Nalbaru, Oana Ispir

„Șapte povești de noapte bună” de Dana Nălbaru și ilustrații de Oana Ispir este într-adevăr o alegere inspirată pentru părinți și copiii înainte de ora somnului. Cartea începe cu povestea anotimpurilor dintr-o lume și un tărâm îndepăratat în care stăpâneau doi regi - Regele Cald și Regele Rece - în țara Regelui Cald era întotdeauna soare, niciodată frig, iar în țara Regelui Rece era numai zăpadă pe care soarele nu o putea topi niciodată. O poveste care amintește de basmele clasice ale copilăriei, pe care uneori cu toții le uităm sau la care nu ne mai întoarcem decât foarte rar.

2020-06-19 10:00:07

0

Anatol si Gregor la aeroport - Lavinia Braniste

Anatol si Gregor la aeroport - Lavinia Braniste

Anatol este povestea unui elefănțel campion la șah care urmează să participe la Cupa Cercului Militar, concurs la care toată familia se arată dornică să-l însoțească, însă pentru a realiza acest lucru e necesar să zboare cu avionul în celălalt capăt al țării. Mama, tata și frățiorul Gregor își pregătesc bagajele, în timp ce elefănțelul Anatol are emoții, dar nu pentru concurs, ci pentru că este prima dată când zboară cu avionul.

2020-06-19 10:00:07

0

Cartea de bucate a lui Pettson si Findus - Sven Nordqvist

Cartea de bucate a lui Pettson si Findus - Sven Nordqvist

Cea mai recentă carte din seria de peripeții în care se întrec bătrânul Pettson și motanul Findus ne dezvăluie de data aceasta câteva taine ale artei culinare și nu oricum, cu rețete atent pregătite - chifteluțe, gofre pufoase, supă cu legumele verii, prăjitură cu afine, omletă cu ciuperci sau orez cu lapte -, împărțite pe sezoane - primăvară, vară, toamnă, iarnă. Toate detaliile, de la cantitățile necesare până la modul de preparare al delicioaselor mâncăruri ne sunt prezentate de-a lungul unui an calendaristic de către cele două personaje. O călătorie culinară amuzantă și fascinantă pentru cei care deja îndrăgesc poveștile suedeze ale lui Sven Nordqvist.

2020-06-19 09:47:41

0

Vacanta placuta, Matei - Brigitte Weninger, Eve Tharlet

Vacanta placuta, Matei - Brigitte Weninger, Eve Tharlet

În timp ce Matei se juca lângă iaz cu iepurașul lui de jucărie, Nicușor, acesta se întâlnește cu gâsca sălbatică Mara. Află de la ea că a vizitat împreună cu familia Apa cea Mare, unde a înotat, s-a jucat în nisip și a făcut tot felul de lucruri noi. Matei oftează și îi spune cât de mult și-ar dori și el să meargă într-o astfel de călătorie, însă iepurii nu au aripi și nu pot zbura, însă iepurașul va merge acasă rugându-se insistent de Mama-Iepure să plece în călătorie pentru a vedea o mulțime de lucruri noi.

2020-06-17 09:47:37

0

Noaptea pe plaja - Elena Ferrante

Noaptea pe plaja - Elena Ferrante

Celina este păpușa pe care Mati, o fetiță care se juca cu această păpușă o pierde într-o noapte pe plajă. Din momentul în care este abandonată începe aventura păpușii părăsite care se întâlnește cu Căpcăunul Nemilos, cu Valurile, cu zgomotul Mării. La un moment dat aproape că este atacată de Marea Greblă care îi spune că la târgul de păpuși se plătesc foarte bine cuvintele jucăriilor, însă Căpcăunul Nemilos îi face semn să se îndepărteze. Tocmai pentru că deține această putere a cuvintelor cu care a fost înzestrată de posesoarea ei, Mati, păpușa Celina decide sa rămână mută ca un pește, ca un crab, ca o stea de mare. „Cuvintele pe care le-am învățat de la Mati stau cuminți. Plutesc în pieptul meu, prin burtă. Uneori înoată până la gură, dar în tăcere, ca atunci când stau în cărți sau în capul mamei lui Mati în timp ce citește și nu vrea să fie deranjată. Câtă liniște.”

2020-06-17 09:32:37

0

Nasterea cetateniei democratice - Maria Bucur, Mhaela Miroiu

Nasterea cetateniei democratice - Maria Bucur, Mhaela Miroiu

Concentrându-și atenția nu pe cazuri de excepție, așa cum există exemple în studiile cantitative de specialitate, autoarele acestei cărți creează trei focus-grupuri de femei cu ocupații și vârste diferite în care se dezbate (uneori mai mult se prezintă) semnificația acordată statutului de cetățene, dar și a felului în care și-au exercitat cetățenia în relație cu alte roluri din viața cotidiană — mame, soții, fiice, vecine, colege de serviciu, prietene. O lectură a rememorării unor vieți care atașează un dosar de studiu accesibil atât cititorilor cărora noțiunile de inegalitate de gen, drepturile civile și politice ale femeilor într-un stat comunist versus stat democratic sau autoritate feminină versus autoritate masculină le sunt familiare, cât și celor mai tineri care vor să documenteze o istorie a perspectivelor de gen.

2020-06-15 01:32:35

0

Prima mea carticica Elmer - David McKee

Prima mea carticica Elmer - David McKee

O dată cu apariția „Primei mele cărticele Elmer” de David McKee cei mici fac cunoștință cu un personaj rar și foarte diferit - elefantul multicolor Elmer. În această carte ne familiarizăm cu unicitatea personajul inventat de McKee și aflăm că toate celelalte animale râd de Elmer de câte ori au ocazia, iar acesta se întreabă de fiecare dată dacă toți râd de el pentru că este diferit. Așa că, într-o zi decide să verifice acest lucru frecându-se pe tot corpul cu fructe de pădure de culoarea elefanților. Oare ce va afla Elmer?

2020-06-13 02:17:34

0

Elmer pe picioroange - David McKee

Elmer pe picioroange - David McKee

„Elmer pe picioroange” de David McKee prezintă de data aceasta o nouă provocare pentru elefantul nostru multicolor, atunci când prietenii săi îl anunță foarte îngrijorați că vor veni vânătorii de elefanți. Cu calm Elmer decide să se gândească la această veste, fiind încrezător că va găsi o soluție. Întâlnindu-se cu o girafă în momentul de meditație și liniște acordat problemei vânătorilor de elefanți Elmer e posibil să descopere soluția mult căutată.

2020-06-13 02:17:34

0

Elmer si prietenii lui - David McKee

Elmer si prietenii lui - David McKee

Elmer se trezește într-o dimineață și decide să pornească în plimbare, întâlnindu-se lângă lac cu Hipopotamul și Crocodilul. Aceștia îl salută pe Elmer și îl anunță că apa este foarte caldă, întrebându-l dacă nu vrea să facă o baie alături de ei. Pe lângă poveste copii vor avea și câteva activități care să transforme lectura într-o activitate distractivă și educativă, cartea conținând și un set de autocolante cu animale pe care cei mici le pot lipi creându-și propria poveste.

2020-06-13 02:00:06

0

Elmer si monstrul - David Mckee

Elmer si monstrul - David Mckee

O nouă carte din seria lui David McKee „Elmer și monstrul” începe într-o zi când elefantul multicolor își făcea plimbarea de dimineață și aude un răget înfiorător. Păsările și animalele mici trec în fugă pe lângă el și îl avertizează că este un monstru, însă el se gândește dacă poate fi un monstru și merge mai departe. Un răget se aude din nou și maimuțele legănându-se pe crengile copacilor îl anunță că este un monstru.

2020-06-13 02:00:06

0

Iepurele de catifea - Margery Williams

Iepurele de catifea - Margery Williams

„Iepurele de catifea sau despre cum jucăriile au devenit adevărate” tradusă din limba engleză de Radu Paraschivescu este povestea din prima zi de crăciun a apariției unui iepuraș grăsun și rotunjor, primit cadou de un băiețel, care printre toate cadourile primite îl abandonează pe iepurele cu pete albe și cafenii. Multe zile iepurașul a stat în dulapul cu jucării, fiind privit cu dispreț de celelalte jucării pentru că el era din catifea.

2020-06-13 01:47:34

0

Cartea curajului - Adina Rosetti

Cartea curajului - Adina Rosetti

„Cartea curajului” de Adina Rosetti și ilustrații de Alexia Udriște conține zece povești care încep cu munca veveriței Vic în Marele depozit de Ghinde, unde acesta ordonează ghindele pe rafturi, o muncă plictisitoare pentru veverița noastră care avea ceva ce alte veverițe nu aveau - talent muzical. Vic obișnuia să se întâlnească cu prietenii săi într-un luminiș și să le cânte, asta până în momentul în care își pierde scorbura, trăind sub cerul liber și renunță și la munca de așezare a ghindelor pe rafturi, dar își petrece întreaga zi compunând melodii și cântând. O primă poveste și un exemplu al curajului de a porni în căutarea adevăratei vocații, mai ales atunci când acest curaj este dublat de pasiune și talent.

2020-06-13 01:32:35

0

Aiurea-n tramvai - Adina Rosetti, Livia Coloji

Aiurea-n tramvai - Adina Rosetti, Livia Coloji

„Aiurea-n tramvai. Aventurile lui Anton în Țara Cuvintelor Anapoda” de Adina Rosetti și ilustrații semnate de Livia Coloji este o minunate carte pentru copii care rescrie povestea expresiilor populare, o binevenită călătorie prin lumea întortocheată a utilizării și recunoașterii acestora - „colac peste pupăza”, „lungul nasului”, „a tăia frunza la câini”, „răbdări prăjite” sau „a despica firul în patru”. Acestea sunt doar câteva exemple al căror mister lingvistic încearcă a fi elucidat de personajul nostru, Anton împreună cu tinerii săi cititori curioși.

2020-06-13 01:32:35

0

Frumoasele mele povesti de la 5 ani

Frumoasele mele povesti de la 5 ani

„Frumoasele mele povești de la 5 ani” conțin o reeditare a poveștilor clasice pentru copii, printre care și „Ospățul lui Ștrengărel”. Iarna se topește peste pădure, iar lui Ștrengărel îi este foame, dar are frigierul gol așa că pornește la drum, prin tufele încă înzăpezite. Ștrengărel este un vulpoi care se întâlnește cu Gureșica, pe care vrea să o convingă să coboare din copac, însă aceasta știe că ar înfuleca-o de îndată.

2020-06-13 01:17:35

0

Lupul cel mare si lupul cel mic. Frunza care nu voia sa cada - Nadine Brun-Cosme

Lupul cel mare si lupul cel mic. Frunza care nu voia sa cada - Nadine Brun-Cosme

„Lupul cel mare și lupul cel mic. Frunza care nu voia sa cadă” este una dintre cele trei cărți ale seriei de povești scrise de Nadine Brun-Cosme în care lupul cel mic își dorește să ajungă la o frunză din copac, o frunză care nu cade niciodată dar visează să se oglindească în ea, acesta cerându-i lupului cel mare să-i aducă frunza care toamna se face de un ruginiu delicat.

2020-06-13 01:17:34

0

Am reusit sa ramin eu insami. Interviuri - Ileana Malancioiu

Am reusit sa ramin eu insami. Interviuri - Ileana Malancioiu

O carte prezentată mai mult sub forma unei confesiuni de viață, în care alți scriitori și jurnaliști dialoghează cu poeta Ileana Mălăncioiu încercând să afle care sunt poeții români cu care simte că are o rară afinitate sau poeți de care se simte mai departe, dar pe care îi admiră, despre trecutul personal și viitorul poeziei sau, pur și simplu, despre gândurile sau sentimentele pe care le traversează în fix clipa (con)vorbirii.

2020-06-10 11:15:44

0

eBook Ultimele povestiri - Olga Tokarczuk

eBook Ultimele povestiri - Olga Tokarczuk

Trei femei — fiica, Ida Marzec, un ghid turistic, care întorcându-se de la Viena acasă, la Varșovia, visează la locul copilăriei, pe care se oprește printr-un accident să-l viziteze, bunica, Parascheva-Patka, o ucraineancă pe prispa construită de soțul ei rederulând filmul existenței alături de polonezul Petro și nepoata Maia călătorind prin junglă pe o insulă alături de fiul ei.

2020-06-08 10:23:09

0

Ultimele povestiri - Olga Tokarczuk

Ultimele povestiri - Olga Tokarczuk

Despre granițe, călătorii, identități și faptul că există întotdeauna două adevăruri — ceea ce este și ceea ce ni se pare că este — percepute și povestite de-a lungul a trei generații. Aceste moduri incongruente de cunoaștere a realității — o mamă care dispare și se refugiază printre străini, un soț care moare dar este prezent în amintirile soției sale, un tânăr care explorează zone cu țestose uriașe moarte și trăiește printre bungalourile acoperite cu frunze de palmier — se construiesc pe măsura derulării actelor care suprapun perspective și voci diferite.

2020-06-08 10:23:09

0

Ultimele povestiri - Olga Tokarczuk

Ultimele povestiri - Olga Tokarczuk

Încercarea de a acoperi distanțe prin (re)memorarea trecutului care nu poate fi ordonat sub forma unei singure istorii comune, nici măcar în cadrul unei familii restrânse, experiențele prezentului fiind uneori fragile și inutile pentru ceilalți — tatăl mânca pesmeți înmuiați în lapte în timp ce fiica și nepotul mănâncă muguri de bambus crocanți și sos de soia demonstrează în fiecare secvență a celor trei personaje feminine atașamentul față de lucrurile cunoscute și proiecțiile memoriei pe care nici cel mai iscusit număr de magie nu le poate desluși, la fel cum se întâmplă în final cu fiul Maiei, repetând în gând secvențele magice ale unor trucuri abia învățate, dar deja întipărite în lumina rotundă a reflectorului.

2020-06-08 10:23:09

0

Un cal intra intr-un bar - David Grossman

Un cal intra intr-un bar - David Grossman

Avishai Lazar, fost avocat și prieten de tabără cu Dovală în copilărie primește un telefon și este invitat să fie spectator într-o seară la un șirag de bancuri ce (re)constituie viața unui orfan devenit clovn. Rememorarea este doar un răgaz, o grațiere, după cum o numește chiar personajul, ca și cum și-ar fi amânat cu câteva clipe execuția și conștientizarea propriului destin — de la regizarea unui moment de adio la apăsătoarea singurătate a celui care e mereu pregătit să-i facă pe alții să râdă, chiar și în timpul în care aceștia râd de el.

2020-05-31 08:46:45

0

Noi suntem aici - Oliver Jeffers

Noi suntem aici - Oliver Jeffers

Oliver Jeffers este un cunoscut ilustrator a cărei serie de cărți pentru copii încearcă să explice fenomenele acestei lumi pe înțelesul celor mici în cuvinte puține și clare, dar prin imagini care să descrie realități care de multe ori pot părea complicate sau de neînțeles. Aceste „Note despre viața pe Planeta Pământ” conțin de fapt un ghid al îngăduinței și respectului pe o planetă mare care plutește în spațiu și pe care cu toții o locuim, dar uităm să o prețuim.

2020-05-30 09:00:08

0

Ultima statie de pe Strada Pietei - Matt de la Pena, Christian Robinson

Ultima statie de pe Strada Pietei - Matt de la Pena, Christian Robinson

„Ultima statie de pe Strada Pietei” de Matt de la Pena, Christian Robinson este povestea unui băiețel, CJ alături de bunica sa, plimbându-se prin oraș. O carte care miroase a libertate, dar și a ploaie de îndată ce CJ deschide ușa și coboară scările bisericii, pornind împreună cu bunica spre stația de autobuz, în timp ce ploaia îi picură pe nas și îi stropește cămașa.

2020-05-30 09:00:08

0

O istorie a imaginilor pentru copii - David Hockney, Martin Gayford

O istorie a imaginilor pentru copii - David Hockney, Martin Gayford

„O istorie a imaginilor penrtru copii” de David Hockne și Martin Gayford conține întrebări și explicații asupra perspectivelor în care vedem lucruri, fiecare percepând diferit obiectele din jur, un fapt din care rezultă și diversitatea imaginilor surprinse, apoi transpuse în picturi și fotografii. Imaginile sunt reprezentări ale unei lumi interioare a celui care vede și creează, un spațiu în care se manifestă creativitatea și unicitatea, dar și o sinteză a experiențelor, pasiunilor și intereselor privitorului.

2020-05-30 08:46:45

0

Alias Grace - Margaret Atwood

Alias Grace - Margaret Atwood

Un film și o poveste care se construiește pe măsură ce se țese și cuvertura la care Grace lucrează, adunând din fire subțiri un model de viață caracteristic altor epoci. Margaret Atwood urmărește imaginea feminină în mai multe ipostaze ale acesteia și condiția sa în diferite contexte sociale și emoționale, „Alias Grace” fiind unul dintre cele mai concise exemple ale naturii feminine duale, ale unei transformări, care în căutarea justificărilor și argumentelor se joacă cu mintea privitorului/ cititorului.

2020-05-26 09:46:41

0

Micutele doamne - Louisa May Alcott

Micutele doamne - Louisa May Alcott

O carte ca un mic almanah al bunelor maniere al unor domnișoare brutal de sincere atunci când își deplâng soarta și lipsa dantelelor pe haine și a fundelor pe bonete, dar elegante ca niște ceșcuțe de porțelan atunci când se prezintă în societate. O carte fascinantă pentru domișoarele înd devenire, pe care o regăsim și în inima altor cărți. Spre exemplu, Elena Ferrante în tetralogia ei „Prietena mea genială” pornește de la o relație de prietenie dintre două tinere, o relație asemănătoare cu cea a unor surori, în care fiecare împrumută și (se) analizează prin ochii celeilalte.

2020-05-26 09:31:41

0

eBook Micutele doamne - Louisa May Alcott

eBook Micutele doamne - Louisa May Alcott

Laurie, tânărul pentru care bunicul său are planuri mari, își dorește să reia tradiția comerțului cu India, deși el urăște ceaiul, mătasea și condimentele aduse pe vapoarele vechi, însă tot el le admiră pe fete, pe fiecare pentru felul ei de a fi. Meg este cea mai mare, dar și cea mai cochetă, Jo este înaltă și zveltă, dar stângace ca un băiat în tot ceea ce necesită delicatețe și feminitate, tocmai de aceea își tunde părul ca un băiat când află că tatăl lor este bolnav, Beth este mica liniște, care adoră să cânte la pian, deși nu are unul, iar Amy este cea mai mică, dar matură, atentă și ironică cu ceilalți. O carte ca un mic almanah al bunelor maniere al unor domnișoare brutal de sincere atunci când își deplâng soarta și lipsa dantelelor pe haine și a fundelor pe bonete, dar elegante ca niște ceșcuțe de porțelan atunci când se prezintă în societate.

2020-05-26 09:31:41

1

Fiicele doctorului March - Louisa May Alcott

Fiicele doctorului March - Louisa May Alcott

O carte ca un mic almanah al bunelor maniere al unor domnișoare brutal de sincere atunci când își deplâng soarta și lipsa dantelelor pe haine și a fundelor pe bonete, dar elegante ca niște ceșcuțe de porțelan atunci când se prezintă în societate. Povestind un an din viața acestor domnișoare March, cartea începe cu tristețea faptului că în preajma sărbătorilor de Crăciun cele patru nu au bani pentru cadouri, dar decid foarte matur și înțelept să-și investească economiile în găsirea celui mai frumos cadou pentru mama lor, învățând să prețuiască familia și generozitatea mai mult decât lucrurile materiale pe care nu le pot avea.

2020-05-26 09:31:41

0

Tinerele doamne - Louisa May Alcott

Tinerele doamne - Louisa May Alcott

Patru surori - Meg (16), Jo (15), Beth (13) și Amy (12) - descoperă prietenia alături de vecinul Laurie (17) și învață să se poarte în societate, fiind și dezamăgite de regulile acesteia. Meg este cea mai mare, dar și cea mai cochetă, Jo este înaltă și zveltă, dar stângace ca un băiat în tot ceea ce necesită delicatețe și feminitate, tocmai de aceea își tunde părul ca un băiat când află că tatăl lor este bolnav, Beth este mica liniște, care adoră să cânte la pian, deși nu are unul, iar Amy este cea mai mică, dar matură, atentă și ironică cu ceilalți.

2020-05-26 09:31:41

0

Micutele doamne - Louisa May Alcott

Micutele doamne - Louisa May Alcott

Primul act al unei drame domestice în care patru surori Meg (16), Jo (15), Beth (13) și Amy (12) își ard părul încercând să se coafeze unele pe celelalte, caută prin mănușile desperecheate și poartă rochiile vechi în lume, dar descoperă împreună prietenia alături de vecinul Laurie (17) și trec prin despărțirea și boala tatălui lor plecat la război.

2020-05-26 09:31:41

0

Micutele doamne - Louisa May Alcott

Micutele doamne - Louisa May Alcott

Povestind un an din viața celor patru domnișoare March - Meg (16), Jo (15), Beth (13) Amy (12) -, care începe cu tristețea faptului că nu vor avea bani pentru cadouri, acestea decid să-și investească economiile în găsirea celui mai frumos cadou pentru mama lor, învățând să prețuiască familia și generozitatea mai mult decât lucrurile materiale pe care nu le pot avea.

2020-05-26 09:16:41

1

O mie noua sute optzeci si patru - George Orwell

O mie noua sute optzeci si patru - George Orwell

Versiunea unei istorii alternative despre limitele umane și strategiile de stăpânire a gândurilor și sentimentelor unei întregi societăți în Londra anului 1948. Ceea ce vrea să ilustreze Orwell este de fapt modul în care ar arăta viaţa oamenilor obişnuiţi într-o lume stăpânită de răul absolut, privată de orice fel de plăceri personale — o realitate imaginată într-un mod cutremurător, o lume în care puterea este controlată prin intermediul fricii, prin distrugerea adevărului, prin continua rescriere a istoriei.

2020-05-17 04:58:11

0

Cultura moderna pe intelesul oamenilor inteligenti - Roger Scruton

Cultura moderna pe intelesul oamenilor inteligenti - Roger Scruton

Robert scruton își propune prin această carte, „Cultura modernă pe înțelesul oamenilor inteligenți” să ofere un ghid de inițiere în ceea ce înseamnă cultură înaltă și cultură comună și cum trebuie acestea să fie predate, astfel încât să nu rămână doar noțiuni captive ale unor paradigme din sfera studiilor sociologice sau a analizelor istorice. Avantajul de a ne însuși un program multicultural, ținând cont de pozițiile critice prezentate, ar fi că s-ar reuși îndepărtarea prejudecăților sociale și politice care dăunează marilor opere ale trecutului.

2020-05-13 06:58:07

0

Nu spalati acest urs - Sam Hay, Nick East

Nu spalati acest urs - Sam Hay, Nick East

„Nu spălați acest urs” de Sam Hay și Nick East este povestea unui tătic care vrea să spele jucăria unui băiețel, dar micuțul protestează spunând că tatăl nu se prea pricepe să spele hainele, ele devin minuscule, iar tricourile roz și șosetele dispar. Ca să-și susțină punctul de vedere, băiețelul îi arată eticheta ursulețului pe care scrie „Nu spălați!” Degeaba, ursulețul a ajuns în mașina de spălat, iar băiețelul îl urmărea îngrijorat cum se învârte în spume și bulbuci, în valuri cu clăbuci.

2020-05-13 06:58:07

0

Elmer si Wilbur - David McKee

Elmer si Wilbur - David McKee

O nouă poveste din seria lui David McKee ne prezintă povestea lui Elmer și a vărului său, Wilbur, doi elefanți foarte speciali. Elmer, elefantul multicolor, îl aștepta pe vărul său care urma să vină în vizită, dar acesta întârzia. Crezând că vărul său s-a rătăcit, Elmer decide să pornească în căutarea acestuia, împreună cu ceilalți elefanți, care află că lui WIlbur îi place să facă farse.

2020-05-11 11:28:07

0

Doctorul De Soto - William Steig

Doctorul De Soto - William Steig

„Doctorul de Soto” este povestea unui șoricel dentist de animăluțe, care făcea o treabă grozavă. Animalele mici - veverițe, cârtițe cu fălci - stăteau pe scaunul de dentist, iar animalele mari stăteau pe podea și doctorul le verifica dinții cu scara, iar pentru animalele foarte mari avea o cameră specială în care, cu ajutorul asistentei lui, era ridicat în aer. Echipat cu cizmulițe de cauciuc, doctorul își făcea meseria cu drag, însă refuza un singur lucru - să trateze animale ahtiate după șoareci, fapt pe care îl avea menționat și pe firma de afară.

2020-05-11 11:28:07

0

Elmer si Rose - David Mckee

Elmer si Rose - David Mckee

Poveștile seriei cu Elmer sunt fascinante, iar de data aceasta o întâlnim și pe prietena elefantului multicolor, Rose, care din cap până în picioare se face roz și se înroșește în obraji. Elmer și vărul său, Welber se uitau la turma de elefanți, considerându-i simpatici, dar nu sunt speciali. Vărul său - un elefant în carouri negre și albe - îi spune că toți sunt speciali, dar nu sunt așa diferiți ca ei doi.

2020-05-11 11:13:07

0

Ce avem si ce uitam - Maria Duenas

Ce avem si ce uitam - Maria Duenas

Poziționându-ne între Spania și California anilor ’50 până la sfârșitul secolului XX, între o aproximativă contemporaneitate și un trecut cvasiuitat și regăsit, cartea descrie istoria mai multor vieți care se suprapun între „ce avem și ce uităm”, ce păstrăm și ce luăm cu noi chiar și atunci când părăsim un loc din cauza unei morți, a unui divorț, a unei iubiri pierdute sau pur și simplu a unui prezent pe care nu îl putem accepta.

2020-05-11 11:13:07

0

Inamici publici - Michel Houellebecq, Bernard-Henri Levy

Inamici publici - Michel Houellebecq, Bernard-Henri Levy

„Inamici publici” este un volum publicat în 2008 care redă corespondența dintre Michel Houellebecq și Bernard-Henri Lévy - concetăţean şi jurnalist -, aceștia dezvoltând împreună, uneori chiar în direcții contradictorii, probleme de actualitate ca iubirea, autobiografia, paternitatea, ura faţă de societate, religia. Ceea ce face ca mesajul lui Houellebecq să fie percutant în ciuda acuzelor de discriminare şi sexualitate exagerată care i se aduc este faptul că întotdeauna, prin scrierile sale, autorul încearcă să teoretizeze şi să demon(s)t(r)eze concepţiile societăţii contemporane.

2020-05-07 01:13:07

0

Istoria ca viitor si alte conferinte si pagini - Ana Blandiana

Istoria ca viitor si alte conferinte si pagini - Ana Blandiana

„Istoria ca viitor și alte conferințe și pagini” de Ana Blandiana exprimă încă din titlu un paradox, acela al faptului că istoria nu poate fi niciodată percepută la timpul viitor, doar la timpul trecut și că trecutul poate reflecta viitorul - un timp al schimbărilor și modificărilor, care însă nu poate avea influență decât asupra istoriei recente. Ana Blandiana discută aici despre nevroza libertății, acel punct paroxistic în care ajunge o societate după căderea unui sistem totalitar, moment în care devine crucial modul în care își gestionează și abuzează de acestă nouă libertate dobândită.

2020-05-07 01:13:07

0

Pe tine ce te face fericit? - Alec Blenche, Doina Axenti

Pe tine ce te face fericit? - Alec Blenche, Doina Axenti

„Pe tine ce te face fericit?” este o carte scrisă de Alec Blenche, autorul seriei de povești cu Erus și Doina Axenti, care revin de aceasta dată cu întrebarea din titlu adresată de o fetițiă, Maria, tuturor animalelor din jurul ei. Prima dată fetița îi pune această întrebare unui greier care stătea liniștit pe iarbă, iar pentru el răspunsul este simplu, îl face fericit să cânte simfonia nopții, la fel cum pe rățușca veselă o face fericită faptul că se poate plimba toată ziua pe lac și se poate bălăci. După întâlnirea cu animalele și răspunsurile lor, Maria o întreabă pe mama sa ce o face fericită și îi dăruiește un desen pe are să îl păstreze și să îi aducă bucurie.

2020-05-07 12:28:07

0

Elmer si ursuletul pierdut - David McKee

Elmer si ursuletul pierdut - David McKee

O altă carte din seria poveștilor cu Elmer ne prezintă aventura elefănțelului multicolor și a ursulețului pierdut. Într-o noapte cu cerul plin de stele Elmer aude că plânge cineva. Un pui de elefant plângea pentru că nu putea dormi fără ursulețul său de pluș, care fusese luat la picnic împreună cu familia de elefanți și se pierduse. Cu generozitate, Elmer se oferă să îi lase puiului de elefant ursulețul său peste noapte, promitându-i mamei de elefant că a doua zi va căuta celălalt ursuleț, pe cel pierdut.

2020-05-07 12:00:07

0

Alexandru si ziua lui oribila, teribila, deloc buna, foarte proasta - Judith Viorst, Ray Cruz

Alexandru si ziua lui oribila, teribila, deloc buna, foarte proasta - Judith Viorst, Ray Cruz

„Alexandru și ziua lui oribilă, teribilă, deloc bună, foarte proastă” este o carte despre un băiețel, Alexandru, care se duce la culcare cu guma de mestecat în gură și se trezește cu ea lipită în păr, apoi își scapă puloverul în chiuvetă și își dă seama că ziua nu putea începe mai prost deci va fi o zi oribilă, teribilă, deloc bună, foarte proastă, exact ca în titlu. Frații săi găsesc în cutia de cereale la micul dejun câte o surpriză, dar în cutia lui Alexandru nu erau decât cerealele... cât ghinion poate avea Alexandru? Tocmai de aceea se decide să se mute în Australia.

2020-05-07 11:58:07

0

Micii mei eroi. Antoni Gaudi - Eduardo Acin Dal Maschio, Carla Pascual

Micii mei eroi. Antoni Gaudi - Eduardo Acin Dal Maschio, Carla Pascual

„Micii mei eroi” este o colecție excepțională pentru copiii, o inițiativă a editurii Litera în cadrul seriei Litera mică, dedicată celor mici, dar și părinților. Antoni Gaudi este una dintre figurile clasice ale culturii și picturii italiene, care a influențat generații viitoare, dar a avut ecou și în epoca sa prin desenele și proiectele arhitecturale deja cunoscute. Dacă îți place să te joci de-a construcțiile, mai întâi trebuie să-ți imaginezi ce ai vrea să construiești - un castel, o fermă sau o clădire mare, iar apoi când ai o idee clară poți încerca să le dai formă cu obiectele din jurul tău - o sticlă de lapte, o revistă și poți construi și cu ajutorul unor materiale la care nu s-at fi gândit nimeni, așa cum ne sugerează și Gaudi în această carte.

2020-05-07 11:58:07

0

eBook Portretul lui Dorian Gray

eBook Portretul lui Dorian Gray

Despre prejudecți, principii, bun simț și sfidarea tuturor acestora printr-un pact, care în loc să marcheze ieșirea une gentleman din depravare, mai degrabă accentuează ideea transformării plăcerii și a frumosului în noțiuni perisabile, în peisaje derizorii și dezolante. „Portretul lui Dorian Gray” ilustrează ideea artei ca un abis de generozitate, în care oamenii oferă altora tocmai acele lucruri de care ei au cea mai mare nevoie, dar și un abis de egoism în care fiecare își descrie sau își imaginează viața pe care nu o poate trăi.

2020-05-05 02:28:06

0

Portretul lui Dorian Gray - Oscar Wilde

Portretul lui Dorian Gray - Oscar Wilde

„Portretul lui Dorian Gray” ilustrează înclinația individului către trăirile dublului standard - complementare și totuși contradictorii - moralitate/ imoralitate, plăcere/ pedeapsă, puritate/ viciu, adevăr/ minciună, frumos/ urât într-o luptă pentru nemurire, pentru voluptățile veșnice și constante ale artei și pasiunii descrisă uneori prin gesturi abrute și artificiale sau pline de adorație.

2020-05-05 02:13:06

0

Portretul Lui Dorian Gray - Oscar Wilde

Portretul Lui Dorian Gray - Oscar Wilde

Pactul lui Dorian Gray cu prietenul său, Harry Hallward, cel care îi pictează potretul asupra căruia se vor reflecta toate viciile, păcatele și neleguirile pe care Dorian și le va permite ilustrează ideea artei ca reprezentare a purității care odată pierdută, nu mai poate fi recuperată. Harry, oratorul fervent al întâlnirilor între prieteni susține că a da dovadă de o anumită doză de moralitate nu constituie un interes pentru ceilalți, dimpotrivă moralitatea modernă constă în acceptarea standardelor epocii în care trăiești, însă nu și pentru un om cultivat; pentru acesta acceptarea standardelor epocii reprezintă doar forma celei mai grosolane imoralități.

2020-05-05 02:00:06

0

Portretul Lui Dorian Gray - Oscar Wilde

Portretul Lui Dorian Gray - Oscar Wilde

Poate una dintre cele mai frumoase și seducătoare cărți despre moralitate și imoralitate la sfârșitul epocii victoriene, un elogiu adus plăcerii, inteligenței, rafinamentului și purității, totul într-un raport aproape perfect cu decăderea, minciuna, degradarea conștiinței și egoismul. Lordul Harry, prietenul lui Dorian Gray, cel care afirmă și se afirmă cel mai mult în cadrul discursurilor consideră că a fi bun înseamnă să fii în armonie cu tine însuți și că discordia apare atunci când trebuie să fii în armonie cu ceilalți. Un roman despre dublu, privit în toate sensurile, despre contrapuncte și reflexii în oglinzi, despre individul modern și raportarea sa la societatea din care face parte.

2020-05-05 10:13:06

0

eBook Portretul lui Dorian Gray - Oscar Wilde

eBook Portretul lui Dorian Gray - Oscar Wilde

„Portretul lui Dorian Gray” este un discurs atemporal despre frumusețea artei și decăderea ei, despre baza optimismului omenesc considerată a fi frica, capcana fiind că ne dorim să-i considerăm pe ceilalți buni doar pentru că ne este teamă de noi înșine, despre căsătoria ca experiență - în funcție de temperament, ca anulare a individualității sau ca devenire complexă și păstrare a egoismului. O carte-bijuterie, la fel ca inelele pe care le poartă Dorian Gray ca răsfățat al saloanelor prin care se plimbă, stârnind admirația dar și invidia unei societăți în care orice păcat poate fi iertat, dar nu și prostul gust.

2020-05-05 10:00:06

0

Portretul lui Dorian Gray - Oscar Wilde

Portretul lui Dorian Gray - Oscar Wilde

„Portretul lui Dorian Gray” a fost considerat la vremea apariției și mult după aceea ca fiind extravagant și ireverențios, însă recunoscut ca roman-cult chiar și pentru generațiile viitoare. Când Dorian Gray se căsătorește cu Sibyl Vane, lordul Harry mărturisește că el nu este un mare susținător al căsătoriei, adevăratul dezavantaj al acesteia fiind că te face dezinteresat și lipsit de individualitate. Bineînțeles, continuă acesta, există și anumite temperamente pe care căsătoria le face mai complexe, păstrundu-și egoismul propriu la care mai adaugă și alte egouri.

2020-05-05 09:58:06

0

Pettson pleaca in excursie cu cortul - Sven Nordqvist

Pettson pleaca in excursie cu cortul - Sven Nordqvist

„Pettson pleacă în excursie cu cortul” este o nouă aventură despre bătrânul fermier și prietenul său, vorbărețul motan Findus. Într-o zi, căutând în podul casei o pungă cu plute pentru undița lui, bătrânul Pettson este ajutat de Findus. În căutările sale, Findus se joacă cu un cort rulat și fiind năstrușnic se rostogolește, deși bătrânul îl avertizează că trebuie să aibă grijă. Findus, neștiind ce înseamnă un cort, îl întreabă pe bătrân ce înseamnă acesta și află că este vorba despre o casă de pânză pe care o porți cu tine și te adăpostești când mergi în drumeții ș excursii, apoi răbdător îi dezvăluie misterul motanului.

2020-05-04 11:58:06

0

Aventurile ramei Oli la zoo - Olga Gudynn

Aventurile ramei Oli la zoo - Olga Gudynn

„Aventurile râmei Oli la zoo” este aventura unui pui de râmă care își scrie poveștile pe frunze de dud și care trăia fericit împreună cu familia sa sub pământ în Grădina Magică, pe care râma îl consideră cel mai frumos loc din lume. Un miriapod îi spune râmei Oli să abandoneze joaca sa cu furnici și îi povestește despre un loc foarte interesant pe care îl numește zoo, deși râma Oli nu știa despre ce e vorba. Curioasă din fire, râma Oli ascultă povestea Domnului Miriapod și îi cere să îi mai povestească despre zoo. Acesta îl ascultă pe Oli și, răsucindu-și mustața, continuă povestea despre maimuțe zburătoare și alte animale fantastice și necunoscute de Oli până atunci.

2020-05-04 11:43:06

1

Nu pot dormi! - Owen Hart, Caroline Pedler

Nu pot dormi! - Owen Hart, Caroline Pedler

„Nu pot dormi!” de Owen Hart și Caroline Pedler este o excelentă poveste de ascultat seara, înainte de culcare sau înainte de somnul de prânz. Când ceasul bate de miezul nopții la bordul Somonului Săltăreț o cârtiță mică, simpatică și somnoroasă nu poate să adoarmă, așa că urcă pe puntea vaporului și deschide ușa de la camera Șoricelului, vrând să verifice dacă acesta doarme sau nu. Șoricelul își aude prietenul și îl privește în lumina lunii, invitându-l să-și aducă perna și să se urce în patul lui, apoi îi propune să citească o poveste. Pe măsură ce Șoricelul dă paginile cărții, Cârtița se simte din ce în ce mai somnoroasă, dar spune că povestea i s-a părut prea scurtă, așa că îi cere Șoricelului să mai citească încă una.

2020-05-04 11:28:06

0

Asculta-l pe Findus - Sven Nordqvist

Asculta-l pe Findus - Sven Nordqvist

Cea mai recentă carte din seria poveștilor lui Sven Nordqvist, „Ascultă-l pe Findus” care încep o zi cât se poate de obișnuită în care Findus îl întreabă pe Pettson dacă poate să țopăie în ambele picioare până acasă, iar bătrânul îi răspunde că poate, dar nu are chef, apoi îl provoace să alerge până acasă. Apoi Findus aleargă făcând slalom printre picioarele bătrânului Pettson și ajunge să dărâme toate lemnele, iar ziua continuă cu tot felul de giumbușlucuri și poziții năstrușnice inventate de motanul Findus.

2020-05-04 11:28:06

1

Olenka - Gaya Wisniewski

Olenka - Gaya Wisniewski

Gaya Wisniewski este o tânără ilustratoare belgiană care spune o poveste despre prietenie în mijlocul unui peisaj de iarnă. În timp ce sania celor patru prieteni înaintează prin viscol, Mirko arată cu degetul către prietenul său Tomek, o casă amorțită prin gheață, unde o găsesc pe prietena lor, Olenka. Tomek își desface hamulurile și îl ia pe Mirko în spinare, iar Emil și Zaharie îi urmează pentru a ajunge la casa Olenkăi. Cu năsucurile lipite de geamurile înghețate cei patru prieteni o zăresc înăuntru pe Olenka, înfășurată într-o pătură, din care se zărea doar o căciuliță roșie.

2020-05-04 11:13:06

1

Minunata palarie a lui Millie - Satoshi Kitamura

Minunata palarie a lui Millie - Satoshi Kitamura

„Minunata pălărie a lui Millie” de Satoshi Kitamura este o carte minunată pentru cei mici, care ne arată că atunci când ne dorim un lucru, dar nu îl putem avea, ni-l putem imagina. Așa cum face și Miile, o fetiță care în drumul de la școală spre casă admiră pălăriile dintr-o vitrină întrebându-se cum ar fi să aibă și ea una dintre acele pălării, cea cu pene colorate.

2020-05-04 10:58:06

0

Magnus si leul noptii - Sanne Dufft

Magnus si leul noptii - Sanne Dufft

Magnus este un băiețel care are o pălărie și o sabie și spune despre el că este un cavaler. Mama lui și sora Lisa nu se pot juca cu el, doar bunica se joacă cu el sau se plimbă împreună cu trotineta. Dar într-o noapte, Magnus are un vis - un tâlhar, care apare de undeva din întuneric, vrea să îi ia sabia și pălăria iar băiețelul plânge și mama îl asigură, după ce se trezește în mijlocul nopții speriat, că nu este niciun tâlhar și că sabia și pălăria lui sunt lângă pat.

2020-05-04 10:58:06

0

eBook Minunata lume noua - Aldous Huxley

eBook Minunata lume noua - Aldous Huxley

„Minunata lume nouă” este de fapt tărâmul pe care toate principiile unei vieți normale sunt inversate, un loc în care a trăi cu familia devine un concept care poate fi resetat și controlat prin intermediul proceselor de fertilizare, aceste instrumente majore ale stabilității sociale în urma cărora sunt creați bărbați standardizați și femei standardizate și în care a fi responsabil de propriile emoții poate fi anulat printr-un potir cu înghețată de căpșuni cu soma, care trece din mână în mână ca o cuminecătură.

2020-05-04 08:13:06

0

Minunata lume noua - Aldous Huxley

Minunata lume noua - Aldous Huxley

Despre secretul fericirii și al virtuții, o carte în care ni se explică faptul că important este să-ți placă ceea ce ești obligat să faci, acesta fiind scopul întregii condiționări a existenței, construind o societate stabilă. „Minunata lume nouă” este de fapt tărâmul pe care toate valorile cunoscute se inversează, unde a trăi cu familia și a fi responsabil de propriile emoții și de trăirile celorlalți este perceput ca fiind infernul, ceva cu atât mai greu de acceptat cu cât poate fi resetat și controlat prin intermediul proceselor de fertilizare în urma cărora sunt creați bărbați standardizați și femei standardizate.

2020-05-04 08:13:06

0

Minunata lume noua - Aldous Huxley

Minunata lume noua - Aldous Huxley

Lenina Crowne este o femeie care poate alege să-și petreacă vacanța cu Bernard Marx în New Mexico sau se poate gândi să meargă la Polul Nord cu Benito Hoover. Într-o lume în care nu există părinți – oamenii apar din eprubetele laboratoarelor Centrului de Incubație și Condiționare, unde sunt fabricați indivizi Alfa – cei mai arătoși și inteligenți, Epsilon – degenerați fizic și intelectual, între aceste două extreme configurându-se gradații ale limitelor respective: Beta, Gama, Delta, există totuși o excepție — John (Sălbaticul). Pe acest personaj îl întâlnesc Lenina și Bernard în călătoria lor și acestă prezență nouă va naște gelozii și emoții în rândul celorlalți, unii se vor apropia datorită solitudinii și a versurilor despre singurătate scrise chiar de ei — fapt pentru care vor fi condamnați și vor afla că Shakespeare a scris despre toate acestea cu mult înainte ca ei să existe, într-o carte roasă de șoareci, pe care Sălbaticul o primise de la mama sa.

2020-05-04 08:13:06

0

Fontana di Trevi - Gabriela Adamesteanu

Fontana di Trevi - Gabriela Adamesteanu

Întoarsă după ani buni de trăit în afară, protagonista noastră, Letiția Branea cauta să își recupereze moștenirea din care Gabriela Adamesteanu construiește un pretext epic interesant pentru revenirea acesteia. Deja la o vârstă respectabilă, căsătorită încă, Letitța spune acum pe nume toate cele ce nu ar fi putut fi spuse clar în anii comunismului. „Fontana di Trevi” se transformă astfel într-un roman-confesiune tulburator și fascinant în același timp.

2020-05-02 06:13:06

0

Top 10 - Provizorat - Gabriela Adamesteanu

Top 10 - Provizorat - Gabriela Adamesteanu

„Provizorat”, partea a doua a trilogiei atât de bine gândită de Gabriela Adamesteanu, continuă povestea protagonistei Letiția Branea, urmărind-o pe parcursul anilor tinereții ei, în relatia cu soțul, dar și în cea cu amantul Sorin, cu bucați vii de istorie politică, mult mai tranșant decat primul volum, scriitoarea pare a fi gasit calea perfectă pentru a oferi cititorilor un roman politic complex. În aceeași așteptare continuă a unui ceva inexplicabil, viața pare a trece necrutațoare și rece pe lângă Letiția .

2020-05-02 06:00:06

0

Drumul egal al fiecarei zile - Gabriela Adamesteanu

Drumul egal al fiecarei zile - Gabriela Adamesteanu

„Drumul egal al fiecărei zilei” este povestea copilăriei și adolescenței Letiției Branea, un personaj plin de anxietăți, dar și de curiozitati a cărei istorii personale de împletește cu marea Istorie, relevând secrete de familie și nu numai... un roman palpitant care seduce prin contemporaneitatea lui și printr-un spirit viu al captării unor timpuri apuse. Prin intermediul ochilor ei de copil, povestea incepe treptat să prindă conturul unui destin aparte ce merită urmărit până la capăt.

2020-05-02 05:58:06

0

Ziua speciala a lui Elmer - David Mckee

Ziua speciala a lui Elmer - David Mckee

Se apropia ziua lui Elmer, elefantul multicolor, fiind ziua în care toți elefanții se pictau și mergeau la paradă. Leul îi atrage atenția lui Elmer că el și prietenii săi au devenit un pic prea gălăgioși, iar acesta îi răspunde că pregătirile din pragul paradei sunt un prilej de bucurie. Până și maimuțele sunt deranjate de atâta zgomot. Acesta îi roagă pe prietenii săi să facă mai puțin zgomot, însă vom vedea ce se întâmplă peste zece minute. O carte amuzantă și fascinantă pentru cei mici în care Elmer le invită pe toate animalele la paradă și le spune că se pot picta și ei multicolor.

2020-05-02 04:13:06

0

eBook Tihna - Attila Bartis

eBook Tihna - Attila Bartis

„Tihna” este o poveste în care acest sentiment pare a fi prezent, însă lipsește cu desăvârșire pentru ambele personaje. Rebeka Weer, o fostă actriță care decide că e mai bine să nu mai iasă niciodată din casă, nici măcar pe holul scării de bloc, locuiește cu fiul ei, Andor, un scriitor care o mai părăsește din când în când pentru a fi prezent la diferite lecturi în provincie sau pe la biblioteci, timp în care aceasta îl așteaptă și îl întâmpină mereu cu o singură întrebare, devenită un fel de laitmotiv al existenței sale - „undeaifostbăiete?”

2020-05-02 03:58:06

0

Tihna - Attila Bartis

Tihna - Attila Bartis

„Tihna” este o poveste despre relația dintre o mamă, fostă actriță, care alege să-și însceneze propria moarte și un fiu, Andor, care rămâne să aibă grijă de aceasta. El este scriitor și are treizeci și șase de ani, iar când aceasta îl întâmpină cu întrebarea „undeaifostbăiete” el răspunde că la o lectură în provincie. Citindu-i nuvelele, mama sa le consideră nedemne de a fi citite în fața unui public.

2020-05-02 03:58:06

0

Tihna - Attila Bartis

Tihna - Attila Bartis

Povestea lui Andor, un scriitor de treizeci și șase de ani care trăiește cu mama sa, fosta actriță Rebeka Weer se desfășoară între două întrebări obsesive ale existenței sale - „cândvii” și „undeaifost.” Chemat să citească la diferite biblioteci sătești și orășenești, mama sa îl așteaptă uneori urmărind un program de televizor pe care îl schimbă atunci când emisiunea se termină, simulând că acesta ar fi stricat, alteori îi controlează în secret scrisorile și i le citește.

2020-05-02 03:43:06

0

Platforma - Michel Houellebecq

Platforma - Michel Houellebecq

Personajul Michel Renault din romanul „Platforma” afirmă că va muri ca un ins merdiocru, că ştie ce înseamnă ura, dispreţul şi decreptitudinea, dar că ideea suferinţei nu-l mai sperie. El mărturiseşte că nu contează dacă am înţeles totul în viaţă atâta timp cât nu am înţeles iubirea. După ce o cunoaşte pe Valérie în Thailanda, unde reîntorşi ea moare în urma unui atac musulman, îşi dă seama că iubirea poate fi o şansă pentru omenire.

2020-05-02 03:43:06

0

Platforma - Michel Houellebecq

Platforma - Michel Houellebecq

Fericirea nu este un sentiment privilegiat în scrierile lui Houellebecq, autorul mizând tocmai pe descrierea nefericirii individului, sentiment care domină, şi până la urmă cucereşte treptat fiecare personaj al cărţilor sale, fapt pentru care i s-a atribuit statutul de scriitor pesimist, continuator în această direcţie al lui Sartre şi Camus, ori filozofic orientat către scepticismul lui Nietzsche.

2020-05-02 03:43:06

0

Persepolis - Marjane Satrapi

Persepolis - Marjane Satrapi

„Persepolis” de Marjane Satrapi este confesiunea unei fetițe care se crește maturizându-se, apoi părăsind cultura islamică. Încă de când era mică Satrapi visa să aducă pacea în lume, dar atunci imaginându-și că poate fi un profet. Comparând această carte cu o altă carte, „Eu sunt Malala” există asemănări între dezideratele celor două fete, ambele descriind viața femeii în lumea islamică, însă există și diferențe. Malala spune povestea unei unități de viață mult mai mici a personajului decât se întâmplă în volumul care începe cu copilăria lui Satrapi în Teheran, aceasta părăsind Iranul, ajungând să studieze la liceu în Viena, apoi în Franța.

2020-05-01 11:43:06

0

eBook Eu sint Malala - Christina Lamb

eBook Eu sint Malala - Christina Lamb

„Eu sunt Malala” constituie confesiunea unei tinere din regiunea nordică a Pakistanului, având o carieră internațională recunoscută ca activistă, mai ales în lupta pentru dreptul la educație al fetelor și femeilor. Cunoscut fiind faptul că în cadrul culturii islamice acest drept este atent supravegheat, fără a se face concesii, Malala este încurajată de ambii părinți să continue studiile, să se educe și să împărtășească experiența proprie, faptul că a suprviețuit atacului talibanilor la vârsta de cincisprezece ani, moment în urma căruia medicii nu i-au acordat foarte multe șanse de recuperare.

2020-05-01 10:13:06

0

Eu sunt Malala - Malala Yousafzai, Patricia McCormick

Eu sunt Malala - Malala Yousafzai, Patricia McCormick

„Eu sunt Malala” este încadrată în categoria cărților de memorii/ jurnale, fiind într-adevăr confesiunea sau mărturia unei povești adevărate trăită de o tânără din nordul Pakistanului. Atacată în stradă la cincisprezece ani, fără ca medicii să-i dea prea multe șanse de recuperare, Malala supraviețuiește acestei experiențe și hotărăște să povestească despre nedreptățile suferite de o fată sub imperiul ideilor culturii islamice. O carte educativă, printată de cei de la editura Art și într-o variantă care aparține colecției YoungArt, dedicată tinerilor, Malala ne învață, prin vorbele lui Newton că „pentru fiecare actiune, exista o reactiune egala si opusa ei.”

2020-05-01 09:43:06

0

Eu sunt Malala - Malala Yousafzai, Christina Lamb

Eu sunt Malala - Malala Yousafzai, Christina Lamb

„Eu sunt Malala” este mărturia unei tinere de șaisprezece ani împușcată de talibani, dar care supraviețuiește acestui eveniment. În cultura islamică a Pakistanului fetele sunt discriminate și chiar lipsite de drepturi esențiale, care în alte culturi ni se par de la sine înțelese. În urma acestei experiențe Malala ajunge un simbol al luptei pașnice pentru pace și egalitate, dorind ca povestea ei să fie cunoscută ca exemplu al unei voci care oricât s-ar încerca a fi sufocată, tot se va auzi.

2020-05-01 09:43:06

0

eBook Pe cind eram orfani - Kazuo Ishiguro

eBook Pe cind eram orfani - Kazuo Ishiguro

„Pe cand eram orfani” spune povestea destinului a trei orfani care se intersectează - Chris Banks, Sarah Hemmings, de care acesta se îndragostește, și Jennifer, fetița pe care o adopta. Banalitatea poveștilor feminine contrasteaza profund cu cazul lui Christopher Banks a căror părinți dispar fără urmă în Shanghai-ul din timpul Primului Razboi Mondial ca victime ale traficanților de opiu. Parte jurnal confesiv, parte autoanaliza lucida, „Pe cind eram orfani” este o carte uimitoare despre iubire și prietenie, dar și despre încăpățânare și ideal.

2020-04-29 07:28:06

0

Pe cind eram orfani - Kazuo Ishiguro

Pe cind eram orfani - Kazuo Ishiguro

Un roman în care personajul principal Christopher Banks pornește un demers detectivistic încercând să descopere motivul dispariției părinților săi din Shanghai, în timpul Primului Război Mondial. Prin ceea ce numim în termeni lingvistici de specialitate tehnica analepselor sau a flashback-urilor naratorul se întoarce în trecut, retrăind amintirile copilăriei, ca în următorul capitol să revină la poveștile vârstei de adult. Cu alte cuvinte, aceasta este istoria unui detectiv particular de succes din Anglia anilor 30 care se întoarce în China în încercarea de a-și reconstrui propria biografie și propria identitate.

2020-04-29 07:28:06

0

Pe cind eram orfani - Kazuo Ishiguro

Pe cind eram orfani - Kazuo Ishiguro

„Pe când eram orfani”, romanul lui Ishiguro, îl are ca personaj narator pe Christopher Banks, un celebru detectiv londonez din perioada interbelică prin intermediul căruia autorul se întoarce în trecut încercamd să elucideze disparitia propriilor părinți din misteriosul Shanghai din anii Primului Război Mondial. Ironic, dar și plin de momente încarcate de candoare, romanul ascundă și o poveste interesanta despre despre dragoste şi prietenie.

2020-04-29 07:13:06

0

Nemangaiatii - Kazuo Ishiguro

Nemangaiatii - Kazuo Ishiguro

„Nemângâiații” spune povestea lui Ryder, un pianist faimos, care ajunge într-un oraș european străin în care pare să se piardă. Detaliile concertului precum și ale vietii lui sunt difuze, totul pare diluat și departe, și, cu toate acestea, familiaritatea locurilor și a oamenilor face ca atmosfera stranie să persiste pe tot parcursul cărții. O carte în care naratorul pare sa faca un exercițiu de insolitare și să își vadă viața de undeva de la distanță cu ochii detașați ai celui neimplicat.

2020-04-29 06:58:06

0

eBook In ce cred cei care nu cred - Umberto Eco

eBook In ce cred cei care nu cred - Umberto Eco

Umberto Eco menţionează angoasa, spaima resimţită de orice om în faţa unei noi vieţi, în faţa unui nou destin, de aceea cardinalul recurge la metafora „chipurilor” pentru a demonstra că oamenii se deosebesc. Cei doi autori cred cu putere într-o posibilă redresare a lumii contemporane şi nici nu consideră relativismul sau secularizarea ca fiind vinovate pentru dereglarea sistemului valoric moral.

2020-04-29 06:58:06

1

In ce cred cei care nu cred? - Carlo Maria Martini, Umberto Eco

In ce cred cei care nu cred? - Carlo Maria Martini, Umberto Eco

Umberto Eco este sceptic în a crede că omul se poate converti în instanţă supremă, luând locul lui Dumnezeu, şi că acesta poate decide unde începe şi unde se termină viaţa. Crardinalul Carlo Maria Martini îi răspunde în cadrul acestui epistolar conferenţiar că viaţa noii fiinţe începe chiar în momentul conceperii sale. În urma încercării de delimitare a începutului vieţii de către Umberto Eco, teologul Martini răspunde afirmând că importantă este continuitatea identităţii.

2020-04-29 06:58:06

0

Puritate - Jonathan Franzen

Puritate - Jonathan Franzen

Purity îi trimite un mail lui Andreas Wolf încercând să afle mai multe despre Proiectul lui, cu gândul de a ajunge la tatăl său despre care mama sa nu i-a spus niciodată nimic. Când vrea să se sustragă gândurilor și tentativelor de a asculta rock supărat își îndeasă muzica Arethei Franklin în urechi și încearcă să-și distragă atenția. Bărbatul din Bolivia, Andreas Wolf îi răspunde la mail în timp ce Pip cocea blatul unui tort, mail în urma căruia crede că i-ar prinde bine să se mute o perioadă la mama sa, știind totuși că micul univers de obsesii și nemulțumiri al mamei ei îi era autosuficient, ca și când nu ar fi avut loc pentru propria fiică în viața ei. Povestea unei familii care are antecedente de tulburări emoționale, despre milă și trădare, despre maturizare.

2020-04-29 06:43:06

0

Corectii - Jonathan Franzen

Corectii - Jonathan Franzen

Părăsit de Ruthie, Chip pleacă cu ruscacul încărcat de volume de Heidegger și Wittgenstein, dar se simte prea singur să le citească. Ajuns în casa părinților săi, Enid și Alfred (Al), acesta își privește tatăl și îl vede ca suferind de o vulnerabilitate primordială care i se părea, în același timp, și acută și degradantă în timp ce îl observă pe acesta așezat pe o sofa improvizată dintr-un șezlong. Acesta ar fi unul dintre planurile poveștii lui Franzen, autor asemănat de critica de specialitate cu autorul „Marelui Gatsby”, Fitzgerald, o poveste a unei familii americane de-a lungul a două generații în care regăsim dezamăgirea și regretele care uneori îi apropie pe copii de părinți sau, din contră, îi desparte.

2020-04-29 06:43:06

0

Intrebari mari de la cei mici la care raspund niste oameni foarte importanti - Gemma Elwin Harris

Intrebari mari de la cei mici la care raspund niste oameni foarte importanti - Gemma Elwin Harris

„Întrebări mari de la cei mici la care răspund niște oameni foarte importanți” este un fel de enciclopedie sau de ghid al curiozităților celor mici, de la cum ies plantele dintr-o sămânță micuță, la cine a scris prima carte și cum se îndrăgostesc oamenii, sunt de fapt întrebări pe care probabil și oamenii mari și le pun, dar nu de fiecare dată găsesc răspunsurile cele mai potrivite. În această carte dedicată copiilor, avantajul informației este asigurat de faptul că celor mici le răspunde la fiecare întrebare câte un specialist din domeniul întrebărilor adresate.

2020-04-29 05:28:06

0

Ramasitele zilei - Kazuo Ishiguro

Ramasitele zilei - Kazuo Ishiguro

„Rămășițele zilei” este probabil una dintre cele mai cunoscute scrieri ale autorului japonez, Kazuo Ishiguro, mai ales datorită faptului că la puțin timp după apariție romanul a fost și ecranizat, cu Anthony Hopkins şi Emma Thompson în rolurile principale. Dedicându-și întreaga viață profesiei sale de majordom, Steven cred că este de ajuns ca fidelitatea absolută și discreția să constituie scopul vieții sale, însă realizează tardiv că există sentimente pe care nu și-a dat voie să le trăiască.

2020-04-29 05:13:06

0

Micul constructor - Ross Montgomery, David Litchfield

Micul constructor - Ross Montgomery, David Litchfield

„Micul constructor” este povestea unui băiețel și a bunicii sale. Bunica fusese arhitectă și deși primise foarte multe premii pentru realizările ei, aceasta plănuia să construiască o casă frumoasă, cea mai frumoasă casă pentru nepotul ei. Între timp, bunica îmbătrânise și nu mai putea urca scările, nici nu mai putea să-și îndeplinească planul, iar într-o zi bunica a plecat.

2020-04-29 05:00:06

0

Tuti si Alesia prin Europa - Liliana Uleia, Cristina Hosu

Tuti si Alesia prin Europa - Liliana Uleia, Cristina Hosu

Povestea unei fetițe de șase ani, Alesia, care, în fiecare seară înainte de culcare, pleacă într-o călătorie imaginară într-o capitală a lumii. Alesia este mereu însoțită de jucăria ei preferată, ursulețul de pluș, Țuți. În capitala Macedoniei, Skopje, ursulețul Țuți îi spune că vor merge pe Podul artelor, care are douăzeci și nouă de statui amplasate de o parte și de alta a lui și vor vedea simbolul orașului, statuia lui Alexandru cel Mare. Și tot așa, călătorim prin capitalele lumii alături de personaje și aflăm informații accesibile celor mici despre locurile istorice.

2020-04-28 05:58:06

0

Nocturne. Cinci povesti despre muzica si amurg - Kazuo Ishiguro

Nocturne. Cinci povesti despre muzica si amurg - Kazuo Ishiguro

„Nocturnele” sunt cinci povestiri în care se împletesc muzica, iubirea și melancolia cu talentul și simplitatea scrisului specifice lui Ishiguro. Așa cum putem afla încă din titlu, cele cinci istorii personalizate, amuzante dar melancolice explorează într-un mod diferit tematicile predilecte ale autorului: dragostea, muzica, trecerea timpului și viitorul. Personajele lui Isihiguro, aflate in momente cheie ale vieții lor, ajung interpreții unui concert personalizat în care fiecare voce și fiecare instrument creează autenticitate.

2020-04-28 05:28:06

1

eBook Ramasitele zilei - Kazuo Ishiguro

eBook Ramasitele zilei - Kazuo Ishiguro

Unul dintre romanele care a avut probabil cel mai mare ecou din opera scriitorului britanic de origine japoneză, Kazuo Ishiguro, „Rămășițele zilei” rămâne, atât ca text scris, dar și ca ecranizare, povestea înduioșătoare a vieții unui majordom. Stevens, aflat în serviciul de majordom la conacul lordului Darlington, se îndrăgostește de menajera familiei, însă legătura pe care o creează cu aceasta nu îi ușurează adaptarea și nici nu îl pregătesc pentru ceea ce înseamnă viața în afara conacului. Cum au scris ziarele la vremea apariției cărții, aceasta este „o poveste de o tristețe inefabilă.”

2020-04-28 05:28:06

0

Amintirea palida a muntilor - Kazuo Ishiguro

Amintirea palida a muntilor - Kazuo Ishiguro

„Amintirea palidă a munților” reprezintă o confesiune înduioșătoare a unei mame— Etsuko —de origine japoneză, care încearcă să lase în urmă trecutul îngrozitor marcat de episoade crunte ale celui de-al Doilea Razboi Mondial și să accepte episodul sinuciderii fiicei sale mai mari, Keiko. O carte despre resposabilitatea părintească, vulnerabilitați și răni ce nu pot fi închise cu ușurință.

2020-04-28 05:13:06

0

Ramasitele zilei - Kazuo Ishiguro

Ramasitele zilei - Kazuo Ishiguro

Povestea majordomului Stevens, îndragostit de menajera din castelul lordului Darlington, simbolizează inadaptarea la lumea înconjurătoare, fapt pe care acesta îl conștientizează abia spre sfârșitul vieții sale. În punctul final al propriei analize și compătimiri, în care realizează că nu este decât o rămășiță a unui trecut ficționalizat, deja pierduse persoane dragi - tatăl său și femeia pe care o iubea - însă efectul este tardiv, abia acum înțelegând cinismul societății în plină schimbare din timpul Celui De-al Doilea Război Mondial și de după.

2020-04-28 05:13:06

0

Ramasitele zilei - Kazuo Ishiguro

Ramasitele zilei - Kazuo Ishiguro

„Rămășițele zilei” este un roman premiat al scriitorului Kazuo Ishiguro care spune povestea unui majordom care cu mare greutate se străduiește să înțeleagă deprecierea slujbei sale și a vieții așa cum o știa el. În timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial și imediat după, când regulile și viețile începuseră să se schimbe, când timpul nu mai părea a avea rabdare cu vechea burghezie și statutul și obiceiurile au intrat într-un declin dureros, un majordom învață despre ironie.

2020-04-28 05:00:06

1

Sa nu ma parasesti - Kazuo Ishiguro

Sa nu ma parasesti - Kazuo Ishiguro

O poveste construită ca o distopie în care personaje principale sunt trei tineri al căror unic scop și destin este de a fi crescuți pentru a ajunge donatori de organe. O realitate crudă despre ființe umane reduse la statutul de some, la organisme care nu pot dobândi niciodată independența, oricât ar visa să treacă dincolo de gardul de sârmă ghimpată care îi desparte de restul lumii, aceștia fiind datori doar să servească scopurilor celorlalți.

2020-04-28 04:58:06

0

Sa nu ma parasesti - Kazuo Ishiguro

Sa nu ma parasesti - Kazuo Ishiguro

„Să nu mă părășești” este un roman distopic despre clonare și efectele acesteia într-o lume în care egoismul primează. Trei prieteni îți dau seama încă din copilarie că destinele lor sunt diferite față de ale celorlalți copii, că trăiesc fără părinți și sunt educați în spiritul unei dărnicii fățarnice. O carte despre tabu-urile iubirii familiale și sacrificiilor oribile care pot fi făcute în numele acestei false iubiri.

2020-04-28 04:58:06

0

Corectii - Jonathan Franzen

Corectii - Jonathan Franzen

„Corectii” este un roman polifonic, povestea tragicomică a unei familii care se destramă treptat într-o lume a satisfacțiilor facile. Începând din Midwest-ul jumătății secolului trecut și ajungând la problemele Wall Street-ului contemporan și Occidentului de astăzi, „Corectii” urmărește contrastul lumii demodate deja a virtuțllor civice și a inhibițiilor sexuale cu vremea locuințelor supravegheate electronic de la departare, a educației de tip liberal, a cărților despre lifestyle, wellness și îngrijirea sănătații mentale accentuând astfel efectele lăcomiei globalizate.

2020-04-27 01:43:06

0

Libertate - Jonathan Franzen

Libertate - Jonathan Franzen

Pe măsură ce cresc, copiii familiei Berglund ajung sp își afirme propriile idei și să își dezvolte personalitatea în dezacord cu ambițiile părinților și cu viziunile politice de stânga ale acestora, familia devenind un adevarat front deschis. Cei doi soți se străduiesc în van să-și depășească deprimarea tot mai accentuată, chinuindu-se fiecare să răspundă la dificila întrebare „Ce inseamna de fapt libertatea și cum ar trebui să îți trăiești viața în funcție de aceasta?” Franzen nu dezamăgește nici de aceasta dată, creând un roman cu nucleu dur.

2020-04-27 01:43:06

0

Puritate - Jonathan Franzen

Puritate - Jonathan Franzen

„Puritate” este un roman inedit al lui Jonathan Franzen în care protagonista Pip (Purity), după încheierea studiilor, își vede marile dorinte năruindu-se sub apăsarea unui viitor incert. Umil, destul de derutată în carieră și evident stângace în relațiile cu ceilalâi, unica ei relație stabilă este cu mama care se dovedește a fi fragilă psihic, trăind izolată, sub un nume fals, evazivă la orice referire la trecut sau la tatăl lui Pip. În contextul dat, „Proiectul Rază de Soare”, un fel de WikiLeaks, sub indrumarea lui Andreas Wolf, pare o alegere buna pe care Pip o accepta bucuroasă, cu gândul că-și va regăsi în sfârșit tatăl.

2020-04-27 01:43:06

0

DVD O Logodna Foarte Lunga

DVD O Logodna Foarte Lunga

Ecranizarea cărții lui Sébastien Japrisot transpune povestea Mathildei și a lui Manech din timpul Primului Război într-o lumină mult mai caldă datorită cadrelor alese cu grijă și a personajelor care interpretează rolurile principale. Legătura creată între cei doi la vârsta de zece ani, respectiv treisprezece îi ghidează, mai ales pe tânăra Mathilde care pornește o anchetă pe cont propriu abandonând micul dejun la soare, pe terasa dinspre lac pentru a ajunge în locul în care logodnicul ei a fost condamnat, unde a construit un om de zăpadă și a pierdut o mănușă.

2020-04-27 12:13:03

0

O logodna foarte lunga - Sebastien Japrisot

O logodna foarte lunga - Sebastien Japrisot

Povestea Mathildei și a lui Manech transformă, de-a lungul anilor, naivitatea copilăriei în încrederea ghidată de intuiție și perseverență. În timpul Primului Război Mondial, în iarna anului 1917, cinci soldați se automutilează, trăgându-și un glonț în mâna stângă. Sunt conduși de alți soldați din tranșee în tranșee către primele linii, fiind condamnați la moarte într-un fel de no man's land la granița dintre Franța și Germania. Când s-au întâlnit, într-o vacanță în 1910, Mathilde avea zece ani și Manech treisprezece — ea nu poate merge, iar el o plimbă în spate toată ziua și chiar o învață să înoate. Înainte ca acesta să plece, vara în 1916, aceștia se plimbau pe trotineta ei și erau deja logodiți.

2020-04-27 12:13:03

0

Ghidus cel curajos - Mario Ramos

Ghidus cel curajos - Mario Ramos

Mario Ramos este autorul seriei de cărți „Eu sunt cel mai puternic” și „Eu sunt cel mai frumos” care îl au în centru pe lupul cel lăudăros care primește o lecție de la puiul de dragon. „Ghiduș cel curajos” este o altă carte a autorului, asemănătoare cu poveștile pline de învățături, dar și amuzament ale lupului, însă de data aceasta personajul principal este Leon, leul care într-o zi ajunge rege și începe să își ordoneze lumea și împărăția după bunul plac.

2020-04-26 05:28:03

0

Sub aceeasi stea - John Green

Sub aceeasi stea - John Green

„Sub aceeași stea” de John Green spune povestea a doi adolescenți americani bolnavi de cancer care încearcă să lupte pentru normalitate în interiorul unei vieți complicate și extrem de limitative. Insetați de a trăi cât mai multe experiențe, cei doi ajung până la Amsterdam pentru a-și cunoaste scriitorul preferat, dar aventura nu va fi cea la care ei sperau. O carte despre speranță, inocență și o altfel de prietenie.

2020-04-26 05:13:03

0

Totul este iluminat - Jonathan Safran Foer

Totul este iluminat - Jonathan Safran Foer

„Totul este iluminat” este romanul de debut al scriitorului J. Safran Foer ce spune povestea lui — un tânar pe nume Jonathan Safran Foer, pleacă în Ucraina cu o fotografie de familie veche, îngălbenită de timp în căutarea unor răspunsuri în legătură cu o femeie care, cu cincizeci de ani in urma, l-a salvat pe bunicul lui de naziști. În aventura sa este însoțit de Alex, un ghid ucrainean a cărui engleză reușește să creeze numeroase motive de amuzament.

2020-04-26 05:13:03

0

Extrem de tare si incredibil de aproape - Jonathan Safran Foer

Extrem de tare si incredibil de aproape - Jonathan Safran Foer

„Extrem de tare și incredibil de aproape” este cel de-al doilea roman al scriitorului Jonathan Safran Foer în care protagonistul, Oskar Schell, la cei nouă ani ai săi, are o misiune secretă — el ajunge să străbată New Yorkul în căutarea unei încuietori misterioase la care să se potrivească o cheie găsită printre lucrurile tatălui decedat în urmă atentatului de la 11 septembrie. Dar vocea inocenței copilului ajunge să sape peste generații aducând la suprafață iubiri imposibile din trecut, scoțând la suprafață istoria unei familii încercate.

2020-04-26 04:58:03

0

Ilustrata din Chinatown - Richard Brautigan

Ilustrata din Chinatown - Richard Brautigan

„Ilustrată din Chinatown” este un volum de poezie al unuia dintre reprezentanții Generației Beat și poate fi citit și recitit, mai ales pentru celebrul poem de dragoste - „E atât de bine/ să te trezești dimineața/ singur/ și să nu trebuiască să spui cuiva/ că îl iubești/ atunci când nu îl mai/ iubești.” Între susținerea contraculturii și a mișcărilor hippie, folosind ironia sau comedia neagră și parodia, dar și cotidianul sordid, nemascat poetul reușește să (ne) transforme cu ajutorul unei baghete camera într-un tablou de Salvador Dali, purtându-ne din Japonia până la Calea Lactee.

2020-04-26 04:58:03

0

Iata-ma - Jonathan Safran Foer

Iata-ma - Jonathan Safran Foer

„Iatã-mã” este cel de-al treilea roman al scriitorului Jonathan Safran Foer care înfãțișeazã o serie de evenimente ce afectează membrii unei familii evreiești care locuiesc în Washington, D.C., familie ce adună elemente autobiografice din viața lui Foer. „Iatã-mã” este un roman despre prietenie și iubire, despre relații care se destramă, despre momente cheie din viața oricărei persoane, despre amintiri dragi și lupta pentru a menține o familie împreună.

2020-04-26 04:58:03

0

Ursuletul Winnie Puh - A.A. Milne

Ursuletul Winnie Puh - A.A. Milne

Cărțile lui A. A. Milne despre ursulețul Winnie de Pluș sunt cărți despre prietenie și despre ajutorul reciproc atunci când se distrează și pornesc în aventuri, dar și atunci când dau de bucluc. Spre exemplu, atunci când ursulețul Winnie pornește în căutarea unui fagure de miere ajutat de un mănunchi de baloane colorate zburătoare rămâne blocat în crengile unui copac. Noroc că prietenii lui Porcușorul, Măgărușul și Bufnița îi sar în ajutor, eliberându-l în cele din urmă.

2020-04-26 03:58:03

0

Charlie si fabrica de ciocolata - Roald Dahl

Charlie si fabrica de ciocolata - Roald Dahl

Charlie Bucket este răsfățat de ambele perechi de bunici, din partea mamei și din partea tatălui - bunicuţul Joe şi bunicuţa Josephine și bunicuţul George şi bunicuţa Georgina, însă cel mai mare răsfăț pe care și-l poate imagina, în afara acestuia, ar fi să ajungă în fabrica de ciocolată a domnului Willy Wonka. Bunicuțul Joe îi povestește lui Charlie cum domnul Willy Wonka poate să facă bezele cu gust de violete, şi caramele savuroase, care-şi schimbă culoarea din zece în zece secunde, dar și multe alte lucruri fermecătoare care îl încântă și îl fac să-și dorească să ajungă să vadă această fabrică.

2020-04-26 03:43:03

0

Lebada neagra - Nassim Nicholas Taleb

Lebada neagra - Nassim Nicholas Taleb

Un bestseller recunoscut la nivel internațional care încearcă să explice, așa cum ni se detaliază încă din subtitlul cărții, „impactul foarte puțin probabilului.” Nassim Nicholas Taleb își construiește teoria lebedei negre pornind de la ideea că aceasta face ca ceea nu știm să devină mult mai relevant decât ceea ce cunoaștem. Cu alte cuvinte, există o doză foarte greu de cuantificat și de controlat de neprevăzut care ne modelează viețile. Există de asemenea lebede negre negative și lebede negre pozitive, Taleb aducând în sprijinul acestor idei numeroase exemple pertinente, demonstrând că pregătirea sa în studierea teoriei probabilităților prezintă rezultate eficiente în ceea ce privește analiza unei societăți în care aceste lebede negre apar, însă fără a li se găsi explicația.

2020-04-26 02:43:03

0

50 de clasici. Filosofie - Tom Butler Bowdon

50 de clasici. Filosofie - Tom Butler Bowdon

Seria editurii Litera cuprinzând 50 de idei ale unor clasici din diferite domenii conturează o excelentă idee de a facilita accesul mulțimilor la cunoaștere. Un fel de cunoaștere rapidă, mergi direct către ceea ce te interesează și iei ceea ce îți este de folos. Cel puțin eu așa am procedat. Tom Butler Bowdon este autorul antologiei sau al breviarului de idei filosofice dedicat curioșilor care vor să afle ideile prin care Epicur, Platon și Heraclit au infulențat omenirea din cele mai vechi timpuri, dar și cum au evoluat societatea și individul până în zilele noastre - ce înseamnă fenomenul de lebădă neagră în termenii lui Nassim Nicholas Taleb, ce înțelegem prin putere și cine are puterea în viziunea lingvistului Noam Chomsky sau cum explică fostul psiholog al armatei israeliene, Daniel Kahneman cele două tipuri de gândire pe care le deținem - gândirea rapidă și gândirea lentă.

2020-04-26 02:43:03

1

Vanatoarea de vulpi - Sven Nordqvist

Vanatoarea de vulpi - Sven Nordqvist

Seria autorului suedez este foarte îndrăgită de copii și nu numai. Ideale pentru lectură și relectură, cărțile lui Sven Nordqvist ne propun mereu noi aventuri amuzante avându-i ca personaje principale pe bătrânul fermier Pettson și pe veșnicul și neîntrecutul său aliat, motanul Findus. De data aceasta, cei doi se trezesc într-o dimineață cu vecinul Gustaffson cu pușca pe umăr, fiind supărat foc de vizita unei vulpi. De aici începe planul urzit de Pettson și Findus.

2020-04-26 01:43:03

0

Cronicile din Narnia Vol.7: Ultima batalie - C.S. Lewis

Cronicile din Narnia Vol.7: Ultima batalie - C.S. Lewis

„Ultima bătălie” reprezintă de fapt concluzia tuturor poveștilor despre ținutul Narniei, în care un inorog afirmă faptul că oamenii sunt aduși în Narnia ca sa salveze ținutul atunci când acesta este frământat sau primejdios că acum când un leu fals se dă drept Aslan cutreierând țara. Speranța narnienilor este ca Jill și Eustace să reușească să-l găsească pe adevăratul Aslan și, astfel, să readucă pacea în ținut.

2020-04-25 01:13:03

0

Un om sfirsit - Giovanni Papini

Un om sfirsit - Giovanni Papini

Întreaga poveste se centrează în jurul unui singur personaj, naratorul însuși, care prin limbajul la persoana I își expune mai ușor în fața cititorilor trăirile, ca pe niște puncte situate la poli diferiți. Ne sunt descrise frica, teama de eșec, iubirea față de aproape, dorința de a reconstrui o noua lume după propriile reguli, dar, totodată și ura față de semeni. Încă din primele pagini ale romanului suntem parcă transpuși în Infernul lui Dante, unde pe ușa de la intrare scrie: „Lasciati ogni sperantza voi ch'entrate” (Lăsați orice speranță, voi, care intrați aici), semn că toată această dramă a tinereții este trăită cu o intensitate care îi pătrunde în toate celulele corpului şi care se va vindeca doar aproape de vârsta de 30 de ani, vârsta maturității, care îi va schimba perspectiva asupra propriei persoane, dar nu-l va face să renunțe la rigorile și ideile deja construite în mintea sa.

2020-04-25 12:43:03

0

Un om sfirsit - Giovanni Papini

Un om sfirsit - Giovanni Papini

„Un om sfîrșit” mi-a creat capacitatea de a înțelege că orice formă de 'sfârșeală' sufletească este inevitabil legată de eul nostru, dar că și aceasta, la fel ca noi, se maturizează în timp, și ca pe un animal bătrân, învățăm să o controlăm și învățăm să ne cunoaștem pe noi înșine. La sfârșitul romanului, naratorul mărturisește un fapt vizibil pe tot parcursul scriiturii sale: „În această carte nu se află biografia mea, ci desfășurarea exactă a evenimentelor mele interioare.” Așadar, oricât ar încerca să ne creeze impresia că el este un om lipsit de scrupule, un om plin de mînie și ură împotriva celorlalți, un laș și un neinițiat, ne dăm seama că aceasta este doar o manieră de a ascunde un suflet sensibil, un tânăr care mereu a dorit afecțiune sinceră, un om care se regăsește într-un univers ideal (și idealizat) - acela al cărții și pe care nicio durere fizică nu a putut să-l doboare. Singura sa abdicare în fața unei adevărate vieți ar fi neputința minții, acea neputință de a da naștere unor concepte, de a formula idei, de a desființa utopii, de a crea silogisme, și bineînțeles, neputința de a scrie deoarece aceasta este ca o supremă formă de defulare pentru narator.

2020-04-25 12:43:03

0

Cronicile din Narnia Vol. 6: Jiltul de argint - C.S. Lewis

Cronicile din Narnia Vol. 6: Jiltul de argint - C.S. Lewis

„Jilțul de argint”, cea de-a șasea parte din seria Cronicilor din Narnia, spune povestea unui nou grup de prieteni — Jill, Eustace și Puddleglum, Omul-din-mlaștini— , care trebuie să-l salveze pe Rilian, Prințul Narniei dispărut. Pentru ca aventura să nu eșueze, Aslan îi vorbește lui Jill despre patru semne pe care trebuie să le aiba în vedere fix în ordinea în care i-au fost spuse, iar căutarea lor, nu este lipsită nici de pericole groaznice, nici de peșteri adânci și întunecate, totul învăluit în stilul fantasy caracteristic lui CS Lewis.

2020-04-25 12:43:03

0

Cronicile din Narnia Vol.5: Calatorie cu Zori de Zi - C.S. Lewis

Cronicile din Narnia Vol.5: Calatorie cu Zori de Zi - C.S. Lewis

„Călătorie cu Zori de zi”, cea de-a cincea parte a Cronicilor din Narnia, continuă să descrie aventurile din minunata lume fantastică creată de C.S. Lewis. Cei doi frați mai mici, Lucy și Edmund, împreună cu verișorul neaatâmpărat și urâcioa Eustace sunt în mod inexplicabil absorbiți într-un tablou cu o corabie pe mare ca să afle că aceasta nu este alta decât Zori de zi, la bordul căreia îl cunosc pe Caspian, actualul Rege al Narniei, pornit în căutarea celor șapte lorzi rătăciți ai Narniei pierduți la Capătul Lumii. Aventurile lor nemaipomenite pe tărâmuri magice sunt greu de uitat.

2020-04-25 12:43:03

0

Scrisori catre Dubenka - Bohumil Hrabal

Scrisori catre Dubenka - Bohumil Hrabal

„Scrisori către Dubenka” este un roman epistolar care îl are în centru pe însuși autorul cărții. La 75 de ani acesta se dezmeticește dimineața din negurile amețelii și constată faptul că oamenii se duc la cumpărături, copiii merg la școală, fiecare știind unde trebuie să margă și ce trebuie să facă, numai el nu știe unde ar vrea să meargă, îmbrăcându-se apatic. Însă știe că vrea să îi scrie Dubenlăi să se confeseze, să-i povestească. Un superb monolog interior care transcris care ne face să ne gândim la ceea ce însuși autorul enunță, anume că fericirea este întotdeauna acolo unde alături pândește nefericirea.

2020-04-25 12:28:03

0

Tara de dincolo de ganduri - Gabriela Sulea

Tara de dincolo de ganduri - Gabriela Sulea

„Țara de dincolo de gânduri” este povestea unui băiețel Cezar care nu reușește să adoarmă. El are și un iepuraș, Du-du și alături de cei doi mama stă în fiecare seară și le citește povești, însă în această seară mintea lui Cezar este plină de gânduri. Spune că are o mie de gânduri. Ba nu, o sută de mii și își aseamănă capul cu un copac uriaș în care tot cresc gânduri. Mama îi povestește despre Orașul ascuns al gândurilor în care locuiesc o mulțime de spiriduși scriitori, care lucrează încă din zori la Biroul de gânduri.

2020-04-25 12:13:03

0

Cronicile din Narnia Vol.4: Printul Caspian - C.S. Lewis

Cronicile din Narnia Vol.4: Printul Caspian - C.S. Lewis

„Cronicile din Narnia. Printul Caspian” este volumul care prezinta Narnia la ceva vreme dupa plecarea Regiilor şi Reginelor alesi de Aslan- cei patru frati Peter, Susan, Edmund şi Lucy. Lumea, cucerita intre timp de telmarini, este in impas din cauza cruzimii cuceriorilor, iar Caspian, adevaratul moştenitorul al tronului, vrea sa se rascoale impotriva actualului regim bazandu-se pe ajutorul Animalelor Vorbitoare. Recucerirea Narniei nu va fi insa usoara.

2020-04-24 01:13:03

0

Cronicile din Narnia Vol.3: Calul si baiatul - C.S. Lewis

Cronicile din Narnia Vol.3: Calul si baiatul - C.S. Lewis

„Cronicile din Narnia. Calul si băiatul” este cea de-a treia carte din seria cronicilor și spune povestea lui Shasta și a aventurii acestuia împreuna cu Bree, Calul Vorbitor, în drum spre Narnia, unde vor să se refugieze. O carte despre prietenie și loialitate, despre cetăti impresionante precum cea a Tashbaan-ului, despre bunatatea narnienilor și inocenta acestui taram al animalelor vorbitoare.

2020-04-24 01:13:03

0

Cronicile din Narnia Vol.1: Nepotul magicianului - C.S. Lewis

Cronicile din Narnia Vol.1: Nepotul magicianului - C.S. Lewis

„Cronicile din Narnia. Nepotul magicianului” este prima parte a seriei care spune povestea unui baietel curios care descopera o cale de a intra pe taramuri noi, unele fascinante altele malefice, al unor lumi fantastice. Impreuna cu prietena lui, Polly, Digory reuseste sa infrunte numeroase obstacole si personaje insetate de putere, dar amandoi raman fascinati in fata Narniei, o lume a iubirii unde bunatatea si blandetea primeaza.

2020-04-24 01:13:03

0

Cronicile din Narnia - Vol.2: Leul, vrajitoarea si dulapul - C.S. Lewis

Cronicile din Narnia - Vol.2: Leul, vrajitoarea si dulapul - C.S. Lewis

„Cronicile din Narnia. Sifonierul, leul si vrajitoarea” este o incursiune interesanta in lumea fantastica a Narniei in care Lucy, mezina familiei ajunge printr-un sifonier magic. Aflati intr-o casa straina departe de oras, feriti de cel de-al Doilea Razboi Mondial, cei patru copii se joaca descoperind cotloane noi in casa imensa. Desi nu o cred pe cuvant pe surioara lor, aceasta reuseste pana la urma sa le arate ca Narnia exista, iar aceasta descoperire este doar inceputul aventurii.

2020-04-24 11:28:03

0

Crimele lui Grindelwald (Scenariul original). Seria Animale fantastice Vol. 2 - J.K. Rowling

Crimele lui Grindelwald (Scenariul original). Seria Animale fantastice Vol. 2 - J.K. Rowling

„Animale fantastice. Crimele lui Grindelwald” este scenariul ce continuă aventura lui Newt in lumea vrăjitoriei. Ajuns în America, el încearcă să salveze un adolescent vrăjitor de manimatarea temutului vrăjitor Grindelwald aflând numeroase detalii din adolescența lui Dumbledore. O carte ca o cutie a Pandorei din care aflam despre strânsa prietenie dintre doi vrăjitori extraordinar de puternici care aleg căi diferite de a-și folosi puterea, dar și despre loialitate, prietenie și păcatele trecutului ce nu trebuie încălcate.

2020-04-24 11:13:03

0

L-am servit pe regele Angliei - Bohumil Hrabal

L-am servit pe regele Angliei - Bohumil Hrabal

Bohumil Hrabal este un scriitor fascinant pentru cine are timp și răbdare să-l descopere. „L-am servit pe regele Angliei” este un fel de alegorie și de plimbare năucitoare, uneori lipsită de un sens imediat, vizibil prin hotelul Paris din Praga unde personajul este mai întâi piccolo, apoi chelner, ajugând să-l servească pe împăratul Abisiniei. Jan Dite va primi la final recunoștința de la împăratul Haile Selassie printr-o eșarfă superbă albastră de care este legată o medalie.

2020-04-24 10:58:03

0

eBook Vino cu mine stiu exact unde mergem - Dan Sociu

eBook Vino cu mine stiu exact unde mergem - Dan Sociu

Antologia „Vino cu mine știu exact unde mergem” de Dan Sociu ar putea fi scrierea complemetară a vârstei adulte pentru varianta „Unde fugim de acasă?” de Marin Sorescu. Poezia lui Sociu te ajută să fugi și te ascunde între paginile ei, unde se naște și crește Ionuța, fiica autorului și unde dincolo de confesiunile cotidianului și banalitățile lumii contemporane, viciile și dezamăgirile, există și minuni, după cum ne spune cel mai frumos vers: „și toate minunile astea vor fi și mâine aici.”

2020-04-24 10:43:03

0

Unde fugim de-acasa? - Marin Sorescu

Unde fugim de-acasa? - Marin Sorescu

O carte minunată de citit când suntem mici, dar și când suntem mari. La finalul lecturii Marin Sorescu ne spune că ieșim din copilărie ca dintr-un fum, dar aceasta după ce ne poartă într-o călătorie fascinantă printre acrobați, scamatori, animale de la grădina zoologică, pe mare și prin Delta Dunării până la Polul Nord, descriind astfel universul magic al copilăriei și bucuria de a-l traversa în toate formele sale.

2020-04-24 10:43:03

0

Lunetistul - Marin Malaicu-Hondrari

Lunetistul - Marin Malaicu-Hondrari

Lectura acestui roman provoacă cititorul la un joc detectivistic în încercarea de a intui finalul poveştii. Impresia generală este aceea că autorul creează aceste pagini cu aceeaşi atenţie şi minuţiozitate cu care un lunetist îşi urmăreşte ţinta fără a rata momentul esenţial ­în care victima îi cade în plasă. Marin Mălaicu-Hondrari ne oferă o carte în care întreaga construcţie narativă se susţine prin fascinaţia pe care o exercită personajele şi intrigile construite în jurul acestora.

2020-04-24 10:28:03

0

eBook Lunetistul - Marin Malaicu-Hodrari

eBook Lunetistul - Marin Malaicu-Hodrari

În Lunetistul punctul de pornire îl constituie un şoc suferit de Constantin atunci când iubita sa, Cristina, îl părăseşte pentru un alt bărbat. Şocul acesta declanşează reacţia personajului de a pleca cât mai departe, pentru a-şi focaliza atenţia pe o meserie care implică risc şi ucidere la comandă. Aşteptările pe care ni le creează autorul prin misiunea lui Constantin de a-l ucide pe Carlos Murillo Ponti nu fac decât să pregătească terenul pentru jocul ficţional. Intriga poliţistă nu este decât un pretext, scrisul prevalează asupra oricărei alte mize a acestei cărţi prin faptul că Marin Mălaicu-Hondrari este preocupat de expunerea unor concepţii, a unei arte poetice, nu de acţiunea în sine.

2020-04-24 10:28:03

0

Trenul de noapte - Ioan Grosan

Trenul de noapte - Ioan Grosan

„Trenul de noapte” poartă simbolul al aşteptării - Fotiade îi povesteşte acarului Simion despre acest tren care apare la un moment dat. Prin această apariţie a trenului în miez de noapte ni se distrage atenţia, atât nouă ca cititori, cât şi acarului că nu se întâmplă nimic în acea gară, mai ales, nu se întâmplă ceea ce acarul aşteaptă. Totuşi, această garnitură feroviară de noapte apare în mai multe staţii, la aceeaşi oră şi în aceleaşi nopţi - aceasta fiind mărturisirea lui Fotiade, cel care susţine că l-a mai văzut şi în altă gară, unde a lucrat înainte.

2020-04-24 10:28:03

0

Rezervatia - Cristina Ispas

Rezervatia - Cristina Ispas

Poezia Cristinei Ispas explorează cotidianul uman şi radiografiază zilele săptămânii pline de muncă şi oboseală, apoi weekend-urile petrecute împreună cu prietenii şi familia. Se menţine o structură lineară a scrierii în care nu regăsim introduse elemente care să transforme rutina zilnică şi obiceiurile casnice în acte excepţionale, în momente încărcate de o forţă deosebită de ceea ce trăieşte fiecare dintre noi adesea: plictiseală, stres, griji, uneori îndoctrinare prin filme şi muzică mainstream sau mici momente de linişte în cuplu la sfârşit de săptămână.

2020-04-23 08:58:03

0

Cateva lucruri despre tine - Florin Irimia

Cateva lucruri despre tine - Florin Irimia

Al doilea roman al scriitorului și profesorului ieșean Florin Irimia îl aduce în prim plan pe Damian, posesorul unui trecut marcant, una din numeroasele victime ale unei educaţii deficitare, personaj ce pare interesat să găsească explicaţii pentru starea jalnica în care se află sau poate doar sa se confeseze printr-un monolog care, în calmitatea aparentă, ascunde frustrari nebănuite: „Omul e condamnat la cunoaștere. Vrea să știe, e curios ca o pisică, nu se poate sustrage acestei porniri. Vrea să știe chiar și atunci când știe că nu-i face bine să știe.”

2020-04-23 08:58:03

0

eBook Cateva lucruri despre tine - Florin Irimia

eBook Cateva lucruri despre tine - Florin Irimia

Naratiunea, formata din numeroase reflexii și meditații de tip existențialist, uneori nihiliste, transpune cititorul intr-un imaginar deprimant si extrem de cinic, in timp ce personajul oscileaza între sentimente atat de diferite incat nebunia pare singura explicatie. In final insa capituleaza in fata propriului destin, prea tragic ca sa mai poata conta ceva, se lasă prada unei morti care l-a urmarit continuu si cu care a luptat atata timp cat a gasit un motiv.

2020-04-23 08:58:03

0

California (pe Somes) - Ruxandra Cesereanu

California (pe Somes) - Ruxandra Cesereanu

Volumul Ruxandrei Cesereanu se coagulează în jurul unei obsesii – celebra melodie Hotel California cântată de un grup de tineri pe malul Someşului. Raportându-ne la definiţia lui Alfred Adler termenul de obsesie este descris ca imagine/ idee ce revine constant în câmpul conştiinţei exprimând fuga de realitate şi transpunerea conflictelor vitale într-un plan ireal.

2020-04-23 08:43:03

0

Animale fantastice si unde le poti gasi - J. K. Rowling

Animale fantastice si unde le poti gasi - J. K. Rowling

„Animale fantastice și unde le poți găsi” — este un compediu care făcea parte din lectura obligatorie a studenților Școlii de magie Hogwarts căreia J. K Rowling a hotărât să îi dea o formă reală câș*****d astfel un nou mod de a readuce în atenția fanilor săi aventuri interesante din trecutul personajelor, creând totodată nu numai nișe pentru povești adiacente, ci iluzia unui biotop magic care îi pune în evidență creativitatea și imaginația în construirea acestei lumi complexe.

2020-04-23 12:13:03

0

Animale fantastice si unde le poti gasi, Scenariul original - J.K. Rowling

Animale fantastice si unde le poti gasi, Scenariul original - J.K. Rowling

„Animale fantastice și unde le poți găsi” este un volum inedit dintr-o nouă serie de aventuri fantastice din lumea vrăjitorilor ce se petrec în trecutul îndepărtat pe când Dumbledore era un tânăr profesor la Hogwarts. Newt Scamander, protagonistul, este un îngrijitor fascinat de creaturi magice, pe care le studiază îndeaproape încercând să le protejeze și să le înțeleagă pe cât posibil.

2020-04-23 12:13:03

0

Harry Potter si Talismanele Mortii - J. K. Rowling

Harry Potter si Talismanele Mortii - J. K. Rowling

Harry Potter și Talismanele Morții, ultima carte a seriei, este uimitoare mai ales prin modul in care autoarea nu lasa aproape nicio problema nerezolvata, ea cautând să dea un final acceptabil și verosimil. Înfruntarea finală dintre Harry Potter și Voldemort este crucială, dar talismanele sunt recuperate și distruse în totalitate, iar finalul îl readuce pe Snape în atenție ca fiind cel care și-a sacrificat numele pentru binele tuturor.

2020-04-23 12:13:03

0

Harry Potter si Printul Semisange - J. K. Rowling

Harry Potter si Printul Semisange - J. K. Rowling

Harry Potter și Prințul Semipur, poate cea mai dramatică dintre cărțile lui Rowling, îl lasă pe cititor într-o stare de șoc printr-un episod dur în care Dumbledore este ucis cu sânge rece de profesorul Snape, scenă la care Harry este martor. Fără Dumbledore, totul pare lipsit de sens, iar ranchiuna față de Voldemort și armata sa crește. Sătul să piardă oameni dragi, Harry reușește să își construiască propria micro-armată denumită ‘ Armata lui Dumbledore’.

2020-04-23 12:13:03

0

Harry Potter si Ordinul Phoenix - J. K. Rowling

Harry Potter si Ordinul Phoenix - J. K. Rowling

Harry Potter și Ordinul Pheonix continua povestea prin minunata lume a vrăjitorilor, protagonistii reușind să arate lumii amploarea pe care o poate lua Răul întruchipat acum de un Voldemort care revine în forță atacând Ministerul Magiei din Londra. Deja adolescenți, Harry, Ron și Hermione încep să înțeleagă și să accepte că luptele care urmează nu vor fi lipsite de victime.

2020-04-23 10:58:03

0

Cand Findus era mic si a disparut - Sven Nordqvist

Cand Findus era mic si a disparut - Sven Nordqvist

O altă carte din colecția scrisă pentru copii de Sven Nordqvist, „Când Findus era mic și a dispărut” este o poveste pe care o aflăm despre micul Findus. În timp ce bătrânul Pettson completa un rebus, motanului îi veni ideea de a-i cere acestuia să-i spună povestea lui preferată, când era mic și a dispărut, cu toate că era o poveste pe care o auzise de nenumărate ori.

2020-04-22 10:28:03

0

Pitschi - Hans Fischer

Pitschi - Hans Fischer

„Pitschi” de Hans Fischer este o poveste despre Lisette, o iubitoare de animale, care are în casa sa mai multe pisici - Belo, Mauli și Ruli, Grigri, Groghi, Negri și Pitschi. În timp ce toate celelalte pisici destramă ghemele lui Lisette și o urmează în toate acțiunile, Pitschi stă în coșulețul său și visează, până când părăsește căminul și se întâlnește cu un cocoș, pe care îl admiră pentru curajul său, dar apoi vede cum se luptă cu alt cocoș, ceea ce îl descurajeză și de îndepărtează.

2020-04-21 08:13:03

0

Eu sunt cel mai frumos - Mario Ramos

Eu sunt cel mai frumos - Mario Ramos

A doua poveste din seria lui Mario Ramos, „Eu sunt cel mai frumos” continuă aventura lupului cel lăudăros. După micul dejun, acesta se îmbracă în costumul său albastru și le adresează tuturor întrebarea - „Cine este cel mai frumos?” Scufița Roșie, prima cu care se întâlnește, de frica lupului îi dă acestuia răspunsul mult așteptat. Există însă un personaj care reușește la finalul cărții să-i taie elanul egoismului și lădăroșeniei lupului. O poveste scurtă și educativă pentru cei mici.

2020-04-21 07:58:03

0

Eu sunt cel mai puternic - Mario Ramos

Eu sunt cel mai puternic - Mario Ramos

„Eu sunt cel mai puternic” este o poveste despre un lup care după ce mănâncă se gândește să meargă prin pădure și să afle ce mai cred ceilalți despre el. Primul cu care se întâlnește este un biet iepure, Urechilă, care la întrebarea lupului - „Cine este cel mai puternic?”răspunde că lupul. Apoi se întâlnește cu Scufița Roșie, care bineînțeles răspunde la întrebarea lupului la fel ca iepurașul Urechilă, iar acest fapt nu poate decât să-l încânte pe lupul care adoră lingușelile.

2020-04-21 07:43:03

0

Scurta scrisoare pentru o lunga despartire - Peter Handke

Scurta scrisoare pentru o lunga despartire - Peter Handke

Bărbatul care împlinește treizeci de ani simte că se mișcă într-un spațiu inconsistent, gol, uneori având impresia că este sosia altcuiva, călcând resemnat pe urmele altor pași, nefăcând nimic să schimbe vreun amănunt. De aici și viața de cuplu devine scindată, ideea că tu ești un altul, celălalt este un altul, iar ceea ce rămâne este un smalț care nu mai acoperă suprafețele impermeabil înfrumusețate, o familiaritate rece, construită, studiată, care de cele mai multe ori împinge la șantaj, nu la consens, la singurătatea în care ne putem cunoaște cu adevărat și reversul ei, panica și groaza de a accepta că suntem ceea ce suntem și că ceilalți s-ar putea să fie diferiți.

2020-04-21 01:13:03

0

Cocosul lui Pettson - Sven Nordqvist

Cocosul lui Pettson - Sven Nordqvist

Pettson are o gradină mare cu găini, pe care Findus obișnuiește să le necăjească, acesta distrându-se grozav... însă nu știm cât de mult se distrau și găinile... Până într-o zi când bătrânul Pettson îi face o surpriză motanului și revine acasă cu un nou prieten. Un cocoș. Găinile vin și ele să vadă ce se întâmplă și spun despre cocoș că este foarte elegant. O poveste amuzantă în care apare și Fulguța, șefa găinilor și aventurile în curtea lui Pettson continuă.

2020-04-21 12:13:03

0

Harry potter si pocalul de foc vol 4 ( cartonat ) - J. K. Rowling

Harry potter si pocalul de foc vol 4 ( cartonat ) - J. K. Rowling

Uzând de o ocazie ivită, Lordul Voldemort îl înscrie pe Harry la turnir cu scopul de a încerca să își recapete forma umană. Acesta este unul dintre momentele de maximă tensiune ale acestui volum, care declanșează noi aventuri și provocări pentru Harry și prietenii săi, Ron și Hermione, cei trei purtându-ne prin spațiul magic și prin tradiția uneia dintre cele mai bune școli de vrăjjitorie din lume.

2020-04-21 11:43:03

0

Harry Potter si Pocalul de Foc - J. K. Rowling

Harry Potter si Pocalul de Foc - J. K. Rowling

„Harry Potter și pocalul de foc”, partea a patra a aventurii lui Harry Potter, se legă de o tradiție veche a celor mai bune școli de vrăjitorie din lume care organizează Turnirul celor mai iscusiți vrăjitori. Pe măsură ce personajele cresc, acestea descoperă treptat și modul în care funcționează societatea posesorilor de baghete, o lume magică care se deschide o dată cu primul volum și despre care cititorii împătimiți ai genului speră să nu-și închidă niciodată porțile.

2020-04-21 11:43:03

0

Harry Potter si prizonierul din Azkaban - J. K. Rowling

Harry Potter si prizonierul din Azkaban - J. K. Rowling

„Harry Potter și prizonierul din Azkaban” continuă povestea maturizării celor trei eroi care, confruntați cu evadarea unui periculos vrăjitor din crâncena închisoare a Azkabanului, află de existența Răului fără chip a unor ființe care se hrănesc cu amintirile fericite ale oamenilor până la epuizare. Fără amintiri fericite oamenilor le lipsește speranța, iar fără speranță, viața nu există.

2020-04-21 11:43:03

0

Harry Potter si Camera secretelor - J. K. Rowling

Harry Potter si Camera secretelor - J. K. Rowling

„Harry Potter și Camera Secretelor”, a doua parte din colecția fantasy a britanicei JK Rowling, aduce trio-ul deja consacrat — Harry, Ron și Hermione — în fața unei noi aventuri, descoperind noi informații despre trecutul Lordului Voldemort și despre istoria celor care au trecut pragul Scolii Hogwarts. Înfruntându-și temerile, Harry își dovedește din nou loialitatea față de Dumbledore.

2020-04-21 11:43:03

0

Harry Potter si piatra filozofala - J. K. Rowling

Harry Potter si piatra filozofala - J. K. Rowling

„Harry Potter și piatra filozofală” este poarta de intrare într-un tărâm fantastic al lumii vrăjitoriei, un univers paralel cu care cititorul se aclimatizează în același timp cu personajul principal, orfanul Harry. Acest prim volum este despre descoperirea Scolii de vrăjitorie Hogwarts și a regulilor acestei lumi noi, dar și despre încredere, prietenie și curaj.

2020-04-21 10:58:03

0

O singuratate prea zgomotoasa - Bohumil Hrabal

O singuratate prea zgomotoasa - Bohumil Hrabal

„O singurătate prea zgomotoasă” este povestea unui personaj care trăiește înconjurat de cărți, dar a cărui meserie este de a le distruge. În societatea socialistă cehă Hanťa locuiește într-un apartament plin cu cărți - baia, bucătăria, holul, beciul sunt pline de cărți pe care personajul le trimite în pachete în presa hidraulică. „De treizeci și cinci de ani lucrez între hârtii vechi și acesta este love-story-ul meu” - acesta este începutul cărții, fraza spusă de Hanťa fiind un excelent rezumat al tristeții și singurătății.

2020-04-20 09:31:10

0

O singuratate prea zgomotoasa - Bohumil Hrabal

O singuratate prea zgomotoasa - Bohumil Hrabal

„O singurătate prea zgomotoasă” este povestea unui iubitor de cărți, a cărui meserie este, paradoxal, de a le distruge. Într-un apartament de la etajul al doilea plin de cărți, al cărui beci, bucătărie și baie sunt la fel de pline de cărți spun povestea unei societăți socialiste, care sub iluzia solidarității ascunde controlul mijloacelor de producție și al consumului. O carte poetică care descrie o realitate total nepoetică, care cu siguranță deschide universul altor lecturi semnate de Hrabal.

2020-04-20 09:31:10

1

Aventurile lui Peter Iepurasul si alte povestiri - Beatrix Potter

Aventurile lui Peter Iepurasul si alte povestiri - Beatrix Potter

„Aventurile lui Peter Iepurașul” sunt o colecție de poezii și povești pentru copii, în același timp amuzante, dar și pline de învățături. Întotdeauna când mama sa îl avertizează pe Peter iepurașul și pe ceilalți trei frați ai săi, Flopty, Mopty și Codiță-pufoasă să nu se aventureze în spații și grădini necunoscute, ghiciți cine este cel mai năzdrăvan personaj care neglijează spusele mamei? Chiar Peter Iepurașul, iar de aici pornesc o serie de aventuri și peripeții din care uneori scapă cu bine, alteori are de învățat cât este de periculos să fii neascultător.

2020-04-20 09:16:10

0

Aventurile lui Peter Iepurasul - Beatrix Potter

Aventurile lui Peter Iepurasul - Beatrix Potter

Povestirile cuprinse în cartea „Aventurile lui Peter Iepurașul” sunt într-adevăr amuzante, conținând la final și câte o morală. Personajul principal este, bineînțeles, Peter Iepurașul, cel mai haios și curajos iepuraș, care mereu se aventurează în toate peripețiile în care este avertizat dinainte să nu pornească. În timp ce ceilalți trei frați ai lui, Flopty, Mopty și Codiță-pufoasă ascultă de sfatul mamei de a nu intra în grădina domnului McGregore și merg cuminți să culeagă mure, Peter iepurașul își agață nasturii mari ai hăinuței în gardul cu agrișe al domnului McGregor și se ascunde într-o stropitoare.

2020-04-20 09:16:10

0

Aventurile lui Peter Iepurasul - Beatrix Potter

Aventurile lui Peter Iepurasul - Beatrix Potter

„Aventurile lui Peter iepurașul” este o carte care conține 4 povestiri ce-l au în centru pe haiosul și curajosul iepuraș pe care îl descoperim încă din titlu. În prima povestire, Peter iepurașul, alături de cei trei frați ai săi, Flopty, Mopty și Codiță-pufoasă sunt trimiși de mama lor în pădure să culeagă mure. Aceasta îi avertizează și de pericolul apropierii lor de grădina domnului McGregor. Însă ce să vezi?! Peter iepurașul este singurul care ignoră sfaturile mamei și se aventurează printre lăptucile, fasolea verde și ridichile domnului McGregor.

2020-04-20 09:00:09

0

Bonjour tristesse - Francoise Sagan

Bonjour tristesse - Francoise Sagan

Titlu romanului, „Bonjour tristesse” este inspirat dintr-o poezie de Paul Éluard, „Viața imediată.” O vilă pe malul Mediteranei și o tânără de șaptisprezece ani are își însoțește tatăl în vacanță, alături de prietena acestuia, roșcata Elsa. Plăcerile unui libertăți fără limite se deschid în fața adolescentei, aceasta îndrăgostindu-se de Cyril și urzind împreună un plan împotriva noii oaspete a tatălui, sofisticata Anne.

2020-04-19 09:16:10

0

Bonjour, Tristete - Francoise Sagan

Bonjour, Tristete - Francoise Sagan

La 17 ani totul pare posibil, limitele sunt destul de fluide, iar distanțele pot fi aproximate prin intermediul imaginației și al experimentului. Acceptând stilul de viață al tatălui ei văduv, Cécile este de acord și cu roșcata Elsa, alături de care vor pleca în vacanță. Fericirea provizorie a tinerei pare amenințată în momentul în care tatăl acesteia anunță vizita Annei, veche prietenă a mamei ei, o tipă inteligentă, stilată, ordonată, foarte puțin zgomotoasă și aproape intimidantă.

2020-04-19 09:00:06

0

 Bonjour tristesse - Francoise Sagan

Bonjour tristesse - Francoise Sagan

O vilă magnifică într-o vară arzătoare pe malul Mediteranei. Așa începe romanul al cărui titlu este inspirat dintr-o poezie de Paul Éluard, „Viața imediată.” Și, într-adevăr, este o carte despre voluptățile proxime unei vieți libertine, stârnind în același timp dezaprobarea și curiozitatea societății franceze la începutul secolului XX. O poveste binevenită într-o zi ploioasă de primvară, când tot ce putem face este să lăsăm imaginația să ne poarte pe însorita rivieră franceză.

2020-04-19 09:00:06

0

Recenka si ouale de Pasti - Patricia Polacco

Recenka si ouale de Pasti - Patricia Polacco

„Recenka și ouăle de Paști” este o poveste frumoasă, numai bună de citit copiilor înainte de somnul de prânz sau seara la culcare. Cât era iarna de lungă Babușca picta în fiecare zi câte un ou, pregătindu-se pentru a participa la Târgul de Paști de la Moscova. În timp ce pregătirile sunt în toi, iar târgul se apropie, Babușca descoperă în curtea sa o gâscă rănită și se gândește că aceasta nu poate fi decât opera unui vânător.

2020-04-19 01:46:10

0

Recenka si ouale de Pasti - Patricia Polacco

Recenka si ouale de Pasti - Patricia Polacco

Babușca participă în fiecare an la Târgul de Paște de la Moscova, tocmai de aceea se dedică activității de încondeiere a ouălelor când descoperă în curtea sa mai mulți reni înfometați pe care îi hrănește, iar apoi, din senin, apare o gâscă. Babușca hotărăște să aibă grijă de biata gâscă. Îi va pune un nume și îi va face un culcuș într-un coș lângă patul ei.

2020-04-19 01:46:10

0

DVD Zbor Deasupra Unui Cuib de Cuci

DVD Zbor Deasupra Unui Cuib de Cuci

Ceea ce reuşeşte să facă Ken Kesey este tocmai ceea ce enunţa J. Hillis Miller (teoretician al deconstructivismului) - transformarea a ceea nu este atrăgător în ceva ce ne poate atrage şi fascina, în ceva ce putem admira. Ken Kesey construieşte o imagine a unei lumi închise - aceea a spitaluilui - cu intenţia de a deconstrui o imagine a unei alte lumi - aceea a Americii anilor '60.

2020-04-18 01:16:10

0

Zbor deasupra unui cuib de cuci - Ken Kesey

Zbor deasupra unui cuib de cuci - Ken Kesey

„Zbor deasupra unui cuib de cuci” este o alegorie pe mai multe planuri - între ceea ce ar fi putut fi cu adevărat personajele în libertate şi ceea ce sunt ele în acest spaţiu, între viaţa reală, palpitantă pe care le-o inspiră McMurphy şi rutina cotidiană, anodină a vieţii din spital, între McMurphy - cel care se internează sănătos, cu chef de distracţie şi ajunge să fie distrus de ura Sorei Şefe.

2020-04-18 01:16:10

0

eBook Zbor deasupra unui cuib de cuci - Ken Kesey

eBook Zbor deasupra unui cuib de cuci - Ken Kesey

Ken Kesey oferă un spectacol al nebuniei în plină desfăşurare. „Zbor deasupra unui cuib de cuci” este o metaforă cinică exprimând libertate, dar tocmai acea libertate care le lipseşte cu desăvârşire personajelor. Faptul că oameni diferiţi, cu o educaţie, vârstă şi probleme diferite sunt închişi în acest loc pare să nu mai constituie neapărat o ruşine.

2020-04-18 01:16:10

0

Zbor Deasupra Unui Cuib De Cuci - Ken Kesey

Zbor Deasupra Unui Cuib De Cuci - Ken Kesey

Omul poate râde deoarece el a înţeles toată nefericirea vieţii, iar aceasta este o metodă de refulare, aşa cum este descris acest concept de Freud, adică râsul are funcţii de eliberare, de calmare a spiritului agitat şi bulversat de contextul social şi de grijile cotidiene, la fel cum se întâmplă și cu personajul acestui roman, Randall Patrick McMurphy, ale cărui singure subterfugii de supravieţuire rămân râsul zgomotos, gluma, provocarea celorlalţi la mici jocuri şi aţâţarea lor în diferite acţiuni împotriva supraveghetoarei lor supreme, a „Sorei Şefă”, Mildred Ratched.

2020-04-18 01:16:10

0

Zbor deasupra unui cuib de cuci - Ken Kesey

Zbor deasupra unui cuib de cuci - Ken Kesey

Vrând să scape de pedeapsa cu închisoarea pentru că a abuzat de o minoră, Randall Patrick McMurphy se gândeşte că ar fi o idee mai bună, în care găseşte mai multă siguranţă şi confort, dacă s-ar da drept nebun şi ar fi internat într-un spaţiu destinat oamenilor cu asemenea probleme. Cu cât trec zilele, McMurphy realizează că de fapt ideea sa de evadare dintr-un spaţiu pe care îl presupunea neprietenos, l-a catapultat - prin puterea propriei voinţe - într-un spaţiu şi mai ciudat.

2020-04-18 01:16:10

0

Fight club - Chuck Palahniuk

Fight club - Chuck Palahniuk

„Fight club” este un club creat ca microsocietate în interiorul altei societăți mai mari, o matrioșcă a presupusei violențe demonstrate de membrii acesteia, care are însă la bază principii mult mai subtile de funcționare. Într-o lume a eșecurilor și minciunilor repetate, Tyler Durden imaginează un grup de prieteni ale căror întâlniri să se desfășoare după ora închiderii barurilor, în plină stradă.

2020-04-18 12:16:10

0

Fight club - Chuck Palahniuk

Fight club - Chuck Palahniuk

Un roman ca încercare de a vindeca o societate bolnavă, o creație a imaginației lui Tyler Durden, cel în mintea căruia se naște pentru prima dată ideea de Fight Club. O adunare stradală sau în subsolurile unor clădări care are ca scop aparent violența, dar care de fapt încearcă protejarea membrilor ei, cu toate că aceștia sunt provocați să își depășească limitele și să se confrunte, fără tricouri, purtând doar bocanci, cu ceilalți.

2020-04-18 12:16:10

0

Fight Club - Chuck Palahniuk

Fight Club - Chuck Palahniuk

O carte pe care mulți o consideră ca fiind despre violență, în timp ce profunzimile acesteia sunt mult mai subtile. Este o carte despre crearea unei microsocietăți în interiorul marii societăți, despre solidaritatea unui grup și a ideii de luptă de stradă,care poate exorciza durerile participanților la aceste manifestări. Dacă prima regulă a acestui club este să nu se vorbească despre el, cred că a rezuma această experiență este în primul rând un gest care-l trădează.

2020-04-18 12:00:06

0

Regele tuturor salbaticiunilor - Maurice Sendak

Regele tuturor salbaticiunilor - Maurice Sendak

Maurice Sendak alege să ilustreze lumea fantastică care poate lua naştere cu uşurinţă în imaginaţia unui copil din fascinaţia pentru un tărâm populat de wild things și să ne dezvăluie o poveste care poate fi citită și recitită de copii și, mai ales, (re)vizionată. Plictisit de camera sa și de activitățile obișnuite, Max pornește într-o aventură la filnalul căreia va simți că tot mai bine este acasă, în camera sa, doar că acum există o poveste pe care a trăit-o și la care poate visa în timp ce mama lui îl strigă la cină.

2020-04-18 12:00:06

0

eBook Pe plaja Chesil - Ian McEwan

eBook Pe plaja Chesil - Ian McEwan

În acest roman, ca și în alte romane de McEwan, regăsim din nou o sumă de elemente favorabile plus elemente nefavorabile ale ecuaţiei iubire şi putem constata că rezultatul nu este nici pe departe cel dorit, cu toate că ipotetic iubirea celor doi se contura idilic şi plină de speranţă. Scrierile lui McEwan urmăresc legătura dintre sfera privată şi cea publică - aparţinând omului occidental postmodern -, semnalând de asemenea şi consecinţele etice ale acestui fenomen.

2020-04-18 11:46:10

0

Pe plaja chesil - Ian Mcewan

Pe plaja chesil - Ian Mcewan

Cadrul iubirii din acest roman, „Pe plaja Chesil” era unul perfect încă de la început - amândoi educaţi, decenţi şi virgini - hotărăsc să se căsătorească - moment de o fericire înnebunitoare - dar la final ajung să fie decepţionaţi unul de celălalt. Susan Sontang descrie admirabil simptomul acestui gen de iubire trăită de Edward şi Florence susținând că aşteptările culturale proiectate asupra relaţiei a doi indivizi nu fac decât să inhibe pornirile şi manifestarea naturală a sentimentelor.

2020-04-18 11:46:10

0

Pe plaja Chesil - Ian Mcewan

Pe plaja Chesil - Ian Mcewan

Dacă iubirea este fragilă, şi „goliciunea” - în termenii lui Pascal Bruckner - pare a fi la fel de instabilă, aceasta nu mai devine garantul ultim al unei relaţii desavărşite. Acest aspect al iubirii ca eşec este sondat atent de McEwan pe parcursul întregului său ultim roman, „Pe plaja Chesil”, unde iluzia tânărului căsătorit de a fi împreună cu iubita sa nu prinde contur.

2020-04-18 11:31:10

0

Durabila iubire - Ian Mcewan

Durabila iubire - Ian Mcewan

Urmărind această poveste care suprinde iubirea şi eşecul sau boala şi sănătatea, putem interpreta şi titlul romanului în două moduri diferite - enduring (durabil) ca adjectiv - într-o formulă ironică - poate semnifica destinul prin care Joe şi Clarissa sunt legaţi încă de la început, sau tot ca adjectiv - insistenţele neobosite ale unui om bolnav/ stalker - Jed. A doua interpretare a cuvântului enduring ar fi ca verb descriind ironic calvarul la care este supus Joe de către Jed. Astfel Enduring love sau Durabila iubire reprezintă paradigma modernă a iubirii în care omul aparţinând culturii occidentale este prins.

2020-04-18 11:31:10

0

eBook Ispasire - Ian McEwan

eBook Ispasire - Ian McEwan

Un fapt de la care această carte pornește este acela că oricât s-ar încerca uneori răscumpărarea prin fapte bune a greşelilor din trecut, acestea se vor cicatriza în fiinţa umană ca urme de nevindecat, ca semne distinctive şi chiar destructive. „Ispășire” ne prezintă o poveste de iubire care până la urmă devine împlinită și împărtășită, însă rămâne fragilă.

2020-04-17 01:00:06

0

Ispasire - Ian McEwan

Ispasire - Ian McEwan

În această carte McEwan se concentrează pe modul în care putem crea viitorul ajutându-ne întotdeauna de faptele trecutului nostru personal şi biografic. Cei doi tineri, protagoniștii acestei povești, devin un sistem fortificat de rezistenţă şi încredere, dovadă fiind cuvintele scrise de Cecilia lui Robbie - „Te voi aştepta să te întorci.” - cuvinte care sună ca o promisiune preţioasă pentru acesta şi care îi dau putere.

2020-04-17 01:00:06

0

Ispasire - Ian McEwan

Ispasire - Ian McEwan

Iubirea nu înseamnă o reducţie simplistă doar la ceea ce numim dorinţă fizică şi Atonement (Ispăşire) este una dintre cărţile lui McEwan care înglobează şi această perspectivă. Atunci când izbucneşte iubirea dintre Cecilia şi Robbie - moment supervizat şi supralicitat greşit de Briony - se manifestă mai mult ca pasiune şi ca formă latentă a atracţiei erotice, însă pe parcurs reuşeşte să depăşească această etapă de naştere a unei relaţii.

2020-04-17 01:00:06

0

Integrala Maus. Art Spiegelman

Integrala Maus. Art Spiegelman

Cartea alternează planul vieții contemporane a lui Art (autorul), Vladek (tatăl său) și a apropiaților lor în cartierul Rego Park din New York, cu planul poveștilor lui Vladek Spiegelman despre viața în Polonia înainte și în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Acesta a trăit cu familia sa în Radomsko, Częstochowa, Sosnowiec și Bielsko la sfârșitul anilor '30. Evenimentele tragice de după începerea războiului îl vor aduce în cele din urmă la Auschwitz ca prizonierul 175113.

2020-04-17 11:46:08

0

Findus la pescuit - Sven Nordqvist

Findus la pescuit - Sven Nordqvist

Aventurile fermierului Pettson și ale motanului său Findus sunt adorabile pentru copiii. Printre clinchete și bufnituri, un tărăboi de ghiumbușlucuri puse la cale de Findus, acesta reușește să-l înveselească pe Pettson într-o zi mohorâtă de toamnă când fermierul nu vrea decât să-și plângă de milă. O poveste scrisă cu umor, captivantă pentru cei mici și amuzantă chiar și pentru părinți.

2020-04-17 11:16:08

0

Meseria de a trai - Cesare Pavese

Meseria de a trai - Cesare Pavese

„Meseria de a trăi” se poate traduce de fapt prin meseria de a scrie, fiind un pseudojurnal poetic al scriitorului italian al cărui vers - „Va veni moartea și va avea ochii tăi” - a fost scris și rescris de-a lungul timpului în mii de forme la cursurile de scriere creatoare și în caietele poeților. Poezia nu este un fapt previzibil, susține autorul, având în vedere că împletește imaginația și logica în moduri cel puțin surprinzătoare pornind de la experiențe transcrise și rescrise.

2020-04-16 07:46:08

0

eBook Femei singure - Cesare Pavese

eBook Femei singure - Cesare Pavese

De la Roma, Clelia, o creatoare de modă se mută la Torino, unde are de gând să-și deschidă un magazin și se ocupă de toată birocrația și lucrările care urmează, liberă să cutreiere străzile și să ia ce decizii vrea pentru a doua zi. Coborând în Piazza Vittorio evită carnavalul, orchestrele vuind și întrecerile, căutând echilibrul și liniștea în mijlocul extravaganțelor și a vitrinelor pline.

2020-04-16 07:46:08

0

Ierbar - Andrei Dosa

Ierbar - Andrei Dosa

O experiență psihotică imaginată cu lustre și candelabre din Dragonul Roșu și un grup de prieteni care își trăiesc viața cu o viteză ucigător de lentă, având conștiința faptului că a te costuma în clovn într-un azil de bătrâni nu este neapărat un gest nobil, salvator, cât mai mult o (re)amintire a unui perisabil adevăr - acela că e greu să mai creezi conexiuni cu cei a căror viață poți observa și singur că este iremediabil consumată. Romanul poate fi definit ca nostalgie a compromisului sau un fel de Marele Gatsby al zilelor noastre, în care fiecare rămâne singur la final, oricât ar testa formele firave ale apropierii.

2020-04-16 06:46:08

0

Iubirile lui Hemingway povestite de el insusi si consemnate de A.E. Hotchner - A.E. Hotchner, Ernest Hemingway

Iubirile lui Hemingway povestite de el insusi si consemnate de A.E. Hotchner - A.E. Hotchner, Ernest Hemingway

„Iubirile lui Hemingway povestite de el însuși și consemnate de A.E. Hotchner” condensează aproape 13 ani de prietenie și 4 mariaje ale scriitorului din benzi ale memoriei dezintegrate, din relatări, amintiri idealizate și întâmplări reale, pe care naratorul le recompune de dragul unei prietenii care l-a marcat. Călătoria lui A.E. Hotchner la Havana pentru a lua un interviu, fiind angajat la revista Cosmopolitan, care în 1948 era o revistă dedicată literaturii, inițiază un lung șir de aventuri pentru cei doi — de la vânătorile de fazani, rațe sălbatice și potârnichi ungurești, la coride în Madrid, Malaga, Zaragoza, la pescuit de marlini în larg, la curse hipice cu obstacole la Paris, meciuri de baseball și campionate de box din New York. Se cartografiază o hartă vastă a prieteniei, între locurile preferate ale romancierului și pasiunile diverse care l-au ținut o vreme departe de halucinații și electroșocuri, înregistrând în același timp și eșecurile poetice, profunde, aspre ale unei minți care a funcționat pe principiul paradoxului dintre decuplajele personale și continuitățile ficționale legate de scris.

2020-04-16 06:46:08

0

Identitatea - Milan Kundera

Identitatea - Milan Kundera

Kundera dezvoltă în scrierile sale microstudii și analize despre pericolul de a ne pierde identitatea, și așa destul de fragil construită, și despre riscul de a nu mai recunoaște nicio formă de atașament față de lucrurile înconjurătoare. Delicatețea contextuală a comunicării, inspirată de Chantal partenerului, este curmată cu cinism la câteva pagini distanță, autorul avertizând că muțenia ucide orice iubire, la fel cum și plictisul ucide orice pasiune.

2020-04-16 06:31:08

0

Poarta-ti plugul peste oasele mortilor - Olga Tokarczuk

Poarta-ti plugul peste oasele mortilor - Olga Tokarczuk

Într-o comunitate uitată de lume, undeva la granița dintre Cehia și Polonia, se întâmplă o serie de crime ale căror victime sunt exclusiv vânători pasionați ai zonei. Misterul și atmosfera sumbră fac din cartea Olgăi Tokarczuk un deliciu polițienesc într-un decor în care revin la suprafață versuri din poezia lui William Blake. „Poartă-ți plugul peste oasele morților” este un roman în care prozatoarei poloneze îi ies de minune pasajele mistico-apocaliptice.

2020-04-16 06:31:08

0

Intre ei. Amintiri despre parintii mei - Richard Ford

Intre ei. Amintiri despre parintii mei - Richard Ford

„Între ei. Amintiri despre părinții mei” este un volum pseudomemorialistic în care Richard Ford conturează o imagine panoramică a lumii americane de la jumatatea secolului XX în epicentrul căreia ia naștere portretul intim al vieții de familie, creând prin apropieri și depărtări o imagine volatilă, dar cu un puternic impact, al iubirii părinților prin explorarea relației acestora.

2020-04-16 05:46:08

1

Darul Psihoterapiei - Irvin D. Yalom

Darul Psihoterapiei - Irvin D. Yalom

Scriitor și doctor în psihoterapie, Irvin D. Yalom ne învață în această carte, bazată pe experiența pacienților săi, care rămân anonimi, că este extrem de dificil să știm cu exactitate ce simte celălalt și că de cele mai multe ori nu facem altceva decât să ne proiectăm propriile sentimente asupra celuilalt. Paradigmele de personalitate diferă întotdeauna de la un pacient la altul, de la un individ la altul, mai ales, având în vedere că țelurile, preocupările şi ambiţiile noastre se modifică în mod previzibil și constant.

2020-04-16 05:31:08

0

Cum iubim

Cum iubim

Eseurile despre experiența personală a iubirii, dar și câteva considerații generale aparținând acestei trăiri redau imaginea amplă a ceea ce fiecare simte și consolidează pe parcursul întregii vieți. Spre exemplu, Andrew Solomon, el însuși având o traumă a copilăriei și dezrădăcinării, susține că modul în care iubim noi în prezent oglindește de fapt modul în care am fost iubiți. În prietenie ne alegem noi prietenii și îi iubim, iar mai târziu, în cadrul cuplului nu dependența constituie ideea iubirii, ci dorința.

2020-04-16 05:31:08

0

Kids are not OK - Ionut Chiva

Kids are not OK - Ionut Chiva

„Kids are not OK” este un roman care te ține cu sufletul la gură, un roman despre ce mai poate însemna familia și prietenia în contemporaneitate, despre legături care se desfac treptat, despre (i)maturitate și anarhie, despre puterea copiiilor asupra propriilor lor părinți, dar și despre solitudine în sensul unei singurătăți asumate ca singură cale de supraviețuire.

2020-04-16 05:31:08

1

eBook Felii de lamaie - Anca Vieru

eBook Felii de lamaie - Anca Vieru

Povestea unui bunic despre care nepoata presupune că are o iubită și începe să facă investigații, mesajul prestabilit „numărul apelat nu este alocat” ascunzând o tânără cu părul de culoarea coniacului privit în soare care a dispărut sau relația a doi tineri în care ficusul se ofilește treptat în apartamentul din București, în timp ce canadienii susțin că toamna este superbă la ei, mai ales în octombrie —un volum de micropovestiri ca o subdivizune celulară a realității creată în jurul întâmplărilor cotidiene, dezvăluind apropierea și distanțarea (ne)așteptată dintre oameni și suprapunerea tristeții și a confuziei cu efectele subtile ale ironiei.

2020-04-15 11:00:06

0

Neliniste - Linn Ullmann

Neliniste - Linn Ullmann

Linn Ullmann reușește să scrie în „Neliniște” o povestea fascinantă a propriei copilării și adolescențe, chiar dacă personajele sunt lipsite de nume sau prenume, o elegie interesantă a memoriei și a îmbătrânirii, a identității și a rolului artei. O biografie despre Linn Ullman și părinții ei, faimoșii Ingmar Bergman și Liv Ullmann. Linn Ullmann scrie despre o fată, o mamă și un tată. În ciuda faimei lor, ar fi putut fi vorba despre povestea de viață a oricui, scriitoarea nu se concentrează masiv asupra acelei părți a vieții lor, ci mai mult vorbește despre personalitățile și relațiile lor, despre naivitățile copilăriei și dezamăgirile maturității, despre cum să ai norocul (și ghinionul în același timp) să vezi viața printr-un caleidoscop.

2020-04-15 03:16:08

1

Pe Pamant suntem stralucitori o clipa - Ocean Vuong

Pe Pamant suntem stralucitori o clipa - Ocean Vuong

Debutul romanesc al poetului Ocean Voung este o narațiune de tip autobiografic de o tandrețe sfâșietoare. Original, plin de viață și redând realitatea în veridicitatea ei, cartea conturează istoria zdruncinantă a unei familii cu aerul unui testament al puterii răscumpăratoare a povestirii, o scrisoare din partea fiului către o mamă care nu știe a citi care dezvăluie o istorie familială aparte cu epicentrul în Vietnam, o explorare brutală a discriminării rasiale, de clasă șamd, o istorie disipată într-un cadru american îmbibat în dependență, violență și traume. „Pe pământ suntem strălucitori doar o clipă” devine astfel cartea nu numai despre voința de a lupta pentru a scoate la suprafață propria poveste, cât mai ales despre obliterarea tăcerii, despre suflete prinse în universuri culturale diferite, despre vindecare, despre (im)posibilitatea de a ne salva împreună fără a ne (auto)anula pe noi înșine.

2020-04-15 02:16:08

0

Istoria albinelor - Maja Lunde

Istoria albinelor - Maja Lunde

„Istoria albinelor” face apel nu numai la imaginația cititorului, ci își are resursele într-o serioasă cercetarea științifică, scriitoarea construind o poveste convingătoare, o narațiune pe trei planuri temporale diferite — un trecut încorsetat în tipare prestabilite, o contemporaneitate marcată deja de începutul dezastrului și un viitor distopic care ridică numeroase întrebări referitoare nu numai la relația omului cu natura, ci mai ales la supraviețuirea speciei umane. O carte în care relațiile dintre părinți și copii ni se dezvăluie ca fiind mult mai fragile decât par, acestea fiind supuse unor grele încercări — momente-cheie unde intervine fără echivoc reflecția de tip etic referitoare la sensul vieții, la educația ecologică, la (im)posibilitățile evitării unor dezastre naturale ca cel al dispariției albinelor.

2020-04-15 01:46:08

0

Femei singure - Cesare Pavese

Femei singure - Cesare Pavese

Un roman al extravaganțelor și exceselor în care unul dintre personaje mărturisește la un moment dat că dragostea, la urma urmelor, este ceva murdar, în timp ce alt personaj mărturisește că după ce experiența este dusă la capăt nu mai evaluezi totul ca fiind murdar, ci ca având o oarecare doză de inconștiență, altfel totul poate fi murdar. Până și ceea ce visăm.

2020-04-15 01:16:08

0

Femei singure - Cesare Pavese

Femei singure - Cesare Pavese

Strania senzație a unui fel de melancolie a opulenței și extravaganței specifică atmosferei și petrecerilor marelui Gatsby nu ne părăsește până la finalul romanului. O poveste a unei creatoare de modă celebră a cărei revenire la Torino devine un prilej al confuziei și plictiselii, al abandonului în grupul unor tineri mondeni care își petrec timpul plimbându-se cu mașini scumpe.

2020-04-15 01:00:06

0

Strainul - Albert Camus

Strainul - Albert Camus

Fatalitatea morții reprimată declanșază furie. O furie oarbă, nestăpânită. După moartea mamei lui Mersault, personajul principal al romanului, se așterne liniștea - o liniște zdruncinată de invitația vecinului Raymond de a petrece câteva zile în vila unui prieten lângă Alger. În urma acestei experiențe Mersault recunoaște că a sosit momentul să o ia de la început, fiind pregătit să recunoască și să se deschidă, pentru prima oară, tandrei indiferențe a lumii.

2020-04-15 12:46:08

0

Strainul. Ciuma. Caderea. Exilul si imparatia - Albert Camus (Rao Clasic)

Strainul. Ciuma. Caderea. Exilul si imparatia - Albert Camus (Rao Clasic)

Patru romane camusiene excelente reunite într-o singură carte. De la fatalitatea morții la naivitatea și încrederea în omenire la nostalgia pentru omenire și lipsa ei de sens la acceptarea duplicității sau nefericirea provocată de revolta împotriva celorlalți. O meditație existențialistă care ne învață că moartea este solitară, în timp ce servitutea este colectivă.

2020-04-15 12:31:08

0

eBook Strainul - Albert Camus

eBook Strainul - Albert Camus

Descris de ceilalți ca un om tăcut și închis, Mersault, personajul romanului are într-adevăr o existență destul de retrasă și silențioasă. Ignoră la început până și fatalitatea morții propriei mame. Această absurditate a liniștii și a tăcerii se prelungește până în momentul în care vecinul său, Raymond, îl invită pentru câteva zile la vila unui prieten aflată lângă Alger.

2020-04-15 12:31:08

0

Strainul - Albert Camus

Strainul - Albert Camus

Începutul ex-abrupto al romanului - „Astăzi mama a murit” - anunță confruntarea personajului Mersault cu fatalitatea morții, pe care însă o ignoră. Moartea devine un eveniment nefericit și nepotrivit, fără a fi însă profund marcat de iremediabila pierdere. Obiceiurile zilnice ale lui Mersault continuă până când un prieten îl invită să se retragă câteva zile într-o vilă lângă Alger.

2020-04-15 12:16:08

0

Opiniile unui clovn - Heinrich Boll

Opiniile unui clovn - Heinrich Boll

Pentru cine a citit înainte cartea lui David Grossman, „Un cal intră într-un bar”, confesiunea lui Heinrich Böll s-ar putea să i se pară asemănătoare. Una este povestea societății evreilor, una a societății germane, însă povestea decăderii unui clovn singur, dezamăgit și ispitit de tot felul de iluzii este aceeași. Cartea lui Heinrich Böll este o colecție de momente și amintiri, de înfrângeri și mai niciodată de reușite. Hans Schnier este artistul care meditează la ideea de artă din prisma societății germane. Mai jos decât rigola se află canalul, ne spune personajul, la fel cum mai jos decât se află el acum din lipsa banilor și a liniștii nu se poate.

2020-04-14 11:16:07

0

Opiniile unui clovn - Heinrich Boll

Opiniile unui clovn - Heinrich Boll

Hans Schnier este artistul care meditează la ideea de artă din prisma societății germane. Povestea decăderii unui clovn singur, beat, dezamăgit și ispitit de tot felul de iluzii este o meditație profundă asupra modului în care individul se dedică propriei vocații susținând faptul că un profesionist se ascunde cel mai bine printre amatori și că este bine pentru critici să fie critici cu alții, dar este ridicol să fie lipsiți de critică și umor la adresa lor înșiși.

2020-04-14 11:16:07

0

eBook Opiniile unui clovn - Heinrich Boll

eBook Opiniile unui clovn - Heinrich Boll

Povestea decăderii unui clovn și meditațiile acestuia pe marginea marii arte, dar și a propriei arte, concluzionând faptul că un profesionist se ascunde cel mai bine printre amatori sau că este bine pentru critici să fie critici cu alții, dar este ridicol să fie lipsiți de critică și umor la adresa lor înșiși. Mai jos decât rigola se află canalul, ne spune personajul, la fel cum mai jos decât se află el acum din lipsa banilor și a liniștii nu se poate.

2020-04-14 11:00:06

0

Sunset Park - Paul Auster

Sunset Park - Paul Auster

Într-un tărâm torid și pustiu, al caselor goale și dărăpănate Pilar devine fascinată de Miles, un tânăr american fotograf de douăzeci și opt de ani. El s-a îndepărtat de părinți în urma morții fratelui său vitreg, fiind un fel de personaj camusian care se mulțumește cu foarte puțin. Uneori personajul se întreabă oare ce îl fascinează la ea, oare ce îl ține acolo chiar și când ar vrea să plece.

2020-04-14 11:00:06

0

eBook Sunset Park - Paul Auster

eBook Sunset Park - Paul Auster

Pilar este fascinată de Miles, un tânăr american fotograf de douăzeci și opt de ani. El este un fel de personaj camusian care se mulțumește cu f puțin de la un răsărit la altul și care s-a îndepărtat de părinți în urma morții fratelui său vitreg. Într-un tărâm torid și pustiu, al caselor goale și dărăpănate el își pune întrebarea oare ce îl fascinează la ea, oare ce îl ține acolo chiar și când ar vrea să plece.

2020-04-14 11:00:06

0

Noua dezordine amoroasa - Pascal Bruckner, Alain Finkielkraut

Noua dezordine amoroasa - Pascal Bruckner, Alain Finkielkraut

Femeia tinde să devină din obiect al plăcerii, model al plăcerii, ceea ce amenință supremația virilității, veche normă culturală, care va fi răsturnată o dată cu revoluția sexuală. După aceasta se instituie și teama de a replica vechiul ideal amoros, acela al îndrăgostiților care trăiesc împreună și se căsătoresc. În zilele noastre există o neîncredere a îndrăgostiților, o continuă fugă de responsabilitate și de statutul convențional de soți.

2020-04-13 10:31:07

0

Paradoxul iubirii - Pascal Bruckner

Paradoxul iubirii - Pascal Bruckner

O analiză lucidă a temei iubirii și a evoluției acesteia din Antichitate până în zilele noastre. Plăcerile și pasiunile îmbinate cu libertatea absolută favorizează interesul individului pentru descoperirea instinctualității și a iraționalității conducând jocurile iubirii către piețele de schimb și tranzacții ale societății de consum. O degradare treptată a înțelegerii iubirii, coborârea inevitabilă de pe piedestal a femeii pe care Dante o așezase acolo prin imaginea donnei angelicata.

2020-04-13 10:16:07

0

eBook Sapte ani buni - Etgar Keret

eBook Sapte ani buni - Etgar Keret

Un scriitor israelian plin de farmec și umor pe care l-am descoperit la raftul de memorii/ jurnale. Personajul este, la fel ca în realitate, tot un scriitor de succes al unor povestiri în ebraică. Prozele scurte prezente aici descriu primii șapte ani din viața copilului naratorului, de aici și originea titlului. Călătorind în diverse țări și culegând cu un umor fin, dar și o ironie amară dovezi ale antisemitismului și mostre ale unui cinism bine antrenat de-a lungul timpului în ceea ce privește comportamentul și obiceiurile oamenilor, indiferent de cultura din care fac parte, cartea devine lectura potrivită pentru a trata cu succes 2 sau 3 nopți de insomnie.

2020-04-13 01:46:07

0

Sapte ani buni - Etgar Keret

Sapte ani buni - Etgar Keret

Un scriitor israelian plin de farmec și umor pe care l-am descoperit la raftul de memorii/ jurnale. Mi-a plăcut titlul, apoi poveștile, care sunt de fapt proze scurte care descriu primii șapte ani din viața copilului naratorului. În interiorul cărții personajul este tot un scriitor de succes al unor povestiri în ebraică, călătorind în diverse țări și culegând cu un umor fin, dar și o ironie amară dovezi ale antisemitismului și mostre ale unui cinism bine antrenat de-a lungul timpului în ceea ce privește comportamentul și obiceiurile oamenilor, indiferent de cultura din care fac parte.

2020-04-13 01:46:07

0

Felii de lamaie - Anca Vieru

Felii de lamaie - Anca Vieru

Felii de realitate în care profilurile personajelor par la început sculptate în gheață, apoi se topesc, se uniformizează oferind cheia unei lecturi care oglindește individul contemporan în diferite situații ale vieții sale casnice, deloc extraordinară și, totuși, mereu surprinzătoare - povestea unui bunic despre care nepoata presupune că are o iubită și începe să facă investigații, mesajul prestabilit „numărul apelat nu este alocat” ascunzând o tânără cu părul de culoarea coniacului privit în soare care a dispărut sau relația a doi tineri în care ficusul se ofilește treptat în apartamentul din București, în timp ce canadienii susțin că toamna este superbă la ei, mai ales în octombrie.

2020-04-13 09:31:07

0

Felii de lamaie - Anca Vieru

Felii de lamaie - Anca Vieru

Un volum de micropovestiri ca o subdivizune celulară a realității creată în jurul întâmplărilor cotidiene, dezvăluind apropierea și distanțarea (ne)așteptată dintre oameni și suprapunerea tristeții și a confuziei cu efectele subtile ale ironiei. Felii de realitate în care profilurile personajelor par la început sculptate în gheață, apoi se topesc, se uniformizează oferind cheia unei lecturi care oglindește individul contemporan în diferite situații ale vieții sale casnice, deloc extraordinară și, totuși, mereu surprinzătoare.

2020-04-13 09:31:07

0

eBook Un cal intra intr-un bar - David Grossman

eBook Un cal intra intr-un bar - David Grossman

Amintind pe distanțe scurte de cartea lui Heinrich Böll, „Opiniile unui clovn”, Grossman narează povestea lui Dovală într-o noapte de cristal în barul în care acesta are frecvent reprezentații. Întins pe nisip în deșert Dovală promite ca la finalul serii să acorde cuiva premiul Al-Qaeda pentru inteligența emoțiilor dacă va fi însoțit în această experiență a reîntoarcerii în Netania, pe malul Mării Mediteraneene din nord-vestul Israelului.

2020-04-11 08:46:07

0

Un cal intra intr-un bar - David Grossman

Un cal intra intr-un bar - David Grossman

Amintind pe distanțe scurte de cartea lui Heinrich Böll, „Opiniile unui clovn”, Grossman narează povestea lui Dovală într-o noapte de cristal în barul în care acesta are reprezentații frecvent, iar acum se află la ultima reprezentație în fața publicului. O carte în care personajul vrea să ne facă să râdem împreună cu el pentru a face totul mai suportabil, așa cum face și el cu publicul său.

2020-04-11 08:46:07

0

Cartea iluziilor - Paul Auster

Cartea iluziilor - Paul Auster

Într-adevăr o carte a iluziilor și întrebărilor — este valoros ceea ce e unanim acceptat și respectat sau ceea ce ne trage înapoi de pe muchia unei prăpăstii? Ascunzând un lucru despre care nimeni nu știe nimic înseamnă că acel lucru a existat sau este doar o iluzie? O carte alături de care putem sta lipiți câteva ore, imaginându-ne că am avea de străbătut un drum cu un tren intercity.

2020-04-05 10:46:06

0

Teoria generala a uitarii - Jose Eduardo Agualusa

Teoria generala a uitarii - Jose Eduardo Agualusa

Un personaj se zidește într-un apartament din Luanda și arde scaune, tablouri, podea, dar îi rămân cărțile. Ludovica sau Ludo este o bătrână doamnă portugheză care după dispariția surorii și a soțului acesteia rămâne singură într-un apartament din Luanda, în care zilele alunecă de parcă ar fi lichide. Rămâne fără caiete pe care să scrie, fără pixuri, dar scrie versuri scurte pe pereți, cu bucăți de cărbune.

2020-03-25 04:38:19

0

Despre iubire si moarte - Patrick Suskind

Despre iubire si moarte - Patrick Suskind

Dubla măsură a iubirii - cea înălțătoare, cea care poate crea un nou sens în viață și cea care oglindește o lipsă a maturității, o izolare (in)conștientă justificată de acest mare adevăr pe care omul îl percepe ca fiind unicul și esențialul privilegiu de care se poate bucura. Dragostea autistă în doi și dragostea care abrutizează sau nu este împărtășită. Legătura dintre tema iubirii și tema morții, faptul că indisolubil pericolul pierderii primei ne aduce în fața pericolului morții sau iubirea, prin însăși capacitățile și virtuțile ei, care ne apropie de moarte.

2020-03-23 01:53:19

0

eBook Foamea

eBook Foamea

Neajutorarea personajului este asemănătoare cu fragilitatea celor două vaze scumpe pe care acesta le transportă într-o cuvertură, care trebuie să ajungă la Smirna. Acesta descrie foamea ca pe un catalizator, un declanșator al tuturor stărilor. Foamea îi surdiniează simțurile sau, dimpotrivă, i le acutizează. Uneori disperarea atinge unde paroxistice, alteori o aparentă stare de relaxare.

2020-03-23 01:38:19

0

Foamea - Knut Hamsun

Foamea - Knut Hamsun

Totul este fragil în acest roman, mai fragil decât cele două vaze scumpe pe care personajul le transportă într-o cuvertură și care trebuie să ajungă la Smirna. Fragilitatea omului, a scriitorului, a celui care încearcă să creeze deși disperarea este descrisă când în unde paroxistice, când într-o aparentă stare de relaxare. Romanul este despre ceea ce anunță chiar titlul, despre eșec și multiplele forme de a gândi și analiza eșecul.

2020-03-23 01:38:19

0

Harta si teritoriul - Michel Houellebecq

Harta si teritoriul - Michel Houellebecq

Jed, pictor și fotograf și tată său, arhitect se întâlnesc, stabilind asta dinainte de comun acord, o singură dată pe an - de Crăciun. Artistul Jed are un proiect măreț în derulare, așa că nu acordă prea multă importanță confesiunilor tatălui său nici măcar atunci când se întâlnesc și stau la masă povestind. Având o pasiune în a fotografia hărți Michelin ale diferitelor regiuni din Franța, Jed o întâlnește pe Olga, a cărei prezență în viața sa îi sporește succesul artistic. Comercializarea artei și folosirea iubirii în scopul promovării acesteia îl vor aduce pe Jed în pragul unor revelații, însă acesta nu va renunța la a-și implementa propria strategie pe piață.

2020-03-21 10:53:19

0

Posibilitatea unei insule - Michel Houellebecq

Posibilitatea unei insule - Michel Houellebecq

Posibilitatea unei insule sau posibilitatea clonării, pe scurt. Așa ar putea fi rezumata cartea pentru cei care nu vor să citească texte lungi și plictisitoare. O analiză merey actuală, recomandabil revizitabilă pentru cei care deja cunosc subiectul, o posibilă temă de meditație pentru viitorul omenirii. Un subiect care te poate duce cu gândul la scrierile science-fiction, dar care este mai aproape de realitate decât ne închipuim. O alternativă care înseamnă de fapt o schimbare a codurilor și modurilor de a privi omenirea, de a ne raporta la tot ceea ce este firesc dar credem că avem puterea de a schimba de dragul experimentului. Dacă sentimentul fericirii și al trăirii autentice a dispărut pentru individul contemporan, cum poate fi aceasta creată în laborator și simțită de neo-umani?

2020-03-21 10:38:19

0

Particulele elementare - Michel Houellebecq

Particulele elementare - Michel Houellebecq

La patruzeci și doi de ani, Bruno alege să-și petreacă vacanța în Locul schimbării, o insulă, am putea-o descrie, a libertății și plăcerii totale. În comparație cu acesta, ratele său vitreg, Michel este un biolog renumit care studiază mutațiile genetice care intervin în scenariile umanității. Ambii au legături amoroase instabile, relații stinse în care pasiunea și empatia nu mai pot fi declanșate de nicio pedală senzorială. O luptă pe două fronturi, uneori mai multe, implicate fiind și partenerele lor, în care indivizii pornesc de la date personale diferite, dar își trăiesc experiența în contexte care nivelează percepțiile și amplifică efectele supralicitării unui univers în colaps.

2020-03-21 10:38:19

0

Extinderea domeniului luptei - Michel Houellebecq

Extinderea domeniului luptei - Michel Houellebecq

Istoria seducției și a sexualității a cunoscut diferite etape de transformare și dezvoltare, iar Tisserand este personajul din primul roman al lui Houellebecq, care pare a nu se conforma normelor și convențiilor sociale impuse în era consumerismului, nu corespunde idealului supus fericirii paradoxale, în termenii sociologului Gilles Lipovetsky - „Problema lui Raphael Tisserand - de fapt, esenţa personalităţii lui - este că e foarte urât. Pur şi simplu, femeile nu-l vor." Eșecul social declanșează un paroxism al situației, în care personajul descoperă că în lipsa sexualității nu prea există ambiții, după cum nici distracții nu prea sunt.

2020-03-21 10:23:19

0

Vino cu mine stiu exact unde mergem - Dan Sociu

Vino cu mine stiu exact unde mergem - Dan Sociu

Versurile ultimului volum semnat Dan Sociu, cel care dă și titlul antologiei, au sonoritatea unor inimioare care pâlpâie pe monitor – „Dacă stai să le-asculţi şi eu stau/ dacă le pui cap la cap/ până la sfârşit se adună o/ mică melodie chinezească ” – în care regăsim nostalgia şi sensibilitatea celorlalte volume, tristeţea şi întâmplările unei lumi mici în care eşti invitat foarte prietenos să păşeşti.

2020-03-20 09:53:19

0

Iuda - Amos Oz

Iuda - Amos Oz

Relația cu părinții, mai ales relația paternă și faptul că fiecare ne alegem uneori în secret alt tată, așa cum zice personajul Shmuel, asta ar fi fraza care m-a bântuit cumva multă vreme după ce am citit romanul. Cât de corecți sau incorecți suntem față de noi și față de cei apropiați în diferite situații? Greu de spus în cuvinte care să nu fie aproximative sau slab consolatoare. Și, cum tot personajele ne spun, pe lumea asta nu există consolare. Consolarea e doar adăugarea unei noi dureri peste o durere existentă. De citit pentru lucrurile complicate pe care le explică în cuvinte simple, cu detașare și empatie, în același timp, un echilibru sensibil greu de atins, chiar dacă pare pesimism sau luciditate extremă, calculată pe anumite bucăți.

2020-03-20 07:23:19

0

Trado - Svetlana Carstean, Athena Farrokhzad

Trado - Svetlana Carstean, Athena Farrokhzad

Un volum despre prietenie și limbajul poetic al prieteniei, despre cum se creează legături dincolo de granițe și naționalități și, mai ales, despre diferențele culturale care creează coerențe umane. Un text despre legile și regulile traducerii, care în poezie prind alte contururi și nuanțe, se pierd uneori cuvinte, dar se câștigă substanță, se transformă unități lingvistice în metri și ritmuri poetici prin care transpare cea mai autentică emoție.

2020-03-20 06:38:19

0

Mai este oare acesta un om? - Primo Levi

Mai este oare acesta un om? - Primo Levi

Una dintre cărțile studenției mele reeditată acum de editura Art. Nu am citit altceva de Primo Levi, și pe asta la recomandarea unui profesor. Ar merita recitită poate pentru prietenia dintre primo și antonio/ charles. Unii dintre noi trăim în niște lagăre imaginare și ne e greu să parcurgem un milimetru spre alții și altele. Și nu doar pentru asta. Pentru exemplul de artă a supraviețuirii, aplicabil în multe situații, uneori halucinante, în care nu ne-am fi gândit că s-ar putea ajunge.

2020-03-18 12:23:09

2

eBook Ciuma - Albert Camus

eBook Ciuma - Albert Camus

Mica viață din Oran, un oraș de pe coasta algeriană, înregistrează pulsațiile liniare ale unei comunități care pare a se plictisi aici, străduindu-se să-și formeze obișnuințe, în aerul frenetic și absent în același timp. Această comunitate nu este una particulară, excepțională. Ar putea fi oricare, tocmai de aceea textul rămâne o reflecție semnificativă despre naivitățile care compun încrederea omenească, despre autoizolarea prin despărțire și suferință, despre limitele și consecințele scepticismului, dar și despre curajul și perseverența unui medic care alege să vadă ceea ce este de admirat la omenire decât ceea ce este de disprețuit.

2020-03-16 01:37:10

0

Ciuma - Albert Camus

Ciuma - Albert Camus

La începutul lunii aprilie doctorul Bernard Rieux găsește un șobolan mort la ieșirea din cabinetul său. La câteva zile de la plecarea soției sale într-o stațiune de munte, portarul imobilului în care locuiește moare de febră, iar doctorul, rămas singur, încearcă să cerceteze legătura dintre apariția șoarecilor și instalarea răului în urbea sa. Când este confirmat faptul că ciuma decimează locuitorii ca-ntr-un joc de domino, oamenii devin neîncrezători, egoiști și retractili — considerând că această epidemie nu va fi de durată și că nici nu e vorba de ei înșiși în această ecuație.

2020-03-16 01:37:10

0

Ciuma - Albert Camus

Ciuma - Albert Camus

Dincolo de interpretarea simbolică a Rezistenței franceze în timpul Celui de-al Doilea Război Mondial, textul rămâne o reflecție semnificativă despre naivitățile care compun încrederea omenească, despre autoizolarea prin despărțire și suferință, despre limitele și consecințele scepticismului, dar și despre curajul și perseverența unui medic care alege să vadă ceea ce este de admirat la omenire decât ceea ce este de disprețuit.

2020-03-16 01:37:10

0

Sfarsitul bibliotecii mele - Alberto Manguel

Sfarsitul bibliotecii mele - Alberto Manguel

Un autor francez nu ar putea niciodată să înlocuiască expresia to be or not to be cu être ou ne pas être, la fel cum un englez nu ar putea traduce cu cuvintele sale începutul romanului lui Proust - „Longtemps, je me suis couché de bonne heure.” Un roman despre limbaj și intenționalitate, despre ceea ce percepem și ne rămâne fiecăruia dintr-o carte, cum ne modifică experiența livrescă și cum, la rândul nostru, ajungem să o modificăm.

2020-03-10 09:21:46

0

Un secol de poezie romana scrisa de femei - Alina Purcaru, Paula Erizanu

Un secol de poezie romana scrisa de femei - Alina Purcaru, Paula Erizanu

În funcție de context sau, dimpotrivă, în afara unui context, experiența feminină este distorsionată și controversată, supusă unei dinamici aproape ireale, comprimând spații și timpi, fiind percepută în decursul unei zile în zeci de moduri diferite. Aceste ipostaze rezumă amalgamul și debusolarea firească de a nu mai ști ce să crezi, ce să pari și ce să fii, între sindromul așteptării și formele de abuz care provin din lipsă de timp, curaj și imaginație, plasând constant ideea femininului la capătul slăbiciunii (in)suportabile a omniscienței celorlalți. Toate configurează un traseu abrupt al identității, o istorie a poeziei feminine care își găsește continuitatea tocmai în diferențele și distanțele de receptare și de prezentare.

2020-03-10 09:06:46

0

eBook Sfarsitul bibliotecii mele

eBook Sfarsitul bibliotecii mele

Un autor francez nu ar putea niciodată să înlocuiască expresia to be or not to be cu être ou ne pas être, la fel cum un englez nu ar putea traduce cu cuvintele sale începutul romanului lui Proust - „Longtemps, je me suis couché de bonne heure.” Un roman despre limbaj și intenționalitate, despre ceea ce percepem și ne rămâne fiecăruia dintr-o carte, cum ne modifică experiența livrescă și cum, la rândul nostru, ajungem să o modificăm.

2020-03-08 02:21:44

3

Spre Polul Sud - Emil Racovita

Spre Polul Sud - Emil Racovita

O continuare a proiectului început de editura Frontiera despre Emil Racoviță este această carte, „Spre Polul Sud”. Dacă povestea în imagini „Străbunicul meu, Emil Racoviță” se adresa preșcolarilor, în cazul de față trebuie să fim pregătiți de lectură și conștienți că s-ar putea chiar să întâlnim cuvinte mai grele, necunoscute, însă acesta este farmecul cercetărilor și al traversării Strâmtorii Gerlache alături de un desenator iscusit, Eugen Berlo și un personaj care pornește într-o călătorie inițiatică, dar nu singur.

2020-03-03 09:00:31

0

Strabunicul meu, Emil Racovita - Andreia Petcu

Strabunicul meu, Emil Racovita - Andreia Petcu

O minicălătorie pentru pitici și părinți, o carte de seară potrivită explorărilor și întâlnirii cu o focă, o balenă albastră, o orcă, un pinguin, pe care Marie îi descoperă în cufărul bunicului ei, Emil Racoviță. Demersul este lăudabil pentru o prezentare succintă adresată copiilor de până în 7, 8 ani dornici să răsfoiască singuri sau împreună cu părinții sau bunicii (și străbunicii, de ce nu?) o lume nouă a plimbărilor pe mare printre animale și fenomene meteorologice diverse.

2020-03-03 09:00:06

0

Un an de studiu - Anne Wiazemsky

Un an de studiu - Anne Wiazemsky

Scrisoarea Annei Wiazemsky ajunge la regizorul Jean-Luc Godard și de aici începe o poveste de dragoste boemă și intensă între cei doi. Fascinația pe care o exercită personalitatea lui Godard asupra tinerei este constant întreținută. Spre exemplu, aflați în aeroport în așteptarea lui Bernardo Bertolucci, care urma să ajungă de la Roma, Godard este bucuros că prietenul său îl va găsi fericit și îndrăgostit și îi propune iubitei sale un joc: i-l descrie pe Bertolucci, apoi se ascund și o provoacă să îl recunoască în mulțime. Dragostea pentru un om, pentru profesia, pentru filmele și pentru prietenii săi modifică și construiesc modul în care Anne ajunge să se raporteze la propria persoană și la lumea din jur, oferind o lectură plăcută și plină de reverii cinematografice.

2020-03-03 08:51:35

0

Berlin - Krista Szocs

Berlin - Krista Szocs

„Berlin” este ca o felicitare muzicală, pe care o deschizi și îți livrează, pe lângă emoția sau iluzia bine structurată că primești parcă o scrisoare de la un prieten din altă țară, un playlist al formației God is an astronaut, numai bun de ascultat primăvara, când toate lucrurile sunt în pragul unei explozii și a unei pulverizări totale. Mai multe pagini au trimiteri muzicale care creează o atmosferă de familiaritate, ca și când ai derula viața cuiva apropiat în slow-motion și asta ți-ar da ocazia să te simți mai aproape de el, împrumutându-i stările. Apoi ai putea să o iei de la capăt, cu mai multă atenție, dând încă o dată play melodiei.

2020-03-03 12:00:06

0

eBook Teoria apropierii - Bogdan Raileanu

eBook Teoria apropierii - Bogdan Raileanu

În urmă cu douăzeci și cinci de ani, la vârsta de treisprezece ani, Robert Negru, freelancer și jurnalist de ocazie și Alexei Toma, în tinerețe actor aspirant și visător, în prezent preot în Buftea, ajung la Veneția și promit să se reîntoarcă împreună printre gondole. La insistențele lui Robert, cei doi revin pe Canal Grande, însă pe coordonate diferite. Alexei e nostalgic și neîncrezător, în timp ce Robert ia sfidător în râs blândețea și răbdarea părintelui. Un subiect tratat cu grija și atenția chirurgului care disecă un organ, în care se amestecă instalațiile și arta conceptuală a lui Damien Hirst, cel care conservă animale moarte, exagerând efecte și percepții pentru a observa reacții. Dacă oamenii se îndepărtează ca planetele și sufletele se răcesc este prietenia pe cale de dispariție?

2020-03-02 11:51:35

0

Teoria apropierii - Bogdan Raileanu

Teoria apropierii - Bogdan Raileanu

În urmă cu douăzeci și cinci de ani, la vârsta de treisprezece ani, Robert Negru, freelancer și jurnalist de ocazie și Alexei Toma, în tinerețe actor aspirant și visător, în prezent preot în Buftea, ajung la Veneția și promit să se reîntoarcă împreună printre gondole. La insistențele lui Robert, cei doi revin pe Canal Grande, însă pe coordonate diferite. Alexei e nostalgic și neîncrezător, în timp ce Robert ia sfidător în râs blândețea și răbdarea părintelui. Un subiect tratat cu grija și atenția chirurgului care disecă un organ, în care se amestecă instalațiile și arta conceptuală a lui Damien Hirst, cel care conservă animale moarte, exagerând efecte și percepții pentru a observa reacții. Dacă oamenii se îndepărtează ca planetele și sufletele se răcesc este prietenia pe cale de dispariție?

2020-03-02 11:51:35

0

Povestea fetitei pierdute - Elena Ferrante

Povestea fetitei pierdute - Elena Ferrante

„Povestea fetiței pierdute” este poate cea mai nostalgică dintre cărțile tetralogiei. Despre splendoarea și bezna unei prietenii, despre cum orice relaţie intensă între oameni e plină de capcane şi, dacă vrei să dureze, e nevoie să înveţi să le ocoleşti, la fel cum mărturisește Lenù în finalul acestui volum, în încercarea de a o (re)găsi pe prietena ei din copilărie, de a se regăsi pe sine în această relație ambivalentă în care suferința este direct proporțională cu durata prieteniei, poate chiar mai acută sau acutizată prin intermediul memoriei și al procesului de rememorare și întoarcere în timp.

2020-03-01 05:51:31

0

Cei care pleaca si cei ce raman - Elena Ferrante

Cei care pleaca si cei ce raman - Elena Ferrante

Într-o complementaritate voită sau întâmplătoare, cel de-al doilea volum al tetralogiei se încheie, la fel ca primul, cu Lenù și imaginea lui Nino, care apare la lansarea cărții ei. Apoi aceasta se căsătorește și devine mamă, constatând, în încercarea de a-și cerceta minuțios natura feminină, că exagerase silindu-se să-și asume capacități masculine, mai ales în lumea scrisului, dar și în viața reală, crezând că trebuie să știe totul și să se ocupe de tot. Prietenia cu Lila nu dispare, dar devine din ce în ce mai distantă, au convorbiri telefonice sporadice, în care Lila nu reușește să o felicite pentru nimic, e mereu sceptică și îi spune doar că fiecare își povestește viața așa cum vrea.

2020-03-01 05:21:31

0

Povestea noului nume - Elena Ferrante

Povestea noului nume - Elena Ferrante

Primul roman, „Prietena mea genială”, se încheie cu nunta Lilei și cu dorința apropierii lui Lenù de Nino, cel pe care aceasta îl vede ca având chipul, gesturile și mersul cuiva care va fi mereu mai bun. Toate acestea amorțesc, sau o debusolează și mai tare pe Lenù când Nino pleacă de la petrecerea Lilei. Nunta cu Stefano rămâne în background, dureroasă și cumva de neînțeles la început pentru Lenù, care consideră că mereu rămâne în urmă, în așteptare, în comparație cu prietena ei, care tratează orice lucru pe care și-l dorește cu pasiune, care merge spre el pregătită să îl aibă, fără a aștepta ca acel lucru sau acel cineva să o dorească primul.

2020-03-01 05:00:07

0

Prietena mea geniala - Elena Ferrante

Prietena mea geniala - Elena Ferrante

Primul roman al tetralogiei captivează încă din titlu, cel puțin așa s-a întâmplat în cazul meu. O poveste despre contrastele și contradicțiile a două fetițe, care între timp devin femei și despre începutul unei prietenii care fascinează mai mult prin diferențe, decât prin asemănare. Elena Greco și Raffaella Cerullo, sau Lenù și Lila, cum le vom cunoaște pe parcursul cărții, trasează doua destine, care uneori par a fi unul singur, al supraviețuirii în contextul violent și tumultos al Italiei, mai precis în Napoli, la începutul anilor '50.

2020-03-01 04:51:31

0

eBook Mangaieri straine - Ian McEwan

eBook Mangaieri straine - Ian McEwan

Colin și Mary sunt un cuplu aflat în vacanță, care rătăcește pe străduțele unui oraș fără nume și lenevesc în așternuturile curate ale camerei de hotel unde sunt cazați. Fiecare are un întreg ritual desfășurat pe momente ale zilei, ambii potrivindu-și gesturile în mintea lor, fără însă a ajunge să se suprapună cu mișcările celuilalt. Și de aici eșecul sau deziluzia. Un fel de „Așteptându-l pe Godot” al lui Beckett, în care protagoniștii sunt un bărbat și o femeie, un cuplu care așteaptă ceva, iar această așteptare se prelungește pe parcursul întregului roman.

2020-03-01 04:36:31

0

Mangaieri straine - Ian McEwan

Mangaieri straine - Ian McEwan

Colin și Mary sunt un cuplu aflat în vacanță, care rătăcește pe străduțele unui oraș fără nume și lenevesc în așternuturile curate ale camerei de hotel unde sunt cazați. Fiecare are un întreg ritual desfășurat pe momente ale zilei, ambii potrivindu-și gesturile în mintea lor, fără însă a ajunge să se suprapună cu mișcările celuilalt. Și de aici eșecul sau deziluzia. Un fel de „Așteptându-l pe Godot” al lui Beckett, în care protagoniștii sunt un bărbat și o femeie, un cuplu care așteaptă ceva, iar această așteptare se prelungește pe parcursul întregului roman.

2020-03-01 04:36:31

0

O viata de om - Robert Seethaler

O viata de om - Robert Seethaler

Un roman tulbure și aproape neînsemnat la prima vedere, dar care te poartă prin văzduh, ca și cum te-ai ridica de la sol printr-o forță miraculoasă și ai privi de sus viața unui om. A unui singur om. O durere light, asta creează autorul, dar nu pentru că ar fi superficială și neglijabilă, dimpotrivă, este reală, dar tratată fără artificialitate sau dramatism și exagerări gratuite. Un roman al pierderii, în care iubirea se reîntrupează în imaginea morții, iar atmosfera este aceea a unei nopți blânde de vară în care singurătatea se așterne ca o pătură ușoară peste toate.

2020-02-24 08:51:22

0

Cainele de bronz - Emanuela Iurkin

Cainele de bronz - Emanuela Iurkin

O carte în care pășești ca într-o sală de bal, dar pe măsură ce înaintezi descoperi că este un lazaret abandonat, cum spune Vâlcu. Aici toate se întretaie, se suprapun, candoarea și disperarea, apropierea și fragilitatea, mirosul teilor și al gazelor de eșapament, contrastele luminoase și plictisul confortabil. Întregul este marcat de absență sau, mai bine zis, de microparticule ale prezenței, care sunt reluate, asemănate, îngemănate.

2020-02-18 07:36:14

2

Intimitate si alte povestiri - Hanif Kureishi

Intimitate si alte povestiri - Hanif Kureishi

Studiile sociologice afirmă că intimitatea ar putea fi opresivă dacă ar fi gândită ca o pretenție de apropiere emoțională constantă. Cel mai dureros este că la un moment dat, în orice cuplu, dorința de apropiere se oprește. Unul dintre parteneri nu mai vrea să-l cunoască pe celălalt, fapt pe care îl descrie într-un pasaj superb și personajul principal al uneia dintre povestiri. Dragostea lui față de soție se oprește în momentul în care îi dispare curiozitatea. Intervin plictisul, obișnuința și câteva ore de terapie într-un moment de abis emoțional, în care viața personală devine percepută ca un proiect deschis care nu mai poate produce altceva decât cerințe și anxietăți.

2020-02-18 07:36:14

3

Criza spiritului american - Allan Bloom

Criza spiritului american - Allan Bloom

O carte cult a oricărei perioade și a oricărei societăți. Chiar dacă tratează un caz punctual, cel al universităților americane, aceasta poate fi citită și recitită de cei care încă nu sunt studenți, de actualii cursanți ai oricărei facultăți sau discipline sau de absolvenții de master. Chiar și de cei care au terminat doctoratul. Cărțile pe care le citim ne formează, muzica și grupul de prieteni ne influențează, religia și societatea ne constrâng să fim ceea ce suntem sau, dimpotrivă, să ne potrivim unor șabloane a ceea ce nu suntem, asta ne spune Allan Bloom, într-un studiu de finețe, a cărui profunzime și substanță se simte dincolo de pagini.

2020-02-18 07:21:14

3

eBook Iubirile lui Hemingway povestite de el insusi si consemnate de A.E. Hotchner - A.E. Hotchner, Ernest Hemingway

eBook Iubirile lui Hemingway povestite de el insusi si consemnate de A.E. Hotchner - A.E. Hotchner, Ernest Hemingway

Experiențele diluate în whisky, faima Parisului anilor nebuni, cuprins între vacarmul automobilelor și ritmurile muzicii jazz, sau privilegiul de a-i cunoaște pe Scott Fitzgerald, James Joyce, Ezra Pound și pe fermecătoarea și debusolanta Josephine Baker creează o fascinantă odisee a unui autor care devine, până la urmă, un personaj din ale cărui cărți învățăm și ne inspirăm fără a-i cunoaște destinul, bineînțeles, îndulcit în această carte de memorii.

2020-02-18 07:00:06

2

Zilele abandonului - Elena Ferrante

Zilele abandonului - Elena Ferrante

În comparație cu Prietena mea genială, tetralogia napoletană a prieteniei și maturizării, Zilele abandonului este un glissando către miezul unei crize reale a maturității, o carte despre reconstrucția unei individualități, redefinirea feminității, a intimității și limitelor în cadrul și în afara relației materne. Sindromul ferrantian al tăierii marginilor revine și aici, personajul se dizolvă, atitudinea sa fiind difuză, în calitate de soție se luptă cu ideea abandonului partenerului, iar ca mamă își recunoaște neputința și teama de a nu le face rău propriilor copii. Imaginea soției părăsite asociată cu imaginea Annei Karenina și întrebările dinaintea aruncării în fața trenului — Unde sunt? Ce fac? De ce? —, o urmăresc și pe Olga după despărțirea de Mario, fiind ipoteza în jurul căreia se construiește un cvasithriller realist-obsesiv despre blocajele și derapajele unei femei de vârstă mijlocie.

2020-02-18 07:00:06

5

Viata salbatica - Richard Ford

Viata salbatica - Richard Ford

O carte care începe ca un foc mocnit peste care se toarnă kerosen — toate deciziile, incertitudinile și fricile unui bărbat concediat de la locul de muncă unde preda golf explodează. Relația lui Jerry și a Jeanettei conservă, măcar în aparență, un microunivers al liniștii și normalității. Totul începe să se clatine după vestea plecării lui Jerry de acasă pentru a săpa șanțuri și a ajuta la stingerea focului din oraș. Ceea ce rămâne în urmă este singurătatea unei soții care începe să caute atenția altcuiva și a unui adolescent care înțelege din relația scindată a părinților că indiferent cât de mult ne-ar iubi cei din jur, dorințele noastre nu vor fi o prioritate pentru ei.

2020-02-18 07:00:06

2

S. - Stelian Muller

S. - Stelian Muller

O poveste scrisă cu umor și (auto)ironie, care poate fi citită în două seri într-un rocking chair, păstrând balansul unei stranii sensibilități și a unei tristeți moderate, mai ales atunci când avem în față un platouaș eclectic de personaje și autori — Kant, Emma Bovary, Fernanod Pessoa, Gellu Naum, Ana Blandiana, Radu Banciu, Mirabela Dauer — până se ajunge, aproape de final, la capitolul despre școala de poezie de la Cluj, descrisă ca o luptă în papuci și șlapi pe tărâmul poeziei, care a primit repetatul reproș că ar fi mult prea conceptuală, întocmindu-se o fișă de denunț cuprinzându-i pe Andrei Doboș, Ștefan Manasia, Vlad Moldovan și Oana Văsieș.

2020-02-18 07:00:06

1

Constantin - Iulian Bocai

Constantin - Iulian Bocai

A doua și cea mai recentă carte al lui Iulian Bocai, Constantin, un roman despre un fir de afecțiune care trece prin pereții unei locuințe insalubre și prin țeava de încălzire pe care Mihai își depozitează, în lipsa altui spațiu, cărțile. O casă care din afară pare nelocuită, dar care cuprinde tot felul de chiriași, din care rămân mai mult bucățile de linoleum tăiate și suprapuse din baie decât poveștile lor, sau un teanc de lucruri aruncate în mijlocul camerei, sparte și tăiate cu cuțitul, fiind pe rând notați și șterși de pe marginea ziarelor cu anunțuri imobiliare, peste care Mihai și Constantin mănâncă împreună salată de boeuf în Ajunul Crăciunului. Un loc în care mai multe destine se intersectează difuz și temporar, Mihai fiind singurul care păstrează nostalgii și amintiri despre o parte dintre ei.

2020-02-18 07:00:06

2

Jes - Jesica Baciu

Jes - Jesica Baciu

O carte de poezie care fascinează prin lucrurile simple, ca marea Marmara, un fel de reziliență emoțională între două țărmuri. Un sentiment al izolării, o dorință de conservare a tot ceea ce este mic și neînsemnat, la fel ca apropierile dintre oameni care, de fapt, imită alte apropieri pe care le-am cunoscut, un mimetism naiv, inconștient, ca scena cu cele două surori, care seara în casă țipă una la alta după ce alți copii le-au povestit cum se ceartă părinții lor. Un fel de istorie personală alternativă (re)povestită, în care tot ceea ce nu a fost învățat sau cunoscut, poate fi totuși replicat, reeditat, în manieră poetică, într-un circuit închis al comunicării, care doar așa poate crea, pe termen scurt și cu limite provizorii, răspunsuri corecte la interacțiunile cu ceilalți.

2020-02-18 06:51:15

2

La sud de granita, la vest de soare - Haruki Murakami

La sud de granita, la vest de soare - Haruki Murakami

Cel mai frumos dialog al cărții se derulează în timp ce H. și S. privesc o fotografie cu ea din liceu, nu se văzuseră mai bine de douăzeci de ani, iar el vrea să refacă măcar puțin din acel spațiu, Shimamoto afirmând — „Ciudat! Tu vrei să umpli spațiul acela și eu vreau să-l las liber.” Senzația după această carte este că putem sta în fața ei să o contemplăm minute și zile în șir, așa cum stă eleganta Holly în față vitrinelor de la Tiffany’s. Demolările sufletești pot fi (re)construite doar pe măsură ce le înțelegem, ca într-un cocktail bun, în care e esențial să știm că nu putem amesteca mai mult de două tipuri de băutură.

2020-02-18 06:51:14

2

Identitatea - Milan Kundera

Identitatea - Milan Kundera

Putem considera reeditarea Identității din cadrul seriei de autor Milan Kundera a editurii Humanitas o excelentă ocazie de lectură sau relectură, un prilej pentru (re)definirea personală a priorităților pe termen lung. Dacă ne raportăm la ideea de sensibilitate, atribuindu-i înțelesul primar pe care și Emmanuel Levinas i-l recunoaște, ca proximitate și experiență concretă a interacțiunii cu celălalt, putem cotura centrul de greutate al scrierii autorului de origine poloneză. Identitatea nu se poate defini în lipsa experienței cu celălalt. Comunicarea presupune depistarea unei sensibilități, acoperirea unei nevoi pe care o intuim în celălalt.

2020-02-18 06:51:14

2

eBook Interior zero - Lavinia Braniste

eBook Interior zero - Lavinia Braniste

Lavinia Branişte livrează în acest volum o poveste în care mulţi tineri se pot regăsi, o epopee contemporană a celui care la interviul de angajare îşi ascunde studiile — al doilea master, doctoratul abandonat, a doua facultate — pentru a fi ales ca traducător la o firmă de proiectare. Povestea este de fapt o adevărată artă a ratarii resimţită atât pe plan emoţional, cât şi social de cei care nu se înscriu în standardele bunăstării generale — carieră profesională satisfăcătoare, familie, copii —, şi care, până la urmă, confirmă nivelul fiecăruia de succes sau insucces în ochii celorlalţi, Cristina fiind reprezentantul exponenţial al acestei categorii.

2020-02-18 06:51:14

2

Interior Zero - Lavinia Braniste

Interior Zero - Lavinia Braniste

Lavinia Branişte livrează în acest volum o poveste în care mulţi tineri se pot regăsi, o epopee contemporană a celui care la interviul de angajare îşi ascunde studiile — al doilea master, doctoratul abandonat, a doua facultate — pentru a fi ales ca traducător la o firmă de proiectare. Povestea este de fapt o adevărată artă a ratarii resimţită atât pe plan emoţional, cât şi social de cei care nu se înscriu în standardele bunăstării generale — carieră profesională satisfăcătoare, familie, copii —, şi care, până la urmă, confirmă nivelul fiecăruia de succes sau insucces în ochii celorlalţi, Cristina fiind reprezentantul exponenţial al acestei categorii.

2020-02-18 06:51:14

2

Scrisorar - Mihail Siskin

Scrisorar - Mihail Siskin

Sașa și Volodia supraviețuiesc în timpul războiului prin schimbul de scrisori, fără a avea vreodată certitudinea că acest schimb de scrisori poate fi verificat și nu este doar un joc al imaginației care menține vie apropierea de celălalt. Volodia reia un gând, că cineva a spus că rudenia de sânge este cea mai îndepărtată, afirmând că a avut dreptate. Înstrăinându-se de ceilalți, cei doi se apropie și mai mult, se ascund unul în celălalt, și trăiesc fericirea contemplându-și periuțele încrucișate care se privesc una pe alta, pielea care există numai acolo unde o atinge celălalt. Cartea este scrisă cu o candoare fascinantă, aproape imposibil de replicat, mereu având sentimentul că cei doi sunt ca două vapoare, care se intersectează noaptea pe mare, își spun câteva cuvinte, apoi se îndepărtează.

2020-02-18 06:51:14

2

Cutia neagra - Amos Oz

Cutia neagra - Amos Oz

Alexander, prins în „stepele melancoliei”, după cum îl descrie fosta sa soție, Ilana, realizează că Boaz nu mai are nevoie de ei și încearcă să o convingă și pe ea de această realitate pentru a nu mai provoca și alte suferințe celor care o iubesc. Confruntarea și acceptarea eșecului, nevoia de comunicare și totuși imposibilitatea de a înțelege o iubire disfuncțională lasă spațiu întotdeauna pentru a crea insule de tandrețe și calmitate sau de amărăciune și dispreț, relații și raportări oscilante în cadrul unei familii, acest mise-en-scène fiind cutia neagră care înregistrează momentele de intensitate în cazul prăbușirii în aproape toate cărțile lui Amos Oz.

2020-02-18 06:51:14

2

Monoideal - V. Leac

Monoideal - V. Leac

Dacă echilibrul instabilității ar fi o noțiune lingvistică acceptată, atunci aceasta ar fi definiția unui „monoideal”, dar V.leac o face să fie acceptată, teoretizând-o poetic din posibilități și incertitudini. Minoritatea celor avariați este de fapt „zona distrușilor” (i)recuperabili, depinde doar de pe care margine a câmpului facem acest exercițiu.

2020-02-18 06:51:14

2

eBook Sfarsitul singuratatii - Benedict Wells

eBook Sfarsitul singuratatii - Benedict Wells

O carte despre familie și abandon sau cum cresc nesiguranțele în noi încă din copilărie, cum toată viața trei frați încearcă să se despartă de imaginea pierdută a familiei care îi ocrotește și se aruncă pe primul drum care li se deschide, fără voință, mai mult din fantezie și nepăsare. Fericirea părea posibilă într-o familie în care părinții sunt descriși aproape idilic, tatăl — voce blândă, miroase a tutun și a cremă de ras, face fotografii pe care nu le arată nimănui, mama — profesoară, o combinație între Grace Kelly și Ingrid Bergman, cântă Moon River la chitară și toți copiii voiau să fie ca ea. În inima acestei presupuse perfecțiuni lovește dispariția bruscă a celor doi părinți.

2020-02-18 06:51:14

2

Draga Virginia

Draga Virginia

O carte despre vulnerabilități și fragilități teoretizate de câteva sensibilități diferite care ajung la concluzia că scrisul este un act de profund egoism sau că toți, indiferent de sex, fac alte munci ca să câștige câteva ore pentru scris. O incluziune prin excluziune, o lectură plăcută de două ore în fotoliul turcoaz din spațiul intim și boem al unei prietene la care găsești această carte-bijuterie, nu ca prețiozitate, mai mult prin apropierea de ultimul și cel mai mic atom, de unitățile de quark ale acestor individualități, după cum reiese din textul fiecărei femei în parte, reușind să creeze o coerență și o continuitate a sensurilor și scopurilor privind femeia contemporană.

2020-02-18 06:36:14

2

Un gentleman la Moscova - Amor Towles

Un gentleman la Moscova - Amor Towles

Un roman despre eleganța și demnitatea cu care poate fi trăit un exil. Despre discreție și bune maniere de altădată, dintr-o lume în care spațiul privat era respectat, despre boema unei Rusii aflată în tranziție, un roman despre cineva care a pierdut totul dar (re)construiește o lume mică în interiorul unei lumi mari, având suprema libertate de a îmbunătăți regulile sociale existente filtrându-le printr-un cod moral personal.

2020-02-17 04:36:07

4

Ierbar - Andrei Dosa

Ierbar - Andrei Dosa

Un roman care putea fi despre repetiție și paranoia, dar este despre sensibilitate și prietenie, despre oameni în subsoluri cu lumină slabă pe care îi apropie nesiguranța. După primele pagini te aștepți ca la un moment dat un valet să scoată pe ușa din spate o piramidă din coji de portocale și lămâi stoarse, cum se întâmpla în Marele Gatsby. Dar nu se întâmplă asta. Un muncitor necalificat la o firmă de finisaje interioare, care moștenește un apartament cu patru camere, nu-și poate permite spectacolul luxului și al opulenței. Fragilitatea unei lumi construite artificial, imaginația surescitată, frazele scurte, laconice, analitice creează compromisul perfect între așteptările cititorului și ceea ce i se livrează.

2020-02-17 04:36:07

2

16 prozatori de azi.lit - Diana Badica, Lavinia Braniste

16 prozatori de azi.lit - Diana Badica, Lavinia Braniste

Foarte rar este adus în discuție statutul prozei scurte actuale semnată de autori români, inițiativa editurii Humanitas fiind lăudabilă și necesară în acest context. Ultima oară când s-a întocmit un recensământ al autorilor de proză scurtă a fost în 2013, datorat eforturilor de (re)lectură ale lui Marius Chivu. Antologia Best of. Proza scurtă a anilor 2000 conținea 40 de proze scrise de 23 de autori: Ioana Băețica Morpurgo, T.O. Bobe, Lavinia Braniște, Dan Coman, Luca Dinulescu, Adrian Georgescu, Radu Pavel Gheo, Silviu Gherman, Florin Lăzărescu, Dan Lungu, Cosmin Manolache, Mihai Mateiu, Mitoș Micleușanu, Angelo Mitchievici, Veronica D. Niculescu, Radu Paraschivescu, Cezar Paul-Bădescu, Liviu Radu, Sorin Stoica, Lucian Dan Teodorovici, Alex Tocilescu, Călin Torsan, Marian Truță. La cinci ani distanță, apare o antologie cu 16 autori de proză scurtă: Diana Bădica, Lavinia Braniște, Vitalie Ciobanu, Dan Coman, Bogdan Coșa, Augustin Cupșa, Tudor Ganea, Adela Greceanu, Mihai Mateiu, Ioana Nicolaie, Veronica D. Niculescu, Cosmin Perța, Bogdan Răileanu, Corina Sabău, Sebastian Sifft, Tatiana Țîbuleac. Unii dintre aceștia deja au confirmat, alții cu siguranță urmează să-și demonstreze talentul și virtuozitatea de prozatori, câțiva promițând volume individuale de proză în viitorul apropiat. O selecție generoasă, reunind tematici și stiluri diferite cu scopul de a demonstra cât de aproape sunt proza scurtă și autorii dacă avem intenția și curiozitatea de a-i descoperi.

2020-02-17 04:36:07

2

Cateva motive sa iubesti viata - Matt Haig

Cateva motive sa iubesti viata - Matt Haig

Câteva motive să iubești viața ne învață că există meta-îngrijorări de la care depresia pornește, depinde câtă importanță le acordăm și cât efort depunem pentru a le depăși. (Re)afirmând beneficiile scrisului și cititului din perspectiva implicării în procesul narativ în scop terapeutic, cartea devine un excelent exemplu de jurnal scris în urma unor momente și evenimente tragice din istoria personală și reală a autorului, arătându-ne calea de la boală la asumare și prezență, la acceptare și integrare în acea fragilă (și, uneori, poate, tratată frivol) noțiune de normalitate.

2020-02-17 04:21:07

2

Lapte negru - Elif Shafak

Lapte negru - Elif Shafak

O carte despre statutul femeii, despre puterea pe care o are aceasta asupra propriului mod de gândire și despre democrația matură care se dorește instaurată între principiile personale, care se află de cele mai multe ori în extremă contradicție. Naratoarea privește maternitatea și creația la început din exterior, scriind și dezvoltând eseuri pe pagini întregi chiar la bordul unui vapor cu aburi la ora amiezii în Istanbul, hotărâtă să susțină și să nu renunțe la femeia-scriitoare în favoarea rolului de soție și mamă. Perspectiva se schimbă treptat, la fel cum se sting valurile agitate ale Bosforului în unde domoale, după ce pericolul a fost depășit. Devine soție și la distanță de doi ani și mamă. Trece printr-o depresie post-natală aproape opt luni, timp în care soțul ei este plecat să se instruiască în serviciul militar. Nu angajează bonă și nu cere ajutorul familiei, doar încearcă să-și înțeleagă și să-și liniștească vocile interioare, fricile și prejudecățile. O carte-eseu, o carte-manifest care personifică slăbiciunile și privilegiile feminine inventând un harem de femei în miniatură și un djinn purtător al depresiei post-natale. Mai mult decât atât reia poveștile unor scriitoare celebre — Zelda Fitzgerald, Sylvia Plath, Virginia Woolf, George Eliot, Toni Morrison — creând un intertext fascinant cu destine care și-au acceptat latura maternă, casnică sau, dimpotrivă, au repudiat-o.

2020-02-17 04:21:07

3

Sfarsitul singuratatii - Benedict Wells

Sfarsitul singuratatii - Benedict Wells

„Sfârșitul singurătății”, o carte despre familie și abandon sau cum cresc nesiguranțele în noi încă din copilărie, cum toată viața trei frați încearcă să se despartă de imaginea pierdută a familiei care îi ocrotește și se aruncă pe primul drum care li se deschide, fără voință, mai mult din fantezie și nepăsare. Fericirea părea posibilă într-o familie în care părinții sunt descriși aproape idilic, tatăl — voce blândă, miroase a tutun și a cremă de ras, face fotografii pe care nu le arată nimănui, mama — profesoară, o combinație între Grace Kelly și Ingrid Bergman, cântă Moon River la chitară și toți copiii voiau să fie ca ea. În inima acestei presupuse perfecțiuni lovește dispariția bruscă a celor doi părinți. Două accidente ca pretexte ale rememorării și reîntoarcerii în timp, al familiei Moreau în preajma Anului Nou, apoi al lui Jules, personajul principal, un act suspect, o posibilă tentativă de sinucidere (nevalidată de acesta) cu o motocicletă. Viața lui Marty, Liz și Jules la orfelinat îi aduce în punctul în care practic se abandonează unul pe altul, fiecare refugiindu-se în alți prieteni, alte legături sau pasiuni și vicii, încercări firave de supraviețuire și înțelegere a apropierii, a negării sau alungării singurătății, despre care Jules va afla de la Alva, tovarășa lui de pick-up, că nu e de ajuns să găsești o persoană pe care să o plasezi într-un punct, ci trebuie acoperită cu o formă de siguranță. O carte pe care după lectură o porți cu tine multă vreme împreună cu ecoul colecției de discuri al mamei lui Jules — Dave Brubeck, Martin Gaye, Eartha Kitt, Fleetwood Mac și John Coltrane — o indescriptibilă tristețe frumoasă, adevărată și infinită.

2020-02-17 04:21:07

2

Acum se comanda

Noi suntem despre carti, si la fel este si

Newsletter-ul nostru.

Aboneaza-te la vestile literare si primesti un cupon de -10% pentru viitoarea ta comanda!

*Reducerea aplicata prin cupon nu se cumuleaza, ci se aplica reducerea cea mai mare.

Ma abonez image one
Ma abonez image one